Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.
/ROZHOVOR/ Bydlí v Praze, ale hodně času tráví v Přílepech, malé vesničce na Rakovnicku, kde si s manželem před čtyřiceti lety pořídili chalupu. Marcela Krčmářová tam v roce 2003 založila sportovní klub Koutek, který je vyhledávaným cílem lidí ze širokého okolí. Letos vyšla její první kniha, román Horký čaj s mlékem.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
/FOTO, VIDEO/ Spolupracovnice Deníku navštívila jeden ze zemědělských podniků na Poličsku, kde zjistila, jak se dnes dojí krávy. Místní farma produkuje denně přes 3 tisíce litrů mléka. Spolumajitel kravína Jan prozradil, že chovají celkem 180 dojnic a 200 jalovic a telat. Krávy se musí dojit každý den, jinak by hrozilo riziko zánětu mléčných žláz. Zpravidla je dojí dvakrát denně.
/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.
Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.
Národní park Bavorský les dostane k 1. srpnu novou vedoucí. Ursula Schusterová (47, rodačka z Pasova) nahradí Franze Leibla, který v čele prvního německého NP stál od roku 2011.
Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.
Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku vyprodukuje tisíce litrů mléka denně. Přestože většina produkce směřuje k dalšímu zpracování, mohou si místní, ale i přespolní, odnést prémiové mléko také z mlékomatu přímo v areálu farmy. A rozdíl není jen v kvalitě, cena v mlékomatu se pohybuje kolem patnácti korun za litr.
Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci.
Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou stranu můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci a nemají třeba na hodnotné jídlo pro děti.
Privátní značky výrobků v supermarketech jsou na vzestupu díky příznivým cenám. Zemědělce to štve, ústup originálních výrobků podle nich vytváří z potravinářů vazaly. Fenomén sleduje antimonopolní úřad.
Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.
/FOTO, VIDEO/ Zájem o čerstvé mléko od farmářů roste. Například prodej z mlékomatu v Ruseku na okraji Hradce Králové se v posledních měsících zvýšil asi o čtvrtinu. Jedním z důvodů je podle provozovatelů zdražení mléka v obchodech. Na Hradecku stojí čerstvé mléko z automatu od 15 do 20 korun.
Evropský parlament na svém květnovém zasedání ve Štrasburku přijal velkou většinou hlasů usnesení požadující více peněz a zjednodušení projektu Evropské unie pro dodávání ovoce, zeleniny a mléčných výrobků do škol.
Čaj může přinést velkou pohodu. Na druhou stranu příprava dokonalého čaje není lehká a je potřeba se řídit jasnými pravidly, jejichž dodržení se vyplatí. Na přípravu je dobré mít dvě ingredience a několik předmětů. Co tedy budete potřebovat?
Největší česká mlékárna Madeta, která kvůli vládním škrtům přijde o zemědělské dotace, zřejmě ukončí dodávky mléka do škol. Byl to vládní program, jejž kabinet asi přestane dotovat, firma přijde také o dotace na technologie, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.
Kastrace je jak u psů, tak u koček poměrně častým zákrokem. Její výhodou je nejen to, že fenka ani kočka nechtěně nezabřezne. Lidé nechávají mazlíčky kastrovat také ze zdravotních důvodů. Zvířata po kastraci ale potřebují speciální péči…
/FOTO, VIDEO/ Zatímco dříve byla nouze o kvalitní lidi do výroby, teď je problém s odbytem výrobků. Trápí to i farmu v Držovicích na Litoměřicku. Je sice držitelem celé řady certifikátů Regionální potravina, ale lidi začali šetřit a během covidu se také naučili nakupovat potraviny přes internet.
Produkty nejvyšší kvality vyrábí v Mlékárně Ohaře. Od roku 2017 tam zhodnocují své mléko v jogurty, sýry či kefíry nejrůznějších příchutí, jedno mají však společné. Bio kvalitu. Proces začíná v moderním kravíně, kde se snaží o co největší pohodu zvířat. Majitel Miroslav Fess se rozpovídal o procesu zpracování mléka.
/ROZHOVOR/ Produkty nejvyšší kvality vyrábí v Mlékárně Ohaře. Od roku 2017 tam zhodnocují své mléko v jogurty, sýry či kefíry nejrůznějších příchutí, jedno mají však společné. Bio kvalitu. Proces začíná v moderním kravíně, kde se snaží o co největší pohodu zvířat.
Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hlavně, aby měly Vanda, Jiřina, Petra i další místní obyvatelky co největší pohodlí. S tímto cílem funguje kravín, který pro svou Mlékárnu Ohaře vybudoval Miroslav Fess. Jde o supermoderní prostor. Krmivo zde kravám míchá a následně rozváží robot. Každé zvíře má navíc svůj chytrý přívěsek, díky čemuž mohou zaměstnanci sledovat, zda jsou jejich svěřenkyně spokojené.
Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.
Ještě před několika měsíci to s mlékomaty vypadalo zle a postupně mizely z mapy Česka. Nyní však zažívají renesanci, o automaty s čerstvým mlékem mají lidé čím dál větší zájem. Lidé u nich oceňují nejen čerstvost, ale i cenu, která je mnohdy o polovinu levnější, než v obchodech.
Plné ruce práce měli ve čtvrtek 30. března odpoledne hasiči. Zaměstnal je požár cisterny, která převážela mléko, na silnici I/35 u Dlouhého Mostu ve směru na Liberec.
Sepsala knížku nazvanou Střípky vzpomínek. Těch střípků by jednadevadesátiletá Marie Konvičková, která v současné době žije v Domově Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm, poskládala mnohem více. O některé se ochotně podělila se čtenáři Deníku.
Chcete zkusit něco jiného, než klasické koblihy? Jemňoučké pečené donutky chutnají a vypadají skvěle. Jsou přitom velmi jednoduché na přípravu. A nejlepší na nich je, že si pochutnají jak malí, tak velcí. Dobrou chuť!
Celoškolní projekt s tematikou zdravé výživy zaměřený na sýry proběhl v minulém týdnu v základní škole v Konstantinových Lázních. Zapojili se do něj žáci všech tříd a děti v jeho průběhu mohly plně popustit uzdu své fantazii v mnoha oborech.
Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná znáte ten z obchodů, kde vás malá sklenička vyjde poměrně draho. Vyzkoušet však můžete domácí verzi podle receptu z food stories blogu Lindy Pazderové, kdy si nandáte kolik chcete, a navíc vás vyjde opravdu levně.
Pozdě plakat nad rozlitým mlékem? Pracovníci firmy převážející právě tuto tekutinu měli jasno - po převrácení jednoho z přívěsů na silnici mezi Klatovy a Domažlicemi hned odčerpali mléko do jiné cisterny, která jela stejnou trasou.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
Jdeme shopovat nebo I want mléko. Věty, které slýcháme od dětí žijících ve vícejazyčné rodině. Můžeme tomu říkat důsledky bilingvismu. A protože smíšených partnerských vztahů přibývá, je důležité vědět, jak a v jakém jazyce s našimi dětmi komunikovat, aby si nepřišly zmatené či opožděné. Jak tedy s dětmi z vícejazyčných rodin mluvit, jaké klady a rizika má bilingvní výchova, kdy na děti aplikovat umělou bilingvní výchovu a co když je potřeba zapojit do výchovy ještě třetí jazyk? Nejen na tyto otázky mi odpovídá psycholožka Markéta Švamberk Šauerová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a vysoké školy Palestra.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Lidi chybí, energie jsou drahé, ale nejhorší je v tuto chvíli za námi. Mlékomat v Novém Městě na Moravě zůstane. Tak komentuje vývoj automatu na mléko ve městě jeho provozovatel Marek Jinek. Podle něj je ale výroba mléka stále náročnější. Kvůli energiím bude mlékomat obtížné udržet přes léto.
Čínští vědci úspěšně naklonovali tři „superkrávy“, které produkují nadprůměrné množství mléka. Tvrdí to čínská státní média, podle nichž se jedná o průlom, který pomůže Číně zbavit se závislosti na importovaných plemenech mléčného skotu.
Nenechavé prsty a pořádná dávka kuráže. Takovou charakteristikou se vyznačuje zatím neznámý lapka, který navštěvuje cizí sklepy a domy po celém Prostějově. Hned tři oznámení týkající se vykradených sklepů přijali v úterý prostějovští policisté.
Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat jakkoliv, nepochybně zachutnají všem členům domácnosti. Příprava je snadná, tak s chutí do toho.