Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Policie. Ilustrační snímek

Sprejerovi hrozí rok za mřížemi

Bystřice nad Pernštejnem – Neznámý vandal řádil v Bystřici nad Pernštejnem. V ulici Zahradní posprejoval dvě budovy, plot, plechová vrata a automat na mléko.

Mateřská školka. Ilustrační snímek

Muž se vloupal do mateřské školky. Dětem vypil mléko a ukradl pastelky

Policie zadržela jednatřicetiletého muže, který podle ní v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku odcizil z mateřské školy fixy, pastelky a modelínu. Policie se domnívá, že zadržený nic cennějšího nenašel, tak vzal zavděk výtvarnými pomůckami. Kromě toho při vloupání vypil dvě krabice mléka a snědl jogurt. Policisté se domnívají, že zadržený chtěl ukradené věci prodat, řekla dnes ČTK jejich mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Stopy neštěstí..

Sousedé viděli zemřít českého řidiče

Pasov – O sobotní havárii nákladního auta vezoucího mléko u Rotthalmünsteru v Dolním Bavorsku náš web informoval. Uhořel při ní 37letý český řidič ve službách rakouského přepravce.

Ilustrační foto.

Zloděj ukradl mince z mlékomatu

Vyškov – Zloděj ukradl z automatu na mléko ve Vyškově drobné mince. „Vypáčil totiž mincovník,“ vysvětlila policejní mluvčí Alice Musilová.

Neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice.

V pelíšku jsou děti jako v děloze

Inkubátory, přítmí a novorozeňata veliká jako sotva dvě lidské dlaně zachumlaná ve speciálních pelíšcích. To je Neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice.

Nádobky z dětských hrobů v jihovýchodním Německu, které mohly sloužit ke kojení dětí náhražkou mateřského mléka

Kojenecké láhve nejsou moderní vynález. Znali je už ve starověku

Náhražky namísto mateřského mléka, kojenecké lahve namísto prsu. Zdá se vám, že tyto pomůcky pro rodiče malých dětí jsou produktem moderní doby a v dávných časech tomu bylo jinak? Pak jste dost možná na omylu. Kojenecké lahve používali už starověcí zemědělci, naznačil nový výzkum dávného evropského pohřebiště.

Muchomůrka červená

Jedovatých hub přibývá. Při otravě nepijte mléko ani alkohol, varuje lékař

Nevolnost, zvracení, průjmy. To jsou příznaky otrav houbami. „V extrémním případě dochází až k poškození jater,“ uvedl vedoucí lékař interní metabolické JIP KNTB Zlíně Ilja Ryšavý. I když mají houbaři v těchto dnech žně, na zlínské interně se setkali jen s jednou mírnou otravou. „Nepřišlo se ale na to, o jakou houbu se jednalo,“ sdělil lékař.  

Ekocentrum Chaloupky.

Tip na neděli 22. září: Ovčí den na Chaloupkách

Tradiční podzimní akce na Chaloupkách pro děti i dospělé. Vneděli 22. září od 10.00 do 16.00 proběhne na Chaloupkách Ovčí den. Kromě obvyklých a očekávaných disciplín, jako je pasení, nahánění spomocí pasteveckého psa, stříhání ovcí, zpracování mléka i vlny nabídne i mnoho aktivit zcela netradičních.

Areál Valašské dědiny v rožnovském skanzenu ožil v sobotu 14. září 2019 ukázkami podzimních prací na poli i v chalupě.  Brambory pekli v ohníčku Šimon Macháček a Sára Dostálová.

Skanzen ve znamení brambor

VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlasta Verlíková vyrůstala do svých třinácti let poblíž Ostravy, kde neměla daleko do přírody. Jako děti si pekly na ohníčku brambory a uplynulou sobotu si tuto pochoutku dopřála po desítkách let.

