Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

V Everestu zapíjejí indickou kuchyni grogem

Brno - Vybledlá malba vinné révy a velký obraz s Eiffelovkou na oprýskané zdi. Vstup do restaurace Everest nedaleko brněnského centra spíš než indický podnik připomíná vinárnu nižší cenové kategorie. „Interiér nezachrání ani indické obrázky přilepené na zeď dvěma proužky izolepy. A to je jen jedna z věcí, na které by měl majitel zapracovat, aby restauraci pozvedl. Šanci má, jídlo je totiž dobré," myslí si šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Do taštiček zavírá koprovou omáčku i guláš

České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Vymyslel taštičky s náplní, které mají nekonečně variant. Inspirace čerpá z typických národních jídel celého světa, své nápady nyní vydává už i v knize

Do taštiček zavírá koprovou omáčku i guláš

České Budějovice - Rodák z Českých Budějovic Petr Jachnin zaujal v kuchařské soutěži Recept na bohatství. Vymyslel taštičky s náplní, které mají nekonečně variant. Inspirace čerpá z typických národních jídel celého světa, své nápady nyní vydává už i v knize

Svíčková jak od maminky? Jedině v Česticích

Čestice – Minutky si můžete dát v každé restauraci, ale pořádnou omáčku, za kterou by se nemusela stydět ani prababička, ochutnáte v Čestické hospodě. Ta se už opakovaně stala tou nejoblíbenější hospůdkou čtenářů Deníku. Letos už potřetí za sebou.

FOTOGALERIE: Kaštanový krém a srnčí medailonky bodovaly

Noviny pod Ralskem - Kaštanová polévka a srnčí medailonky v ořechové omáčce s Williams kroketami ve tvaru hrušky byly největšími hity během Zvěřinového víkendu, který svým hostům nabídl hostinec U zlaté lípy v Novinách pod Ralskem.

Buchlov provoněli pečení pstruzi, křepelky i hroznová omáčka. Stály se fronty

Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.

Typických jídel obce a města na Zlínsku příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Typických jídel obce a města v kraji příliš mnoho nemají

Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.

Krajská veterinární správa nařídila stáhnout špatně označené sardinky

Zlín – Přes dva tisíce konzerv Baltických sardinek v tomatové omáčce z Estonska musela v uplynulých dnech z tržní sítě stáhnout distributorská firma ze Zlína. Společnost, která dodává převážně do supermarketů po celé republice i v zahraničí, do obchodů totiž dodala konzervy, jejichž obsah neodpovídal popisu.

Miluje steaky i sekanou

Populární herec připravil česnekové brambory podle legendárního restauratéra a propagátora české kuchyně Josefa Vladaře.

RECEPT DENÍKU: Místo jíšky použil kuchař chléb

Ústí nad Labem - Složením se zařadil do Bavorské kuchyně. Místo jíškou ho kuchař zahustil chlebem. Tak jako každý čtvrtek se na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Magdaléna Pecháčková s Vepřovými plátky na pivu.

Jarní omáčku, tu znám od své babičky

Region - Už jen pár dnů a kalendáře nám ohlásí příchod jara. I v Deníku ohlašujeme změnu ročních období akcí Česko vítá jaro. Vítáme ho společně se čtenáři soutěží o nejlepší velikonoční recept. Zúčastnila se i Milena Strnisková z Olomouce, která se s ostatními podělila o svůj recept na jarní omáčku.

Insane 2: je podobný MotorStormu, ovšem je od jiného studia

Vývojáři společnosti Targem Games oprašují poslední dobou jednu starou závodní klasiku za druhou. Pokud lze dřívější pokusy označit za partyzánské, když jen kopírovaly a nechaly se inspirovat, tentokrát už je to oficiální, jelikož se vše děje s posvěcením Codemasters. 

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Deník servíruje italské speciality: Boloňská omáčka

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.

Jaroslav Svěcený: Lžíce v rybí polévce musí stát

Praha /EXKLUZIVNÉ/ – Jakmile někdo před ním vyřkne slovo Vánoce, okamžitě se mu vybaví zajíc na černé omáčce. A když název tohoto jídla sám vysloví, okamžitě na něm poznáte, že to musí být opravdová dobrota. Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený právě tohle jídlo míval na stole v dětství na štědrovečerním sto­le. „Dětské Vánoce jsem zažíval v Hradci Králové, kde jsem se narodil. Zajíc na černé omáčce na sladko, mandle, rozinky, to vše provoněné uzeným, co vám budu povídat, lahůdka!“ doslova se zasní světoznámý houslista.

Naymick: To byl fakt obrovský pták

Nymburk – Vedení basketbalového klubu Nymburk k překvapení některých nových hráčů uspořádalo slavnostní večeři pro hráče. Na jídelníčku byl krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a další pamlsky. Slavis se Den díkůvzdání. „To byl fakt obrovský pták,“ byl upřímně překvapený pivot Drew Naymick, jemuž jsme položili několik otázek.

Školní kuchyně ve Višňové. Tady blafy nevaří

Višňová – Pro člověka, který si pod pojmem školní jídelna představí hovězí tvrdé jako podešev zalité univerzální hnědou omáčkou, mezi žactvem přezdívanou jednoduše UHO, by byla návštěva dnešních školních jídelen probuzením ze zlého snu.

FOTO: Zábřeh se učil dělat steaky. Podívejte se

Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.

Domácí gastro.ol má vítěze: tvarůžkovo-liškovou omáčku! Tady je recept

Olomouc – Jídla z tvarůžků i povidel, ale hlavně tradiční a rodinnými strávníky prověřené pokrmy. Téměř dvě desítky hanáckých receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásila olomoucká radnice. V rámci právě probíhajícím výstavy Flora nyní vyhlásila vítěze.

Dánská kuchyně? Sleď, obložený chlebíček a lékořice

Dánsko, země Legolandu, designu, cykloturistiky a sudů piva je pramálo známé svou kuchyní, avšak světoznámé díky svým restauracím. V Dánsku se nachází vysoký počet restaurací oceněných Michelinskou hvězdou a v Kodani je dokonce nejlepší restaurace na světě.