Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Trnky se v Břestku proměňovaly v povidla

Břestek /AKTUALIZOVÁNO O FOTOGALERII/ – V ráj tří stovek milovníků trnkových povidel a omáček, metyjí, suchých švestek a slivovice se v sobotu proměnil areál sportovní haly v Břestku

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Jak chutnají Jeseníky? No přece báječně!

Jeseníky - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky.

Jak chutnají Jeseníky? No přece báječně!

Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu. Tak přesně takto chutnají Jeseníky. Nejde však jen o pokrmy pro „vyvolené“ takto si mohou až do konce září pochutnávat návštěvníci v restauracích na Šumpersku, Jesenicku i Rýmařovsku. Právě byl totiž odstartován unikátní projekt Chuť Jeseníků.

Jak chutnají Jeseníky? Báječně!

Šumperk /FOTOGALERIE/ - Paštička s brusinkami, starohorská čočková polévka, králík z pohraničí načerno, hovězí jazyk s chlebovou omáčkou, jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě, zlatokopecké brambory, sacher dort z Gräfenbergu.

V KŮŽI: Koprovku v hrádeckém jídelníčku nenajdete

Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: Hodolanská omáčka

Slovácko /FOTOGALERIE/ - V České republice máme nespočet měst, městeček, obcí a vesniček. Každé z míst je něčím unikátní. Mezi originality patří i místní recepty. V našem seriálu pátráme po historii některých z nich.

Šípkový likér jako lék, omáčka coby delikatesa

Prostějovsko /FOTOGALERIE/ – Slunečný podzim posledních dnů láká k procházkám do přírody. Mezi nejčastější cíle výletů patří i nádherně zbarvené partie Kosíře pokryté nyní i plantážemi oranžovočervených šípků. Právě k jejich sběru v týdnu vyrazila s dětmi Lenka Kubrtová z Prostějova.

Vidnava soutěží o nejlepší oběd. Dejte jí svůj hlas

Vidnava /FOTOGALERIE/ – Žáci ve Vidnavě na Jesenicku se na školní obědy těší. Do talířů totiž nedostávají žádné univerzální hnědé omáčky bez chuti. Kuchařky si dokonce přinášejí z domova recepty. Ve školní kuchyni ve Vidnavě se svým strávníkům podle slov vedoucí Hany Pyszkové snaží vařit chutně a zdravě, proto podala přihlášku do soutěže O nejlepší školní oběd.

U 3 opic se hosté dočkají povedené taškařice

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavy tří opiček vítají hosty na žluté fasádě restaurace U 3 opic v Brně-Králově Poli. Možná proto se tam hosté musí bát taškařic. V nové restauraci se sedí pohodlně, obsluha je příjemná a ochotná.

Kluci v akci vařili Chaloupkovy kančí řízky

Plzeň - Kančí maso se šípkovou omáčkou, řízky z divočáka a kančí ragú s brambory zapečenými na pivě vyvařovali ve středu u Chaloupků v hájovně poblíž zámku Kozel kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, v televizi známí jako Kluci v akci.

VALENTÝNSKÉ MENU: Dobroty provoněné vínem

Chrudimsko - Ať už máte o valentýnské oslavě jakoukoli představu, dobré jídlo k ní patří. Možná dáte přednost restauraci, ale možná bude tím pravým dárkem provoněná kuchyně, prostřený stůl a sváteční večeře. Nabízíme vám inspiraci.

Ve Zlíně se bude soutěžit o nejlepší koprovou omáčku

Zlínský kraj – Kdo vaří na Moravě nejlepší koprovku a které jídlo je nejtypičtější pro zdejší regiony? Tak o tom se bude už za necelé dva měsíce rozhodovat ve Zlíně. 20. března se tam totiž bude konat jedno z předkol celonárodní gastronomické soutěže Czech Food Cup.

Děti dávají přednost nezdravému jídlu

Rokycansko – Čočka, hrachová kaše, file, ale i ovoce žáky ve školních jídelnách příliš nelákají. Dávají přednost klasické stravě, vítězí omáčky s knedlíky.

Jak jsem koupil králíka v pytli

Fejeton - Zdá se vám, že je ten titulek chybný, že tam má být správně zajíc? Mýlíte se. Je to totiž jedno, hlodavec jako hlodavec. Alespoň v duchu názoru našich úředníků.

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Mexický tenor v Olomouci: Miluju knedlíky s omáčkou!

Olomouc - Inscenace opery Bedřicha Smetany Dalibor se v Moravském divadle stala událostí dlouho před páteční premiérou. Nejen proto, že režisér Michael Tarant nechal vytvořit zcela nový překlad libreta, ale především z toho důvodu, že do titulní role obsadil rodáka z Mexico City Rafaela Alvareze.

Hlucké tetičky uvařily k omáčce šest slepic

Hluk - Slepičí polévka, papriková omáčka se slepičím masem a buchtou, pohanková sekaná, patenty a maková buchta. To je menu, které uplynulou sobotu podávaly tetičky na památkových domcích v Hluku. Starodávné pokrmy přišla ochutnat stovka návštěvníků.

Povidla uvařili po devítihodinovém maratonu

Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.

V Břestku uvařili trnkovou omáčku i metyju

Břestek - ()FOTOGALERIE) Letošní rok je sice na Slovácku ve znamení nedostatku modrého ovoce, ani to však nezabránilo v uspořádání dalšího ročníku vaření trnek na Břestku, které se konalo uplynulou sobotu 30. srpna.