Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Pozorování. Ilustrační snímek

Příběh z pera studentů: Náhoda?

Ponořte se do napínavých a dobrodružných příběhů, které napsali studenti prvního ročníku prostějovské obchodky. Nechte se strhnout a začtěte se s chutí do "Příběhů z pera studentů" každou středu dopoledne

Mlékárna v Náměšti na Hané, červen 2021

Hanáčci netečou! Mlékárna u Olomouce slaví úspěch s kořeněnými sýry i tvarohem

Který vyznavač mléčných výrobků by dnes neznal Hanáčka či Drásala. Na Olomoucku jen málokdo. Nápad založit vlastní minimlékárnu v Náměšti na Hané přitom vznikl v nelehké době, kdy na zemědělce v Česku doléhaly nízké výkupní ceny mléka. Senické družstvo tehdy vsadilo na farmářský způsob výroby a hlad po regionálních produktech. Vyplatilo se.

Kámen protkaný žilkami zlata

Tajemství zlatých žil odhaleno: vznikají na stejném principu jako zakysané mléko

Zlato jako prvek je cenné nejen pro své výjimečné vlastnosti, ale také proto, že je v zemské kůře nesmírně vzácné. A to tak moc, že na tunu hlušiny připadají pouze čtyři tisíciny gramu tohoto drahého kovu. Přesto však existují oblasti, pro něž se vžil název "bonanza" - tedy oblasti s mimořádně bohatými zlatými žilami. Vědci nyní konečně přišli na to, čemu tato "eldoráda" vděčí za svůj vznik.

Potravinová sbírka pro Klokánek v Albertu v Olympii v Srbicích

Solidarita nezmizela. Lidé z Teplicka darovali potraviny a drogerii pro potřebné

/FOTO/ Konzervy, rýži, mouky, těstoviny, mléko, olej, dětskou výživu, ale třeba také prášky na praní či pleny darovali lidé při sobotních nákupech v teplických marketech, aby podpořili jarní Potravinovou sbírku. Ta byla zorganizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank se sociálními partnery, jako například Charitou Česká republika, Armádou spásy, NADĚJÍ, Diakonií, a s vybranými obchodními řetězci.

V Záchranné stanici Pavlov se teď starají o dvě liščátka.

VIDEO: V Pavlově se starají o dvě liščátka, traktoristé je našli v balíku slámy

Alexandra Karafiátová, veterinářka záchranné stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku, je teď v podstatě liščí maminkou na plný úvazek. V polovině března totiž přijali dvě malé liščí holčičky, kterým tou dobou nebyl ještě ani týden. „Mohlo jim být asi pět dní. Byly ještě slepé, ale pupík už měly zahojený. Když jsme je přivezli, byly sice podchlazené, ale zvládly to. Rozehřáli jsme je, dali jim první jídlo a od té doby se o ně staráme,“ usmívá se Karafiátová.

Děti tloustnou, jejich jídelníček postrádá ovoce a zeleninu.

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.

Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku.

Dvacet pod nulou i vánice: řidič z Kališť ujel milion a půl kilometrů bez nehody

Milion a půl kilometrů bez nehody. Takovou bilancí se může chlubit Jaroslav Hájek. U ČSAD jezdil šestatřicet let a to za každého počasí. Vozil totiž mléko. „Při ošklivém počasí autobusy nejely, rozvoz piva nejel, nákladní auta z kamenolomu nejely, ale mléko se muselo svážet pořád. V JZD neměli kam ho dát,“ vysvětluje.  

Farmář z Tučína Leoš Zdráhal.

Rodinná farma Leoše Zdráhala hospodaří v Tučíně už třicet let

Se svou manželkou už třicet let hospodaří na rodinné farmě, stará se o pole a dobytek. Po práci jako starosta zdejšího Sboru dobrovolných hasičů pomáhá při zásazích a je i v obecním zastupitelstvu. K Leoši Zdráhalovi si mohou obyvatelé Tučína, ale i přespolní, přijít pro čerstvé mléko, které vydává ze dvora. Jeho farma je v širokém okolí vyhlášená.

Zákys mají lidé spojený s dobou minulou, říká Ondřej Vtípil

Ondřej Vtípil je jedním ze spolumajitelů firmy Agro-la v Jindřichově Hradci. Společnost je známá jogurty a zákysy ve skle. Lidé si mohou koupit výrobky v potravinových řetězcích v celé republice. Ondřej Vtípil, který má ve firmě na starosti především obchod, se nyní rozpovídal o tom, jak firmu zasáhla epidemie covid-19.

Statek na dvorečku ve Vědomicích obývají dvě kravičky a miniponíci

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Když se řekne farma, většina lidí si představí rozlehlý statek někde na okraji vesnice se stády krav, koní, koz nebo ovcí doplněné hejnem slepic a kachen a dalším zvířecím osazenstvem. V případě vědomického Statku na dvorečku se však zaběhlé představy rázem rozplynou.

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Statek v Květné vydal poklad

V domě na půli cesty Květná Zahrada v Květné u Poličky objevili poklad. Sýrárna na statku vydala totiž Květenský poklad. O zrající sýr je velký zájem a jedná se o unikátní mléčný výrobek v celé České republice.

Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte. 

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte jej

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.