Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
„A jakou kávu si dáte?“ ptá se servírka v restauraci. A přesto, že milovník kávy se najde téměř v každé rodině, často si lidé v restauraci stále kávu neumí objednat. Neví totiž, kdy dostanou silný lahodný nápoj sotva pokrývající dno hrnečku, a kdy pořádný hrnek a v něm pití, co „vidělo kávu jen z vlaku“.
Po dvanácti letech končí provoz všech tří mlékomatů ve Vyškově. Denní odběr mléka byl poslední měsíce u jednoho pod deseti procenty objemu z roku 2010. Do automatů se navíc vloupali zloději.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.
Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.
/VIDEO/ Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.
Student Šimon Plánička z komedie Slunce, seno, jahody má konkurenci. Plánička krávám při dojení pouštěl hudbu, čímž zvyšoval produkci mléka. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zašli ještě dál. Navrhli systém, v němž krávy do dojírny místo člověka vozí řetízkový pás. Výsledky má ohromující. A aby odkazů na české filmy nebylo málo, systém testovali v zemědělském družstvu, které se objevilo v kultovní české komedii Vesničko má středisková. Farmáři metodu hodnotí pozitivně.
Asi každý se někdy zasnil a přemýšlel, co by si přičaroval, kdyby byl kouzelníkem. Podobně se zamyslel i herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Jožka Kubáník, který si na rozhlasovou Pohovku pozval toho nejpovolanějšího - profesionálního kouzelníka, který je zároveň prezidentem Českého magického svazu. Uherskohradišťský rodák se jmenuje Jiří Hadaš.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytla Šárka Erb Škachová, autorka knihy Kuchařka ze vsi a foodblogu gurmanka.cz. Děkujeme Šárce Erb Škachové. Upečte si podle ní Jihočeskou krajkovici
„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.
Chystáte se péct mazance a nevíte, jak na něj nebo byste rádi vyzkoušeli jiný recept? Pak právě pro vás jich autorka kuchařek Lucie Kohoutová shromáždila hned několik.
Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.
Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?
Omlouvám se, ale Jihočeské lahodné mléko není v současné době k dostání. Takové oznámení umístěné u chladicího regálu mohli minulý týden číst zákazníci jednoho z českobudějovických supermarketů. A je pravděpodobné, že podobných cedulí v obchodech bude v příštích týdnech přibývat.
Už pět měsíců se Gabriela Soukalová (32) raduje z dcery Izabely Gabriely a zároveň se vrací na obrazovky TV Prima, kde bude opět moderovat společenský pořad Showtime. I když práci aktivně vyhledává, mateřství je pro ni samozřejmě na prvním místě. Naplňuje ji a nazývá ho zázrakem. Sdělila to v rozhovoru pro přední tuzemský společenský časopis Story.
Více peněz za pečivo zřejmě zaplatí lidé na jihu Moravy. Podle informací Deníku Rovnost může cena vyskočit až o čtvrtinu. Nahoru půjdou i částky za mléčné výroby. Důvodem jsou dopady ruské agrese.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
V jedné kuchyni, úplně nahoře v rohu bydlel pavouk, no, byl to spíš ještě takový pavoučí kluk, rád si hrál a hodně nerad byl sám. Úplně nejradši se houpal na své pavučině tak divoce, div že nespadl.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Po seriálu Z historie choceňských hospod, který připravoval ředitel Orlického muzea v Chocni Michal Hofman, přicházíme s novou tématikou – Slavné choceňské podniky. Tentokrát zavítáme do Choceňské mlékárny.
Někteří výrobci zdražují jen o pár procent, někteří i o deset. Na rostoucí náklady a tím spojenou inflaci už začali reagovat i oblíbení výrobci regionálních potravin v Karlovarském kraji. Většinou se chystají zdražovat o deset procent.
Naučné centrum ekologické výchovy Čabárna Kladno (NSEV) přivítalo v sobotu 19. února účastníky kurzu pro začínající sýraře. Příchozí se dozvěděli, jak se získává a uchovává mléko a vyrábějí oblíbené slovenské sýry – korbáčiky.
Jako diví dojí farmáři na Vysočině své krávy. Ve výrobě mléka za minulý rok totiž předčili celý zbytek republiky. Celkem jej vyprodukovali téměř šest set milionů litrů.
Na Kozí farmě ve Vizovicích na Zlínsku je v těchto dnech pořádně veselo. První únorové dny byly ve znamení rození kůzlat, celkem jich za několik dní přišlo na svět devadesát. Nové kozlečí přírůstky očekávají majitelé farmy, manželé Vlčkovi ještě během dalších čtrnácti dní. Celkem se jich mají na jaře po loukách kolem domu prohánět téměř dvě stovky.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Kdysi zpracovala tisíce litrů mléka denně. Prodejna nabízela čerstvé jogurty, sýry, slané máslo. Dnes si mohou zákazníci na tom samém místě koupit jogurty s trvanlivostí měsíců a mléko v papírové krabici. Havlíčkobrodská mlékárna u nádraží už neexistuje. Místo ní stojí supermarket.
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!