Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Ilustrační snímek

Dům z nápojových kartonů? Žádný problém

Jako země si v třídění odpadu vedeme skvěle. Stačí málo a mohli bychom doběhnout i země jako Německo nebo Belgie, které třídí a recyklují přes 70 procent nápojových kartonů. Právě kartón je velmi dobře recyklovatelný materiál, a díky sběru a následné recyklaci z něj mohou vznikat nové produkty, jako jsou kartonové krabice, kapesníky nebo stavební desky podobné dřevotřísce.

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.

Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.

Kojenecké lahve Avent.

Vybrat lahvičku pro miminko není tak snadné, jak by se mohlo zdát

Kojenecké lahve jsou nezbytnou pomůckou pro rodiče miminek, která se nemohou kojit. Pomáhají rovněž v případech občasné nepřítomnosti maminky u kojených miminek. Při výběru kojeneckých lahví je důležitý jak použitý materiál, tak praktičnost lahví při užívání, ale i možnost čištění. Roli samozřejmě hraje také cenová dostupnost. Nezanedbatelné je i to, aby lahvička měla antikolikovou funkci.

Zdravý frgál obsahuje díky tvarohu spoustu bílkovin.

Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál

Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.

Medvědí mléko je díky kombinaci mléka a medu skvělým nápojem, který pomůže v boji proti nachlazení i suchému kašli

Medvědí mléko opravdu zklidňuje krk a ulevuje od kašle. Jedna přísada ale škodí

Znáte fascinující nápoj, který připravíte jen ze dvou surovin a na který nejen při respiračním onemocnění nedaly dopustit naše babičky? Jmenuje se medvědí mléko a je ideálním lékem na vykašlávání, uklidní podrážděný krk, působí antibakteriálně a dobře se po něm spí. Jak ho správně připravit, abyste nepřišli o cenné látky a nepohrávali si se zdravím svých jater a celkovou imunitou?

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Muchomůrka červená. Patří do košíku? U houbařů, kteří si chtějí léčit klouby ano

Muchomůrka červená jak ji neznáte: Inspiruje, otráví mouchy a uleví kloubům

Muchomůrka červená. Mnozí houbaři ji považují za nejkrásnější z českých hub, ale sbírá ji jen málokdo. A není se co divit, je totiž jedovatá. I když na takovou muchomůrku zelenou, co se hrozby smrti po jejím požití týče, rozhodně nemá. Přesto část zkušených houbařů muchomůrku červenou vyhledává a její plodnice si v košíku odnáší domů. Jistě se ptáte proč. Odpověď je snadná. Muchomůrka červená dokáže pěkně otrávit život mouchám a vám pomůže na klouby.

Velké trávicí potíže mohou způsobit i jednlé houby, pokud se nedostatečně tepelně upraví.

Které mýty o houbách lžou? Možná vás překvapí, že otrávit vás mohou i ty jedlé

Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se milovníkům hub může přihodit. Na nemocničních pohotovostech se hodně často objevují lidé, kteří snědli sice jedlé, ale špatně tepelně upravené houby. Jaké příznaky má otrava houbami? Jakým chybám se vyhnout při jejich sbírání a co funguje jako zaručená první pomoc při takové otravě? A jaké zásadní chyby lidé dělají?

Ilustrační foto

Mlékárenský svaz v Přibyslavi: Pokles poptávky po mléčných výrobcích pokračuje

Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi. V příštích měsících budou podle jeho předpokladu ceny mléčných výrobků stabilní, nebo se spíše směrem k Vánocům budou mírně snižovat.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort Citromáček, foodstyling Klára Zíková.

Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě?

Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Chuť mléka v obchodě otestovat nemůžete. Proto se spoléhejte na obal.

Není mléko jako mléko. Jak vybrat to kvalitní? Vyzkoušejte osvědčené rady

Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Polský žurek podávaný v chlebu.

Za jakým jídlem se vyplatí jet do Polska? Toto jsou nejproslulejší dobroty

Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.

Marcela Krčmářová založila před dvaceti lety v Přílepech Sportovní klub Koutek.

Zakladatelka sportovního klubu Koutek vydala svou prvotinu Horký čaj s mlékem

/ROZHOVOR/ Bydlí v Praze, ale hodně času tráví v Přílepech, malé vesničce na Rakovnicku, kde si s manželem před čtyřiceti lety pořídili chalupu. Marcela Krčmářová tam v roce 2003 založila sportovní klub Koutek, který je vyhledávaným cílem lidí ze širokého okolí. Letos vyšla její první kniha, román Horký čaj s mlékem.

Návštěva kravína a dojírny na Poličsku.

Co vše stojí za sklenicí dobrého mléka? Podívali jsme se do dojírny u Poličky

/FOTO, VIDEO/ Spolupracovnice Deníku navštívila jeden ze zemědělských podniků na Poličsku, kde zjistila, jak se dnes dojí krávy. Místní farma produkuje denně přes 3 tisíce litrů mléka. Spolumajitel kravína Jan prozradil, že chovají celkem 180 dojnic a 200 jalovic a telat. Krávy se musí dojit každý den, jinak by hrozilo riziko zánětu mléčných žláz. Zpravidla je dojí dvakrát denně. 

Poctivou zmrzlinu nabízí v Hradci Králové třeba Zmrzlibar na rohu ulic Baarova a V Lipkách.

Naše zmrzlina sice není bio, ale je zdravá, říká majitel hradeckého Zmrzlibaru

/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.

Kojení. Ilustrační snímek

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Když zpracováváte větší množství mléka, elektrická odstředivka nebo máselnice se určitě hodí, říká Michal Havelka.

Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě

Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.

Karel Stříbrný a jeho Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku

Produkci mléka na rodinné farmě řídí roboti. Krávy si mohou dopřát i odpočinek

Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku vyprodukuje tisíce litrů mléka denně. Přestože většina produkce směřuje k dalšímu zpracování, mohou si místní, ale i přespolní, odnést prémiové mléko také z mlékomatu přímo v areálu farmy. A rozdíl není jen v kvalitě, cena v mlékomatu se pohybuje kolem patnácti korun za litr.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Jitka Houdková z Jirkova

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká žena. Rozhodla se pomáhat

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci.

Jitka Houdková z Jirkova.

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká Jitka Houdková

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou stranu můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci a nemají třeba na hodnotné jídlo pro děti.

Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.