Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Jedny z nejlepších sýrů se vyrábějí v Olešence. Na tom se shodla odborná porota, která v rámci letošního 29. ročníku Mlékárenských dnů v Přibyslavi hodnotila kvalitu mléčných výrobků.
Ocenění si ze 14. ročníku soutěže Chutná hezky Jihočesky odvezla Jana Drobilová Holcová. V kategorii mléčných produktů získala druhé místo za farmářský kozí kefír bílý – Nubijka. Další ocenění dostala za farmářský bílý jogurt.
Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.
Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem. Nebo jedli česnek. Riziko stoupá i s každou další pilulkou, kterou denně spolknete, včetně volně prodejných preparátů. Spolu s Pavlou Mikulcovou, farmaceutickou asistentkou z IKEM, jsme proto připravili průvodce, který vám se správnou léčbou pomůže.
Průzkum projektu Rostinně zjišťoval v minulých týdnech stav míry rostlinného podílu v použitých surovinách v rámci ostravských kaváren. Zjistil, že nejpestřejší rostlinné menu v Ostravě mají kavárny Starbucks. Americký řetězec tak vychází vstříc lidem preferujícím rostlinné alternativy mléka a jiných živočišných produktů.
Pijte mléko, je zdravé, radila kdysi dávno televizní reklama. A vědci by na této pravdě nic neměnili ani dnes. Mléko totiž obsahuje řadu látek důležitých zejména pro zdravý růst dětí, například bílkoviny, řadu minerálních látek i vitaminů.
Potravinové intolerance se mohou objevit v jakémkoli věku. Někomu dělají určité potraviny problém od narození, někdo to zjistí až později. 26letá Elena z Plzně dlouho nemohla přijít na to, proč je jí po jídle špatně, proto řadu let trvalo, než jí byla zjištěna intolerance laktózy.
Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.
Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.
Sezona jahod a třešní je krátká. Lidé však neponechávají nic náhodě a dávají je často zmrazit, aby si na nich pochutnali i mimo sezonu. Co se z čerstvých či zmražených jahod a dá v kuchyni vykouzlit?
Příjemné prostředí zvyšuje dojivost krav, tvrdil v slavné české komedií Slunce, seno, jahody student Šimon Plánička. Ve filmu to dokazuje tím, že krávy dostanou sluchátka s hudbou. Děj snímku je nadsázkou, to, že skotu obecně prospěje kvalitní péče a život ve vyhovujících podmínkách, je však skutečností. Potvrzují to i odborníci z brněnské Mendelovy univerzity. V areálu školního zemědělského podniku v Žabčicích na Brněnsku vybudovali nejmodernější kravín v republice.
Kdo by neměl rád tradiční kynuté buchty, koláče nebo záviny? Tento tradiční moučník potěší malé i velké mlsouny. Pošlete nám i vy váš oblíbený rodinný recept. Podělíme se o něj s ostatními čtenáři.
Kdo by neměl rád tradiční kynuté buchty, koláče nebo záviny? Tento tradiční moučník potěší malé i velké mlsouny. Pošlete nám i vy váš oblíbený rodinný recept. Podělíme se o něj s ostatními čtenáři
Kdo by neměl rád tradiční kynuté buchty, koláče nebo záviny? Tento tradiční moučník potěší malé i velké mlsouny. Pošlete nám i vy váš oblíbený rodinný recept. Podělíme se o něj s ostatními čtenáři.
Kdo by neměl rád tradiční kynuté buchty, koláče nebo záviny? Tento tradiční moučník potěší malé i velké mlsouny. Pošlete nám i vy váš oblíbený rodinný recept. Podělíme se o něj s ostatními čtenáři.
Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Vymyslet jiné jídlo na každý den může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Řidičům jedoucím ve čtvrtek odpoledne mezi Šmolovy a Věží na Brodsku se naskytl výjimečný pohled – vedle silnice totiž ležela na boku cisterna s mlékem.
Vypadá to jako idyla. Za humny vesnice Pobučí v Zábřežské vrchovině se na čerstvé trávě spokojeně pase stádo koz. Za obrázkem jako ze starých časů je však skryta spousta práce.
Tvarohový koláč s drobenkou, mramorová buchta, jogurtová buchta s ovocem, perník s čokoládou. S přípravou takových moučníků v kuchyni strávíte minimum času. Inspirujte se našimi recepty.
Do péče pracovníků záchranných stanic se letos dostalo už téměř 250 mláďat divokých savců. Jsou to zajíčci, liščata, veverčata a dokonce už se objevilo i první srnče. Péče o tato mláďata je velmi náročná a ne vždy úspěšná. Velmi závisí na kvalitě podávané náhražky mateřského mléka.
Do péče pracovníků záchranných stanic se letos dostalo téměř 250 mláďat divokých savců. Jsou to zajíčci, liščata, veverčata a dokonce už se objevilo i první srnče. Péče o tato mláďata je velmi náročná a ne vždy úspěšná. Velmi závisí na kvalitě podávané náhražky mateřského mléka. Ty nejkvalitnější se totiž vyrábí v zahraničí a od toho se odvíjí i jejich cena. 400 gramové balení stojí pět set korun.
Do péče pracovníků záchranných stanic se letos dostalo už téměř 250 mláďat divokých savců. Jsou to zajíčci, liščata, veverčata a dokonce už se objevilo i první srnče. Péče o tato mláďata je velmi náročná a ne vždy úspěšná. Velmi závisí na kvalitě podávané náhražky mateřského mléka.
Do péče pracovníků záchranných stanic se letos dostalo už téměř 250 mláďat divokých savců. Jsou to zajíčci, liščata, veverčata a dokonce už se objevilo i první srnče. Péče o tato mláďata je velmi náročná a ne vždy úspěšná. Velmi závisí na kvalitě podávané náhražky mateřského mléka.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
/ROZHOVOR/ Mladá farmářka z Touchořin na Litoměřicku Anna Hrnečková pochází původně z Prahy. Život v Českém středohoří se spoustou zvířat si však zamilovala.