Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.

Ilustrační foto.

Konci roku sluší horská zábava

Špindlerův Mlýn – Oslavy konce roku proběhnou v největším krkonošském středisku již v sobotu ve znamení veřejného i exhibičního závodu profesionálů.

Kladno (v bílém) - Prostějov 7:3.

Opožděná nadílka. Jestřábi schytali v Kladně debakl

Pryč je vánoční pohoda. Prostějovští hokejisté na ledě kladenských Rytířů nedojídali žádné zbytky cukroví, naopak. Vytrpěli si jednu z nejvyšších porážek v sezoně, od třetího celku Chance ligy schytali v posledním venkovním duelu pomalu končícího roku 2018 ošklivý debakl 3:7.

Intersalon v Galerii Mariánská

Dostali stejný prostor. Doslova

České Budějovice – Aktuální díla současných umělců si prohlédnete na mezinárodní výstavě Intersalon, která se letos koná po dvaadvacáté, v českobudějovické galerii Mariánská.

Vánoční svátky na dispečinku budějovického dopravního podniku.

Služby drží svátek nesvátek

České Budějovice – Nemocniční lékárna ve středu 26. prosince odbavovala jednoho zákazníka za druhým. Ale nejen zdravotníci či hasiči jsou o svátcích v práci.

Letiště Boží Dar - letecký snímek

Šedesát milionů kolem Milovic? Kapka v moři, míní hejtmanka

Nymbursko - Přes šedesát milionů z krajských peněz je fuč. Konkrétně 62,5 milionu korun. Tak hodnotí jeden z nejaktivnějších představitelů středočeské opozice, předseda zastupitelského klubu Starostů a nezávislých Věslav Michalik, uzavření dohody mezi krajem a společností Mladá RP o ukončení všech soudních sporů a zahájení rozhovorů o finančním vyrovnání.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Od kostela sv. Ondřeje ke sv. Anně u Pohledu se za betlémskou hvězdou putuje už osmnáct let.

Putování za betlémskou hvězdou v Pohledu? Akce s nejdelší tradicí

Pohled – Putování za betlémskou hvězdou patří k nejdelším porevolučním kulturním tradicím na Havlíčkobrodsku. Odehrává se každý rok v obci Pohled na Havlíčkobrodsku na třetí svátek vánoční. Putování má téměř neměnný scénář, který se za ta léta osvědčil. Mění se jenom doprovodné kapely a pěvecké sbory.

Ilustrační foto.

Opraví dům na náměstí

Nýrsko – S opravami tří domů v sousedství informačního centra na náměstí budou v příštím roce pokračovat v Nýrsku.

Ilustrační foto

Co jedí děti na Štědrý večer? Kuřecí řízek nebo kapra

České děti si v současnosti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku než na tradičním kaprovi. Kuřecí řízek jich má zhruba 44 procent, kapra asi třetina. Výrazně méně obvyklé jsou jiné ryby než kapr, vepřový řízek či vinné klobásy. Oblíbenost různých vánočních jídel se liší podle regionů. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 26 tisíc dětmi, které zveřejnil Český statistický úřad na svém webu.

Betlémské světlo ve skautské klubovně v Jiráskově ulici v Teplicích získala malá Anička.

Distribuce betlémského světla je v režii skautů a římskokatolické farnosti

Teplice – Betlémské světlo dorazilo do Teplic na hlavní nádraží minulou v neděli po poledni. Jeho distribuce probíhá dnes na Štědrý den a je v režii teplických skautů a římskokatolické farnosti. Pokud chcete rozsvítit svůj domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů. 

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Kutnohorsko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto.

Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše

Lidé na celém světě dnes podle křesťanské tradice začnou slavit Vánoce, které připomínají narození Ježíše. Tradičním procesím začnou oslavy v Betlémě na Západním břehu Jordánu, kde podle biblické tradice Ježíš Kristus přišel na svět. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

U stonavského Dolu ČSM někteří lidé zapalují svíčky za zahynulé horníky.

