Kreativ

ŠTÍTEK: nemoc

Malý Alex z Plzeňska, který se potýká s řadou zdravotních problémů, se svými blízkými.

První záchvat vše změnil, vývoj se pozastavil. Teď už Saša chodí s chodítkem

Malý Saša byl vytouženým miminkem. Narodil se v termínu, bez komplikací a nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo být něco v nepořádku. Vše vypadalo, že z něj vyroste stejný chlap, jako je jeho táta, profesionální hasič v Plzni. Jenže když bylo Alexandrovi půl roku, rodiče si začali všímat, že mu některé věci trvají déle než jeho vrstevníkům.

Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se jich aktuálně léčí přibližně 900 tisíc

Na tuto léčbu cukrovky se zapomíná. Přitom funguje výborně a hradí ji pojišťovny

Diabetes 2. typu je ve většině případů spojený s další vážnou nemocí, s obezitou. Právě vysoká hmotnost v organismu způsobí postupné změny v metabolismu, které vedou k rozvoji cukrovky. Ale toto platí i v opačném směru – když totiž pacient s diabetem 2. typu zhubne, kompenzace jeho nemoci se zlepší, nebo se nemoc dokonce zcela vyléčí. Mnozí pacienti berou dlouhé roky vysoké dávky léků a inzulínu, aniž by tato terapie zabírala. Přitom by stačilo zhubnout, což se bohužel často nedaří. Existuje ale řešení, které by diabetikům pomohlo, a hradí ho zdravotní pojišťovny.

Lidé, kteří tráví v přírodě alespoň 120 minut týdně, mají výrazně vyšší pravděpodobnost, že budou mít dobré zdraví a lepší psychickou pohodu.

Místo prášků na uklidnění vědci radí: Duši vyléčí už dvě hodiny týdně v přírodě

Úzkosti a deprese se už od covidové pandemie šíří naší populací. Teď se k obavám z války na Ukrajině a energetické krizi přidal strach z nedostatku peněz. Léčba pro duši přitom nemusí stát skoro nic. Vědci prokázali, že k psychické pohodě pomáhá pobyt venku. Stačí vyrazit do přírody, pryč z temných místností na denní světlo a bude nás to léčit. Pohyb venku v přírodě navíc nemusí být bezcílný. Klub českých turistů pro nás připravil tipy na krátké značené trasy.

Srdeční červivost přenáší infikovaní komáří. Nemoc může být smrtelná

Psům hrozí v Chorvatsku smrtelná nákaza srdečními červy. Přenášejí je komáři

Chystáte se se svým čtyřnohým mazlíčkem do Chorvatska a už se nemůžete dočkat, až spolu skočíte do moře? Dobrodružná dovolená se však může po několika měsících změnit v zoufalý boj o holý život vašeho psa či kočky. Stačí totiž, aby vašeho Broka štípl na dovolené obyčejný komár, který ho infikuje červy, jež poputují přímo do jeho srdce. Dá se však srdeční červivosti u vašich mazlíčků předejít?

Přibývá lidí s duševními problémy. Psychiatrů je málo, důležitá je pozornost okolí, říká odborník Jiří Šupa.

Reakce na tragédii u Macochy. Lidí s duševními problémy přibývá, říká odborník

/FOTO/ Organizace Práh jižní Morava podporuje lidi s duševním onemocněním při začleňování se do běžného života. Usiluje, aby se mohli zotavovat ve vlastním prostředí mezi blízkými, čemuž napomáhá také prací v terénu. Podle odborného vedoucího služeb a psychoterapeuta Jiří Šupy je v regionu velmi aktuální téma sebevražd. Tuto otázku rozvířila nedávná tragická událost u propasti Macocha.

Přibývá lidí s duševními problémy. Psychiatrů je málo, důležitá je pozornost okolí, říká odborník Jiří Šupa

Tragédie u Macochy? Lidí s duševními problémy přibývá, varuje odborník

Organizace Práh jižní Morava podporuje lidi s duševním onemocněním při začleňování se do běžného života. Usiluje, aby se mohli zotavovat ve vlastním prostředí mezi blízkými, čemuž napomáhá také prací v terénu. Podle odborného vedoucího služeb a psychoterapeuta Jiří Šupy je v regionu velmi aktuální téma sebevražd. Tuto otázku rozvířila nedávná tragická událost u propasti Macocha.

