Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Kiritof 70 let po vyhnání Chorvatů: nechybí průvod s kozlem ani tradiční polévka

Jevišovka – Své hody oslaví moravští Chorvaté v Jevišovce. Také letos bude součástí sobotního programu, slavnosti zvané kiritof, průvod s kozlem Kvidem. „Specifikou tohoto ročníku je, že si připomínáme sedmdesáté výročí vystěhování Chorvatů z jižní Moravy. Jejich pozapomenuté Chorvaty zná málokdo a kiritof je jedinečnou příležitostí se s nimi seznámit,” vysvětlila Lenka Kopřivová ze Sdružení občanů chorvatské národnosti v ČR, které akci pořádá.

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

První strůčkobraní nabídlo i česnečku na studeno

FOTOGALERIE / Pokud by někdy měla vzniknout kulinářská soutěž v Dolním Němčí, musela by se točit okolo česneku. Obyvatelé obce kdysi proslulé pěstováním této aromatické růže na něj nedají v mnohých receptech dopustit dodnes.

Z Jílovic se vydali na kole do Compostely. Co jedli a pili? 29 polévek

Týn nad Vltavou - Sportovec František Turek se vydal na cestu do Španělska. "Jeli jsme s Luďkem Loškem z Olešnice," popisuje 2600 kilometrů, které urazili na kole. "A ještě jsme si na závěr přidali," dodává. Rozhovor v kompletním znění najdete ve středečním vydání Deníku.

Michelinský kuchař Kašpárek v Ostravě: V dětství jsem miloval husté polévky

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.

Michelinský kuchař Radek Kašpárek: V dětství jsem miloval husté polévky

/ROZHOVOR/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.

Jestřábi ulétli z hrnce na Keltskou polévku

Pardubicko – Chybička se vloudila. Naštěstí pro Autoskláře jen jedna. Pardubičtí hokejbalisté měli o velikonočním víkendu napilno. Na polabinském hřišti nejdříve padli v samostatných nájezdech, aby získali tři body.

Sousedé vyrazí za týden na lyžařskou „veletúru“

Linec - Horský vůdce a majitel „školy dobrodruhů“ Heli Putz (53, na snímku dole) z Bad Goisernu po snění dlouhém 30 let chce v sobotu 17. března s dalšími šesti sportovci vyrazit na lyžařskou túru Alpami dlouhou 1917 kilometrů a překonávající 85 000 výškových metrů, píší OÖN.

V mrazu zahřeje čaj a polévka

Pardubický kraj - Lidé bez domova zažívají nejkrušnější období roku. Mráz je z jejich provizorních příbytků vyhání hledat teplo.

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

Letošní Polévka pro dobrou věc vybrala přes tři tisíce korun

Příbram – Vánoční čas je neodmyslitelně spjat i s ušlechtilými skutky a dobročinností. Proto se město Příbram ve spolupráci se Svatou Horou rozhodlo i letos uspořádat charitativní vánoční akci, jejíž výtěžek bude určený na materiální potravinovou pomoc pro lidi bez domova. O stříbrném víkendu se na adventních trzích na náměstí 17. listopadu opět uskutečnila akce „Dobrá polévka pro dobrou věc“. S její pomocí se podařilo vybrat 3 300 korun. 

Štědrovečerní polévky chutnaly. Na dobročinné účely přinesly desítky tisíc

Blanensko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Na sníh se v posledních letech nedá na Štědrý den vůbec spolehnout. Jedna vánoční tradice však platí na sto procent. Alespoň v Boskovicích. Už třiadvacet let míří stovky lidí na Masarykovo náměstí před tamní radnici. Na tradiční polévku pro chudé i bohaté. Nejenže si protáhnout mezi svátky od lenošení tělo, ale setkají se s přáteli a hlavně přispějí na dobrou věc. S sebou si také mohou od skautů u vánočního stromu vzít domů betlémské světlo.

