Cikháj – /OD SOUSEDŮ/ Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Okrouhlé Hradiště – K prvním obecním vepřovým hodům pozvali v sobotu před polednem dobrovolní hasiči z Okrouhlého Hradiště své spoluobčany. Uvařili pro ně klasickou černou zabijačkovou polévku, guláš, připravili tlačenku, jitrnice a jelita.
Vysočina – Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Česká Lípa /SERIÁL CO VY NA TO DOKTORE?/ - Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili?
Bukovany /FOTOGALERIE/ - Nefalšované, vepřové hody připravil pro lidi o víkendu před Hospodou u zámku Obecní úřad Bukovany. Všichni mohli ochutnat světlou i tmavou polévku, ovar, ale i jelita či tlačenku.
Brno – Tlačenku, škvarky, sedm druhů masa nebo krvavou zabijačkovou polévku. To vše si mohli v pondělí koupit Brňané na zabijačce hotelu International v Husově ulici.
Boskovice /FOTOGALERIE/ – Už popatnácté připravili loni na Štědrý den pořadatelé z restaurace Makkabi na boskovickém náměstí dobročinnou akci Polévka pro chudé i bohaté. Ta vynesla rekordních téměř pětašedesát tisíc korun. Dary od lidí už mají své příjemce.
Kněžice - Dne 29. prosince pořádal starosta Sboru dobrovolných hasičů v Kněžicích Josef Bíza povánoční turnaj ve stolním tenise. Hrálo se v sále Obecního úřadu Kněžice a do soutěže se přihlásilo pět dvoučlenných družstev, která hrála v systému každý s každým.
Hradec Králové – Oblastní charita v Hradci Králové pohostila na Štědrý den desítky lidí bez domova. Kromě rozdávání polévky na nádraží uspořádala vánoční hostinu v azylovém domě, kam přišel rekordní počet zájemců.
Staré město – Je pět minut před jedenáctou a fronta na Staroměstském náměstí sahá od pódia až do uliček mezi stánky s Vánočním zbožím. Právě doráží kuchař s velkou nádobou plnou horké polévky, ze které se vydatně kouří. Opodál si pražský primátor Pavel Bém (ODS) a jeho rodina si na sebe berou bílé pláště a jde se rozlévat.
Slovácko /ANKETA/ – Šupina pod talířem pro štěstí, oplatky s medem na stole nebo vonící hrachová polévka, to vše bývá pro lidi na Slovácku součástí štědrovečerního menu. Přestože tradiční kapr a bramborový salát chybí málokde, obvyklé rituály se dům od domu liší.
Boskovice, Letovice - „Polívka je grunt, ostatní je špunt,“ říkávaly už naše babičky. Pořádně hustá teplá polévka přijde v těchto mrazivých dnech vhod. A pokud je navíc uvařená pro dobrý účel, je k nezaplacení.
Chebsko – Sbírka se uskuteční od 1. do 10. ledna 2010 v Chebu a okolí. Nejvíc koledníků bude v terénu v sobotu 9. ledna, kdy sbírku podpoří i starosta Chebu Jan Svoboda starostovou polévkou.
Mohelnice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Dřevěné prase na háku, kotle kouřící polévky prdelačky, fronta před stánkem se zabíjačkovými dobrotami a všudypřítomná vůně prejtu. Takový obraz skýtalo v neděli 13. prosince náměstí v Mohelnici.
Zlínský kraj /FOTOGALERIE/ – Nadcházející mrazivé zimní měsíce jsou náročné zejména pro lidi bez domova. Charitativní a dobročinné organizace ve Zlínském kraji pro ně proto připravují řadu sezónních akcí.
Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.
Vyškov /UKÁZKA JÍDELNÍČKU/ – Úroveň stravování se ve vyškovských školních jídelnách zlepšuje. Nabídka je podle dietologů pestřejší, někde si děti mohou i vybírat
Valašské Klobouky – Tisíc dvě stě litrů valašské kyselice bude k mání na tradičním valašskoklobouckém jarmeku, který se letos uskuteční 4. – 6. prosince. Proto se už začalo připravovat víc jak čtyři sta kilogramů bílého zelí, které bude na polévku použito.
Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.
Washington – Spíž v charitativní organizaci Miriam´s Kitchen ve Washingtonu obsahuje po čtvrtku přehršel čerstvé zeleniny z neočekávaného zdroje – přímo ze zahrady Bílého domu.
Jedním ze čtenářů, který se nám přihlásil na kulinářskou výzvu – posílejte nám své nejlepší recepty, je Jiří Míka z Karlových Varů. Poslal nám jich opravdu hodně, ale protože je zrovna velká houbová úroda, vybrali jsme netradiční recepty právě z těchto surovin.
Hodonínsko - Mezi lidmi stále přežívají mýty o pitném režimu v horku. Problémy mohou mít v těchto dnech i mladí lidé. Záchranářům na jižní Moravě roste počet výjezdů.
Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Slabou stránkou restaurace jsou dezerty. V povidlových taštičkách s mákem poznal šéfkuchař Ševčík zmrazený polotovar.
Třebíč - Co si dát dnes kobědu? Odpověď na tuto labužnickou otázku bude teď jednodušší. Na webových stránkách Třebíčského deníku začala redakce pravidelně vyvěšovat týdenní polední menu třebíčských restaurací. Lidé tak budou moci každý den rychle a přehledně zjistit, co se kde vaří a kde si nejlépe pochutnat.
Beroun - Bezdomovci ve městě si stežují, že za služby Farní charity musejí platit. "Vrchol je, že nám prodávají oblečení, které charitě pro nás dávají lidé zdarma,“ rozčilovali se muži bez přístřeší.
Brno /FOTOGALERIE/ - Skvělá přesnídávková polévka i poctivý tmavý guláš. Jen svíčková by zasloužila víc smetany, ze zeleninového základu toho v ní zbylo moc
Díky pracovitým předkům máme dostatek rybníků a tím ipestrý výběr sladkovodních ryb. Český, respektive třeboňský či pohořelický kapr je dokonce mezi gurmány igurmety mezinárodně známýpojem.
Zlín /FOTOGALERIE/ - Lidé, kteří žijí na ulici, měli v pátek možnost dát si u autobusového nádraží ve Zlíně zdarma polévku s pečivem, ale také vzít si jablko a sladký oplatek.