/RECEPT/ Přinesli jste si domů z lesa plný košík lišek (kuřátek) a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tento osvědčený recept od naší čtenářky Karly Kudové. Výborná polévka je jednoduchá na přípravu a zmizí z talířů raz dva.
Přinesli jste si domů z lesa plný košík lišek a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tento osvědčený recept od naší čtenářky Karly Kudové. Výborná polévka je jednoduchá na přípravu a zmizí z talířů raz dva.
Naobědvat se v Karlovarském kraji pod sto korun, jak tomu stále ještě je v některých odlehlých koutech republiky možné, je nereálné. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kde se dá nejlevněji najíst, a zjistila, že menu za nejnižší cenu se dá pořídit za 150 korun. A je jedno, zda jde o Karlovy Vary či Sokolov.
Asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Někde změnili koncept, jinde jedou podle starých not a oblíbených pokrmů zákazníků.
Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.
Zajít si uprostřed pracovního dne na obědové menu do restaurace se může pořádně prodražit. Pořád se ale ještě najdou místa, kde se dá za rozumné ceny dobře a kvalitně najíst. Deník si nechal od čtenářů poradit, kam zajít na Jičínsku na dobrý oběd, aby to rodinný rozpočet moc nezabolelo.
ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.
/FOTO, ANKETA/ Po dovolených, prázdninách s dětmi a s vidinou nákupů školních pomůcek bude pro mnohé Přerovany obědové menu tím, na čem se budou snažit co nejvíce ušetřit.
Září bývá pro zaměstnance měsícem návratu do práce. A s tím i návratu otázek, kam v poledne zajít na oběd. Řada lidí polední teplé jídlo v restauraci vzdala, cena některých menu se v Šumperku ostatně blíží 170 korunám. Stále však existují podniky, kde je možné najíst se za cenu výrazně nižší.
FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.
Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.
Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.
Tak jako v každém českém městě, i do novojičínských ulic se začínají kolem jedenácté hodiny dopoledne vydávat lidé z kanceláří, institucí a firem na obědy. Najíst se dá ve městě spolehlivě pod půldruhého sta korun i s polévkou.
Ve Frýdku-Místku se dá pořídit oběd ve formě poledního menu pod 150 korun. A to jak v tradičních hospodách, exotičtějších restauracích i v bufetových jídelnách.
/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.
/ANKETA/ Mnohé restaurace, bistra a jídelny zvyšují ceny. Pořád je ale v České Lípě a okolí možné najít takové, kde se lze naobědvat za přibližně za 150 korun, i když jde spíše o výjimky. Deník se zaměřil na to, jak to s poledními menu vypadá.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Nadlábnout se ve školní jídelně je možné podobně nezdravě jako v bufetu. Ne že by tam byly běžně k mání smažené hranolky nebo stripsy s přeslazeným kečupem, zapíjené rovněž notně sladkou limonádou – ale spíš pravidlem než výjimkou je, že má personál příliš štědrou ruku se solí. Skutečně se stává, že téma „sůl nad zlato“ víc než hodiny literatury nebo výtvarné výchovy – kdy by šlo o připomenutí jedné z nejznámějších pohádek – přináší ve školách návštěvy jídelny.
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
Sourozenci zloději se vydali na lup do večerky na sídlišti Březenecká v Chomutově. "Navštívili" ji v noci, z prodejny odnesli bratři 150 pytlíkových polévek a 9 krabic s hračkami. Lup vytahovali s pomocí klacku otevřeným oknem.
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
/FOTO/ Dobrá zpráva pro turisty. Horské chaty na Lovoši a Řípu své ceny těsně před sezonou zvedat nebudou. Lovoš navíc nabízí i automat s občerstvením, v němž lze platit kartou. Naopak na Milešovce si výletníci oproti loňsku připlatí.
/FOTO, VIDEO/ Dobrá zpráva pro turisty. Horské chaty na Lovoši a Řípu své ceny těsně před sezonou zvedat nebudou. Lovoš navíc nabízí i automat s občerstvením, v němž lze platit kartou. Naopak na Milešovce si výletníci oproti loňsku připlatí.
Dobrá zpráva pro turisty. Horské chaty na Lovoši a Řípu své ceny těsně před sezonou zvedat nebudou. Lovoš navíc nabízí i automat s občerstvením, v němž lze platit kartou. Naopak na Milešovce si výletníci oproti loňsku připlatí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ochutnávku celkem sedmi polévek nabídla tradiční soutěž kuchařských týmů Kotlíky na Blátě. A tak se místní farma v sobotu 20. května zahalila do vůně polévek mísící se s vůní kouře z ohnišť, nad kterými se v kotlících vařily.
