Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Krvavá stopa na žloutku slepičího vejce je jen estetická vada - zdraví neohrožuje a je škoda takové vajíčko vyhodit.

Červená tečka ve vaječném žloutku: Co to je a jak poznat, kdy vejce vyhodit

Určitě se vám to už stalo: s představou míchaných vajíček ke snídani jste rozklepli vejce do misky a ouha: na žloutku červené krvavé skvrnky. Existuje řada mýtů o jejich původu i o tom, jestli raději vejce vyhodit či nikoliv. Je proto praktické vědět, jak na takhle poskvrněná vejce hledí odborníci.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Cena másla roste. Je ale celá řada možností, jak ho nahradit.

Máslo za 70 korun? Jak ho nahradit, nebo si ho vyrobit doma

S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.

Noční rozvoz mléka: Vzpomínky na dobu, kdy řidiči byli mistry zimních cest

Noční rozvoz mléka: Vzpomínky na dobu, kdy řidiči byli mistry zimních cest

Na akci Veterán bus Kříž v Telnici byly k vidění historické nákladní automobily, včetně Škody 706 RTD, která se používala k rozvozu mléka. Přečtěte si článek plný vzpomínek a příběhů spojených s nočním rozvozem mléka, kdy řidiči a závozníci čelili různým výzvám, aby zajistili čerstvé mléko v obchodech každé ráno.

Šperk vyrobený z mateřského mléka a dětských vlasů.

Památka, nebo podivnost? Rodiče si nechávají vyrábět šperky z mateřského mléka

Pro někoho krásná památka, pro jiného podivnost. Z mateřského mléka si rodiče nechávají vyrobit šperky. Netradiční upomínky mají podobu perel, náhrdelníků nebo prstenů. Mateřské mléko přitom není jediný zvláštní materiál, ze kterého šperkařky tvoří. Lidé k uchování ve šperku zasílají také dětské vlasy, popel, krev i zvířecí srst.

Rekordmanka Anna Handlová darovala pro novorozená miminka 139 610 mililitrů mateřského mléka za půl roku.

Maminka z Holešova darovala 140 litrů mateřského mléka. Chce inspirovat další

Kojení je nejen u novopečených maminek velmi citlivým tématem. Prakticky každá žena se při něm alespoň jednou setká s nějakými komplikacemi. Některé ženy se dokonce nikdy nerozkojí. To však není případ 37leté Anny Handlové z Holešova na Kroměřížsku, která měla při kojení svého druhého dítěte dokonce takové přebytky, že mohla týdně darovat přes pět litrů mateřského mléka. Svým přístupem se snaží přimět i ostatní ženy k dárcovství.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

Ovesné vločky mají v kuchyni velký potenciál a hodí se do mnoha jídel. Velmi oblíbené jsou například lívance s ovesnými vločkami

Přejedla se vám ovesná kaše? Dostaňte zdravé vločky do těla jinak

Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění. 

Potravinové alergie se u kojenců projevují také neklidem, bolestmi břicha, neustupujícími kolikami.

Žádné mléko, vejce ani maso. Kvůli synově alergii úplně změnila jídelníček

Potravinové alergie se u kojence mohou projevit dlouho před tím, než ochutná první jídlo. Alergeny se k nim totiž dostanou přes mateřské mléko. Projevy nejčastěji zahrnují problémy se stolicí, vyrážky, ekzém, střevní potíže nebo zahlenění. Nejinak tomu bylo u malého Vítka, u kterého se alergie projevily hned po narození.

Ilustrační foto

Mlékárna Olma loni zvýšila zisk na rekordních 282 milionů

Mlékárna Olma loni zvýšila čistý zisk o 31 procent na rekordních 282,3 milionu korun. Tržby olomoucké mlékárny v roce 2023 vzrostly na 4,447 miliardy korun z předloňských 4,418 miliardy korun. Loňské tržby byly také nejvyšší v historii této společnosti. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.

Nehoda u Opočna

U Opočna při nehodě dvou aut vyteklo z cisterny 3000 litrů mléka

Na silnici II/298 mezi Opočnem a Dobruškou zasahují hasiči u dopravní nehody nákladního vozidla, šlo o cisternu převážející mléko, a osobního auta. "Nehoda je bez zranění, bez úniku provozních kapalin. Vyteklo při ní ale asi 3000l mléka. Provádíme zajištění místa nehody, přečerpávání do náhradní cisterny. Silnice je uzavřena," uvedli hradečtí profesionální hasiči na síti X.

Čtyři stovky krav ubytovaných v robotické stáji si dělají co chtějí. Nemají žádný zavedený režim - mohou pít a jíst dle libosti, rovněž tak z ležení je nikdo nevyhání.

VIDEO: I ve vedru to ve stáji luftuje, krávy mají k dispozici sprchu i větráky

Rtuť teploměru se usídlila nad magickou třicítkou a kdo může, hledá stín. Chovatelé skotu (a zejména toho dojeného) nejsou z vysokých teplot rozhodně nadšení. Podle předsedy ZD Ostaš Jaroslava Láda je optimální teplota pro krávy v rozmezí od -5 do +15 stupňů, což je na hony vzdáleno od nynějších veder. Ale i tak čtyři stovky produkčních krav ubytovaných v robotické stáji spokojeně leží, chladí se, pijí, jí, drbou se a sprchují.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept léta: lahodné borůvkové knedlíky jako od babičky

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky. O recept se se čtenáři Šumperského a jesenického deníku podělil mistr šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají kurzy přípravy borůvkových knedlíků.

