Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Lidé by měli zkoušet i nová jídla, říká kuchař

Cikháj – /OD SOUSEDŮ/ Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.

Dobrovolní hasiči připravili spoluobčanům vepřové hody

Okrouhlé Hradiště – K prvním obecním vepřovým hodům pozvali v sobotu před polednem dobrovolní hasiči z Okrouhlého Hradiště své spoluobčany. Uvařili pro ně klasickou černou zabijačkovou polévku, guláš, připravili tlačenku, jitrnice a jelita.

Lidé by měli zkoušet i nová jídla, říká kuchař

Vysočina – Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.

Obec Bukovany nachystala pro veřejnost vepřové hody

Bukovany /FOTOGALERIE/ - Nefalšované, vepřové hody připravil pro lidi o víkendu před Hospodou u zámku Obecní úřad Bukovany. Všichni mohli ochutnat světlou i tmavou polévku, ovar, ale i jelita či tlačenku.

Výtěžek z prodeje polévky dostane sedm dětí

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Už popatnácté připravili loni na Štědrý den pořadatelé z restaurace Makkabi na boskovickém náměstí dobročinnou akci Polévka pro chudé i bohaté. Ta vynesla rekordních téměř pětašedesát tisíc korun. Dary od lidí už mají své příjemce.

OBRAZEM: Na hráče čekala zabijačková polévka

Kněžice - Dne 29. prosince pořádal starosta Sboru dobrovolných hasičů v Kněžicích Josef Bíza povánoční turnaj ve stolním tenise. Hrálo se v sále Obecního úřadu Kněžice a do soutěže se přihlásilo pět dvoučlenných družstev, která hrála v systému každý s každým.

Rybí polévka zasytila sedmnáct set hladových

Staré město – Je pět minut před jedenáctou a fronta na Staroměstském náměstí sahá od pódia až do uliček mezi stánky s Vánočním zbožím. Právě doráží kuchař s velkou nádobou plnou horké polévky, ze které se vydatně kouří. Opodál si pražský primátor Pavel Bém (ODS) a jeho rodina si na sebe berou bílé pláště a jde se rozlévat.

Na Štědrý večer šupina pod talířem

Slovácko /ANKETA/ – Šupina pod talířem pro štěstí, oplatky s medem na stole nebo vonící hrachová polévka, to vše bývá pro lidi na Slovácku součástí štědrovečerního menu. Přestože tradiční kapr a bramborový salát chybí málokde, obvyklé rituály se dům od domu liší.

Navážou na tradici boskovické polévky pro chudé

Boskovice, Letovice - „Polívka je grunt, ostatní je špunt,“ říkávaly už naše babičky. Pořádně hustá teplá polévka přijde v těchto mrazivých dnech vhod. A pokud je navíc uvařená pro dobrý účel, je k nezaplacení.

Koledníky pohlídá městská policie

Chebsko – Sbírka se uskuteční od 1. do 10. ledna 2010 v Chebu a okolí. Nejvíc koledníků bude v terénu v sobotu 9. ledna, kdy sbírku podpoří i starosta Chebu Jan Svoboda starostovou polévkou.

To byla zabíjačka: 10 prasat, 64 tlačenek, 1200 jitrnic

Mohelnice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Dřevěné prase na háku, kotle kouřící polévky prdelačky, fronta před stánkem se zabíjačkovými dobrotami a všudypřítomná vůně prejtu. Takový obraz skýtalo v neděli 13. prosince náměstí v Mohelnici.

Dostanou kabát i polévku

Zlínský kraj /FOTOGALERIE/ – Nadcházející mrazivé zimní měsíce jsou náročné zejména pro lidi bez domova. Charitativní a dobročinné organizace ve Zlínském kraji pro ně proto připravují řadu sezónních akcí.

Před chřipkou ochrání polévky!

Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.

V Kloboukách už chystají zelí na jarmareční kyselici

Valašské Klobouky – Tisíc dvě stě litrů valašské kyselice bude k mání na tradičním valašskoklobouckém jarmeku, který se letos uskuteční 4. – 6. prosince. Proto se už začalo připravovat víc jak čtyři sta kilogramů bílého zelí, které bude na polévku použito.

PODÍVEJTE SE: Svíčková versus mexická polévka

Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.

Houbařova zabikačka

Jedním ze čtenářů, který se nám přihlásil na kulinářskou výzvu – posílejte nám své nejlepší recepty, je Jiří Míka z Karlových Varů. Poslal nám jich opravdu hodně, ale protože je zrovna velká houbová úroda, vybrali jsme netradiční recepty právě z těchto surovin.

Tipy časopisu Chef Gurmán

Severní Čechy - I obyčejná jídla chutnají luxusně. Můžete se o tom přesvědčit u následujících tipů a receptů, které vám přináší časopis Chef Gurmán.

Pivo a polévka? Tělo chce teď spíše vodu

Hodonínsko - Mezi lidmi stále přežívají mýty o pitném režimu v horku. Problémy mohou mít v těchto dnech i mladí lidé. Záchranářům na jižní Moravě roste počet výjezdů.

Svíčková, řízek nebo lasagne? Prohlédněte si menu

Třebíč - Co si dát dnes kobědu? Odpověď na tuto labužnickou otázku bude teď jednodušší. Na webových stránkách Třebíčského deníku začala redakce pravidelně vyvěšovat týdenní polední menu třebíčských restaurací. Lidé tak budou moci každý den rychle a přehledně zjistit, co se kde vaří a kde si nejlépe pochutnat.

Bezdomovci: Chceme oblečení i polévku zadarmo

Beroun - Bezdomovci ve městě si stežují, že za služby Farní charity musejí platit. "Vrchol je, že nám prodávají oblečení, které charitě pro nás dávají lidé zdarma,“ rozčilovali se muži bez přístřeší.

Kapr čtyřikrát jinak

Díky pracovitým předkům máme dostatek rybníků a tím ipestrý výběr sladkovodních ryb. Český, respektive třeboňský či pohořelický kapr je dokonce mezi gurmány igurmety mezinárodně známýpojem.

OBRAZEM: Svátky jara potěšily i bezdomovce

Zlín /FOTOGALERIE/ - Lidé, kteří žijí na ulici, měli v pátek možnost dát si u autobusového nádraží ve Zlíně zdarma polévku s pečivem, ale také vzít si jablko a sladký oplatek.