Kreativ

ŠTÍTEK: nemoc

Herečka Regina Rázlová

Regina Rázlová: Dost jsem si toho prožila. Měla jsem u Matyldy z čeho čerpat

Tancuj Matyldo. To je nový český film Petra Slavíka, jenž právě vstupuje do kin a jemuž dominuje Regina Rázlová. Hraje bývalou bohémskou barovou zpěvačku, kterou zaskočí zákeřná nemoc. A v duchu skladby Waltzing Matilda (k níž název filmu odkazuje) musí přese všechny rodinné i profesní prohry „dotančit“ svůj životní úděl až do konce.

Regina Rázlová a Karel Roden jako Matylda a Karel

Kája má problém. Karel Roden a Regina Rázlová excelují ve filmu Tancuj Matyldo

„Co tady děláte? Koukejte vypadnout! - To asi ne, vaše matka mi darovala celý byt i s vybavením.“ Nelítostného exekutora Karla, zvyklého dělat s potížisty krátký proces, máloco vykolejí. Teď to ale vypadá, že jeho matka přišla vlastní chybou o byt a skončí u něj doma. A to je na solitéra jeho typu trochu moc. Tak vypadá jedna z úvodních scén filmu Tancuj Matyldo, jehož emotivní sílu čerpají tvůrci z autentické zkušenosti.

Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?

Jedním z příznaků suchého zápalu plic je horečka. Postihuje hlavně děti.

Suchý zápal plic se už šíří Evropou: Jaké jsou příznaky, jak je na tom Česko

Po Číně se i v Evropě začal šířit suchý zápal plic způsobený bakterií Mycoplasma pneumoniae. K nárůstu dochází ve Francii nebo Nizozemsku. Onemocnění postihuje zejména děti do patnácti let věku. Deník přináší informace o situaci v České republice i o tom, co onemocnění znamená, jaké má příznaky a jak ho léčit.

Ilustrační foto. Nemocnice AGEL Prostějov.

Nemocnice připomenula Movember akcí Den pro chlapy

Preventivní osvětové akce – Den pro chlapy, zaměřené na rakovinu prostaty a varlat využilo v prostějovské nemocnici více než 40 mužů. U několika z nich bude kvůli výsledkům potřeba další kompletní vyšetření.

Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

ON-LINE: Ptejte se na cokoliv ohledně výzkumu ve Fakultní nemocnici Plzeň

Fakultní nemocnice Plzeň se déle než deset let věnuje výzkumu zavádění nové diagnostiky a léčby závažných chorob. Čemu konkrétně se výzkum nejvíce věnuje? Jak takový výzkum probíhá? Jak dlouho trvá zavedení postupů do praxe? Nejen na to se můžete zeptat Prof. MUDr. Ondřeje Topolčana, CSc., který vám bude odpovídat už ve čtvrtek v 10 hodin na našem webu.

Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků nebo kořenů

Růže je nutné zazimovat právě teď: Potřebují chránit před mrazem, ale i dýchat

Růže nazýváme královnami květin, a podle toho je potřeba s nimi i zacházet. Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků i kořenů. Jak správně zazimovat růže? Kdy je nejvhodnější čas na zazimování a jak se před zimou postarat o růže popínavé a o růže v květináčích?

V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

Teodor trpí Prader-Willi syndromem, na který doposud neexistuje lék.

Rodiče Teodora z Liberce bojují za lék pro syna. Trpí intenzivním pocitem hladu

Rodičům Kateřině a Martinovi Goldsteinovým z Liberce se v listopadu 2021 narodil syn Teodor, který hned na začátku života trpěl těžkou svalovou slabostí, byl téměř nehybný, neplakal a měl obtíže s přijímáním potravy. Díky tomu trpěl podvýživou. Po devatenácti dnech mu lékaři diagnostikovali Prader-Willi syndrom (PWS).

Vyšší teplota se v organismu vytvoří, když tělo bojuje proti virům či bakteriím. Horečka je tedy důležitým přirozeným obranným mechanismem organismu.