Ilustrační foto

Trh s mlékem neohrožují jen levné dovozy, ale i tlaky ochránců klimatu

Mlékárenství a trh s domácími mléčnými výrobky v Česku neohrožují jen ceny a levné dovozy ze zahraničí, ale stále častěji tlaky takzvaných ochránců klimatu, kteří šíří v médiích zavádějící informace, tvrdí agrární analytik. Tiskovou konferencí na téma trh s mlékem a jeho budoucnost v Česku začaly v Přibyslavi tradiční Mlékárenské dny.

Ilustrační foto

Trh s mlékem neohrožují jen levné dovozy, ale i tlaky ochránců klimatu

Přibyslav – Mlékárenství a trh s domácími mléčnými výrobky v Česku neohrožují jen ceny a levné dovozy ze zahraničí, ale stále častěji tlaky takzvaných ochránců klimatu, kteří šíří v médiích zavádějící informace, tvrdí agrární analytik. Tiskovou konferencí na téma trh s mlékem a jeho budoucnost v Česku začaly v Přibyslavi tradiční Mlékárenské dny.

Sezamová semínka a olej - Ilustrační foto

Velkou osmičku alergenů rozšíří nováček. I sezam může vážně ohrozit život

Až dosud se potravinám vyvolávajícím nejčastější alergie přezdívalo ve Spojených státech "velká osmička": šlo o mléko, vejce, arašídy, ořechy, ryby, korýše, pšenici a sóju. Teď je s největší pravděpodobností doplní devátý produkt - sezamová semínka. Alergie na sezam jsou totiž rozšířenější, než se předpokládalo.

Chov krav. Ilustrační foto.

Méně krav, více mléka. Dojnice by prospěly krajině

Zatímco před 30 lety se v české části tehdejšího Československa chovalo 1,23 milionu dojnic, loni jich v Česku bylo jen 361 tisíc. Menší počet zvířat ovšem zemědělci kompenzovali více než zdvojnásobením dojivosti krav. V roce 1989 jedna kráva v průměru nadojila jen asi 3800 litrů mléka, loni to bylo již 8525,7 litru. Česko v tomto směru patří k nejúspěšnějším zemím Evropské unie. 

Děti z Haslachu v akci.

Školáci u sousedů sledují vlaštovky

Linec – V roce 1980 obešli mladí ochránci přírody z Haslachu poprvé pět vesnic, aby získali přehled o stavech vlaštovek a jiřiček ve zdejších statcích, připomínají OÖN. Karl Zimmerhackl, který je u akce stále, doplňuje, že se tehdy v rozhovorech se sedláky chtěli dozvědět, jak organizují soužití s malými opeřenci.

Ilustrační foto.

Agricol v Poličce zpracovával mléko bez platného povolení

Společnost Agricol dostala od inspektorů České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové pokutu 120 tisíc korun. Bez příslušného integrovaného povolení totiž provozovala v Poličce tři roky zařízení na úpravu a zpracování mléka.

SMUTNÉ LOUČENÍ. Pomazánkové máslo se u nás začalo vyrábět v roce 1977. Ode dneška už to není „máslo“.

Madeta přišla o mléko z družstva JIH, vyrobí méně trvanlivého

Největší česká mlékárna Madeta přišla ode dneška o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo totiž začíná víc dodávat do Německa. Madeta si zatím zajistila 75 tisíc litrů mléka denně od firmy Interlacto a dalších farmářů z Moravy. 

Ilustrační foto

V Pacově vyrostl automat na mléko

Pacov – Čerstvé mléko přímo od krav z Pacova si teď mohou každý den vychutnávat obyvatelé i návštěvníci Pacova. Na farmě Selekta Pacov totiž vyrostl mléčný automat.

Adam Kalaj odehrál dvě sezony ve Finsku, nyní trénuje v Kladně.

