„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Mexická krajina je plná barev a turisté z celého světa to umějí ocenit. Jedno místo na poloostrově Yucatán však může na neznalého návštěvníka zapůsobit šokujícím dojmem. Po okraji pobřeží s modrými vodami Mexického zálivu se táhne řada jezer v barvě růžové cukrové vaty. Místo s příznačným názvem Růžová laguna (Las Coloradas) a stejně zbarvení plameňáci sem lákají tisíce turistů. Hlavně influenceři vědí, že tak nevšední fotografie jinde jen tak nepořídí.
Chránit krajinu, nebo více solit silnice kvůli bezpečí? To je otázka, kterou v zimě řeší lidé v okolí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Čtvrtým rokem totiž silničáři v oblasti téměř nepoužívají chemický posyp, aby chránili životní prostředí. Kvůli tomu však na silnicích vzniká náledí. To často ovlivňuje také rychlost dojezdu záchranky i hasičů.
Kuchyň zářící čistotou, ze které se linou vůně, při nichž se sbíhají sliny na jazyku. Tak by to mělo ideálně vypadat v každé domácnosti. Aby to tak bylo, je potřeba starat se v první řadě o sporák, který bývá tím nejohroženějším místem.
Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím.
Medicína jim odborně říká kolitidy a rozděluje je do několika skupin podle příčin jejich vzniku. Velkou skupinu pak tvoří nespecifické střevní záněty, jejichž původ není jasný. K těmto chronickým potížím patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Součástí jejich léčby je i dodržování speciálních dietních pravidel.
Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko infarktu, mrtvice, srdečních onemocnění, vaskulární demence či onemocnění ledvin. Vynechání některých druhů potravin pomůže snížit nebezpečně vysoký krevní tlak, který se sám často nijak neprojevuje a nemá žádné viditelné příznaky. Přehled rizikových potravin a výrobků přinesl web známého britského deníku The Sun, který oslovil odbornici na výživu Becky Grahamovou ze společnosti Get More Vits.
Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.
Všichni mi říkali, že můj vánoční dort chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Pekla jsem s máslovou Herou, takže recept funguje s ní i máslem. Záleží na vaší chuti a preferencích.
Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.
Nadváha a obezita dosáhly v Evropě rozměrů epidemie, konstatují odborníci. Postihují až 60 pt dospělé populace. Kromě dobře známých zdravotních rizik s sebou obezita nese ještě jedno, o němž se ještě před třiceti lety moc nemluvilo. A tím je onemocnění jater.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
Pasovská PNP se rozepsala o rozhodnutí českého ministerstva životního prostředí, které definitivně zastavilo řízení o eventuálních vyrovnávacích opatřeních při navrhovaném sezónním otevření turistické cesty mezi bývalou hájenkou na Březníku a hraničním přechodem Modrý sloup v sedle mezi Luzným a Špičníkem, ve výšce 1197 metrů.
Druhá adventní neděle patřila dětem a Malovásku v prostorách Kina Hvězda v Uherském Hradišti. Malovásek pozval děti, aby si společně se Štěpánkou Večeřovou vyzkoušely, jak si vyrobit svícen. Děti ke své práci potřebovaly zavařovací sklenici, lepidlo, sůl, větvičky na ozdobení sklenice, provázek a tavnou pistoli.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Oprávněně se mu říká největší zrcadlo světa. Je totiž jen velmi těžko poznat, kde končí nebe a začíná země. Stačí, když největší solnou pláň na světě, obsahující 10 miliard tun soli, pokryje tenká vrstva vody a už se mohou mraky začít vzhlížet v zrcadle, v němž se odráží celá obloha. Unikátní solnou pláň v Bolívii, ukrývající až 70 procent světových zásob lithia, využívá i NASA.
Nápoj lásky, Svěží vánek nebo Moje srdeční záležitost. To jsou poetické názvy bylinkových čajů, které na jednom ze stánků na olomouckých vánočních trzích nabízí prodejce Mojmír Logr. Pro byliny, koupelové soli, přírodní kosmetiku a textilní hračky si k němu zákazníci na vánoční trhy chodí téměř dvě desítky let.
