Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Vyzkoušejte kávu s muškátovým oříškem. Má zajímavou chuť a podpoří vaše zdraví.

Znáte ho v polévce i omáčce, skutečné divy ale udělá ve vaší kávě

Zpestřit si chladné zimní dny kávou, která bude mít novou a zajímavou chuť, není určitě na škodu. Zkuste přidat do vašeho oblíbeného nápoje muškátový oříšek. Silné koření v kávě nejen dobře chutná, ale pomáhá i proti úzkosti a stresu. Muškátový oříšek má navíc také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Vrátit se domů s plným košíkem hub je čirá radost. Následně však přichází otázka, co s nimi. Vědci znají metodu, jak je uchovat po celé měsíce při zachování cenných látek.

Jak uchovat houby? Zkuste metodu podle vědců. Je snadná a zachová živiny

Není nad čerstvou houbovou smaženici či omáčku. Když je však úlovek obzvlášť bohatý, přichází na řadu otázka, jak houby uchovat. Někdo dává přednost sušení hub, další nakládání do octa a jsou i lidé, co lahodné dary lesa jednoduše uloží do mrazáku. Každá z metod má své výhody a nevýhody. Co však zvolit, pokud chcete, aby si houby uchovaly co nejvíce svých výživově cenných látek? Vědci mají jasno.

Houbová omáčka s hovězím masem a karlovarskými knedlíky.

Oběd z darů lesa, který vás dostane: Tajemství dokonalé houbové omáčky odhaleno

Houbaři si letošní podzimní úrodu hub nemohou vynachválit. Houbaření je zdravý a krásný koníček, při kterém se nejen nadýcháte čerstvého vzduchu. Protáhnete si také celé tělo a vyčistíte si hlavu od všech problémů. Jak pak zpracujete houby, dary lesa, které si můžete zdarma nasbírat, je jen na vás. Jednou z možností je houbová omáčka, kterou určitě vyzkoušejte. Je totiž skvělá.

Linda Rybová se v jídle neomezuje. Naopak velmi ráda jí i vaří, vždy však s důrazem na kvalitní suroviny

Herečka Linda Rybová hubnout nepotřebuje. Prozradila, jak si drží štíhlou linii

Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.

Chuť a vůni zralých rajčat si můžete snadno uchovat na zimu.

Tipy, jak uchovat chuť a vůni rajčat na zimu + jeden bonus pro líné

Chuť a vůně čerstvě utržených rajčat, speciálně těch z vlastní úrody nebo z dobrého trhu, je úžasná a nezaměnitelná. Pokud už teď tušíte, že vaše zahrada letos vydá nadprůměrnou úrodu rajčat, je dobré znát pár osvědčených způsobů, jak ji proměnit v kvalitní zásobu na zimu. Podívejte se, jak udělat italské sugo, španělské tomate frito, jak rajčata sušit nebo jak se dělá passata. Věděli jste, že vařená rajčata jsou dokonce zdravější než ta syrová?

Libeček se v kuchyni hodí vždycky: čerstvý, sušený nebo třeba naložený v oleji.

Oblíbené „maggikoření“: Jak si vypěstovat libeček a jak ho dobře využít

Nenáročný, univerzální, nenahraditelný, léčivý. Takový je libeček, který roste v květináči za městským oknem stejně dobře jako kolem venkovských domů. Dodá pravý říz polévkám a omáčkám, s přehledem nahradí kupované maggi koření a jako odvar nebo čaj prospěje lidem s rozhozeným zažíváním i s močovými kameny. Léčitelé na něj přísahají už stovky let.

Chilli omáčky, oceněné na mezinárodních soutěžích, dále pak naložené, sušené a čerstvé chilli papričky, chutney, čokolády, semínka a sazenice během sezony. To vše se dá u Palíto pořídit

Pálivá záliba. Chillimagor ze západu Čech narve papričky i do kafe či cukroví

S pěstováním chilli papriček začal František Weiss ze Sokolova před třinácti lety. V tu chvíli ještě netušil, že se jeho záliba změní v podnikání. Dnes s kamarádem Danielem Všetečkou vyrábí nejen omáčky a pasty s chilli, ale i klobásy, nakládané hermelíny a utopence. Občas přitom musí pracovat s respirátorem a v rukavicích, v jeho výrobně to vypadá skoro jako v atomovém krytu.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Chilli království Radovana Frona alias Gastona.

VIDEO: Světový úspěch chilli z Ostravy. Gaston získal pět cen Great Taste

/FOTOGALERIE/ Radovan Fron mluví o svém největším životním úspěchu. Pět jeho chilli omáček získalo prestižní ocenění Great Taste Awards 2023. Ostravský producent se tak letos vyšvihl na českou špičku mezi producenty pálivých pochutin a dostal se do celosvětového povědomí milovníků ostré chuti.

