Kreativ

ŠTÍTEK: sůl

Sůl je nad zlato. O tom se přesvědčili v KreBul, o. p. s. v první půlce února.

OBRAZEM: Sůl je nad zlato

Sůl je nad zlato. O tom se přesvědčili v KreBul, o. p. s. Prachatice v první půlce února. Malování solí, respektive dohromady 3 techniky, si vyzkoušeli účastníci v prostorách sálu Ametyst.

Mrkvová polévka se zázvorem

Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu. 

Polévka - Boršč

Co po vánočním přejídání? Recepty pro zdraví jsou snadné, barevné a chutné

Vánoční, silvestrovské a novoroční přejídání je za námi, tak co teď? Chtělo by to trochu ulehčit žaludku a vůbec ozdravit organismus, který je po více než týdenních hodech nejspíše v úplně nejhorší situaci, jaká může za celý rok nastat. Takže, co radíme? Pokud možno lehká jídla, hodně zeleniny, salátů a zdravých šťáv.

Kuřecí maso

Dejte sbohem stereotypu. Kuře nemusí být jen pečené

Že už vám nechutná kuře, které si dopřáváte v té nejoblíbenější podobě, tedy vcelku pečené? Nevadí. Kuře se dá velmi dobře připravit na sto nebo možná i tisíc způsobů - a pokud je neznáte, ochuzujete se. U dietního kuřecího masa si přitom můžete klidně dovolit i takové zdánlivě nezdravé úpravy jako je smažení nebo pečení na sádle.

Játrová pomazánka

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Játrová pomazánka

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Vepřová panenka s fazolovými lusky

Vařte rychle, ať je čas na vánoční nákupy: těmito minutkami rodinu neurazíte

Čas Vánoc, zklidnění, pohody. Jenže ten nastane až 24. prosince, do té doby to většinou bude velký shon a závod s časem. Takže než usednete ke štědrovečerní tabuli, nebude to s vaší kuchyní asi bůhvíjak slavné. Nabízíme proto pár vybraných minutek, které vás nebudou stát spoustu času stráveného přípravami. Ale zároveň si pochutnáte a jídlo bude mít vše, co v zimě musí mít — bude výživné, nepřiberete po něm a dostanete s ním do sebe i něco zdravého.

Uzené. Ilustrační snímek

Uzené maso je nám souzené. Co vše patří do kouře a co pak s tím?

Domácí uzení, to je česká a moravská výsada. Právě s blížící se zimou je kouř ze zahradních udíren stále častějším průvodcem po našich vesnicích. Ten, kdo poznal, jak voní a chutnají maso, klobáska, ryba nebo sýr čerstvě vytažené z udírny, se na tento až rituální okamžik těší dlouho dopředu. Dnešní receptář tedy věnujeme přípravě pokrmů z toho nejlepšího, co můžete z udírny vytáhnout.

JAROSLAV HAŠEK - trenér HC Děčín.

Medvědi ukončili černou sérii

Tohle vítězství potřebovali jako sůl. Děčínští hokejisté pětkrát v řadě padli, neblahou druholigovou sérii ale ukončili na ledě Nové Paky. Medvědi tam vyhráli 6:4, nováčka porazili i potřetí v sezóně a upevnili si čtvrté místo v tabulce.

Odsolovací nástřik na Negrelliho viaduktu. Vpravo jsou vidět barevné žlutooranžové "mapy" solí, a vlevo je na konstrukci patrný druhý nástřik již s mnohem méně výraznými “výluhy“.

Negrelliho viadukt dostává speciální zábaly. Postupně jej zbaví solí

Kompletní rekonstrukce Negrelliho viaduktu už finišuje. Přestože k jeho otevření má dojít až v červnu příštího roku, na jeho povrchu už je pokládán železniční svršek. Ještě patrnější je blížící se slavnostní znovuotevření na jeho sloupech a klenbách. Zaujmou opravené pilíře a především "novotou" zářící kvádry a cihly, ze kterých jsou zbudovány. 

Ilustrační foto

Třetí v Evropě. Češi příliš solí, zadělávají si tak na vážné zdravotní problémy

Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob. Příliš soli snědí i děti, upozornili lékaři a další odborníci na dnešní pražské konferenci Nadbytek soli škodí dětem i dospělým.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Piňa colada

Piňa colada

Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.

Vaflové oválky

Vaflové oválky s nutellou

Křehké oválky z oříškového těsta vonící po skořici a slepované nutelou jsou jako stvořené pro mlsné jazýčky.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

Amarettové trubičky

Amarettové trubičky

Pokud se řadíte k milovníkům marcipánu a lahodného sladkého likéru, pak je tento recept určen právě vám.

Čokoládové preclíky

Čokoládové preclíky

Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky

Rozinkové měsíčky jsou nenáročné na přípravu a dají se stihnout i na poslední chvíli před svátky.

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.