
Gastro Hradec: Kuchaři i cukráři ukážou své umění
Hradec Králové - Talíře plné dobrot, kuchařské i cukrářské umění ale také soutěž o nejlepší koprovou omáčku. To je letošní Gastro Hradec, které oslaví dvacáté narozeniny.
Hradec Králové - Talíře plné dobrot, kuchařské i cukrářské umění ale také soutěž o nejlepší koprovou omáčku. To je letošní Gastro Hradec, které oslaví dvacáté narozeniny.
Hradec Králové - Talíře plné dobrot, kuchařské i cukrářské umění ale také soutěž o nejlepší koprovou omáčku. To je letošní Gastro Hradec, které oslaví dvacáté narozeniny.
Praha - O víkendech se okolí hokejbalového hřiště mění na střelnici. Alespoň takto přirovnávají lidé bydlící poblíž zvuky, které se ze sportoviště ozývají. „Čtyři roky jsme tím terorizováni," řekl minulý týden na zasedání zastupitelstva občan bydlící poblíž hornoměcholupského sportoviště. Podle něj jsou zvuky nejhlasitější, když při hokejbalovém zápase narazí míček na mantinel. Někdy prý i stačí, když dá ránu byť jen malý kluk.
Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.
Olomouc - Nejrůznější druhy čokoládových delikates, výstava obalů čokolád z celého světa a mnoho dalších sladkých pokušení čeká na návštěvníky Čokoládového festivalu, který se koná od pátku do neděle v olomoucké Galerii Šantovka. Milovníci cukrovinek zde mohou ochutnat i nápadité recepty pražských šéfkuchařů, kteří připraví například skotského lososa s omáčkou z čokolády a růžového pepře nebo smetanový čokoládový krém s chilli a slaným karamelem.
Osvětimany - Chcete víc masa nebo tlustého? Podobnou otázku v sobotu 31. ledna nejspíš zaslechlo nemalé množství návštěvníků Osvětiman. Na tamějším Žabím rynku se totiž od samého dopoledne konaly zabíjačkové hody. Již třetí ročník této akce pořádal městys Osvětimany.
Žádovice – S úsměvem a dobrou náladou slavila v sobotu kulatiny nejstarší žena v Žádovicích – Marie Surá. Všechno nejlepší a pevné zdraví jí její velká rodina, přátelé a známí přáli ke stým narozeninám.
Žádovice – S úsměvem a dobrou náladou slavila v sobotu kulatiny nejstarší žena v Žádovicích – Marie Surá. Všechno nejlepší a pevné zdraví jí její velká rodina, přátelé a známí přáli ke stým narozeninám.
Litkovice – Deník pořádal soutěž Vaříme, pečeme o nejlepší vánoční recept.
Česká Lípa /ROZHOVOR/ – Kapela Mandrage právě projíždí v plném proudu své podzimní turné Siluety Tour Part II, jehož sedmou zastávkou bude v pátek 31. října Kulturní dům Crystal v České Lípě.
Česká Lípa – Kapela Mandrage právě projíždí v plném proudu své podzimní turné Siluety Tour Part II, jehož sedmou zastávkou bude v pátek 31. října Kulturní dům Crystal v České Lípě.
Pokud se vám letos urodily švestky, máme pro vás tipy na jejich zpracování. Budete se olizovat až za ušima.
Mělník /FOTOGALERIE/ - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.
Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.
Tokio – Japonská pobočka řetězce rychlého občerstvení Burger King začne tento měsíc nabízet nový typ cheesburgeru, který má bizarní černou barvu. Kromě černé housky bude černá i omáčka a sýr, informoval britský deník The Independent.
Plzeň – Uzená kachní prsa se smetanovokřenovou omáčkou, selečí kolínko nebo brasírované hovězí lýtko.
Břestek – Metyja, trnková omáčka a slivovice provoněly v sobotu odpoledne sportovní halu v Břestku. Uskutečnil se tam další ročník akce nazvané Chvála trnce. Dvě hodiny po začátku si lidé mohli dát už jen omáčku, protože metyja rychle zmizela.
Brno – Mléko a chleba posloužily jako první pomoc účastníkům soutěže Chilližrout, která se v sobotu konala na brněnském koupališti Riviéra. Soutěžícím postupně naservírovali třináct chodů, přičemž každý byl pálivější než ten předchozí. „V posledním kole dostali nasekanou papričku infinity s chilli extraktem 6,4 milionu jednotek pálivosti. Pro srovnání běžně vyráběné pepřové spreje mají asi dva miliony jednotek," přiblížil organizátor Petr Klemeš.
Jiřina Dousková, která se zabývá zdravou výživou, dnes připravila dýňovou omáčku s kostičkami tofu.