Když alopecie zaútočila, Bára byla v šoku. Do dvou týdnů přišla o všechny vlasy i chlupy

Nemoc Báře vzala dlouhé vlasy, na kráse jí však neubrala. Dnes inspiruje lidi

Když Báře během dvou týdnů vypadaly všechny vlasy a pak i veškeré tělní ochlupení, byl to pro ni velký šok. Bála se, že už není pro manžela atraktivní a nebyla schopná podívat se na sebe do zrcadla. Její sebevědomí se ocitlo na nule. Alopecie ji postihla bez varování a z hustých dlouhých vlasů najednou nebylo nic. Dnes ale kráčí s hlavou vztyčenou a motivuje  tisíce lidí, které postihl stejný osud.

Míra byl oddaným manželem a otcem šesti dětí. Život mu náhle vzala rakovina slinivky.

Zákeřná rakovina slinivky připravila během týdne šest dětí o milovaného tátu

Když začal mít Míra bolesti břicha, ani ve snu ho nenapadlo, že by tu už za měsíc nemusel být. On i jeho početná rodina se však bohužel velice záhy přesvědčili o tom, jak zákeřná může být rakovina slinivky břišní, která mu byla po návštěvě lékaře diagnostikována. Karcinom slinivky břišní však zpočátku nemívá žádné příznaky, a tudíž Míra až do poslední chvíle netušil, že nádorovým onemocněním trpí.

Projevy systematické sklerodermie začínají obvykle na prstech rukou.

Studené prsty jsou jen začátek. Sklerodermie hledá cestu do orgánů, ty pak zničí

Vzácná, ale o to zákeřnější nemoc. Systémová sklerodermie začíná nenápadně a čeká s prvními projevy často až do středního věku. Pacienti, kteří pozorují chladnutí prstů či tuhnutí kůže, jim proto nepřikládají vždy pozornost. Nemoc ale může nabrat rychlý průběh a skončit vážným postižením orgánů nebo smrtí.

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice

S mšicemi zatočíte i bez chemie. Prostředky k jejich hubení máte doma

Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice. Jsou sice přirozenou součástí zahradního ekosystému, ale pokud je jich hodně, představují pro rostliny velké nebezpečí. Jak se zbavit mšic? Nejsnadnějším řešením problému se mšicemi je chemický postřik, vyhnat je však můžeme i bez nebezpečné chemie. Stačí použít některý z domácích ekologických prostředků obsahujících látky, které mšicím vadí. 

MUDr. Dita Zikmundová.

ON-LINE: Krev potřebujeme neustále, v létě je situace často kritická

Věděli jste, že jeden odběr málokdy stačí na záchranu jednoho života? Kolik krevních konzerv je potřeba při operaci? A kolik jich potřebují pacienti s onemocněním krvetvorby? Jak dlouho se může odebraná krev skladovat? A proč jsou v létě krevní zásoby tak nízké až kritické? Na dotazy čtenářů Deníku odpovídala MUDr. Dita Zikmundová.

Srdeční selhání. Ilustrační snímek.

Kardiologové varují. Přibývá srdečních selhání, tisíce lidí o své nemoci neví

Vlna srdečních selhání dorazila i do Královéhradeckého kraje. Podle expertů v kraji touto nemocí trpí až 18 tisíc lidí, každý rok dalších téměř tři tisíce pacientů přibude. Své o tom ví také pětasedmdesátiletý pan Otokar z Ruprechtic na Broumovsku. Důchodu ve zdraví si příliš dlouho neužil. Plánoval, jak se bude naplno věnovat své zahrádce a domu, ale po pár letech od odchodu do penze se začal zadýchávat a při námaze se cítil slabě. Potíže vyvrcholily, když jej asi před čtyřmi lety poprvé odvezli do nemocnice se srdeční slabostí. Z ní po týdenním pobytu na JIP odcházel s diagnózou srdečního selhání.

Psychiku seniorů v nemocnicích i v domovech pro seniory dokážou výborně podpořit Zdravotní klauni.

Zmatenost, smutek, strach i agrese. Při hospitalizaci seniorů s tím počítejte

Starý člověk je často psychicky křehký i doma, v prostředí, kde to dobře zná. Což teprve, když musí kvůli zdravotnímu problému do nemocnice. Nebo když už nemůže bydlet sám a je nutné stěhování do domova seniorů. Takové situace provází stres, pocit nejistoty, strachu a leckdy kvůli zhoršené psychice či dokonce demenci i úplná dezorientace. Prožívá to spousta rodin. Psychologové naštěstí znají cesty, jak seniora v nemocnici, nebo v domově seniorů podpořit a pobyt tady mu ulehčit.

