Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Polský žurek podávaný v chlebu.

Za jakým jídlem se vyplatí jet do Polska? Toto jsou nejproslulejší dobroty

Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.

Marcela Krčmářová založila před dvaceti lety v Přílepech Sportovní klub Koutek.

Zakladatelka sportovního klubu Koutek vydala svou prvotinu Horký čaj s mlékem

/ROZHOVOR/ Bydlí v Praze, ale hodně času tráví v Přílepech, malé vesničce na Rakovnicku, kde si s manželem před čtyřiceti lety pořídili chalupu. Marcela Krčmářová tam v roce 2003 založila sportovní klub Koutek, který je vyhledávaným cílem lidí ze širokého okolí. Letos vyšla její první kniha, román Horký čaj s mlékem.

Návštěva kravína a dojírny na Poličsku.

Co vše stojí za sklenicí dobrého mléka? Podívali jsme se do dojírny u Poličky

/FOTO, VIDEO/ Spolupracovnice Deníku navštívila jeden ze zemědělských podniků na Poličsku, kde zjistila, jak se dnes dojí krávy. Místní farma produkuje denně přes 3 tisíce litrů mléka. Spolumajitel kravína Jan prozradil, že chovají celkem 180 dojnic a 200 jalovic a telat. Krávy se musí dojit každý den, jinak by hrozilo riziko zánětu mléčných žláz. Zpravidla je dojí dvakrát denně. 

Poctivou zmrzlinu nabízí v Hradci Králové třeba Zmrzlibar na rohu ulic Baarova a V Lipkách.

Naše zmrzlina sice není bio, ale je zdravá, říká majitel hradeckého Zmrzlibaru

/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.

Kojení. Ilustrační snímek

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Když zpracováváte větší množství mléka, elektrická odstředivka nebo máselnice se určitě hodí, říká Michal Havelka.

Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě

Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.

Karel Stříbrný a jeho Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku

Produkci mléka na rodinné farmě řídí roboti. Krávy si mohou dopřát i odpočinek

Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku vyprodukuje tisíce litrů mléka denně. Přestože většina produkce směřuje k dalšímu zpracování, mohou si místní, ale i přespolní, odnést prémiové mléko také z mlékomatu přímo v areálu farmy. A rozdíl není jen v kvalitě, cena v mlékomatu se pohybuje kolem patnácti korun za litr.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Jitka Houdková z Jirkova

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká žena. Rozhodla se pomáhat

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci.

Jitka Houdková z Jirkova.

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká Jitka Houdková

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou stranu můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci a nemají třeba na hodnotné jídlo pro děti.

Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.

Miroslav Fess (vpravo), majitel Mlékárny Ohaře

Podnikatel z Ohař: Chtěl jsem mléko prvotřídní kvality. Krávy dostávají odměnu

Produkty nejvyšší kvality vyrábí v Mlékárně Ohaře. Od roku 2017 tam zhodnocují své mléko v jogurty, sýry či kefíry nejrůznějších příchutí, jedno mají však společné. Bio kvalitu. Proces začíná v moderním kravíně, kde se snaží o co největší pohodu zvířat. Majitel Miroslav Fess se rozpovídal o procesu zpracování mléka.

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.

Supermoderní kravín: Krmení kravám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.

Mlékárna Ohaře nabízí svým zvířatům moderní kravín.

Supermoderní kravín: krmení krávám rozváží robot, přívěsek hlídá jejich pohodlí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Mlékomat v Česku. Ilustrační snímek

Mlékomaty zažívají v Česku renesanci. Zákazníky lákají cenou i kvalitou

Ještě před několika měsíci to s mlékomaty vypadalo zle a postupně mizely z mapy Česka. Nyní však zažívají renesanci, o automaty s čerstvým mlékem mají lidé čím dál větší zájem. Lidé u nich oceňují nejen čerstvost, ale i cenu, která je mnohdy o polovinu levnější, než v obchodech.

Výrobu sýru, dojení a pečení sýrových dobrot si zkusily děti ze základky v Konstantinových Lázních.

Děti z Konstantinek dojily na trenažéru a vyráběly lučinu

Celoškolní projekt s tematikou zdravé výživy zaměřený na sýry proběhl v minulém týdnu v základní škole v Konstantinových Lázních. Zapojili se do něj žáci všech tříd a děti v jeho průběhu mohly plně popustit uzdu své fantazii v mnoha oborech.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Bilingvní výchova

PODCAST: Bilingvní děti se lépe učí a mají matematické myšlení, říká psycholožka

Jdeme shopovat nebo I want mléko. Věty, které slýcháme od dětí žijících ve vícejazyčné rodině. Můžeme tomu říkat důsledky bilingvismu. A protože smíšených partnerských vztahů přibývá, je důležité vědět, jak a v jakém jazyce s našimi dětmi komunikovat, aby si nepřišly zmatené či opožděné. Jak tedy s dětmi z vícejazyčných rodin mluvit, jaké klady a rizika má bilingvní výchova, kdy na děti aplikovat umělou bilingvní výchovu a co když je potřeba zapojit do výchovy ještě třetí jazyk? Nejen na tyto otázky mi odpovídá psycholožka Markéta Švamberk Šauerová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a vysoké školy Palestra.

Policie. Ilustrační foto

V Prostějově řádí sklepní zloděj. Bere vše, boty i mléko

Nenechavé prsty a pořádná dávka kuráže. Takovou charakteristikou se vyznačuje zatím neznámý lapka, který navštěvuje cizí sklepy a domy po celém Prostějově. Hned tři oznámení týkající se vykradených sklepů přijali v úterý prostějovští policisté.