Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Na Vratislavově náměstí funguje Kebab house, ale restaurace žádná.

Blíží se biatlon a v centru Nového Města chybí restaurace. Ostuda, říkají místní

/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.

Na Nový rok 2018 se na Holém vrchu sešlo na sedm set lidí.

S kočárky, pejsky a hlavně spolu. Nadšenci se na Nový rok vydají na Holý vrch

Začalo to už před čtvrt stoletím, když se parta chlapů v hospodě rozhodla na Nový rok vystoupat na Holý vrch, 662 m. n. m. vysoký kopec, na který mají blízko z Jívoví, Borů, Vídně i Dobré Vody. Netrvalo dlouho a z „hecu“ se stala každoroční oblíbená tradice. V roce 2018 se na výšlap vydalo na sedm set lidí, jak je vidět ve fotogalerii pana Jiřího Čecha. Půjde se i letos, startuje se v neděli prvního ledna, mimo jiné v Jívoví v poledne od místní hospody. 

V Boskovicích po dvouleté pauze obnovili tradiční charitativní akci Polévka pro chudé i bohaté. Ta se ve druhém největším městě na Blanensku podává před polednem na Štědrý den už více než čtvrt století. Příchozí ochutnali hrstkovou polévku.

VIDEO: Tradice je zpět! V Boskovicích rozlévali Polévku pro chudé i bohaté

/FOTO, VIDEO/ Před polednem na Štědrý den se jde na na polévku! S kamarády a známými si na náměstí popřát zdraví, pohodu. A zároveň přispět do kasičky lidem v nouzi. V Boskovicích přeťala tradiční akci Polévku pro chudé i bohaté po čtvrt století epidemie koronaviru. V sobotu je ale po dvouleté pauze zpět v plné parádě. Masarykovo náměstí před radnicí druhého největšího města na Blanensku plní hodinu před polednem postupně stovky rozzářených dospělých i dětí. Tak to má být!

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) rozdával rybí polévku na Staroměstském náměstí.

Primátor Zdeněk Hřib rozdával na Staroměstském náměstí rybí polévku

/VIDEO,FOTOGALERIE/ Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozdával na Staroměstském náměstí v Praze v pátek 23. prosince tři tisíce porcí vánoční rybí polévky. Mezi zájemci byli Češi a turisté, kteří přišli do centra metropole užít si předvánoční atmosféru, i lidé bez domova. Tradiční rozlévání vánoční polévky primátorem se do Prahy vrátilo po dvouleté koronavirové pauze.

Starosta městské části Zdeněk Kučera a čakovický farář páter František Čech.

Letňanská polévka s Ladou

Městská část Praha 18 připravila tradiční vánoční setkání letňanských občanů pod názvem Vánoční polévka s Josefem Ladou. Předvánoční „sraz“ se uskutečnil ve čtvrtek 22. prosince od 16 hodin do 18 hodin.

Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích v roce 2019.

Tipy na vánoční víkend: Štědrodenní polévky, živé betlémy i koupání otužilců

Vánoční svátky jsou hlavně svátky rodinnými, ale rozhodně to neznamená, že je musíte celé strávit doma. Pořadatelé na jihu Moravy nabízí řadu zajímavých akcí. O Štědrém dnu je možné vyrazit na štědrodenní polévky do Boskovic či Znojma, a ještě tím pomoci lidem v tíživé situaci. Otevřené budou také zoologické zahrady v Brně a Hodoníně, odvážlivci si mohou zaplavat na koupališti ve Slavkově u Brna a na výběr je také z řady koncertů a živých betlémů.

Polévka, která pomáhá. Na stravenky pro lidi bez domova vybrali skoro 82 tisíc.

Polévka, která pomáhá. Na stravenky pro lidi bez domova vybrali skoro 82 tisíc

V sobotu 10. prosince se konala v Táboře v Pražské ulici před kavárnou Konstanz akce s názvem Polévka pro Táborskou stravenku. Zakladatelky spolku Polévka, která pomáhá, se rozhodly výtěžkem podpořit projekt, který nabízí lidem možnost se zapojit do vylepšení města jako dobrovolník a za hodinovou práci získat stravenku k nákupu potravin.