Kdy srážet u dětí teplotu? Při 37,1 °C to postrádá smysl

Se začátkem nového školního roku a aktuálně s příchodem chladnějšího počasí se především menší děti začnou potýkat s onemocněním dýchacích cest. A s tím často přichází zvýšená teplota či horečka. Jak mohou rodiče svým dětem pomoci? Co radí pediatři a kdy má smysl teplotu snižovat?

Modrá barva očí, ale i další světlé odstíny, znamenají nejvyšší riziko rakoviny

Oči prozradí o člověku hodně. S jednou barvou se pojí i vyšší zdravotní riziko

Když se někomu zahledíte do očí, poznáte z nich mnohé, včetně jeho aktuálních pocitů, nálady i životního postoje. Barva očí však může poukázat i na váš aktuální zdravotní stav, nebo předpovědět určité nemoci včetně rakoviny kůže. Zamlžené či rozmazané vidění nebo změna barvy duhovky nejsou jedinými příznaky. Pozor by si měli dát především jedinci se světlým zbarvením oční duhovky.

Testování na HIV. Ilustrační foto

Nové případy HIV v Olomouckém kraji! Mohou jich být desítky. Otestujte se

Tři muži z Olomouckého kraje, dva z Prostějovska a jeden z Olomoucka se v září dozvěděli o tom, že jsou HIV pozitivní. Jedná se o poslední případy, které se objevily v měsíčních výkazech o výskytu a šíření HIV/AIDS v České republice, kde je podle odborníků až 1000 osob, jež o své HIV pozitivitě nevědí.

Primářka očního oddělení přerovské nemocnice Monika Daňková

Očních vad přibývá. Na vině jsou mobily, říká primářka Monika Daňková

Monika Daňková je primářkou očního oddělení přerovské nemocnice. Do tohoto oboru vstupovala kdysi jako do neznámých vod. A volba byla správná - v očním oboru se podle svých slov našla. Přerovské rodačky jsme se zeptali, zda jsou preventivní prohlídky očí důležité, jaké operace se na oddělení provádějí nejčastěji, či zda přibývá dětí s očními vadami.

Herečka Klára Cibulková (vlevo) vypráví o divadelní hře Vděk zaměřené na neurodegenerativní onemocnění, ale i o osobní zkušenosti s péčí o blízkou osobu s Parkinsonovou nemocí, herečka Anna Kameníková (vpravo)

Musíte se smířit s tím, že je osoba nemocná a odchází, říká herečka o Parkinsonu

/VIDEO, FOTO/ Podle lékařů u nás nyní žijí dvě stovky tisíc pacientů s nějakým typem neurodegenerativního onemocnění, jako je třeba Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Nejedná se přitom jen o starší populaci, ale i mladší generaci. Počet nemocných přitom výrazně narůstá. Vliv na to mají i toxické látky v životním prostředí. Nejvýraznějším varovným signálem je vada řeči. Příběh nemocné a pečující představily v divadelní hře Vděk herečky Klára Cibulková a Anna Kameníková, které mají přímou osobní zkušenost s péčí o nemocného blízkého.

Nehty mohou o vašem zdravotním stavu vypovědět hodně. Mohou varovat i před rakovinou.

Nehty mohou signalizovat vážnou nemoc. Neignorujte jejich nápadné změny

Nehty mohou v určitých obdobích života měnit svůj tvar, barvu i sílu. Podle jejich vzhledu můžete poznat, co vašemu tělu chybí, nebo s čím zrovna bojuje. Zbystřit byste měli především ve chvíli, když se na nehtech objeví rýhy, skvrny, praskliny či podélné čáry. Někdy totiž mohou nehty poukazovat na plíseň, jindy na agresivní rakovinu. Jak poznat nemoc podle nehtů? A co znamenají bílé skvrny na nehtech?

