Fenomén jménem řízek: není to pouze o klasice, existuje více receptů
Celý svět jezdí na řízky do Vídně, ale jen u nás umíme dělat s naklepaným masem opravdová kouzla. A je jedno, jestli jde o kuřecí, krůtí, vepřové nebo mleté maso.
Celý svět jezdí na řízky do Vídně, ale jen u nás umíme dělat s naklepaným masem opravdová kouzla. A je jedno, jestli jde o kuřecí, krůtí, vepřové nebo mleté maso.
Celorepubliková karanténa s sebou přinesla v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří.
Celorepubliková karanténa s sebou přinesla v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Začíná jaro, zima je pryč, ale zahrádky nám toho ještě mnoho neposkytnou. Ale ani tak to nemusí na talíři vypadat smutně, co říkáte?
Na Velký pátek se držel půst. V některých krajích se toto pravidlo dodržovalo velmi striktně. Začalo se po čtvrteční snídani a půst trval až do snídaně na Bílou sobotu.
Na Velký pátek se držel půst. V některých krajích se toto pravidlo dodržovalo velmi striktně. Začalo se po čtvrteční snídani a půst trval až do snídaně na Bílou sobotu.
V době, kdy se člověku kvůli hrozbě koronaviru na žádné nákupy příliš nechce, je dobré si připravovat vlastní pečivo. Inspirujte se!
Každý někdy ocení recept na dobré jídlo, které si připravíte za několik minut. Pokud jste navíc milovníkem italské kuchyně, volba je jasná - těstoviny nikdy nezklamou. Vyzkoušejte jednoduché penne s cuketou, nebo těstovinový salát se žampiony a kuřecím masem.
Začíná to pálením v krku, kýcháním a smrkáním, končí ucpaným nosem. Kdo někdy nebojoval s rýmou? Léčbou ji nezastavíte, ale pomocí přírodní medicíny můžete zmírnit její nepříjemné příznaky.
Receptů na chutné pomazánky není nikdy dost. A není se čemu divit: pomazánka je rychle připravena a můžete ji mazat na chleba i krekry či do ní namáčet zeleninu. Bez velkého vaření tak vykouzlíte chutnou snídani či rychlou večeři, která zasytí i případnou návštěvu.
Náklad na silnici od Netolic na Němčice, na hlavním tahu silnice z Prachatic na České Budějovice, ztratil cizinec, který řídil nákladní auto DAF s návěsem.
Sůl je nad zlato. O tom se přesvědčili v KreBul, o. p. s. Prachatice v první půlce února. Malování solí, respektive dohromady 3 techniky, si vyzkoušeli účastníci v prostorách sálu Ametyst.
Zapečený lilek či fazolové karbanátky. Zkuste nápadité a rychlé recepty, které potěší v chladných dnech.
Havlíčkobrodské děti se krmí solí a tloustnou. Obezitologická ambulance nemocnice v Havlíčkově Brodě eviduje téměř dvě stě dětí, které nutně potřebují zhubnout. Vztah mezi příjmem soli a vysokým tlakem nelze podle primářky dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice Magdaleny Chvílové Weberové pominout.
Pokud hledáte inspiraci, jak vykročit do nového roku, zkuste naše odlehčené recepty. Po týdnech hodování přijdou vhod.
Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu.
Vánoční, silvestrovské a novoroční přejídání je za námi, tak co teď? Chtělo by to trochu ulehčit žaludku a vůbec ozdravit organismus, který je po více než týdenních hodech nejspíše v úplně nejhorší situaci, jaká může za celý rok nastat. Takže, co radíme? Pokud možno lehká jídla, hodně zeleniny, salátů a zdravých šťáv.
Že už vám nechutná kuře, které si dopřáváte v té nejoblíbenější podobě, tedy vcelku pečené? Nevadí. Kuře se dá velmi dobře připravit na sto nebo možná i tisíc způsobů - a pokud je neznáte, ochuzujete se. U dietního kuřecího masa si přitom můžete klidně dovolit i takové zdánlivě nezdravé úpravy jako je smažení nebo pečení na sádle.
Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
Tradiční štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů českých Vánoc. Je proto škoda, že se na slavnostně vyzdobeném stole objevují rybí polévka a smažený kapr stále méně. Pojďme si proto připomenout, co na Štědrý den chystaly naše babičky.
Stačí málo: zakousnout se do obyčejné ražené housky. A denní limit pro spotřebu soli má člověk prakticky vyčerpaný. Ukázal to test Státního zdravotního ústavu.
Čas Vánoc, zklidnění, pohody. Jenže ten nastane až 24. prosince, do té doby to většinou bude velký shon a závod s časem. Takže než usednete ke štědrovečerní tabuli, nebude to s vaší kuchyní asi bůhvíjak slavné. Nabízíme proto pár vybraných minutek, které vás nebudou stát spoustu času stráveného přípravami. Ale zároveň si pochutnáte a jídlo bude mít vše, co v zimě musí mít — bude výživné, nepřiberete po něm a dostanete s ním do sebe i něco zdravého.
Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.
Tohle vítězství potřebovali jako sůl. Děčínští hokejisté pětkrát v řadě padli, neblahou druholigovou sérii ale ukončili na ledě Nové Paky. Medvědi tam vyhráli 6:4, nováčka porazili i potřetí v sezóně a upevnili si čtvrté místo v tabulce.
Stovky tun soli a posypových materiálů v zásobě a miliony korun nachystaných na pokrytí nutných nákladů. Radnice valašských měst tradičně hlásí plnou připravenost na okamžik, kdy zima definitivně převezme vládu. Úklid městských silnic a chodníků se začal řídit takzvanými plány zimní údržby.
Pamatujete si na Luncheon meat, foneticky a počeštěle lančmít? Zakonzervované mleté vepřové maso, které bylo původně určeno pro potřeby britské armády, se stalo se za socialismu oblíbeným zpestřením kuchyně.
Kompletní rekonstrukce Negrelliho viaduktu už finišuje. Přestože k jeho otevření má dojít až v červnu příštího roku, na jeho povrchu už je pokládán železniční svršek. Ještě patrnější je blížící se slavnostní znovuotevření na jeho sloupech a klenbách. Zaujmou opravené pilíře a především "novotou" zářící kvádry a cihly, ze kterých jsou zbudovány.
Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob. Příliš soli snědí i děti, upozornili lékaři a další odborníci na dnešní pražské konferenci Nadbytek soli škodí dětem i dospělým.
Sladkovodní ryby bychom měli jíst po celý rok – nejen o Vánocích. Skvěle chutnají a navíc svědčí cévám i srdci.
Dozrávající vlašské ořechy jsou jedním ze symbolů nástupu podzimu. A zároveň se mohou stát i symbolem oživení ve vaší kuchyni. Použití je totiž všestranné – vlašské ořechy jsou vhodné jak vcelku, tak třeba i nasekané nebo pomleté.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.
Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.
Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.
Pokud se řadíte k milovníkům marcipánu a lahodného sladkého likéru, pak je tento recept určen právě vám.
Vánoční klasika z těsta, které se nechává kynout pod vodou.
Vynikající oříškové koláčky s krémem, po kterých se jen zapráší.
Rádi zkoušíte nevšední recepty? Pistáciové trojhránky vás mohou inspirovat.
Netradiční pochoutka z jedlých kaštanů, inspirovaná finskou kuchyní.
Něžná zdobená srdíčka slepovaná šampaňským krémem s bílou čokoládou.
Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.
Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.
Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.
Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.