Adam Kalaj: finská mise zapitá mlékem

Kladno /ROZHOVOR/ - Ve Finsku v minulosti udělali kus skvělé hokejové práce mnozí Kladeňáci. Jako první v polovině 80. let Jan Neliba, později slavný trenér, po něm mistr světa z pětaosmdesátého Vladimír Kameš. A následně trenér Václav Sýkora nebo dvojice, která ukončila kariéry teprve nedávno - Petrové Ton a Tenkrát.

Zeleninové lečo s párkem

Máte ráno trochu času? Teplá snídaně vás nastartuje

Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.

V pátek a sobotu byl na farmě Agrispolu den otevřených dveří

Na farmě se pilo mléko i závodilo. Podívejte se

FOTOGALERIE/ Dny českého zemědělství letos v našem regionu opět přitáhly nejen odbornou, ale laickou veřejnost. Na Prostějovsku své brány v pátek 14. června otevřelo Agro družstvo Rozstání, HD Určice, Agrodružstvo Tištín, a letos premiérově i ZOD Agrispol na své farmě ve Vrchoslavicích.

Školní výuka - ilustrační foto

Místní dodavatelé a vratné obaly. Malé školy dostanou na svačiny více peněz

Ministerstvo zemědělství se rozhodlo vyhlásit boj s odpadky. Alespoň v rámci projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, v jehož rámci přispívá dětem na svačiny. Školská zařízení v něm budou muset odebírat více produktů od regionálních dodavatelů. Dodavatelé je pak budou muset posílat ve vratných obalech, jinak dostanou od státu méně peněz.

Kravín Zemědělského družstva Čechtice si lze prohlédnout při dni otevřených dveří.

O pohodu čechtických dojnic se stará také elektrické drbátko

Čechtice /FOTOGALERIE/ - Kdo by neznal krávy, jimž zemědělci ve filmu Slunce, seno, jahody pouštěli kvůli zvýšení dojivosti muziku. Podobnou filozofii k produkci mléka prosazují také zemědělci v Čechticích. Jejich motem je heslo - spokojená kráva dojí víc. Kvůli tomu také přestavěli starý kravín. Za 60 milionů korun mají teď zvířata skutečnou pohodu. Dostala i drbátko a mléko odevzdávají ve speciálních boxech.

Hot Rock Březová - Burger & Barbeque.

Mám ráda pálivé, říká vítězka

Březová /VIDEO/ – Tolik lidí na jednom místě, kteří pijí mléko takzvaně na ex, se jen tak nevidí. Koulí při tom očima, pusu dokořán a snaží se chytit dech, jako kdyby se vynořili z hluboké vody. Mohly za to chilli papričky a jejich extrakty, které je prověřily při soutěži. Ti poté neutralizovali pálivé účinky právě mlékem.  

Ilustrační foto.

Madeta musí shánět mléko

České Budějovice – Mlékařské družstvo JIH, jehož členy je na dvě stě zemědělských podniků, chce od července prodávat další část produkce do Německa.

Nicole Slánská přišla na svět 19. prosince 2018 v 16.49 hodin v čáslavské porodnici. Pyšní se mírami 3300 gramů a 50 centimetrů. Domů do Hlavečníku si ji odveze maminka Jana a tatínek Martin.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Kutnohorsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Městské nemocnici v Čáslavi vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát z 52. týdne roku 2018.

Ilustrační foto

Dluh Strakonic: Přes 201 milionů korun

Strakonice – Těsně před koncem letošního roku je zadluženost Strakonic 201 023 000 korun. Číslo Strakonickému deníku potvrdila vedoucí finančního odboru MěÚ Jitka Šochmanová s tím, že údaje jsou platné k pátku 28. prosince.

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Tři sta padesát dětí i dospělých přišlo mezi desátou a šestnáctou hodinou posledního prosincového pátku prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice Živá voda na Modré. Stalo se tak v rámci tradiční předsilvestrovské akce, letos nesoucí název Zimní oslava mezi rybami.