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.

Manželé Kuderovi rozjeli v Přerově výrobu zdravých produktů pod značkou Živina. Vlajkovou lodí je kimchi.

Produkty Živiny z Přerova jsou hitem. V jednoduchosti je síla, říkají manželé

Zatímco jiné firmy v Přerově bojovaly v době covidu o přežití, novinka na potravinářském trhu - přerovská Živina - se začala slibně rozjíždět. V době pandemie, která nepřála setkávání, vznikl nápad nabídnout zákazníkům zdravé výrobky na rostlinné bázi a prodávat je přes e-shop. U zrodu firmy, která dnes vyrábí oblíbené produkty jako kimchi, domácí kečupy, kari pasty, kešu nebo BBQ omáčky, stojí manželé Martin a Markéta Kuderovi. Firma rozjela výrobu v prostorách jídelny přerovské firmy Kazeto.

Prima Fresh Festival provoní olomoucké výstaviště Flora 26. a 27. května 2023

Velká gastropárty v Olomouci. Na Fresh Festivalu zavaří Pohlreich, Sapík i Besky

Špičkové kulinářské zážitky, nadupanou degustaci vytříbených jídel i známé osobnosti tuzemské gastroscény v akci. To vše nabídne tento víkend populární Prima Fresh Festival, který zaplní areál olomouckého výstaviště Flora. V Olomouci se uskuteční úplně poprvé, a to v pátek 26. a v sobotu 27. května.

Střevní potíže lidem v Hradci Králové nejspíše způsobila arašídová omáčka. Ilustrační foto.

Salmonelózou se lidé v hradecké restauraci nakazili nejspíše z arašídové omáčky

Hradecká fakultní nemocnice ošetřila celkem 46 lidí, kteří trpěli zdravotními problémy po návštěvě vietnamské restaurace na Velkém náměstí v Hradci Králové. Hygienikům se do úterý přihlásilo 127 lidí s obtížemi, 78 z nich má salmonelózu. Podle hygieniků je pravděpodobným zdrojem nákazy arašídová omáčka. Případem se zabývají i policisté.

Slavnosti cibule v Račeticích

Co je potřeba vědět o cibuli: Mnozí ani netuší, čím si vylepšují guláš

Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.

Telecí krk

Oběd jako od šéfkuchaře. Příprava pečeného telecího krku vyžaduje trpělivost

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso. 

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Ilustrační snímek

Dítě na sebe zvrhlo horkou omáčku a popálilo se. Otci hrozí až dva roky vězení

Šel pracovat na zahradu. Místo toho, aby si tam vzal s sebou dvouletou dcerku, s níž byl na návštěvě u svých rodičů, nechal ji uvnitř v péči babičky. Stačila chvilka nepozornosti a dítě na sebe zvrhlo hrnec s horkou omáčkou a ošklivě se popálilo. Záchranářský vrtulník ho musel transportovat do Prahy do nemocnice, kde strávilo bezmála dva týdny a jeho léčba pak pokračovala další týdny. Teď 31letého muže z Plzně žene státní zastupitelství před klatovský soud.

Roman Hadrbolec

Vařil jsem pro Cher i Jacka Nicholsona, vzpomíná šéfkuchař Roman Hadrbolec

Troufnu si tvrdit, že u nás nenajdeme nikoho, kdo by dělal k snídani vajíčka představiteli Terminátora Arnoldu Schwarzeneggerovi, kdo by chystal salát zpěvačce Cher, zdravil se s Jackem Nicholsonem či ochutnával omáčky s Paulem Newmanem. Až na jednu výjimku, a to je šéfkuchař Roman Hadrbolec, kterého jsem moc rád přivítal na mé rozhlasové pohovce.

Tento lahodný burger si zamilujete

Těhotnej kuchař radí, jak na burger

„Na pánvi rozpalte trochu oleje a posaďte tam toho big boye. Má něco jako 220 gramů, tak bude potřebovat tři minuty z každé strany,“ radí Těhotnej kuchař, jak připravit krásně šťavnaté maso na burger. „Až tento burger budete jíst, na obličeji se vám řečí emotikonů objeví dvojtečka a velké D,“ je si jistý oblíbený kuchař.

Ilustrační foto.

Otec neuhlídal dceru, popálila se omáčkou. Hrozí mu vězení

Dvouletá holčička na sebe strhla hrnec s vařící omáčkou a musela být letecky transportována do Prahy. Policie po měsících prověřování případu došla k závěru, že na vině je otec dítěte, jenž ho řádně nehlídal. Muž tak může skončit i ve vězení.