Kreativ

ŠTÍTEK: sůl

Důvod vzniku růžových jezer u Mexického zálivu je velmi prozaický: Těží se z nich sůl

Mexiko má své Mrtvé moře. Las Coloradas láká na růžovou barvu a hejna plameňáků

Mexická krajina je plná barev a turisté z celého světa to umějí ocenit. Jedno místo na poloostrově Yucatán však může na neznalého návštěvníka zapůsobit šokujícím dojmem. Po okraji pobřeží s modrými vodami Mexického zálivu se táhne řada jezer v barvě růžové cukrové vaty. Místo s příznačným názvem Růžová laguna (Las Coloradas) a stejně zbarvení plameňáci sem lákají tisíce turistů. Hlavně influenceři vědí, že tak nevšední fotografie jinde jen tak nepořídí.

Krajská silnice II/350 u Cikháje v zimě, ilustrační foto

Žďárské vrchy: obce trápí údržba silnic. Starosta Svratky chce hledat řešení

Chránit krajinu, nebo více solit silnice kvůli bezpečí? To je otázka, kterou v zimě řeší lidé v okolí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Čtvrtým rokem totiž silničáři v oblasti téměř nepoužívají chemický posyp, aby chránili životní prostředí. Kvůli tomu však na silnicích vzniká náledí. To často ovlivňuje také rychlost dojezdu záchranky i hasičů.

Plněné minirohlíčky

Sýr, šunka nebo třeba zelenina. Minirohlíčky naplňte tím, co vám chutná

Voňavý, křupavý rohlíček plněný samými dobrotami. Už se vám sbíhají sliny? Tak to na nic nečekejte a pusťte se do receptu, kterým potěšíte nejen své chuťové buňky, ale taky kdejakou návštěvu. Jako náplň poslouží suroviny, které máte nejraději. Inspirujte se třeba variantou s anglickou slaninou, sýrem a kysaným zelím. 

Voda z cizrny Aquafaba je skvělou náhražkou především vaječného bílku při pečení

Cena vajec roste. Existují náhražky, se kterými zvládnete moučník i míchanici

Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit. 

Vysoký tlak je nenápadným zabijákem.

Vysoký krevní tlak zabíjí tiše. Na které potraviny je nutné si dávat pozor

Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko infarktu, mrtvice, srdečních onemocnění, vaskulární demence či onemocnění ledvin. Vynechání některých druhů potravin pomůže snížit nebezpečně vysoký krevní tlak, který se sám často nijak neprojevuje a nemá žádné viditelné příznaky. Přehled rizikových potravin a výrobků přinesl web známého britského deníku The Sun, který oslovil odbornici na výživu Becky Grahamovou ze společnosti Get More Vits.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.

Čas svátečních návštěv: Překvapte je novými chutěmi v malých miskách

Klid Štědrého dne v mnoha rodinách zpravidla střídají dny otevřených dveří. V následujících dvou svátcích přicházejí přátelé a příbuzní – na kus řeči, s dárky pro děti a s přáním všeho dobrého. Dobrý mrav velí návštěvu v domě pohostit. Čím? Po kalorické náloži štědrovečerní večeře odpolední návštěvu určitě potěší něco malého a pohledného. Třeba pomazánky s patřičným doprovodem.

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Od Březníku na Luzný.

Od sousedů: Stop turistům na Modrém sloupu

Pasovská PNP se rozepsala o rozhodnutí českého ministerstva životního prostředí, které definitivně zastavilo řízení o eventuálních vyrovnávacích opatřeních při navrhovaném sezónním otevření turistické cesty mezi bývalou hájenkou na Březníku a hraničním přechodem Modrý sloup v sedle mezi Luzným a Špičníkem, ve výšce 1197 metrů.

Děti tvořily svícny.

Děti v Uherském Hradišti si vyzkoušely výrobu svícnů

Druhá adventní neděle patřila dětem a Malovásku v prostorách Kina Hvězda v Uherském Hradišti. Malovásek pozval děti, aby si společně se Štěpánkou Večeřovou vyzkoušely, jak si vyrobit svícen. Děti ke své práci potřebovaly zavařovací sklenici, lepidlo, sůl, větvičky na ozdobení sklenice, provázek a tavnou pistoli.

Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".

Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

Oprávněně se mu říká největší zrcadlo světa. Je totiž jen velmi těžko poznat, kde končí nebe a začíná země. Stačí, když největší solnou pláň na světě, obsahující 10 miliard tun soli, pokryje tenká vrstva vody a už se mohou mraky začít vzhlížet v zrcadle, v němž se odráží celá obloha. Unikátní solnou pláň v Bolívii, ukrývající až 70 procent světových zásob lithia, využívá i NASA.

Na vánočních trzích prodává přírodní dárky Mojmír Logr z Lutína už dvacet let. Letos má stánek nedaleko vyhlídkového kola.

Nápoj lásky i levandule. Přírodní dárky nabízí na trzích v Olomouci už 20 let

Nápoj lásky, Svěží vánek nebo Moje srdeční záležitost. To jsou poetické názvy bylinkových čajů, které na jednom ze stánků na olomouckých vánočních trzích nabízí prodejce Mojmír Logr. Pro byliny, koupelové soli, přírodní kosmetiku a textilní hračky si k němu zákazníci na vánoční trhy chodí téměř dvě desítky let.

Jezero Hillier v Austrálii

Jako obří žvýkačka od Krtečka. Jezero Hillier je úchvatný přírodní div

Tohle jezero skutečně existuje a najdete ho v západní Austrálii. Jeho sytě růžová barva lidem připomíná žvýkačku, nebo jahodový koktejl. I když vypadá sladce, je více než desetkrát slanější než voda v oceánu. Jezero Hillier je úžasný přírodní unikát, navíc stále opředený tajemstvím. Na to, co způsobilo neobvyklou barvu, mají vědci samozřejmě řadu teorií, ale jestli jsou správné, zatím s jistotou nikdo neví.

Etiopská proláklina Danakil

Brána do pekel. Etiopská proláklina Danakil je nejteplejším místem planety

Pokud by byla někde na zemi brána do pekla, pak je to právě tady. A přitom hraje všemi barvami. Proláklina Danakil v severovýchodní Etiopii je nejteplejší obydlené místo na Zemi s průměrnou celoroční teplotou 34 °C. Teploty tu ale přesahují i 50 stupňů a nechybí ani sopečná měsíční krajina, žhavá láva a horké prameny odpudivě páchnoucí sírou.

Sklad materiálu u Žernovic je naplněný, zatím ještě nebylo třeba výjezd techniky se zimní úpravou.

Cestáři mají sklady plné. Jestli mají soli dost, ukáže až samotná zima

Odhadovat průběh zimy v začátkem listopadu je pro cestáře tak trochu věštěním z křišťálové koule. Předpověď počasí mají na stejné úrovni jako celá republika. "Nemáme k dispozici žádnou speciální dlouhodobou předpověď," říká Martin Grožaj z prachatického střediska Správy a údržby silnic. V příštích třech dnech to ale nevypadá, že by zima udeřila s větší razancí.

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Ilustrační foto

Obsah soli v obědech v hospodách a jídelnách? Neprošel žádný vzorek v kraji

Kolik do sebe dostáváme soli běžným obědem v restauraci či závodní jídelně? V Olomouckém kraji to během května zmapovali hygienici. Aby si udělali dostatečný obrázek, namátkově zkontrolovali více než dvě desítky provozoven. Výsledek? Žádný ze 44 odebraných vzorků nevyhověl limitům doporučeným Světovou zdravotnickou organizací.