Školní jídelna v Gymnáziu F. Křižíka

Kde se v Plzni naobědvat do stovky? Máme pro vás několik tipů

Pan Jaroslav si spokojeně odnáší kastrůlek se smaženým květákem, vařenými brambory a dipem. „Vařit pro jednoho se mi nevyplatí a tady mně to chutná. A cena je také příznivá,“ dodává. Pro obědy si chodí sem, do školní jídelny Gymnázia F. Křižíka, pravidelně. Cenu 68 korun za oběd včetně polévky zaplatí rád. „Je to dobrá cena, zvláště v současné době, kdy počítám každou korunu“.

Jídelna v OD Ural Sokolov

Menu do 100 korun. Zjišťovali jsme, kde se i dnes dá levně najíst

Kvůli nárůstu cen surovin či energií restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky je dnes už prakticky nemožné. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé do stokoruny najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny, veřejné jídelny, kde vaří pro hodně lidí, nebo místa, kde provozovatel nemusí platit nájem. Jídlo přiveze dokonce až domů zdarma. Deník našel několik takových míst.

Léčitel Jan Mikolášek doporučil babičce Ivy Jančíkové po dobu několika týdnů každý večer vypít sklenici kozího mléka svařeného s nastrouhanou čerstvou petrželí.

Máte ji doma? Léčitel Mikolášek ženu uzdravil díky jedné obyčejné zelenině

Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Fantazii se v případě krémové polévky z dýně meze nekladou. Výborná je i s kokosovým olejem, někdo přidává i vařené brambory. Každopádně zasytí a zahřeje.

ÚSPORNÁ KUCHAŘKA DENÍKU: Co s dýní? Vydlábneme a potom se pěkně nadlábneme

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Období "nechceš cuketu?" se nám přehouplo a máme tu nadúrodu dýní. Jako holka jsem netušila, že existuje nějaký Helloween, ctili jsme (a stále ctím) jen Dušičky a i kdyby, na hrob se svítící zubatá příšera fakt nehodí. Ovšem před nějakými čtyřiceti a více lety se obří dýně v domácnostech objevovaly, nejvíc to byly ty obrovské odrůdy Goliáš. 

Kuchařská soutěž v Obchodní akademii a hotelové škole Havlíčkův Brod.

Souboj mladých kuchtíků v Brodě: brambory nejsou jen na loupačku

/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.

V sobotu se konala na parkovišti na Pomezních Boudách gastronomická akce Maloúpská vařečka.

Na Maloúpské vařečce lidem nejvíce chutnala pajšlouka z králíka od Trautenberka

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Maloúpskou vařečku získal potřetí v historii Pivovar Trautenberk, jeho polévka pajšlouka z králíka dostala nejvíce hlasů od návštěvníků. U odborné poroty nejvíc zabodovala zelňačka Chaty Sněženka. Gastronomickou akci na Pomezních Boudách u česko-polských hranic zpestřily také další soutěže. Nejvíc borůvkových knedlíků spořádal Michal Malík ze Žacléře, s nejpálivějšími chilli papričkami světa si nejlépe poradil Josef Vlasák z Trutnova, maloúpský boudař Radek Holub nejrychleji (za osm sekund) vypil 0,8 litru piva.

Pod 150 korun za oběd v restauraci se dostanou v rámci krajských měst jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z posledního Edenred restaurant indexu, 22. září 2022

Oběd v restauraci pod 150 korun? Z krajských měst už jen v Olomouci

Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.

Pod 150 korun za oběd v restauraci se dostanou v rámci krajských měst jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z posledního Edenred restaurant indexu, 22. září 2022

Oběd v restauraci pod 150 korun? Z krajských měst už jen v Olomouci

Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Okurky na kostičky, uvařená mladá řepa i s natí, kopr a smetana. Chlodnik je polské jídlo na horké dny.

