Nákupní košík: Pro chleba do Penny
Znojemský deník za vás sleduje ceny v místních obchodech.
Znojemský deník za vás sleduje ceny v místních obchodech.
Tupesy - Jelita, jitrnice, ovarová polévka nebo škvarky, tyto pochutiny byly v sobotu 9. února k mání v Muzeu tupeské keramiky. Mužský pěvecký sbor Tupešané tam totiž pořádal zabijačku.
Pardubice - Policisté šetří trestný čin vloupání, ke kterému došlo v minulých dnech v jedné z cel pardubické věznice.
Brno – Restaurace London Inn sídlící v domečku nedaleko centra Brna nabízí netradiční české pokrmy. Ty mají rozjuchané názvy ala Anglie.
Prachaticko - Přesně šedesát let manželství včera oslavili Jaroslava a Josef Maidlovi. Ti se seznámili již v roce 1945 při osvobozování naší země.
Brno - Originální kulinářský zážitek mají za sebou polárníci z expedice na antarktickém ostrově Jamese Rosse. Uvařili si totiž polévku z objevené již nefungující anglické zásobovací stanice. Archivní pokrm si dokonce pochvalovali.
Brno – Vrestauraci nedaleko hasičské stanice vaří kuchař maďarská jídla, kterým nechybí pikantní nádech.
Zlínský kraj - Obecní zabijačky jsou v kurzu. Doménu, která byla dříve specifická pouze pro rodinný kruh, lidé stále více vyhledávají. Přesvědčili se o tom i členové kostelanského sdružení Lajbl, kteří se letos rozhodli do tohoto trendu posledních let aktivně zapojit. Na jejich první veřejnou zabijačku dorazilo 150 lidí, snědlo se 60 litrů polévky a 220 kilogramů masa.
Slovácko - Obecní zabijačky jsou v kurzu. Doménu, která byla dříve specifická pouze pro rodinný kruh, lidé stále více vyhledávají. Přesvědčili se o tom i členové kostelanského sdružení Lajbl, kteří se letos rozhodli do tohoto trendu posledních let aktivně zapojit. Na jejich první veřejnou zabijačku dorazilo 150 lidí, snědlo se 60 litrů polévky a 220 kilogramů masa.
Horký ovárek, jitrnice, jelítka a zabijačková polévka. Na těchto lahůdkách si vsobotu pochutnávali Velkopavlovičtí. Restaurace Vinopa pro ně totiž připravila veřejnou zabijačku.
Boskovice - Rekordních 56.698,50korun, které loni na Štědrý den vBoskovicích vynesla už tradiční dobročinná akce Polévka pro chudé ibohaté, našlo ovíkendu své příjemce. Peníze rozdělili organizátoři zrestaurace Makkabi pěti vybraným rodinám se zdravotně postiženýmidětmi.
ZÁLUŽÍ - Už počtvrté se na Tři krále v Záluží na severním Plzeňsku sešli milovníci domácích zabijaček a všech pochutin, které z této akce pocházejí. Lidé se mohli zahřát horkou zabijačkovou polévkou nebo kouřícím ovarem.
Cheb - Starosta podruhé rozdával polévku
Cheb - Starosta bude rozdávat polévku
Hradec Králové - Tradiční jídlo připravila pro potřebné lidi Oblastní charita Hradec Králové. Hustá polévka zasytila tři desítky zájemců bloumajících nádražní halou.
Boskovice - Už třináctou porci polévky rozdali chudým i bohatým Boskovčákům provozovatelé restaurace Makkabi. Tradiční štědrodenní akci přišly na náměstí podpořit desítky lidí.
Ostrava - Na snídani kakao, vánočka a ovoce, na oběd krupicová kaše a na večeři hrachová polévka a smažený vepřový řízek sbramborovým salátem. Takové menu bude doprovázet Štědrý den, který prožijí odsouzení ve věznici vOstravě-Heřmanicích, kde si své tresty odpykává 728osob.
Strážnice - Supermarkety jsou před Štědrým dnem plné k prasknutí. Lidé shání na poslední chvíli dárky a plní ledničky. Ani tak se ale podle etnografa Martina Šimši vánoční kouzlo neztratilo. „I když může být nakupování ve velkém přehnané, vždy je dar pozitivní věc. Proto mají Vánoce pořád svůj velký smysl,“ zdůrazňuje Šimša.
Ostrava - Na snídani kakao, vánočka a ovoce, na oběd krupicová kaše a na večeři hrachová polévka a smažený vepřový řízek sbramborovým salátem. Takové menu bude doprovázet Štědrý den, který prožijí odsouzení ve věznici vOstravě-Heřmanicích, kde si své tresty odpykává 728osob.
Opava -Jak dodržujeme vánoční zvyky a tradice? Naše redakce oslovila několik známých osobností Opavska a položila jim dvě stejné otázky týkající se nejenom vánočních obyčejů, ale také toho, jak v jejich rodinách vypadá štědrovečerní večeře. Jejich odpovědi zněly následovně.
SOKOLOV - Tradiční akci doprovodily děti ze základní umělecké školy
BRNO – Restaurant na okraji brněnské Grohovy ulice láká návštěvníky na ideální pohodu. Té si užijí i lidé, kteří nepatří do světa „víajpí“.
Boskovice - Polévka pro chudé se v Boskovicích nalévá od roku 1995. Jedná se o veřejné rozdávání skutečné polévky. Každý, kdo přijde, dostane misku polévky zdarma.
PLZEŇ - Jednu z nejlepších rybích polévek vaří v Plzni restaurace U Salzmannů. Právě pokrm z její kuchyně vyhráldnes (6. 12)v plzeňském Parkhotelu 4. ročník soutěže O top rybí polévku.
