Přijďte se chlubit, jak vaříte polévku
Ústí nad Labem - Hrnečku, vař!, soutěž, kdo uvaří nej polévku, začne v sobotu 10. září ve 12.00 v Městských sadech u mušle.
Ústí nad Labem - Hrnečku, vař!, soutěž, kdo uvaří nej polévku, začne v sobotu 10. září ve 12.00 v Městských sadech u mušle.
/FOTOGALERIE/ Hlinecká zabijačková polévka, řecká pita, vychytaný boršč, kachní paštika s cibulovým chutney, srnčí na zelenině a k tomu rusínské koláčky, tvarohový dezert nebo slezský koláč. Hosté, kteří navštívili v sobotu osoblažský gastrofestival, si mohli vybrat, čím uspokojí své chuťové buňky a komu dají svůj hlas v gastronomické soutěži. Odcházeli spokojeni, a mnozí si s sebou odnášeli ještě něco dobrého na neděli nebo na příští týden.
Nové Město na Moravě - Ochutnal polévku z jehněčích hlav, spal v mešitě, potuloval se bazary. Cestovatel Lukáš Vinkler letos navštívil Írán, zemi, která zrovna nepatří mezi typické turistické destinace. O to více si ji milovník exotiky užil. A především v době strachu z islámského terorismu žádnou tíseň v muslimské zemi necítil. Naopak, přivezl si velmi pozitivní zážitky. V zemi, která je duchovním nástupcem slavné Perské říše, žijí podle jeho zkušeností velmi přátelští a nezištní lidé.
Hongkong - Salangana ostrovní je příbuzná našemu rorýsovi a svá hnízda si staví ze slin. A právě ptačí plivance dělají z polévky z vlaštovčích hnízd jedno z nejdražších jídel na světě.
Police nad Metují /FOTO, VIDEO/ - V Polici na náměstí to v sobotu žilo a také náramně vonělo. Osm týmů tady předvádělo své kulinářské umění a zápolilo v soutěži o tu nejchutnější zelňačku. Z kotlíků a hrnců se kouřilo a stejně tak i z mistrů kuchařů, kteří krájeli a přidávali ingredience, které jim měly zajistit jedinečnost pokrmu a tím i prvenství.
Znojmo – Omezení používání dochucovadel, vaření převážně z čerstvých surovin, každodenní nabídka neslazených nápojů, ale i vhodné, příjemné a podnětné prostředí jídelny. To je jen malý výčet kritérií, které školní jídelna na Základní škole náměstí Republiky musela splnit, aby se mohla pochlubit titulem, kterým veřejnosti oznamuje, že vaří zdravě. Znojemský deník Rovnost provedl ve středu na škole mezi padesáti žáky anketu, aby zjistil, jak jsou právě oni s novým způsobem vaření spokojeni. A výsledek? Dětem chybí pizza, palačinky, hranolky, smažený sýr nebo hamburgery. Chválí si buchtičky s krémem, kuřecí řízek, boloňské špagety nebo kuře na paprice. „Nechutnají mi játra, jídla z hub, celozrnné těstoviny, koprová omáčka či polévka nebo kapusta," napsali školáci v anonymní anketě.
Děčín /FOTO/ – Jeden z oblíbených turistických cílů v Děčíně – Pastýřská stěna – ve středu načne novou kapitolu. V deset hodin se v místním zámečku otevírá občerstvení pro turisty. Zájemci si budou moci brzy také prohlédnout Děčín z vyhlídkové věžičky.
Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.
Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.
Senomaty – Polévku z divokých bylin, pagáče, pampeliškovou limonádu nabídl v sobotu jarní Jarmark dobré chuti v senomatské roubence. To jen pro zahnání hladu.
Chlumany /VIDEO, FOTOGALERIE/ – První Chlumanský trh se vydařil. Alespoň tak ho hodnotili prodejci i zákazníci. O tom, že mluví pravdu vypovídaly některé ze stánků, které už po jedenácté zely úplnou prázdnotou.
Rychnovsko – Jíst či nejíst pokrmy z fastfoodu?
Plzeň – V Plzni se konal oblíbený Festival polévky.
Plzeň - V Plzni se konal oblíbený Festival polévky.
Plzeň – Soutěž restaurací a bister pod širým nebem se v Plzni poprvé představí také na jaře.
Český Krumlov - Na prvních letošních houbách si pochutnává Karel Matějček z Českého Krumlova.
Ústí nad Labem - Po druhé polovině devadesátých let ze středu Ústí nad Labem postupně mizely obchody s potravinami i s ovocem a zeleninou, a v jednu dobu zůstalo jenom několik málo spíše ojedinělých obchodů tohoto typu.
Jablonec n. N., Teublitz - O štěstí v neštěstí mohou mluvit klienti Cestovní kanceláře TRIP, kteří se vraceli z lyžování v alpském Zillertalu. Jízda autobusu, který si organizátoři zájezdu najali od jabloneckého přepravce Autoslužby Pavlišta, skončila dvacet kilometrů od Regensburku.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
České Budějovice - Na jablku v karamelu, vaflích v čokoládě se šlehačkou a také na jahodách v čokoládě si v sobotu v českobudějovickém IGY Centru pochutnávala Pavlína Nováková z Prachatic se svými dětmi Kateřinou a Radimem. Zavítali na Čokoládový festival, který se tu od pátku do neděle konal vůbec poprvé.
Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.
Boskovice – Na Štědrý den za cibulačku lidé na boskovickém Masarykově náměstí do sklenic od okurek vložili přes čtyřiasedmdesát tisíc korun. Předání peněz rodinám, kterým pomůžou, se uskuteční tento pátek ve stacionáři Betany.
Brno /ROZHOVOR/ – Jestliže s jazykem mají stejně jako většina cizinců téměř neřešitelný problém, do českého jídla se zamilovali. „Myslím, že co jsem tady, stravuju se líp, nejím tolik ve fast foodech. Občas ale dostanu absťák a nechám se tam stáhnout," směje se Nick Goodell, jedna z dvou letošních amerických opor brněnských extraligových volejbalistů. Těm už ve středu od šesti hodin večer na domácí palubovce startuje proti Benátkám nad Jizerou čtvrtfinále play off. „Medaile je pro nás letos dosažitelná," odhaduje libero Nick Castello.
Nejen penízovka sametonohá či hlíva ústřičná. V zimě můžete narazit i na houbu na snímku. Jmenuje se kržatka zimní, roste většinou na zbytcích dřeva, je jedlá a může vám hezky zpestřit polévku. (rok)
Štolmíř – Reportáž z akce pro gurmány jsme vám přinesli včera. Dnes vám přinášíme rozhovor s jednou z návštěvnic této akce. Na akci byla prý poprvé, ale rozhodně ne naposledy
Blansko /REPORTÁŽ/ – Na náměstí Republiky v Blansku voní v sobotu dopoledne zabijačkové speciality a hraje živá muzika. Děti si užívají hry a soutěže, dospělí nakupují v stáncích ovarovou polévku tlačenku, uzeniny, a také cukroví nebo sýry. Zahřát se mohou horkou medovinou či svařeným vínem. Třetí zabijačkové hody se letos poprvé konají v centru města.
DO NÁHONU! Nezvyklý zákrok mají za sebou dobrovolní hasiči z Lauffenu, Bad Ischlu a Pfandlu: vytahovali auto, které majitel odstavil na mírném svahu a zvenku je uzamkl. Přes zařazenou rychlost se dalo do pohybu a z desetimetrového náspu sjelo do náhonu elektrárny, širokého dva metry. V něm uplavalo sto metrů, než kolemjdoucí alarmoval hasiče. Jejich jeřáb byl krátký, pomoci musela stavební firma a po uzavření přítoku do kanálu a odsunutí vozidla skrze most pak vrak vyzvedla…
Prostějov – Pro horkou polévku a pár dobrých slov si mohou lidé bez domova chodit k prostějovskému místnímu nádraží. Od pondělí zde zastupitelka Milada Sokolová nabízí zadarmo polévku. Občerstvení zde mají zájemci k dispozici každý den od jedenácti do dvanácti hodin. „V pondělí dorazilo jedenáct lidí z několika desítek těch, co nechodí do azylového centra," uvedla Milada Sokolová, která se sama ujala nalévání polévky.
Praha - Anděl na Smíchově hostí gurmánskou benefici Polívková smršť. Ojedinělá akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou. Její výtěžek putuje na konto sdružení Ergo Aktiv, které pomáhá především mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy zpět do života.
Praha /FOTOGALERIE/ - Neuvěřitelných dvě stě litrů staročeské zelňačky z uzených žeber s maďarskou klobásou a zakysanou smetanou připravil pro širokou veřejnost Zbyněk Ženíšek, šéfkuchař starající se zároveň o gastronomii českého prezidenta. Jeho kulinářské umění si nenechaly ujít stovky lidí.
Velké Meziříčí – Netradiční svačina se servírovala ve velkomeziříčském domově pro seniory. Obyvatelé i personál ochutnali jitrnice, jelita, tlačenku ale také ovar nebo kroupovou polévku. V domově se konala zabijačka.
Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.
Znojmo – Novinku v podobě rozdávání teplé polévky a čaje zavedli ve Znojmě lidé z tamní oblastní charity. „Máme pětadvacet porcí zelňačky, pečivo a čaj," uvedl v pátek krátce po poledni přímo na místě ředitel znojemské charity Evžen Adámek. Poprvé nabízeli polévku lidem bez domova ve středu. Možnost budou mít zájemci i v dalších dnech po dobu chladného počasí, tedy patrně až do konce března.
Brno – Nejen zabijačkové speciality nalákaly milovníky dobrého jídla a pití v sobotu do bývalé tovární haly Malá Amerika kousek od brněnského vlakového nádraží. „Lidé našli v přízemí haly padesát regionálních prodejců. Někteří prodávali například domácí jitrnice nebo zabijačkovou polévku. Jiní návštěvníkům uvařili čerstvě namletou kávu nebo bylinkový čaj. Spousta prodejců také nabízela dortíky nebo koláče. Ke koupení byly také například různé druhy sýrů," shrnula nabídku letošního prvního Foodparku Dana Drásalová.