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Recept na dokonalé borůvkové knedlíky odhaluje šéfkuchař z Velkých Karlovic

Nejen vůně, ale i mnohé chutě dokážou vyvolat dokonalou iluzi prázdninových dní strávených u babičky na venkově. Překvapte svou rodinu a připravte jí vynikající borůvkové knedlíky podle receptu mistra šéfkuchaře Josefa Tydlačky z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, kde také pořádají Kurzy přípravy borůvkových knedlíků.

Kdo by odolal: šťavnatý holandský řízek plný chutí a vůně dobrého sýra. Nejlepší je s bramborovou kaší.

Šťavnatý a voňavý holandský řízek. Jen jeden je ten pravý, koření budí emoce

Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?

Pavel Baxa je už čtvrtým rokem v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská,  a. s.

Měl jsem to štěstí, že zaměstnání je mi koníčkem, říká Pavel Baxa

„Nechte nás vyrábět kvalitní potraviny nejen pro Evropu, ale pro celý svět! Pojďme pro naši produkci najít nová odbytiště. Čeští zemědělci jsou velmi schopní, dokázali za posledních dvacet let udělat neuvěřitelný skok ve výnosech, v přírůstcích a celkové výrobě masa i mléka, a také v jejich kvalitě. Jenom naše zemědělská akciová společnost s devadesáti zaměstnanci je schopná mlékem, masem a obilím uživit sto tisíc lidí.“ To jsou slova Ing. Pavla Baxy, který už čtvrtým rokem stojí v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská, a. s. Tento muž má nejen vzdělání v oboru, ale také léta praxe a na zkušené byl dvakrát i ve Spojených státech.

Olomoucké tvarůžky se vyznačují jedinečnou vůní a chutí i velmi nízkou energetickou hodnotou. .

Jsou poněkud smradlavé, ale mají hodně bílkovin i vápníku. A pomáhají s hubnutím

Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí. 

Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Vymyslel zdravý jogurt pro psy. Dnes úspěšně vyrábí i granule s probiotiky

I psi a kočky můžou jíst zdravě. Dát si třeba jogurt z ovčího mléka nebo granule z lisovaného masa, které kvalitou odpovídá tomu, co jíme i my – lidé. Proč je i pro zvířata důležitá pestrá strava a jaká speciální krmiva se pro ně dneska dají koupit? To prozradil Jiří Švihálek, majitel firmy Yoggies, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Opočenská mlékárna, lidé sem chodí její výrobky i nakupovat. Nejen do podnikové prodejny, ale také do automatů, jeden z nich je plný opočenské zmrzliny.

Nejen výrobky z Podorlicka ponesou značku Bohemilk Opočno

/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Masopustní koblihy. Ilustrační foto.

K masopustu patří koblihy. Tenhle recept z jihu Čech musíte vyzkoušet

Masopustní období je v plném proudu. A to s sebou nese i hromadu pochoutek - kromě zabijačkových dobrot jsou tradičním masopustním pokrmem i smažené plněné koblihy. A na ty vám přinášíme tradiční jihočeský recept. Ozvláštnit je pak můžete vanilkovou náplní podle cukráře Josefa Maršálka.

Do kafe mlíko, na rakev víko. Lidové rčení úplně zbytečně straší.

Káva s mlékem: Kdy ji raději nepít, a kdy naopak může pomáhat v léčbě

Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.

Tvaroh představuje důležitou součást lidské potravy. Je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů.

Zasytí, pomůže s úbytkem váhy i s růstem svalů. A dá se snadno vyrobit doma

Pokud by se na nějakou potravinu měly pět ódy, určitě by to byl tvaroh. Obyčejný nezralý sýr je doslova náloží bílkovin, vitaminů a minerálů. Nedají na něj dopustit sportovci, kterým díky němu lépe přibývá svalová hmota, ani lidé, kteří se pokoušejí zhubnout. Navíc je ozdobou domácí kuchyně, protože se dá připravit na slano i na sladko, a v obou případech na mnoho způsobů. Co všechno obsahuje tvaroh? Proč je dobré jíst tvaroh? A jsou v tvarohu probiotika?

Čtyřiačtyřicetiletá Miriam Nová ze Sedlece jezdí nakupovat pravidelně do Rakouska. Naučili ji to rodiče, kteří za hranice vyjíždějí za nákupy už od revoluce.

Prací prášek? Už od revoluce jedině z Rakouska, vyzdvihuje žena z příhraničí

/VIDEO/ Už několik let si doma peče chleba. Rodině i známým chutnal vždycky. Poslední dobou ji však začali chválit, že se výrazně vypracovala, a její pečivo že je fantastické. Podle čtyřiačtyřicetileté Miriam Nové ze Sedlece na Mikulovsku netkví úspěch ani tak v umu, jako ve výběru surovin. Větší nákupy totiž pořizuje výhradně za hranicemi v Rakousku. „Začala jsem prostě jen kupovat jinou mouku. Ne tu naši českou, ale rakouskou. To je vše,“ tvrdí s úsměvem.