Kreativ

ŠTÍTEK: nemoc

Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Využijte koření s hřejivou vůní: Je plné antioxidantů proti nemocem i stárnutí

Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.

Jaboticaba je ovocná dřevina rostoucí v oblastech Jižní Ameriky.

Podivné ovoce: Roste z kmene a je prevencí proti rakovině. Pěstovat lze i u nás

Temně fialové kuličky připomínající vzhledem i chutí hrozny umí pozastavit stárnutí, zlepšit imunitu, předcházet kardiovaskulárním onemocněním i vzniku rakoviny. Jsou lahodné, dietní a jejich pojídání podporuje hustotu vlasů. Zřejmě jste je však nikdy neochutnali. Řeč je o jaboticabě, pozoruhodném stromu, jehož plody vyrůstají přímo z kmene.

Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Hexavakcína zahrnuje protilátky proti šesti vážným chorobám, například záškrtu, tetanu, černému kašli a přenosné dětské obrně

Máme se bát záškrtu a černého kašle? Začíná se mluvit o přeočkování dospělých

Mnozí Češi už téměř zapomněli, že v dnešní době může být rizikem záškrt. V jihlavské nemocnici na něj ale nyní zemřel dvaaosmdesátiletý muž. Jedná se o první úmrtí po 55 letech. Výrazně na sebe nadále upozorňuje i černý kašel, jímž se od začátku roku nakazilo už přes 1 600 lidí. Odborníci doporučují dospělým nechat se přeočkovat.

Nemocnice Jihlava. Ilustrační snímek

V jihlavské nemocnici zemřel pacient se záškrtem. V Česku poprvé od roku 1969

V jihlavské nemocnici zemřel dvaaosmdesátiletý muž nakažený záškrtem. V Česku jde o první úmrtí na tuto infekci od roku 1969. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nemoc, proti které se děti povinně očkují, se v ČR dlouho nevyskytovala. Vrátila se v roce 2022, letos lékaři evidují šest případů.

Lucie náhle zemřela na leukémii. Zanechala po sobě manžela a dvě malé dcerky

Byla unavená, myslela, že má chřipku. Po dvou dnech mladá žena zemřela

Lucka byla usměvavá maminka dvou malých holčiček, byla vždy plná energie. Najednou však začala pociťovat silnou únavu a typické příznaky chřipkového onemocnění. Následně byla převezena do nemocnice s banálním zánětem močových cest a záhy už byla se závážnou diagnózou leukémie převezena do Prahy. Po dvou dnech nemoci, o které ani nevěděla, že ji má, zemřela. Její rodina lidem vzkazuje: nepodceňujte preventivní prohlídky.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.

Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

Zastánci podávání velkých dávek vitaminu C infuzí přímo do krve jsou přesvědčeni o jejich velkém významu pro naši obranyschopnost. Pacienti je vyhledávali v minulosti třeba kvůli podpoře onkologické léčby, nyní je o ně velký zájem i kvůli prevenci nemocí z nachlazení, kvůli covidu či chronické únavě. Na internetu se lidé shánějí po informacích, kde infuze vitaminu C koupit. Proti lékařům, kteří infuze vitaminu C doporučují, ale stojí jiní lékaři, lékárníci či vědci, kteří je považují za neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? A co funguje spolehlivěji než infuze vitaminu C?

Kopřivu coby léčivku používali lidé už v době bronzové.

Léčí močové cesty, cukrovku i vysoký cholesterol. Už ji můžeme hledat venku

Konečně nastal čas sběru prvních jarních bylinek. Pro naše předky představovaly záchranu při řadě zdravotních neduhů a také první zdroj čerstvých účinných látek po dlouhé zimě. Královnou mezi jarními bylinkami je nepochybně kopřiva. K jaké léčbě se kopřiva hodí? Jak kopřivu vyluhovat, na co výluh použít a jak dlouho se může pít čaj z kopřivy? Na rady jsme se zeptali lékárníka.

Aby růže krásně kvetly, musíte jim na jaře věnovat péči. Nezapomínejte na řez a přihnojování.

