/VIDEO/ Volejte babičkám a dědečkům, potřebují to jako sůl, vyzývá školák ve videu na podporu sbírky zapomenutých tabletů pro důchodce izolované v domovech. Nápad vzešel ze spolku učitelů, filmařů a výtvarníků s názvem Metaculture.
Silničáři Plzeňského kraje mají novou technologii na postřik vozovek. Místo soli budou na silnice rozstřikovat solanku, která si má v zimě rychleji poradit s namrzlou mlhou.
Na posílení imunity je důležitá zdravá a vyvážená strava s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny jako zdroje vitamínu C. Inspirujte se našimi recepty na pomazánku, salát či sirup. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své zdraví.
Jihomoravané zatím na bohatou sněhovou nadílku čekají, silničáři však nic neponechávají náhodě. Ve skladech mají nachystané zásoby soli i dalšího posypového materiálu. Na silnice v případě potřeby vyrazí i sněhové frézy a speciální ledořezy.
Lahodné saláty a zelenina by neměly chybět v žádném jídelníčku. Vyzkoušejte naše recepty, na salátech Colesaw, bramborovém, čočkovém či salátu z červené řepy s ořechy si určitě plpochutnáte.
Cítí, že před sebou možná mají zlomový duel podzimu. Zápas, ve kterém mohou nabrat sebevědomí a odrazit se k lepším výkonům i výsledkům. Fotbalisté Slovácka po třech duelech bez vstřelené branky doma hostí poslední Příbram. Pokud chtějí v tabulce FORTUNA:LIGY výš, musí v sobotní dohrávce bezpodmínečně zvítězit.
Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá řada. Dnes vám nabízíme recepty na zapečené vepřové. Vyzkoušejte je, určitě si pochutnáte.
Červená řepa má širokou škálu kulinářského využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Připravte si skvělou pomazánku, krémovou polévku, salát s celerem nebo muffiny. Určitě si pochutnáte.
Dvacet tisíc tun soli a více než pětapadesát tisíc tun posypu mají aktuálně ve skladu krajští silničáři. Od neděle budou připraveni vyjet a udržovat silnice sjízdné.
Technická správa komunikací (TSK) finišuje s přípravami na zimní údržbu silnic a chodníků. Na výjezd čeká 73 sypačů a 51 dalších strojů, které mohou v Praze vysypat až 24 tisíc tun soli. TSK to dnes představila ve svém plánu zimní údržby na období od listopadu až do příštího dubna.
Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte.
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát. Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.
Do národní přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní je možné nově projít turniketem. Vedení Soosu ho tam nechalo udělat, aby se návštěvníci na známá rašeliniště dostali i v době, kdy oficiálně skončí turistická sezóna.
Zdálo by se, že slova podzim a salát spolu nesouznějí. Opak je pravdou. Chutná a přitom odlehčená jídla si můžete připravit, i když začíná padat listí ze stromů. Jen změníte pár ingrediencí a z lehkého letního salátu se může stát hlavní jídlo dne.
Hrušky jsou velmi oblíbené ovoce. Mají skvělou chuť, díky níž se hodí do mnoha dezertů, ale skvěle ladí i s různými sýry. Vyzkoušejte naše recepty na koláč, hrušky s ořechy nebo salát s nivou.
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Sůl potřebujeme pro správnou funkci svalů, nervů i střev. Když jí ale jíme moc, může nám způsobit zdravotní komplikace. Bohužel se ukrývá i tam, kde bychom ji nečekali.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
Letošní počasí sice potlačilo půdní sucho, ale zase prospělo některým škůdcům, zejména slimákům. Největší škody působí plzák španělský. Likviduje salát i okrasné rostliny. Podle odborníků z Mendelovy univerzity by lidé měli ze zahrádek odstranit nepotřebné nádoby a další úkryty, ve kterých slimáci nacházejí vlhké prostředí, a zvážit aplikaci volně prodávaných přípravků. Často používaná sůl škodí půdě.
Vařit pro děti nebývá zrovna jednoduché. Bývají velmi vybíravé a trefit se do jejich apetitu je mnohdy nadlidský úkol. Pokud ovšem zkusíte naše čtyři recepty, určitě u dětí zabodujete.
Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Plavková sezona je tu. Pokud nejste spokojeni se svou postavou, necítíte se dobře, existuje způsob, jak vše vylepšit. Nemusíte hladovět, vyzkoušejte naše lehké a chutné recepty a bude vám skvěle.
Sezona jahod a třešní je krátká. Lidé však neponechávají nic náhodě a dávají je často zmrazit, aby si na nich pochutnali i mimo sezonu. Co se z čerstvých či zmražených jahod a dá v kuchyni vykouzlit?
Ovocné knedlíky. Známe je ve spoustě variací. Sezonní ovoce v jemném těstě miluje snad každý. Máme pro vás recepty z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Vyzkoušejte je a určitě si pochutnáte.
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou nejsou příliš zdravé. My vám dnes nabízíme trošku zdravější varianty, na kterých si určitě pochutnáte.
Kvašená zelenina, kombucha nebo jogurt – všude tam to žije. Fermentované potraviny jsou plné prospěšných bakterií a nejen jich. Zařadíte-li je do jídelníčku, uděláte hodně pro svá střeva a imunitu. A vyrobit si je můžete i doma! Poradíme vám, jak na to.
Čtyři pokrmy ve stylu jarní všehochuti. Zkuste hráškový krém, masové kuličky, slaný koláč s mangoldem a bábovku a čokoládou. Recepty jsou snadné, v kuchyni nestrávítě věčnost a určitě si pochutnáte.
Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.
Pro obranyschopnost vašeho organismu můžete na jaře udělat mnohé. A v kuchyni to začíná. Dopřejte si například slepičí vývar, smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny nebo kysané zelí s noky. Vaše imunita zajásá.
V jarním jídelníčku by neměla chybět ani tradiční bylinka , a to kopřiva. Vyskytuje se na mnoha místech a její využití, v kuchyni je opravdu široké. Naše recepty bvás o tom jistě přesvědčí.
K nynějším jarnímu období patří také patří pokrmy, po kterých se budete cítit lehce. Inspirujte se našimi recepty na ředkvičkovou polévku, koláč s rebarborou, závin se špenátem a salát s grilovaným kuřetem.