Ústí nad Labem - Teplá polévka, krajíc chleba, horký čaj a hlavně jistota, že tady mohou v klidu a v teple přečkat kruté mrazy.
Brno – Polévku v kombinaci s vínem si v úterý večer chtěla odjednat v restauraci jedenatřicetiletá žena. Personál v podniku ve Svatopetrské ulici na jihu Brna ji ale odmítl obsoužit kvůli opilosti.
Hradec Králové - Celkem sedm domů v celém Královéhradeckém kraji vykradl dvaatřicetiletý muž z Hradce Králové. Chycen a obviněn byl nyní. Osudným se mu stal fakt, že na konci září minulého roku kradl v domě v hradecké čtvrti Třebeš.
Zlín – Vůně zabíjačkové polévky se v sobotu linula z prostranství před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích ve Zlíně. Zahřát se jí tam mohli lidé při příležitosti Tříkrálového festivalu. Voňavou dobrotu, která vystřídala po loňském ročníku gulášovou, všem příchozím podávali osobnosti města z rozličných oborů.
Cheb - Desítky lidí přišly ve včerejším pozdním odpoledni k chebskému obchodnímu domu Prior.
Brno - Všem potřebným, osamělým či opuštěným nabízeli dobrovolníci na středeční tříkrálové odpoledne fazolovou polévku. Zahrady Augustiniánského opatství na Mendlově náměstí v Brně totiž hostily charitativní akci Betlémské dary. „Polévka příjemně zahřeje a je opravdu hustá," ocenila ji Ludmila Wolfová.
Hradec Králové - Salva novoročních dělobuchů sice již utichla, ale hradeckými ulicemi se dál šíří pachuť nepovedeného vkročení do roku 2016. Tu umocňují dvě věci: zpackaný šestaosmdesáti vteřinový ohňostroj a příliš drahé menu.
Cheb - Otázka pro Simonu Liptákovou, tiskovou mluvčí chebského městského úřadu.
Lanžhot /REPORTÁŽ/ – Být tady sníh a špetka sentimentu, připomnělo by to ladovský obrázek se vším všudy. V Lanžhotě si ale radost ze zabijačky nenechávají zkazit ani bez toho. Místo sněhu těší svařené víno a sentiment není třeba. Ostatně do krup je stejně lepší majoránka. „Tady se s ní nešetří," pokyvuje hlavou směrem k řezníkům jedna z přihlížejících žen.
Jindřichův Hradec - Pracovníci charity a červeného kříže ve středu rozdávali na jindřichohradeckém Masarykově náměstí všem potřebným polévku.
Boskovice /FOTOGALERIE/ – Pod vánočním stromem várnice plné cibulačky, betlémské světlo, ale především přátelské stisky rukou a přání příjemně prožitých svátků. Taková atmosféra se i letos rozhostila na Štědrý den v poledne nejen na boskovickém náměstí. Tradice polévky, za níž lidé do kasiček vkládají dobrovolný dobročinný příspěvek, zdomácněla i v Letovicích a Kunštátě dalších místech Boskovicka.
Ostrava /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Přípravu na novou sezonu, která vyvrcholí v srpnu na olympiádě v Brazílii, zahájí Barbora Závadová už 26. prosince. Na tři týdny se vydá za teplem na exotický ostrov Réunion. Ostravská plavkyně a zkušená reprezentantka má jasno: "Nesmím usnout na vavřínech. Trénovat se prostě musí."
Praha /FOTOGALERIE/ - Politici ve čtvrtek před polednem v centru Prahy tradičně rozdávali vánoční rybí polévku. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které asistoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš, nalévala voňavý vánoční pokrm na Staroměstském náměstí. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) polévku rozdával ve spodní části Václavského náměstí, další se rozlévala na Kampě.
Znojmo – Šest set vydaných porcí polévek a téměř pětadvacet tisíc korun, které pomohou dětem ze znojemského dětského domova. Takový je stručný výsledek letošní, v pořadí již páté znojemské Vánoční štědrovky. Do centra Znojma přišlo na Štědrý den dopoledne více lidí než v minulých letech. Přátelsky spolu rozprávěli, přáli si pěkné svátky, ochutnávali polévku či svařené víno.
Praha - Politici dnes před polednem v centru Prahy tradičně rozdávali vánoční rybí polévku. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které asistoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš, nalévala voňavý vánoční pokrm na Staroměstském náměstí. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) polévku rozdával ve spodní části Václavského náměstí, další rozdá od 13:00 na Kampě.
Praha – Nejenom cinkání zvonečku, ale i cinkání skleniček s vínem patří k typickým zvukům, které doprovázejí pohodu Štědrého večera.Kterou odrůdu však zvolit k jednotlivým chodům slavnostního menu? Podle Davida Krále, letošního vítěze soutěže Sommelier roku, je variant párování vína s nejčastějšími štědrovečerními pokrmy vícero. Pokud začneme rovnou rybí polévkou, tu vhodně doplňují odrůdy Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.