Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Soudruzi a hnědá omáčka. Na Vídeňské ožilo Koněvovo gymnázium

Soudruzi a hnědá omáčka. Na Vídeňské ožilo Koněvovo gymnázium

Brno /FOTOGALERIE/ - Dívky a učitelky mají na sobě sukni, košili a stuhu ve vlasech. Kluci šusťákovou soupravu nebo modré a červené trenýrky. Všechny však spojuje pionýrský šátek na krku a při zdravení vždy předcházející slovo soudruh. Z gymnázia Vídeňská se v pátek stalo Koněvovo gymnázium. 

Opakovaně přiváží Radek Petr z Kamenného Újezdu hlavně krásné praváky od Přísečné na Českokrumlovsku.

Rádi je sbíráme a jíme. Houby

Jižní Čechy – Řízky, omáčka, polévka. To vše teď připravují Jihočeši z hub, které z lesů nosí ve velkých koších.

Grilování - ilustrační foto.

Velký test grilovacích omáček překvapil. Levné deklasovaly ty nejdražší

K soudobé představě trávení léta patří grilování a ke grilování patří grilovací omáčky. Po které by měl spotřebitel sáhnout, aby se nespálil? Na tuto otázku se pokusil odpovědět senzorický test provedený v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju. Přinesl překvapivé výsledky.

Slavnosti okurek ve Znojmě. Ilustrační fotografie.

Znojmo provoní kvašáky a zvolí si krále okurek

Znojmo - Okurky zpracované na různé způsoby najdou v pátek 2. srpna lidé na tradičních Slavnostech okurek ve Znojmě. Letošní dvanáctý ročník nabídne v centru města už od ranních hodin bohatý program pro děti i dospělé.

Soutěž Kuchař Vysočiny Junior 2019 v brodské hotelovce.

Kuchařská soutěž: V hlavní roli byla tentokrát kachní prsa

Havlíčkův Brod – Pečené kachní prso na lanýžové omáčce, kachní prsa s omáčkou z granátového jablka, kachní prsa na rozmarýnu nebo třeba šťavnaté kachní prso s omáčkou z portského vína. To vše mohla ochutnat odborná porota na Hotelové škole v Havlíčkově Brodě.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.  

Silvestrovský fotbálek má v Chrudimi dlouholetou tradici.

Silvestrovský fotbálek ani letos chybět nebude

Silvestrovský fotbálek na umělé trávě Letního stadionu se stal v chrudimské líhni tradicí. A jinak tomu nebude ani letos. Na závěr kalendářního roku 2018 se opět chystá mezi Mfkáči zajímavé sportovní klání.

Natáčení videoklipu k písni Mimozemšťan valašské rockové kapely STRAM.

Rockery ze STRAMu v lese překvapil mimozemšťan

Nový videoklip o přistání létajícího talíře na Valašsku představí muzikanti valašské rockové kapely STRAM. V předpremiéře jej dnes večer uvidí návštěvníci koncertu ve vsetínském klubu Tři opice. Koncert začíná ve 20 hodin. Zítra se pak koná oficiální premiéra v horském hotelu Portáš v Javorníkách.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Strejda Zápotocký mě pohladil po pěšince, vzpomíná obyvatel Hlavního nádraží

Karel Hybš se narodil v roce 1943 v bytě na pražském Hlavním nádraží, kde žil až do roku 1968. Oslavil tam i svatbu. K Československým drahám nastoupil v roce 1964. Amatérsky se věnuje i divadlu a kouzlení. Pro rodinu sepsal vzpomínky, jejichž útržky týkající se života na „hlaváku“ s jeho svolením zveřejňujeme.

Ilustrační foto

Sváteční setkání ve svátečních dresech

Východní Čechy/Litomyšl - Utkání hvězd krajských hokejových lig Pardubicka a Královéhradecka v Litomyšli, pátek 28. prosince: zahájení programu 16:00, zápas od 17 hodin.

Zdenko Frťala

Kouč Frťala tvoří „nový“ Hradec

Hradec Králové - Trenér Karel Havlíček sice uhrál s Hradcem v jarní části druhé ligy luxusních devětadvacet bodů, přesto se po sezoně musel pakovat.

Oprava kostela. Ilustrační foto.

V Janovicích opravují kostel

Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.

