Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.
Liberec - Ta cesta na druhý konec zeměkoule byla zbytečná. V oblíbené restauraci na břehu Tichého oceánu měli zavřeno, takže na krevety s rýží a citronovou omáčkou nedošlo…
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Zlínský kraj - Vizovická trnková omáčka nebo rožnovská pohanková kaše. Nezaměnitelnými pokrmy se pyšní jen několik málo konkrétních měst a obcí v našem kraji. Ve světě jsou známé spíš krajové speciality z rozsáhlejších oblastí, například valašské frgály nebo hanácké vdolky.
Chotěboř – Když se Pavlasovi sejdou u nedělního oběda, je v malém domku na předměstí Chotěboře pořádně veselo. Početnou rodinu totiž tvoří dva dospělí a devět dětí.
Zlín – Přes dva tisíce konzerv Baltických sardinek v tomatové omáčce z Estonska musela v uplynulých dnech z tržní sítě stáhnout distributorská firma ze Zlína. Společnost, která dodává převážně do supermarketů po celé republice i v zahraničí, do obchodů totiž dodala konzervy, jejichž obsah neodpovídal popisu.
Ústí nad Labem - Složením se zařadil do Bavorské kuchyně. Místo jíškou ho kuchař zahustil chlebem. Tak jako každý čtvrtek se na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Magdaléna Pecháčková s Vepřovými plátky na pivu.
Region - Už jen pár dnů a kalendáře nám ohlásí příchod jara. I v Deníku ohlašujeme změnu ročních období akcí Česko vítá jaro. Vítáme ho společně se čtenáři soutěží o nejlepší velikonoční recept. Zúčastnila se i Milena Strnisková z Olomouce, která se s ostatními podělila o svůj recept na jarní omáčku.
Vývojáři společnosti Targem Games oprašují poslední dobou jednu starou závodní klasiku za druhou. Pokud lze dřívější pokusy označit za partyzánské, když jen kopírovaly a nechaly se inspirovat, tentokrát už je to oficiální, jelikož se vše děje s posvěcením Codemasters.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ - V prvním díle nového seriálu, který představuje správnou přípravu typických italských pokrmů a pochutin, Deník přiblížil přípravu, ale také historii tiramisu. Jedná se o sladkou lahůdku, která se podává jako dezert, nebo třeba jako pochutina ke kávě.
Praha /EXKLUZIVNÉ/ – Jakmile někdo před ním vyřkne slovo Vánoce, okamžitě se mu vybaví zajíc na černé omáčce. A když název tohoto jídla sám vysloví, okamžitě na něm poznáte, že to musí být opravdová dobrota. Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený právě tohle jídlo míval na stole v dětství na štědrovečerním stole. „Dětské Vánoce jsem zažíval v Hradci Králové, kde jsem se narodil. Zajíc na černé omáčce na sladko, mandle, rozinky, to vše provoněné uzeným, co vám budu povídat, lahůdka!“ doslova se zasní světoznámý houslista.
Nymburk – Vedení basketbalového klubu Nymburk k překvapení některých nových hráčů uspořádalo slavnostní večeři pro hráče. Na jídelníčku byl krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a další pamlsky. Slavis se Den díkůvzdání. „To byl fakt obrovský pták,“ byl upřímně překvapený pivot Drew Naymick, jemuž jsme položili několik otázek.
Višňová – Pro člověka, který si pod pojmem školní jídelna představí hovězí tvrdé jako podešev zalité univerzální hnědou omáčkou, mezi žactvem přezdívanou jednoduše UHO, by byla návštěva dnešních školních jídelen probuzením ze zlého snu.
Zábřeh /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Co si většina lidí představí pod pojmem svíčková? Patrně plátek hovězího masa se stejnojmennou omáčkou a knedlíkem. Svíčková, to ale může být synonymum pro výborné steaky. Přesvědčili se o tom účastníci kurzu vaření, který se odehrál ve středu 12. října v Zábřehu.
Jídla z tvarůžků i povidel, ale hlavně tradiční a rodinnými strávníky prověřené pokrmy. Téměř dvě desítky hanáckých receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásila olomoucká radnice. V rámci právě probíhajícím výstavy Flora nyní vyhlásila vítěze.
Olomouc – Jídla z tvarůžků i povidel, ale hlavně tradiční a rodinnými strávníky prověřené pokrmy. Téměř dvě desítky hanáckých receptů se sešly v soutěži Domácí Gastro.ol, kterou v červnu vyhlásila olomoucká radnice. V rámci právě probíhajícím výstavy Flora nyní vyhlásila vítěze.
Dánsko, země Legolandu, designu, cykloturistiky a sudů piva je pramálo známé svou kuchyní, avšak světoznámé díky svým restauracím. V Dánsku se nachází vysoký počet restaurací oceněných Michelinskou hvězdou a v Kodani je dokonce nejlepší restaurace na světě.
Brno-střed /TEST RESTAURACÍ/ - Výborná poloha, příjemná obsluha, dobré jídlo. A přesto stále krůček od ideálu. Tak lze charakterizovat restauraci Café Restaurant M-Palác.
Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku
Mostecko - Svíčková, rajská, řízek či smažák. Když toto zařadí na polední menu restaurace na Mostecku, mohou si být provozovatelé jisti, že jim nic nezbude.
Vlčnov – Také Vlčnov se dostal do hledáčku dvojice kulinářských specialistů Ondřeje Slaniny a Filipa Sajlera, kteří jsou známí jako protagonisté pořadu České televize Kluci v akci.
Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.
Jeseníky - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky.
Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky. Nejde však jen o pokrmy pro „vyvolené“ takto si mohou až do konce září pochutnávat návštěvníci v restauracích na Šumpersku, Jesenicku i Rýmařovsku. Právě byl totiž odstartován unikátní projekt Chuť Jeseníků.
Šumperk /FOTOGALERIE/ - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu.
Ústí nad Labem – Vepřové kotlety nejprve zbavíme kostí a mírně naklepeme, poté je obalíme v mouce. Do pekáčku si mezitím vložíme máslo a necháme krásně rozehřát.
Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.