Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Veronika Krejsová při soutěži o nejlepší paprikovou omáčku.

Svou 'paprikovou' oslnila porotu

Žamberk - Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk slaví další úspěch, a to v soutěži Barscher Cup - o nejlepší paprikovou omáčku.

Čokoládový Festival 2017 Teplice

FOTO: Kuře na rajčatovo-čokoládové omáčce? Proč ne!

Teplice - Od pátku probíhá v centru Galerie na Náměstí Svobody v Teplicích další ročník Čokoládového festivalu. Kulinářský zážitek připravil v sobotu například kuchař Jiří Holub, který připravoval Kuře na rajčatovo-čokoládovo omáčce. 

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.

Osmistovkařka Lenka Masná.

Masná je zdravá, má limit. Omáčka kolem zranění mě unavovala, říká o patáliích

Brno – Zdá se, že za smolným obdobím udělala definitivní tečku. Brněnskou atletku Lenku Masnou od jara roku 2015 pronásledovaly zdravotní potíže, nyní však vzhlíží k nadějnější budoucnosti. Od léta už naplno trénuje a v sobotu jedenatřicetiletá půlkařka závodící za pražský Olymp v poklidu zaběhla limit pro březnové halové mistrovství Evropy v Bělehradě.

Lenka Masná

Půlkařka Masná je zdravá a má limit: Omáčka kolem zranění mě unavovala

/ROZHOVOR/ - Zdá se, že za smolným obdobím udělala definitivní tečku. Brněnskou atletku Lenku Masnou od jara roku 2015 pronásledovaly zdravotní potíže, nyní však vzhlíží k nadějnější budoucnosti. Od léta už naplno trénuje a v sobotu jedenatřicetiletá půlkařka závodící za pražský Olymp v poklidu zaběhla limit pro březnové halové mistrovství Evropy v Bělehradě.

V areálu bývalé školy ve Vápenicích si návštěvníci pochutnávali na patnácti tradičních specialitách z oblasti Kopanic.

Ve Vápenicích se ochutnával i starý recept na povidlovou omáčku

Vápenice – Advent jako tradiční čas půstu měl v minulosti velký vliv na kopanické domácnosti a jejich přípravu pokrmů v období Vánoc. Právě o tom se mohli přesvědčit návštěvníci sobotní ochutnávky starodávných adventních kopanických jídel, která se tradičně konala v areálu bývalé školy ve Vápenicích.

Kokain - Ilustrační foto

Mexičtí pašeráci schovali drogy do sudů s ostrou chilli omáčkou

Mexiko - Mexiko je proslulé svými pálivými omáčkami a nechvalně proslulé pašováním drog. Místní pašeráci se rozhodli tyto dvě věci zkombinovat - což zjistilo mexické námořnictvo, když tento týden na lodi plující z Ekvádoru objevilo narkotika v barelech ostré omáčky, napsal list The Times.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí na všech svých odděleních nadstandardní stravu.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí nadstandardní stravu

Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.

Ilustrační foto.

Nejlepší šípkovou omáčku vaří v Chocni

Hradec Králové, Choceň – Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň bodovali na národní soutěži kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec. Hodnotitelům chutnaly jejich buchty a především šípková omáčka.

Festival čokolády.

SOUTĚŽ: Čokofest láká na kulinářské speciality a nevšední workshopy

Plzeň – Čokoládu na sto a jeden způsob představí západočeské metropoli letošní už čtvrtý ročník festivalu Čokofest. Od pátku 15. dubna do neděle se se bude vůbec poprvé konat v prostorech Papírny. Akce láká na nabitý program pro celou rodinu a jak podotýká její organizátor Chris Delattre, nadcházející ročník bude větší než ty minulé.

Sobota 2. dubna patřila ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti pokrmům z vajíček.

Slovácké muzeum nabídlo omáčky i tlačenku z vajec

Uherské Hradiště – Velikonoce a vejce. Toto spojení platí už odpradávna a proto se k nedávným velikonočním svátkům vrátil také víkendový program ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Tato instituce v sobotu 2. dubna v rámci cyklu Vaříme v muzeu hostila akci s názvem „Z receptáře našich babiček, jak využít vajíček".

Ilustrační foto.

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Souboj nejhorších týmů extraligy - Litvínova a Varů.

Střelecký recept? Špagety s červenou omáčkou, smála se Karin Reichlová

Litvínov /FOTOGALERIE/ – Špagety s červenou omáčkou k obědu a v kolonce branek dvě trefy. Kristian Reichel položil hlavní základ důležitému vítězství 3:1 nad Karlovými Vary. Mladý útočník se poprvé v extraligové kariéře prosadil dvakrát v jednom zápase. Možná za to mohl i oběd od jeho maminky Karin.

