Kreativ

ŠTÍTEK: nemoc

Míša Chotovinská je jedním z bývalých onkologických pacientů, kteří hovoří na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor.

Tohle v seriálu Smysl pro tumor nezaznělo: Míša Báře s dírou v hlavě řekla více

Žádní herci, ale skuteční hrdinové, kteří prožívají své osudy. To jsou Heroes z Fuck Cancer, kteří popisují své životní příběhy na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor. K seriálu vznikl i stejnojmenný podcast, jež moderuje bývalá onkologická pacientka Barbora Hájková, která po rakovině přišla o část lebky. Rakovinou si ale prošla i hrdinka Míša, která se rozhodla probojovat se ke zdraví smíchem. Co vše na sebe v seriálu neprozradila a kdy jí smích nepomáhal?

Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

Bolesti kolen obvykle souvisí s celkovým opotřebením při každodenních činnostech a zhoršují se s věkem

Jak se zbavit bolestí kolen. Ortoped řekl, co jde rozchodit, a kdy jít k lékaři

Bolest kolen je běžnou stížností mezi dospělými - tento kloub o sobě zkrátka dává hodně vědět. O její častosti jistě svědčí i lidové rčení: „na stará kolena“. Co znamená, když nás bolí koleno, jak si od bolesti ulevit, a nejlépe bolest úplně zastavit? Jednoduché řešení neexistuje, protože bolest v koleni způsobuje bezpočet příčin. Pojďme se podívat alespoň na ty nejčastější.

David Škvařil má tumor na mozku a pokud nezabere silná chemoterapie, v ČR pro něj už neexistuje léčba.

David prožívá osud Filipa ze seriálu Smysl pro tumor. Rakovinu hodlá porazit

David byl vždycky sportovec každým coulem, na své postavě dřel a snažil se žít celý život zdravě. O to větší šok pro všechny byl, když mu byl diagnostikován tumor na mozku, který i přes chemoterapie, ozařování a operace stále roste. David však ke svému osudu přistupuje s obrovskou dávkou síly a odhodlání nemoc porazit. Postup léčby sdílí i s určitou dávkou humoru a ukazuje všem ostatním, že zhroutit se ničemu nepomůže.

Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Klatovští hokejisté darují krev. Přidat se můžete i vy.

Pro dobrou věc. Klatovští hokejisté darují krev, přidat se může úplně každý

Ještě v minulé sezoně se ve městě karafiátů hrála druhá liga, ale zejména kvůli ekonomickým problémům nyní hraje áčko hokejových Klatov pouze společnou ligu Plzeňského a Karlovarského kraje. Přesto se tradiční klub v několika věcech vyrovná profesionálním organizacím. Třeba vysokou kvalitou svých sociálních sítí, komunikací směrem ke svým fanouškům nebo tím, že se klatovští hokejisté (inspirováni charitativní iniciativou některých českých sportovních klubů) rozhodli podpořit dárcovství krve. 

Konvička na proplachování nosu pomáhá vyhnout se rýmě. V jednom případě však může být nebezpečná.

Tato pomůcka vás zbaví rýmy i ucpaných dutin, může ale i poškodit mozek

Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.

Martínek Zatloukal díky dárcům vybral 150 milionů na svou léčbu v zahraničí, která by mu měla zachránit život.

Martínkova cesta za léčbou pokračuje. Zdravotní pojišťovna řeší novou žádost

Rodina dvouletého Martínka, trpícího vzácným genetickým syndromem, se opět obrátila na zdravotní pojišťovnu. Jejich předchozí žádost byla zamítnuta, nyní probíhá nové řízení. Chlapec podstoupí léčbu ve Francii, na niž přispěli dárci. Pokud rodiče s novou žádostí u pojišťovny uspějí, všechny peníze vybrané ve sbírce pošlou na léčbu dětí v podobně složitých situacích.

Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Ilustrační snímek.

