Dojem z Pivnice U Čápa zkazilo pivo pod míru
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.
Karviná – Školní kuchařky nemají na růžích ustláno. I když výsledek jejich práce se dá hodnotit nejdřív před polednem, do práce chodí o dvě hodiny dříve, než školákům a učitelům začne první hodina. Aby se děti v poledne mohly najíst, vaří se v kuchyni ve velkém už od rána.
Praha -Kuchař? Museli jsem mu říct, že nechceme polévky ze sáčku. Pak ale vařil skvěle. Nakonec jsme ho učili i sprosťárničky, směje se Bank.
Uherské Hradiště - Dnes budeme vařit a péct s herečkou Slováckého divadla Annou Slezákovou-Mikovou. Diváci ji dobře znají nejen z prken, která v Uherském Hradišti znamenají svět.
Týn nad Vltavou- Začarovaný les s loupežníky, ježibabou, kouzelným dědečkem i neohroženými mládenci ožije v úterý večer před otáčivým hledištěm v Týně nad Vltavou
Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Táborníci ze 7. skautského oddílu Senetářov tráví dva týdny v Rakovci. Tentokrát poznávají kulturu Japonska.
Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.
Teplicko - Dvacetiletá žena z jedné obce na Teplicku kradla v Mostě a v Ústí nad Labem. V jednom supermarketu zcizila 160 kusů balení kostek masoxu za 3 500 korun, které se ukryla do batohu a poté zamířila k východu. Tam byla zadržena ochrankou.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.
Žďár nad Sázavou – Přibližně tři desítky mláďat kavky obecné, specifického obyvatele žďárského sídliště Stalingrad, se v pátek dostalo do evidence ornitologů. Na půdách bytových domů ochranáři objevili zhruba dvacet hnízd tohoto zvláště chráněného ptačího druhu. V nich se jim podařilo okroužkovat téměř třicet mláďat.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavy tří opiček vítají hosty na žluté fasádě restaurace U 3 opic v Brně-Králově Poli. Možná proto se tam hosté musí bát taškařic. V nové restauraci se sedí pohodlně, obsluha je příjemná a ochotná.
Kojetín /FOTOGALERIE/ – Stovky dětí, ale i dospělých zaplnily v pátek dopoledne hřiště v Kojetíně. Konala se tu akce Bezpečné město, kterou organizátoři pojali jako velkou přehlídku hasičské techniky, policie, zdravotníků, ale také zbraní, které používala i dodnes používá armáda.
Domažlice /FOTOGALERIE, přidána VIDEA/ – Bramborové šišky na slano i sladko, buchty, polévka zelňačka i další dobroty uvařené dle starých receptů provázely v úterý v podvečer na dvorku krčmy Meluzína v Domažlicích křest knihy Josefa Nejdla nazvané Tradiční jídla česko–bavorského příhraničí.
České Budějovice - Českobudějovické charitě nabídl svou pomoc majitel místní závodní jídelny.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Zase poleze. Zase na nějakou osmitisícovku. Před tím ale bude běhat a zase běhat. Co se honí v hlavě horolezce Petra Maška?
Uherské Hradiště - Bezdomovci v Brně a nově i v Uherském Hradišti už nejsou odkázáni jen na „dary“ kontejnerů a odpadkových košů. Ti ukázněnější mohou zajít na polévku do azylových domů.
Uherské Hradiště – Projekt, který má zajistit bezplatný přísun stravy bezdomovcům v Uherském Hradišti, se v těchto dnech úspěšně rozběhl. O společném záměru pracovníků Oblastní charity Uherské Hradiště a jednoho z regionálních živnostníků před časem jako první informoval Slovácký deník.
Ždánice– Už tradičně se ve Ždánicích vítá jaro vařením polévky. Slunečné počasí a mnohaletá tradice přilákaly více než padesát účastníků.
Zlín /FOTOGALERIE/ – O nejlepší rajskou omáčku si 1. května v Karlových Varech zasoutěží i tři moravské restaurace.
Slaný - Úlek, pláč a vařící sprchu v podobě horké polévky zažilo v úterý večer sotva dvouleté batole.
Ústí nad Labem – Hustý boršč s pořádnými kusy hovězího masa provoněl celé středisko Červeného kříže. První lidé bez domova, kteří dorazili už před desátou, tu vůni lačně nasávali a netrpělivě podupávali před výdejním okénkem.
Habrovany /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Je pošmourné brzké sobotní ráno, hustě prší, počasí jaké tradiční zabíjačce zrovna moc nepřeje. Říkám si ale, že pár kapek pracovníky obecního úřadu v Habrovanech od plánované zabíjačky nejspíš neodradí a vydávám se na cestu do Habrovan.
Česká Lípa /SERIÁL CO VY NA TO, DOKTORE?/ - Domluvili jsme se na spolupráci s mladým lékařem MUDr. Tomášem Petruželou, který pracuje v centru ISIDA v České Lípě. Čtenářům Deníku odpovídá na jejich dotazy.
