Jihlavsko – Jaký bude Silvestr a Nový rok na Jihlavsku? Města chystají hlavně novoroční program, o pompézní silvestrovské oslavy nemají zájem. Drží se tradičních akcí, které se u nich konají opakovaně každým rokem.
Mohelnice – Vůně vepřových dobrot a zabíjačkové polévky bouřky se v neděli 11. prosince linula náměstím Svobody v Mohelnici. Recesisté z Cechu přátel pátého ročního období uspořádali už jednadvacátou cechovní zabíjačku.
Litoměřice, Roudnice n.L. - Blížící se vánoční svátky jsou příležitostí pro obdarování nejen nejbližších, ale i těch, kterým osud nebyl příznivě nakloněn. Drobné i větší příspěvky se sbírají při benefičních či charitativních akcích. Ve dvou největších městech se ujaly dobrovolné příspěvky za polévku.
Sváteční hrachovou polévku s klobáskou rozdávali včera odpoledne ve vánočním městečku v centru Havířova zástupci Armády spásy společně se zástupci radnice.
Krkonoše, Podkrkonoší – Jestli je vám zima, vezměte si mě, abyste se zahřáli. Takovými větami na cedulce oslovují sociálně potřebné iniciátoři pomoci v kanadském Torontu, když rozvěšují po pouličních lampách teplé oblečení.
Brno - Dominika Borková před pár týdny zašla na poštu a poslala balík. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby zásilka nemířila na leteckou základnu Bagrám v Afghánistánu. „Rozhodla jsem se podpořit české vojáky na zahraniční misi a zároveň jim připomenout, že na ně doma myslíme," vysvětluje mladá žena svoji motivaci.
Boskovice – V uplynulých jednadvaceti letech se vždy na Štědrý den u vánočního stromu v Boskovicích rozdávala polévka. Při akci nazvané Polévka pro chudé i bohaté. Organizovala ji místní restaurace Makkabi, ale ta letos na jaře ukončila svůj provoz. O polévku však zájemci ani letos nepřijdou.
Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Zatímco při pohledu z dálky halí okraje Velkých Bílovic mlžný opar, centrem letí kouř z desítek rozpálených kotlů. Nespočet zaparkovaných aut, dopravní omezení a chvílemi tlačenice pro otrlé značí, že ve městě jde o jeden z vrcholů společenského kalendáře.
Kaňovice – Kaňovické vepřové hody získaly od doby, kdy jej před deseti lety místní pořádali poprvé, na svém věhlasu. Vždyť při této příležitosti se v sobotu do Kaňovic na Zlínsku sjížděli lidé z celého okolí a dokonce i z jiných krajů. Výborná zábava, skvělé vepřové pochoutky, dobré pití, hudba, to je to, co sem všechny tak lákalo.
Znojmo – Zahřát se teplou polévkou mohou lidé bez domova, kteří zavítají v pondělí, středu nebo pátek do průchodu v znojemské ulici Horní Česká, do sídla charitní služby Osobní asistence. „Polévku nabízíme třikrát týdně od dvanácti do jedné. Budeme ji vydávat do konce března. Poprvé jsme polévku nabízeli loni, kdy v průměru přicházelo každý den devatenáct lidí," řekla vedoucí charitní poradny a krizové pomoci Lucie Tomášková. Polévku charitě poskytuje restaurace v sousedství.
Prostějov – Chobotničky, chilli con carne, cupcaky, marmelády, pralinky, vína i veganská strava. To všechno mohli ochutnat návštěvníci v sobotu v prostějovském Národním domě na akci Restaurant Day.
Valašské Meziříčí - Přichází mrazivá noc. Valašskomeziříčské Charitě přibylo nocležníků. Šest mužů sedí u stolů ve společenské místnosti. Někteří v teplákách a tričku večeří polévku, jiní vysprchovaní a v pyžamu popíjejí čaj a sledují televizi. Ostatní už vyspávají v sousední ložnici. Romanu Tomáškovi se do vyhřáté postele ještě nechce.
Prostějov – Teplota se už i v Prostějově uprostřed rovinaté Hané dostává pod bod mrazu, aktuální se tak stává otázka zahřátí. Zvláště pro lidi bez domova. Ti mohou nadále počítat s celou řadou služeb, které jim pomohou zimu v pořádku přežít. Jednu z nich loni představila prostějovská zastupitelka Milada Sokolová.