Od kostela sv. Ondřeje ke sv. Anně u Pohledu se za betlémskou hvězdou putuje už osmnáct let.

Putování za betlémskou hvězdou v Pohledu? Akce s nejdelší tradicí

Pohled – Putování za betlémskou hvězdou patří k nejdelším porevolučním kulturním tradicím na Havlíčkobrodsku. Odehrává se každý rok v obci Pohled na Havlíčkobrodsku na třetí svátek vánoční. Putování má téměř neměnný scénář, který se za ta léta osvědčil. Mění se jenom doprovodné kapely a pěvecké sbory.

Řemeslník - ilustrační foto

Živnostníkům se uleví. Limit pro výdajové paušály vroste na dva miliony korun

Sněmovnou prošel návrh poslanců ODS na navýšení limitu pro uplatnění výdajových paušálů ze současného jednoho milionu na dva miliony korun. Uvedená změna vyjde stát na 1,5 miliardy, ministerstvo financí nicméně očekává, že po zavedení další vlny elektronické evidence tržeb by se tyto peníze měly do veřejného rozpočtu vrátit. V rámci daňového balíčku byl současně schválen přesun dodávek tepla a chladu do kategorie s nejnižší sazbou DPH, zdraží naopak alternativní cigarety.

Ilustrační snímek.

Velkou část Česka zasáhne silné sněžení a jih Čech déšť

Velkou část České republiky zasáhne dnes odpoledne silné sněžení a jih Čech vydatný déšť, který zvedne hladiny toků. Ve většině Česka bude také foukat silný vítr. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před sněhem, deštěm a větrem varovali meteorologové již ve čtvrtek. Dnes se oproti předchozí výstraze výrazně rozšířila oblast, kde hrozí silný vítr. Zmírněna byla naopak výstraha před nebezpečím povodní.

ilustr

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.

Jan Jašek a Richard Belžík (zleva).

Do chilli omáčky přidali slad. A uspěli ve světě

Brno /ANKETA/ - Lámali si hlavu nad tím, jak zapojit sladový výtažek do svých chilli omáček. Nakonec ho v jedné z nich použili místo medu. Vznikl tak výrobek Chlapská hořčičná – Macho mustard, za který Richard Belžík a Jan Jašek z jihomoravské firmy My-Chilli získali na světové soutěži v Londýně mezinárodní cenu. Porotci ho označili za nejlepší chilli omáčku ve střední Evropě.

Dva týmy deváťáků a jeden tým telčských seniorů se utkali v kuchařské soutěži na Základní škole Masarykova v Telči.

Seniorka: Bylo by smutné, kdybychom vyhráli my

Telč – Vynikající těstoviny se špenátovou omáčkou a s krůtím masem, nadýchané lívanečky s ovocem a se zakysanou smetanou a také slabounké palačinky jako od babičky. Úterní dopoledne bylo zážitkem nejen pro hodnotící komisi, ale i pro tři telčské seniory.

Své síly si poměřili ve čtvrtek v přerovské restauraci Bečva mladí kuchaři a číšníci z Čech a ze Slovenska.

Mladí kuchaři a číšníci soutěžili o zlaté ostruhy

/FOTOGALERIE/ Osmnáctiletý Erik Kapusník z Trenčína chce jako kuchař v oboru vyniknout. Když dostal na soutěži Gastro Makro Cup v přerovské restauraci Bečva zadání připravit pokrm z tresky, zapojil veškerou fantazii a um. Treska v listovém těstě se špenátem se servírovala s bramborovými muffiny, zeleninovými hranolkami a koňakem dochucenou barbecue omáčkou.

Školy se snaží ve výuce držet tempo s trendy moderní gastronomie. Ilustrační foto. 16. ročník soutěže mladých kuchařů v Havířově.

Gastro výuka v Ostravě? Mladí kuchtíci jdou s dobou

Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?  

Spáleniště motorestu 4 kameny u Brandýsa nad Labem.

Koliba Čtyři kameny zatím zůstává spáleništěm

Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.

kopr vonný

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

O nejlepšího utopence a nakládaný sýr.

Utopence naloží prvně do omáčky

Staré Prachatice - Novou soutěžní kategorii přidali organizátoři do letošního ročníku soutěže O nejlepšího utopence a nakládaný sýr.