Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
Vědce v Severní Karolíně v USA již delší dobu trápí neobvyklý jev. V pobřežních oblastech totiž umírají rozlehlé lesní porosty a v odborných kruzích se těmto místům začalo říkat lesy duchů. Podle nejnovějších výzkumů je na vině globální oteplování, které může mít na místní ekosystémy nedozírné následky.
K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.
Pokud někdo sám ohodnotí svou práci jako dokonalou, zbystříme. Je ten člověk vážně tak dobrý, nebo se jen vychloubá a nevidí si na špičku nosu? Když Roman Vaněk připravil knihu pro každého správného chlapa, nazval ji jednoduše a zároveň dokonale – Maso.
Deprese, suchá pokožka, ale také neklid, stres i příliš rychlé hubnutí. To jsou varovné signály štítné žlázy. Ani pro lékaře, natož pak pro pacienta není vůbec jednoduché je rozpoznat včas. Potíže totiž nezřídka souvisejí s dalšími chorobami. Správně nasazená léčba přitom může rychle přinést úlevu.
/FOTOGALERIE/ K optimálnímu zajištění zimní údržby komunikací nestačí, aby sypače vyjely hned, jakmile začne sněžit. Ideální totiž je, pokud sněží na již čerstvě posolenou vozovku. Ke správnému rozhodování pomáhá dispečerům silničářů i stovka meteostanic stojících u středočeských silnic.
/FOTOGALERIE/ K optimálnímu zajištění zimní údržby komunikací nestačí, aby sypače vyjely hned, jakmile začne sněžit. Ideální totiž je, pokud sněží na již čerstvě posolenou vozovku. Ke správnému rozhodování pomáhá dispečerům silničářů i stovka meteostanic stojících u středočeských silnic.
V roce 2018 zažil Mars obří písečnou bouři, která na celém jeho povrchu zvířila prach a vědcům odhalila několik tajemství, jež před nimi červená planeta dosud skrývala. Patřil k nim mimo jiné do té doby nezaznamenaný plyn v marťanské atmosféře. Poprvé v historii zachytila sonda ExoMars, obíhající kolem planety, vzorky chlorovodíku. Kde se tam vzal?
Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.
Silničáři v Ústeckém kraji už několik dnů bojují s přívaly sněhu a poměrně tuhým mrazem. Na některých místech se teploty pohybují i ve středu 10. února pod minus deseti stupni Celsia.
V rámci distanční výuky fyziky na Základní škole Zeyerova v Olomouci si žáci v domácím prostředí vyzkoušeli pokusy, které se při prezenční výuce předvádí ve škole. Svá malá kouzla s vodou a ledem doplnili i fotodokumentací.
Počasí dnes komplikuje dopravu především na železnici v Praze a Středočeském kraji. Kvůli vniknutí prachového sněhu do elektroinstalace byla dnes ráno odstavena zhruba třetina všech elektrických jednotek City Elefant, některé příměstské linky jsou zrušené. V noci sněžilo jen mísy, ráno bylo ale mrazivé. Nejnižší teplotu zaznamenala krušnohorská Rolava s minus 27,2 stupně Celsia. Většina silnic je oproti předchozím dnům sjízdná. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, při nízkých teplotách ztrácí sůl na vozovkách účinnost. Na některých místech na severu a severozápadě Čech se dnešek může stát arktickým dnem, kdy teplota nevystoupí nad minus deset stupňů.
Množství soli, které během pár hodin vysypaly na středočeské silnice sypače ve službách Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), by za mírné zimy možná vystačilo na údržbu povrchu vozovek i po celý měsíc. Během neděle a pondělí jí padlo opravdu extrémní množství. Tyto dny zatím patřily k nejnáročnějším dnům aktuálního období zimní údržby, potvrdil v úterý Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.
/FOTOGALERIE/ Sněhová kalamita pořádně potrápila také Mladoboleslavsko. Technické služby Compag se celou noc a dopoledne nezastavily. Ukázaly se také nečekané problémy. Pomalu dochází posypová sůl.
Čerstvé koblihy jsou velmi oblíbené snad v každé rodině. Zkuste vytvořit variantu, kterou zvládne každý. Těsto je hotové za pět minut, a díky tvarohu jsou ještě vláčnější, než klasické koblihy.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Máte chuť na vynikající moučník od foodblogerky Markéty Chovanové? Vyzkoušejte pudingoš - závin z kynutého těsta s kakaem. Příprava není složitá a výsledná pochoutka stojí za to.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
/27. DEN/ Že je celozrnné pečivo zdravější, omílají výživáři neustále. Je ale dietnější? Jak se to vezme. Kalorií má stejně jako pečivo z bílé mouky, ale na rozdíl od něj nejde o prázdné kalorie. Jeho význam pro hubnutí je ale v něčem jiném. Díky obsažené vláknině zasytí a vy tak nedostanete hned hlad, navíc obsahuje důležité vitaminy a minerály. Dejte si k snídani třeba francouzský celozrnný toust a k večeři celozrnnou tortillu.
