Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Šlehačka. Ilustrační snímek

Šlehačky ve spreji? Nejen smetana, ale i voda a palmový tuk, varuje dTest

Vypadají stejně, uvnitř se diametrálně liší. Řeč je o šlehačkách ve spreji. Spotřebitelský časopis dTest porovnal 25 šlehačkových sprejů dostupných v českých obchodech. Ukázalo se, že leccos, co vypadá jako šlehačka, nejenže není vyrobeno ze smetany, ale dokonce ani z mléka. Daní za pohodlí tak může být „šlehačka“ v podobě vody a palmového tuku.

V muzeu zpracovávali mléko.

OBRAZEM: V muzeu zpracovávali mléko

Ústí nad Orlicí - Další dílnu pro veřejnost z cyklu „Cože? ..... ale jak?“ uspořádalo v sobotu 15. září Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. Tato byla věnována zpracování mléka, praktickým ukázkám domácí výroby másla, tvarohu, sýra a jogurtu.

Galetka s nektarinkami a borůvkami

Ovocná sezona vrcholí. Upečte si voňavé koláče s chutí léta

Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.

Bílý jogurt

Domácí jogurt vyrobíte i bez jogurtovače

Potraviny domácí výroby patří nejen k nejchutnějším, ale i k těm nejzdravějším. Co si takhle zhotovit vlastní jogurt? Nemusíte kvůli tomu jezdit na farmu ani kupovat jogurtovač. Postup je jednoduchý.

Za pár let to bude?!

Budějovické letiště dělá sousedům „starosti“

České Budějovice/Linec – Linecký deník OÖN ohlásil, že „jihočeské letiště bude dobudováno – linkový a charterový provoz je plánován od května 2020“. Což podle listu „může být dalším problémem pro letiště Linec“.

Na výzkumu pod zemí.

Sousedé zkoumají tajemné díry

Pasov - Za jedny z posledních otázek archeologie označuje pasovská PNP místa v podzemí, kterých bylo v Bavorsku nalezeno už na tucty (také v okresech Regen a Pasov).

Značkou uRegionální potravina Moravskoslezského kraje byla oceněna i pšeničná mouka speciál z Mlýna Herber v opavské městské části Vávrovice.

Potraviny z Opavska se mohou pochlubit prestižním oceněním

Mouka a mléko z Opavska se pyšní značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Z osmi přihlášených produktů ji hodnotitelská komise v tomto týdnu přiznala též Vítkovské zemědělské společnosti za BIO Mléko kozí a hladké pšeničné mouce speciál z Mlýna Herber v opavské městské části Vávrovice.

hovězí burger

Maso 2.0 nebo čisté maso? Jak budeme říkat burgeru ze zkumavky?

Pokud je maso pěstováno v laboratoři bez zabíjení zvířat, co by mělo být nazváno. Válka o slova v současnosti zaměstnává americké regulátory. Na jedné straně stojí aktivisté bojující za práva zvířat a na druhé straně chovatele dobytka a masný průmysl, kteří nehodlají ustoupit ze svých pozic. Informovala o tom agentura AP.

Ilustrační foto.

Provozovatelé mlékomatů drží ceny, případně zlevňují

Ostrava − Poptávka po čerstvém mléku se ustálila. Podle Tomáše Kořínka mladšího, obchodního ředitele společnosti TOKO Agri, je u nás v současnosti zhruba 200 mlékomatů. Zmíněná společnost zajišťuje dodávku i následný servis naprosté většiny mlékomatů po celé republice.

Andrej Babiš na otevření nové linky Coca-Coly v pražských Kyjích

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka. Novou linku otevřel Babiš

Společnost Coca-Cola dnes otevřela v pražských Kyjích dvě nové linky. Jeden z největších světových nápojářů bude vyrábět rostlinná mléka pod značkou AdeZ. Vyvážet je bude do jedenácti evropských zemí. Společnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko zároveň slaví 25 let svého působení v Česku.

Ze Dne otevřených dveří v Rolnické společnosti Lesonice.

VIDEO: Nové sýry, traktory, telata. Návštěvníci zaplavili lesonický podnik

Lesonice – S obrovským úspěchem se v pátek a v sobotu setkal Den otevřených dveří v reálu Rolnické společnosti Lesonice, která spadá pod podnik ADW. Děti i dospělí doslova okupovali obrovské traktory i halu plnou zábavních koutků včetně bludiště z balíků slámy. K vidění byly telecí „školka a jesle“, moderní kravíny či bioplynová stanice. Trhákem se staly nové mléčné výrobky, které lesoničtí farmáři vyrobili v prvních várkách a chystají se je uvést na trh.

Konopné mléko vyrábějí dva Slováci. Martin a Daniela

Nové konopné mléko prospívající zdraví. Začali ho vyrábět dva mladí Slováci

Už nechcete pít kravské mléko? Rádi byste vyzkoušeli jinou alternativu a sójovému mléku jste nepřišli na chuť? Řešením je mléko z konopí. Nápoj začali vyrábět dva mladí Slováci z čistě rostlinných surovin. Proto si na něm pochutnají i vegani. Jeho základní složkou jsou konopná semínka, dalšími pak kešu oříšky, vanilka, kokosový cukr a voda.

