Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Tradiční sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 11. srpna 2021 v Bevadoro, Itálie. Majitel společnosti Roberto Brazzale.

Exkluzivní návštěva: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do královstí sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Jaroslav Tvrdík má svoje stádo skotu vychované tak, že k němu přiběhne na zavolání.

Průkopník chovu krav pod širým nebem z Číhoště: Stádo ke mně přijde na zavolání

Pracoval jsem v družstvu, ale chtěl jsem hospodařit sám. Po listopadu jsem dostal v restituci jednu Avii a devět hektarů po rodičích, vzpomíná na skromné začátky soukromý zemědělec Jaroslav Tvrdík z Číhoště na Havlíčkobrodsku. To, že dnes někteří soukromníci žalují na nízké dotace od státu mu připadá k smíchu. „Já nedostal od nikoho nic,“ zdůrazňuje.

Jaroslav Tvrdík má svoje stádo skotu vychované tak, že k němu přiběhne na zavolání.

Průkopník v chovu pod širým nebem: Stádo krav ke mně přiběhne na zavolání

"Pracoval jsem v družstvu, ale chtěl jsem hospodařit sám. Po listopadu jsem dostal v restituci jednu Avii a devět hektarů po rodičích," vzpomíná na skromné začátky soukromý zemědělec Jaroslav Tvrdík z Číhoště na Havlíčkobrodsku. To, že dnes někteří soukromníci žalují na nízké dotace od státu mu připadá k smíchu. „Já nedostal od nikoho nic,“ zdůrazňuje.

Titulní stránky tisku informující o vyřešení starého případu

Zmizel cestou do školy. Tělo chlapce z krabice na mléko se nikdy nenašlo

Stal se jedním z nejslavnějších pohřešovaných dětí v USA. Šestiletý Etan Patz zmizel, když šel v New Yorku na zastávku školního autobusu. Jeho osud je dodnes zahalen rouškou tajemství, policie však předpokládá, že byl zavražděn. Pravděpodobný pachatel byl přitom dopaden až mnoho let poté, co chlapec zmizel. 

Pozorování. Ilustrační snímek

Příběh z pera studentů: Náhoda?

Ponořte se do napínavých a dobrodružných příběhů, které napsali studenti prvního ročníku prostějovské obchodky. Nechte se strhnout a začtěte se s chutí do "Příběhů z pera studentů" každou středu dopoledne

Mlékárna v Náměšti na Hané, červen 2021

Hanáčci netečou! Mlékárna u Olomouce slaví úspěch s kořeněnými sýry i tvarohem

Který vyznavač mléčných výrobků by dnes neznal Hanáčka či Drásala. Na Olomoucku jen málokdo. Nápad založit vlastní minimlékárnu v Náměšti na Hané přitom vznikl v nelehké době, kdy na zemědělce v Česku doléhaly nízké výkupní ceny mléka. Senické družstvo tehdy vsadilo na farmářský způsob výroby a hlad po regionálních produktech. Vyplatilo se.

Kámen protkaný žilkami zlata

Tajemství zlatých žil odhaleno: vznikají na stejném principu jako zakysané mléko

Zlato jako prvek je cenné nejen pro své výjimečné vlastnosti, ale také proto, že je v zemské kůře nesmírně vzácné. A to tak moc, že na tunu hlušiny připadají pouze čtyři tisíciny gramu tohoto drahého kovu. Přesto však existují oblasti, pro něž se vžil název "bonanza" - tedy oblasti s mimořádně bohatými zlatými žilami. Vědci nyní konečně přišli na to, čemu tato "eldoráda" vděčí za svůj vznik.

Neratovským kostelem zněl smích, na dlouhou dobu naposledy. Byl květen 1945

Neratovským kostelem zněl smích, na dlouhou dobu naposledy. Byl květen 1945

Tu starou cestu z Neratova do Rokytnice má v živé paměti, přestože už dlouhá desetiletí zarůstá trávou. Dřívější louky pokryly lesy, z některých domů jeho bývalých sousedů zbyla jen torza, která ve své milosrdné náruči skryla příroda. Kdysi vysídlená osada, která byla součástí Sudet, sice znovu ožila, ale její obraz už tak nějak nezapadá do vzpomínek zdejšího rodáka Aloise Galleho.

Potravinová sbírka pro Klokánek v Albertu v Olympii v Srbicích

Solidarita nezmizela. Lidé z Teplicka darovali potraviny a drogerii pro potřebné

/FOTO/ Konzervy, rýži, mouky, těstoviny, mléko, olej, dětskou výživu, ale třeba také prášky na praní či pleny darovali lidé při sobotních nákupech v teplických marketech, aby podpořili jarní Potravinovou sbírku. Ta byla zorganizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank se sociálními partnery, jako například Charitou Česká republika, Armádou spásy, NADĚJÍ, Diakonií, a s vybranými obchodními řetězci.

V Záchranné stanici Pavlov se teď starají o dvě liščátka.

VIDEO: V Pavlově se starají o dvě liščátka, traktoristé je našli v balíku slámy

Alexandra Karafiátová, veterinářka záchranné stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku, je teď v podstatě liščí maminkou na plný úvazek. V polovině března totiž přijali dvě malé liščí holčičky, kterým tou dobou nebyl ještě ani týden. „Mohlo jim být asi pět dní. Byly ještě slepé, ale pupík už měly zahojený. Když jsme je přivezli, byly sice podchlazené, ale zvládly to. Rozehřáli jsme je, dali jim první jídlo a od té doby se o ně staráme,“ usmívá se Karafiátová.

Děti tloustnou, jejich jídelníček postrádá ovoce a zeleninu.

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.

Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku.

Dvacet pod nulou i vánice: řidič z Kališť ujel milion a půl kilometrů bez nehody

Milion a půl kilometrů bez nehody. Takovou bilancí se může chlubit Jaroslav Hájek. U ČSAD jezdil šestatřicet let a to za každého počasí. Vozil totiž mléko. „Při ošklivém počasí autobusy nejely, rozvoz piva nejel, nákladní auta z kamenolomu nejely, ale mléko se muselo svážet pořád. V JZD neměli kam ho dát,“ vysvětluje.  

Farmář z Tučína Leoš Zdráhal.

Rodinná farma Leoše Zdráhala hospodaří v Tučíně už třicet let

Se svou manželkou už třicet let hospodaří na rodinné farmě, stará se o pole a dobytek. Po práci jako starosta zdejšího Sboru dobrovolných hasičů pomáhá při zásazích a je i v obecním zastupitelstvu. K Leoši Zdráhalovi si mohou obyvatelé Tučína, ale i přespolní, přijít pro čerstvé mléko, které vydává ze dvora. Jeho farma je v širokém okolí vyhlášená.

Firma Agro-la sídlí v Jindřichově Hradci.

Zákys mají lidé spojený s dobou minulou, říká Ondřej Vtípil

Ondřej Vtípil je jedním ze spolumajitelů firmy Agro-la v Jindřichově Hradci. Společnost je známá jogurty a zákysy ve skle. Lidé si mohou koupit výrobky v potravinových řetězcích v celé republice. Ondřej Vtípil, který má ve firmě na starosti především obchod, se nyní rozpovídal o tom, jak firmu zasáhla epidemie covid-19.