Podzim se svým proměnlivým počasím je často obdobím oslabené imunity. Chraňme naše tělo proti riziku nachlazení, kašle, zánětům dýchacích cest
Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.
Bžany - Soutěž o nejlepší svíčkou v Bžanech byla součástí tamních slavností, které se konaly v sobotu na fotbalovém hřišti. Hudební produkce, soutěže pro děti, pivo, párky, zábava. Tradiční akce v této obci byla letos zpestřena soutěží o kuchařské umění.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.
Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Recept nám poslala Jana Jelenová, Černčice.
Recept nám poslala Mirka Paříková, Nové Město na Moravě.
Bernartice - Nejoblíbenější jsou sladká jídla, treska či řízek s bramborovou kaší, naopak čočka, rybí filé nebo bramborový salát strávníkům v bernartické školní jídelně „nejedou".
Kraslice - Nový seriál NÁŠ RODINNÝ RECEPT
Uherské Hradiště – „Zabíjačková specialita nejsou jen jitrnice a jelita," hlásalo tajuplně motto na pozvánce Slováckého muzea v Uherském Hradišti, které tímto lákalo na další akci v rámci pásma „Tvoříme v muzeu".
Brno /ROZHOVOR/ – Od roku 1986 se žádnému českému dráhovému cyklistovi nepovedlo to, co v pátek sprinterovi brněnské Dukly Pavlu Kelemenovi. Dvaadvacetiletý mladík překonal světový rekord.
Praha – Houskové, bramborové i karlovarské knedlíky budou hrát hlavní roli v Soutěži o nejlepší český knedlík, jejíž sedmý ročník se uskuteční ve čtvrtek v pražském Hotelu Kampa. Někteří soutěžící se na akci připravují už od léta, například sbírají ty nejlepší houby na omáčku, kterou svůj knedlík přelijí, řekli organizátoři akce.
Nymburk - Nejlepší oddělení. Tak mluví o bývalém dětském pavilonu v nymburské nemocnici lékař Tomáš Omáčka. Město ho chce ale pronajmout, aby získalo peníze pro nemocnici. Omáčka nad tím kroutí hlavou a nabízí řešení.
Luhačovice – Přesně v 11 hodin a 11 minut se v Resortu Luhačovice vyklubalo na svět první letošní Svatomartinské víno. Jeho slavnostním otevřením byly zahájeny Svatomartinské hody Resortu Luhačovice, které potrvají až do neděle.
Uherské Hradiště – Už podruhé se ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vařilo z brambor. Zatímco první díl byl věnovaný plackám a bramborám nasladko, v sobotu přišly na řadu bramborové omáčky.
Cuketa patří k oblíbeným surovinám v naší kuchyni. Její velkou výhodou je, že se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Pojďme se podívat, co s její pomocí můžete vytvořit.
Brno - Nastříkat si do úst pepřový sprej? Dvaadvacetiletý Roman Kalista pozřel o víkendu v Brně na soutěži Chillibraní něco mnohem horšího. Ve finále ho čekala omáčka, která je třiapůlkrát pálivější než pepřový sprej. „Bylo to extrémní, nic tak pálivého jsem nikdy nejedl," vypráví student medicíny z Prahy.
Berlín - V Německu vypukl spor o cikánskou omáčku, kterou dobře znají i strávníci v Česku. Podle jedné z tamních romských organizací je tento název diskriminující a žádá její přejmenování například na pikantní omáčku. Němečtí producenti však její název za rasistický nepovažují a odvolávají se na více než stoletou tradici výroby této pochutiny.
Praha - Na neděli chystá pražská zoo již tradiční Den hmyzozřavců. Návštěvníci se budou moci těšit na ochutnávku nudlí se švábí omáčkou, sarančat v sezamovém trojobalu, červů na česneku a dalších netradičních pokrmů.
Praha - Na neděli chystá pražská zoo již tradiční Den hmyzozřavců. Návštěvníci se budou moci těšit na ochutnávku nudlí se švábí omáčkou, sarančat v sezamovém trojobalu, červů na česneku a dalších netradičních pokrmů.
Ovoce a zeleninu zavařuje snad každý zahrádkář. Zde je několik netradičních receptů.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?
Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?
Ostrava - Ďábelská omáčka nebo na bylinkový dresink. V restauracích bývají k dochucení jídel používány poměrně často.
Ostrava - Ďábelská omáčka nebo na bylinkový dresink. V restauracích bývají k dochucení jídel používány poměrně často.
Sadská, Velenka - O tom, že divoká prasata žijí v kerských lesích, ví díky knize Bohumila Hrabala a filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek prakticky celý svět.
Uherské Hradiště – V pořadí už devatenáctý sobotní tvořivý program, tentokrát s názvem Omáčky starodávné, každý uvařit zvládne, připravilo pro své návštěvníky Slovácké muzeum Uherské Hradiště.