Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Jitka Houdková z Jirkova

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká žena. Rozhodla se pomáhat

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci.

Jitka Houdková z Jirkova.

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká Jitka Houdková

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou stranu můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci a nemají třeba na hodnotné jídlo pro děti.

Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.

Miroslav Fess (vpravo), majitel Mlékárny Ohaře

Podnikatel z Ohař: Chtěl jsem mléko prvotřídní kvality. Krávy dostávají odměnu

Produkty nejvyšší kvality vyrábí v Mlékárně Ohaře. Od roku 2017 tam zhodnocují své mléko v jogurty, sýry či kefíry nejrůznějších příchutí, jedno mají však společné. Bio kvalitu. Proces začíná v moderním kravíně, kde se snaží o co největší pohodu zvířat. Majitel Miroslav Fess se rozpovídal o procesu zpracování mléka.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.

Supermoderní kravín: Krmení kravám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.

Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.

Supermoderní kravín: krmení krávám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Mlékomat v Česku. Ilustrační snímek

Mlékomaty zažívají v Česku renesanci. Zákazníky lákají cenou i kvalitou

Ještě před několika měsíci to s mlékomaty vypadalo zle a postupně mizely z mapy Česka. Nyní však zažívají renesanci, o automaty s čerstvým mlékem mají lidé čím dál větší zájem. Lidé u nich oceňují nejen čerstvost, ale i cenu, která je mnohdy o polovinu levnější, než v obchodech.

Výrobu sýru, dojení a pečení sýrových dobrot si zkusily děti ze základky v Konstantinových Lázních.

Děti z Konstantinek dojily na trenažéru a vyráběly lučinu

Celoškolní projekt s tematikou zdravé výživy zaměřený na sýry proběhl v minulém týdnu v základní škole v Konstantinových Lázních. Zapojili se do něj žáci všech tříd a děti v jeho průběhu mohly plně popustit uzdu své fantazii v mnoha oborech.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Bilingvní výchova

PODCAST: Bilingvní děti se lépe učí a mají matematické myšlení, říká psycholožka

Jdeme shopovat nebo I want mléko. Věty, které slýcháme od dětí žijících ve vícejazyčné rodině. Můžeme tomu říkat důsledky bilingvismu. A protože smíšených partnerských vztahů přibývá, je důležité vědět, jak a v jakém jazyce s našimi dětmi komunikovat, aby si nepřišly zmatené či opožděné. Jak tedy s dětmi z vícejazyčných rodin mluvit, jaké klady a rizika má bilingvní výchova, kdy na děti aplikovat umělou bilingvní výchovu a co když je potřeba zapojit do výchovy ještě třetí jazyk? Nejen na tyto otázky mi odpovídá psycholožka Markéta Švamberk Šauerová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a vysoké školy Palestra.

Policie. Ilustrační foto

V Prostějově řádí sklepní zloděj. Bere vše, boty i mléko

Nenechavé prsty a pořádná dávka kuráže. Takovou charakteristikou se vyznačuje zatím neznámý lapka, který navštěvuje cizí sklepy a domy po celém Prostějově. Hned tři oznámení týkající se vykradených sklepů přijali v úterý prostějovští policisté.

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Dlouhé zimní večery nastaly a horký nápoj na zahřátí přijde vhod. Svařené víno, kdo by ho neznal? Nemusíme kupovat až tak kvalitní, já jsem vsadila na třílitrovou krabici argentinského merlotu, který překvapivě chutná dobře. Není to nic složitého: do rendlíku naliji víno, přidám hřebíček, skořici, badyán a pár kuliček pepře, ten dá nápoji grády. Svařím a s plátkem citronu podávám, ať si každý osladí, čím chce.

Pet láhve

Plošné zálohování plastů? U obalů od mléka i tvrdého alkoholu to nepůjde

Plastová lahev od mléka - nevratná. Od sirupu – naopak vratná. Iniciativa pro zálohování nepočítá v návrhu plošného zálohování PET lahví a plechovek s vybíráním určitých obalů. Pokud projde, u mléčných výrobků či tvrdého alkoholu budou mít lidé u automatů smůlu. Takové nápojové obaly se se budou dál třídit jako nyní. Deník zjišťoval proč.

Střížovický vrch v Ústí nad Labem.

FOTO: Ve městě "mléko" a na kopci slunce. Rybník na Střížáku je bez vody

Je to kolorit posledních dnů v Ústí nad Labem. Dole ve městě je „mléko“ tedy mlha a nízká oblačnost a na kopcích je krásně jasno. Přesvědčil se o tom i náš čtenář a mluvčí severočeského rybářského svazu Jan Skalský, který v minulých dnech vyšel na Střížovický vrch. Je to hora, která tvoří jednu z dominant Ústí nad Labem, její hlavní vrchol se nachází ve výšce 348 m n. m.

Videorecept na domácí škvarky

Videorecept: Domácí škvarky musíme zakápnout mlékem

Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch čerstvých zabíjačkových. Řeč je o škvarcích. Domácí škvarek má tu výhodu, že si jej připravíte právě tak, jak vám chutná. Sama příprava domácích škvarků není nic složitého.

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Mlékomat v Novém Městě na Moravě nabízí bio mléko. Nachází se naproti autobusovému nádraží.

Konce mlékomatů na Vysočině? V Novém Městě uvažují o ukončení činnosti

Čerstvé mléko z automatu už, zdá se, lidi tolik netáhne. Alespoň to tvrdí provozovatel mlékomatu v bio kvalitě v Novém Městě na Moravě Marek Jinek. Dokonce zvažuje mlékomat zrušit. „Nemáme lidi, kteří by v zemědělství pracovali. Mlékomat už se nám nevyplácí i z toho důvodu, že energie zdražují. Lidé sice chodí, ale ve srovnání s tím, když jsme začínali, jich je méně. Kdysi jsme prodávali 200 až 300 litrů mléka denně. Nyní je to jen nějakých šedesát až sedmdesát litrů,“ sdělil Jinek.

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.