Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Polárníci ochutnali padesát let starou polévku

Brno - Originální kulinářský zážitek mají za sebou polárníci z expedice na antarktickém ostrově Jamese Rosse. Uvařili si totiž polévku z objevené již nefungující anglické zásobovací stanice. Archivní pokrm si dokonce pochvalovali.

Obecní zabijačky lákají lidi stále víc

Zlínský kraj - Obecní zabijačky jsou v kurzu. Doménu, která byla dříve specifická pouze pro rodinný kruh, lidé stále více vyhledávají. Přesvědčili se o tom i členové kostelanského sdružení Lajbl, kteří se letos rozhodli do tohoto trendu posledních let aktivně zapojit. Na jejich první veřejnou zabijačku dorazilo 150 lidí, snědlo se 60 litrů polévky a 220 kilogramů masa.

Obecní zabijačky lákají lidi stále víc

Slovácko - Obecní zabijačky jsou v kurzu. Doménu, která byla dříve specifická pouze pro rodinný kruh, lidé stále více vyhledávají. Přesvědčili se o tom i členové kostelanského sdružení Lajbl, kteří se letos rozhodli do tohoto trendu posledních let aktivně zapojit. Na jejich první veřejnou zabijačku dorazilo 150 lidí, snědlo se 60 litrů polévky a 220 kilogramů masa.

Velkopavlovičtí zabíjeli čuníka

Horký ovárek, jitrnice, jelítka a zabijačková polévka. Na těchto lahůdkách si vsobotu pochutnávali Velkopavlovičtí. Restaurace Vinopa pro ně totiž připravila veřejnou zabijačku.

Rozdělili peníze vybrané za vánoční polévku

Boskovice - Rekordních 56.698,50korun, které loni na Štědrý den vBoskovicích vynesla už tradiční dobročinná akce Polévka pro chudé ibohaté, našlo ovíkendu své příjemce. Peníze rozdělili organizátoři zrestaurace Makkabi pěti vybraným rodinám se zdravotně postiženýmidětmi.

Vánoční polévka: pomoc i pochutnání

Boskovice - Už třináctou porci polévky rozdali chudým i bohatým Boskovčákům provozovatelé restaurace Makkabi. Tradiční štědrodenní akci přišly na náměstí podpořit desítky lidí.

Vánoční atmosféra je možno tušit i za zdmi ostravských žalářů

Ostrava - Na snídani kakao, vánočka a ovoce, na oběd krupicová kaše a na večeři hrachová polévka a smažený vepřový řízek sbramborovým salátem. Takové menu bude doprovázet Štědrý den, který prožijí odsouzení ve věznici vOstravě-Heřmanicích, kde si své tresty odpykává 728osob.

Etnograf Martin Šimša podvídá o vánocích

Strážnice - Supermarkety jsou před Štědrým dnem plné k prasknutí. Lidé shání na poslední chvíli dárky a plní ledničky. Ani tak se ale podle etnografa Martina Šimši vánoční kouzlo neztratilo. „I když může být nakupování ve velkém přehnané, vždy je dar pozitivní věc. Proto mají Vánoce pořád svůj velký smysl,“ zdůrazňuje Šimša.

Vánoční atmosféra je možno tušit i za zdmi ostravských žalářů

Ostrava - Na snídani kakao, vánočka a ovoce, na oběd krupicová kaše a na večeři hrachová polévka a smažený vepřový řízek sbramborovým salátem. Takové menu bude doprovázet Štědrý den, který prožijí odsouzení ve věznici vOstravě-Heřmanicích, kde si své tresty odpykává 728osob.

O teplý čaj není zájem

JINDŘICHŮV HRADEC - Většina takzvaných bezdomovců v Jindřichově Hradci se v zimě podle vrchního strážníka městské policie Luboše Müllera nastěhuje k nějakému kamarádovi, takže úplně venku přes noc ani moc nejsou. Na Jindřichohradecku není žádný azylový dům, takže si více méně musejí pomoci sami.

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

Co dělníkovi nevadí, gurmána odradí

BRNO - Ten nový neumí vůbec míchat maltu, říká umolousaný muž v monterkách zašpiněných od malty a s botami se zaschlou hlínou kolegovi. Při obědě rozebírají všechno, včetně nejnovějších stavebních technik. Nesedí v zednické kantýně, ale v restauraci Onyx v Koperníkově ulici v brněnských Židenicích.

ČMFS má jiné priority než EURO 2020

PRAHA - Na počátku byla velkolepá vize předsedy ČMFS Pavla Mokrého a jeho slovenského protějšku Františka Laurince. Vymysleli společný projekt dvou bývalých federálních států Česka a Slovenska o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Jenže polévka není tak horká, jak se zdálo.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Kaše plná červů

HAVÍŘOV - Babička v pátek uvařila svému čtrnáctiměsíčnímu vnoučeti polévku s vločkami i se značnou dávkou proteinů ve formě červů. Dítě z nějakého důvodu jídlo naštěstí odmítalo.

Babička uvařila vnukovi kaši plnou červů

HAVÍŘOV - Babička v pátek uvařila svému čtrnáctiměsíčnímu vnoučeti polévku s vločkami i se značnou dávkou proteinů ve formě červů. Dítěnaštěstíjídlo odmítlo jíst.

Kaše plná červů

HAVÍŘOV - Babička v pátek uvařila svému čtrnáctiměsíčnímu vnoučeti polévku s vločkami i se značnou dávkou proteinů ve formě červů. Dítě z nějakého důvodu jídlo naštěstí odmítalo.

V ústeckém centru se lze naobědvat do půl hodiny

ÚSTÍ NAD LABEM - V pravé poledne zasedli redaktoři Ústeckého deníku do pěti náhodně vybraných restaurací v centru města Ústí, aby zjistili, zda se pracující stihnou během půlhodinové polední pauzy naobědvat. Vedly nás k tomu opakované zkušenosti, kdy jsme se jídla ani po pětačtyřiceti minutách až po hodině nedočkali.

Dýně a spol.

Dužina většiny tykví (dýně, patison a spol.) je jemná, chutná a dají se z ní vytvořit jídla sladká i slaná, polévky, přílohy i dezerty. Můžete z ní připravit salát s olejovou zálivkou, nebo ji zavařit jako sladký kompot. Zkuste některý z našich receptů a uvidíte, že si dýňová jídla zamilujete.

Výrobce polévek chce do Mostu

MOST - Právní poradce Václav Pokorný Deníku potvrdil, že potravinářská společnost chce zaměstnat až 500 lidí, koupit a zrekonstruovat zdevastovaný objekt Zahražany a postavit továrnu u Lajsníku.

Uvařte si oběd

Delikátní a lehce stravitelné telecí maso je pro horké letní dny jako stvořené. Je-li jeho předskokanem studená letní polévka, pak báječný angreštový koláč už jen korunuje dílo…

Tím nejpříjemnějším zůstala cena pokrmů

STRÁŽ NAD NISOU - Tip čtenářky nás tentokrát po dlouhé době zavedl opět ven z Liberce, ve kterém konkurence nutí hospodské a restauratéry podávat co nejlepší výkony, aby si jejich mlsní zákazníci nevybrali jiné místo pro trávení chvilek volného času mezi dopolední a odpolední šichtou. Formanka ve Stráži nad Nisou lákala dobrou cenou, velkými porcemi a hlavně výtečnými polévkami.