Celkem 266 tun soli a 87 800 litrů solanky bylo za pouhých čtyřiadvacet hodin (od čtvrtku do pátečního poledne – pozn. red.) spotřebováno pro zajištění sjízdnosti dálnic a silnic I. tříd ve Zlínském kraji.
/FOTOGALERIE/ Svinov, Polanka, Vřesina, Krásné Pole. To je oblast, kde Jakub Majkrzák nemá problém najezdit za dvanáctihodinovou šichtu i 250 kilometrů. Třebaže chumelí.
/FOTOGALERIE/ Svinov, Polanka, Vřesina, Krásné Pole. To je oblast, kde Jakub Majkrzák nemá problém najezdit za dvanáctihodinovou šichtu i 250 kilometrů. Třebaže chumelí.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Na silnicích Libereckého kraje už je možné potkat sypače. Krajská společnost Silnice LK i technické služby jednotlivých obcí a měst jsou připraveny na zimní údržbu.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Zatímco děti se těší na sáňkování a stavění sněhuláků, pro silničáře začíná v zimě nejnáročnější část roku. V pátek začal na jihu Moravy padat první sníh, ale připravení už na něj byli několik týdnů dopředu. Sklady mají zásobené solí i dalším posypovým materiálem.
/ROZHOVOR/ Zatím se to nezdá, ale zima už pomalu klepe na dveře. První, zatím ojedinělý sníh, by se měl na Vysočině podle předpovědí objevit už koncem příštího týdne. Údržbu silnic v celém kraji a každoroční boj se sněhovou nadílkou, má na starosti Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. Ta se ještě před zimní sezonou musela vypořádat s několika problémy, jako jsou váznoucí dodávky soli, nedostatek i vyšší cena aditiva AdBlue. I přesto jsou silničáři na Vysočině plně připravení.
Zeleninová jídla budou patřit k trendům nadcházejících let. Přemíra produkce masa totiž zatěžuje životní prostředí a neprospívá ani našemu zdraví. Nemusíte se stát zrovna vegetariánem, stačí jeden bezmasý den v týdnu a objevíte nový svět plný pestrých chutí.
Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Dýní je těžké se nabažit. Existují jich stovky druhů a chutnají skvěle ve slaných i sladkých jídlech. Proto stojí za to, objevovat i ty méně „profláknuté“, aby vaše variace získaly nový náboj a poznali jste nové chutě. Protože dýně jsou v listopadovém pošmournu opravdovým potěšením.
Silničářům se loni v zimě velmi osvědčil speciální sypač, který si rychleji poradí s námrazou. V příští zimě by se mohly na silnicích prohánět další dva takové vozy, které přispějí k větší bezpečnosti.
/FOTOGALERIE/ Rakovnicko je kvůli své poloze a povaze krajiny pro zimní údržbu jedním z nejnáročnějších okresů ve Středočeském kraji. „Máme tu vytipována asi tři místa, kde je situace nejhorší. Jedná se o kopce na hlavních tazích, kde nákladní vozy zůstanou stát. Dalším příkladem je třeba Křivoklátsko, které je hodně kopcovité,“ popsal Vladimír Hložek z Krajské správy údržby silnic v Rakovníku.
Sklady střediska Správy a údržby silnic na Prachaticku jsou plné soli a inertního materiálu na posyp silnic. Sníh a náledí mohou přijít klidně ze dne na den. Podle informací Martina Grožaje ze Správy a údržby silnic Prachatice (SÚS) by měla sůl vydržet až do jara.
Grilované, vařené, pečené, plněné… Jako hlavní chod i příloha. Zelí je nejen úžasně chutné a variabilní, ale také nesmírně zdravé. Zkuste tyto recepty.
Ve znamení plnění skladů solí i inertním materiálem a údržby techniky je říjen pro krajské cestáře. Od prvního listopadu jim začíná zimní sezona. Připravené jsou i všechny složky záchranného systému.
Ve znamení plnění skladů solí i inertním materiálem a údržby techniky je říjen pro krajské cestáře. Od prvního listopadu jim začíná zimní sezona. Připravené jsou i všechny složky záchranného systému.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale samozřejmě můžete použít i jiné houby. Recept je velmi jednoduchý, ale tím více záleží na kvalitě surovin. Obzvláště kvalita koření je zásadní.
Vzestup tlaku, který vyvíjí krev na stěny tepen, je normální odpovědí organismu na fyzickou námahu a stres. Pokud však zůstává vysoký trvale, přetěžuje srdce a tepny a zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Poradíme, jak na prevenci i případnou léčbu.
ROZHOVOR/ Až po sedmém kole Divize E si poprvé mohl pořádně oddechnout. Kouč fotbalového Holešova Martin Malík v sobotním utkání proti Všechovicím dovedl svůj tým k vítězství 3:2. „Body jsme potřebovali jako sůl. Postavení v tabulce není zrovna příznivé," poukazuje Malík na předposlední místo mužstva z Kroměřížska s pěti body.
Už nevíte, co doma dětem pořád vařit? Inspirujte se nápady zkušených kuchařů, kteří se snaží o to, aby dnešní děti měly na školní jídelny jen samé dobré vzpomínky. V prvním díle se můžete podívat, jak známý šéfkuchař Titus Elijáš složil pro časopis Gurmet menu velmi vzdálené jeho vzpomínce na školní stravování.
Slovinsko je o trochu menší než Morava a je obdařené vším, co máme rádi – hory, lesy, jeskyně, vinice, lázně, moře i řeky. Slovinská část Istrie má 47 kilometrů mořského pobřeží. Nabízí pláže, romantická města, památky nebo restaurace se skvělou středomořskou kuchyní a vynikajícím vínem.
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
Jeden z největších strašáků horkých dní? Dehydratace. A není divu, může být totiž velmi nebezpečná. Dehydratovaný člověk občas končí i v nemocnici na kapačkách. Co bychom ale vlastně měli pít? A je voda skutečně tím nejlepším, co si dopřát v parnu?
/FOTOGALERIE/ Řidiče, kteří přijíždí do Karlovy Studánky, obvykle vítá celé hejno křivek. Na křižovatce u hotelu Hubertus se drobní zpěvní ptáci chovají, jako kdyby tu byli doma.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu
Čarodějnické převleky, hořící vatry i špekáčky. To všechno už dobře znáte. Co takhle poslední dubnový den vyzkoušet něco netradičního? Vytvořte si společně s dětmi kouzelnou atmosféru plnou legrace a dobrodružství a především vaření v hravém stylu