Češi patří v konzumaci mléka k průměru ve srovnání s obyvateli ostatních evropských zemí. Jeho spotřeba se u nás v posledních letech snižuje, podle údajů společnosti GfK klesla v roce 2013 o 5,32 procenta oproti předchozímu roku.
Horní Benešov - Kozy nemívají rakovinu a produkty z jejich mléka jsou pro lidský organismus zdravější, než kravské, říká Ivan Němeček z Horního Benešova, který pečuje o čtyřicetihlavé stádečko.
Jižní Čechy - Opět je tu nový díl „nekonečného" seriálu jihočeských Deníků s názvem 70+.Dnes přichází na řadu vzpomínky na to, jaká se dřív vařila jídla. Na čem jste si nejvíce pochutnali? Pokud je vám více než 70 let a chcete se zapojit, ozvěte se do vaší redakce Deníku.
Ratíškovice - Nad plánem oživit bývalou býkárnu mezi Ratíškovicemi a rohateckou Kolonií uvažuje vedení ratíškovického zemědělského podniku Zera. Podle informací Hodonínského deníku Rovnost by se měl z bývalého ustájení pro více než čtrnáct set býků stát moderní kravín vzdálený kilometr a půl od obecní zástavby.
Praha – Spotřebitelé mírně ochladili optimistická očekávání českých mlékařů. Ti se loni radovali z toho, že lidem začalo opět více chutnat mléko, a počítali s tím, že by jeho spotřeba mohla i nadále růst. Čísla z loňského roku ale ukazují, že spotřeba mléčných výrobků v roce 2013 stagnovala. Každý Čech totiž zkonzumoval v průměru 234 kilogramů mléčných výrobků, tedy stejně jako o rok dříve.
Lanškroun – Střední škola zemědělská a veterinární si postaví vlastní mlékárnu. Studenti se už učí postarat o zvířata na školním statku, v mlékárně by se měli naučit mléko zpracovávat a poté pro jogurty, sýry či tvaroh najít odbyt. Mlékárna vyjde asi na deset milionů korun a stavět se začne příští rok.
Ústí nad LabemČerstvé mléko, sýry a jogurty. Ty ve čtvrtek nabízí na farmářských trzích u Fora Jan Miller a Stanislav Němec. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích ho zpracují.
Teplice - Fairtradová káva nebo čaj, bábovka z domácích vajec a fairtradového cukru, mléko a sýry od lokálních farmářů. Takové dobroty posnídala skupinka 40 lidí, kteří se v sobotu sešli na společném pikniku v Zámecké zahradě v Teplicích.
Královéhradecko – Ve čtvrtek bylo na programu vložené šestnácté kolo fotbalového krajského přeboru. Největší pozornost byla upřena na hradecké derby, které lépe zvládli hráči Olympie. Libčanského trenéra mrzí špatná koncovka v derby na půdě Kratonoh.
Prlov /REPORTÁŽ/ - Drobné jehně zvědavě nakukuje ze dveří rozměrného chléva. „Prášku, Prášku!" ozývá se někde z útrob budovy naléhavé volání. Prášek, jak se neposedné ovčí mládě jmenuje, nereaguje. Je zaujato něčím v rohu vstupní místnosti do chléva.
Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Choceň – Choceňská mlékárna loni vykázala zisk 7 milionů korun, proti předloňskému roku si pohoršila o 16 milionů. Do výsledku se promítla vyšší cena mléka a smetany, informoval média ředitel společnosti Pavel Marek. „V loňském roce se cena mléka vyvíjela negativně, od ledna do prosince vzrostla o 25 procent, což se odrazilo na ceně výrobku nejen u nás, ale celému mlékařskému sortimentu," řekl Marek.
Bohdalice-Pavlovice – Večer se uválí a ráno je připravený k snídani. Kdo by se vsadil, že výroba ovčího sýra je záležitostí několika dní, zřejmě by prohrál i kalhoty. Své o tom ví Pavel Krejčí, který ho vyrábí v před několika málo dny zprovozněné sýrárně v areálu bohdalického Ovčína.
Praha - Biopotraviny v obchodech v Česku zůstávají o desítky až stovky procent dražší než srovnatelné běžné produkty. Výjimku z pravidla tvoří jogurty, kde se ceny takřka neliší. Naopak u vajec či kuřecího masa dosahuje rozdíl mezi klasickými a bioprodukty i více než 200 procent. Vyplývá to z údajů serveru Kupi.cz, který monitoruje ceny potravin prodávaných v tuzemských řetězcích.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Střední Čechy - Možnost koupit si čerstvé mléko přímo od zemědělce je pro lidi stále lákavější. Přibývá farem, které prodávají mléko přímo ze dvora a zvyšuje se také poptávka po mlékomatech ve středočeských městech. Nyní lze čerstvé mléko koupit například v Kladně nebo v Kralupech nad Vltavou.
S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?
Čelechovice na Hané – Pastviny nad čelechovickou farmou Rozinka v sobotu patřily tradičnímu Počítání kůzlátek. Cestu si na farmu Rozinka našly desítky lidí. „Kozenky, kozenky, pojďte ven," přiběhlo na zavolání dětí stádo bílé rohaté zvěře.
