Kreativ

ŠTÍTEK: omáčka

Hodolanská omáčka - dobrou chuť!

Seriál Deníku Z moravské kuchyně: Hodolanská omáčka

Slovácko /FOTOGALERIE/ - V České republice máme nespočet měst, městeček, obcí a vesniček. Každé z míst je něčím unikátní. Mezi originality patří i místní recepty. V našem seriálu pátráme po historii některých z nich.

růže šípková

Šípkový likér jako lék, omáčka coby delikatesa

Prostějovsko /FOTOGALERIE/ – Slunečný podzim posledních dnů láká k procházkám do přírody. Mezi nejčastější cíle výletů patří i nádherně zbarvené partie Kosíře pokryté nyní i plantážemi oranžovočervených šípků. Právě k jejich sběru v týdnu vyrazila s dětmi Lenka Kubrtová z Prostějova.

Dětem ve školní jídelně ve Vidnavě chutná

Vidnava soutěží o nejlepší oběd. Dejte jí svůj hlas

Vidnava /FOTOGALERIE/ – Žáci ve Vidnavě na Jesenicku se na školní obědy těší. Do talířů totiž nedostávají žádné univerzální hnědé omáčky bez chuti. Kuchařky si dokonce přinášejí z domova recepty. Ve školní kuchyni ve Vidnavě se svým strávníkům podle slov vedoucí Hany Pyszkové snaží vařit chutně a zdravě, proto podala přihlášku do soutěže O nejlepší školní oběd.

Brněnská restaurace U 3 opic.

U 3 opic se hosté dočkají povedené taškařice

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavy tří opiček vítají hosty na žluté fasádě restaurace U 3 opic v Brně-Králově Poli. Možná proto se tam hosté musí bát taškařic. V nové restauraci se sedí pohodlně, obsluha je příjemná a ochotná.

Kluci v akci Filip Sajler a Ondřej Slanina u Václav Chaloupka

Kluci v akci vařili Chaloupkovy kančí řízky

Plzeň - Kančí maso se šípkovou omáčkou, řízky z divočáka a kančí ragú s brambory zapečenými na pivě vyvařovali ve středu u Chaloupků v hájovně poblíž zámku Kozel kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, v televizi známí jako Kluci v akci.

Ilustrační foto

VALENTÝNSKÉ MENU: Dobroty provoněné vínem

Chrudimsko - Ať už máte o valentýnské oslavě jakoukoli představu, dobré jídlo k ní patří. Možná dáte přednost restauraci, ale možná bude tím pravým dárkem provoněná kuchyně, prostřený stůl a sváteční večeře. Nabízíme vám inspiraci.

Ilustrační foto

Ve Zlíně se bude soutěžit o nejlepší koprovou omáčku

Zlínský kraj – Kdo vaří na Moravě nejlepší koprovku a které jídlo je nejtypičtější pro zdejší regiony? Tak o tom se bude už za necelé dva měsíce rozhodovat ve Zlíně. 20. března se tam totiž bude konat jedno z předkol celonárodní gastronomické soutěže Czech Food Cup.

Ilustrační foto

Děti dávají přednost nezdravému jídlu

Rokycansko – Čočka, hrachová kaše, file, ale i ovoce žáky ve školních jídelnách příliš nelákají. Dávají přednost klasické stravě, vítězí omáčky s knedlíky.

Fejeton Brněnského deníku Rovnost.

Jak jsem koupil králíka v pytli

Fejeton - Zdá se vám, že je ten titulek chybný, že tam má být správně zajíc? Mýlíte se. Je to totiž jedno, hlodavec jako hlodavec. Alespoň v duchu názoru našich úředníků.

A3 restaurant v brněnské Bystrci.

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

Ilustrační foto.

Grilujeme zdravě a chutně

Pokrmy na přímém ohni připravovali naši předkové především proto, aby se nasytili. Oheň vystřídaly grily a vůně takto připravovaných pokrmů je nepřekonatelná. K létu prostě patří. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, nad nimiž se gurmáni budou rozplývat.

Rafael Alvarez

Mexický tenor v Olomouci: Miluju knedlíky s omáčkou!

Olomouc - Inscenace opery Bedřicha Smetany Dalibor se v Moravském divadle stala událostí dlouho před páteční premiérou. Nejen proto, že režisér Michael Tarant nechal vytvořit zcela nový překlad libreta, ale především z toho důvodu, že do titulní role obsadil rodáka z Mexico City Rafaela Alvareze.

Hlucké tetičky vařily starodávné pokrmy.

Hlucké tetičky uvařily k omáčce šest slepic

Hluk - Slepičí polévka, papriková omáčka se slepičím masem a buchtou, pohanková sekaná, patenty a maková buchta. To je menu, které uplynulou sobotu podávaly tetičky na památkových domcích v Hluku. Starodávné pokrmy přišla ochutnat stovka návštěvníků.

Pozorně na vše dohlížela Marie Ježková

Povidla uvařili po devítihodinovém maratonu

Dolní Němčí - Co všechno obnáší výroba povidel a jak tuto činnost praktikovali naši předkové, se mohli v sobotu v Dolním Němčí dozvědět návštěvníci vaření trnek. O uchování této tradice se už po deváté v areálu tamního starobylého mlýna postarala děvčata a kluci z národopisného souboru Dolněmčan.

Vaření trnek v Břestku

V Břestku uvařili trnkovou omáčku i metyju

Břestek - ()FOTOGALERIE) Letošní rok je sice na Slovácku ve znamení nedostatku modrého ovoce, ani to však nezabránilo v uspořádání dalšího ročníku vaření trnek na Břestku, které se konalo uplynulou sobotu 30. srpna.

Ilustrační foto.

Menu žáků na Vsetínsku? Pohanka i ryby

Valašsko - Dávno už to není jen univerzální hnědá omáčka s knedlíkem. Žáci si většinou vybírají ze dvou jídel, která jim kuchařky připravují v moderních kuchyních. Děti se v jídelnách stravují zdravěji. Takový je trend.

Špenátovou polévku a kuřecí plátek s rýží si nese žákyně Základní školy Zeyerova v Olomouci.

Děti nechtějí jíst zeleninu, jen sladké

OLOMOUC - Omáčky, krupičná kaše, žemlovka nebo mleté maso. To jsou jídla, která dětem na základních a mateřských školách chutnají. Co je největší problém? Zelenina. Děti ji odmítají jíst.

Ilustrační foto

Čili omáčka způsobila chemický poplach

LONDÝN - Chemický poplach způsobila počátkem týdne v centru Londýna vůně ostré omáčky, vycházející z thajské restaurace ve čtvrti Soho. Policisté uzavřeli tři okolní ulice a evakuovali obyvatele, kteří si stěžovali na pálivý oblak, šířící se po okolí, informoval deník The Times.