Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Jakub Pátra: Chilli je legální droga, na které jsem závislý

Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.

Burger King v Japonsku přichází s černým cheesburgerem

Tokio – Japonská pobočka řetězce rychlého občerstvení Burger King začne tento měsíc nabízet nový typ cheesburgeru, který má bizarní černou barvu. Kromě černé housky bude černá i omáčka a sýr, informoval britský deník The Independent.

V Břestku uvařila povidla ze 120 kilo trnek

Břestek – Metyja, trnková omáčka a slivovice provoněly v sobotu odpoledne sportovní halu v Břestku. Uskutečnil se tam další ročník akce nazvané Chvála trnce. Dvě hodiny po začátku si lidé mohli dát už jen omáčku, protože metyja rychle zmizela.

OBRAZEM: Vítěz Chilližrouta spořádal omáčku třikrát pálivější než pepřový sprej

Brno – Mléko a chleba posloužily jako první pomoc účastníkům soutěže Chilližrout, která se v sobotu konala na brněnském koupališti Riviéra. Soutěžícím postupně naservírovali třináct chodů, přičemž každý byl pálivější než ten předchozí. „V posledním kole dostali nasekanou papričku infinity s chilli extraktem 6,4 milionu jednotek pálivosti. Pro srovnání běžně vyráběné pepřové spreje mají asi dva miliony jednotek," přiblížil organizátor Petr Klemeš.

Pedagogové a studenti univerzity chystají kuchařku

Opava - Pokud byste s trochou nadsázky chtěli okusit slezské nebe, nemusíte jít daleko. Stačí jen ochutnat takto nazvaný pokrm. Jeho recept najdete v Regionální kuchařce Opavského Slezska 2014, která by měla být k dostání letos v srpnu v Městském informačním středisku pod Hláskou a v některých restauracích.

Nejlepší svíčkovou uvařila v Bžanech Jaroslava Masopustová

Bžany - Soutěž o nejlepší svíčkou v Bžanech byla součástí tamních slavností, které se konaly v sobotu na fotbalovém hřišti. Hudební produkce, soutěže pro děti, pivo, párky, zábava. Tradiční akce v této obci byla letos zpestřena soutěží o kuchařské umění.

Uvařme si o víkendu: Kuře v hříbkové omáčce

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Soutěž o nejlepší český knedlík letos přilákala i mladé kuchaře

Praha – Houskové, bramborové i karlovarské knedlíky budou hrát hlavní roli v Soutěži o nejlepší český knedlík, jejíž sedmý ročník se uskuteční ve čtvrtek v pražském Hotelu Kampa. Někteří soutěžící se na akci připravují už od léta, například sbírají ty nejlepší houby na omáčku, kterou svůj knedlík přelijí, řekli organizátoři akce.

Dětské oddělení chce město pronajmout. Lékař je proti

Nymburk - Nejlepší oddělení. Tak mluví o bývalém dětském pavilonu v nymburské nemocnici lékař Tomáš Omáčka. Město ho chce ale pronajmout, aby získalo peníze pro nemocnici. Omáčka nad tím kroutí hlavou a nabízí řešení.

Na Svatomartinské hody zve i Resort Luhačovice

Luhačovice – Přesně v 11 hodin a 11 minut se v Resortu Luhačovice vyklubalo na svět první letošní Svatomartinské víno. Jeho slavnostním otevřením byly zahájeny Svatomartinské hody Resortu Luhačovice, které potrvají až do neděle.

V muzeu vařili omáčky a pekli chleba

Uherské Hradiště – Už podruhé se ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti vařilo z brambor. Zatímco první díl byl věnovaný plackám a bramborám nasladko, v sobotu přišly na řadu bramborové omáčky.

Nic tak pálivého jsem nikdy nejedl, říká vítěz v pojídaní chilli

Brno - Nastříkat si do úst pepřový sprej? Dvaadvacetiletý Roman Kalista pozřel o víkendu v Brně na soutěži Chillibraní něco mnohem horšího. Ve finále ho čekala omáčka, která je třiapůlkrát pálivější než pepřový sprej. „Bylo to extrémní, nic tak pálivého jsem nikdy nejedl," vypráví student medicíny z Prahy.

Německým Romům se nelíbí cikánská omáčka, chtějí ji přejmenovat

Berlín - V Německu vypukl spor o cikánskou omáčku, kterou dobře znají i strávníci v Česku. Podle jedné z tamních romských organizací je tento název diskriminující a žádá její přejmenování například na pikantní omáčku. Němečtí producenti však její název za rasistický nepovažují a odvolávají se na více než stoletou tradici výroby této pochutiny.

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

Chuť Jeseníků můžete okoštovat v Rýmařově

Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?

Chuť Jeseníků můžete okoštovat v Rýmařově

Rýmařov - Člověku se až sliny sbíhají nad tou lákavou nabídkou. Co ochutnat? Cibuláčův boršč s medem od Rešovských vodopádů? A k tomu si dát třeba Špekovou pečeni s chlebovou omáčkou nebo Horský bigos s domácím chlebem?

Chloubou je hlavně poctivost

Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?

Ve Slováckém muzeu vařili levné a chutné omáčky

Uherské Hradiště – V pořadí už devatenáctý sobotní tvořivý program, tentokrát s názvem Omáčky starodávné, každý uvařit zvládne, připravilo pro své návštěvníky Slovácké muzeum Uherské Hradiště.

Kuchtíci soutěžili. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Kuchtíci soutěžili v Hradci. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Vařte se Slováckými novinami: Trnková omáčka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Vařte se Slováckými novinami: Česneková omáčka (Chamula)

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.