Telč – Vynikající těstoviny se špenátovou omáčkou a s krůtím masem, nadýchané lívanečky s ovocem a se zakysanou smetanou a také slabounké palačinky jako od babičky. Úterní dopoledne bylo zážitkem nejen pro hodnotící komisi, ale i pro tři telčské seniory.
/FOTOGALERIE/ Osmnáctiletý Erik Kapusník z Trenčína chce jako kuchař v oboru vyniknout. Když dostal na soutěži Gastro Makro Cup v přerovské restauraci Bečva zadání připravit pokrm z tresky, zapojil veškerou fantazii a um. Treska v listovém těstě se špenátem se servírovala s bramborovými muffiny, zeleninovými hranolkami a koňakem dochucenou barbecue omáčkou.
Pardubice - Univerzální hnědá omáčka sice ze školních jídelen zmizela, i tak ale děti vrací hodně jídla. Dříve zbytky jídla končily u hospodářských zvířat, dnes se musí spalovat.
Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?
Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.
Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.
Česká Skalice /FOTO/ - Svíčková je druh typické české omáčky. Vyskytuje se mnoho druhů receptů, které mírně mění její chuť. Nedá se tedy hovořit o jediném univerzálním receptu. Stejně jako u guláše či bramborového salátu, co výtvor, to originál.
Kančí kýta se zelím nebo šípkovou omáčkou? Legendární dilema myslivců ze Slavností sněženek Jiřího Menzela museli řešit také kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, když vymýšleli menu pro speciální degustační večer na počest a za osobní účasti tohoto předního českého filmového režiséra.
Kančí kýta se zelím nebo šípkovou omáčkou? Legendární dilema myslivců ze Slavností sněženek Jiřího Menzela museli řešit také kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, když vymýšleli menu pro speciální degustační večer na počest a za osobní účasti tohoto předního českého filmového režiséra.
Chrudim – Před jídelnou Základní školy Dr. Peška v Chrudimi včera vlála norská vlajka. V rámci projektu na rozšíření světové kuchyně do školních jídelen se zde podávalo norské menu.
Teplice - Od pátku probíhá v centru Galerie na Náměstí Svobody v Teplicích další ročník Čokoládového festivalu. Kulinářský zážitek připravil v sobotu například kuchař Jiří Holub, který připravoval Kuře na rajčatovo-čokoládovo omáčce.
Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.
Brno – Zdá se, že za smolným obdobím udělala definitivní tečku. Brněnskou atletku Lenku Masnou od jara roku 2015 pronásledovaly zdravotní potíže, nyní však vzhlíží k nadějnější budoucnosti. Od léta už naplno trénuje a v sobotu jedenatřicetiletá půlkařka závodící za pražský Olymp v poklidu zaběhla limit pro březnové halové mistrovství Evropy v Bělehradě.
/ROZHOVOR/ - Zdá se, že za smolným obdobím udělala definitivní tečku. Brněnskou atletku Lenku Masnou od jara roku 2015 pronásledovaly zdravotní potíže, nyní však vzhlíží k nadějnější budoucnosti. Od léta už naplno trénuje a v sobotu jedenatřicetiletá půlkařka závodící za pražský Olymp v poklidu zaběhla limit pro březnové halové mistrovství Evropy v Bělehradě.
Velké Karlovice - Kanec se zelím nebo šípkovou omáčkou? Známé dilema myslivců z legendárních Slavnostní sněženek režiséra Jiřího Menzela řešili v minulých dnech také kuchaři Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.
Mexiko - Mexiko je proslulé svými pálivými omáčkami a nechvalně proslulé pašováním drog. Místní pašeráci se rozhodli tyto dvě věci zkombinovat - což zjistilo mexické námořnictvo, když tento týden na lodi plující z Ekvádoru objevilo narkotika v barelech ostré omáčky, napsal list The Times.
Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.
Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.
Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.
Uherské Hradiště – Velikonoce a vejce. Toto spojení platí už odpradávna a proto se k nedávným velikonočním svátkům vrátil také víkendový program ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Tato instituce v sobotu 2. dubna v rámci cyklu Vaříme v muzeu hostila akci s názvem „Z receptáře našich babiček, jak využít vajíček".
Špagety s červenou omáčkou k obědu a v kolonce branek dvě trefy. Kristian Reichel položil hlavní základ důležitému vítězství 3:1 nad Karlovými Vary. Mladý útočník se poprvé v extraligové kariéře prosadil dvakrát v jednom zápase. Možná za to mohl i oběd od jeho maminky Karin.
Litvínov /FOTOGALERIE/ – Špagety s červenou omáčkou k obědu a v kolonce branek dvě trefy. Kristian Reichel položil hlavní základ důležitému vítězství 3:1 nad Karlovými Vary. Mladý útočník se poprvé v extraligové kariéře prosadil dvakrát v jednom zápase. Možná za to mohl i oběd od jeho maminky Karin.
Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.
Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.
Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.
Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".
Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.
Hradec Králové - Talíře plné dobrot, kuchařské i cukrářské umění ale také soutěž o nejlepší koprovou omáčku. To je letošní Gastro Hradec, které oslaví dvacáté narozeniny.
Hradec Králové - Talíře plné dobrot, kuchařské i cukrářské umění ale také soutěž o nejlepší koprovou omáčku. To je letošní Gastro Hradec, které oslaví dvacáté narozeniny.
Praha - O víkendech se okolí hokejbalového hřiště mění na střelnici. Alespoň takto přirovnávají lidé bydlící poblíž zvuky, které se ze sportoviště ozývají. „Čtyři roky jsme tím terorizováni," řekl minulý týden na zasedání zastupitelstva občan bydlící poblíž hornoměcholupského sportoviště. Podle něj jsou zvuky nejhlasitější, když při hokejbalovém zápase narazí míček na mantinel. Někdy prý i stačí, když dá ránu byť jen malý kluk.
Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.
Olomouc - Nejrůznější druhy čokoládových delikates, výstava obalů čokolád z celého světa a mnoho dalších sladkých pokušení čeká na návštěvníky Čokoládového festivalu, který se koná od pátku do neděle v olomoucké Galerii Šantovka. Milovníci cukrovinek zde mohou ochutnat i nápadité recepty pražských šéfkuchařů, kteří připraví například skotského lososa s omáčkou z čokolády a růžového pepře nebo smetanový čokoládový krém s chilli a slaným karamelem.
Osvětimany - Chcete víc masa nebo tlustého? Podobnou otázku v sobotu 31. ledna nejspíš zaslechlo nemalé množství návštěvníků Osvětiman. Na tamějším Žabím rynku se totiž od samého dopoledne konaly zabíjačkové hody. Již třetí ročník této akce pořádal městys Osvětimany.
Žádovice – S úsměvem a dobrou náladou slavila v sobotu kulatiny nejstarší žena v Žádovicích – Marie Surá. Všechno nejlepší a pevné zdraví jí její velká rodina, přátelé a známí přáli ke stým narozeninám.
Žádovice – S úsměvem a dobrou náladou slavila v sobotu kulatiny nejstarší žena v Žádovicích – Marie Surá. Všechno nejlepší a pevné zdraví jí její velká rodina, přátelé a známí přáli ke stým narozeninám.