Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Štědrovečerní polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích chutnala. Na dobročinné účely přinesla bramboračka přes sedmdesát tisíc korun.

Štědrovečerní polévky chutnaly. Na dobročinné účely přinesly desítky tisíc

Blanensko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Na sníh se v posledních letech nedá na Štědrý den vůbec spolehnout. Jedna vánoční tradice však platí na sto procent. Alespoň v Boskovicích. Už třiadvacet let míří stovky lidí na Masarykovo náměstí před tamní radnici. Na tradiční polévku pro chudé i bohaté. Nejenže si protáhnout mezi svátky od lenošení tělo, ale setkají se s přáteli a hlavně přispějí na dobrou věc. S sebou si také mohou od skautů u vánočního stromu vzít domů betlémské světlo.

Ilustrační foto.

Sváteční menu našich předků

Domažlicko – S jídelníčkem v průběhu vánočních svátků to bylo v jednotlivých domácnostech individuální, ale platilo obecné pravidlo, že Štědrý den byl ještě v duchu postního stravování, teprve Boží hod a svátek sv. Štěpána se nesly ve znamení slavnostní stravy.

Ochutnat polévku a pomoci dobré věci přišly na Štědrý den dopoledne na tradiční Štědrovku dvě stovky lidí.

Polévka zahřeje zdarma. Otužilci ukončí rok ve vodě

Jižní Morava – Polévka a horký čaj zavoní v neděli od devíti hodin ráno na pěší zóně u gymnázia v Břeclavi. Každý, kdo bude mít cestu kolem, si může přijít pro jednu porci zdarma. Po loňském úspěchu tam opět bude až do pravého poledne akce Vánoce na pěšce. Původně byla pro lidi bez domova, letos však chtějí pořadatelé na Štědrý den potěšit každého, kdo se za nimi zastaví.

Boskovická vánoční polévka.

V Boskovicích si pochutnají na bramboračce. A přispějí na dobrou věc

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Sledovat pohádky v televizi, ládovat se cukrovím nebo pospávat na kanapi? Tak spousta lidí tráví dopoledne na Štědrý den. V Boskovicích však hodinu před polednem vyrážejí stovky místních a také lidé z okolí ven na čerstvý vzduch na Masarykovo náměstí. Před tamní radnicí se totiž v tento čas nalévá polévka pro chudé i bohaté. Příchozí se setkají s přáteli, popřejí si klidné svátky a navíc přispějí na charitativní účely.

Ilustrační foto

Ježíšek poletí i za mříže do Valdic. Čeká tu na něj 1090 odsouzených

Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.

Na návštěvníky trhů čekalo celkem sto porcí gulášové polévky.

Koupí polévky lidé pomohli bezdomovcům

Příbram – V sobotu se na Farmářských trzích podávala „Dobrá polévka pro dobrou věc“. Její koupí veřejnost přispěla na pomoc pro lidi bez přístřeší, kterých je v Příbrami kolem pěti desítek, ale jejich počet v zimním období stoupá.

Zabíjačkové hody v Loučné nad Desnou.

Na zabíjačkové hody padli tři čuníci

Vůně ovarové polévky se v sobotu 9. prosince nesla zámeckým parkem v Loučné nad Desnou. Konaly se zde vůbec první obecní zabíjačkové hody. Ke kulturnímu domu si našly cestu stovky lidí.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě.

Je libo pštrosí polévku nebo chlebovou placku?

Nejen "Rolničkami", kolotoči a svařákem živ je člověk v předvánočním čase. K čekání na Ježíška totiž patří i dobré jídlo. Toho se na vánočních trzích na ostravském Masarykově a přilehlém Jiráskově náměstí dostává hladovcům i gurmánům opravdu dostatek.

Armádě spásy pomáhala v rozlévání sváteční polévky primátorka Havířova Jana Feberová.

Lidé ochutnali polévku od Armády spásy

Sváteční hrachovou polévku rozdávali ve středu odpoledne ve vánočním městečku v centru Havířova zástupci Armády spásy společně s primátorkou Janou Feberovou.

z Restaurace Na Verandách (Potrefená Husa)

S Husou se rozhodně trefíte

Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.

Ilustrační foto

Nechutná vám? Nebojte se jídlo v restauraci reklamovat, říká dTest

Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?

Zelňačky dle nejrůznějších receptů opět provoněly Velké Bílovice. Osmý ročník přilákal davy lidí.

