Kreativ

ŠTÍTEK: mléko

Statek na dvorečku ve Vědomicích

Statek na dvorečku ve Vědomicích obývají dvě kravičky a miniponíci

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Když se řekne farma, většina lidí si představí rozlehlý statek někde na okraji vesnice se stády krav, koní, koz nebo ovcí doplněné hejnem slepic a kachen a dalším zvířecím osazenstvem. V případě vědomického Statku na dvorečku se však zaběhlé představy rázem rozplynou.

Čočkové muffiny s karamelem

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Statek v Květné vydal poklad

Statek v Květné vydal poklad

V domě na půli cesty Květná Zahrada v Květné u Poličky objevili poklad. Sýrárna na statku vydala totiž Květenský poklad. O zrající sýr je velký zájem a jedná se o unikátní mléčný výrobek v celé České republice.

Masová sekaná

Mleté maso na více způsobů: zkuste sekanou, placky nebo kuličky

Mleté maso je skvělá surovina pro přípravu mnoha pokrmů. Jeho výhodou je, že jídlo z něj je hotové velmi rychle. Pokud vám docházejí nápady, co z něj uvařit, inspirujte se našimi recepty na houbovou sekanou, mleté placky nebo pikantní kuličky. Určitě si pochutnáte. 

Jablečný štrůdl

Jablka v kuchyni: Lze je využít na sladké pečení, ale i do salátů

Jablka patří mezi naše nejoblíbenější ovoci, na podzim navíc vrcholí jejich sklizeň. Jak je využít v kuchyni? Ideálně na sladké pečení, ale i na salát.  Vyzkoušejte naše recepty na lívance, štrůdl, muffiny či mrkvový salát s jablky a křenem. Určitě si pochutnáte.

Domácí chleba podle Maxijedlíka.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte jej

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

Domácí chleba podle Maxijedlíka.

Domácí chléb podle Maxijedlíka. Vyzkoušejte

Chcete si udělat chutný domácí chléb? Vyzkoušejte ten podle receptu od Maxijedlíka. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme kukuřici namočenou v mléku, vypracujeme těsto a necháme jej asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

... a v ní byl člověk...

Sousedka přežila dva dny v ledu

Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.

Volně prodejná léčiva mohou riziko interakcí mnohdy zvýšit, protože klienti lékáren ne vždy říkají, jaká jiná léčiva užívají. Snadno se může stát, že dojde k duplicitě účinných látek

Češi hazardují s léky. Pouštějí se do rizikových kombinací i běžných prášků

Lék nemusí vždycky zabrat, jindy může dokonce uškodit. Třeba proto, že jste ho zapili džusem či mlékem. Nebo jedli česnek. Riziko stoupá i s každou další pilulkou, kterou denně spolknete, včetně volně prodejných preparátů. Spolu s Pavlou Mikulcovou, farmaceutickou asistentkou z IKEM, jsme proto připravili průvodce, který vám se správnou léčbou pomůže.

Starbucks, ilustrační foto

Kam na kávu z rostlinných produktů? V Ostravě jednoznačně vede Starbucks

Průzkum projektu Rostinně zjišťoval v minulých týdnech stav míry rostlinného podílu v použitých surovinách v rámci ostravských kaváren. Zjistil, že nejpestřejší rostlinné menu v Ostravě mají kavárny Starbucks. Americký řetězec tak vychází vstříc lidem preferujícím rostlinné alternativy mléka a jiných živočišných produktů.

Ilustrační foto

Vitamínová bomba. Dětem pijícím dost mléka obezita nehrozí

Pijte mléko, je zdravé, radila kdysi dávno televizní reklama. A vědci by na této pravdě nic neměnili ani dnes. Mléko totiž obsahuje řadu látek důležitých zejména pro zdravý růst dětí, například bílkoviny, řadu minerálních látek i vitaminů.

Martin Vlček založil s manželkou v roce 2012 ve Vizovicích kozí farmu.  Stádo v červenci 2020 čítá 113 koz.

Zmrzlina pro rockery. K domu si koupili kozu, teď jich ve Vizovicích chovají sto

Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.

Nanuky na dřívku patří mezi nejoblíbenější zmrzlinové výrobky.

Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

Nový moderní kravín v Školním zemědělském podniku Žabčice.

Pláničkův filmový experiment v Žabčicích: nejmodernější kravín je beze stěn

Příjemné prostředí zvyšuje dojivost krav, tvrdil v slavné české komedií Slunce, seno, jahody student Šimon Plánička. Ve filmu to dokazuje tím, že krávy dostanou sluchátka s hudbou. Děj snímku je nadsázkou, to, že skotu obecně prospěje kvalitní péče a život ve vyhovujících podmínkách, je však skutečností. Potvrzují to i odborníci z brněnské Mendelovy univerzity. V areálu školního zemědělského podniku v Žabčicích na Brněnsku vybudovali nejmodernější kravín v republice.