Vedro? Studené polévky tarator a chlodnik ochladí a báječně chutnají

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.

Redaktor Deníku Stanislav Dufka obsluhoval na Holubyho chatě na Velké Javořině

Jak jsem obsluhoval na Holubyho chatě. Redaktor zkusil směnu na Velké Javořině

Měl jsem tu myšlenku v hlavě už delší dobu, na dva roky ji překazil covid. Chtěl jsem si vyzkoušet službu na Holubyho chatě na Velké Javořině. Jaké to je obsluhovat na oblíbené turistické chatě? Obsluhovat na chatě, která má svoji obrovskou historii a atmosféru. Obsluhovat na chatě, která leží na hranici mezi Českem a Slovenskem. Kdo jsou hosté, jaké jsou jejich příběhy a jaký je personál?

Ředkvičky stojí v obchodě kolem šesti korun, když budete mít štěstí.  Nejsou dřevnaté ani příliš pálivé.

Halina to umí. Ředkvičková polévka je prostě majstrštyk

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Taky takzvaně syslíte? Čím jsem starší, tím mám potřebu zásobit špajzku, lednici a tři mrazáky jídlem. Jak je něco "výhodné", už to musím mít. Proč kupovat v krámě dvoje ředkvičky, když jsou v krámě jen za pětikorunu? A tak narvu do pytlíku šest svazečků a dušička má pokoj. Dvoje se skřoupají, ze zbytku uvařím polévku podle Haliny Pawlovské. Ona do ní dává i ředkvičkové lupeny, ale já ji chci mít pěkně růžovou, takže je vyhodím.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.

Kulajda podle kuchaře Martina Škody

Uvařte si jihočeskou kulajdu podle Martina Škody

Do připravované online kuchařky, kterou Deník chystá na léto, zaslal recept také Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Jihočeskou kulajdu si můžete uvařit podle jeho receptu také vy. Děkujeme Martinu Škodovi za příspěvek.

Kulajda plzeňského Klubu malých pivovarů byla v neděli zvolena nejlepší polévkou.

Na festivalu polévky zvítězila česká klasika

Nedělní festival polévky, během kterého soutěžilo na nádvoří plzeňského pivovaru 14 restaurací a bister s dvacítkou různých druhů polévek, ovládl Petr Strnad se svojí kulajdou.

Brrrr. Bršlice. Polévka z ní je ale výborná a navíc léčí

Brrrr, bršlice? Polévka ze známého plevele je výborná a navíc léčí

Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle. 

Houby shitake

Zázračná houbička: Shitake nejen chutná, ale umí i léčit

Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než začne kvést.

OBRAZEM: Hodí se do pesta či polévek. Sezóna medvědího česneku začala

Dá se použít na přípravu pesta, do polévek, salátů, pomazánek i dalších pokrmů. Medvědí česnek je oblíbenou rostlinou, sbírat jej je ale nutné časně na jaře. Ke konci května totiž začíná kvést a jeho listy rychle vadnou. Lidé ho často chodí sbírat do lesů, měli by si však dát pozor, jestli se nenacházejí v chráněné lokalitě. 

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Ilustrační foto

Obědy za stokorunu jsou minulostí. Za polední menu si Jihomoravané připlatí

Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.

Ilustrační foto

Řízek v Tachově stojí většinou kolem 120 korun

Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem, to je jedno z pravidelných hotových jídel v polední nabídce restaurace MaMi v Tachově. Lidé si na tuto typickou pochoutku zvykli chodit v pátek.

Ilustrační foto

Kolik stojí v Sokolově řízek? S cenou oběda se vejdete i do stovky

Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.

Ilustrační foto

Za kolik pořídíte řízek na Rokycansku?

Dlouhé a smutné covidové období výrazně dolehlo na provozovatele restaurací. Řada z nich to zabalila a ti, co přežili, se musí vyrovnávat s dramaticky se zvyšující cenou energií a surovin.