Mladá matka, která se obávala zásahu sociálních služeb, se pokusila léčit svého novorozence na základě informací z internetu, v domnění, že mu jen zaskočilo mléko. Chlapec však utrpěl vážné poranění mozku a zemřel. Pomoci mu nemohla už ani odborná pomoc, kterou žena zavolala pozdě. Dostala šestiletý trest.
Inzulín z kravského mléka může v budoucnu pomoci stovkám milionů lidí. Vědci zaznamenali překvapivé výsledky výzkumu u genově upravené krávy, která má v sobě část lidského DNA. Od projektu si slibují produkci cenově dostupné životně důležité látky ve velkém množství.
I psi a kočky můžou jíst zdravě. Dát si třeba jogurt z ovčího mléka nebo granule z lisovaného masa, které kvalitou odpovídá tomu, co jíme i my – lidé. Proč je i pro zvířata důležitá pestrá strava a jaká speciální krmiva se pro ně dneska dají koupit? To prozradil Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Poprvé zažil Jablonec nad Nisou výraznější protest zemědělců. Konal se ve středu 13. března kvůli výjezdnímu jednání vlády České republiky na sále zdejšího Eurocentra.
Když měl její dvanáctidenní syn potíže s dýcháním, nepřivolala mu mladá Plzeňanka zdravotnickou pomoc, ale léčila ho podle internetu. „Bála jsem se, že mi odeberou děti,“ vysvětlovala nyní u Krajského soudu v Plzni.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
Šetrné hospodaření na polnostech, chov dojnic, výroba pestré škály mléčných výrobků a jejich prodej, ale i neustálé zvelebování statku po předcích. To je pracovní a životní náplň Veroniky Kropáčkové, jejích rodičů i mladšího bratra, kteří spolu hospodaří na Ekofarmě Nelepeč.
Masopustní období je v plném proudu. A to s sebou nese i hromadu pochoutek - kromě zabijačkových dobrot jsou tradičním masopustním pokrmem i smažené plněné koblihy. A na ty vám přinášíme tradiční jihočeský recept. Ozvláštnit je pak můžete vanilkovou náplní podle cukráře Josefa Maršálka.
Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.
Pokud by se na nějakou potravinu měly pět ódy, určitě by to byl tvaroh. Obyčejný nezralý sýr je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Nedají na něj dopustit sportovci, kterým díky němu lépe přibývá svalová hmota, ani lidé, kteří se pokoušejí zhubnout. Navíc je ozdobou domácí kuchyně, protože se dá připravit na slano i na sladko, a v obou případech na mnoho způsobů. Co všechno obsahuje tvaroh? Proč je dobré jíst tvaroh? A jsou v tvarohu probiotika?
/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.
Mléčné výrobky patří mezi energeticky nejnáročnější produkty potravinářského průmyslu. Jejich výrobci se obávají vyšších cen za energie, které by se mohly promítnout do zdražení mléka a dalších potravin. Podle analytiků ale mlékařům nic zásadního nehrozí.
Jako země si v třídění odpadu vedeme skvěle. Stačí málo a mohli bychom doběhnout i země jako Německo nebo Belgie, které třídí a recyklují přes 70 procent nápojových kartonů. Právě kartón je velmi dobře recyklovatelný materiál, a díky sběru a následné recyklaci z něj mohou vznikat nové produkty, jako jsou kartonové krabice, kapesníky nebo stavební desky podobné dřevotřísce.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvé mléko z mlékomatů lze koupit až o polovinu levněji než v obchodech. Na Berounsku stojí litr patnáct nebo šestnáct korun. Po převaření vydrží v lednici i dva týdny, navíc se z jeho povrchu už po pár dnech sbírá smetana.
Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.
Kojenecké lahve jsou nezbytnou pomůckou pro rodiče miminek, která se nemohou kojit. Pomáhají rovněž v případech občasné nepřítomnosti maminky u kojených miminek. Při výběru kojeneckých lahví je důležitý jak použitý materiál, tak praktičnost lahví při užívání, ale i možnost čištění. Roli samozřejmě hraje také cenová dostupnost. Nezanedbatelné je i to, aby lahvička měla antikolikovou funkci.
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Čerstvé mléko a smetanu z jihočeské mlékárny Madeta už mohou zákazníci opět uložit na poličky v lednici a využít v kuchyni. Z obalů se na zákazníky usmívá známý cukrář Josef Maršálek.
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
Na Gymnáziu v Zábřehu se v pondělí 6. listopadu odehrál první ze dvou letošních turnajů na této škole. S pohárem z něj odjížděl tým Lost Ice ze Základní školy Loštice.
Znáte fascinující nápoj, který připravíte jen ze dvou surovin a na který nejen při respiračním onemocnění nedaly dopustit naše babičky? Jmenuje se medvědí mléko a je ideálním lékem na vykašlávání, uklidní podrážděný krk, působí antibakteriálně a dobře se po něm spí. Jak ho správně připravit, abyste nepřišli o cenné látky a nepohrávali si se zdravím svých jater a celkovou imunitou?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Muchomůrka červená. Mnozí houbaři ji považují za nejkrásnější z českých hub, ale sbírá ji jen málokdo. A není se co divit, je totiž jedovatá. I když na takovou muchomůrku zelenou, co se hrozby smrti po jejím požití týče, rozhodně nemá. Přesto část zkušených houbařů muchomůrku červenou vyhledává a její plodnice si v košíku odnáší domů. Jistě se ptáte proč. Odpověď je snadná. Muchomůrka červená dokáže pěkně otrávit život mouchám a vám pomůže na klouby.
Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se milovníkům hub může přihodit. Na nemocničních pohotovostech se hodně často objevují lidé, kteří snědli sice jedlé, ale špatně tepelně upravené houby. Jaké příznaky má otrava houbami? Jakým chybám se vyhnout při jejich sbírání a co funguje jako zaručená první pomoc při takové otravě? A jaké zásadní chyby lidé dělají?
„Voda není ta správná tekutina, která nás dokáže nejlépe hydratovat, čili zavodnit,“ opakovalo se nedávno v různých textech, které lidé mohli číst na internetu. Je to pravda? Záleží na tom, kdy nebo jak pijeme vodu? A co pomůže, aby nás třeba káva méně odvodňovala?
Kocovina z burčáku, nebo po důkladném ochutnávání vína někdy bývá zničující. Existuje však cesta, jak si vinobraní užít bez bolehlavu a brutálních trávicích potíží. Oslovili jsme odborníky, aby nám poradili, jak pít víno co nejbezpečněji, ale také jak se za pomoci účinných vyprošťováků dostat z kocoviny.
Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi. V příštích měsících budou podle jeho předpokladu ceny mléčných výrobků stabilní, nebo se spíše směrem k Vánocům budou mírně snižovat.
Mléčná banka Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá nové dárkyně mateřského mléka. Nemocnice uvítá mléko od matek do šesti měsíců věku jejich dítěte. Mléko pomůže převážně novorozencům hospitalizovaným přímo v hradecké nemocnici.
Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.