Kreativ

ŠTÍTEK: sůl

Záložník Marek Havlík (v bílém dresu)

Je to ošidné, ale tři body potřebujeme jako sůl, ví Havlík

Cítí, že před sebou možná mají zlomový duel podzimu. Zápas, ve kterém mohou nabrat sebevědomí a odrazit se k lepším výkonům i výsledkům. Fotbalisté Slovácka po třech duelech bez vstřelené branky doma hostí poslední Příbram. Pokud chtějí v tabulce FORTUNA:LIGY výš, musí v sobotní dohrávce bezpodmínečně zvítězit.

Sněžení v Praze.

TSK se připravuje na zimu, nasadit může přes 70 sypačů

Technická správa komunikací (TSK) finišuje s přípravami na zimní údržbu silnic a chodníků. Na výjezd čeká 73 sypačů a 51 dalších strojů, které mohou v Praze vysypat až 24 tisíc tun soli. TSK to dnes představila ve svém plánu zimní údržby na období od listopadu až do příštího dubna.

Ilustrační snímek

Více, než je doporučeno. Pekaři solí nešetří, může to být zdraví nebezpečné

Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Masová sekaná

Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte. 

Jablečný štrůdl

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Vstup do rezervace Soos je nyní možný přes turniket.

FOTO: V rezervaci Soos je nový turniket

Do národní přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní je možné nově projít turniketem. Vedení Soosu ho tam nechalo udělat, aby se návštěvníci na známá rašeliniště dostali i v době, kdy oficiálně skončí turistická sezóna.

Plzák španělský. Ilustrační snímek

Letošní léto přeje slimákům. Používání soli škodí půdě, varují odborníci

Letošní počasí sice potlačilo půdní sucho, ale zase prospělo některým škůdcům, zejména slimákům. Největší škody působí plzák španělský. Likviduje salát i okrasné rostliny. Podle odborníků z Mendelovy univerzity by lidé měli ze zahrádek odstranit nepotřebné nádoby a další úkryty, ve kterých slimáci nacházejí vlhké prostředí, a zvážit aplikaci volně prodávaných přípravků. Často používaná sůl škodí půdě.  

Candát na zelenině

Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.

Chřestový salát s vejcem.

Je tu období chřestu: Jak na recepty s křehkým pokladem?

Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.