Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
Téměř polovina českých novorozeňat dostane ještě v porodnici dokrm, třetinu dětí pak nekrmí mateřským mlékem vůbec nebo ho velkou měrou kojenecká výživa doplňuje. Tento vývoj potvrzují statistiky České neonatologické společnosti za rok 2020 i interní pětiletý průzkum Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.
Nedávno ohlásila jihočeská mlékárna Madeta, že bude od ledna zvyšovat ceny u svých výrobků o dvě až tři procenta. V posledních dnech ale energie, pohonné hmoty nebo obalové materiály zdražily o tolik, že generální ředitel Madety Milan Teplý avizoval, že očekává od ledna navýšení ceny na úrovni deset procent.
Nedávno ohlásila jihočeská mlékárna Madeta, že bude od ledna zvyšovat ceny u svých výrobků o dvě až tři procenta. V posledních dnech ale energie, pohonné hmoty nebo obalové materiály zdražily o tolik, že generální ředitel Madety Milan Teplý avizoval, že očekává od ledna navýšení ceny na úrovni deset procent.
Mlékárna Olma stahuje z důvodu mikrobiální kontaminace čerstvé mléko balené do PET lahví. Kontaminace podle výrobce není masivní, ale mléko se může i při uchování ve správných skladovacích podmínkách kazit. Jedná se o mléka s daty spotřeby 26. 10. až 30. 10. 2021. Závada již byla odstraněna.
Velkou výzvu před sebou mají závodníci, kteří se zúčastní dnes, tedy v sobotu 16. října, netradičního běžeckého závodu, který nachystal pod názvem Pivomléčný běh Míry Krušného z Mírové za Josefem Loschmidtem do Počeren Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta.
Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022 o dvě až tři procenta. Příčinou jsou vyšší náklady, ceny nafty, elektřiny i obalů, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý. Vedení mlékárny zároveň očekává, že kvůli všeobecnému zdražování klesne kupní síla v zemi. Předpokládá i konkurenční boj mezi českými mlékárnami a dovozem.
Tak Stingovi je sedmdesát let? Nevypadá na ně. Jedna z největších hvězd světového rocku udává trendy už déle než čtyři dekády. Je populární ikonou, ale také obrovským muzikantem. Tvrdohlavost a neustálé hledání dovedly kluka ze severu Anglie až na vrchol.
Většina dostupného mléka obsahuje směs takzvaných beta kaseinů A1 a A2. Podle řady klinických studií je viníkem alergií především β-kasein A1, zatímco druhý typ je pro člověka lépe stravitelný. Jedním z důvodů je i fakt, že se s ním setkává lidstvo déle.
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
Ceny jogurtů a pribináčků stoupají, povzdechla si Kateřina Moravcová z Havlíčkova Brodu. Do budoucna se s tím musí smířit. Ceny mléčných výrobků dál porostou, předpověděl Jiří Kopáček předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
Jogurty a pribináčky zdražují, povzdechla si Kateřina Moravcová z Havlíčkova Brodu. Do budoucna se s tím musí smířit. Ceny mléčných výrobků dál porostou, předpověděl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pracoval jsem v družstvu, ale chtěl jsem hospodařit sám. Po listopadu jsem dostal v restituci jednu Avii a devět hektarů po rodičích, vzpomíná na skromné začátky soukromý zemědělec Jaroslav Tvrdík z Číhoště na Havlíčkobrodsku. To, že dnes někteří soukromníci žalují na nízké dotace od státu mu připadá k smíchu. „Já nedostal od nikoho nic,“ zdůrazňuje.
"Pracoval jsem v družstvu, ale chtěl jsem hospodařit sám. Po listopadu jsem dostal v restituci jednu Avii a devět hektarů po rodičích," vzpomíná na skromné začátky soukromý zemědělec Jaroslav Tvrdík z Číhoště na Havlíčkobrodsku. To, že dnes někteří soukromníci žalují na nízké dotace od státu mu připadá k smíchu. „Já nedostal od nikoho nic,“ zdůrazňuje.
