Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.
Teplicko - Dvacetiletá žena z jedné obce na Teplicku kradla v Mostě a v Ústí nad Labem. V jednom supermarketu zcizila 160 kusů balení kostek masoxu za 3 500 korun, které se ukryla do batohu a poté zamířila k východu. Tam byla zadržena ochrankou.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.
Žďár nad Sázavou – Přibližně tři desítky mláďat kavky obecné, specifického obyvatele žďárského sídliště Stalingrad, se v pátek dostalo do evidence ornitologů. Na půdách bytových domů ochranáři objevili zhruba dvacet hnízd tohoto zvláště chráněného ptačího druhu. V nich se jim podařilo okroužkovat téměř třicet mláďat.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavy tří opiček vítají hosty na žluté fasádě restaurace U 3 opic v Brně-Králově Poli. Možná proto se tam hosté musí bát taškařic. V nové restauraci se sedí pohodlně, obsluha je příjemná a ochotná.
Kojetín /FOTOGALERIE/ – Stovky dětí, ale i dospělých zaplnily v pátek dopoledne hřiště v Kojetíně. Konala se tu akce Bezpečné město, kterou organizátoři pojali jako velkou přehlídku hasičské techniky, policie, zdravotníků, ale také zbraní, které používala i dodnes používá armáda.
Domažlice /FOTOGALERIE, přidána VIDEA/ – Bramborové šišky na slano i sladko, buchty, polévka zelňačka i další dobroty uvařené dle starých receptů provázely v úterý v podvečer na dvorku krčmy Meluzína v Domažlicích křest knihy Josefa Nejdla nazvané Tradiční jídla česko–bavorského příhraničí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Zase poleze. Zase na nějakou osmitisícovku. Před tím ale bude běhat a zase běhat. Co se honí v hlavě horolezce Petra Maška?
Uherské Hradiště - Bezdomovci v Brně a nově i v Uherském Hradišti už nejsou odkázáni jen na „dary“ kontejnerů a odpadkových košů. Ti ukázněnější mohou zajít na polévku do azylových domů.
Uherské Hradiště – Projekt, který má zajistit bezplatný přísun stravy bezdomovcům v Uherském Hradišti, se v těchto dnech úspěšně rozběhl. O společném záměru pracovníků Oblastní charity Uherské Hradiště a jednoho z regionálních živnostníků před časem jako první informoval Slovácký deník.
Ústí nad Labem – Hustý boršč s pořádnými kusy hovězího masa provoněl celé středisko Červeného kříže. První lidé bez domova, kteří dorazili už před desátou, tu vůni lačně nasávali a netrpělivě podupávali před výdejním okénkem.
Habrovany /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Je pošmourné brzké sobotní ráno, hustě prší, počasí jaké tradiční zabíjačce zrovna moc nepřeje. Říkám si ale, že pár kapek pracovníky obecního úřadu v Habrovanech od plánované zabíjačky nejspíš neodradí a vydávám se na cestu do Habrovan.
Česká Lípa /SERIÁL CO VY NA TO, DOKTORE?/ - Domluvili jsme se na spolupráci s mladým lékařem MUDr. Tomášem Petruželou, který pracuje v centru ISIDA v České Lípě. Čtenářům Deníku odpovídá na jejich dotazy.
Zlín – Kulajdu, kyselici nebo zabijačkovou polévku. Na takové pochoutky od babičky se po svém návratu může těšit mladičká lyžařka Klára Křížová ze Zlína, která se ve středu 17. února představí ve sjezdu žen na olympiádě ve Vancouveru.
Hradišťský podnikatel Miroslav Chýla se nechal inspirovat chvályhodným příkladem brněnského restauratéra a nabídl pomoc bezdomovcům. Bude jim dodávat teplou a čerstvou zabijačkovou polévku.
Cikháj – /OD SOUSEDŮ/ Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Okrouhlé Hradiště – K prvním obecním vepřovým hodům pozvali v sobotu před polednem dobrovolní hasiči z Okrouhlého Hradiště své spoluobčany. Uvařili pro ně klasickou černou zabijačkovou polévku, guláš, připravili tlačenku, jitrnice a jelita.