Růže se probouzejí: Co nyní potřebuje královna květin, aby nechřadla

I když růže nejsou na péči příliš náročné a mohou být ozdobou vaší zahrady řadu let, s příchodem jara vás budou potřebovat. Jarní péče spojená s řezem totiž rozhodne o tom, jak budou růže růst a kolika nádhernými květy se vám odmění. Kdy je správný čas na to prostříhat růže a potřebují růže na jaře také přihnojit?

Vědci jsou o krůček blíže ke krevnímu testu k včasné diagnostice demence. Ilustrační foto.

Budete v budoucnu trpět demencí? Člověku už brzy odhalí diagnózu krevní test

Odborníci z Velké Británie a Číny oznámili, že se jim podařilo jim učinit velký krok k včasnému krevnímu testu, který by podle nich mohl předpovědět riziko demence už deset let před formální diagnózou. Objevili totiž vzorce čtyř proteinů, které na možnou demenci v budoucnu ukazují. Znamená to možnost začít dříve a tedy účinněji s léčbou.

Cokoli, co dráždí vnitřek nosu, může způsobit rýmu.

Rýma i po pár panácích? Lékařka vysvětluje důvody, proč lidem pořád teče z nosu

Rýma je jedním z nejčastějších příznaků, které provázejí řadu nemocí dětí i dospělých. Většinou jsou to infekce, které způsobují ucpaný nos. K léčbě akutní rýmy pak stačí oněch známých sedm dní samoléčby. Ale co s rýmou chronickou? Co všechno ji může způsobovat a jak málo známé příčiny rýmy léčit? Zeptali jsme se praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové.

Od roku 1993 se černý kašel výrazněji vrací v tří až pětiletých cyklech. Přinášíme podrobné informace o této nemoci, která se nyní rozmáhá nejen v Česku.

Černý kašel má košatou historii i současnost, dodnes ho provází mýty. Podívejte

Rok černého kašle. Tak odborníci vidí letošní měsíce. Od ledna totiž infekcí onemocnělo už kolem tisíce lidí, především teenagerů ve věku od 12 do 18 let. A další tisíce jím podle předpovědí ochoří. Zbrzdit to může, když se přeočkovat nechají i dospělí. Deník přináší informace o černém kašli od jeho objevu po současnost.

Dobrý anděl ulehčil život dívce, která trpí mukopolysacharidózou, i její rodině. Ilustrační foto

Dnes je den vzácných onemocnění. Patří mezi ně i mukopolysacharidóza

Naše dítě má mukopolysacharidózu. To bude asi něco s cukrem! Takže dieta na celý život by to mohla opravit, že? Nejednoho z rodičů při sdělení diagnózy napadlo, že toto onemocnění bude podobné cukrovce. Jenže situace je složitější. Mukopolysacharidóza (MPS) je nemoc vážná a vzácná. Stejně jako tisíce dalších.

Kaplanka Marta Koňaříková působí ve Vsetínské nemocnici už deset let

Z učitelky angličtiny kaplankou. Ve Vsetínské nemocnici působí už deset let

/ROZHOVOR/ Marta Koňaříková popisuje svou cestu ke kaplanství i desetileté zkušenosti ve Vsetínské nemocnici, při kterých slyšela tisíce příběhů. Bývalá učitelka angličtiny začínala jako dobrovolník, nemoc maminky odstartovala její cestu kaplanky. Hovoří s lidmi o jejich problémech, sdílí jejich obavy a úzkosti.   

Donio v roce 2023 vybralo prostřednictvím sbírek téměř 600 milionů korun

Sbírkový fenomén 2023: Češi a Donio pomáhají. Vybrali jste neuvěřitelnou částku

Každý se někdy ocitne v těžké životní situaci. Jsou mezi námi ale i tací, kteří by bez pomoci druhých, někdy i naprosto cizích, lidí nikdy nepřemohli vážnou nemoc, nemohli podstoupit život zachraňující operaci, nebo by si nemohli dovolit zdravotnické pomůcky, které jim pomáhají usnadnit už tak dost těžký život. Nejúspěšnější dobročinnou platformou je Donio, které se v roce 2023 podařilo vybrat pro potřebné přes půl miliardy korun.

