Státní veterinární správa (SVS) požádala spolek Zvířata nejíme o upřesnění informací k nově zveřejněným záběrům týrání krav, aby bylo možné identifikovat konkrétní chovy a udělat tam kontroly. Za SVS to sdělil Petr Majer.
Kurkuma je oblíbenou přísadou do jídel. Má nejen lahodnou chuť, ale i léčivé vlastnosti. Díky obsahu sloučenin s protizánětlivými a antioxidačními účinky pomáhá proti zánětu, ulevuje při infekcích dýchacích cest a zlepšuje imunitu. Kurkuma tak může našemu organismu prospívat zláště nyní, v období proměnlivého počasí a častých chřipek.
V Nemocnici Jihlava se podařilo otevřít Sběrnu mateřského mléka. Poslouží především novorozencům na jednotce intenzivní péče. Darovat mléko může každá matka, která je v porodnici hospitalizována se svým miminkem.
Když před dvěma lety společnost Starbucks nabídla zákazníkům kávu s olivovým olejem, mnoho lidí nevěřícně zvedalo obočí. Káva nazvaná Oleato byla oficiálně představena v Miláně. A nebylo to náhodou. K italskému životu totiž neodmyslitelně patří jak dobrá káva, tak kvalitní olivový olej. Navíc společnost vyrukovala s novým produktem krátce poté, co se v Itálii objevily výzvy k jejímu bojkotu. Káva s olivovým olejem tehdy vzbudila pozornost zákazníků i baristů, ale postupně se na ni zaměřili i odborníci na výživu.
Novinky a budoucnost v oblasti chovu skotu představí přední zahraniční i domácí odborníci na největší konferenci v oblasti automatizace chovu skotu v Evropě. Konference, která nese název MLÉKO 2025, se uskuteční 14. a 15. ledna v prostorách Cubex Centra v pražských Nuslích. Součástí setkání bude i vyhlášení nejlepší české robotizované farmy za rok 2024. Unikátní konferenci pořádají společnosti Lely Centrum Soběslav a AGRO-partner.
Nestartovala auta, lahve s mlékem vybuchovaly. Čtenář z Hustopečí poslal Břeclavskému deníku další díl svých vzpomínek na mrazivé ledny. Tentokrát na leden roku 1985.
Blíží se čas svátků, návštěv a posezení s rodinou i přáteli. Jedna z oblíbených pochoutek, které rádi nabízíme jako pohoštění, jsou jednohubky a chlebíčky. Jejich chuť závisí hlavně na tom, jakou pomazánku použijeme jako základ. A nezdravým majonézovým variantám se většina z nás snaží vyhnout. Vsaďte raději na zdravý tvaroh, který stačí jen trochu dochutit.
Češi si letos za štědrovečerní hostinu připlatí; zaplatí více než loni, a to zhruba šest procent. Jde tak o její citelně výraznější cenový nárůst, než jakému čelili loni, kdy se souhrnná cena meziročně zvýšila pouze o 0,4 procenta. Na základě analýzy dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) a portálu Kupi.cz na to upozornil ekonom Lukáš Kovanda.
Novorozenecké oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí má nově pro své rodičky ohřívačku mléka Medela, která slouží k ohřevu mateřského mléka při dokrmování novorozenců. Současně má oddělení i novou kojeneckou váhu.
Kdybychom se vrátili do časů našich babiček a prababiček, v jejich kuchyních bychom určitě někde na kraji plotny našli hrnec plný melty. Ráno se uvařila k snídani a strávníci si pak v hrnku máčeli kousky chleba. Popíjela se však i přes den – v zimě příjemně zahřála a v létě osvěžila. Někde byla jen obyčejná černá melta, jinde do ní přidávali mléko. Říkalo se jí káva chudých, ale ve skutečnosti šlo o velmi zdravý nápoj. A to platí dodnes. Melta mimo jiné podporuje imunitu, ovlivňuje zdraví střev i jater a napomáhá hubnutí.