Výskyt černého kašle v kraji se zčtyřnásobil. Šíří se i svrab a legionella

Riziko, které není radno podceňovat. V Libereckém kraji se objevuje černý kašel. Vysoce nakažlivé onemocnění způsobuje záchvaty dusivého kašle, které mohou přetrvávat několik týdnů a končí rudnutím až modráním zejména v obličeji. U neočkovaných dětí, zejména ve věku do jednoho roku, může vést až k hospitalizaci z důvodu zástav dechu.

Malý Artur z Pohořelic na Brněnsku bojuje se zákeřným a vzácným onemocněním napadajícím imunitní systém.

Najde se dárce pro Artura? Hoch z Pohořelic bojuje o život, čelí vážné nemoci

/FOTOGALERIE/ Zatímco kluci v jeho věku objevují napínavé hry, brzy šestiletý Artur z Pohořelic na Brněnsku už ví, co je to transplantace. Vážně nemocný chlapec trpí poruchou imunitního systému. Na Břeclavsku se pro něj zvedla vlna pomoci. V krajním případě je možné, že bude potřebovat dárce kostní dřeně.

Druholigoví hokejisté Tábora se připojili k iniciativě svého spoluhráče Miloslava Jáchyma (úplně vlevo).

Obránce HC Tábor Miloslav Jáchym i se spoluhráči podpořil nemocného Martínka

Tradiční charitativní akce spojená s předvánočním druholigovým utkáním už je minulostí a setkala se znovu s mimořádným ohlasem táborské hokejové rodiny. Avšak pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují, není o jednom termínu, o jednom dni v roce – příběhy spojující těžké osudy s obdivuhodnou obětavostí, péčí a solidaritou píše život snad stejně často jako ty milé a veselé…

Nemocné dítě, očkování. Ilustrační foto

Černý kašel se šíří krajem. Těžký průběh onemocnění mělo i miminko z Chrudimska

Zpočátku to vypadalo jako nachlazení, ale zdravotní stav teprve dvouměsíční Týny se začal velmi zhoršovat. Nakonec miminko převezla záchranka do Chrudimské nemocnice, kde se po pár dnech potvrdilo, že má černý kašel. Nemoc, kterou si lidé spojují s dávnou historií, se vrací a napadá všechny věkové skupiny. V Pardubickém kraji se jí loni nakazilo 49 lidí.

Rozchodnice růžová podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem.

Chráněná, ale dostupná: Pomůže spalovat tuky a zlepšovat paměť i erekci

Mezi bylinkami, které by se daly označit za zázračné, nelze opomenout rozchodnici růžovou. Odolná rostlina má ráda severské a vysokohorské prostředí, a to jako by se odráželo i na jejích účincích. Podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem. Jaké zdravotní benefity má rozchodnice růžová? A jak pomáhá rozchodnice růžová s hubnutím?

Dobré je netelefonovat z mobilu déle než hodinu týdně a dodržovat celkovou prevenci proti vysokému krevnímu tlaku.

Tři běžné situace nebezpečně zvýší tlak, aniž byste to tušili. Na co dát pozor?

Když se rozčílíte tak, že se vám rozbuší srdce, určitě nepochybujete o tom, že váš krevní tlak letí nahoru. Stejně očekávaný je i vzestup krevního tlaku po vypití hrnku silné kávy nebo po zběsilém dobíhání autobusu. Ale napadlo by vás, že vysoký krevní tlak může hrozit třeba při telefonování, nebo špatně nastaveném hubnutí? Lidé, kteří mají hypertenzi, se tak mohou nevědomky ocitnout v nepříjemné situaci. Odborníci vysvětlují, co se to s tělem děje, a jak vzestupu tlaku zabránit.

Ilustrační foto

Záškrt je zpět? V Olomouckém kraji potvrzen případ. Jak se žena nakazila?

Záškrt je velmi závažné akutní horečnaté onemocnění, které se díky zavedení povinného očkování v někdejším Československu podařilo vymýtit. V Olomouckém kraji byl po dlouhé době opět prokázán jeho výskyt. Epidemiologové provedli odpovídající opatření. Odborníci doporučují přeočkování.

Kašel může vyvolávat třeba i onemocnění trávicího traktu.