Stal se jedním z nejslavnějších pohřešovaných dětí v USA. Šestiletý Etan Patz zmizel, když šel v New Yorku na zastávku školního autobusu. Jeho osud je dodnes zahalen rouškou tajemství, policie však předpokládá, že byl zavražděn. Pravděpodobný pachatel byl přitom dopaden až mnoho let poté, co chlapec zmizel.
Začínal u klasického turka, dneska dává přednost espressu. A když zrovna nepije kávu, dělá ji pro druhé. „Baví mě káva a celá ta kavárenská kultura okolo,“ říká mladý barista Rudolf Škalda.
Začínal u klasického turka, dneska dává přednost espressu. A když zrovna nepije kávu, dělá ji pro druhé. „Baví mě káva a celá ta kavárenská kultura okolo,“ říká mladý barista Rudolf Škalda.
Ponořte se do napínavých a dobrodružných příběhů, které napsali studenti prvního ročníku prostějovské obchodky. Nechte se strhnout a začtěte se s chutí do "Příběhů z pera studentů" každou středu dopoledne
Který vyznavač mléčných výrobků by dnes neznal Hanáčka či Drásala. Na Olomoucku jen málokdo. Nápad založit vlastní minimlékárnu v Náměšti na Hané přitom vznikl v nelehké době, kdy na zemědělce v Česku doléhaly nízké výkupní ceny mléka. Senické družstvo tehdy vsadilo na farmářský způsob výroby a hlad po regionálních produktech. Vyplatilo se.
Koronavirová pandemie se nevyhnula ani mlékařům. Kvůli uzavřeným školním jídelnám, restauracím a hotelům přišli loni v tomto směru až o 80 procent obvyklého odbytu. Naštěstí čím menší část své produkce mlékaři prodali zde, tím více mléka po nich vyžadoval maloobchod.
/VIDEO/ Miluji práci se zvířaty. Měl jsem je odmala, ale krávám se věnuji s přestávkami nějakých pět let. K tomu učím na zemědělské škole, takže tohle je takové hezké propojení teorie a praxe, vypráví hned na úvod sympatický farmář Jakub Fukal.
/VIDEO/ Miluji práci se zvířaty. Měl jsem je odmala, ale krávám se věnuji s přestávkami nějakých pět let. K tomu učím na zemědělské škole, takže tohle je takové hezké propojení teorie a praxe, vypráví hned na úvod sympatický farmář Jakub Fukal.
Zlato jako prvek je cenné nejen pro své výjimečné vlastnosti, ale také proto, že je v zemské kůře nesmírně vzácné. A to tak moc, že na tunu hlušiny připadají pouze čtyři tisíciny gramu tohoto drahého kovu. Přesto však existují oblasti, pro něž se vžil název "bonanza" - tedy oblasti s mimořádně bohatými zlatými žilami. Vědci nyní konečně přišli na to, čemu tato "eldoráda" vděčí za svůj vznik.
/FOTO/ Nově otevřený podnik nabízí špičkovou zmrzlinu vyrobenou z domácího mléka podle italské receptury. Lidé si k ní rychle našli cestu, jiní ale litují zániku původního dětského centra.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
/FOTO/ Konzervy, rýži, mouky, těstoviny, mléko, olej, dětskou výživu, ale třeba také prášky na praní či pleny darovali lidé při sobotních nákupech v teplických marketech, aby podpořili jarní Potravinovou sbírku. Ta byla zorganizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank se sociálními partnery, jako například Charitou Česká republika, Armádou spásy, NADĚJÍ, Diakonií, a s vybranými obchodními řetězci.
Alexandra Karafiátová, veterinářka záchranné stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku, je teď v podstatě liščí maminkou na plný úvazek. V polovině března totiž přijali dvě malé liščí holčičky, kterým tou dobou nebyl ještě ani týden. „Mohlo jim být asi pět dní. Byly ještě slepé, ale pupík už měly zahojený. Když jsme je přivezli, byly sice podchlazené, ale zvládly to. Rozehřáli jsme je, dali jim první jídlo a od té doby se o ně staráme,“ usmívá se Karafiátová.