Jen těžko si lze představit větší hrůzu. Do prvního svátku vánočního, který je ve Spojených státech amerických nejdůležitějším dnem Vánoc, zbývalo pouhých pět dní. Školy pořádaly vánoční koncerty. V coloradském městě Greeley ten večer zpívala coby členka školního sboru i dvanáctiletá Jonelle Matthewsová. Domů dorazila krátce po osmé večer. Pak z domu zmizela a už ji nikdo nikdy neviděl živou. Kromě jejího vraha.
Společnost AGRONA Rpety sídlící nedaleko Hořovic vznikla v roce 1995 z původního zemědělského družstva. V začátku byli čtyři zakladatelé, dva z nich stojí v čele společnosti dodnes. O dění ve společnosti jsme si povídali se Stanislavem Rysem, jedním ze zakladatelů a současným jednatelem.
Rostlinná mléka v posledních letech získávají na oblibě a mnoho lidí je volí jako alternativu k mléku živočišnému. Někteří kvůli alergii, jiní kvůli preferenci rostlinné stravy a další kvůli zdraví. Ovesné mléko mezi těmito nápoji vyniká – je velmi chutné a velmi zdravé. Přesto před ním někteří odborníci varují. Podle nich by lidé ovesné mléko neměli pít například po ránu na lačný žaludek, protože riskují zdravotní problémy.
Inspektoři Státní veterinární správy odhalili závažná porušení zákona na ochranu zvířat v několika chovech skotu na Třebíčsku. Některé případy již vyšetřuje policie. Další kontroly jsou plánovány v následujících týdnech.
Inspektoři Státní veterinární správy odhalili závažná porušení zákona na ochranu zvířat v několika chovech skotu na Třebíčsku. Některé případy již vyšetřuje policie. Další kontroly jsou plánovány v následujících týdnech.
/ANKETA/ Když po prázdninách stouply ceny másla bez slev v obchodních řetězcích, už tehdy to přišlo mnoha lidem příliš. Uplynulo několik týdnů a je ještě hůř. Ceny másla se v hypermarketech na Svitavsku stále zvyšují a pomalu šplhají k 80 korunám. Kdo se chystá doma péct cukroví, tomu se letošní Vánoce prodraží.
/ANKETA/ Když po prázdninách stouply ceny másla bez slev v obchodních řetězcích, už tehdy to přišlo mnoha lidem příliš. Uplynulo několik týdnů a je ještě hůř. Ceny másla se v hypermarketech na Orlickoústecku stále zvyšují a pomalu šplhají k 80 korunám. Kdo se chystá doma péct cukroví, tomu se letošní Vánoce prodraží.
/ANKETA/ Když po prázdninách stouply ceny másla bez slev v obchodních řetězcích, už tehdy to přišlo mnoha lidem příliš. Uplynulo několik týdnů a je ještě hůř. Ceny másla se v pardubických hypermarketech stále zvyšují a pomalu šplhají k 80 korunám. Kdo se chystá doma péct cukroví, tomu se letošní Vánoce prodraží.
Krakonošovy drny jsou tradiční české jídlo, které má svůj původ v Krkonoších. Jsou to vlastně jakési bramborové placky s příměsí kapusty, které se připravují podobně jako bramboráky. Své jméno dostaly podle legendárního krále Krkonoš – Krakonošovi. Pojďte si je s námi vyzkoušet. Je to levné, rychlé a velmi chutné jídlo.
Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.
Spolek Nejíme zvířata v úterý zveřejnil další tajně pořízené záběry z kravínů, na nichž zaměstnanci bijí krávy, surově zacházejí s telaty nebo je probíjejí elektřinou. Tentokrát jde o šest kravínů, z nichž odebírá mléko společnost Savencia fromage & dairy. Firma chování zaměstnanců ke kravám odsoudila. V polovině října zveřejnil spolek podobné záběry z jiných kravínů.