S postupujícím jarem se rozšiřuje nabídka víkendových akcí v celém regionu. V Plzni se uskuteční Rock in Plzeň, Majáles, festival polévek či stepu i akce pro milovníky sektů a šumivých vín. Automobiloví fanoušci zase zavítají na Autosalón v Černících, sraz citroenů v Chotěšově nebo na závod offroadů do Dobřan. V Nepomuku se koná tradiční velká pouť, v Rokycanech oslaví výročí rozhledny na Kotli a ve Velhraticích narozeniny Karla IV.
Město Frýdek-Místek letos poprvé vyhlásí vítěze nejlepší zelňačky. Kdo ji uvaří, se nejen pořadatelé, ale i návštěvníci dozví na dalším ročníku gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Ten se uskuteční v sobotu 19. srpna 2023 na Zámeckém náměstí od 10 do 20 hodin.
Ve kterých restauracích v Pardubickém kraji se dá dobře najíst a neutratit přitom majlant? Reportér Deníku dal dohromady několik tipů napříč celým regionem, kde vám obě zmíněné podmínky splní.
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Většina z nich v posledním roce opět zdražovala. Najde se ještě na Příbramsku polední menu s polévkou pod dvě stovky?
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Některé hospody a restaurace během posledního roku poměrně výrazně zdražily. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům v Rakovníku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Většina restaurací i jídelen během posledního roku zdražila. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům na Kladensku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
Jen málokde se dá v současné době na Karlovarsku v restauracích pořídit řízek s přílohou do 200 korun. Právě tuto hranici před rokem překonaly přitom jen podniky, které se nacházejí v karlovarském lázeňském území. Deník se podíval, jak se ceny oproti loňsku změnily.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
I několik desetikorun je rozdíl v cenách za řízek s přílohou a polévkou v poledním menu, které nabízejí restaurace v Břeclavi. Podle průzkumu Deníku si nejlevnější řízek s bramborovou kaší mohou lidé dát v břeclavském bistru U Cukrovaru. Vyjde na 120 korun včetně polévky.Cena za řízek s přílohou a polévkou? V Břeclavi je rozdíl i stovka.
Klasika na obědové menu? Smažený vepřový řízek s bramborem nebo salátem. Pokrm, který nemůže chybět v týdenní nabídce prakticky žádné restaurace v regionu. Doba, kdy tam ale za něj strávníci zaplatili i s polévkou do stovky je dávno ta tam. Dnes musejí z peněženky vytáhnout o několik desítek korun navíc. Část lidí se proto snaží šetřit a polední menu v hospodách vynechává nebo jí doma.
Restaurace během obědů už nejsou tak plné, jak bývaly dříve, jsou za tím stále se zvyšující ceny. Ale i tak se někteří provozovatelé na Klatovsku snaží držet ceny co nejnižší. Někde ceny jen mírně převyšují sto korun.
Řízek, ať už kuřecí nebo vepřový, v polední nabídce restaurací na Prachaticku, je vždy sázka na jistotu. Příloha je strávníkům tak nějak jedno. Může to být salát, brambor či bramborová kaše. Češi řízek prostě milují.
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky.
V málokteré restauraci ve Frýdku-Místku a okolí jsou na tom s poptávkou po obědech tak dobře, aby si nestěžovali na odliv hostů. Snad jen v Ondráši ve Sviadnově, který funguje od loňského dubna s novými nájemci, mohou být spokojeni. V nabídce mají i drahé business menu.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky. Češi prostě řízky milují a ne jenom k nedělnímu obědu. A toho jsou si dobře vědomi restauratéři.
Nárůstu cen se od minulého roku nevyhnula ani nabízená menu v restauracích na Slovácku. Zatímco vloni na jaře se tam cena meníček pohybovala těsně nad stokorunou a někde se dala pořídit jídla za cenu ani ne stokorunovou, po zvýšení cen energií a loňskému inflačnímu ataku tomu je už několik měsíců jinak a meníčková platba za oběd přijde strávníka v našem regionu v rozmezí od 120 do 180 korun.
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
/FOTO, VIDEO/ Od červeného stánku u Infocentra v rohu náměstí Svornosti v Českém Krumlově se v úterý od desáté dopolední na všechny strany linuly vůně mnoha druhů polévek. Porce stála stovku a výtěžek ze třetího ročníku akce Polévka, která pomáhá, putoval do kasy zdejšího Dobrovolnického centra.
/FOTO, VIDEO/ V lounské městské knihovně proběhla soutěž amatérských hospodyň a hospodářů o nejlepší masopustní polévku. Nápad paní Jitky Jirků se zrealizoval v neděli 20. února.