Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Kuchaři zpracují na polévku v centru Prahy 660 kilogramů rybího masa

Praha - Celkem tři tisíce porcí rybí polévky nabídnou kuchaři na Štědrý den na Staroměstském i Václavském náměstí v Praze. Lidé bez domova, potřební, ale i návštěvníci Vánočních trhů v centru města mohou ochutnat tradiční štědrovečerní pokrm od 11 hodin. Originální recept obsahuje také karamel a koňak.

Politici budou v Praze opět rozdávat vánoční rybí polévku

Praha - Politici budou v Praze opět rozdávat vánoční rybí polévku. Tradičně na Štědrý den bude k dostání na Staroměstském a Václavském náměstí, na dalších místech bude k dispozici v sobotu 19. prosince a pak ve středu 23. prosince. Příchod Vánoc přitom lidé slavili již ve středu odpoledne u stanice metra Rajská zahrada netradičně rajskou omáčkou.

Polévku budou na Štědrý den v Boskovicích nalévat už pojedenadvacáté

Boskovice – Loni to byla zelňačka, letos bude cibulačka. A navaří jí zhruba tři sta litrů. Přijít si pro ni na Štědrý den mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou může na boskovické náměstí kdokoliv. A pokud chce, do připravené kasičky přispěje jakoukoliv částkou. Někteří přijdou už pojedenadvacáté.

VIDEO: Cechovní zabíjačka provoněla náměstí v Mohelnici

Mohelnice – Dlouhý had zákazníků se vinul v neděli 13. prosince dopoledne před stánkem s vepřovými dobrotami a u kotlů se zabíjačkovou polévkou na mohelnickém náměstí Svobody. Místní spolek recesistů, který si říká Cech přátel pátého ročního období, pořádal jubilejní dvacátou Cechovní zabíjačku.

Vánoční ryba? Lidé chtějí málo kostí. Výsadní pozici kapra proto ohrožuje losos

Jižní Morava - Kapra na štědrovečerních stolech mnoha Jihomoravanů pomalu střídají mořské ryby, nebo sladkovodní s málo kostmi. Lidé si je kupují kvůli chuti ale i menšímu množství kostí. Ti, kdo tradici smaženého kapra s bramborovým salátem stále dodržují, si čím dál častěji kupují rybu už naporcovanou. Za službu navíc si ovšem zákazníci připlatí. Cena filetů může být až třikrát vyšší než cena živého kapra.

Polívková smršť vyhrála Cenu Fóra dárců

Praha - Polívková smršť, charitativní pouliční prodej polévek, které vaří známí šéfkuchaři na různých místech především v Praze, pokračoval i na farmářských trzích. Za vším stojí občanské sdružení Ergo Aktiv, které pomáhá lidem po cévních mozkových příhodách. Třeba týdenní prodej polívek u metra Anděl přinesl přes 110 tisíc korun. Výtěžek ze sbírky do těchto dnů je více než 430 tisíc korun.

Bramboračka provoněla náměstí

Rychnov nad Kněžnou - Teplá polévka, čaj i koláčky se v pátek kolem jedenácté dopoledne rozdávaly na náměstí okresního města.

V Olomouci je klid a lidé jsou dobří. Ukrajinská rodina obědvala s českou

Olomouc – Polévka s játrovými knedlíčky a svíčková s domácím knedlíkem. U slavnostně prostřené nedělní tabule se v jednu hodinu sešly dvě olomoucké rodiny. Jedna ukrajinská a druhá česká, která své nové přátele hostila. Obě se zapojily do projektu Rodina Odvedle, jehož cílem je setkání Čechů s cizinci.

Restaurant day v Prostějově ovládly pokrmy s chapadly i domácí pivo

Prostějov – Vůně jídla i pití se v sobotu linula z prostějovského Národního domu. Dopoledne si zde pořadatelé již tradiční akce Restaurant day připravili pro návštěvníky pestrou paletu sladkostí, polévek či vína. Jak restaurace Národního domu, tak jeho sklepení se zaplnily lidmi, kteří přišli potěšit své chuťové buňky.

Taje Thajska poodhalí nový pořad cestovatelů Motani

Choceň – Zlaté lesklé chrámy, zapálené kouřové tyčinky, cinkání drobných mincí, monotónní modlitby, vůně kokosové polévky, spousty malých krámků, záplavy úsměvů, písmo, které nikdo nepřečte, indičtí sloni, rozpustilé opice, a na to vše shlíží moudré oči Buddhovy.

