U čtyř dubů, tří vrb, pod zelenou střechou – kapitola 8.
Kterak víla Květinka „Kobylím mlékem“ vílu Rákosničku vyléčila
Kterak víla Květinka „Kobylím mlékem“ vílu Rákosničku vyléčila
Už pět měsíců se Gabriela Soukalová (32) raduje z dcery Izabely Gabriely a zároveň se vrací na obrazovky TV Prima, kde bude opět moderovat společenský pořad Showtime. I když práci aktivně vyhledává, mateřství je pro ni samozřejmě na prvním místě. Naplňuje ji a nazývá ho zázrakem. Sdělila to v rozhovoru pro přední tuzemský společenský časopis Story.
Více peněz za pečivo zřejmě zaplatí lidé na jihu Moravy. Podle informací Deníku Rovnost může cena vyskočit až o čtvrtinu. Nahoru půjdou i částky za mléčné výroby. Důvodem jsou dopady ruské agrese.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Jestli jste přemýšleli, co upéct o víkendu, tak teď už to víte. Pudingoš je bez kynutí a zamilujete si ho na první kousek.
Titul pro nejlepší sýr na světě získal podruhé za sebou gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu. Zvítězil v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech a jeho výrobce, Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus, tak v klání dominoval už potřetí. Hlavní cenu si totiž odvezl i v roce 2008, uvedla agentura AP.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
V jedné kuchyni, úplně nahoře v rohu bydlel pavouk, no, byl to spíš ještě takový pavoučí kluk, rád si hrál a hodně nerad byl sám. Úplně nejradši se houpal na své pavučině tak divoce, div že nespadl.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Aby byl hovězí guláš skvělý, musí být cibulový základ vážně tmavý.
/FOTO/ Silnici v Horních Heřmanicích ve středu dopoledne zalilo mléko.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Po seriálu Z historie choceňských hospod, který připravoval ředitel Orlického muzea v Chocni Michal Hofman, přicházíme s novou tématikou – Slavné choceňské podniky. Tentokrát zavítáme do Choceňské mlékárny.
Někteří výrobci zdražují jen o pár procent, někteří i o deset. Na rostoucí náklady a tím spojenou inflaci už začali reagovat i oblíbení výrobci regionálních potravin v Karlovarském kraji. Většinou se chystají zdražovat o deset procent.
Naučné centrum ekologické výchovy Čabárna Kladno (NSEV) přivítalo v sobotu 19. února účastníky kurzu pro začínající sýraře. Příchozí se dozvěděli, jak se získává a uchovává mléko a vyrábějí oblíbené slovenské sýry – korbáčiky.
Jako diví dojí farmáři na Vysočině své krávy. Ve výrobě mléka za minulý rok totiž předčili celý zbytek republiky. Celkem jej vyprodukovali téměř šest set milionů litrů.
Na Kozí farmě ve Vizovicích na Zlínsku je v těchto dnech pořádně veselo. První únorové dny byly ve znamení rození kůzlat, celkem jich za několik dní přišlo na svět devadesát. Nové kozlečí přírůstky očekávají majitelé farmy, manželé Vlčkovi ještě během dalších čtrnácti dní. Celkem se jich mají na jaře po loukách kolem domu prohánět téměř dvě stovky.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Kdysi zpracovala tisíce litrů mléka denně. Prodejna nabízela čerstvé jogurty, sýry, slané máslo. Dnes si mohou zákazníci na tom samém místě koupit jogurty s trvanlivostí měsíců a mléko v papírové krabici. Havlíčkobrodská mlékárna u nádraží už neexistuje. Místo ní stojí supermarket.
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Jsou nadýchané a měkoučké, zalité cukrovou glazurou a ozvláštněné špetkou pepře. Tradiční perníčky pfeffernüsse v různých obměnách o Vánocích voní mnoha německými, ale také dánskými nebo holandskými domácnostmi. Populární jsou díky německému původu části Američanů také v USA, kde každoročně 23. prosince slaví jejich národní den.
