Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Ilustrační foto.

Komise oznámila novou pomoc evropským producentům mléka

Brusel (Belgie) - Evropská komise oznámila novou pomoc v úhrnné výši půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) pro evropské zemědělce. Podpora, se kterou dnes byli seznámeni ministři zemědělství členských zemí, směřuje zejména k producentům mléka. Právě ti se už delší dobu potýkají s potížemi způsobenými nadprodukcí a velmi nízkými výkupními cenami.

Ilustrační foto

Školní mléko: dotace 
na obézní děti

Školním mlékem ke zdraví? Největší porce dotací jde na sladká ochucená mléka 
a tučné smetanové krémy. Žáci jich dostávají šestkrát víc než před deseti lety.

Marián Jurečka

Jurečka chce v koalici projednat podporu zemědělcům

Praha - Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) předloží dnes koaliční radě osm opatření na podporu zemědělců. Zdůvodňuje to krizí v zemědělství. Navrhuje například snížení DPH na mléko a prasata, rozšíření zelené nafty nebo aby zemědělci nemuseli odvádět daň z dotací.

Ilustrační foto.

Tržby za mléko klesnou až o 9 miliard

Vysočina - Českým chovatelům krav se kvůli špatným výkupním cenám letos sníží tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun podle odhadu Zemědělského svazu ČR přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa, které je rovněž málo placené.

Ilustrační foto.

EK předloží návrh další podpory producentů vepřového a mléka

Brusel (Belgie) - Evropská komise plánuje v červenci navrhnout na jednání ministrů zemědělství další podporu producentům mléka a vepřového masa. Dnes to řekl český premiér Bohuslav Sobotka, který o věci v úterý jednal s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Ilustrační foto

Svaz: Zemědělcům letos klesnou tržby za mléko až o devět miliard korun

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Českým chovatelům krav se kvůli špatným výkupním cenám letos sníží tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun podle odhadu Zemědělského svazu ČR přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa, které je rovněž málo placené.

Ilustrační foto

IKEA stahuje čokolády s nedostatečným označením alergenů

Praha - Švédský nábytkářský řetězec IKEA stahuje z prodeje čokolády s nedostatečným označením alergenů. Mohly by způsobit problémy lidem s alergií na mléko či lískové ořechy. Dnes to oznámila mluvčí české pobočky řetězce Zdeňka Pecková. Lidem, kteří zmíněnými alergiemi netrpí, ale podle ní nic nehrozí.

Ilustrační foto.

Chovatelé dojnic bijí na poplach

Jižní Čechy – Už dva roky trvale klesají výkupní ceny mléka. Dávno nepokryjí výrobní náklady. Každý nadojený litr nyní pro zemědělce znamená ztrátu okolo dvou korun a podle Hany Šťastné, ředitelky Regionální agrární komory Jihočeského kraje, současná situace přímo ohrožuje chov téměř 
46 000 dojnic.

Ilustrační foto.

Chovatelé dojnic bijí na poplach

Jižní Čechy – Už dva roky trvale klesají výkupní ceny mléka. Dávno nepokryjí výrobní náklady. Každý nadojený litr nyní pro zemědělce znamená ztrátu okolo dvou korun a podle Hany Šťastné, ředitelky Regionální agrární komory Jihočeského kraje, současná situace přímo ohrožuje chov téměř 
46 000 dojnic.

Madeta

Madeta bude do Číny dovážet sušené a trvanlivé mléko

Peking - Zástupci české společnosti Madeta podepsali v Pekingu kontrakt s čínskou firmou Ershang Group v hodnotě 100 milionů korun ročně týkající se dovozu sušeného a trvanlivého mléka do Číny. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je to jedna z cest, jak vyřešit tuzemský nadbytek mléka.

Mlékomat. Ilustrační foto.