Sváteční menu našich předků

Domažlicko – S jídelníčkem v průběhu vánočních svátků to bylo v jednotlivých domácnostech individuální, ale platilo obecné pravidlo, že Štědrý den byl ještě v duchu postního stravování, teprve Boží hod a svátek sv. Štěpána se nesly ve znamení slavnostní stravy.

Polévka zahřeje zdarma. Otužilci ukončí rok ve vodě

Jižní Morava – Polévka a horký čaj zavoní v neděli od devíti hodin ráno na pěší zóně u gymnázia v Břeclavi. Každý, kdo bude mít cestu kolem, si může přijít pro jednu porci zdarma. Po loňském úspěchu tam opět bude až do pravého poledne akce Vánoce na pěšce. Původně byla pro lidi bez domova, letos však chtějí pořadatelé na Štědrý den potěšit každého, kdo se za nimi zastaví.

V Boskovicích si pochutnají na bramboračce. A přispějí na dobrou věc

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Sledovat pohádky v televizi, ládovat se cukrovím nebo pospávat na kanapi? Tak spousta lidí tráví dopoledne na Štědrý den. V Boskovicích však hodinu před polednem vyrážejí stovky místních a také lidé z okolí ven na čerstvý vzduch na Masarykovo náměstí. Před tamní radnicí se totiž v tento čas nalévá polévka pro chudé i bohaté. Příchozí se setkají s přáteli, popřejí si klidné svátky a navíc přispějí na charitativní účely.

Ježíšek poletí i za mříže do Valdic. Čeká tu na něj 1090 odsouzených

Valdice - Ne každému je dopřáno prožít svobodně vánoční svátky. Za mřížemi valdické věznice stráví Štědrý den 1090 odsouzených. Vánoční tradici jim připomene vánočka, v poledne houbová polévka a hrachová kaše s vejcem. Na Štědrý večer se tu servíruje štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s uzeninami, sýry, sušenkami a ovocem.

Koupí polévky lidé pomohli bezdomovcům

Příbram – V sobotu se na Farmářských trzích podávala „Dobrá polévka pro dobrou věc“. Její koupí veřejnost přispěla na pomoc pro lidi bez přístřeší, kterých je v Příbrami kolem pěti desítek, ale jejich počet v zimním období stoupá.

Na zabíjačkové hody padli tři čuníci

Vůně ovarové polévky se v sobotu 9. prosince nesla zámeckým parkem v Loučné nad Desnou. Konaly se zde vůbec první obecní zabíjačkové hody. Ke kulturnímu domu si našly cestu stovky lidí.

Je libo pštrosí polévku nebo chlebovou placku?

Nejen "Rolničkami", kolotoči a svařákem živ je člověk v předvánočním čase. K čekání na Ježíška totiž patří i dobré jídlo. Toho se na vánočních trzích na ostravském Masarykově a přilehlém Jiráskově náměstí dostává hladovcům i gurmánům opravdu dostatek.

Lidé ochutnali polévku od Armády spásy

Sváteční hrachovou polévku rozdávali ve středu odpoledne ve vánočním městečku v centru Havířova zástupci Armády spásy společně s primátorkou Janou Feberovou.

S Husou se rozhodně trefíte

Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.

Nechutná vám? Nebojte se jídlo v restauraci reklamovat, říká dTest

Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?

Zelňačka na desítky způsobů. Soutěžící lidem nalévali i zázvorovici

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Ručičky na hodinkách ukazují devět hodin ráno. Je čas. Desítky soutěžních týmů zatápí ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku pod kotli. Do vinařského města přijely s odhodláním a s vyladěnými recepty. Je sobota a před kulturním domem začíná osmý ročník soutěže ve vaření zelňaček. 

Zajděte na polévku, pomůžete nemocnici

Litoměřice - Již tuto sobotu se uskuteční dobročinná akce na podporu litoměřické nemocnice. Dobrovolník již počtvrté uvaří polévku, podruhé výtěžek věnuje nemocnici.