Dnes sedmiletý Kubík z Hostivice, který trpí vzácným syndromem Dravetové – epilepsií obtížně zvládnutelnou léky, s níž se pojí také pohybové problémy, mentální retardace a autismus.

Těžká nemoc: Kubík se nesmí naštvat nebo radovat. Emoce ho ohrožují na životě

/FOTOGALERIE/ Málo známá nemoc s mimořádně dlouhými záchvaty, které poškozují mozek, srazila sedmiletého Kubíka na úroveň dvou až tříletého dítěte. Současná tropická vedra jsou pro něj hrozbou. Za vyšších teplot se jeho stav zhoršuje. Lékaři zatím stále hledají, co by mu mohlo pomoci. Jaká léčba by dokázala snížit jak počet záchvatů, tak jejich intenzitu.

Lucie s dcerkou Elenkou, která má syndrom Dravetové, vzácné a vážné neurologické onemocnění.

Pětiletá Elenka má syndrom Dravetové. Začalo to teplotou, hrozí předčasné úmrtí

Elenka se narodila jako zdravé miminko. Pak ale náhle v pěti měsících života prodělala epileptický záchvat, který trval neuvěřitelných čtyřicet pět minut. Dlouhé záchvaty se pak čas od času zopakovaly. Diagnóza na sebe nenechala dlouho čekat: dnes pětiletá holčička má syndrom Dravetové, vzácné a vážné neurologické onemocnění, které kromě záchvatů také značně zpomaluje mentální vývoj dítěte.

Specialistka na výživu Margit Slimáková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Chutě nás honí ze dvou důvodů. Je třeba se ptát proč, radí Margit Slimáková

„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.

Spála. Ilustrační snímek

Mezi dětmi na Olomoucku řádí spála. Léčbu ztěžují výpadky penicilinu

V Olomouckém kraji se mezi dětmi nebývale šíří spála. Za květen evidují zdravotničtí statistici 127 případů. Nejvíce v Česku. Nemoc trápí hlavně malé děti ve věku od pěti do devíti let. Přibývá také případů spálové angíny. Obě onemocnění se léči antibiotiky, kdy první volbou pro pediatra je penicilin. Ten je však stále dostupný omezeně.

Spála. Ilustrační snímek

Mezi dětmi v Olomouckém kraji řádí spála. Léčbu ztěžují výpadky penicilinu

V Olomouckém kraji se mezi dětmi nebývale šíří spála. Za květen evidují zdravotničtí statistici 127 případů. Nejvíce v Česku. Nemoc trápí hlavně malé děti ve věku od pěti do devíti let. Přibývá také případů spálové angíny. Obě onemocnění se léči antibiotiky, kdy první volbou pro pediatra je penicilin. Ten je však stále dostupný omezeně.

Pěstování cuket má svá úskalí. Dobré je znát triky, jak se s nimi vypořádat.

Cukety a bohatá sklizeň? Jde to snadno, zkuste pět osvědčených triků

Jak se starat o cukety? Aby cuketová sklizeň byla bohatá, stačí dodržet pár zásad. Cukety pak využijete u vaření, grilování i při pečení buchet. Jsou nenáročné, rostou velmi rychle a při dodržení několika pravidel plodí až do října. Cukety předpěstujete pohodlně ze semínek, snesou záhony i květináč a při správném zašťipování získáte skutečně bohatou úrodu a dlouhotrvající sklizeň. 

Není chrápání jako chrápání. Někdy se u něj člověk současně i dusí

Každý desátý člověk se u chrápání dusí. Speciální vyšetření pozná, kdy už je zle

Chrápete, často se budíte a přes den vás ničí únava? Možná je načase začít myslet na spánkovou apnoe, protože pokud ji máte, tak končí všechna legrace. Touto nemocí trpí přibližně deset procent populace. Až osmdesát procent pacientů ale není diagnostikováno a potýkají se s řadou obtíží, včetně poruch erekce. Bez správné léčby spánkové apnoe hrozí dokonce srdeční selhání.

