Dvě osobní auta a cisterna s mlékem havarovaly na Štědrý den na silnici I/23 mezi Kralicemi nad Oslavou a Rapoticemi. K nehodě došlo před devátou hodnou ranní a silnice byla v místě neprůjezdná.
Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.
Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Dlouhé zimní večery nastaly a horký nápoj na zahřátí přijde vhod. Svařené víno, kdo by ho neznal? Nemusíme kupovat až tak kvalitní, já jsem vsadila na třílitrovou krabici argentinského merlotu, který překvapivě chutná dobře. Není to nic složitého: do rendlíku naliji víno, přidám hřebíček, skořici, badyán a pár kuliček pepře, ten dá nápoji grády. Svařím a s plátkem citronu podávám, ať si každý osladí, čím chce.
Plastová lahev od mléka - nevratná. Od sirupu – naopak vratná. Iniciativa pro zálohování nepočítá v návrhu plošného zálohování PET lahví a plechovek s vybíráním určitých obalů. Pokud projde, u mléčných výrobků či tvrdého alkoholu budou mít lidé u automatů smůlu. Takové nápojové obaly se se budou dál třídit jako nyní. Deník zjišťoval proč.
Čeští politici v těchto dnech dostávají do svých kanceláří speciální zásilku mléka. Ta upozorňuje na fakt, že Česko oproti jiným evropským zemím výrazně zaostává v recyklaci nápojových kartonových obalů.
Je to kolorit posledních dnů v Ústí nad Labem. Dole ve městě je „mléko“ tedy mlha a nízká oblačnost a na kopcích je krásně jasno. Přesvědčil se o tom i náš čtenář a mluvčí severočeského rybářského svazu Jan Skalský, který v minulých dnech vyšel na Střížovický vrch. Je to hora, která tvoří jednu z dominant Ústí nad Labem, její hlavní vrchol se nachází ve výšce 348 m n. m.
Vyrazit si na houby, to je zábava, kterou milujeme. A v kuchyni? Zkuste třeba houbovou omáčku, kterou dělám několikrát za sezonu. Každý ji má rád jinak, vyborná je například se špekovým knedlíkem.
Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch čerstvých zabíjačkových. Řeč je o škvarcích. Domácí škvarek má tu výhodu, že si jej připravíte právě tak, jak vám chutná. Sama příprava domácích škvarků není nic složitého.
Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
Čerstvé mléko z automatu už, zdá se, lidi tolik netáhne. Alespoň to tvrdí provozovatel mlékomatu v bio kvalitě v Novém Městě na Moravě Marek Jinek. Dokonce zvažuje mlékomat zrušit. „Nemáme lidi, kteří by v zemědělství pracovali. Mlékomat už se nám nevyplácí i z toho důvodu, že energie zdražují. Lidé sice chodí, ale ve srovnání s tím, když jsme začínali, jich je méně. Kdysi jsme prodávali 200 až 300 litrů mléka denně. Nyní je to jen nějakých šedesát až sedmdesát litrů,“ sdělil Jinek.
Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit chuťové buňky a zároveň udělat něco pro své tělo můžete přípravou toho perníku z cuket, v němž nechybí ani jablečné pyré, bílý jogurt či špaldová mouka. Při zdobení popusťte uzdu fantazii, využít můžete de facto cokoliv, na co se vám právě sbíhají sliny.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
Sumečka původem z Afriky chovají v kravíně na Hradecku. A jde na dračku. Ryby rostou ve vyhřívaných nádržích ve Stračově, díky čemuž přibývají na váze několikrát rychleji. A odtud putuje africký sumeček do restaurací, jídelen i domácností.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
Recept na lívance, které máme moc rádi, pochází z kuchařského sešitu, který jsem zdědila po své babičce. Budu ráda, když vám bude chutnat a uložíte si ho.
Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno. Chutnat bude vždy dokonale. Tak honem na zahradu nebo do mrazáku pro to nejoblíbenější ovoce a vzhůru do pečení. Recept je snadný a výsledek skvostný.
Obyvatelé České republiky podle všeho třídí odpad svědomitě. Chtějí totiž chránit přírodu a žijí v domnění, že vytříděný odpad ve velké většině míří k recyklaci. Je to ale omyl. V případě nápojových kartonů, ve kterých denně kupujeme mléko nebo džus, to totiž není pravda.
V dějinách je to jen okamžik. Během sta let mohou vypuknout strašné války, zhroutit se tisícileté říše, astronauti doletět na Měsíc nebo padnout kupy rekordů. V tom se nebývale dařilo Emilovi Zátopkovi i jeho ženě Daně. Dnes 19. září uplynulo sto let od jejich narození.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto období slaví narozeniny milovníci perníku, jistě nepohrdnou tímto netradičním dortem. Perníkový dort ale můžeme péct po celý rok, mražené ovoce místo čerstvého gastronomický zážitek zaručeně nepokazí.
„A jakou kávu si dáte?“ ptá se servírka v restauraci. A přesto, že milovník kávy se najde téměř v každé rodině, často si lidé v restauraci stále kávu neumí objednat. Neví totiž, kdy dostanou silný lahodný nápoj sotva pokrývající dno hrnečku, a kdy pořádný hrnek a v něm pití, co „vidělo kávu jen z vlaku“.
Po dvanácti letech končí provoz všech tří mlékomatů ve Vyškově. Denní odběr mléka byl poslední měsíce u jednoho pod deseti procenty objemu z roku 2010. Do automatů se navíc vloupali zloději.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.
Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.
/VIDEO/ Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.
Student Šimon Plánička z komedie Slunce, seno, jahody má konkurenci. Plánička krávám při dojení pouštěl hudbu, čímž zvyšoval produkci mléka. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zašli ještě dál. Navrhli systém, v němž krávy do dojírny místo člověka vozí řetízkový pás. Výsledky má ohromující. A aby odkazů na české filmy nebylo málo, systém testovali v zemědělském družstvu, které se objevilo v kultovní české komedii Vesničko má středisková. Farmáři metodu hodnotí pozitivně.
Asi každý se někdy zasnil a přemýšlel, co by si přičaroval, kdyby byl kouzelníkem. Podobně se zamyslel i herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Jožka Kubáník, který si na rozhlasovou Pohovku pozval toho nejpovolanějšího - profesionálního kouzelníka, který je zároveň prezidentem Českého magického svazu. Uherskohradišťský rodák se jmenuje Jiří Hadaš.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytla Šárka Erb Škachová, autorka knihy Kuchařka ze vsi a foodblogu gurmanka.cz. Děkujeme Šárce Erb Škachové. Upečte si podle ní Jihočeskou krajkovici
„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.
Chystáte se péct mazance a nevíte, jak na něj nebo byste rádi vyzkoušeli jiný recept? Pak právě pro vás jich autorka kuchařek Lucie Kohoutová shromáždila hned několik.
Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.
Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?
Omlouvám se, ale Jihočeské lahodné mléko není v současné době k dostání. Takové oznámení umístěné u chladicího regálu mohli minulý týden číst zákazníci jednoho z českobudějovických supermarketů. A je pravděpodobné, že podobných cedulí v obchodech bude v příštích týdnech přibývat.