Martínek Zatloukal trpí vzácným onemocněním - syndromem AADC

Martínek, pro kterého se vybralo 150 milionů: Už víme, kdy a kde podstoupí léčbu

Sbírka pro malého Martínka Zatloukala, která se uskutečnila na začátku podzimu, vám nejspíš nemohla uniknout. Pro nemocného chlapce s kudrnatými vlásky a roztomilým úsměvem se vybrala obrovská částka v rekordním čase. Během pár dní získal od štědrých lidí na svou léčbu přes 150 milionů korun. Kdy Martínek podstoupí léčbu, kterou kliniku rodina vybrala a jak je na tom chlapeček aktuálně se zdravím?

Zamýšlená podoba obnoveného S-centra v Hodoníně. Vizualizace se souhlasem JmK KÚ

Nový ředitel Domova na Jarošce v Hodoníně? Stávající šéf se zaměří na S-centrum

Post ředitele Domova na Jarošce v Hodoníně se zdá být jako začarovaný. Za poslední necelé čtyři roky kraj měnil šéfa tohoto zařízení se zvláštním režimem lidem s duševním onemocněním hned čtyřikrát. Navíc i toho současného, Václava Polácha, v září 2021 vedení kraje jen pověřilo ředitelem po předchozím výběrovém řízení, které zrušilo.

Tmavé kruhy pod očima jsou někdy kosmetickým problémem, jindy projevem zdravotní komplikace.

Co zabírá na kruhy pod očima? Je třeba si jich všímat, může jít o selhání jater

Tmavé kruhy pod očima jsou často varováním našeho těla, že si dopřáváme příliš málo spánku. Někdy se však tento kosmetický problém stává vážným zdravotním rizikem, nebo spíše jeho vnějším projevem. Pro úspěšnou léčbu je vždy potřeba určit, co tmavé kruhy pod očima způsobuje. Někdy nás totiž může tělo tímto způsobem varovat, že nám hrozí selhání jater či trpíme jinou vážnou chorobou. Co ale na kruhy pod očima zabírá a jak se jich zbavit?

Kardioden - odborná konference Nemocnice Agel Třinec-Podlesí.

Kardioden na Třinecku poučil, konference nabídla i workshopy

Již 24. ročník odborné kardiologické konference Kardioden přilákal do Vendryně na Třinecku na 500 odborníků z řad lékařů i nelékařského zdravotnického personálu. Akce, která je věnována problematice kardiovaskulárních chorob, letos nově přinesla kromě přednášek i široce pojaté workshopy specializovaných ambulancí kardiocentra a telemedicíny.

Armádní vojákyně a letuška Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny kůže

Letuška Lenka může i díky vám na léčbu rakoviny do Německa. Neskrývá vděčnost

Příběh armádní vojákyně a letušky Lenky Růžkové strhl opět obrovskou vlnu solidarity. Její situace je vážná a bez speciální a drahé léčby u nás prakticky neřešitelná. Možná proto se během 24 hodin našlo téměř 11 500 lidí, kteří svým příspěvkem umožnili mladé ženě, jež onemocněla nejagresivnější formou rakoviny, podstoupit léčbu, která jí může zachránit život.

„Obezita a cukrovka jsou na prvním místě v žebříčku rizikových faktorů pro ledviny,“ říká profesor Viklický

Je pivo dobré pro ledviny? Nefrolog Ondřej Viklický vysvětluje, jak o ně pečovat

Lidové rady typu: dej si plzničku, ledvinám to určitě prospěje, se šíří ústním podáním napříč českou populací. V národě, kde má nemocné ledviny každý desátý člověk, se jedná o žádanou informaci. Zeptali jsme se proto našeho předního odborníka na tento orgán, nefrologa Ondřeje Viklického, přednosty Transplacentra IKEM, co všechno ledvinám prospívá, jak má vypadat správný pitný režim a proč by obavy o ledviny měly přijít už ve chvíli, kdy naše osobní váha ukazuje příliš vysoké číslo.

Aleš Brichta při nedávném koncerte v Kolíně

Koncert Alkeholu a Aleše Brichty v Šeříkovce je odložený

Pro rockery, kteří se těšili na sobotní koncert Aleše Brichty 40 let na scéně a Alkeholu doplněný o projekt Hattrick, přišla téměř na poslední chvíli nepříjemná zpráva. Koncert je z důvodu nemoci odložený na únor příštího roku.