Zelňačka na desítky způsobů. Soutěžící lidem nalévali i zázvorovici

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček. 

Bývalý voják Josef Pásztor vaří polévku pro dobročinné účely.

Zajděte na polévku, pomůžete nemocnici

Litoměřice - Již tuto sobotu se uskuteční dobročinná akce na podporu litoměřické nemocnice. Dobrovolník již počtvrté uvaří polévku, podruhé výtěžek věnuje nemocnici.

Oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je spojena s upečenou husou a mladým vínem.

Kam zajít v Ostravě na svatomartinskou husu a víno?

/FOTOGALERIE/ Na sobotní svátek se připravují mnohé restaurace a po celý týden před svatým Martinem i po něm nabízejí svatomartinské menu husu, játra, paštiku, kaldoun (polévka) a k tomu pochopitelně mladé víno…

Akce Dobrého místa pro život „Den lidí bez domova“.

V centru Olomouce se nalévala horká polévka, na podporu lidí bez domova

Horké polévky v úterý zahřály návštěvníky centra Olomouce. Na Horním náměstí se totiž prodávala čočková a gulášová polévka, v nabídce byla i kulajda nebo zelňačka. Výtěžek akce, který je dvacet čtyři tisíc korun, putuje, na účet Charity Olomouc a je na podporu lidí bez domova.

Maloúpská vařečka 2016

Tipy na volný čas: Malá Úpa pozná jedlíka i ohniváka

Královéhradecko /POZVÁNKY/ - Kulinářská Maloúpská vařečka v sobotu od 10 hodin proběhne na Pomezních Boudách v Malé Úpě. Soutěží se o nejlepší krkonošskou polévku, ale také o největšího jedlíka v soutěži o pojídání borůvkových knedlíků a největšího „ohniváka“ v pojídání papriček.

DÁMSKÉ OSAZENSTVO PapáTo café vyrazilo z rokycanské ulice Míru na nádvoří plzeňského pivovaru.

Papáto Café nadchlo borščem gurmány

DÁMSKÉ OSAZENSTVO PapáTo café vyrazilo z rokycanské ulice Míru na nádvoří plzeňského pivovaru. Konal se zde další ročník populárního festivalu polévek.

Rybárna na rynku

Rybárna, Polívkárna, Hranolkárna. V Ostravě „frčí“ netradiční bistra

Tento týden jsme vám představovali místa, kde po svém výletě nejlépe doplníte energii. Dnes vám ještě ukážeme hospůdky, bary a bistra, kde se najíte nejen dobře, ale i za rozumnou cenu. Ovšem náš velký prázdninový seriál Poznáváme Česko jede dál. Po víkendu to opět rozjedeme. Podtitulem příštích sedmi dní totiž bude Adrenalinové Česko. Inspirujte se v Deníku. Navíc z každého místa, které v létě navštívíte, nám můžete poslat fotografii a zúčastnit se soutěže o iPhone.

Soutěžící školáci se snažili připravit co nejchutnější polévku.

Kdo uvařil nejchutnější polévku?

Karlovy Vary – Ještě než se školáci ze ZŠ a SŠ Karlovy Vary, odloučené školy ve Svahové, rozprchli na prázdniny, zúčastnili se už 9. ročníku soutěže O nejchutnější polévku.

Ilustrační foto.

Muzejní noc nabídne soutěž, divadlo, muziku a polévku

Milevsko – Jedli jste už fazolovou polévku podle receptu z roku 1430? Můžete ji ochutnat v sobotu 27. května v Milevském muzeu na II. klášterním nádvoří při muzejní noci. Ta se tu uskuteční letos už počtvrté, a to od 18 do 21 hodin.

Ilustrační fotografie.

Manželce vylil v restauraci polévku na hlavu

Domažlice – S dvouletým vězením může počítat šedesátiletý muž, který se nedokázal vyrovnat s rozvodem a během chvíle se dopustil výtržnictví, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Velká únorová Polévková smršť na Andělu.

OBRAZEM: Na Andělu se koná Polívková smršť

Praha /FOTOGALERIE/ - Na Andělu tento týden koupíte polévku, která bude pomáhat léčit. Gurmánská benefiční akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života. Vybrané finance půjdou na provoz rehabilitačního centra Ergo Aktiv, které poskytuje podporu lidem se získaným poškozením mozku.