Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Dlouhé zimní večery nastaly a horký nápoj na zahřátí přijde vhod. Svařené víno, kdo by ho neznal? Nemusíme kupovat až tak kvalitní, já jsem vsadila na třílitrovou krabici argentinského merlotu, který překvapivě chutná dobře. Není to nic složitého: do rendlíku naliji víno, přidám hřebíček, skořici, badyán a pár kuliček pepře, ten dá nápoji grády. Svařím a s plátkem citronu podávám, ať si každý osladí, čím chce.

Pet láhve

Plošné zálohování plastů? U obalů od mléka i tvrdého alkoholu to nepůjde

Plastová lahev od mléka - nevratná. Od sirupu – naopak vratná. Iniciativa pro zálohování nepočítá v návrhu plošného zálohování PET lahví a plechovek s vybíráním určitých obalů. Pokud projde, u mléčných výrobků či tvrdého alkoholu budou mít lidé u automatů smůlu. Takové nápojové obaly se se budou dál třídit jako nyní. Deník zjišťoval proč.

Střížovický vrch v Ústí nad Labem.

FOTO: Ve městě "mléko" a na kopci slunce. Rybník na Střížáku je bez vody

Je to kolorit posledních dnů v Ústí nad Labem. Dole ve městě je „mléko“ tedy mlha a nízká oblačnost a na kopcích je krásně jasno. Přesvědčil se o tom i náš čtenář a mluvčí severočeského rybářského svazu Jan Skalský, který v minulých dnech vyšel na Střížovický vrch. Je to hora, která tvoří jednu z dominant Ústí nad Labem, její hlavní vrchol se nachází ve výšce 348 m n. m.

Videorecept na domácí škvarky

Videorecept: Domácí škvarky musíme zakápnout mlékem

Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch čerstvých zabíjačkových. Řeč je o škvarcích. Domácí škvarek má tu výhodu, že si jej připravíte právě tak, jak vám chutná. Sama příprava domácích škvarků není nic složitého.

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Mlékomat v Novém Městě na Moravě nabízí bio mléko. Nachází se naproti autobusovému nádraží.

Konce mlékomatů na Vysočině? V Novém Městě uvažují o ukončení činnosti

Čerstvé mléko z automatu už, zdá se, lidi tolik netáhne. Alespoň to tvrdí provozovatel mlékomatu v bio kvalitě v Novém Městě na Moravě Marek Jinek. Dokonce zvažuje mlékomat zrušit. „Nemáme lidi, kteří by v zemědělství pracovali. Mlékomat už se nám nevyplácí i z toho důvodu, že energie zdražují. Lidé sice chodí, ale ve srovnání s tím, když jsme začínali, jich je méně. Kdysi jsme prodávali 200 až 300 litrů mléka denně. Nyní je to jen nějakých šedesát až sedmdesát litrů,“ sdělil Jinek.

Cuketový perník

Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí

Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.  

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

Češi volají po recyklaci obalů od mléka a džusů

Češi volají po recyklaci obalů od mléka a džusů

Obyvatelé České republiky podle všeho třídí odpad svědomitě. Chtějí totiž chránit přírodu a žijí v domnění, že vytříděný odpad ve velké většině míří k recyklaci. Je to ale omyl. V případě nápojových kartonů, ve kterých denně kupujeme mléko nebo džus, to totiž není pravda. 

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Britští vědci se na základě přelomové studie domnívají, že schopnost strávit mléko byla výhodná pro přežití hladomorů a nemocí.

Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru

Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.

Kravín. Ilustrační foto.

Slunce, seno po Brněnsku: krávy na dojení vozí jezdící podlaha

Student Šimon Plánička z komedie Slunce, seno, jahody má konkurenci. Plánička krávám při dojení pouštěl hudbu, čímž zvyšoval produkci mléka. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zašli ještě dál. Navrhli systém, v němž krávy do dojírny místo člověka vozí řetízkový pás. Výsledky má ohromující. A aby odkazů na české filmy nebylo málo, systém testovali v zemědělském družstvu, které se objevilo v kultovní české komedii Vesničko má středisková. Farmáři metodu hodnotí pozitivně.

Jiří Hadaš a Arabela Jana Nagyová po 30 letech v Uherském Hradišti

Jako dítě jsem seděl na klíně Arabely, vzpomíná kouzelník Hadaš

Asi každý se někdy zasnil a přemýšlel, co by si přičaroval, kdyby byl kouzelníkem. Podobně se zamyslel i herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Jožka Kubáník, který si na rozhlasovou Pohovku pozval toho nejpovolanějšího - profesionálního kouzelníka, který je zároveň prezidentem Českého magického svazu. Uherskohradišťský rodák se jmenuje Jiří Hadaš.

Krajkovice - bramborová kynutá buchta podle Šárky Erb Škachové

Znáte Jihočeskou krajkovici? Upečte si ji podle receptu Šárky Erb Škachové

Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytla Šárka Erb Škachová, autorka knihy Kuchařka ze vsi a foodblogu gurmanka.cz. Děkujeme Šárce Erb Škachové. Upečte si podle ní Jihočeskou krajkovici

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Psi i kočky milují lahůdky a jiné pamlsky.

K hříchu v krmení psů a koček nebývá daleko

Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?