Hradec Králové - Už tradicí je počin hradecké oblastní charity, která v odpoledni Štědrého dne nabízí na hlavním vlakovém nádraží lidem bez domova teplou polévku s chlebem. Stejně tomu bylo i při letošních svátcích.
Boskovice /FOTOGALERIE/ - Na boskovickém náměstí zněly koledy a ve vzduchu voněla cibulačka. Polévku pro chudé i bohaté ochutnali lidé letos na Štědrý den pošestnácté.
ČR - Zlaté prasátko se prý zjeví o Štědrém večeru všem, kteří odolají vůni připravované večeře i vánočním sladkostem a dodrží po celý den do východu první hvězdy půst.
Radkova Lhota – Bez kapra, bramborového salátu, cukroví a pohádek v televizi si Vánoce dnes dokáže představit málokdo. Přitom ještě před několika desítkami let nic z toho k těmto křesťanským svátkům nepatřilo. Jak se slavily Vánoce před druhou světovou válkou, vzpomínali důchodci z domova v Radkově Lhotě.
Jižní Morava – Rolka z lososa a lososový tatarák, šnečí polévka a zauzený srnčí hřbet či tradiční smažený kapr s bramborovým salátem. To vše mohou mít na svátečním stole lidé, kteří se na štědrovečerní večeři vydají do restaurace.
Zlín /FOTOGALERIE/ -Od dvou do tří hodin odpoledne se v úterý v prostorách Charity Zlín na Zálešné podávala teplá polévka pro osoby bez přístřeší a osoby v krizi. Nebyla to však jednorázová akce spojená s Vánocemi, pracovníci na stejném místě s pokrmem čekají pravidelně každé úterý.
Severní Čechy – Víte, jak v Krkonoších poznali, že je čtvrtek? Že je kyselo už pošestnáctý. Tak alespoň praví starý krkonošský vtípek. Na druhou stranu je třeba se polévky z chlebového kvasu zastat – kyselo bezesporu přesáhlo hranice regionu.
Hradec Králové – Stejně jako v letech minulých i letos bude možné oslavit Nový rok společně. Sváteční program začne 1. ledna 2011 ve tři hodiny odpoledne promítáním kinožurnálu Hradec Králové 2010 v artkině Centrál, kde bude současně podáván teplý punč a čaj.
Klenčí pod Čerchovem -Co obnáší práce kuchařky, jsem si na vlastní kůži vyzkoušela v hotelu Haltrava v Klenčí pod Čerchovem. Jedničku bych asi nedostala.
Velké Bílovice /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zelí sladké, kyselé, na neduhy zrozené. U dobrého svařáčku ochutnejte zelňačku. Těmito hesly lákaly ke stánkům týmy premiérového klání ve Velkých Bílovicích.
Benešov – Nejen chuť na voňavou jaternici nebo zabijačkovou polévku přilákala i tentokrát do prostor benešovského pivovaru stovky velkých i malých návštěvníků.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V restauraci nabízený posvícenský koláč je jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, plněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami
Tupesy – Už tradičně se v předdušičkovém čase v obcích na Slovácku pořádají přehlídky v tvorbě dýňových strašidýlek, které jim dodávají tajemného vzezření.
Lechotice /AKTUALIZOVÁNO/ - K vážnému popálení tří děti, bratranců a sestřenice, došlo v sobotu dopoledne před desátou hodinou v Lechoticích na Holešovsku.
Lechotice /AKTUALIZOVÁNO/ - Chvilka nepozornosti dospělých, neposedný tříletý chlapec a neštěstí bylo na světě. Přitom setkání malých dětí u dědečka v kuchyni mělo být příjemným sobotním pobesedováním.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pojmem mezi brněnskými štamgasty je Pivnice U Čápa. V rohu Obilního trhu proti filozofické fakultě otevřela restaurace po dvou letech rekonstrukce znovu dveře nedočkavým hostům.
Karviná – Školní kuchařky nemají na růžích ustláno. I když výsledek jejich práce se dá hodnotit nejdřív před polednem, do práce chodí o dvě hodiny dříve, než školákům a učitelům začne první hodina. Aby se děti v poledne mohly najíst, vaří se v kuchyni ve velkém už od rána.
Uherské Hradiště - Dnes budeme vařit a péct s herečkou Slováckého divadla Annou Slezákovou-Mikovou. Diváci ji dobře znají nejen z prken, která v Uherském Hradišti znamenají svět.