Lil (vlevo) se svou maminkou Lenkou a starší sestrou Laurou

Šestnáctiletou dívku přepadly silné bolesti. Pomoct mohou jen 3 lékaři na světě

Lil byla ještě loni absolutně zdravou dívkou, dostala se na vysněnou školu, vše šlo jako na drátkách. Pak ale začala mít bolesti. Během pár dní ulehla s četnými diagnózami na lůžko, na kterém dnes tráví většinu svého času. Její onemocnění jsou natolik komplikovaná, že aby se vůbec mohla začít léčit, potřebuje nejprve podstoupit speciální ultrazvuk v Německu. Ty ale dělá pouze jeden odborník, za kterým se sjíždí lidé z celého světa.

Správný jídelníček by měl být bohatý na ovoce a zeleninu.

Posilte imunitu svého dítěte. V období dětských nemocí se to bude hodit

Setkal se s tím snad každý rodič. Dítě přišlo ze školky či školy s rýmou nebo kašlem, protože začalo období dětských nemocí. Ve větším kolektivu jsou děti na tato onemocnění více náchylná. Jak posílit dětskou imunitu, aby náš potomek zvýšil šanci nenakazit se? Tady jsou naše tipy.

Slezina je orgán, který má až třetina populace v těle vícekrát. Ilustrační obrázek.

Záhadná slezina, třicet procent lidí nemá jen jednu

Některé orgány máme v těle přirozeně dvakrát, proto jim říkáme párové orgány. Patří mezi ně například ledviny, plíce, oči, vaječníky či varlata. Pak ale existuje orgán, který se v těle běžně vyskytuje pouze jednou, ale i přesto ho mají někteří jedinci vícekrát. Takzvanou akcesorní neboli přídatnou slezinu má až třetina populace a přináší jí jisté výhody, ale i rizika.

David Kraus, Jana Krausová a Lenka Martínková v loni nafoceném kaledndáři ALSA.

Den vzácných onemocnění v Opavě. Podpoří ho také Karin Lednická

Den vzácných onemocnění. Město Opava si ho ve čtvrtek 29. února od 17 hodin už potřetí připomene před kostelem sv. Janů. Iniciátorkou akce je členka České asociace pro vzácná onemocnění Lenka Martínková, která sama trpí velmi vzácnou nemocí a letos ji podpořili vlivní patroni.

Josef Němeček vystavuje v Přešticích modulové kolejiště, na sobotu se chystají večerní jízdy vláčků v měřítku TT.

Tipy na víkend: Plesy, zimní táboření, vzpomínka na letce a beseda s legendou

O víkendu se po celém Plzeňském kraji opět uskuteční řada plesů a bálů, například v Plzni to bude Rodinný ples, jehož výtěžek půjde na pomoc matkám s onkologickým onemocněním. Ve Starci na Domažlicku se sejdou k 52. ročníku zimního táboření, v Přešticích se v sobotu odpoledne chystá akce spolku Modelářský svět a poté výstavu modulového kolejiště doprovodí večerní jízdy vláčků. V Nepomuku si připomenou 80. výročí sestřelení bomabrdéru Liberator a na zimním stadionu v Rokycanech budou slavit hokejisté z Lipnice. S hokejem bude spojena i beseda se slovenskou legendou s Jozefem Golonkou v Plané. 

Vévodkyně Sarah Ferguson

Skandální vévodkyni Sarah bylo odpuštěno. Bojuje s další nebezpečnou nemocí

Vévodkyně z Yorku Sarah Ferguson se půl roku poté, co jí bylo diagnostikováno rané stadium rakoviny prsu, dozvěděla další zdrcující zprávu. Doktoři jí při náhodné prohlídce mateřských znamének zjistili agresivní formu rakoviny kůže. Sarah nyní podporuje celá rodina, dokonce i její bývalý manžel, princ Andrew, s nímž osmadvacet let po rozvodu stále udržuje přátelský vztah. 

Ilustrační foto

Na Olomoucku přibývá případů černého kašle. Nejen mezi dětmi

Rapidně přibývá případů černého kašle. Počty potvrzených infekcí v Olomouckém kraji od začátku roku odpovídají celoroční nemocnosti v některých minulých letech. Nejvíce případů pertuse, což je odborné označení pro černý kašel, hlásí v únorových týdnech Olomoucko.