Znojmo – Zahřát se teplou polévkou budou moci ve Znojmě všichni lidé bez domova, kteří od pondělí 14. listopadu zavítají do průchodu v ulici v Horní České 6, kde sídlí charitní služba Osobní asistence. „Polévku budeme opět nabízet třikrát týdně, podobně jako loni," sdělil ředitel znojemské charity Evžen Adámek.
Ahoj. Tak máme za sebou udílení vyznamenání na Pražském hradě. Uděluje pan prezident Zeman na návrh různých organizací. Komu nakonec metál dá, je jen a jen na něm. Nebudu omílat, omleté, ale my Chrudimáci máme velkou radost, že byl oceněn pan generál Jaroslav Klemeš, Čestný občan města Chrudim, ke kterému cítíme obdiv, úctu a hluboký respekt za vše, co pro nás a naší zem udělal, neb je z těch, co konali.
Žďár nad Sázavou - Dýně se dokutálely do zámku ve Žďáru nad Sázavou a v sobotu 29. října od 15 do 18 hodin bude jejich velký den. Budou z nich vyřezané obličeje, vydlabané vázy s naaranžovanými květinami a polévka i dezerty. Děti budou moci tvořit v keramických dílnách nebo z podzimních plodů.
Praha - Nasaďte strašidelné masky a oslavte Halloween. Vydlabete si dýni a ochutnáte sezónní speciality. Vyvrcholením odpoledne bude ohňová show a rozsvěcení strašáků. Chuchelská 1, Praha 12, 26. října, od 15 hodin
Praha /FOTOGALERIE/ - Čtyři dny, 1700 prodaných polévek. Skoro pokaždé co se navařilo, to se snědlo. Další ročník charitativního prodeje polévek Polívková smršť skončil. Za čtyři dny se ve stánku na pražském Andělu prodalo 1700 polévek a vybralo se celkem 91 300 korun.
Praha - Již počtvrté patří pěší zóna na Andělu předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci. Koupí polévky v rámci akce Polívková smršť, kterou pořádá organizace Ergo Aktiv, si nejen pochutnáte, ale i přispějete lidem po cévních a mozkových příhodách, kteří si nemohou dovolit spolufinancovat rehabiliitaci v jejím centru. Včera mohli lidé ochutnat celerový krém a dnes na ně čeká kuřecí Tom Yum se skleněnými nudlemi a kuřecím masem a hovězí vývar s masem, řasami wakame a jarní cibulkou.
Olomouc – Horké polévky mohly během pondělí zahřát návštěvníky centra Olomouce. U radnice na Horním náměstí se totiž prodávala čočková a gulášová polévka, v nabídce byla i kulajda.
Praha - Již počtvrté bude pěší zóna na pražském Andělu patřit předním českým kuchařům, výborným polévkám a také podpoře potřebným. Od pondělí 10. do čtvrtku 13. října tam budou servírovat polévky uvařené známými kuchaři.
Jižní Čechy - Státní zdravotní ústav, respektive jeho tým Centra zdraví, výživy a potravin, zahájil loni studii o obsahu živin v pokrmech školního stravování. Nyní zveřejnil její výstupy.
Jižní Čechy - Státní zdravotní ústav, respektive jeho tým Centra zdraví, výživy a potravin, zahájil loni studii o obsahu živin v pokrmech školního stravování. Nyní zveřejnil její výstupy.
Milovníci vaření a soutěžení mohou své kulinářské umění předvést na kotlíkovém festivalu nazvaném Vrbenský vyprošťovák. Spolek Přátelé Vrbenska jej pořádá v sobotu 17. září na myslivecké střelnici v Mnichově od 13 hodin.
/FOTOGALERIE/ Hlinecká zabijačková polévka, řecká pita, vychytaný boršč, kachní paštika s cibulovým chutney, srnčí na zelenině a k tomu rusínské koláčky, tvarohový dezert nebo slezský koláč. Hosté, kteří navštívili v sobotu osoblažský gastrofestival, si mohli vybrat, čím uspokojí své chuťové buňky a komu dají svůj hlas v gastronomické soutěži. Odcházeli spokojeni, a mnozí si s sebou odnášeli ještě něco dobrého na neděli nebo na příští týden.
