Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Sousedka přežila dva dny v ledu

Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.

Češi hazardují s léky. Pouštějí se do rizikových kombinací i běžných prášků

Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem. Nebo jedli česnek. Riziko stoupá i s každou další pilulkou, kterou denně spolknete, včetně volně prodejných preparátů. Spolu s Pavlou Mikulcovou, farmaceutickou asistentkou z IKEM, jsme proto připravili průvodce, který vám se správnou léčbou pomůže.

Kam na kávu z rostlinných produktů? V Ostravě jednoznačně vede Starbucks

Průzkum projektu Rostinně zjišťoval v minulých týdnech stav míry rostlinného podílu v použitých surovinách v rámci ostravských kaváren. Zjistil, že nejpestřejší rostlinné menu v Ostravě mají kavárny Starbucks. Americký řetězec tak vychází vstříc lidem preferujícím rostlinné alternativy mléka a jiných živočišných produktů.

Vitamínová bomba. Dětem pijícím dost mléka obezita nehrozí

Pijte mléko, je zdravé, radila kdysi dávno televizní reklama. A vědci by na této pravdě nic neměnili ani dnes. Mléko totiž obsahuje řadu látek důležitých zejména pro zdravý růst dětí, například bílkoviny, řadu minerálních látek i vitaminů.

Zmrzlina pro rockery. K domu si koupili kozu, teď jich ve Vizovicích chovají sto

Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.

Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

Pláničkův filmový experiment v Žabčicích: nejmodernější kravín je beze stěn

Příjemné prostředí zvyšuje dojivost krav, tvrdil v slavné české komedií Slunce, seno, jahody student Šimon Plánička. Ve filmu to dokazuje tím, že krávy dostanou sluchátka s hudbou. Děj snímku je nadsázkou, to, že skotu obecně prospěje kvalitní péče a život ve vyhovujících podmínkách, je však skutečností. Potvrzují to i odborníci z brněnské Mendelovy univerzity. V areálu školního zemědělského podniku v Žabčicích na Brněnsku vybudovali nejmodernější kravín v republice.

Na zmrzlinu k ní jezdí i z druhého konce Brna. Poskládat chutě je křížovka, říká

Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři pečou: Šneci se skořicí

Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Liščata i vydry potřebují sušené mléko. Peníze jim pomohou přežít

Do péče pracovníků záchranných stanic se letos dostalo už téměř 250 mláďat divokých savců. Jsou to zajíčci, liščata, veverčata a dokonce už se objevilo i první srnče. Péče o tato mláďata je velmi náročná a ne vždy úspěšná. Velmi závisí na kvalitě podávané náhražky mateřského mléka.