Další tajně pořízené záběry z kravínů zveřejnil v úterý 5. listopadu spolek Zvířata nejíme. Na záběrech zaměstnanci kravínů bijí krávy a surově zacházejí s telaty. Podle ČTK jde o šest kravínů, z nichž odebírá mléko společnost Savencia fromage & dairy, která má závody v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku a v jihomoravském Hodoníně. Savencia chování zaměstnanců odsoudila.
/ANKETA/ Byl to skvělý nápad, když v roce 1964 začala Mlékárna v Hlinsku na Chrudimsku vyrábět zahuštěné slazené mléko v tubách. Laskomina tak od té doby získává příznivce napříč generacemi.
Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.
Suchý kašel, bolest v krku, tlak na hrudi. S podzimním nachlazením se v tuto chvíli trápí mnoho dětí i dospělých. Než ale sáhnete do lékárničky, zkuste vyzkoušet lahodný nápoj, který jsme všichni v dětství tolik milovali - kakao. Vědci totiž přišli na to, že právě kakao a hořká čokoláda obsahují látku teobromin. A ta je proti kašli účinnější než běžně dostupné léky.
Hnus, šílenost, drzost, zoufalé pohledy, čekání na akce. Ústečany s blížícími se vánočními svátky nemile překvapily ceny za čtvrtkilovou kostku másla, která napříč ústeckými supermarkety leckdy atakuje i sedmdesátikorunovou hranici. Právě máslo je přitom v předvánočním období jedním z nejžádanějších potřeb mnoha kuchyní. Zjišťovali jsme, kolik za něj aktuálně zaplatí lidé v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Hnus, šílenost, drzost, zoufalé pohledy, čekání na akce. Ústečany s blížícími se vánočními svátky nemile překvapily ceny za čtvrtkilovou kostku másla, která napříč ústeckými supermarkety leckdy atakuje i sedmdesátikorunovou hranici. Právě máslo je přitom v předvánočním období jedním z nejžádanějších potřeb mnoha kuchyní. Zjišťovali jsme, kolik za něj aktuálně zaplatí lidé v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Cena másla v Česku i Evropě prudce roste, což domácnosti pociťují zejména v období před Vánocemi, kdy je máslo tradičně žádané. Zdražení o desítky procent za poslední měsíce je výrazné a je ovlivněno i sezónními faktory. Jaké jsou hlavní příčiny tohoto nárůstu a co lze očekávat do budoucna?
Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.
V období před Vánoci je máslo jedním z nejkupovanějších artiklů, a to zejména kvůli k jeho nepostradatelnosti pro přípravu spousty druhů vánočního cukroví. Zdá se však, že letos mnohé domácnosti sáhnou při pečení místo másla po jeho náhražkách, byť cukroví ztratí tradiční chuť. Cena másla totiž v posledních měsících setrvale roste a v Libereckém kraji ne dokonce výrazně nad průměrem.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Lounsku a Žatecku.
Podzimní „máselnou krizi“, která před koncem roku často přichází, prožívají letos spotřebitelé obzvlášť těžce. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jsou ale vysoké ceny másla nyní namístě. Nabídku másla snižuje menší obsah tuku v mléce dojnic v letních měsících, naopak po něm výrazně roste poptávka. „Pokud je máslo v akcích výrazně levnější, může jít o starší výrobky po zmrazení,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.
V období před Vánoci je máslo jedním z nejkupovanějších artiklů, zejména vzhledem k jeho nepostradatelnosti pro přípravu velké části vánočního cukroví. Letos však možná sáhnou nejen domácí kuchařky a cukrářky při pečení k náhražkám másla. Jeho cena totiž v posledních měsících stále stoupá, a řada zákazníků si tak hlídá akce, při kterých nakoupí více kusů a třeba si je zamrazí.
Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.
Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých navštívených obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Trutnovsku.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Orlickoústecku. Omezili jste kvůli vysokým cenám nákup másla? Hlasujte v anketě.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Teplicku.