Nové Město na Moravě - Ochutnal polévku z jehněčích hlav, spal v mešitě, potuloval se bazary. Cestovatel Lukáš Vinkler letos navštívil Írán, zemi, která zrovna nepatří mezi typické turistické destinace. O to více si ji milovník exotiky užil. A především v době strachu z islámského terorismu žádnou tíseň v muslimské zemi necítil. Naopak, přivezl si velmi pozitivní zážitky. V zemi, která je duchovním nástupcem slavné Perské říše, žijí podle jeho zkušeností velmi přátelští a nezištní lidé.
Hongkong - Salangana ostrovní je příbuzná našemu rorýsovi a svá hnízda si staví ze slin. A právě ptačí plivance dělají z polévky z vlaštovčích hnízd jedno z nejdražších jídel na světě.
Police nad Metují /FOTO, VIDEO/ - V Polici na náměstí to v sobotu žilo a také náramně vonělo. Osm týmů tady předvádělo své kulinářské umění a zápolilo v soutěži o tu nejchutnější zelňačku. Z kotlíků a hrnců se kouřilo a stejně tak i z mistrů kuchařů, kteří krájeli a přidávali ingredience, které jim měly zajistit jedinečnost pokrmu a tím i prvenství.
Znojmo – Omezení používání dochucovadel, vaření převážně z čerstvých surovin, každodenní nabídka neslazených nápojů, ale i vhodné, příjemné a podnětné prostředí jídelny. To je jen malý výčet kritérií, které školní jídelna na Základní škole náměstí Republiky musela splnit, aby se mohla pochlubit titulem, kterým veřejnosti oznamuje, že vaří zdravě. Znojemský deník Rovnost provedl ve středu na škole mezi padesáti žáky anketu, aby zjistil, jak jsou právě oni s novým způsobem vaření spokojeni. A výsledek? Dětem chybí pizza, palačinky, hranolky, smažený sýr nebo hamburgery. Chválí si buchtičky s krémem, kuřecí řízek, boloňské špagety nebo kuře na paprice. „Nechutnají mi játra, jídla z hub, celozrnné těstoviny, koprová omáčka či polévka nebo kapusta," napsali školáci v anonymní anketě.
Děčín /FOTO/ – Jeden z oblíbených turistických cílů v Děčíně – Pastýřská stěna – ve středu načne novou kapitolu. V deset hodin se v místním zámečku otevírá občerstvení pro turisty. Zájemci si budou moci brzy také prohlédnout Děčín z vyhlídkové věžičky.
Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.
Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.
Senomaty – Polévku z divokých bylin, pagáče, pampeliškovou limonádu nabídl v sobotu jarní Jarmark dobré chuti v senomatské roubence. To jen pro zahnání hladu.
Chlumany /VIDEO, FOTOGALERIE/ – První Chlumanský trh se vydařil. Alespoň tak ho hodnotili prodejci i zákazníci. O tom, že mluví pravdu vypovídaly některé ze stánků, které už po jedenácté zely úplnou prázdnotou.
Ústí nad Labem - Po druhé polovině devadesátých let ze středu Ústí nad Labem postupně mizely obchody s potravinami i s ovocem a zeleninou, a v jednu dobu zůstalo jenom několik málo spíše ojedinělých obchodů tohoto typu.
Jablonec n. N., Teublitz - O štěstí v neštěstí mohou mluvit klienti Cestovní kanceláře TRIP, kteří se vraceli z lyžování v alpském Zillertalu. Jízda autobusu, který si organizátoři zájezdu najali od jabloneckého přepravce Autoslužby Pavlišta, skončila dvacet kilometrů od Regensburku.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
České Budějovice - Na jablku v karamelu, vaflích v čokoládě se šlehačkou a také na jahodách v čokoládě si v sobotu v českobudějovickém IGY Centru pochutnávala Pavlína Nováková z Prachatic se svými dětmi Kateřinou a Radimem. Zavítali na Čokoládový festival, který se tu od pátku do neděle konal vůbec poprvé.
Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.