Zájem o mléko z automatů klesá. Přesto na Blanensku možná jeden přibude

Blanensko – Každý den se Luboš Nečas z Blanska při návratu z práce nezapomene s plastovou lahví zastavit u automatu na mléko, který je umístěný kousek od prodejny Kauflandu. „Mléko z něj beru pravidelně. Mám ho rozhodně raději než to, co nabízejí běžné obchody. Přijde mi mnohem kvalitnější a lahodnější. Navíc stojí méně než v supermarketech, když nepočítám mléko trvanlivé," vysvětlil Nečas. Jenže i přes nespornou kvalitu se mléka v automatech prodává čím dál méně.

Automat na mléko

Proč po letech končí mlékomaty?

Prostějov - Milovníci mléka budou muset za čerstvým produktem přímo k farmářům. Oblíbená zařízení, která začala v regionu fungovat před sedmi lety a lidé je našli na pěti místech, totiž končí.

Ilustrační foto

Na litru tratí tři koruny! Že jsme krávy nezrušili, hodnotí krizi Seničtí

Senice na Hané – Chovají stovky špičkových dojnic, které ročně odevzdají několik milionů litrů vysoce jakostního mléka. Ale co z toho, když v současnosti na každém litru prodělávají tři koruny. Řeč je o Zemědělském družstvu Senice na Hané. Že se téma krize v živočišné výrově v České republice dostalo na program jednání vlády, ocenili. Pomoc zemědělci potřebují.

Ilustrační foto.

Nižší odvody a daně. Jurečka chce ulevit chovatelům

Sedláci, kteří se potýkají s výrazným propadem cen mléka a masa, by měli platit nižší odvody státu a daně. S tímto návrhem půjde příští týden do vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poklesem cen u vepřového a mléka by se měla na žádost Česka už brzy zabývat i Evropská rada.

Ilustrační foto.

Zemědělce trápí nízké ceny. Víc chtějí za plodiny i mléko

Třebíčsko - Mnozí tuzemští zemědělci žehrají nad cenami svých surovin. Hodnota mléka na trhu klesla kvůli jeho přebytku na méně než sedm korun, snížila se rovněž cena vepřového masa. „Naštěstí nejsme na živočišné výrobě závislí, ale bolí nás to. Zemědělci jsou schopní přečkat všechno, tak si to alespoň stát zřejmě myslí," poznamenal předseda Zemědělského družstva v Hrotovicích Bohumír Hutař.

Ilustrační foto

Zemědělci píšou ministrům

Jihlava – Farmářům na Vysočině nedá spát zhoršující se stav v zemědělství. Upozorňují zejména na propad tržních cen u mléka a vepřového masa.

Z výstavy o proměně krajiny dálnicí.

Silnice u sousedů v obrazech

Linec - Proměny krajiny se stavbou rychlostní silnice S10 Mühlviertlem k české hranici zdokumentoval fotograf Kurt Hörbst a prezentuje je na výstavě „prožitá krajina" v Architekturforu v Linci, která bude k vidění do 29. července.

Z výstavy o proměně krajiny dálnicí.

Silnice u sousedů v obrazech

Linec - Proměny krajiny se stavbou rychlostní silnice S10 Mühlviertlem k české hranici zdokumentoval fotograf Kurt Hörbst a prezentuje je na výstavě „prožitá krajina" v Architekturforu v Linci, kde bude do 29. července. Autor žijící v malé obci Apfoltern na konci S10 zachycoval tuto stavbu po čtyři roky. „Záměrně jsem k tomu použil analogovou velkoformátovou kameru," vysvětluje.

Ze slavnostního otevření mlékárny na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně.

Mléko si zpracují od A do Zet

Lanškroun – Mlékárna na Střední škole zemědělské a veterinární škole hlásí plný provoz. Žáci obou oborů, které škola nabízí, tak vidí zpracování mléka skutečně od od začátku do konce.

Ilustrační foto.

Produkce masa se v 1. čtvrtletí mírně zvýšila, více bylo i mléka

Praha - Produkce masa v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,6 procenta na 109.577 tun. Nákup mléka byl vyšší o 4,1 procenta na 625 milionů litrů. Kromě cen jatečného skotu, které se meziročně téměř nezměnily, ale ceny klesly, u mléka se propadla zhruba o šestinu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Jaderná elektrárna Černobyl. Ilustrační foto.