Úvodní měsíc nového školního roku byl v naší škole opravdu pestrý. Hned v prvním týdnu se uskutečnila již tradiční akce, a to dobročinný brunch na podporu Potravinové banky. Letos poprvé jej škola pořádala ve spolupráci s Mateřskou školou Sokolov, Vrchlického 80. Obrovské množství jídla, krásné počasí a nadšené děti, žáci, pedagogové i návštěvníci přispěli k výborné atmosféře a neuvěřitelnému výtěžku 56 500 korun, což je dosavadní rekord.
Asi málokterá součást jídelníčku je tak kontroverzní jako mléko. Lidé neustále řeší, jestli je mléko zdravé i zda se vlastně jedná o jídlo, nebo o pití. Často kladenou otázkou je i ta, kdy mléko nepít. Na bílou, na vápník bohatou tekutinu jsme se proto zeptali nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.
Inspektoři ze Státní veterinární správy už mají předběžné výsledky kontroly na farmě v Kožichovicích na Třebíčsku, která je spolu s dalšími družstvy podezřelá z nevhodného chování ke zvířatům. Výsledky kontroly jsou ale zatím tajné.
Obětavost a soucit s těmi nejzranitelnějšími. Takové vlastnosti zdobí Jitku Houdkovou, která v Jirkově na Chomutovsku založila spolek Mámy v akci. Spolu s týmem dobrovolnic se ve svém volném čase stará o charitativní obchod v centru města. Výtěžek slouží na koupi kojeneckého mléka, plenek a dalších potřebných věcí pro rodiny v nouzi.
Vnitřní síla, obětavost a soucit s těmi nejzranitelnějšími, jako jsou děti z chudých rodin. To jsou vlastnosti, které sálají z Jitky Houdkové, jež v Jirkově založila spolek Mámy v akci. Spolu se svým týmem dobrovolnic se bezplatně a ve svém volném čase stará o charitativní obchod v centru města a z výtěžku zajišťuje kojenecké mléko, plenky a další potřebné věci pro rodiny v nouzi.
/VIDEO/ Spolek Zvířata nejíme ve středu zveřejnil tajně pořízené záběry z dvanácti kravínů, na nichž zaměstnanci zvířata bijí, kopou do nich, mlátí je tyčemi, za řetězy omotaným kolem krku je vláčí za traktorem nebo jim sprostě nadávají. Množství zdokumentovaných případů podle nich dokazuje, že nejde o ojedinělé případy nebo pochybení jednotlivců, ale o běžnou rutinu. Podle veterinární správy je ze záběrů jednoznačné, že byl porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání. Veterináři chystají v dotčených chovech kontrolu. Mlékárna Madeta, která mléka z těchto kravínů odebírá, šokující chování ke zvířatům důrazně odsoudila.
Spolek Zvířata nejíme zveřejnil ve středu tajně pořízené záběry z dvanácti kravínů, na nichž zaměstnanci zvířata bijí, kopou do nich, mlátí je tyčemi, za řetězy omotaným kolem krku je vláčí za traktorem nebo jim sprostě nadávají. Množství zdokumentovaných případů podle nich dokazuje, že nejde o ojedinělé případy nebo pochybení jednotlivců, ale o běžnou rutinu. Mlékárna Madeta, která mléka z těchto kravínů odebírá, šokující chování ke zvířatům důrazně odsoudila.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Netradiční léčivé tinktury a bylinné směsi prozradila bylinkářka, léčitelka a bývalá dlouholetá zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu pro zmírnění bolesti kloubů.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Bylinkářka, léčitelka a někdejší zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku prozradila, jak vyrobit některé netradiční léčivé tinktury. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Netradiční léčivé tinktury a bylinné směsi prozradila bylinkářka, léčitelka a bývalá dlouholetá zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu pro zmírnění bolesti kloubů.
Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.
Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!