Ilustrační foto.

Přípravy na Gourmet festival? Podával se pečený hovězí pupek s lanýžovou omáčkou

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Šéfkuchař pražské restaurace La Veranda Radek David esteticky upravuje pokrm na talíře, dává si pozor na každou maličkost. Vše musí vypadat dokonale. „Podává se pečený hovězí pupek, pastiňákové pyré, bramborové krokety plněné pyré ze slaniny a cibule a k tomu lanýžová omáčka a chřest," poodhaluje mistr, který patří do národního týmu kuchařů, co vlastně máme před sebou na talíři.

Ilustrační foto.

Předkrmem je ovar, tečkou lívance

Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.

František Škanta v soutěži MasterChef.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.

Nekompromisní porotce soutěže František Škanta (vpravo) svým kuchařským uměním zaujal. K pokrmu, který připravil, měli jen drobnou výtku. Verdikt Františka dojal.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".

Gastroprohlídky na hradě Buchlov

Na Buchlově vařili stovky let staré recepty

Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.

Hokejbaloví hráči by se měli přesunout na nové místo za jeden a půl roku.

Radnice chce přestěhovat hřiště, které trápí lidi hlukem

Praha - O víkendech se okolí hokejbalového hřiště mění na střelnici. Alespoň takto přirovnávají lidé bydlící poblíž zvuky, které se ze sportoviště ozývají. „Čtyři roky jsme tím terorizováni," řekl minulý týden na zasedání zastupitelstva občan bydlící poblíž hornoměcholupského sportoviště. Podle něj jsou zvuky nejhlasitější, když při hokejbalovém zápase narazí míček na mantinel. Někdy prý i stačí, když dá ránu byť jen malý kluk.

Restaurace U Bulánka

Restaurace se stane Mekkou gurmánů a milovníků zvěřiny

Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.

Čokoládový festival v Olomouci

To bude lahoda! Čokoládu na festivalu připraví i s lososem či pivem

Olomouc -  Nejrůznější druhy čokoládových delikates, výstava obalů čokolád z celého světa a mnoho dalších sladkých pokušení čeká na návštěvníky Čokoládového festivalu, který se koná od pátku do neděle v olomoucké Galerii Šantovka. Milovníci cukrovinek zde mohou ochutnat i nápadité recepty pražských šéfkuchařů, kteří připraví například skotského lososa s omáčkou z čokolády a růžového pepře nebo smetanový čokoládový krém s chilli a slaným karamelem.

Zabijačka v Osvětimanech

Slivovice, ovar i mozečková omáčka. To byla zabijačka v Osvětimanech

Osvětimany - Chcete víc masa nebo tlustého? Podobnou otázku v sobotu 31. ledna nejspíš zaslechlo nemalé množství návštěvníků Osvětiman. Na tamějším Žabím rynku se totiž od samého dopoledne konaly zabíjačkové hody. Již třetí ročník této akce pořádal městys Osvětimany.

Jakub Pátra pěstuje chilli papričky ve fóliovnících nedaleko Mělníka.

Jakub Pátra: Chilli je legální droga, na které jsem závislý

Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.

Ilustrační foto

Burger King v Japonsku přichází s černým cheesburgerem

Tokio – Japonská pobočka řetězce rychlého občerstvení Burger King začne tento měsíc nabízet nový typ cheesburgeru, který má bizarní černou barvu. Kromě černé housky bude černá i omáčka a sýr, informoval britský deník The Independent.

Ve sportovní hale v Břestku návštěvníci ochutnali trnková jídla.

V Břestku uvařila povidla ze 120 kilo trnek

Břestek – Metyja, trnková omáčka a slivovice provoněly v sobotu odpoledne sportovní halu v Břestku. Uskutečnil se tam další ročník akce nazvané Chvála trnce. Dvě hodiny po začátku si lidé mohli dát už jen omáčku, protože metyja rychle zmizela.

Chillibraní na brněnském koupališti Riviéra.

OBRAZEM: Vítěz Chilližrouta spořádal omáčku třikrát pálivější než pepřový sprej

Brno – Mléko a chleba posloužily jako první pomoc účastníkům soutěže Chilližrout, která se v sobotu konala na brněnském koupališti Riviéra. Soutěžícím postupně naservírovali třináct chodů, přičemž každý byl pálivější než ten předchozí. „V posledním kole dostali nasekanou papričku infinity s chilli extraktem 6,4 milionu jednotek pálivosti. Pro srovnání běžně vyráběné pepřové spreje mají asi dva miliony jednotek," přiblížil organizátor Petr Klemeš.