Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Gabriela Koukalová.

Izabelka se Gabriele Soukalové povedla. Rady snese jen od jedné osoby

Už pět měsíců se Gabriela Soukalová (32) raduje z dcery Izabely Gabriely a zároveň se vrací na obrazovky TV Prima, kde bude opět moderovat společenský pořad Showtime. I když práci aktivně vyhledává, mateřství je pro ni samozřejmě na prvním místě. Naplňuje ji a nazývá ho zázrakem. Sdělila to v rozhovoru pro přední tuzemský společenský časopis Story.

Sýrařská soutěž v USA

Nejlepší sýr světa? Titul získal podruhé za sebou švýcarský gruyère

Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.

Kaše

Bramborová kaše bez šťouchadla: Dokonalý videonávod, jak ji dělaly naše babičky

/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.

Byl to spíš ještě takový pavoučí kluk, rád si hrál a hodně nerad byl sám.

Pavoučí slib

V jedné kuchyni, úplně nahoře v rohu bydlel pavouk, no, byl to spíš ještě takový pavoučí kluk, rád si hrál a hodně nerad byl sám. Úplně nejradši se houpal na své pavučině tak divoce, div že nespadl.

Kozí farma ve Vizovicích má první letošní kůzlata. Narodilo se jich devadesát, další várka devadesáti kůzlat se očekává.

VIDEO: Kozí nadělení. Na farmě ve Vizovicích se letos narodí dvě stovky kůzlat

Na Kozí farmě ve Vizovicích na Zlínsku je v těchto dnech pořádně veselo. První únorové dny byly ve znamení rození kůzlat, celkem jich za několik dní přišlo na svět devadesát. Nové kozlečí přírůstky očekávají majitelé farmy, manželé Vlčkovi ještě během dalších čtrnácti dní. Celkem se jich mají na jaře po loukách kolem domu prohánět téměř dvě stovky.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Dnes kupujeme mléko v krabici, před rokem 1989 to byly igelitové sáčky. V devadesátých letech byly v mlékárně jen sklady a nakonec ji bagry srovnaly se zemí.

Devadesátky: pro skvělé jogurty se chodilo do brodské mlékárny. Už není

Kdysi zpracovala tisíce litrů mléka denně. Prodejna nabízela čerstvé jogurty, sýry, slané máslo. Dnes si mohou zákazníci na tom samém místě koupit jogurty s trvanlivostí měsíců a mléko v papírové krabici. Havlíčkobrodská mlékárna u nádraží už neexistuje. Místo ní stojí supermarket.

Makové knoflíky.

Medvědí mléko a makové knoflíky. Vyzkoušejte recepty od redaktorů Deníku

Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!

Makové knoflíky.

Medvědí mléko a makové knoflíky. Vyzkoušejte recepty od redaktorů Deníku

Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!

Makové knoflíky.

Medvědí mléko a makové knoflíky. Vyzkoušejte recepty od redaktorů Deníku

Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!

Makové knoflíky.

Medvědí mléko a makové knoflíky. Vyzkoušejte recepty od redaktorů Deníku

Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!

Německé perníčky pfeffernüsse

Německé perníčky, které dnes slaví svátek. Dejte si pfeffernüsse

Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.

Robotické rameno má senzory, s jejichž pomocí Merlin zaměří vemeno, omyje ho a nasadí strukové návlečky. Zatímco mléko putuje do tanku, do počítače ve vedlejší místnosti se přelévají data týkající se množství nadojeného mléka, obsahu tuku a proteinů.

Na Chomutovsku dojí krávy Merlin. Majitel plánuje výstavbu robotické stáje

V legendách o králi Artušovi dokázal Merlin vykřesat oheň holou rukou a ve vodách studánky četl budoucnost národa. Stejně jako kouzelník se jmenuje i robot, kterého mají ve stáji ve Všestudech na Chomutovsku. Dojí tam české straky a počíná si tak dobře, že se majitel Jiří Kejř rozhodl pro výstavbu celé robotické stáje.

Brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici

Češi bez brambor? Šišatého šperku sní každý sedmdesát kilo ročně

Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.

Matek, které své děti kojí, v Česku ubývá.

