Kreativ

ŠTÍTEK: sůl

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Ředitelem krajských silničářů Radovan Necid.

Šéf silničářů na Vysočině: Sklady se plní solí, s AdBlue jsme se stačili zásobit

/ROZHOVOR/ Zatím se to nezdá, ale zima už pomalu klepe na dveře. První, zatím ojedinělý sníh, by se měl na Vysočině podle předpovědí objevit už koncem příštího týdne. Údržbu silnic v celém kraji a každoroční boj se sněhovou nadílkou, má na starosti Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Ta se ještě před zimní sezonou musela vypořádat s několika problémy, jako jsou váznoucí dodávky soli, nedostatek i vyšší cena aditiva AdBlue. I přesto jsou silničáři na Vysočině plně připravení.

Batáty s avokádem, fazolemi a dresinkem s pastou Tahini

Den bez masa. Příprava tohoto pokrmu nezabere ani hodinu

Zeleninová jídla budou patřit k trendům nadcházejících let. Přemíra produkce masa totiž zatěžuje životní prostředí a neprospívá ani našemu zdraví. Nemusíte se stát zrovna vegetariánem, stačí jeden bezmasý den v týdnu a objevíte nový svět plný pestrých chutí.

Historicky první psí brunch, který se uskutečnil v pražské Kavárně co hledá jméno.

Naši pohodu ovlivňuje pohoda našeho psa

Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Těstoviny s dýňovou omáčkou a se špenátem

Halloweenský strašák i zdravá potravina. Zkuste neobvyklé recepty z dýně

Dýní je těžké se nabažit. Existují jich stovky druhů a chutnají skvěle ve slaných i sladkých jídlech. Proto stojí za to, objevovat i ty méně „profláknuté“, aby vaše variace získaly nový náboj a poznali jste nové chutě. Protože dýně jsou v listopadovém pošmournu opravdovým potěšením.

V rakovnickém středisku Krajské správy a údržby silnic vrcholí přípravy na údržbu silnic.

Přípravy na údržbu silnic vrcholí. Sedm sypačů je již připraveno na výjezd

/FOTOGALERIE/ Rakovnicko je kvůli své poloze a povaze krajiny pro zimní údržbu jedním z nejnáročnějších okresů ve Středočeském kraji. „Máme tu vytipována asi tři místa, kde je situace nejhorší. Jedná se o kopce na hlavních tazích, kde nákladní vozy zůstanou stát. Dalším příkladem je třeba Křivoklátsko, které je hodně kopcovité,“ popsal Vladimír Hložek z Krajské správy údržby silnic v Rakovníku.

Silničáři se připravují na zimní sezónu. Ve skladech mají přes 4000 tun posypové soli. Dokončují přípravy aut na zimní údržbu.

Prachatičtí cestáři mají v zásobě posyp na celou zimu

Sklady střediska Správy a údržby silnic na Prachaticku jsou plné soli a inertního materiálu na posyp silnic. Sníh a náledí mohou přijít klidně ze dne na den. Podle informací Martina Grožaje ze Správy a údržby silnic Prachatice (SÚS) by měla sůl vydržet až do jara.

Fotbalisté Holešova (v bílých dresech) v sobotu získali první vítězství letošního ročníku Divize E.

Trenér Holešova po první výhře: Body jsme potřebovali jako sůl

ROZHOVOR/ Až po sedmém kole Divize E si poprvé mohl pořádně oddechnout. Kouč fotbalového Holešova Martin Malík v sobotním utkání proti Všechovicím dovedl svůj tým k vítězství 3:2. „Body jsme potřebovali jako sůl. Postavení v tabulce není zrovna příznivé," poukazuje Malík na předposlední místo mužstva z Kroměřížska s pěti body.

Menu podle Tita Elijáše

Menu podle Tita Eliáše. I na školní jídelny lze vzpomínat s láskou

Už nevíte, co doma dětem pořád vařit? Inspirujte se nápady zkušených kuchařů, kteří se snaží o to, aby dnešní děti měly na školní jídelny jen samé dobré vzpomínky. V prvním díle se můžete podívat, jak známý šéfkuchař Titus Elijáš složil pro časopis Gurmet menu velmi vzdálené jeho vzpomínce na školní stravování.

Slovinsko je o trochu menší než Morava a je obdařené vším, co rádi uvidíte.

Slovinská Istrie: místo, kde sůl voní po rozmarýnu

Slovinsko je o trochu menší než Morava a je obdařené vším, co máme rádi – hory, lesy, jeskyně, vinice, lázně, moře i řeky. Slovinská část Istrie má 47 kilometrů mořského pobřeží. Nabízí pláže, romantická města, památky nebo restaurace se skvělou středomořskou kuchyní a vynikajícím vínem.