Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.

Gastro Oscar pro Brňana: na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.

Čech získal Gastro Oscara: Na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.

Vánoční burger se stal hitem sociálních sítí

Skotský vánoční burger? Fastfoodová Babylonská věž

Chcete na chvíli utéct ze světa přeplněného lineckým cukrovím a smaženými kapry s bramborovým salátem? Třeba vás inspiruje letošní „vánoční hamburger“, který od začátku adventu nabízí svým hostům fastfoodová restaurace Hank Marvin na předměstí skotské metropole Glasgow.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem letošního roku vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato. Na snímku s partnerkou a synem.

Muž propadl fermentaci. Vytvořil jedinečnou omáčku ze zkvašených rajčat

Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem letošního roku vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato. Na snímku s partnerkou a synem.

Břeclavan propadl fermentaci. Vytvořil jedinečnou omáčku ze zkvašených rajčat

Šťavnatá rajčata přímo ze zahrady měl odmalička nejraději. V sezoně, kdy dozrávala, se postavil k záhonu a dokázal jíst jedno za druhým. Podobně to měl s kysaným zelím, zkvašenými okurky čili kvašáky, veškerou fermentovanou zeleninou a později i s ovocem. Byla proto jen otázka času, kdy to třicetiletý Břeclavan Radim Stráník, kulaté červené plody a proces kvašení dají dohromady, aby společně vytvořili FerMato neboli FERmented toMATO. Tedy jedinečnou zkvašenou rajčatovou omáčku.

Kančí panenka v ořechové krustě

Objevte kouzlo zvěřiny. Vyzkoušejte recepty nejen pro pány honiteb

Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá. 

Zdeněk Pohlreich při fotografování pro Deník v Líšnici.

Zdeněk Pohlreich vaří Super jednoduše!

Stačí pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a vykouzlíte super jídlo. Alespoň to tvrdí Zdeněk Pohlreich, autor nové kuchařky Super jednoduše. Kdo by si ji měl koupit? „Je pro každého, kdo nechce jen sedět doma a jíst z plastových krabiček, které mu přivezl nějaký dodavatel hotovek na motorce.

Soutěž o nejlepší Krakonošův guláš v Peci pod Sněžkou 2021.

FOTO: Celebritám vytřely zrak Vydrovy Boudy. Lidem chutnal jejich guláš s chilli

V Peci pod Sněžkou to v sobotu žilo. Horské středisko bylo plné turistů a návštěvníků tradiční soutěže Krakonošův guláš. Lidem servírovali guláše herci Pavel Nový, Robert Jašków, Tomáš Pavelka nebo moderátoři Kristina Kloubková a Pavel Svoboda. Lidé vybírali mezi jedenácti guláši. "Minutky umí každá ženská, kuchař se pozná podle omáčky," řekl herec Pavel Nový.

Gaston je přezdívka i obchodní jméno Radovana Frona z Ostravy-Poruby specializujícího se na pálivé dobroty.

Chilli mistr z Ostravy boduje i hořčicemi. Lidé jsou na nich zavislí, tvrdí

Již pátým rokem vyrábí Radovan "Gaston" Fron ty nejpálivější omáčky v Ostravě. "Rozpálená švestka se švestkovým vínem," popisuje mistr pálivého poměrně slabou omáčku z papriček habanero, za níž získal na Festivalu maďarských chutí bronzovou medaili. Stejného ocenění se mu již dříve dostalo i v USA za mangové či ananasové. 

Štika na smetaně

Svůj život zasvětil rybám. Vyzkoušejte recepty z nové knihy Miloše Štěpničky

Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.

Jehněčí kolínko na víně.

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Jehněčí kolínko na víně.

Jehněčí kolínko na víně s višněmi a celerovým pyré

Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí. Pokud máte problém sehnat toto ovoce, není nic jednoduššího než objednat na e-shopu třeba Žlutické sušené višně od REGENT PLUS Žlutice spol. s r.o. Jsou naprosto famózní, což dokazuje také ocenění Regionální potravina pro rok 2019 v Karlovarském kraji. Višně jsou samozřejmě bez pecek a pochází z ČR. Byly usušeny horkým vzduchem. Aby byly co nejvíce přírodní, jsou nesířené.

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Dobrou chuť!

RECEPT: Kuřecí špíz "teriyaki"

Přinášíme další skvělý recept od naší čtenářky Terezy. Tentokrát opět pro masožravce a to kuřecí "teriyaki" špíz. Dobrou chuť!

Místopředseda fotbalového klubu Vladimír Dostál a šéf generálního sponzora SAN-JV Josef Vymazal (zleva)

Z archivu Deníku: Jednadvacet utopenců bojovalo v Kytlici o přízeň poroty

/Z ARCHIVU DENÍKU/  Moc kyselé, příliš kořeněné, ty v té hořčičné omáčce nemají chybu. Porota to doopravdy neměla jednoduché. Na druhém ročníku Kytlického utopence se sešlo celkem jednadvacet vzorků utopenců, tedy kyselé pochoutky z buřtů. Tak probíhala před deseti lety zajímavá soutěž v Kytlici, připomeňme si ji na fotografiích Deníku.

Ochrana v daném případě nesouvisí s čínskou nákazou, nýbrž capsaicinem, dráždivou silicí v chilli papričkách, z nichž v kuchyni u Gastona dělají omáčky a jiné pochutiny.

Zahradníci v maskách. Jak se v Ostravě pěstují ty nejpálivější papričky světa

Neoficiální jedničkou mezi chilli je prý jakýsi Dragon's Breath (Dračí dech) objevující se víceméně jen v internetovém prostředí. Zato stále platný rekordman Carolina Reaper (Karolinský smrťák) a mírně slabší druhy Moruga, Jolokia, Naglah, Jigsaw či Big Red Mama vesele dozrávají i v jednom ostravském zahradnictví. Fakt pááálííí!!!

Učitele a učitelky ze znojemské Přímky školil profesionál.

Šéfkuchař Polčák ukázal učitelům, jak dělat nejlepší steaky

Umíte poznat dobře vyzrálé maso pro kvalitní steak? Jak maso správně připravit, aby zážitek byl dokonalý? Odpovědi na tyto otázky získalo sedm učitelů odborných předmětů gastronomických oborů ze znojemské Přímky. Ti ani v době koronavirové nezaháleli. Sebevzdělávání, distanční výuka, příprava materiálů k samostudiu pro studenty. Na Přímce se pracuje stále, jen trochu jinak, než za běžných podmínek.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.

Redaktoři vaří: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Cuketová omáčka se žampiony.

Čtenáři vaří: Cuketová omáčka se žampiony Radky Třískové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.