Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Velkou část Česka zasáhne silné sněžení a jih Čech déšť

Velkou část České republiky zasáhne dnes odpoledne silné sněžení a jih Čech vydatný déšť, který zvedne hladiny toků. Ve většině Česka bude také foukat silný vítr. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Před sněhem, deštěm a větrem varovali meteorologové již ve čtvrtek. Dnes se oproti předchozí výstraze výrazně rozšířila oblast, kde hrozí silný vítr. Zmírněna byla naopak výstraha před nebezpečím povodní.

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.

Do chilli omáčky přidali slad. A uspěli ve světě

Brno /ANKETA/ - Lámali si hlavu nad tím, jak zapojit sladový výtažek do svých chilli omáček. Nakonec ho v jedné z nich použili místo medu. Vznikl tak výrobek Chlapská hořčičná – Macho mustard, za který Richard Belžík a Jan Jašek z jihomoravské firmy My-Chilli získali na světové soutěži v Londýně mezinárodní cenu. Porotci ho označili za nejlepší chilli omáčku ve střední Evropě.

Seniorka: Bylo by smutné, kdybychom vyhráli my

Telč – Vynikající těstoviny se špenátovou omáčkou a s krůtím masem, nadýchané lívanečky s ovocem a se zakysanou smetanou a také slabounké palačinky jako od babičky. Úterní dopoledne bylo zážitkem nejen pro hodnotící komisi, ale i pro tři telčské seniory.

Mladí kuchaři a číšníci soutěžili o zlaté ostruhy

/FOTOGALERIE/ Osmnáctiletý Erik Kapusník z Trenčína chce jako kuchař v oboru vyniknout. Když dostal na soutěži Gastro Makro Cup v přerovské restauraci Bečva zadání připravit pokrm z tresky, zapojil veškerou fantazii a um. Treska v listovém těstě se špenátem se servírovala s bramborovými muffiny, zeleninovými hranolkami a koňakem dochucenou barbecue omáčkou.

Gastro výuka v Ostravě? Mladí kuchtíci jdou s dobou

Kuřecí prsa s broskví, koprovka, rajská… Co se vlastně učí dnešní studenti v učebním oboru kuchař? Po brožurce Receptury teplých pokrmů sahají vyučující ve výuce zřídka, jen při výkladu normování a kalkulace pokrmů. A co moderní technologie, fastfoody, sushi?  

Koliba Čtyři kameny zatím zůstává spáleništěm

Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Utopence naloží prvně do omáčky

Staré Prachatice - Novou soutěžní kategorii přidali organizátoři do letošního ročníku soutěže O nejlepšího utopence a nakládaný sýr.

Svou 'paprikovou' oslnila porotu

Žamberk - Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk slaví další úspěch, a to v soutěži Barscher Cup - o nejlepší paprikovou omáčku.

FOTO: Kuře na rajčatovo-čokoládové omáčce? Proč ne!

Teplice - Od pátku probíhá v centru Galerie na Náměstí Svobody v Teplicích další ročník Čokoládového festivalu. Kulinářský zážitek připravil v sobotu například kuchař Jiří Holub, který připravoval Kuře na rajčatovo-čokoládovo omáčce. 

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.

Masná je zdravá, má limit. Omáčka kolem zranění mě unavovala, říká o patáliích

Brno – Zdá se, že za smolným obdobím udělala definitivní tečku. Brněnskou atletku Lenku Masnou od jara roku 2015 pronásledovaly zdravotní potíže, nyní však vzhlíží k nadějnější budoucnosti. Od léta už naplno trénuje a v sobotu jedenatřicetiletá půlkařka závodící za pražský Olymp v poklidu zaběhla limit pro březnové halové mistrovství Evropy v Bělehradě.

Půlkařka Masná je zdravá a má limit: Omáčka kolem zranění mě unavovala

/ROZHOVOR/ - Zdá se, že za smolným obdobím udělala definitivní tečku. Brněnskou atletku Lenku Masnou od jara roku 2015 pronásledovaly zdravotní potíže, nyní však vzhlíží k nadějnější budoucnosti. Od léta už naplno trénuje a v sobotu jedenatřicetiletá půlkařka závodící za pražský Olymp v poklidu zaběhla limit pro březnové halové mistrovství Evropy v Bělehradě.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Mexičtí pašeráci schovali drogy do sudů s ostrou chilli omáčkou

Mexiko - Mexiko je proslulé svými pálivými omáčkami a nechvalně proslulé pašováním drog. Místní pašeráci se rozhodli tyto dvě věci zkombinovat - což zjistilo mexické námořnictvo, když tento týden na lodi plující z Ekvádoru objevilo narkotika v barelech ostré omáčky, napsal list The Times.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí nadstandardní stravu

Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.

Nejlepší šípkovou omáčku vaří v Chocni

Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.

SOUTĚŽ: Čokofest láká na kulinářské speciality a nevšední workshopy

Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.

Slovácké muzeum nabídlo omáčky i tlačenku z vajec

Uherské Hradiště – Velikonoce a vejce. Toto spojení platí už odpradávna a proto se k nedávným velikonočním svátkům vrátil také víkendový program ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Tato instituce v sobotu 2. dubna v rámci cyklu Vaříme v muzeu hostila akci s názvem „Z receptáře našich babiček, jak využít vajíček".

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Střelecký recept? Špagety s červenou omáčkou, smála se Karin Reichlová

Litvínov /FOTOGALERIE/ – Špagety s červenou omáčkou k obědu a v kolonce branek dvě trefy. Kristian Reichel položil hlavní základ důležitému vítězství 3:1 nad Karlovými Vary. Mladý útočník se poprvé v extraligové kariéře prosadil dvakrát v jednom zápase. Možná za to mohl i oběd od jeho maminky Karin.

Přípravy na Gourmet festival? Podával se pečený hovězí pupek s lanýžovou omáčkou

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.

Předkrmem je ovar, tečkou lívance

Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".

Na Buchlově vařili stovky let staré recepty

Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.