Za Grétkou a její maminkou Kateřinou Matrtajovou do Třísova přijela Maria Křepelková, ředitelka Život dětem, o. p. s., v doprovodu herečky Jihočeského divadla Teresy Schel (vpravo) a Elišky Froschové ze společnosti Lidl (vlevo).

Já ťapám! Malé Grétce se svalovou atrofií pomohla Zolgensma. A také sbírka

Udělat své opravdové první krůčky bez pomoci ostatních dokázala malá Grétka z Třísova na Českokrumlovsku. Narodila se s velmi vážnou nemocí, spinální svalovou atrofií druhého typu. A i když už dostala lék Zolgensma, který dokáže onemocnění zpomalit a snad i zastavit, potřebuje neustále finančně velmi náročnou rehabilitační péči. S ní jí pomohla sbírka Srdce dětem.

Podle odhadů se v kostnici v Nížkově nachází lebky a kosti pěti až osmi tisíců lidí.

Plná lebek a hnátů. V nížkovské kostnici odpočívají ostatky tisíců zemřelých

/FOTOGALERIE/ Války, ale také smrtící epidemie cholery a tyfu mají na svědomí tisíce lidí. Ostatky mužů, žen i dětí jsou uložené v kostnici v Nížkově, obci vzdálené dvanáct kilometrů od Žďáru nad Sázavou. Stavba z roku 1709, která vznikla z popudu polenského děkana Jana Haberlandta, někdejšího správce nížkovské farnosti, je lidských ostatků plná. Není sice tak velká, jako slavná kostnice v Kutné Hoře, přesto i ona vyvolává hrůzu.

Ilustrační snímek

Únava, nechutenství a bolest zad. Nádory se projevují běžnými příznaky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kouření, alkohol a obezita způsobují, že průměrný Čech onemocní v 61 letech a v nemoci stráví dalších 17 let svého života. Důvodem je podceňování prevence a ignorování příznaků rakoviny. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze proto připravila interaktivní dotazník, který na základě pětatřiceti odpovědí respondentovi ukáže největší zdravotní rizika a doporučí mu konkrétní preventivní vyšetření.

Všímáte si, jakou barvu má vaše moč? Její odstíny a zápach mohou varovat před řadou nemocí.

Žlutá, zelená, páchnoucí. Odstín moči i její zápach mohou odhalit vážné nemoci

Jedna obyčejná věc je jasným ukazatelem našeho zdraví. Může nám být varováním každý den, a to hned několikrát. Tou věcí je naše moč. Jediný pohled do záchodu často odhalí víc, než byste čekali. Co o vašem zdraví prozradí barva moči, co ji ovlivňuje a na jaké nemoci může poukázat její zápach? A jaký je vlastně zdravý odstín moči a co všechno se z něj dá zjistit?

Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.

Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav.

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

/FOTO, VIDEO/ Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.

Za Grétkou a její maminkou Kateřinou Matrtajovou do Třísova přijela Maria Křepelková, ředitelka Život dětem, o. p. s., v doprovodu herečky Jihočeského divadla Teresy Schel (vpravo) a Elišky Froschové ze společnosti Lidl (vlevo).

Já ťapám! Malé Grétce se svalovou atrofií pomohla Zolgensma. A také sbírka

Udělat své opravdové první krůčky bez pomoci ostatních dokázala malá Grétka z Třísova na Českokrumlovsku. Narodila se s velmi vážnou nemocí, spinální svalovou atrofií druhého typu. A i když už dostala lék Zolgensma, který dokáže onemocnění zpomalit a snad i zastavit, potřebuje neustále finančně velmi náročnou rehabilitační péči. S ní jí pomohla sbírka Srdce dětem.

Instalace mulče na zahradu není náročná.

Mulčujte. Ale opatrně a správně. I tato dobrá věc může zahradě škodit

Zahradník, který mulčuje své záhony, počítá především s tím, že si ušetří práci se zaléváním a pletím. Pokud se mulč používá správně, má i další bonusy. Může obohatit půdu na záhonech, nebo zabránit její erozi. Mulčování však nemůžeme provádět nahodile, abychom své zahradě nezpůsobili víc škody než užitku. Správná aplikace mulče je stejně důležitá jako znalost, jaký druh pro jaké rostliny použít. A nesmíme zapomínat ani na to, že záhony s mulčem výrazně ovlivní vzhled zahrady.