Bolest, kterou způsobuje dna, je podle odborníků jednou z nejzávažnějších forem bolesti kloubů, která existuje

Nemoc králů je velmi bolestivá. Pět potravin pomůže utrpení nemocných zmírnit

Když se o někom řekne, že má nemoc králů, zní to vznešeně. Ve skutečnosti jde o velmi nepříjemné onemocnění kloubů, které je známé i pod méně vzletnými názvy jako pakostnice, podagra nebo dna. Pokud se rozvine do těžké formy, stává se utrpením i pouhý dotyk postiženého kloubu. Lékařská věda ví, jak pacientům pomoci, ale nemocní si mohou pomocí vhodné stravy trochu ulevit také sami. Jaké potraviny nám při dně uleví od bolesti?

„Období před křtem desky bylo krásné, ale náročné. A co mě čeká teď? Začíná mi vánoční pohoda,“ říká ve Story Anna Julie Slováčková.

Anna Slováčková o rakovině: První fáze léčby by měla končit v lednu. Pak nevím

Anna Julie Slováčková vydala nové album, na jehož křtu ji na pódiu nečekaně překvapili rodiče. „Nejdřív jsem z toho, že za mnou přišli, nebyla úplně nadšená. Ale pak jsem byla ráda,“ svěřila se v rozhovoru pro časopis Story. Zpěvačka zároveň otevřeně promluvila o vážné nemoci, která ji už podruhé atakuje, a prozradila, u koho našla v nejtěžších chvílích pevné objetí i velkou útěchu.

Pacienti, kteří prodělali infarkt nebo zástavu srdce - akademik na pražské ČZU Lukáš Bílek

Infarkt bez zjevné příčiny postihuje mladé lidi. Jel jsem na kole, říká pacient

/VIDEO, FOTO/ Rodinný výlet na kole nebo standardní trénink boxu. Dva různí muži, kteří nedávno prožili zástavu srdce nebo infarkt, se shodují, že to přišlo z ničeho nic. Přitom byli zdraví a chodili na preventivní prohlídky. Podle lékařů se zvyšuje trend onemocnění kardiovaskulárních chorob u mladých lidí čím dál tím víc. Ještě před deseti lety by záchranu v některých případech rovnou vzdali, nyní dokážou pomoci i pacientům, kterým srdce nebilo celou hodinu.

Očkování proti covidu v prostějovské nemocnici. Ilustrační foto

O očkování proti covidu není velký zájem

Díky nezvykle teplému průběhu podzimu neútočí počátkem listopadu akutní respirační choroby v takové míře, jako v minulých letech, kdy v plné síle řádila pandemie covidu-19. Případů onemocnění sice v Olomouckém kraji přibylo, ale nijak výrazně. Průběh nemoci covid-19 navíc podle praktických lékařů není nijak závažný.

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu.

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu

Nemocnice Písek se v úterý 14. listopadu zaměří na prevenci cukrovky. Při příležitosti Světového dne diabetu připravuje informační kampaň k tomuto onemocnění a preventivní vyšetření. Tomu, kdo chce znát svou hladinu cukru v krvi, budou od 8.30 do 10.30 hodin k dispozici pracovníci Oddělení klinické biochemie.

Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny maligním melanomem

Letušce Lence dochází čas. Češi jí během 24 hodin poslali na léčbu 5 milionů

Jak agresivní dokáže být rakovina, poznala bohužel na vlastní kůži armádní letuška Lenka Růžková. Když si nahmatala na břiše bulku, nečekala, že to bude něco závažného. Bohužel se však jednalo o maligní melanom, projev nejagresivnější formy rakoviny kůže. Nádor připravil Lenku o zdraví, ale nikoliv o víru. Na její léčbu v zahraničí přispěli Češi už přes 5 milionů korun, ale ona chce hlavně to, aby se o této nemoci dozvědělo co nejvíce lidí.