
Tipy na víkend: Pardubice žijí adventem. Trhy budou na náměstí i v mlýnech
Kam o víkendu za zábavou v Pardubickém kraji? Podívejte se na víkendovou nabídku akcí od naší redakce.
Kam o víkendu za zábavou v Pardubickém kraji? Podívejte se na víkendovou nabídku akcí od naší redakce.
/FOTO/ Obec Moravský Žižkov vyhlásila druhý ročník soutěže ve vaření polévek, která se konala první prosincovou sobotu. Ve sněhové vánici přítomní postavili kotle, stany a mohli jít tvořit. Ve sklepním areálu Agrární se také servírovala bramborová polévka. Všude to hezky vonělo, takže ani velká sněhová nadílka nikomu nezkazila dobrou náladu.
Tradice se mají dodržovat. To ví i Komunitní centrum Kontakt, které ve spolupráci s městem Liberec uspořádalo první prosincový den tradiční rozlévání dýňové polévky.
Na vítkovském náměstí Jana Zajíce bude v sobotu 2. prosince od 14 hodin hodně živo. Návštěvníky potěší Vánoční slavnosti, k chuti jim přijde polévka a zúčastní se rozsvícení vánočního stromu.
„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
/VIDEO, FOTO/ Blížící se zima ohrožuje nejvíce lidi bez domova. V republice se nejčastěji vyskytují právě v hlavním městě, a to i kvůli možnostem sehnání jídla, peněz a množství poskytovaných služeb. Zmapovali jsme, jaký je běžný den terénního pracovníka, který se o lidi bez domova stará, ale i některé příběhy lidí a důvody, které je na ulici přivedly.
Historicky první ročník Festivalu polévek v Kozolupech nedaleko Plzně předčil veškerá očekávání, lidé byli nadšeni a organizátorkám z Českého svazu žen Kozolupy tak spadl velký kámen ze srdce. Účastníci měli možnost ochutnat šestnáct druhů polévek, kdy výdejní stanoviště byla rozeseta po celé obci. Degustace tak byla spojena s příjemnou procházkou, neb akci přálo po celé sobotní odpoledne i počasí.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
Už máte plán, jak si zpestřit tento den? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.
Máte už plán na tento víkend? Pokud ne, podívejte se na pár našich tipů a třeba si vyberete! Festivaly, divadla, koncerty… Výběr je jen na vás.
Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.
Osmý ročník soutěže o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka v sobotu vyhrál podruhé v historii Krmelec u Kraví hory. Jeho krémová česnečka s chlebovými krutony, sypaná slanou granolou získala s výraznou převahou nejvíce hlasů od diváků, kteří při procházce po boudách v Malé Úpě hodnotili celkem 12 polévek navařených místními kuchaři. O akci byl obrovský zájem, všech 500 hlasovacích lístků bylo okamžitě vyprodáno.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
/FOTO/ Víno, kvalitní rumy, ale drahý guláš. I tak by se daly popsat největší taháky Brněnských podniků. V Jihomoravském kraji se gastronomii daří lépe než jinde. Brno dokonce v mnoha ohledech poráží Prahu. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet zařízení z tuzemské gastro scény.
V sobotu 7. října se maloúpští kuchtíci utkají v tradiční soutěži o nejlepší krkonošskou polévku na 8. ročníku Maloúpské vařečky. Můžete tak ochutnat tradiční kyselo, ale i jiné druhy krkonošských nebo horských polévek, letos soutěží 12 kuchařů.
Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?
Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.
Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.
/FOTOGALERIE/ Časy, kdy jsme jsme za oběd i s polévkou platili do stovky, jsou nenávratně pryč. Stále se ale na Mělníku najdou podniky, kde se dá v poledne dobře najíst a nevracet se zpátky do práce s prázdnou peněženkou. Deník vám nabízí několik tipů.
/FOTOGALERIE/ Když si zájemce projde cestovatelský portál Tripadvisor.com a vybere nejlepších pět restaurací s klasickou převážně českou kuchyní na Příbramsku, má takřka stoprocentní jistotu, že tam nabízejí polední menu za vcelku přijatelné ceny.
V době všeobecně rostoucích cen se Deník na Vyškovsku zaměřil na obědové menu. Zjišťoval, kde se dá v restauracích stále dobře najíst do sto padesáti korun, našel přitom tipy v okresním městě, ale i jinde po regionu.
To přání zní jasně: najíst se dobře a levně. Deník se v Brně zaměřil na polední menu, která jsou dostupná za cenu kolem sto padesáti korun.
