Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Britští vědci se na základě přelomové studie domnívají, že schopnost strávit mléko byla výhodná pro přežití hladomorů a nemocí.

Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru

Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.

Kravín. Ilustrační foto.

Slunce, seno po Brněnsku: krávy na dojení vozí jezdící podlaha

Student Šimon Plánička z komedie Slunce, seno, jahody má konkurenci. Plánička krávám při dojení pouštěl hudbu, čímž zvyšoval produkci mléka. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zašli ještě dál. Navrhli systém, v němž krávy do dojírny místo člověka vozí řetízkový pás. Výsledky má ohromující. A aby odkazů na české filmy nebylo málo, systém testovali v zemědělském družstvu, které se objevilo v kultovní české komedii Vesničko má středisková. Farmáři metodu hodnotí pozitivně.

Jiří Hadaš a Arabela Jana Nagyová po 30 letech v Uherském Hradišti

Jako dítě jsem seděl na klíně Arabely, vzpomíná kouzelník Hadaš

Asi každý se někdy zasnil a přemýšlel, co by si přičaroval, kdyby byl kouzelníkem. Podobně se zamyslel i herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Jožka Kubáník, který si na rozhlasovou Pohovku pozval toho nejpovolanějšího - profesionálního kouzelníka, který je zároveň prezidentem Českého magického svazu. Uherskohradišťský rodák se jmenuje Jiří Hadaš.

Krajkovice - bramborová kynutá buchta podle Šárky Erb Škachové

Znáte Jihočeskou krajkovici? Upečte si ji podle receptu Šárky Erb Škachové

Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytla Šárka Erb Škachová, autorka knihy Kuchařka ze vsi a foodblogu gurmanka.cz. Děkujeme Šárce Erb Škachové. Upečte si podle ní Jihočeskou krajkovici

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Psi i kočky milují lahůdky a jiné pamlsky.

K hříchu v krmení psů a koček nebývá daleko

Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?

Gabriela Koukalová.

Izabelka se Gabriele Soukalové povedla. Rady snese jen od jedné osoby

Už pět měsíců se Gabriela Soukalová (32) raduje z dcery Izabely Gabriely a zároveň se vrací na obrazovky TV Prima, kde bude opět moderovat společenský pořad Showtime. I když práci aktivně vyhledává, mateřství je pro ni samozřejmě na prvním místě. Naplňuje ji a nazývá ho zázrakem. Sdělila to v rozhovoru pro přední tuzemský společenský časopis Story.

Sýrařská soutěž v USA

Nejlepší sýr světa? Titul získal podruhé za sebou švýcarský gruyère

Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.

Kaše

Bramborová kaše bez šťouchadla: Dokonalý videonávod, jak ji dělaly naše babičky

/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.

Byl to spíš ještě takový pavoučí kluk, rád si hrál a hodně nerad byl sám.

Pavoučí slib

V jedné kuchyni, úplně nahoře v rohu bydlel pavouk, no, byl to spíš ještě takový pavoučí kluk, rád si hrál a hodně nerad byl sám. Úplně nejradši se houpal na své pavučině tak divoce, div že nespadl.

Kozí farma ve Vizovicích má první letošní kůzlata. Narodilo se jich devadesát, další várka devadesáti kůzlat se očekává.

VIDEO: Kozí nadělení. Na farmě ve Vizovicích se letos narodí dvě stovky kůzlat

Na Kozí farmě ve Vizovicích na Zlínsku je v těchto dnech pořádně veselo. První únorové dny byly ve znamení rození kůzlat, celkem jich za několik dní přišlo na svět devadesát. Nové kozlečí přírůstky očekávají majitelé farmy, manželé Vlčkovi ještě během dalších čtrnácti dní. Celkem se jich mají na jaře po loukách kolem domu prohánět téměř dvě stovky.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Dnes kupujeme mléko v krabici, před rokem 1989 to byly igelitové sáčky. V devadesátých letech byly v mlékárně jen sklady a nakonec ji bagry srovnaly se zemí.

Devadesátky: pro skvělé jogurty se chodilo do brodské mlékárny. Už není

Kdysi zpracovala tisíce litrů mléka denně. Prodejna nabízela čerstvé jogurty, sýry, slané máslo. Dnes si mohou zákazníci na tom samém místě koupit jogurty s trvanlivostí měsíců a mléko v papírové krabici. Havlíčkobrodská mlékárna u nádraží už neexistuje. Místo ní stojí supermarket.

Makové knoflíky.

Medvědí mléko a makové knoflíky. Vyzkoušejte recepty od redaktorů Deníku

Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!

Makové knoflíky.

Medvědí mléko a makové knoflíky. Vyzkoušejte recepty od redaktorů Deníku

Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!