Týn nad Vltavou- Začarovaný les s loupežníky, ježibabou, kouzelným dědečkem i neohroženými mládenci ožije v úterý večer před otáčivým hledištěm v Týně nad Vltavou
Plzeň - Jak se jí za mřížemi plzeňské věznice? Na pověstný chléb a vodu zapomeňte. Možná byste se divili, jak si, alespoň podle jídelníčku, trestanci debužírují. Snídají koblihy, obědvají třeba segedínský guláš nebo výpečky se špenátem, večeří azu po tatarsku a dostávají i ovoce.
Teplicko - Dvacetiletá žena z jedné obce na Teplicku kradla v Mostě a v Ústí nad Labem. V jednom supermarketu zcizila 160 kusů balení kostek masoxu za 3 500 korun, které se ukryla do batohu a poté zamířila k východu. Tam byla zadržena ochrankou.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Je to první africká restaurace v Brně a na jídelním lístku hosté v Africaně najdou steaky z krokodýla, pštrosa, antilopy nebo zebry.
Žďár nad Sázavou – Přibližně tři desítky mláďat kavky obecné, specifického obyvatele žďárského sídliště Stalingrad, se v pátek dostalo do evidence ornitologů. Na půdách bytových domů ochranáři objevili zhruba dvacet hnízd tohoto zvláště chráněného ptačího druhu. V nich se jim podařilo okroužkovat téměř třicet mláďat.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavy tří opiček vítají hosty na žluté fasádě restaurace U 3 opic v Brně-Králově Poli. Možná proto se tam hosté musí bát taškařic. V nové restauraci se sedí pohodlně, obsluha je příjemná a ochotná.
Kojetín /FOTOGALERIE/ – Stovky dětí, ale i dospělých zaplnily v pátek dopoledne hřiště v Kojetíně. Konala se tu akce Bezpečné město, kterou organizátoři pojali jako velkou přehlídku hasičské techniky, policie, zdravotníků, ale také zbraní, které používala i dodnes používá armáda.
Domažlice /FOTOGALERIE, přidána VIDEA/ – Bramborové šišky na slano i sladko, buchty, polévka zelňačka i další dobroty uvařené dle starých receptů provázely v úterý v podvečer na dvorku krčmy Meluzína v Domažlicích křest knihy Josefa Nejdla nazvané Tradiční jídla česko–bavorského příhraničí.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Živá a rušná restaurace potěší hosty dobrým, chutným jídlem i rychlou obsluhou. Romantickou večeři při svíčkách si ale raději plánujte jinde.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Zase poleze. Zase na nějakou osmitisícovku. Před tím ale bude běhat a zase běhat. Co se honí v hlavě horolezce Petra Maška?
Uherské Hradiště - Bezdomovci v Brně a nově i v Uherském Hradišti už nejsou odkázáni jen na „dary“ kontejnerů a odpadkových košů. Ti ukázněnější mohou zajít na polévku do azylových domů.
Uherské Hradiště – Projekt, který má zajistit bezplatný přísun stravy bezdomovcům v Uherském Hradišti, se v těchto dnech úspěšně rozběhl. O společném záměru pracovníků Oblastní charity Uherské Hradiště a jednoho z regionálních živnostníků před časem jako první informoval Slovácký deník.
Ústí nad Labem – Hustý boršč s pořádnými kusy hovězího masa provoněl celé středisko Červeného kříže. První lidé bez domova, kteří dorazili už před desátou, tu vůni lačně nasávali a netrpělivě podupávali před výdejním okénkem.
Habrovany /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Je pošmourné brzké sobotní ráno, hustě prší, počasí jaké tradiční zabíjačce zrovna moc nepřeje. Říkám si ale, že pár kapek pracovníky obecního úřadu v Habrovanech od plánované zabíjačky nejspíš neodradí a vydávám se na cestu do Habrovan.
Česká Lípa /SERIÁL CO VY NA TO, DOKTORE?/ - Domluvili jsme se na spolupráci s mladým lékařem MUDr. Tomášem Petruželou, který pracuje v centru ISIDA v České Lípě. Čtenářům Deníku odpovídá na jejich dotazy.
Zlín – Kulajdu, kyselici nebo zabijačkovou polévku. Na takové pochoutky od babičky se po svém návratu může těšit mladičká lyžařka Klára Křížová ze Zlína, která se ve středu 17. února představí ve sjezdu žen na olympiádě ve Vancouveru.
Hradišťský podnikatel Miroslav Chýla se nechal inspirovat chvályhodným příkladem brněnského restauratéra a nabídl pomoc bezdomovcům. Bude jim dodávat teplou a čerstvou zabijačkovou polévku.