Vy nikdy kojit nebudete. Češky do umělé výživy tlačí už sestry v porodnicích

Téměř polovina českých novorozeňat dostane ještě v porodnici dokrm, třetinu dětí pak nekrmí mateřským mlékem vůbec nebo ho velkou měrou kojenecká výživa doplňuje. Tento vývoj potvrzují statistiky České neonatologické společnosti za rok 2020 i interní pětiletý průzkum Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.

Na snímku závod Madety v Plané nad Lužnicí.

Madeta ohlásila zdražení o deset procent, vstupy rostou šíleným tempem

Nedávno ohlásila jihočeská mlékárna Madeta, že bude od ledna zvyšovat ceny u svých výrobků o dvě až tři procenta. V posledních dnech ale energie, pohonné hmoty nebo obalové materiály zdražily o tolik, že generální ředitel Madety Milan Teplý avizoval, že očekává od ledna navýšení ceny na úrovni deset procent.

Na snímku závod Madety v Plané nad Lužnicí.

Madeta ohlásila zdražení o deset procent. Náklady rostou bleskovým tempem

Nedávno ohlásila jihočeská mlékárna Madeta, že bude od ledna zvyšovat ceny u svých výrobků o dvě až tři procenta. V posledních dnech ale energie, pohonné hmoty nebo obalové materiály zdražily o tolik, že generální ředitel Madety Milan Teplý avizoval, že očekává od ledna navýšení ceny na úrovni deset procent.

Olma stahuje z prodeje čerstvé mléko balené v PET lahvích s daty spotřeby 26. 10. - 30. 10. 2021. Ilustrační foto

Olma stahuje čerstvé mléko, bylo kontaminované

Mlékárna Olma stahuje z důvodu mikrobiální kontaminace čerstvé mléko balené do PET lahví. Kontaminace podle výrobce není masivní, ale mléko se může i při uchování ve správných skladovacích podmínkách kazit. Jedná se o mléka s daty spotřeby 26. 10. až 30. 10. 2021. Závada již byla odstraněna.

Běh. Ilustrační foto.

Běžecký závod si zpestří závodníci pivem i mlékem

Velkou výzvu před sebou mají závodníci, kteří se zúčastní dnes, tedy v sobotu 16. října, netradičního běžeckého závodu, který nachystal pod názvem Pivomléčný běh Míry Krušného z Mírové za Josefem Loschmidtem do Počeren Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta.

Ilustrační foto.

Mlékárna Madeta zdraží od ledna výrobky o dvě až tři procenta

Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022 o dvě až tři procenta. Příčinou jsou vyšší náklady, ceny nafty, elektřiny i obalů, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý. Vedení mlékárny zároveň očekává, že kvůli všeobecnému zdražování klesne kupní síla v zemi. Předpokládá i konkurenční boj mezi českými mlékárnami a dovozem.

Sting slaví narozeniny

Sting! Rockové žihadlo slaví sedmdesátku

Tak Stingovi je sedmdesát let? Nevypadá na ně. Jedna z největších hvězd světového rocku udává trendy už déle než čtyři dekády. Je populární ikonou, ale také obrovským muzikantem. Tvrdohlavost a neustálé hledání dovedly kluka ze severu Anglie až na vrchol.

Mlékem dodáme tělu vysoce kvalitní bílkoviny, vitaminy či vápník

Mléko jako zásobárna bílkovin a vitamínů: Nejzdravější jsou ty neslazené

Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.

Máslo vyrobené v jihočeské mlékárně Madeta

Madeta zažila úspěšný rok. Zisky oproti loňsku téměř zdvojnásobila

Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.

V sídle společnosti Brazzale, je také i balírna sýru Gran Moravia, 13. srpna 2021 v Zanè v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ: Pohled do zákulisí zpracovávání sýrů z Moravy v Itálii (II. díl)

Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli. 

Robotizovaný sklad sklad sýrů společnosti Gran Moravia, 12. srpna 2021 v Cogollo del Cengio v provincii Vicenza, Benátsko, Itálie.

EXKLUZIVNĚ Z ITÁLIE: Odhalte s námi tajemství zrání výtečných sýrů z Moravy

Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.