OBRAZEM: Pražení červíci i kapří hranolky. Svitavy žily food festivalem
/FOTO/ Červi, sushi nebo kapří hranolky a domácí limonády. Park Jana Palacha ve Svitavách se v sobotu proměnil v jednu velkou hospodu. Konala se tady první Svitaverna.
/FOTO/ Červi, sushi nebo kapří hranolky a domácí limonády. Park Jana Palacha ve Svitavách se v sobotu proměnil v jednu velkou hospodu. Konala se tady první Svitaverna.
Dochází Vám inspirace, co vařit? Tento recept si zamilujete - je snadný, rychlý a skvělý. Pokud chcete více omáčky, přidejte dvojnásobné množství medu, citronu, másla a koření.
Těstoviny, v našem případě penne, se hodí k obědu i k večeři. Díky masu, zelenině a sýrové omáčce se strávník nasytí a ještě si pochutná.
Hledáte recept na jídlo, které je rychle hotové a nasytí i vícečlennou rodinu? Těstovinami nikdy nic nezkazíte, vyzkoušejte třeba noky "po uhlířsku".
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale můžete použít i jiné houby.
Pokud máte rádi těstoviny, tak tohle je vynikající kombinace, kterou musíte vyzkoušet.
Naše květinové království se pyšní také tím nejchutnějším a nejlepším cukrovím a sladkostmi, a to především díky pandě Elišce, která je vyučená cukrářka, a jejím třem pomocnicím, ty jí v místní cukrárně pomáhají. Nerozhodní hosté si nedokážou jen tak lehce vybrat, protože za výlohou jsou vystavené všelijaké dobrůtky. Mohou si je zakoupit i domů, do školy či na cesty.
Tento recept si zamilujete. Je snadný, rychlý, skvělý a zvládne ho úplně každý.
Hranolky rozmočené v zahuštěné omáčce z masového výpeku posypané cucky sýrového tvarohu? Nezní to lahodně, nevypadá to lahodně, ale rozhodně to lahodně chutná. Kanadský pokrm poutine je hvězdou rychlého občerstvení posledních let a setkat se s ním můžeme už i v Česku.
Milujete švédské masové kuličky? Zkuste si oblíbený pokrm udělat sami. Hotovo máte za chvíli a výsledek je parádní.
Také nechápete, jak si někdo může pochutnávat na párku v rohlíku s kečupem? Pokud patříte mezi fanoušky hořčice, vyzbrojte se sadou následujících zajímavostí o tomto sice běžném, avšak lahodném dochucovadle.
Dvouletá holčička si na sebe na Horažďovicku strhla hrnec s horkou omáčkou. Utrpěla závažné popáleniny. Rodiče nyní prověřuje policie, zda se nedopustili těžkého ublížení na zdraví.
Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.
Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.
Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.
Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.
Tip na výborný a navíc krásný oběd. Plněné rolky nakrájené na plátky jsou pastvou pro oči i žaludek.
Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá.
Stačí pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a vykouzlíte super jídlo. Alespoň to tvrdí Zdeněk Pohlreich, autor nové kuchařky Super jednoduše. Kdo by si ji měl koupit? „Je pro každého, kdo nechce jen sedět doma a jíst z plastových krabiček, které mu přivezl nějaký dodavatel hotovek na motorce.
Křidélka na večeři, to je sázka na jistotu. A pokud si k nim uděláte i omáčku, je o zážitek postaráno…
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale samozřejmě můžete použít i jiné houby. Recept je velmi jednoduchý, ale tím více záleží na kvalitě surovin. Obzvláště kvalita koření je zásadní.
Spojení jahod a šlehačky nikdy nezklame. Lívance ozdobené dalším ovocem budou pastvou nejen pro žaludek, ale i pro oči.
Někdy není tolik času vařit, ale i rychlé jídlo může být vynikající. Recept na smažené kuře s udon nudlemi zvládne každý.
V Peci pod Sněžkou to v sobotu žilo. Horské středisko bylo plné turistů a návštěvníků tradiční soutěže Krakonošův guláš. Lidem servírovali guláše herci Pavel Nový, Robert Jašków, Tomáš Pavelka nebo moderátoři Kristina Kloubková a Pavel Svoboda. Lidé vybírali mezi jedenácti guláši. "Minutky umí každá ženská, kuchař se pozná podle omáčky," řekl herec Pavel Nový.
/FOTO, VIDEO/ Jídlo lidi baví. Zvlášť, když je chutně a originálně upravené. Celou škálu chutí a vůní z nejrůznějších koutů světa mohli gurmáni zkoumat při sobotním Food festivalu u Kamencového jezera v Chomutově. Leckdo se tam vypravil s úmyslem, že poobědvá, posvačí a možná i povečeří.
Chilli snad úplně ve všem ochutnávají lidé na letošním Chillibraní v brněnském Björnsonově sadu. Nejen milovníci ostrých chutí ho zkouší v omáčkách, burgerech, pestech, ale i třeba v čokoládě nebo pivu. Sobotní akce vyvrcholí soubojem chilližroutů.
Již pátým rokem vyrábí Radovan "Gaston" Fron ty nejpálivější omáčky v Ostravě. "Rozpálená švestka se švestkovým vínem," popisuje mistr pálivého poměrně slabou omáčku z papriček habanero, za níž získal na Festivalu maďarských chutí bronzovou medaili. Stejného ocenění se mu již dříve dostalo i v USA za mangové či ananasové.
Radovan „Gaston“ Fron vyrábí ty nejpálivější omáčky v Ostravě již pátým rokem. I z toho nejostřejšího, co na zemi roste.
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.
Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Moc kyselé, příliš kořeněné, ty v té hořčičné omáčce nemají chybu. Porota to doopravdy neměla jednoduché. Na druhém ročníku Kytlického utopence se sešlo celkem jednadvacet vzorků utopenců, tedy kyselé pochoutky z buřtů. Tak probíhala před deseti lety zajímavá soutěž v Kytlici, připomeňme si ji na fotografiích Deníku.
Neoficiální jedničkou mezi chilli je prý jakýsi Dragon's Breath (Dračí dech) objevující se víceméně jen v internetovém prostředí. Zato stále platný rekordman Carolina Reaper (Karolinský smrťák) a mírně slabší druhy Moruga, Jolokia, Naglah, Jigsaw či Big Red Mama vesele dozrávají i v jednom ostravském zahradnictví. Fakt pááálííí!!!
Z domácí chilli omáčky pro pár kamarádů se stal business. Milovníkům pálivého Petrovi Daňkovi a Petrovi Schejbalovi na českém trhu chyběly poctivé omáčky. Rozhodli se je proto začít vyrábět bez chemie. Chilli papričky berou od zemědělců z okolí a letos na podzim poprvé sklidí vlastní.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Už rostou! A nejen babky, ale i hřiby či lišky. Vydejte se s košíkem do lesa a pak se svými úlovky začněte kouzlit v kuchyni.
Lidem chtějí nabídnout práci v Babicích, Kunovicích nebo ve Starém Městě
Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?