Kašel může ukazovat na jeden vážný problém s trávením. Málokdo to tuší

Neustále vás něco dráždí ke kašli, ale nejste nastydlí? Moc se o tom neví, ale příčinou záchvatovitého kašle může být nemoc trávicího traktu. Takže co udělat, abyste konečně přestali kašlat? Vydejte se ke svému praktickému lékaři a vše s ním proberte. Možná pro vás bude nejlepší cestou k vyléčení kašle změna diety.

Zánět močových cest se projevuje řezavou bolestí při močení i příměsí krve v moči.

Domácí léčba zánětu močových cest. Která surovina uleví a co nikdy nedělat

Pálivé a řezavé pocity při močení, nemožnost úplného vyprázdnění, nutkání k močení. To jsou jen některé z příznaků zánětu močových cest, infekce močové trubice či močového měchýře. Přecházením těchto příznaků si však můžete způsobit i mnohem vážnější onemocnění, kterým je zánět ledvin. Někdy se antibiotikům nevyhnete, jindy mohou příznaky rozehnat osvědčené domácí postupy.

Klatovští hokejisté darují krev. Přidat se můžete i vy.

Pro dobrou věc. Hokejisté darují krev, prezident klubu vyzývá i fanoušky

Ještě v minulé sezoně se ve městě karafiátů hrála druhá liga, ale zejména kvůli ekonomickým problémům nyní hraje áčko hokejových Klatov pouze společnou ligu Plzeňského a Karlovarského kraje. Přesto se tradiční klub v několika věcech vyrovná profesionálním organizacím. Třeba vysokou kvalitou svých sociálních sítí, komunikací směrem ke svým fanouškům nebo tím, že se klatovští hokejisté (inspirováni charitativní iniciativou některých českých sportovních klubů) rozhodli podpořit dárcovství krve. 

Sedmiletý Sebastián z Plzeňska přišel na svět s řadou zdravotních komplikací. Dosud nemluví ani nechodí, sám se ani nepostaví. Ale bojuje.

Andělské příběhy: Holčička s velmi vzácnou nemocí i maminka s rakovinou

Jakub z Rokycanska, Adámek z Plzně, Tomáš z Přimdy či Taťánka ze Žinkov. Všechny tyto děti spojuje, že bojují s velmi vážnou nemocí. Léčba je nákladná, drahé jsou rehabilitace i léky. Všechny spojuje i to, že jim vše zvládnout pomáhá nadace Dobrý anděl. Vloni jsme vám představili osudy sedmi malých bojovníků a dvou statečných dospělých žen. Pojďte si s námi nyní těchto devět „andělských příběhů“ z roku 2023 připomenout:

Ilustrační foto.

Mluvčí Pavla Kukalová či ředitelka ZUŠ Věra Janišová. Osobnosti, co nás opustily

V roce 2023 jsme se na Nymbursku rozloučily s některými osobnostmi. Zemřela Věra Janišová, která stála téměř půl století v čele Základní umělecké školy v Nymburce. Vážné nemoci podlehla někdejší redaktorka Nymburského deníku a později mluvčí nymburské radnice Pavla Kukalová. Z tohoto světa také odešel Stanislav Nebáznivý, předseda dozorčí rady nemocnice a člověk, který dlouhá léta pracoval pro město. Příbuzní a blízcí také na poslední cestě vyprovodili archeoložku Karlu Motykovou, objevitelku nymburské mohyly.

Gypsy Rose Blanchardová opouští vězení, kde strávila osm let za napomáhání k vraždě své matky. Ta ji léta týrala.

Kauza Blanchardová: Matka ji roky týrala, tak ji nechala zabít. Teď ženu pustili

Gypsy Rose Blanchardová zažila roky pekla. Její matka ji od dětství nutila brát léky, které nepotřebovala. V důsledku toho skončila na vozíku, zdála se vývojově opožděná a dokonce podstoupila zbytečné operace. Jako 23letá si ale zneužívaná mladá žena řekla dost. Na internetu si našla přítele a přesvědčila ho, aby její matku zabil. Za napomáhání k vraždě dostala deset let vězení. Nyní je znovu na svobodě.