Radovan Necid byl starostou Velkého Meziříčí, kdysi místopředsedou tamního fotbalového klubu a předsedou sportovní komise rady města, krajským zastupitelem a nyní je už přes rok v čele krajských cestářů. S politikou skončil předloni koncem srpna. I za krátkou dobu na správě silnic už má řadu zajímavých historek, které na potkání vypráví. Řada z nich souvisí i se zimní údržbou, která je teď více než aktuální.
/ROZHOVOR/ Radovan Necid byl starostou Velkého Meziříčí, kdysi místopředsedou tamního fotbalového klubu a předsedou sportovní komise rady města, krajským zastupitelem a nyní je už přes rok v čele krajských cestářů. S politikou skončil předloni koncem srpna. I za krátkou dobu na správě silnic už má řadu zajímavých historek, které na potkání vypráví. Řada z nich souvisí i se zimní údržbou, která je teď více než aktuální.
/RECEPTY/ Začněte nový rok odlehčeně. Inspirovat se můžete ve veganské kuchyni. Je nejen zdravá, ale i ohleduplná k životu. Náhledněte s Deníkem do veganské spíše.
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Jestliže řidiči říkají, že nynější zima je jiná než ta předchozí, mají pravdu. Potvrzují to i zkušenosti silničářů. Spotřeba materiálu pro zimní údržbu již mnohde vyrovnává nebo i překračuje množství, jež bylo na stejném pracovišti použito během celé minulé zimy. Alespoň to platí pro střediska dálniční údržby (SSÚD), jež ve Středočeském kraji částečně pečují také o přilehlé úseky silnic I. třídy. Upozornil na to Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR.
Jestliže řidiči říkají, že nynější zima je jiná než ta předchozí, mají pravdu. Potvrzují to i zkušenosti silničářů. Spotřeba materiálu pro zimní údržbu již mnohde vyrovnává nebo i překračuje množství, jež bylo na stejném pracovišti použito během celé minulé zimy. Alespoň to platí pro střediska dálniční údržby (SSÚD), jež ve Středočeském kraji částečně pečují také o přilehlé úseky silnic I. třídy. Upozornil na to Martin Buček z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR.
Obrácená nekynutá jablečná buchta vylepšená vrstvou lahodné smetany. Vyzkoušejte tento skvělý recept od populární foodblogerky Markéty Chovancové. Určitě si pochutnáte.
Pracovníci Technické správy komunikací (TSK) se vypořádali s první sněhovou nadílkou. „Jedeme v režimu zimní údržby. Ve středu se na úseky v prvním pořadí vyjíždělo už v 15.00, na druhé a třetí pořadí ve 22 hodin,“ sdělila Pražskému deníku mluvčí TSK Barbora Lišková.
Dálnice ve středních Čechách se podařilo udržet sjízdné bez větších obtíží. Tak se ve čtvrtek ohlédl za prvním větším sněžením nynější zimy, jež přišlo ve středu, tým Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Řidiči i silničáři se museli vyrovnat s několika centimetry nového sněhu.
/6. DEN/ Den zahájíte sytou vanilkovou kaší s lesním ovocem. A k obědu si dopřejete kuřecí prsa v parmské šunce s bramborovou kaší a italskou zeleninou. Vždyť hubnutí je docela snadné.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
Píseň, kterou vám tentokrát nabízíme, je takový chyták. Čekáte, že se v adventním čase dozvíte něco o vzniku známé koledy? Inu, proč ne. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje ještě jedna česká zlidovělá skladba s téměř stejným sloganem? Na rozdíl od své vánoční kolegyně však byla tato písnička tajnou hymnou pašeráků soli.
Nejmodernější technologie, zdvojnásobení výrobní kapacity, nová pracovní místa, větší skladovací prostory, ale hlavně nová řada kvalitních šunek se zdravotním benefitem pro zákazníky. Tak by se dal v kostce popsat nový výrobní závod, určený speciálně pro výrobu šunek Chodura. Společnost Beskydské uzeniny, a.s. si výrobní halu nadělila jako dárek ke stoletému výročí založení značky Karlem Chodurou – dědečkem dnešního majitele Petra Chodury, který o firmě poskytl rozhovor pro Deník.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Zima už letos ukázala svou tvář se sněhem a náledím, silničáři vyrazili do ulic. A meteorologové předpovídají, že tentokrát by na rozdíl od předchozích teplých zim mohla dorazit zima skutečná.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Trochu jiné kuřecí řízky s bazalkou. Tento recept nabízí čtenářům populární foodblogerka Markéta Chovancová. „Jsou vhodné třeba k bramborové kaši. Je to moc dobré a oblíbené i u dětí. A na rychlou večeři ideálka,“ říká.
V pravěkých dobách lidé nejspíš netrpěli problémy s dýcháním jako my. Naší „jeskyní“ se stal panelák a „ohněm“ ústřední topení, které sice vyhřeje místnost, ale odebírá vzduchu správnou vlhkost. To je jeden z důvodů, proč navštěvujeme místa, kde se nám lépe dýchá, například solné jeskyně. Mohou být uměle vytvořené, jedinečné jsou ty přírodní.