Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Dobroty na hradě Buchlov

Buchlov provoněli pečení pstruzi, křepelky i hroznová omáčka. Stály se fronty

Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.

Hruškové frgále.

Typických jídel obce a města na Zlínsku příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Hruškové frgále.

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Ilustrační foto

Krajská veterinární správa nařídila stáhnout špatně označené sardinky

Zlín – Přes dva tisíce konzerv Baltických sardinek v tomatové omáčce z Estonska musela v uplynulých dnech z tržní sítě stáhnout distributorská firma ze Zlína. Společnost, která dodává převážně do supermarketů po celé republice i v zahraničí, do obchodů totiž dodala konzervy, jejichž obsah neodpovídal popisu.

JIŘÍ KRAMPOL. Vaření má v krvi, jeho teta byla zámeckou kuchařkou.

Miluje steaky i sekanou

Populární herec připravil česnekové brambory podle legendárního restauratéra a propagátora české kuchyně Josefa Vladaře.

Menu Ústeckého deníku - vepřové plátky na pivu.

RECEPT DENÍKU: Místo jíšky použil kuchař chléb

Ústí nad Labem - Složením se zařadil do Bavorské kuchyně. Místo jíškou ho kuchař zahustil chlebem. Tak jako každý čtvrtek se na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Magdaléna Pecháčková s Vepřovými plátky na pivu.

Ilustrační foto.

Jarní omáčku, tu znám od své babičky

Region - Už jen pár dnů a kalendáře nám ohlásí příchod jara. I v Deníku ohlašujeme změnu ročních období akcí Česko vítá jaro. Vítáme ho společně se čtenáři soutěží o nejlepší velikonoční recept. Zúčastnila se i Milena Strnisková z Olomouce, která se s ostatními podělila o svůj recept na jarní omáčku.

Počítačová hra Insane 2.

Insane 2: je podobný MotorStormu, ovšem je od jiného studia

Vývojáři společnosti Targem Games oprašují poslední dobou jednu starou závodní klasiku za druhou. Pokud lze dřívější pokusy označit za partyzánské, když jen kopírovaly a nechaly se inspirovat, tentokrát už je to oficiální, jelikož se vše děje s posvěcením Codemasters. 

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Recepty klasické italské kuchyně připravuje gastronomický odborník Claudio Rossi

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Jaroslav Svěcený a Michal Dvořák k turné Vivaldianno

Jaroslav Svěcený: Lžíce v rybí polévce musí stát

Praha /EXKLUZIVNÉ/ – Jakmile někdo před ním vyřkne slovo Vánoce, okamžitě se mu vybaví zajíc na černé omáčce. A když název tohoto jídla sám vysloví, okamžitě na něm poznáte, že to musí být opravdová dobrota. Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený právě tohle jídlo míval na stole v dětství na štědrovečerním sto­le. „Dětské Vánoce jsem zažíval v Hradci Králové, kde jsem se narodil. Zajíc na černé omáčce na sladko, mandle, rozinky, to vše provoněné uzeným, co vám budu povídat, lahůdka!“ doslova se zasní světoznámý houslista.

Američan ve službách českého mistra Drew Naymick (číslo 41) si užil slavnostní večeři pořádanou nymburským klubem

Naymick: To byl fakt obrovský pták

Nymburk – Vedení basketbalového klubu Nymburk k překvapení některých nových hráčů uspořádalo slavnostní večeři pro hráče. Na jídelníčku byl krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a další pamlsky. Slavis se Den díkůvzdání. „To byl fakt obrovský pták,“ byl upřímně překvapený pivot Drew Naymick, jemuž jsme položili několik otázek.

Tým školní kuchyně ve Višňové ve složení vedoucí kuchyně Jany Žákové (vpravo), šéfkuchařky Věry Petrové (uprostřed) a pomocné kuchařky Renaty Mokré (vlevo).

Školní kuchyně ve Višňové. Tady blafy nevaří

Višňová – Pro člověka, který si pod pojmem školní jídelna představí hovězí tvrdé jako podešev zalité univerzální hnědou omáčkou, mezi žactvem přezdívanou jednoduše UHO, by byla návštěva dnešních školních jídelen probuzením ze zlého snu.

Kurz vaření v Zábřehu. Ve středu 12. října byly na programu steaky

FOTO: Zábřeh se učil dělat steaky. Podívejte se

Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.

Vítěz soutěže Domácí gastro.ol: tvarůžkovo-lišková omáčka k masu

Domácí gastro.ol má vítěze: tvarůžkovo-liškovou omáčku! Tady je recept

Olomouc – Jídla z tvarůžků i povidel, ale hlavně tradiční a rodinnými strávníky prověřené pokrmy. Téměř dvě desítky hanáckých receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásila olomoucká radnice. V rámci právě probíhajícím výstavy Flora nyní vyhlásila vítěze.

Malá mořská víla, symbol dánské Kodaně. Ilustrační foto

Dánská kuchyně? Sleď, obložený chlebíček a lékořice

Dánsko, země Legolandu, designu, cykloturistiky a sudů piva je pramálo známé svou kuchyní, avšak světoznámé díky svým restauracím. V Dánsku se nachází vysoký počet restaurací oceněných Michelinskou hvězdou a v Kodani je dokonce nejlepší restaurace na světě.

Obsluhu kotulky si vyzkoušel i starosta Selce (zprava).

Trnky se v Břestku proměňovaly v povidla

Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační foto

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Ilustrační foto

Jak chutnají Jeseníky? No přece báječně!

Jeseníky - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky.

Ve středu 15. června byl v šumperské restauraci Černý Havran odstartován gastronomický festival Chuť Jeseníků

Jak chutnají Jeseníky? No přece báječně!

Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky. Nejde však jen o pokrmy pro „vyvolené“ takto si mohou až do konce září pochutnávat návštěvníci v restauracích na Šumpersku, Jesenicku i Rýmařovsku. Právě byl totiž odstartován unikátní projekt Chuť Jeseníků.

Ve středu 15. června byl v šumperské restauraci Černý Havran odstartován gastronomický festival Chuť Jeseníků

Jak chutnají Jeseníky? Báječně!

Šumperk /FOTOGALERIE/ - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu.

Vdolky, vdolky, vdolky. Zdobení nebere konce. Namazat, vyskládat, stříknout šlehačkou. Jo, 180 strávníků má holt hlad, takže se kuchařky musí otáčet

V KŮŽI: Koprovku v hrádeckém jídelníčku nenajdete

Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.