V Bučovicích upozorňovali aktivisté na špatné zacházení se zvířaty.

Nejezte maso, nepijte mléko, hlásali před bučovickými jatkami. Na podporu zvířat

Bučovice – Nejezte maso, zastavte násilí, nepijte kravské mléko! Takové výzvy měli na transparentech demonstranti, kteří se v pondělí ráno sešli před jatkami v Bučovicích na Vyškovsku. Aktivisté chtěli protestem upozornit na krutost, kterou podstupuje dobytek určený k porážce. „Podmínky při převážení prasat jsou nevyhovující, zvířata jsou často pokousaná, dokonce na sebe útočí,“ řekl svolavatel akce Lukáš Vincour.

Ilustrační foto

Inflaci loni poháněly potraviny. Nejvíce zdražily pekárenské výrobky či mléko

Hrubý domácí produkt loni vzrostl o 4,5 procenta. Jde o druhou nejvyšší hodnotu od roku 2007. Dynamiku národního hospodářství určovala spotřeba domácností poháněná výrazným zvyšováním výdělků, zahraniční poptávka a ve druhém pololetí i investiční aktivita. Vyplývá to z nové analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Kozí farma ve Vizovicích.Na snímku farmář Martin Vlček

Koza je vybíravá mlsná dáma. Všechno nesežere

Lízinka, Rozárka, Gizela, Emička, Fanča, Cecílie, Maruška, Stařka, Černohlávka, Gábina a dalších pětasedmdesát koz se prohání na kozí farmě ve Vizovicích. Mezi nimi se právě motá a poskakuje stovka malých kůzlat. Jejich mekot se nese do okolí. Měsíční kůzlata mají svůj velký den, protože poprvé ochutnávají ječný šrot.

Jaroměřické žervé.

Jaroměřické žervé sklízí jedno ocenění za druhým

Jaroměřice nad Rokytnou - První místo na Celostátní přehlídce sýrů, ocenění FÉR potravina i titul Regionální potravina Vysočiny – tím vším se může pyšnit žervé Jaroměřické mlékárny. Produkt je vyroben podle tradiční receptury z mléka od českých farmářů. Neobsahuje žádné konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“.

Káva s bělidlem.

dTest: Bílý prášek do kávy? Do mléka má daleko

Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka od kávy. To všechno jsou různé názvy pro instantní přípravky do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Od opravdové smetany je ale dělí řada příměsí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal šestnáct výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu „éček“.

Péče o zvířata bude součástí aktivit na příměstském táboře v Chaloupkách.

Tábor s vůni hnoje a chutí mléka slibují v Chaloupkách

Zašovice – Z povědomí dětí se vytrácí znalosti o tom, kde se vlastně bere mléko, máslo, sýr, maso či vlna. Těm rodičům, kteří chtějí potomkům otevřít oči a ještě mít klid, že je o ně dobře postaráno, se nyní nabízí příležitost.

Ilustrační foto.

Produkce mlékárny v Hesově stoupne

Přibyslav – Produkce známé mlékárny Pribina v Hesově u Přibyslavi stoupne v budoucnu o tisíce tun. V Sedlčanech na Příbramsku končí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu Pribina v Hesově. Navíc se do Hesova, místní části Přibyslavi, přesouvá i výroba z Polska. 

Krajáč mléka

Pozor! Intolerance není alergie, zapamatujte si to

Krajáč pěkně vychlazeného mléka a k tomu čerstvě nakopané brambory je dobrota popisovaná v knížkách z předminulého století. V dobách, kdy jsme hliněné džbánky vyměnili za plastové nádoby od soudruhů z NDR, to začalo jít s mlékem z kopce, spotřeba klesala.

Sukovky

Sukovky

Nastrouhané sójové suky jsou vynikající přísadou i do jiného nepečeného cukroví, například do kuliček, místo oříšků. A protože neobsahují lepek, hodí se i pro bezlepkovou dietu.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

Šohajky

Šohajky

Další tip na nepečenou dobrotu, tentokrát košíčky s ořechovými kuličkami a čokoládovým krémem.

Banánové oplatky

Banánové oplatky

Pokud chcete, aby vám oplatky déle vydržely, nahraďte pudinkový základ změklým máslem.

Ilustrační foto.

Mlékomaty drží stálí zákazníci. Prodeje se ale propadly

Blanensko, Vyškovsko – Prodej mléka z automatů v posledních letech výrazně poklesl. I tak letos zemědělci na Blanensku nabídli svým zákazníkům jeden navíc. Velký zájem o čerstvé mléko totiž opadl. Provozovatelé mlékomatů v regionu spolékají na skalní příznivce. Automaty tak zůstávají na svých místech, stejně tak i ceny. 

Nepečené válečky

Nepečené válečky s mandlemi

Válečky působící zasněženým dojmem patří k rychlému nepečenému cukroví, které rychle doplní poloprázdné mísy.

Ledová čokoláda

Ledová čokoláda

Do Vánoc ještě daleko a po kolekci a adventním kalendáři se už zaprášilo? Nevadí. Čokoládové figurky si můžete vyrobit sami.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.