Vysočina – Zhruba deset let strávil Miroslav Hošek, třiatřicetiletý absolvent žďárského kuchařského učiliště, v zahraničí. V hotelových restauracích v Německu a Rakousku se naučil připravovat jídla, která teď mohou ochutnat i návštěvníci jeho restaurace Tisůvka v Cikháji, vesnici vzdálené něco přes deset kilometrů od Žďáru nad Sázavou.
Česká Lípa /SERIÁL CO VY NA TO DOKTORE?/ - Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili?
Bukovany /FOTOGALERIE/ - Nefalšované, vepřové hody připravil pro lidi o víkendu před Hospodou u zámku Obecní úřad Bukovany. Všichni mohli ochutnat světlou i tmavou polévku, ovar, ale i jelita či tlačenku.
Brno – Tlačenku, škvarky, sedm druhů masa nebo krvavou zabijačkovou polévku. To vše si mohli v pondělí koupit Brňané na zabijačce hotelu International v Husově ulici.
Boskovice /FOTOGALERIE/ – Už popatnácté připravili loni na Štědrý den pořadatelé z restaurace Makkabi na boskovickém náměstí dobročinnou akci Polévka pro chudé i bohaté. Ta vynesla rekordních téměř pětašedesát tisíc korun. Dary od lidí už mají své příjemce.
Kněžice - Dne 29. prosince pořádal starosta Sboru dobrovolných hasičů v Kněžicích Josef Bíza povánoční turnaj ve stolním tenise. Hrálo se v sále Obecního úřadu Kněžice a do soutěže se přihlásilo pět dvoučlenných družstev, která hrála v systému každý s každým.
Hradec Králové – Oblastní charita v Hradci Králové pohostila na Štědrý den desítky lidí bez domova. Kromě rozdávání polévky na nádraží uspořádala vánoční hostinu v azylovém domě, kam přišel rekordní počet zájemců.
Staré město – Je pět minut před jedenáctou a fronta na Staroměstském náměstí sahá od pódia až do uliček mezi stánky s Vánočním zbožím. Právě doráží kuchař s velkou nádobou plnou horké polévky, ze které se vydatně kouří. Opodál si pražský primátor Pavel Bém (ODS) a jeho rodina si na sebe berou bílé pláště a jde se rozlévat.
Slovácko /ANKETA/ – Šupina pod talířem pro štěstí, oplatky s medem na stole nebo vonící hrachová polévka, to vše bývá pro lidi na Slovácku součástí štědrovečerního menu. Přestože tradiční kapr a bramborový salát chybí málokde, obvyklé rituály se dům od domu liší.
Boskovice, Letovice - „Polívka je grunt, ostatní je špunt,“ říkávaly už naše babičky. Pořádně hustá teplá polévka přijde v těchto mrazivých dnech vhod. A pokud je navíc uvařená pro dobrý účel, je k nezaplacení.
Chebsko – Sbírka se uskuteční od 1. do 10. ledna 2010 v Chebu a okolí. Nejvíc koledníků bude v terénu v sobotu 9. ledna, kdy sbírku podpoří i starosta Chebu Jan Svoboda starostovou polévkou.
Mohelnice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Dřevěné prase na háku, kotle kouřící polévky prdelačky, fronta před stánkem se zabíjačkovými dobrotami a všudypřítomná vůně prejtu. Takový obraz skýtalo v neděli 13. prosince náměstí v Mohelnici.
Zlínský kraj /FOTOGALERIE/ – Nadcházející mrazivé zimní měsíce jsou náročné zejména pro lidi bez domova. Charitativní a dobročinné organizace ve Zlínském kraji pro ně proto připravují řadu sezónních akcí.
Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.
Vyškov /UKÁZKA JÍDELNÍČKU/ – Úroveň stravování se ve vyškovských školních jídelnách zlepšuje. Nabídka je podle dietologů pestřejší, někde si děti mohou i vybírat