Určitě se vám to už stalo: s představou míchaných vajíček ke snídani jste rozklepli vejce do misky a ouha: na žloutku červené krvavé skvrnky. Existuje řada mýtů o jejich původu i o tom, jestli raději vejce vyhodit či nikoliv. Je proto praktické vědět, jak na takhle poskvrněná vejce hledí odborníci.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
Spolupachatel na útěku, plačící matka v soudní síni. Kdo zavinil smrt patnáctiměsíční holčičky v malé obci nedaleko Kaplice na Českokrumlovsku? To se od pondělí 23. září snaží objasnit českobudějovický krajský soud.
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
Na akci Veterán bus Kříž v Telnici byly k vidění historické nákladní automobily, včetně Škody 706 RTD, která se používala k rozvozu mléka. Přečtěte si článek plný vzpomínek a příběhů spojených s nočním rozvozem mléka, kdy řidiči a závozníci čelili různým výzvám, aby zajistili čerstvé mléko v obchodech každé ráno.
Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Ceny mléčných výrobků do budoucna ještě porostou. Mlékárnám totiž zvedají náklady poplatky za energie i nárůst průměrné mzdy. K tomu mlékaře trápí byrokracie a některá nařízení Evropské unie.
/VIDEO/ Ceny mléčných výrobků do budoucna ještě porostou. Ceny mlékárnám zvedají poplatky za energie, nárůst průměrné mzdy. K tomu mlékaře trápí byrokracie a některá nařízení Evropské unie. Jako snižování uhlíkové stopy a zbytečná aktivita ochránců klimatu.
Pro někoho krásná památka, pro jiného podivnost. Z mateřského mléka si rodiče nechávají vyrobit šperky. Netradiční upomínky mají podobu perel, náhrdelníků nebo prstenů. Mateřské mléko přitom není jediný zvláštní materiál, ze kterého šperkařky tvoří. Lidé k uchování ve šperku zasílají také dětské vlasy, popel, krev i zvířecí srst.
Její dvanáctidenní syn měl potíže s dýcháním a jeho stav se stále zhoršoval. Místo přivolání záchranné služby se ale mladá Plzeňanka rozhodla miminko léčit sama dle rad z internetu, neboť se bála, že by jí potomka mohla odebrat sociálka, s níž měla potíže už v minulosti.
Kojení je nejen u novopečených maminek velmi citlivým tématem. Prakticky každá žena se při něm alespoň jednou setká s nějakými komplikacemi. Některé ženy se dokonce nikdy nerozkojí. To však není případ 37leté Anny Handlové z Holešova na Kroměřížsku, která měla při kojení svého druhého dítěte dokonce takové přebytky, že mohla týdně darovat přes pět litrů mateřského mléka. Svým přístupem se snaží přimět i ostatní ženy k dárcovství.
Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.
Denně čerstvé ráno nadojené mléko přímo z mlékomatu si mohou dopřát návštěvníci areálu Zemědělské akciové společnosti v Lípě na Havlíčkobrodsku. Tamní mlékomat je jedním z mála na Vysočině. Přitom ještě před dvěma lety jich bylo v kraji zhruba pětadvacet.
Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění.
Potravinové alergie se u kojence mohou projevit dlouho před tím, než ochutná první jídlo. Alergeny se k nim totiž dostanou přes mateřské mléko. Projevy nejčastěji zahrnují problémy se stolicí, vyrážky, ekzém, střevní potíže nebo zahlenění. Nejinak tomu bylo u malého Vítka, u kterého se alergie projevily hned po narození.
Mlékárna Olma loni zvýšila čistý zisk o 31 procent na rekordních 282,3 milionu korun. Tržby olomoucké mlékárny v roce 2023 vzrostly na 4,447 miliardy korun z předloňských 4,418 miliardy korun. Loňské tržby byly také nejvyšší v historii této společnosti. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.
Na silnici II/298 mezi Opočnem a Dobruškou zasahují hasiči u dopravní nehody nákladního vozidla, šlo o cisternu převážející mléko, a osobního auta. "Nehoda je bez zranění, bez úniku provozních kapalin. Vyteklo při ní ale asi 3000l mléka. Provádíme zajištění místa nehody, přečerpávání do náhradní cisterny. Silnice je uzavřena," uvedli hradečtí profesionální hasiči na síti X.
Rtuť teploměru se usídlila nad magickou třicítkou a kdo může, hledá stín. Chovatelé skotu (a zejména toho dojeného) nejsou z vysokých teplot rozhodně nadšení. Podle předsedy ZD Ostaš Jaroslava Láda je optimální teplota pro krávy v rozmezí od -5 do +15 stupňů, což je na hony vzdáleno od nynějších veder. Ale i tak čtyři stovky produkčních krav ubytovaných v robotické stáji spokojeně leží, chladí se, pijí, jí, drbou se a sprchují.
Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků
Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky. O recept se se čtenáři Šumperského a jesenického deníku podělil mistr šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají kurzy přípravy borůvkových knedlíků.
Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků.
Nymburská firma Sýrožrouti má důvod pořádně slavit. Jejich sýrové nitě uspěly v hodnocení poroty soutěže Středočeská Regionální potravina a zvítězily pro rok 2024 v kategorii Sýry včetně tvarohu.
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.
„Nechte nás vyrábět kvalitní potraviny nejen pro Evropu, ale pro celý svět! Pojďme pro naši produkci najít nová odbytiště. Čeští zemědělci jsou velmi schopní, dokázali za posledních dvacet let udělat neuvěřitelný skok ve výnosech, v přírůstcích a celkové výrobě masa i mléka, a také v jejich kvalitě. Jenom naše zemědělská akciová společnost s devadesáti zaměstnanci je schopná mlékem, masem a obilím uživit sto tisíc lidí.“ To jsou slova Ing. Pavla Baxy, který už čtvrtým rokem stojí v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská, a. s. Tento muž má nejen vzdělání v oboru, ale také léta praxe a na zkušené byl dvakrát i ve Spojených státech.
Tradiční valašský koláč frgál zabodoval na mezinárodní scéně. Prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa podle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas.
Tradiční valašský koláč - frgál zabodoval na mezinárodní scéně. Prosadil se na jednu z nejvyšších příček v každoročním žebříčku 100 nejlepších koláčů světa podle hodnocení uznávaného gastro průvodce TasteAtlas.
Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí.
/FOTO, VIDEO/ Kořeněná Šarlota je jedním z úspěšných kozích sýrů, který vyrábějí na farmě Nový Dvůr na Českolipsku. Manželé Krejzovi mají 86 dojných koz, ale také penzion. Ten chtějí nyní předělat na čistě svatební hotel.
Mladá matka, která se obávala zásahu sociálních služeb, se pokusila léčit svého novorozence na základě informací z internetu, v domnění, že mu jen zaskočilo mléko. Chlapec však utrpěl vážné poranění mozku a zemřel. Pomoci mu nemohla už ani odborná pomoc, kterou žena zavolala pozdě. Dostala šestiletý trest.
Inzulín z kravského mléka může v budoucnu pomoci stovkám milionů lidí. Vědci zaznamenali překvapivé výsledky výzkumu u genově upravené krávy, která má v sobě část lidského DNA. Od projektu si slibují produkci cenově dostupné životně důležité látky ve velkém množství.
I psi a kočky můžou jíst zdravě. Dát si třeba jogurt z ovčího mléka nebo granule z lisovaného masa, které kvalitou odpovídá tomu, co jíme i my – lidé. Proč je i pro zvířata důležitá pestrá strava a jaká speciální krmiva se pro ně dneska dají koupit? To prozradil Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Poprvé zažil Jablonec nad Nisou výraznější protest zemědělců. Konal se ve středu 13. března kvůli výjezdnímu jednání vlády České republiky na sále zdejšího Eurocentra.
Když měl její dvanáctidenní syn potíže s dýcháním, nepřivolala mu mladá Plzeňanka zdravotnickou pomoc, ale léčila ho podle internetu. „Bála jsem se, že mi odeberou děti,“ vysvětlovala nyní u Krajského soudu v Plzni.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
Šetrné hospodaření na polnostech, chov dojnic, výroba pestré škály mléčných výrobků a jejich prodej, ale i neustálé zvelebování statku po předcích. To je pracovní a životní náplň Veroniky Kropáčkové, jejích rodičů i mladšího bratra, kteří spolu hospodaří na Ekofarmě Nelepeč.
Masopustní období je v plném proudu. A to s sebou nese i hromadu pochoutek - kromě zabijačkových dobrot jsou tradičním masopustním pokrmem i smažené plněné koblihy. A na ty vám přinášíme tradiční jihočeský recept. Ozvláštnit je pak můžete vanilkovou náplní podle cukráře Josefa Maršálka.
Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.
Pokud by se na nějakou potravinu měly pět ódy, určitě by to byl tvaroh. Obyčejný nezralý sýr je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Nedají na něj dopustit sportovci, kterým díky němu lépe přibývá svalová hmota, ani lidé, kteří se pokoušejí zhubnout. Navíc je ozdobou domácí kuchyně, protože se dá připravit na slano i na sladko, a v obou případech na mnoho způsobů. Co všechno obsahuje tvaroh? Proč je dobré jíst tvaroh? A jsou v tvarohu probiotika?
/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.