U radnice v Olomouci se prodalo na pět set porcí polévky

Olomouc – Den lidí bez domova pořádaný v Olomouci má za sebou premiéru. Na charitativní akci na Horním náměstí mohli kolemjdoucí v sobotu mezi 11. a 14. hodinou koupí polévky přispět na podporu Denního centra olomoucké charity.

V keramické dílně vyrábí nevidomí speciální misky na polévku

Olomouc – Speciálních misek s logem Dobrého místa pro život se v keramické dílně olomouckého TyfloCentra udělalo během letošního roku hned několik stovek. V sobotu 10. října budou k mání v centru Olomouce při akci Den pro lidi bez domova a nalévat se do nich bude polévka.

Kostelec patřil po roce zase dýním

Kostelec na Hané – Začátek podzimu patří dýním, tedy alespoň v Zahradnickém centru Marciánová v Kostelci na Hané. O uplynulém víkendu se tam totiž konaly již tradiční dýňové oslavy. Návštěvníci tak mohli ochutnat pivo, cukroví, pomazánku či polévku z této halloweenské plodiny. Děti se zas přímo vrhly do vyřezávání obličejů z dýně.

Tahle 'polívka' zahřeje dvakrát. Na těle i na duši

Praha - „Můj život se změnil ve vteřině. Večer jsem ulehl a už nic nevím. Mrtvice mne dostihla ve spánku. Když jsem se probral a vše si uvědomil, bral jsem to jako pokus o jakýsi zvláštní druh humoru. Jenže záhy jsem pochopil, že to není žert. Že to je realita," řekl dvaačtyřicetiletý Jiří Holub. Jemu se změnil život, stejně jako se mění tisícům Pražanů ve vteřině.

Holubi jsou pro něj relax. Má z nich ale rád i polévku

Střílky – Obrovský relax, obrovská pohoda. Tím je pro šestašedesátiletého Lubomíra Brňáka ze Střílek na Kroměřížsku chovatelství holubů. Lákalo jej už od dětství, vášeň pro ně zdědil prakticky po svých předcích. Jeho tatínek byl totiž také nejen chovatel holubů, ale i jiného drobného zvířectva, strýc pak zase závodil s poštovními holuby.

Školní dezert z Plzně chutnal nejvíc

Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.

V muzeu ochutnali šest druhů středověkých jídel. Chyběla jen pivní polévka

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ – Hrách, špek i máta provoněly v sobotu 22. srpna Muzeum Jana Amose Komenského v Uherského Brodě. Desítky milovníků historie tam nalákala jedna z doprovodných akcí výstavy Tržiště světa, a to historická hostina z období 15. až 16. století, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s městem Uherský Brod a tamním Šermířským klubem.

Na Buchlově vařili stovky let staré recepty

Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.

500 let od příchodu na jižní Moravu. Charváti? Vinaři milující fazolovou polévku

Jižní Morava - Moravští Chorvati či Charváti jsou na jižní Moravě už pět století, teď však jen jako jedna z národnostních menšin. Udělalo ji z nich hlavně nucené vysídlení z domovů po druhé světové válce. Zatímco dřív vinice na Břeclavsku obhospodařovalo několik tisíc Charvátů, dnes jich zbylo jen pár stovek. Za to, že museli odejít na severní Moravu, se jim dosud nikdo neomluvil. Letos je to pět set let od jejich příchodu.

Lidem bez domova bude pomáhat také sociální firma

Příbram – Příbramští radní chtějí podat pomocnou ruku těm, kteří třeba neměli takové štěstí. Do zimy by v okresním městě měl vzniknout komunitní dům, ve kterém lidé bez domova naleznou přístřeší, dostanou polévku a budou se moci osprchovat.

Závěrečné zkoušky zvládli na výbornou

Rakovník - Připravit polévku a hlavní jídlo, prostřít slavnostně tabuli a nakonec všechny hosty u stolu obsloužit k jejich spokojenosti museli žáci oboru kuchař – číšník Integrované střední školy Na Jirkově při závěrečných praktických zkouškách.

Fenykl: Dietní pochoutka

Fenykl můžete použít prakticky na cokoliv, ať už na pečení, grilování, dušení, do salátů nebo jako přísadu do polévek – vždy chutná skvěle!