/FOTOGALERIE/ Roubenka na konci světa vypadá jako z pohádky. U ní mě hned při příjezdu vítají dva velcí psi, trojbarevná číča, pávi, v ohradě je vidět pasoucího se koně, poníka a oslíka. Stádo bučících krav v kravíně už je jen jakousi samozřejmou kulisou.
/FOTOGALERIE/ Roubenka na konci světa vypadá jako z pohádky. U ní mě hned při příjezdu vítají dva velcí psi, trojbarevná číča, pávi, v ohradě je vidět pasoucího se koně, poníka a oslíka. Stádo bučících krav v kravíně už je jen jakousi samozřejmou kulisou.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
V legendách o králi Artušovi dokázal Merlin vykřesat oheň holou rukou a ve vodách studánky četl budoucnost národa. Stejně jako kouzelník se jmenuje i robot, kterého mají ve stáji ve Všestudech na Chomutovsku. Dojí tam české straky a počíná si tak dobře, že se majitel Jiří Kejř rozhodl pro výstavbu celé robotické stáje.
Brzké ranní vstávání, těžká každodenní dřina. Tak dřív vypadalo dojení krav. Téměř na každé vesnici byl kravín s dobytkem, v zemědělství pracovalo hodně lidí. Dnes je situace jiná. Krávy na mléko chová málokdo, práce spojená s dojením se ulehčila.
Brzké ranní vstávání, těžká každodenní dřina. Tak dřív vypadalo dojení krav. Téměř na každé vesnici byl kravín s dobytkem, v zemědělství pracovalo hodně lidí. Dnes je situace jiná. Krávy na mléko chová málokdo, práce spojená s dojením se ulehčila.
Brambory jsou veledůležitou surovinou pro přípravu mnoha různých pokrmů. Jíme je vařené ve vodě, v páře, smažené jako hranolky nebo lupínky či pečené ve slupce. Strouhané je používáme do bramboráků nebo bramborových placek, bramborových knedlíků a škubánků, a rozmixované zase jako bramborovou kaši. A umíte si vůbec představit Vánoce bez oblíbeného bramborového salátu? Ne nadarmo jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici.
/LIDÉ ODVEDLE/ Velkofarmu vybudoval majitel Jiří Kejř od nuly. Díky robotizaci se vyrovnává s nedostatkem zaměstnanců na pracovním trhu.
Téměř polovina českých novorozeňat dostane ještě v porodnici dokrm, třetinu dětí pak nekrmí mateřským mlékem vůbec nebo ho velkou měrou kojenecká výživa doplňuje. Tento vývoj potvrzují statistiky České neonatologické společnosti za rok 2020 i interní pětiletý průzkum Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.
Nedávno ohlásila jihočeská mlékárna Madeta, že bude od ledna zvyšovat ceny u svých výrobků o dvě až tři procenta. V posledních dnech ale energie, pohonné hmoty nebo obalové materiály zdražily o tolik, že generální ředitel Madety Milan Teplý avizoval, že očekává od ledna navýšení ceny na úrovni deset procent.
Nedávno ohlásila jihočeská mlékárna Madeta, že bude od ledna zvyšovat ceny u svých výrobků o dvě až tři procenta. V posledních dnech ale energie, pohonné hmoty nebo obalové materiály zdražily o tolik, že generální ředitel Madety Milan Teplý avizoval, že očekává od ledna navýšení ceny na úrovni deset procent.
Mlékárna Olma stahuje z důvodu mikrobiální kontaminace čerstvé mléko balené do PET lahví. Kontaminace podle výrobce není masivní, ale mléko se může i při uchování ve správných skladovacích podmínkách kazit. Jedná se o mléka s daty spotřeby 26. 10. až 30. 10. 2021. Závada již byla odstraněna.