Náměstí Svobody potemnělo. „Deset, devět, osm, sedm, šest, pět, čtyři, tři, dva, jedna… teď!“ Smrk, který se na centrálním brněnském náměstí tyčí do výšky patnácti metrů, se najednou rozsvítí. Doprovází to jásot a tleskot lidí, kteří v pátek na Svoboďák dorazili.
Tohle jezero skutečně existuje a najdete ho v západní Austrálii. Jeho sytě růžová barva lidem připomíná žvýkačku, nebo jahodový koktejl. I když vypadá sladce, je více než desetkrát slanější než voda v oceánu. Jezero Hillier je úžasný přírodní unikát, navíc stále opředený tajemstvím. Na to, co způsobilo neobvyklou barvu, mají vědci samozřejmě řadu teorií, ale jestli jsou správné, zatím s jistotou nikdo neví.
Rovnýma nohama do zimní údržby v plném rozsahu skočili o uplynulém víkendu silničáři. Letos zatím nejnáročnější byl hned první den: pátek 18. listopadu. Alespoň z pohledu ŘSD neboli Ředitelství silnici a dálnic ČR – organizace spravující hlavní tahy: dálnice a silnice první třídy.
Nepotřebujete žádnou zvláštní oslavnou příležitost, abyste upekli tenhle pařezový dort, jen chuť se do něj pustit a čas na hraní. I děti bude bavit zapojit se do výzdoby. A až dort přinesete na stůl, budou všichni naprosto unesení. A až ho rozříznete, to budou teprve koukat.
Jako ve Werichově pohádce si musí připadat zaměstnanci Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Zásoby soli a inertních materiálů jsou dostatečné, takže páteční sněžení je z míry nevyvedlo.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Pokud by byla někde na zemi brána do pekla, pak je to právě tady. A přitom hraje všemi barvami. Proláklina Danakil v severovýchodní Etiopii je nejteplejší obydlené místo na Zemi s průměrnou celoroční teplotou 34 °C. Teploty tu ale přesahují i 50 stupňů a nechybí ani sopečná měsíční krajina, žhavá láva a horké prameny odpudivě páchnoucí sírou.
Vyrazit si na houby, to je zábava, kterou milujeme. A v kuchyni? Zkuste třeba houbovou omáčku, kterou dělám několikrát za sezonu. Každý ji má rád jinak, vyborná je například se špekovým knedlíkem.
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Na nadcházející zimní údržbu jsou Technické služby Kralupy nad Vltavou v předstihu připraveny. Ve skladech už čeká několik set tun soli, písku nebo smíchané směsi písku a soli. Podle ředitele technických služeb Luboše Němce vycházejí zásoby ze zkušeností z předchozích let.
Odhadovat průběh zimy v začátkem listopadu je pro cestáře tak trochu věštěním z křišťálové koule. Předpověď počasí mají na stejné úrovni jako celá republika. "Nemáme k dispozici žádnou speciální dlouhodobou předpověď," říká Martin Grožaj z prachatického střediska Správy a údržby silnic. V příštích třech dnech to ale nevypadá, že by zima udeřila s větší razancí.
V úterý 1. listopadu odstartovala sezóna zimní údržby na dálnicích a silnicích I. třídy Zlínského kraje. Silničáři si na letošní sezonu připravili devět tisíc tun soli.
Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
Stačí si připravit pár ingrediencí a můžete jít na věc. Kuřecí čtvrtky na žampionech a rajčatech jsou snadné na přípravu a ani v případě většího množství strávníků vás finančně nezruinují. Dobrou chuť.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Urodily se vám letos krásné cukety a hledáte nějaký nový recept, jak tuto zeleninu využít na dobrý oběd? Zkuste cuketové halušky. V kombinaci s Lučinou vznikne pokrm, který není nutné ničím doplňovat a pochutnají si i milovníci tradiční verze této stálice slovenské gastronomie.
Recept na lívance, které máme moc rádi, pochází z kuchařského sešitu, který jsem zdědila po své babičce. Budu ráda, když vám bude chutnat a uložíte si ho.
Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.