Mléčné výrobky patří mezi energeticky nejnáročnější produkty potravinářského průmyslu. Jejich výrobci se obávají vyšších cen za energie, které by se mohly promítnout do zdražení mléka a dalších potravin. Podle analytiků ale mlékařům nic zásadního nehrozí.
Jako země si v třídění odpadu vedeme skvěle. Stačí málo a mohli bychom doběhnout i země jako Německo nebo Belgie, které třídí a recyklují přes 70 procent nápojových kartonů. Právě kartón je velmi dobře recyklovatelný materiál, a díky sběru a následné recyklaci z něj mohou vznikat nové produkty, jako jsou kartonové krabice, kapesníky nebo stavební desky podobné dřevotřísce.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
Redakce Deníku se po srovnání cen potravin v České republice a Rakousku zaměřila také na drogerii. Za tentýž nákup v drogerii DM v Břeclavi lidé zaplatí více než v té v Mistelbachu. A to o víc jak dvě stě korun, tedy devět eur.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvé mléko z mlékomatů lze koupit až o polovinu levněji než v obchodech. Na Berounsku stojí litr patnáct nebo šestnáct korun. Po převaření vydrží v lednici i dva týdny, navíc se z jeho povrchu už po pár dnech sbírá smetana.
Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.
Kojenecké lahve jsou nezbytnou pomůckou pro rodiče miminek, která se nemohou kojit. Pomáhají rovněž v případech občasné nepřítomnosti maminky u kojených miminek. Při výběru kojeneckých lahví je důležitý jak použitý materiál, tak praktičnost lahví při užívání, ale i možnost čištění. Roli samozřejmě hraje také cenová dostupnost. Nezanedbatelné je i to, aby lahvička měla antikolikovou funkci.
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Čerstvé mléko a smetanu z jihočeské mlékárny Madeta už mohou zákazníci opět uložit na poličky v lednici a využít v kuchyni. Z obalů se na zákazníky usmívá známý cukrář Josef Maršálek.
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
Na Gymnáziu v Zábřehu se v pondělí 6. listopadu odehrál první ze dvou letošních turnajů na této škole. S pohárem z něj odjížděl tým Lost Ice ze Základní školy Loštice.
Znáte fascinující nápoj, který připravíte jen ze dvou surovin a na který nejen při respiračním onemocnění nedaly dopustit naše babičky? Jmenuje se medvědí mléko a je ideálním lékem na vykašlávání, uklidní podrážděný krk, působí antibakteriálně a dobře se po něm spí. Jak ho správně připravit, abyste nepřišli o cenné látky a nepohrávali si se zdravím svých jater a celkovou imunitou?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Muchomůrka červená. Mnozí houbaři ji považují za nejkrásnější z českých hub, ale sbírá ji jen málokdo. A není se co divit, je totiž jedovatá. I když na takovou muchomůrku zelenou, co se hrozby smrti po jejím požití týče, rozhodně nemá. Přesto část zkušených houbařů muchomůrku červenou vyhledává a její plodnice si v košíku odnáší domů. Jistě se ptáte proč. Odpověď je snadná. Muchomůrka červená dokáže pěkně otrávit život mouchám a vám pomůže na klouby.
Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se milovníkům hub může přihodit. Na nemocničních pohotovostech se hodně často objevují lidé, kteří snědli sice jedlé, ale špatně tepelně upravené houby. Jaké příznaky má otrava houbami? Jakým chybám se vyhnout při jejich sbírání a co funguje jako zaručená první pomoc při takové otravě? A jaké zásadní chyby lidé dělají?
„Voda není ta správná tekutina, která nás dokáže nejlépe hydratovat, čili zavodnit,“ opakovalo se nedávno v různých textech, které lidé mohli číst na internetu. Je to pravda? Záleží na tom, kdy nebo jak pijeme vodu? A co pomůže, aby nás třeba káva méně odvodňovala?
Kocovina z burčáku, nebo po důkladném ochutnávání vína někdy bývá zničující. Existuje však cesta, jak si vinobraní užít bez bolehlavu a brutálních trávicích potíží. Oslovili jsme odborníky, aby nám poradili, jak pít víno co nejbezpečněji, ale také jak se za pomoci účinných vyprošťováků dostat z kocoviny.
Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi. V příštích měsících budou podle jeho předpokladu ceny mléčných výrobků stabilní, nebo se spíše směrem k Vánocům budou mírně snižovat.
Mléčná banka Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá nové dárkyně mateřského mléka. Nemocnice uvítá mléko od matek do šesti měsíců věku jejich dítěte. Mléko pomůže převážně novorozencům hospitalizovaným přímo v hradecké nemocnici.
Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.
/ROZHOVOR/ Bydlí v Praze, ale hodně času tráví v Přílepech, malé vesničce na Rakovnicku, kde si s manželem před čtyřiceti lety pořídili chalupu. Marcela Krčmářová tam v roce 2003 založila sportovní klub Koutek, který je vyhledávaným cílem lidí ze širokého okolí. Letos vyšla její první kniha, román Horký čaj s mlékem.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku je těžké. Často na ni lidé stojí fronty. K mání jsou po celý rok a za pět let si získala široko daleko výborné renomé.
/FOTO, VIDEO/ Spolupracovnice Deníku navštívila jeden ze zemědělských podniků na Poličsku, kde zjistila, jak se dnes dojí krávy. Místní farma produkuje denně přes 3 tisíce litrů mléka. Spolumajitel kravína Jan prozradil, že chovají celkem 180 dojnic a 200 jalovic a telat. Krávy se musí dojit každý den, jinak by hrozilo riziko zánětu mléčných žláz. Zpravidla je dojí dvakrát denně.
/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.
Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.
Národní park Bavorský les dostane k 1. srpnu novou vedoucí. Ursula Schusterová (47, rodačka z Pasova) nahradí Franze Leibla, který v čele prvního německého NP stál od roku 2011.
Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.
Rodinná farma Stříbrný v Radimi na Jičínsku vyprodukuje tisíce litrů mléka denně. Přestože většina produkce směřuje k dalšímu zpracování, mohou si místní, ale i přespolní, odnést prémiové mléko také z mlékomatu přímo v areálu farmy. A rozdíl není jen v kvalitě, cena v mlékomatu se pohybuje kolem patnácti korun za litr.
Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci.
Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou stranu můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci a nemají třeba na hodnotné jídlo pro děti.
Privátní značky výrobků v supermarketech jsou na vzestupu díky příznivým cenám. Zemědělce to štve, ústup originálních výrobků podle nich vytváří z potravinářů vazaly. Fenomén sleduje antimonopolní úřad.
Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.
/FOTO, VIDEO/ Zájem o čerstvé mléko od farmářů roste. Například prodej z mlékomatu v Ruseku na okraji Hradce Králové se v posledních měsících zvýšil asi o čtvrtinu. Jedním z důvodů je podle provozovatelů zdražení mléka v obchodech. Na Hradecku stojí čerstvé mléko z automatu od 15 do 20 korun.