Teplicko - Blíží se Velikonoce a my nabízíme pár informací o těchto oblíbených jarních svátcích a také recepty. Nenechte si ujít videorecept v galerii na beránka po slovensku (naslano). Stojí za to! Těšte se v pátek na další článek s videonávodem, jak si uplést pomlázku.
Hlučín - Reminiscence. Tak zní soubor vyprávění o lidových zvycích na Hlučínsku, které sepsala regionální lidová básnířka a spisovatelka Jana Schlossarková. My vám dnes přinášíme druhý díl. Pokračování budeme pravidelně přinášet několik dalších pondělků. Dnes si přečtete část povídky Na Dluhejvši.
Chomutov - Na první pohled to vypadalo jako předčasná aprílová zpráva, nakonec se ale ukázalo, že vše je myšleno vážně. Vietnamci poslali do Chomutova potraviny a šaty pro rodiny dlužníků, kterým exekutor zabavil dávky.
Znojmo - Den s takzvanými biopotravinami nabídla svým strávníkům školní jídelna na ulici Přemyslovců ve Znojmě. I jinde ale vaří podle přísných hygienických norem.
Chrudim - Pokud doma vaříme našim dětem, jedná se většinou jen o sobotu a neděli a to se snažíme uvařit podle jejich chuti, vždyť jsou našim rodinným pokladem, tak proč jim nevyhovět. Není výjimkou, kdy maminky o víkendu vaří dětem na přání.
Ostrava, Vendryně - Podivín, vystupující jako boží posel je hlavním aktérem vražedného případu, kterým se vpondělí začal zabývat Krajský soud vOstravě. Na lavici obžalovaných usedl dosud netrestaný sedmašedesátiletý Jan Ćwik zVendryně.
Ostrava, Vendryně - Podivín, vystupující jako boží posel je hlavním aktérem vražedného případu, kterým se vpondělí začal zabývat Krajský soud vOstravě. Na lavici obžalovaných usedl dosud netrestaný sedmašedesátiletý Jan Ćwik zVendryně.
Ostrava - Párky, knekebroty, polévky ze sáčku, rýže, těstoviny s kečupem – to je obvyklá strava studentů. Jídlo je totiž většinou jediná položka, na které mohou ušetřit.
Písková Lhota - Bioložka a publicistka Marcela Stránská připravila pro čtenáře Nymburského deníku sérii dalších receptů na nízkoenergetická jídla vždy pro 4 osoby.
Moravskoslezský kraj - Lidem bez přístřeší v mrazech pomohou terénní pracovníci. Vyjedou za nimi s dekami, čajem a polévkou. Azylové domy rozšíří své služby. Město Ostrava na to z rozpočtu uvolní 200 tisíc korun.
Svitavy - Ohňostroje se ve středu rozzáří nad městy v okrese. V Litomyšli spojili poslední den v roce se zahájením oslav povýšení na město. Lidé se sejdou ve Svitavách, Moravské Třebové a Jevíčku.
Zlín - /FOTOGALERIE, VIDEO/ Teplý vývar snudlemi a knedlíčky, česnečku, fazolovou či hrachovou polévku mohou vzimním období dostat lidé bez domova na pobočce zlínské charity na Zálešné.
Všehrdy/ Bělušice - Vanilkové rohlíčky, linecké pečivo a též třeba žloutkové věnečky zpříjemnily vánoční svátky odsouzeným ve věznici Všehrdy na Chomutovsku.
Blanensko - Na Vánoce bývá zvykem pohostit pocestné. Platí to i dnes. Dobrá teplá polévka je k dostání v některých restauracích, které připravují na Štědrý den většinou zelňačku.
Boskovice - (AKTUALIZOVÁNO) Trutnovská bramboračka i betlémské světlo přilákalo i na letošní Štědrý den na Masarykovo náměstí v Boskovicích davy lidí, kteří si nenechali ujít už čtrnáctý ročník tradiční Polévky pro chudé i bohaté. Tu i letos připravili pořadatelé z restaurace Makkabi v Boskovicích. Výtěžek z celé akce jde na dobročinné účely.
Uherský Brod - Recept je léty prověřený, pochází z rodiny Miloše P. z Uherského Brodu, který už tradičně tuto slavnostní vánoční rybí polévku každý rok připravuje pro své přátele.
Havlíčkobrodsko - Vánočním svátků přecházel půst, který se přísně dodržoval po celý advent. V této době se nesmělo jíst maso, jen na Moravském Slovácku to tak vážně nebrali, protože v tomto období si užívali velkolepých událostí zvaných zabíjačka.
Boskovice - Podpořit neziskové aktivity a vytvořit novou tradici se rozhodli před několika lety v Boskovicích. Letos se tam proto už po čtrnácté bude konat tradiční akce s názvem Polévka pro chudé i bohaté. Tu mohou ochutnat všichni, kteří přijdou na Štědrý den od jedenácti do dvanácti na Masarykovo náměstí.
Kdy jindy bychom se měli vracet k tradicím než o Vánocích. Pojďme tedy nahlédnout do historie pokrmů, které se v minulosti podávaly během štědrovečerní večeře. Ač to mnohdy bývala tabule skromná, nesla v sobě klid, poselství lásky a přání všeho dobrého. Přesně tak, jak to má být o Vánocích, a nakonec nejenom o nich.
Kutná Hora - Cola, káva, instantní polévky, chipsy. Některé z položek ještě donedávna běžně dostupné v bufetu na Základní škole Kamenná stezka v Kutné Hoře rodiče svým nesouhlasem vyškrtli ze sortimentu.
Most - Na sto dvacet lidí přišlo v úterý večer do mostecké městské knihovny na zahájení výstavy Andy Warhol a americký pop-art. Přišel se podívat i sochař Pavel Opočenský.
Kutná Hora - Cola, káva, instantní polévky, chipsy. Některé z položek ještě donedávna běžně dostupné v bufetu na Základní škole Kamenná stezka v Kutné Hoře rodiče svým nesouhlasem vyškrtli ze sortimentu.
Most - Na sto dvacet lidí přišlo v úterý večer do mostecké městské knihovny na zahájení výstavy Andy Warhol a americký pop-art.Přišel se podívat i sochař Pavel Opočenský.
Studenec - Tradici z 30. let, pohoštění obecní polévkou, v sobotu před sokolovnou obnovila zdejší radnice. Krátce před zahájením akce červený nakladač přivezl 150 litrů, tedy 450 porcí „obecní polévky“.
Naše prababičky si v mládí jen stěží uměly představit, že by polévku uvařily za dvě minuty pouze s pomocí horké vody. Jídlo připravovaly s trpělivostí celé hodiny. Dnes si v kuchyni můžete vybrat, zda budete vařit z čerstvých surovin nebo z nedostatku času sáhnete po instantních polotovarech. Vybírat si můžete i mezi bioprodukty a surovinami pěstovanými běžným způsobem.