Nový biskup litoměřický Stanislav Přibyl.

Nový biskup litoměřický: Strašně se sem těším, nebudu dělat machra ani revoluci

/ROZHOVOR/ Stanislav Přibyl se vrací po několikaletém působení v Praze na biskupství do Litoměřic. Zatímco v letech 2009-16 tam působil „jen“ jako generální vikář, nyní získal přímo funkci biskupa. Dvaapadesátiletý kněz pomyslné žezlo převezme po odcházejícím biskupovi Janu Baxantovi, a mezi současnými českými biskupy bude nejmladší.

V Aidenbichlu mají zvířata klid.

Od sousedů: Zahlcené útulky zvířat

V Gut Aiderbichlu v Henndorfu u Salcburku poskytli loni nový útulek 1913 zvířatům, která se ocitla bez domova. Bylo jich dvakrát víc než předloni.

Ester Ledecká

Ledecká na vítězný trénink nenavázala. Po nemoci skončila sedmnáctá

Vynucená pauza způsobená nemocí Ester Ledecké skončila a česká lyžařka už je opět v závodním kolotoči. Ve sjezdu švýcarské Crans Montaně si připsala sedmnácté místo, když předtím v jednom z tréninků skončila sedmá a druhý dokonce vyhrála. Zvítězila domácí Lara Gutová-Behramiová, která díky triumfu navýšila svůj náskok v čele Světového poháru.

Malý Artur z Pohořelic na Brněnsku bojuje se zákeřným a vzácným onemocněním napadajícím imunitní systém.

Najde se v Kolíně dárce pro Artura? Chlapec bojuje o život, čelí vážné nemoci

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco kluci v jeho věku objevují napínavé hry, šestiletý Artur z Pohořelic na Brněnsku už ví, co je to transplantace. Vážně nemocný chlapec trpí poruchou imunitního systému. V České republice se pro něj zvedla vlna pomoci, která v úterý 20. února doputuje také do Kolína. V Kavárně Vila se od 11 do 16 hodin uskuteční nábor hrdinů do registru dárců kostní dřeně.

Malý Artur z Pohořelic na Brněnsku bojuje se zákeřným a vzácným onemocněním napadajícím imunitní systém.

Najde se v Kolíně dárce pro Artura? Chlapec bojuje o život, čelí vážné nemoci

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco kluci v jeho věku objevují napínavé hry, šestiletý Artur z Pohořelic na Brněnsku už ví, co je to transplantace. Vážně nemocný chlapec trpí poruchou imunitního systému. V České republice se pro něj zvedla vlna pomoci, která v úterý 20. února doputuje také do Kolína. V Kavárně Vila se od 11 do 16 hodin uskuteční nábor hrdinů do registru dárců kostní dřeně.

Malý Artur z Pohořelic na Brněnsku bojuje se zákeřným a vzácným onemocněním napadajícím imunitní systém.

Najde se v Kolíně dárce pro Artura? Chlapec bojuje o život, čelí vážné nemoci

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco kluci v jeho věku objevují napínavé hry, šestiletý Artur z Pohořelic na Brněnsku už ví, co je to transplantace. Vážně nemocný chlapec trpí poruchou imunitního systému. V České republice se pro něj zvedla vlna pomoci, která v úterý 20. února doputuje také do Kolína. V Kavárně Vila se od 11 do 16 hodin uskuteční nábor hrdinů do registru dárců kostní dřeně.

Každý rok je v České republice zjištěna rakovina tlustého střeva asi u 8 000 osob a přes 3000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi umírá.

Jak poznat nádor střev a konečníku? Varovné signály jsou jasné, málokdo je zná

Rakovina tlustého střeva a konečníku, tedy kolorektální karcinom, se u nás každý rok objeví u zhruba osmi tisíc nových pacientů a několik tisíc lidí na něj zemře. Jak poznat, že mám rakovinu tlustého střeva nebo rakovinu konečníku a jak bolí? Které příznaky mne mají varovat a jak této rakovině nejlépe předejít? Vše vysvětlil náš přední gastroenterolog Ilja Tachecí.