Mládě velblouda dvouhrbého, které se ve zlínské zoo narodilo koncem února, vyžaduje stále dokrmování mlékem. Její matka Olina mladičkou velbloudici bohužel nepřijala a odmítá ji krmit. Mládě v úterý poprvé vypustili do venkovního výběhu.
Zlín - Mládě velblouda dvouhrbého, které se ve zlínské zoo narodilo koncem února, vyžaduje stále dokrmování mlékem. Její matka Olina mladičkou velbloudici bohužel nepřijala a odmítá ji krmit. Mládě včera poprvé vypustili do venkovního výběhu.
Ostrava - Počátkem roku 2011 se počet mléčných automatů v Ostravě blížil desítce. Boom ale trval jen krátce. Od podzimu 2011 mají Ostravané šanci načepovat čerstvé mléko jen v mlékomatu v Heřmanicích.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Liberecký kraj - Na Hotelové škole v Turnově proběhl kulinářský kurz pro kuchaře, kteří se učili trpělivosti a preciznosti, dvou vlastností dobrého cukráře.
Počátkem roku 2011 se počet mléčných automatů v Ostravě blížil desítce. Boom ale trval jen krátce. Od podzimu 2011 mají Ostravané šanci načepovat čerstvé mléko jen v mlékomatu v Heřmanicích.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Na začátku všeho je obyčejné mléko. A na konci chutné a hlavně domácí mléčné výrobky. Za dobrotami bez chemických přísad stojí několik hodin práce studentů čtvrtého ročníku hradecké střední školy veterinární v Kuklenách.
Uherské Hradiště – Pětadvacátý tvořivý program, tentokrát s názvem Báleše, amolety a jiná těsta, od tety ze Starého Města připravilo na sobotní dopoledne pro zbožňovatele sladkých jídel etnografické oddělení Slováckého muzea Uherské Hradiště.
Mělnicko - Evropský program Mléko do škol běží už několik let. Zapojena je do něj většina základních škol, například i ta ve Mšeně na Mělnicku. Její ředitelka Jiřina Trunková uvedla, že mléčné výrobky za sníženou cenu mají tamní školáci k dispozici od samého počátku projektu.
Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin
Černá Hora /INFOGRAFIKA/ – Jestli uspěje Zepo Bořitov s žádostí o dotaci, zřídí v Černé Hoře mlékomat. Už na konci letošního června. Zájem lidí o čerstvé mléko roste.
Třebíčsko - Čokolády, přeslazené limonády a káva. I takový sortiment si mohou koupit žáci na leckteré škole. To však jejich zdraví neprospívá, ministerstvo školství začalo bít na poplach a automaty s nápoji a sladkostmi chce ze škol vymýtit.
Praha – Českému zemědělství se v loňském roce dařilo, zisk odvětví meziročně vzrostl o 300 milionů korun na 16,7 miliardy Kč. Jde o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy se tento ukazatel sleduje. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na růstu se podílela vyšší úroda hlavních rostlinných komodit, zvýšení cen mléka i nárůst dotací.
Praha – Stavy dojnic v České republice během doby, kde je členem Evropské unie klesly takřka o pětinu na loňských 373.000. Produkce mléka přesto mírně vzrostla na 2,77 miliardy litrů. Důvodem je výrazný nárůst užitkovosti. Vyplývá to z aktuální komoditní karty ministerstva zemědělství (MZe).
Čelechovice na Hané – Téměř jarní počasí, příroda zalévající se barvami a na pastvinách v Čelechovicích na Hané na konci února téměř dvě desítky kůzlat. Čtyřletý kozel Oskar z čelechovické farmy Rozinka Jarmily Zelenské se činí.
/FOTOGALERIE/ Sloní samička z ostravské zoo se stále nenapila mléka od své matky Vishesh. Situace je kritická. Podle vedení a ošetřovatelů ostravské zoo je po tak dlouhé době téměř jisté, že se slůně už nikdy ke strukům slonice nepřisaje.
Rychnovsko – Na prvním místě peníze a pak až kvalita potravin. Scénář, který už podle farmářů z Rychnovska není tak stoprocentní jako dřív. Přestože starší generace stále spíše při nákupu hledí na cenovky, ta mladší se už zajímá i o suroviny a odkud výrobek pochází.
Městečko Trnávka – Výroba sýrů, tvarohu, zákysů a dalších mléčných produktů v mlékárně je zastavená. Téměř čtyři desítky zaměstnanců ale chodí do práce dál. Provoz se nezastavil úplně.
Městečko Trnávka – Výroba sýrů, tvarohu, zákysů a dalších mléčných produktů v mlékárně je zastavená. Téměř čtyři desítky zaměstnanců ale chodí do práce dál. Provoz se nezastavil úplně.
V ostravské ZOO stále pokračují nepřetržité pokusy ošetřovatelů o to, aby několikadenní sloní slečna začala konečně pít mléko od své matky. Pracovníci zoo dokonce Vishesh přispali, aby mládě navedli ke strukům, ale bezúspěšně.