Gurmáni mají sraz na Špilberku. Ochutnávají ústřice nebo polévku z melounů

Brno /FOTOGALERIE/ – Stovky lidí v sobotu vyrazily na brněnský hrad Špilberk. Jejich plánem nebyl výlet do historie nebo prozkoumání kasemat. Návštěvníci zamířili se na čtvrtý ročník gurmánského festivalu Špilberk food festival. Své pochoutky na nádvoří hradu předvedli kuchaři ze čtrnácti restaurací.

Vůně zelňačky lákala na rynek

Police nad Metují - Přípravou kotlů a zapálením ohňů odstartovala v sobotu ráno Polická zelňačka. Do soutěže v přípravě oblíbené polévky se pustilo pět týmů, které do vaření daly všechno, aby naklonily porotu na svou stranu. Po chvíli už se náměstím linula vůně, které málokdo odolal.

Návštěvníci ochutnali v Ivančicích hamburger či polévku z chřestu

Ivančice /FOTOGALERIE/ – Nezapomeň, že musíme ochutnat všechny druhy jídel, které budou k dostání. I kdybych měl prasknout, nevynechám ani jedno. Chřest totiž miluji, říká s úsměvem muž kamarádovi při čekání ve frontě na Slavnosti chřestu, které se od pátku do neděle konaly v Ivančicích na Brněnsku. Po zaplacení stokorunového vstupného vchází dvojice na Palackého náměstí, které je už o sobotním dopoledni plné lidí.

V Polici vyberou tu nej zelňačku

Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.

Naplní koštýře, vzduch provoní kotlíkové polévky. Do Mikulova přijede i Sobotka

Mikulov – Start! Tento povel brzy vydá zpěvák Jožka Šmukař účastníkům republikové mistrovství v natahování koštýře vína ze sudu na čas. 
Na sobotních Mikulovských vinných trzích. Akce má před sebou již sedmý ročník v areálu hotelu Zámeček. Jak uvedl její ředitel Josef Ševčík, neměl by na ní chybět ani premiér Bohuslav Sobotka.

Don Jackson: Jaro Pouzar byl skvělý spoluhráč

Don Jackson se zastavil u svého bývalého spoluhráče při přesunu ze Salcburku do Mnichova, kde aktuálně pracuje. V Hokejovém centru Pouzar poobědval, knedlíky se svíčkovou mu evidentně chutnaly, a pokračoval v putování za hokejem. Přesně v době mezi polévkou a hlavním jídlem si udělal chvíli času na několik otázek Deníku:

Havarovala kvůli polévce

Hluk – Přílišná starostlivost o polévku se málem stala osudnou mladé ženě z Uherskohradiš­ťska. Ta v sobotu 24. dubna krátce před třetí hodinou odpoledne jela ve fábii směrem od Hluku na Dolní Němčí.

Děti ochutnaly polévku ze slunečního vařiče

Brno /REPORTÁŽ/ – Horké paprsky rozpalují sluneční vařič. Polévka na něm pomalu bublá a postupně přichází k varu. Stačí k tomu jen příroda. „Jsme schopní na něm uvařit vodu či usmažit jídlo. Využívá sluneční paprsky, které se sbíhají do jednoho bodu. Vynález stojí asi šest tisíc korun," popisuje zapáleně třináctiletý Vojtěch Bureš, který ho má na starost. Podobné atrakce v sobotu zaplnily Kraví horu v Brně při Dni Země, který oficiálně připadl už na středu.

Dítě zabouchlo za mámou dveře bytu

Žatec, Staňkovice – Hasiči otvírali během středy dvakrát zabouchnuté dveře. V obou případech hrozilo nebezpečí z prodleni. Jednou se vařila na sporáku polévka, podruhé zůstalo v bytě uvězněné malé dítě.

Stovka neobvyklých chutí i nekonečné fronty. Polívkování přilákalo davy lidí

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jarní koriandrová s citrónovou trávou, jahodová s mlékem nebo krémová šnečí. I takové pochoutky mohli návštěvníci v sobotu celý den ochutnávat na netradičním festivalu Polívkování. I když bylo od rána pod mrakem, první skupinky návštěvníků už před desátou hodinou postávali na smíchovské náplavce před vstupem do improvizované tržnice.