Velkou výzvu před sebou mají závodníci, kteří se zúčastní dnes, tedy v sobotu 16. října, netradičního běžeckého závodu, který nachystal pod názvem Pivomléčný běh Míry Krušného z Mírové za Josefem Loschmidtem do Počeren Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta.
Největší česká mlékárna Madeta zdraží ceny výrobků od ledna 2022 o dvě až tři procenta. Příčinou jsou vyšší náklady, ceny nafty, elektřiny i obalů, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý. Vedení mlékárny zároveň očekává, že kvůli všeobecnému zdražování klesne kupní síla v zemi. Předpokládá i konkurenční boj mezi českými mlékárnami a dovozem.
Tak Stingovi je sedmdesát let? Nevypadá na ně. Jedna z největších hvězd světového rocku udává trendy už déle než čtyři dekády. Je populární ikonou, ale také obrovským muzikantem. Tvrdohlavost a neustálé hledání dovedly kluka ze severu Anglie až na vrchol.
Většina dostupného mléka obsahuje směs takzvaných beta kaseinů A1 a A2. Podle řady klinických studií je viníkem alergií především β-kasein A1, zatímco druhý typ je pro člověka lépe stravitelný. Jedním z důvodů je i fakt, že se s ním setkává lidstvo déle.
Mléko a mléčné výrobky představují zásobárnu kvalitních bílkovin, vitaminů D a A či dobře využitelného vápníku. Hodnota této využitelnosti se uvádí dokonce kolem 30 až 35 procent, zatímco u máku, který na 100 gramů obsahuje vápníku více než mléko, je to pouhých pět procent. Navíc porovnejte sami, jak snadno vypijete 100 mililitrů mléka a jak těžko sníte 100 gramů máku.
Práce, které by měly být hotové v červnu příštího roku, se dělají za provozu. Po dokončení by měly dojnice dávat o dva tisíce litrů mléka za rok víc.
Spojení jahod a šlehačky nikdy nezklame. Lívance ozdobené dalším ovocem budou pastvou nejen pro žaludek, ale i pro oči.
Mlékárna z Berchtesgadenu se po svém humorně loučí s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.
Ceny jogurtů a pribináčků stoupají, povzdechla si Kateřina Moravcová z Havlíčkova Brodu. Do budoucna se s tím musí smířit. Ceny mléčných výrobků dál porostou, předpověděl Jiří Kopáček předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
Jogurty a pribináčky zdražují, povzdechla si Kateřina Moravcová z Havlíčkova Brodu. Do budoucna se s tím musí smířit. Ceny mléčných výrobků dál porostou, předpověděl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Největší česká mlékárna Madeta loni zvýšila meziročně zisk po zdanění téměř o polovinu na 311,4 milionu korun. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží stouply o 1,2 procenta na 5,61 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Firma považuje výsledky vzhledem ke koronavirové pandemii za úspěch. Letos chce mít tržby kolem šesti miliard Kč, řekl ČTK generální ředitel Madety Milan Teplý.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
Přinášíme pokračování reportáže přinášející exkluzivní pohled do zákulisí království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která v současné době vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil nejen v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala na úpatí Benátských Alp pro český sýr Gran Moravia, ale náhledl také do výrobny a balírny, kde probíhá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.
Pojďte s námi do království sýrů jedné z nejstarších italských firem Brazzale, která vlastní sedm výrobních závodů po celém světě, a to včetně sýrárny Litovel v Olomouckém kraji. Fotograf Deníku Lukáš Kaboň navštívil v současné době největší a nejmodernější robotizovaný sklad na světě, který italská společnost vybudovala právě pro český sýr Gran Moravia. Nachází se na úpatí Benátských Alp. Současně se můžete podívat také do původních tradičních skladů a jak vypadá následné zpracovávání obřích sýrových "bochníků", než se dostanou ke konečnému spotřebiteli.