Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Vymyslel zdravý jogurt pro psy. Dnes úspěšně vyrábí i granule s probiotiky

I psi a kočky můžou jíst zdravě. Dát si třeba jogurt z ovčího mléka nebo granule z lisovaného masa, které kvalitou odpovídá tomu, co jíme i my – lidé. Proč je i pro zvířata důležitá pestrá strava a jaká speciální krmiva se pro ně dneska dají koupit? To prozradil Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Opočenská mlékárna, lidé sem chodí její výrobky i nakupovat. Nejen do podnikové prodejny, ale také do automatů, jeden z nich je plný opočenské zmrzliny.

Nejen výrobky z Podorlicka ponesou značku Bohemilk Opočno

/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Masopustní koblihy. Ilustrační foto.

K masopustu patří koblihy. Tenhle recept z jihu Čech musíte vyzkoušet

Masopustní období je v plném proudu. A to s sebou nese i hromadu pochoutek - kromě zabijačkových dobrot jsou tradičním masopustním pokrmem i smažené plněné koblihy. A na ty vám přinášíme tradiční jihočeský recept. Ozvláštnit je pak můžete vanilkovou náplní podle cukráře Josefa Maršálka.

Do kafe mlíko, na rakev víko. Lidové rčení úplně zbytečně straší.

Káva s mlékem: Kdy ji raději nepít, a kdy naopak může pomáhat v léčbě

Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů.

Zasytí, pomůže s úbytkem váhy i s růstem svalů. A dá se snadno vyrobit doma

Pokud by se na nějakou potravinu měly pět ódy, určitě by to byl tvaroh. Obyčejný nezralý sýr je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Nedají na něj dopustit sportovci, kterým díky němu lépe přibývá svalová hmota, ani lidé, kteří se pokoušejí zhubnout. Navíc je ozdobou domácí kuchyně, protože se dá připravit na slano i na sladko, a v obou případech na mnoho způsobů. Co všechno obsahuje tvaroh? Proč je dobré jíst tvaroh? A jsou v tvarohu probiotika?

Čtyřiačtyřicetiletá Miriam Nová ze Sedlece jezdí nakupovat pravidelně do Rakouska. Naučili ji to rodiče, kteří za hranice vyjíždějí za nákupy už od revoluce.

Prací prášek? Už od revoluce jedině z Rakouska, vyzdvihuje žena z příhraničí

/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.

Ilustrační snímek

Dům z nápojových kartonů? Žádný problém

Jako země si v třídění odpadu vedeme skvěle. Stačí málo a mohli bychom doběhnout i země jako Německo nebo Belgie, které třídí a recyklují přes 70 procent nápojových kartonů. Právě kartón je velmi dobře recyklovatelný materiál, a díky sběru a následné recyklaci z něj mohou vznikat nové produkty, jako jsou kartonové krabice, kapesníky nebo stavební desky podobné dřevotřísce.

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.

Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.

Kojenecké lahve Avent.

Vybrat lahvičku pro miminko není tak snadné, jak by se mohlo zdát

Kojenecké lahve jsou nezbytnou pomůckou pro rodiče miminek, která se nemohou kojit. Pomáhají rovněž v případech občasné nepřítomnosti maminky u kojených miminek. Při výběru kojeneckých lahví je důležitý jak použitý materiál, tak praktičnost lahví při užívání, ale i možnost čištění. Roli samozřejmě hraje také cenová dostupnost. Nezanedbatelné je i to, aby lahvička měla antikolikovou funkci.

Zdravý frgál obsahuje díky tvarohu spoustu bílkovin.

Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál

Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.

Medvědí mléko je díky kombinaci mléka a medu skvělým nápojem, který pomůže v boji proti nachlazení i suchému kašli

Medvědí mléko opravdu zklidňuje krk a ulevuje od kašle. Jedna přísada ale škodí

Znáte fascinující nápoj, který připravíte jen ze dvou surovin a na který nejen při respiračním onemocnění nedaly dopustit naše babičky? Jmenuje se medvědí mléko a je ideálním lékem na vykašlávání, uklidní podrážděný krk, působí antibakteriálně a dobře se po něm spí. Jak ho správně připravit, abyste nepřišli o cenné látky a nepohrávali si se zdravím svých jater a celkovou imunitou?

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Muchomůrka červená. Patří do košíku? U houbařů, kteří si chtějí léčit klouby ano

Muchomůrka červená jak ji neznáte: Inspiruje, otráví mouchy a uleví kloubům

Muchomůrka červená. Mnozí houbaři ji považují za nejkrásnější z českých hub, ale sbírá ji jen málokdo. A není se co divit, je totiž jedovatá. I když na takovou muchomůrku zelenou, co se hrozby smrti po jejím požití týče, rozhodně nemá. Přesto část zkušených houbařů muchomůrku červenou vyhledává a její plodnice si v košíku odnáší domů. Jistě se ptáte proč. Odpověď je snadná. Muchomůrka červená dokáže pěkně otrávit život mouchám a vám pomůže na klouby.

Velké trávicí potíže mohou způsobit i jednlé houby, pokud se nedostatečně tepelně upraví.

Které mýty o houbách lžou? Možná vás překvapí, že otrávit vás mohou i ty jedlé

Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se milovníkům hub může přihodit. Na nemocničních pohotovostech se hodně často objevují lidé, kteří snědli sice jedlé, ale špatně tepelně upravené houby. Jaké příznaky má otrava houbami? Jakým chybám se vyhnout při jejich sbírání a co funguje jako zaručená první pomoc při takové otravě? A jaké zásadní chyby lidé dělají?

Ilustrační foto

Mlékárenský svaz v Přibyslavi: Pokles poptávky po mléčných výrobcích pokračuje

Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi. V příštích měsících budou podle jeho předpokladu ceny mléčných výrobků stabilní, nebo se spíše směrem k Vánocům budou mírně snižovat.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Chuť mléka v obchodě otestovat nemůžete. Proto se spoléhejte na obal.

Není mléko jako mléko. Jak vybrat to kvalitní? Vyzkoušejte osvědčené rady

Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Polský žurek podávaný v chlebu.

Za jakým jídlem se vyplatí jet do Polska? Toto jsou nejproslulejší dobroty

Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.