Havíři zapalovali svíčky za kolegy a kamarády, a plakali

Horníci jsou tvrdí chlapi, pro ostré slovo a třeba i ránu nejdou daleko. Jsou ale okamžiky, kdy i takovým tvrďákům ukápne slza. Třeba když jejich kolegové po směně nevyfárají a po nějaké době jejich těla vyvezou na povrch až záchranáři. 

Utkání 28. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 21. prosince 2018 v Ostravě.

Oslava s puncem vítězství. Vítkovice opět porazily Spartu

/FOTOGALERIE/ Ostrava – Hokejové Vítkovice oslavily devadesáté výročí vítězstvím. Svěřenci Jakuba Petra a Pavla Trnky potěšili legendu Františka Černíka, zvládli poslední předvánoční utkání a v prestižním duelu pátečního 28. kola extraligy zdolali pražskou Spartu 4:2.

Petr Mikolanda.

Fotbalisty Táborska se pokusí dovést za záchranou kouč Petr Mikolanda

Druholigový fotbalový tým FC MAS Táborsko má ode dneška nového trenéra. Po nedávném odvolání Kamila Tobiáše podepsal v pátek smlouvu s předposledním týmem Fortuna národní ligy Petr Mikolanda. Jeho asistentem bude zkušený Jan Kmoch, který s ním na podzim působil na lavičce Viktorie Žižkov.

Vánoční besídka v Krtečku.

Krteček měl vánoční besídku

Písek - Do Krtečka přišel Ježíšek. Děti si pro něj připravily pásmo vánočních písniček, říkadel a také krátký příběh o zvířátkách, která chtěla pomáhat Ježíškovi.

Zaplní se v sobotu regály potravinové banky díky Národní potravinové sbírce? Ptá se i ředitel Milan Hloušek (na snímku).

Potravinová sbírka pomůže potřebným v kraji

Karlovarský kraj – Trvanlivé mléko, masové konzervy, paštiky, polévky, kompoty, oleje či těstoviny, tedy potraviny, ze kterých se dá vařit, v současnosti nejvíce chybí v Potravinové bance Karlovarského kraje.

Ilustrační foto.

Sýr od krávy, kterou si mohou poplácat. Roste zájem lidí o výrobky minimlékáren

Blanensko – Mléko a sýry od krávy, kterou si můžu poplácat. A s etiketou výrobce, za nímž si klidně zajdu osobně poklábosit. Pro mnohé trend, díky němuž po celé České republice přibývá minimlékáren. Podle webu Státní veterinární správy se jejich počet za posledních pět let téměř ztrojnásobil. Zájemci si v nich kromě čerstvého mléka mohou koupit například ovčí nebo jiný speciální sýr a také jogurty.

Dodávají mléko pro pacienty.

Přímá cesta mléka u sousedů: od krav do špitálu

Linec - „Když v zemské nemocnici ve Freistadtu servítují ráno ke snídani jogurt nebo v poledne vanilkový pudink jako desert, mohli by pacienti slyšet bučet krávy, z jejichž mléka tyto produkty jsou, ze skoro bezprostřední blízkosti,“ píší OÖN.

Dodávají mléko rovnou.

U sousedů od krav do špitálu

Linec - „Když v zemské nemocnici ve Freistadtu servítují ráno ke snídani jogurt nebo v poledne vanilkový pudink jako desert, mohli by pacienti slyšet bučet krávy, z jejichž mléka tyto produkty jsou, ze skoro bezprostřední blízkosti,“ píší OÖN.

Konopný čaj

Konopí dokáže léčit tělo i mysl. Zkuste jednoduché recepty

Konopí se dříve běžně pěstovalo na našich polích, využívalo se hlavně v textilním průmyslu. V současnosti nacházejí konopné extrakty velké využití ve farmacii a medicíně, ale také kosmetice a potravinářství. Účinné látky obsažené v konopí (cannabis) působí příznivě na bolesti zejména kloubů, odstraňují křečovité stavy svalstva, zlepšují stav přesušené a citlivé kůže, zklidňují nervovou soustavu a zlepšují spánek.