Testy odhalily v běloruském mléce následky Černobylu

Minsk - Následky havárie jaderné elektrárny v Černobylu před 30 lety o sobě nadále dávají vědět v sousedním Bělorusku. Agentura AP v dnešní reportáži upozornila, že v zemi se prodává a zpracovává mléko, ve kterém radioaktivní látky desetinásobně překračují množství, jež místní normy považují za přípustné.

Ilustrační foto.

Zemědělci a chovatelé v kraji bojují s klesajícími cenami. Bojí se o existenci

Jižní Morava - Před šesti lety vylévali jihomoravští zemědělci mléko do polí. Nyní se obávají, že se bude situace opakovat. Výkupní ceny totiž někdy klesají pod výrobní náklady. Kromě mléka jde hlavně o vepřové maso, obilí a kukuřici. Na vině jsou sankce proti Rusku či zvyšující se ceny pronájmů půdy.

Ilustrační foto.

Růst cen zpomalil. Zlevnilo mléko a maso, zdražila zelenina

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.

Ilustrační foto.

Letošek bude podle prezidenta komory pro mnohé zemědělce zlomový

Brno – Letošní rok bude pro mnohé zemědělské podniky zlomový, uvedl na sněmu Agrární komory ČR její prezident Miroslav Toman. Vážná je podle něj situace zejména v produkci mléka a vepřového masa. Zemědělci se potýkají s dopady ruských sankcí i ostrou konkurencí ze zahraničí, loňský rok mnozí proto hodnotí negativně. Právě kvůli dovozu uvažují velké podniky o rušení chovu prasat.

Ilustrační foto.

Knižní novinky: P. S. od Geislerové nebo hledání mléka

Plzeň – Knihovna města Plzně nabízí titul od Anny Geislerové s názvem P. S. Deníkové zápisky herečky zachycují běžný život a často se s humorem dotýkají takových témat, jako je rodina, láska nebo dětství. Kniha rovněž zaujme svou grafickou úpravou, za níž stojí autorčina sestra Lela.

Marcela Šimečková.

Marcela Šimečková: Z máku jsem vyrobila třeba Matku Terezu a sv. Františka

Rožnov pod Radhoštěm /ROZHOVOR/ - Švestkové knedlíky sypané mákem, louka plná nádherných červených květů nebo odvar z makovic či opium. I když některé způsoby využití mírně poškozují pověst této krásné rostliny, na mák nedá dopustit Marcela Šimečková z Rožnova pod Radhoštěm. Pěstuje hned pět druhů a dokonce i staré odrůdy.

Velikonoce. Ilustrační foto

Znáte velikonoční tradice?

Trutnovsko, Pojizeří - Pro křesťany jsou Velikonoce nejdůležitějším svátkem v roce. Připomínají si totiž ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Podle tradice o Velikonocích vrcholí čtyřicetidenní půst, který vždy začíná Popeleční středou a končí na Bílou sobotu.

Ilustrační foto

Zisk zemědělství loni klesl o polovinu na devět miliard korun

Větrný Jeníkov (Jihlavsko) - Zisk českého zemědělství se podle šetření Zemědělského svazu ČR loni snížil v porovnání s rekordním rokem 2014 o více než polovinu na devět miliard korun. Způsobil to především pokles cen zemědělských komodit, který nejvíce postihl živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevily se i dopady sucha. Na dnešním zasedání svazu ve Větrném Jeníkově to řekl jeho předseda Martin Pýcha. Za rok 2014 podle výpočtu svazu činil výsledek hospodaření 19 miliard Kč.

Ilustrační foto

Státní zakázku za 31 milionů korun vyhrála firma ministra Babiše

Praha - Firma Olma, která patří do koncernu Agrofert vlastněného ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), vyhrála zakázku na dodání a tříleté ochraňování 500 tun sušeného mléka pro stát za 31 milionů korun. Sdělil to mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka. Olma se přihlásila jako jediná.