/VIDEO/ Je to možné. I v době nekonečného růstu cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde lidé zaplatí za polední menu přijatelnou částku. Dokonce si mohou vybrat hned z několika hlavních jídel.
/FOTO, VIDEO/ Kvůli rostoucím cenám potravin se lidé více než dříve rozmýšlejí, zda si v polední pauze zajít na oběd do restaurace. Přesto se i nyní dá najíst poměrně levně. Také v Třebíči jsou podniky, kde cena menu činí lehce přes stovku.
/UVNITŘ ANKETA/ Deník se na Břeclavsku zaměřil na obědová menu, která si lze koupit za cenu kolem sto padesáti korun. Zájem je o klasiky jako guláš nebo řízek, ale také o vegetariánská jídla.
Zaplatit za polední menu kolem sto padesáti korun není minulostí. Za tuto cenu si lidé ve Znojmě dopřejí například smažený řízek nebo líčka na víně s bramborovou kaší. Redakce Deníku ve městě vytipovala několik podniků, kde drží nižší ceny.
/RECEPT/ Přinesli jste si domů z lesa plný košík lišek (kuřátek) a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tento osvědčený recept od naší čtenářky Karly Kudové. Výborná polévka je jednoduchá na přípravu a zmizí z talířů raz dva.
Přinesli jste si domů z lesa plný košík lišek a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tento osvědčený recept od naší čtenářky Karly Kudové. Výborná polévka je jednoduchá na přípravu a zmizí z talířů raz dva.
Deník mapoval ceny v plzeňských jídelnách. Oběd i s polévkou se dá leckde pořídit do sto padesáti korun.
Naobědvat se v Karlovarském kraji pod sto korun, jak tomu stále ještě je v některých odlehlých koutech republiky možné, je nereálné. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kde se dá nejlevněji najíst, a zjistila, že menu za nejnižší cenu se dá pořídit za 150 korun. A je jedno, zda jde o Karlovy Vary či Sokolov.
Asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Někde změnili koncept, jinde jedou podle starých not a oblíbených pokrmů zákazníků.
Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.
Zajít si uprostřed pracovního dne na obědové menu do restaurace se může pořádně prodražit. Pořád se ale ještě najdou místa, kde se dá za rozumné ceny dobře a kvalitně najíst. Deník si nechal od čtenářů poradit, kam zajít na Jičínsku na dobrý oběd, aby to rodinný rozpočet moc nezabolelo.
ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.
/FOTO, ANKETA/ Po dovolených, prázdninách s dětmi a s vidinou nákupů školních pomůcek bude pro mnohé Přerovany obědové menu tím, na čem se budou snažit co nejvíce ušetřit.
Září bývá pro zaměstnance měsícem návratu do práce. A s tím i návratu otázek, kam v poledne zajít na oběd. Řada lidí polední teplé jídlo v restauraci vzdala, cena některých menu se v Šumperku ostatně blíží 170 korunám. Stále však existují podniky, kde je možné najíst se za cenu výrazně nižší.
FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.
Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.
Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.
Tak jako v každém českém městě, i do novojičínských ulic se začínají kolem jedenácté hodiny dopoledne vydávat lidé z kanceláří, institucí a firem na obědy. Najíst se dá ve městě spolehlivě pod půldruhého sta korun i s polévkou.
Ve Frýdku-Místku se dá pořídit oběd ve formě poledního menu pod 150 korun. A to jak v tradičních hospodách, exotičtějších restauracích i v bufetových jídelnách.
/PŘEHLEDNĚ/ Kam chodí na jídlo dělníci, úředníci nebo rodiny s dětmi? Deník přináší pár tipů na podniky v Mostě, které drží nižší ceny.
/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.
/ANKETA/ Mnohé restaurace, bistra a jídelny zvyšují ceny. Pořád je ale v České Lípě a okolí možné najít takové, kde se lze naobědvat za přibližně za 150 korun, i když jde spíše o výjimky. Deník se zaměřil na to, jak to s poledními menu vypadá.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Nadlábnout se ve školní jídelně je možné podobně nezdravě jako v bufetu. Ne že by tam byly běžně k mání smažené hranolky nebo stripsy s přeslazeným kečupem, zapíjené rovněž notně sladkou limonádou – ale spíš pravidlem než výjimkou je, že má personál příliš štědrou ruku se solí. Skutečně se stává, že téma „sůl nad zlato“ víc než hodiny literatury nebo výtvarné výchovy – kdy by šlo o připomenutí jedné z nejznámějších pohádek – přináší ve školách návštěvy jídelny.
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.