Sokolovsko – Hospody budou i nadále zcela mimořádně otevírat na hokejová utkání Česka
Zlín – Kulajdu, kyselici nebo zabijačkovou polévku. Na takové pochoutky od babičky se po svém návratu může těšit mladičká lyžařka Klára Křížová ze Zlína, která se ve středu 17. února představí ve sjezdu žen na olympiádě ve Vancouveru.
Hradišťský podnikatel Miroslav Chýla se nechal inspirovat chvályhodným příkladem brněnského restauratéra a nabídl pomoc bezdomovcům. Bude jim dodávat teplou a čerstvou zabijačkovou polévku.
Cikháj – /OD SOUSEDŮ/ Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Okrouhlé Hradiště – K prvním obecním vepřovým hodům pozvali v sobotu před polednem dobrovolní hasiči z Okrouhlého Hradiště své spoluobčany. Uvařili pro ně klasickou černou zabijačkovou polévku, guláš, připravili tlačenku, jitrnice a jelita.
Vysočina – Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Česká Lípa /SERIÁL CO VY NA TO DOKTORE?/ - Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili?
Znojmo /BYLY JSOU A BUDOU/ - Už padesát let mohou milovníci masa kupovat v zavedeném obchodě masné výrobky i zabíjačkové pochoutky
Brno /TEST RESTAURACE/ - Dobové speciality hosté dostanou jen mimo čas podávání obědových menu. Ta jsou standardní a chutnají.
Bukovany /FOTOGALERIE/ - Nefalšované, vepřové hody připravil pro lidi o víkendu před Hospodou u zámku Obecní úřad Bukovany. Všichni mohli ochutnat světlou i tmavou polévku, ovar, ale i jelita či tlačenku.
Brno – Tlačenku, škvarky, sedm druhů masa nebo krvavou zabijačkovou polévku. To vše si mohli v pondělí koupit Brňané na zabijačce hotelu International v Husově ulici.
Boskovice /FOTOGALERIE/ – Už popatnácté připravili loni na Štědrý den pořadatelé z restaurace Makkabi na boskovickém náměstí dobročinnou akci Polévka pro chudé i bohaté. Ta vynesla rekordních téměř pětašedesát tisíc korun. Dary od lidí už mají své příjemce.
Děčín – Alena, která žije mimo domov, navštěvuje denní centrum už dva roky, a jen si ho chválí.
Chebsko – Ani letos nechybělo setkání u „starostovy“ polévky, Chebané si pochutnali na bramboračce.
Brno - Přehledný jídelní lístek pivnicového typu je plný chuťovek a specialit. Jehněčí kýta šéfkuchaři Ševčíkovi chutnala, okrájel ji až ke kosti.
Kněžice - Dne 29. prosince pořádal starosta Sboru dobrovolných hasičů v Kněžicích Josef Bíza povánoční turnaj ve stolním tenise. Hrálo se v sále Obecního úřadu Kněžice a do soutěže se přihlásilo pět dvoučlenných družstev, která hrála v systému každý s každým.
Hradec Králové – Oblastní charita v Hradci Králové pohostila na Štědrý den desítky lidí bez domova. Kromě rozdávání polévky na nádraží uspořádala vánoční hostinu v azylovém domě, kam přišel rekordní počet zájemců.
Blanensko – Vánoční svátky uplynuly stejně jako vloni na Blanensku pokojně. Lidé si tak mohli užít půlnoční mše, živé Betlémy i setkání s rodinou.
Boskovice, Letovice - VBoskovicích za polévku vybrali rekordních čtyři a šedesát tisíc korun. VLetovicích si letos odbyli premiéru.
Staré město – Je pět minut před jedenáctou a fronta na Staroměstském náměstí sahá od pódia až do uliček mezi stánky s Vánočním zbožím. Právě doráží kuchař s velkou nádobou plnou horké polévky, ze které se vydatně kouří. Opodál si pražský primátor Pavel Bém (ODS) a jeho rodina si na sebe berou bílé pláště a jde se rozlévat.
Radějov - K Vánocům před půl stoletím patřili také koledníci, kteří do domácností přicházeli s koledou nebo odříkali svá přání
Slovácko /ANKETA/ – Šupina pod talířem pro štěstí, oplatky s medem na stole nebo vonící hrachová polévka, to vše bývá pro lidi na Slovácku součástí štědrovečerního menu. Přestože tradiční kapr a bramborový salát chybí málokde, obvyklé rituály se dům od domu liší.
Boskovice, Letovice - „Polívka je grunt, ostatní je špunt,“ říkávaly už naše babičky. Pořádně hustá teplá polévka přijde v těchto mrazivých dnech vhod. A pokud je navíc uvařená pro dobrý účel, je k nezaplacení.
Jindřichohradecko – Horkou polévku, čaj nebo kávu dostanou lidé bez domova každý pracovní den v třeboňské oblastní charitě.
Prachatice – Další nová rubrika Prachatického deníku našim čtenářům pomůže třeba s nedělním obědem.
Chebsko – Sbírka se uskuteční od 1. do 10. ledna 2010 v Chebu a okolí. Nejvíc koledníků bude v terénu v sobotu 9. ledna, kdy sbírku podpoří i starosta Chebu Jan Svoboda starostovou polévkou.