JINDŘICHŮV HRADEC - Většina takzvaných bezdomovců v Jindřichově Hradci se v zimě podle vrchního strážníka městské policie Luboše Müllera nastěhuje k nějakému kamarádovi, takže úplně venku přes noc ani moc nejsou. Na Jindřichohradecku není žádný azylový dům, takže si více méně musejí pomoci sami.
Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.
BRNO - Ten nový neumí vůbec míchat maltu, říká umolousaný muž v monterkách zašpiněných od malty a s botami se zaschlou hlínou kolegovi. Při obědě rozebírají všechno, včetně nejnovějších stavebních technik. Nesedí v zednické kantýně, ale v restauraci Onyx v Koperníkově ulici v brněnských Židenicích.
PŘEDHRADÍ - Tradiční vesnická zabíjačka přilákala v sobotu před Obecní dům v Předhradí řadu milovníků oblíbených vepřových pochoutek.
PRAHA - Na počátku byla velkolepá vize předsedy ČMFS Pavla Mokrého a jeho slovenského protějšku Františka Laurince. Vymysleli společný projekt dvou bývalých federálních států Česka a Slovenska o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Jenže polévka není tak horká, jak se zdálo.
VÝCHODNÍ ČECHY - Speciality jako stružinový koláč i novoanglická škeblová polévka plní břicha lidem za velkou louží.
BRNO – Mexická restaurace Chilli omráčí nejednoho hosta interiérem, který připomíná zapadlou krčmu v latinskoamerické zemi.
VÝCHODNÍ ČECHY - Speciality jako stružinový koláč i novoanglická škeblová polévka plní břicha lidem za velkou louží.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.
LITVÍNOV - „To je sranda nebo se kuchař zbláznil?“ kroutili včera nechápavě hlavou nad jídelním lístkem hosté Divadelní restaurace Benar v Litvínově poté, co se podívali na ceny hotových jídel.
HAVÍŘOV - Babička v pátek uvařila svému čtrnáctiměsíčnímu vnoučeti polévku s vločkami i se značnou dávkou proteinů ve formě červů. Dítě z nějakého důvodu jídlo naštěstí odmítalo.
HAVÍŘOV - Babička v pátek uvařila svému čtrnáctiměsíčnímu vnoučeti polévku s vločkami i se značnou dávkou proteinů ve formě červů. Dítěnaštěstíjídlo odmítlo jíst.
HAVÍŘOV - Babička v pátek uvařila svému čtrnáctiměsíčnímu vnoučeti polévku s vločkami i se značnou dávkou proteinů ve formě červů. Dítě z nějakého důvodu jídlo naštěstí odmítalo.
ÚSTÍ NAD LABEM - V pravé poledne zasedli redaktoři Ústeckého deníku do pěti náhodně vybraných restaurací v centru města Ústí, aby zjistili, zda se pracující stihnou během půlhodinové polední pauzy naobědvat. Vedly nás k tomu opakované zkušenosti, kdy jsme se jídla ani po pětačtyřiceti minutách až po hodině nedočkali.
Dužina většiny tykví (dýně, patison a spol.) je jemná, chutná a dají se z ní vytvořit jídla sladká i slaná, polévky, přílohy i dezerty. Můžete z ní připravit salát s olejovou zálivkou, nebo ji zavařit jako sladký kompot. Zkuste některý z našich receptů a uvidíte, že si dýňová jídla zamilujete.
KOLÍNSKO - Česnek je poslední dobou stále populárnější díky poznatkům, podle nichž příznivě ovlivňuje lidské zdraví.
CHRUDIM - Student Jakub Dubský ze zdejší Střední hotelové školy Bohemia se stal vítězem českého kola soutěže Gastro Junior 2008 – Nowaco Cup. Výborně uspěl i reprezentant kuchařského cechu Radek Trnka. Ten se umístil v pardubické ČEZ Aréně v silné konkurenci na desátém místě.
Jednou se stalo, že jeden z dřevorubců praujících v lesích na Ferdinandovské straně hor zabloudil v mrazivé zimě a mlze. Dlouho hledal správný směr, známou mu cestu, která by ho přivedla k domovu. Do teplé, vyhřáté světnice. Cestu však ne a ne nalézt.
KRNOV - Příjemné, téměř rodinné prostředí, romská hudba a speciality romské kuchyně, to je nabídka nové restaurace Pod Cvilínem u Holubů.
MOST - Právní poradce Václav Pokorný Deníku potvrdil, že potravinářská společnost chce zaměstnat až 500 lidí, koupit a zrekonstruovat zdevastovaný objekt Zahražany a postavit továrnu u Lajsníku.
PCHJONGJANG - Psí polévky patří na Korejském poloostrově mezi tradiční jídla. Protesty a ušklíbání se okolního světa Korejce, kteří mají tento pokrm rádi, příliš netrápí.
Delikátní a lehce stravitelné telecí maso je pro horké letní dny jako stvořené. Je-li jeho předskokanem studená letní polévka, pak báječný angreštový koláč už jen korunuje dílo…
BRNO - V restauraci Sherlock Holmes Pub vaří s chutí, ale obsluha má k anglickým gentlemanům daleko. Rifle se k ní nehodí
STRÁŽ NAD NISOU - Tip čtenářky nás tentokrát po dlouhé době zavedl opět ven z Liberce, ve kterém konkurence nutí hospodské a restauratéry podávat co nejlepší výkony, aby si jejich mlsní zákazníci nevybrali jiné místo pro trávení chvilek volného času mezi dopolední a odpolední šichtou. Formanka ve Stráži nad Nisou lákala dobrou cenou, velkými porcemi a hlavně výtečnými polévkami.
Kotlíková polévka a hroznový závin