Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Mikulášská bramboračka na Břeclavsku. Ve sněhové vánice lidé vařili polévky

Mikulášská bramboračka na Břeclavsku. Ve sněhové vánici lidé vařili polévky

/FOTO/ Obec Moravský Žižkov vyhlásila druhý ročník soutěže ve vaření polévek, která se konala první prosincovou sobotu. Ve sněhové vánici přítomní postavili kotle, stany a mohli jít tvořit. Ve sklepním areálu Agrární se také servírovala bramborová polévka. Všude to hezky vonělo, takže ani velká sněhová nadílka nikomu nezkazila dobrou náladu. 

Valašská kyselica z Lanterny.

Legendární valašská kyselice? Zahřeje, dodá sílu i vitamíny

„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.

VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.

Ilustrační foto.

Do budoucna mám v plánu přežít, najít si práci a bydlení, říká žena bez domova

/VIDEO, FOTO/ Blížící se zima ohrožuje nejvíce lidi bez domova. V republice se nejčastěji vyskytují právě v hlavním městě, a to i kvůli možnostem sehnání jídla, peněz a množství poskytovaných služeb. Zmapovali jsme, jaký je běžný den terénního pracovníka, který se o lidi bez domova stará, ale i některé příběhy lidí a důvody, které je na ulici přivedly.

1.ročník Festivalu polévek v Kozolupech u Plzně se vydařil. Přilákal spoustu návštěvníků, kteří mohli ochutnat šestnáct druhů polévek.

Na Festivalu polévek v Kozolupech chutnala nejvíc Bílá upíří česnečka

Historicky první ročník Festivalu polévek v Kozolupech nedaleko Plzně předčil veškerá očekávání, lidé byli nadšeni a organizátorkám z Českého svazu žen Kozolupy tak spadl velký kámen ze srdce. Účastníci měli možnost ochutnat šestnáct druhů polévek, kdy výdejní stanoviště byla rozeseta po celé obci. Degustace tak byla spojena s příjemnou procházkou, neb akci přálo po celé sobotní odpoledne i počasí.

Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?

Krmelec u Kraví hory v Malé Úpě vyhrál soutěž o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka.

Bez kvalitní kuchyně a surovin na horách neuspějete, tvrdí autor polévky roku

Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.

Vítězem letošního ročníku Maloúpské vařečky se stal Krmelec u Kraví hory s krémovou česnečkou.

FOTO: Vyprodanou Maloúpskou vařečku vyhrála krémová česnečka z Krmelce

Osmý ročník soutěže o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka v sobotu vyhrál podruhé v historii Krmelec u Kraví hory. Jeho krémová česnečka s chlebovými krutony, sypaná slanou granolou získala s výraznou převahou nejvíce hlasů od diváků, kteří při procházce po boudách v Malé Úpě hodnotili celkem 12 polévek navařených místními kuchaři. O akci byl obrovský zájem, všech 500 hlasovacích lístků bylo okamžitě vyprodáno.

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Ochutnávka vín v Brně. Ilustrační foto

Jižní Morava jako oáza prosperujících podniků. Nejvíce láká víno a polévky

/FOTO/ Víno, kvalitní rumy, ale drahý guláš. I tak by se daly popsat největší taháky Brněnských podniků. V Jihomoravském kraji se gastronomii daří lépe než jinde. Brno dokonce v mnoha ohledech poráží Prahu. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet zařízení z tuzemské gastro scény.

Správný výběr potravin je důležitý. Když zvolíte ty správné, zasytí vás, aniž byste přijali příliš mnoho kalorií.

Snažíte se zhubnout? Těchto 10 potravin vás zasytí a jsou téměř bez kalorií

Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?

Podskalský kotlíkový Gulášfest

Hovězí, zvěřinový i jelení. Podskalský kotlíkový Gulášfest nalákal stovky lidí

Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.

Podskalský kotlíkový Gulášfest.

Podskalský kotlíkový Gulášfest. K ochutnání byl hovězí, zvěřinový či jelení

Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.

Ilustrační foto

Chtějí si udržet strávníky, nakupují po slevách. Pod 150 se v kraji nenajíte

Naobědvat se v Karlovarském kraji pod sto korun, jak tomu stále ještě je v některých odlehlých koutech republiky možné, je nereálné. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kde se dá nejlevněji najíst, a zjistila, že menu za nejnižší cenu se dá pořídit za 150 korun. A je jedno, zda jde o Karlovy Vary či Sokolov.

Vyhledávaná Restaurace Lidový dům v Prostějově nabízí obědové menu od 129 korun.

TOP 5 prostějovských restaurací, kde si dáte levné menu. Podívejte se

Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.

Restaurace Monika, Hranice.

Top 5 hranických restaurací, kde si dáte polední menu za příznivou cenu

ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.

Restaurace a penzion Stará sokolovna, Šumperk.

Oběd za stovku? Možné je to i v Šumperku

Září bývá pro zaměstnance měsícem návratu do práce. A s tím i návratu otázek, kam v poledne zajít na oběd. Řada lidí polední teplé jídlo v restauraci vzdala, cena některých menu se v Šumperku ostatně blíží 170 korunám. Stále však existují podniky, kde je možné najíst se za cenu výrazně nižší.

Vegetariánská restaurace Prašád ve Zlíně.

Oběd do 130 korun? 5 tipů, kde ve Zlínském kraji seženete dobré jídlo

FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.

Hospoda U Žida, Olomouc-Nový Svět.

Oběd do 120 korun? I v centru Olomouce. A nejsou to blafy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.

Ilustrační foto, výdej jídla.

Oběd nemusí stát majlant. I na Teplicku se dá dobře a levně najíst

Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.

Havířov, Restaurace Piknik v OC ELAN.

Takové jsou ceny menu v Karviné a Havířově. Oběd pod 150 korun není problém

Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.

Takhle vaří v restauraci Český dům v Chomutově, kde nabízejí hlavní chod i polévku za sto korun.

Restaurace, kde vaří chutně a za stovku? Umí to Český dům v Chomutově

/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Školní polévky byly přesolené, zjistili hygienici. Změní to nový školní rok?

Nadlábnout se ve školní jídelně je možné podobně nezdravě jako v bufetu. Ne že by tam byly běžně k mání smažené hranolky nebo stripsy s přeslazeným kečupem, zapíjené rovněž notně sladkou limonádou – ale spíš pravidlem než výjimkou je, že má personál příliš štědrou ruku se solí. Skutečně se stává, že téma „sůl nad zlato“ víc než hodiny literatury nebo výtvarné výchovy – kdy by šlo o připomenutí jedné z nejznámějších pohádek – přináší ve školách návštěvy jídelny.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Jejich chuť zvýrazní smetana, nebo víno

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.