Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.
/ROZHOVOR/ Roky pracovala jako redaktorka Mělnického deníku. A já jsem každý týden, jako krajský šéfredaktor jezdil „na inspekci“, propovídali jsme spoustu času, mnohdy se dostalo i na jejího koníčka. Až teď jsem si uvědomil, že právě o tom koníčku jsme toho „prokecali“ málo.
Roky pracovala jako redaktorka Mělnického deníku. A já jsem každý týden, jako krajský šéfredaktor jezdil „na inspekci“, propovídali jsme spoustu času, mnohdy se dostalo i na jejího koníčka. Až teď jsem si uvědomil, že právě o tom koníčku jsme toho „prokecali“ málo.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Její přítel Filip Sasínek doplatil ve finále běhu na 1500 metrů v rámci evropského šampionátu v polské Toruni na incident v úvodu závodu. A Kristiina Mäki svého milého pochopitelně sledovala a o své emoce se podělila i s fanoušky na sociální síti.
Pokud vás trápí problematická pleť, není nic snadnějšího než vyřadit ze svého jídelníčku jednoho "viníka". Pak teprve budete žasnout nad svým vzhledem.
Pokud vás trápí problematická pleť, není nic snadnějšího než vyřadit ze svého jídelníčku jednoho "viníka". Pak teprve budete žasnout nad svým vzhledem.
Milion a půl kilometrů bez nehody. Takovou bilancí se může chlubit Jaroslav Hájek. U ČSAD jezdil šestatřicet let a to za každého počasí. Vozil totiž mléko. „Při ošklivém počasí autobusy nejely, rozvoz piva nejel, nákladní auta z kamenolomu nejely, ale mléko se muselo svážet pořád. V JZD neměli kam ho dát,“ vysvětluje.
Se svou manželkou už třicet let hospodaří na rodinné farmě, stará se o pole a dobytek. Po práci jako starosta zdejšího Sboru dobrovolných hasičů pomáhá při zásazích a je i v obecním zastupitelstvu. K Leoši Zdráhalovi si mohou obyvatelé Tučína, ale i přespolní, přijít pro čerstvé mléko, které vydává ze dvora. Jeho farma je v širokém okolí vyhlášená.
Pokud vás trápí problematická pleť, není nic snadnějšího než vyřadit ze svého jídelníčku jednoho "viníka". Pak teprve budete žasnout nad svým vzhledem.
Čerstvé koblihy jsou velmi oblíbené snad v každé rodině. Zkuste vytvořit variantu, kterou zvládne každý. Těsto je hotové za pět minut, a díky tvarohu jsou ještě vláčnější, než klasické koblihy.
Pokud vás trápí problematická pleť, není nic snadnějšího než vyřadit ze svého jídelníčku jednoho "viníka". Pak teprve budete žasnout nad svým vzhledem.
Pokud vás trápí problematická pleť, není nic snadnějšího než vyřadit ze svého jídelníčku jednoho "viníka". Pak teprve budete žasnout nad svým vzhledem.
Máte chuť na vynikající moučník od foodblogerky Markéty Chovanové? Vyzkoušejte pudingoš - závin z kynutého těsta s kakaem. Příprava není složitá a výsledná pochoutka stojí za to.
Ondřej Vtípil je jedním ze spolumajitelů firmy Agro-la v Jindřichově Hradci. Společnost je známá jogurty a zákysy ve skle. Lidé si mohou koupit výrobky v potravinových řetězcích v celé republice. Ondřej Vtípil, který má ve firmě na starosti především obchod, se nyní rozpovídal o tom, jak firmu zasáhla epidemie covid-19.
/RECEPTY/ Začněte nový rok odlehčeně. Inspirovat se můžete ve veganské kuchyni. Je nejen zdravá, ale i ohleduplná k životu. Náhledněte s Deníkem do veganské spíše.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Když se řekne farma, většina lidí si představí rozlehlý statek někde na okraji vesnice se stády krav, koní, koz nebo ovcí doplněné hejnem slepic a kachen a dalším zvířecím osazenstvem. V případě vědomického Statku na dvorečku se však zaběhlé představy rázem rozplynou.
Během 20. století byli obyvatelé Teplicka několikrát vystaveni přídělovému systému v podobě potravinových lístků. Ty měly především zajistit rovnoměrnou distribuci potravin a dalších vybraných produktů mezi obyvatelstvo v krizových obdobích.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
V domě na půli cesty Květná Zahrada v Květné u Poličky objevili poklad. Sýrárna na statku vydala totiž Květenský poklad. O zrající sýr je velký zájem a jedná se o unikátní mléčný výrobek v celé České republice.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku - sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Mléko, syřidla, odkapávací mřížky, formy a hlavně nevyčerpatelný arzenál chutí. Romana Wolfová z Mostu se před pěti lety začala věnovat novému koníčku - sýrařině. Z původního záměru obohatit jídelníček se stala vášeň a nyní zpracovává sýry ve velkém.
Madeta zahájila zkušební provoz v nové sýrárně v areálu závodu Planá nad Lužnicí. Z až 440 tisíc litrů mléka zde do budoucna dokáže denně vyrobit 42 tun sýrů. Realizace si vyžádala náklady ve výši 800 milionů korun.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Na posílení imunity je důležitá zdravá a vyvážená strava s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny jako zdroje vitamínu C. Inspirujte se našimi recepty na pomazánku, salát či sirup. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své zdraví.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte.
Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát. Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.
Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Jedny z nejlepších sýrů se vyrábějí v Olešence. Na tom se shodla odborná porota, která v rámci letošního 29. ročníku Mlékárenských dnů v Přibyslavi hodnotila kvalitu mléčných výrobků.
Ocenění si ze 14. ročníku soutěže Chutná hezky Jihočesky odvezla Jana Drobilová Holcová. V kategorii mléčných produktů získala druhé místo za farmářský kozí kefír bílý – Nubijka. Další ocenění dostala za farmářský bílý jogurt.