Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Zabijačka. Ilustrační foto.

Ovar a jitrnice? Zabijaček na vsích ubývá

Jižní Morava – Tlačenka, jelita nebo zabijačková polévka – masité lahůdky, ke kterým se lidé dostanou čím dál častěji jen díky některým restauracím. Tradičních domácích zabijaček totiž ubývá. „Kdysi mívali lidé prase v každé chalupě, dělal jsem i padesát zabíjaček za rok. Nyní jsou to tak dvě nebo tři," postěžoval si řezník Vlastimil Lachkovič, kterého dříve znali jako mistra řeznického hospodáři na Znojemsku.

Aneta Tranová v útrobách Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě.

Aneta Tranová: Vietnamci si v Česku žijí malý Vietnam

/ROZHOVOR/ Páteční večer v Gastrocentru Slezské univerzity patřil vietnamské gastronomii. V rámci své bakalářské práce ho připravila třiadvacetiletá studentka oboru Lázeňství a turismus Aneta Tranová z Bohumína.

Ilustrační foto

Jaké bývaly Vánoce v Sudetech

Zapomeňte na kapra s bramborovým salátem a televizní pohádky. Vánoce u původních německy mluvících obyvatel Jeseníků vypadaly jinak než ty dnešní.

Charitativní koncert

Dvacet pět tisíc pro děti s autismem

Tábor - APLA Jižní Čechy, jejíž posláním je podporovat lidi s autismem a jejich rodiny k životu ve svém přirozeném prostředí, uspořádala v čase adventním hned několik akcí, z kterých poputuje 25 tisíc na pomůcky pro děti s PAS.

Boskovičtí na Štědrý den nalévali tradiční Polévku pro chudé i bohaté. Polévku servírovali také v Letovicích nebo na blanenském zámku.

Polévka na náměstí chutnala. Boskovičtí vybrali na charitu přes 70 tisíc

Boskovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kam vyrazit s rodinou na Štědrý den hodinu před polednem? Setkat se s přáteli, popřát si klidné svátky, pohodu do nového roku a ještě přispět na dobrou věc? Na to mají Boskovičtí už dvaadvacet let jednoduchou odpověď. Na Masarykově náměstí se v tuto dobu totiž podává Polévka pro chudé i bohaté, při které lidé přispívají na charitativní účely. Letos organizátoři ze stacionářů Betany a Emanuel navařili asi tři sta litrů hrstkové polévky. Vybrali za ni více než 73 tisíc korun.

Branná v Jeseníkách, dříve Goldenstein

Vánoce v Sudetech: mandlová polévka i teplé pivo odešly s odsunem

Jeseníky - Zapomeňte na kapra s bramborovým salátem a televizní pohádky. Prosté jídlo, hádání budoucnosti a bohoslužba. Tak v minulosti vypadaly Vánoce německy mluvících oblastech Jeseníků. Některé zvyky z našeho kraje tak zcela zmizely společně s odsunem Němců ze Sudet po druhé světové válce.

Branná v Jeseníkách, dříve Goldenstein

Vánoce v Sudetech: mandlová polévka i teplé pivo odešly s odsunem

Jeseníky - Zapomeňte na kapra s bramborovým salátem a televizní pohádky. Prosté jídlo, hádání budoucnosti a bohoslužba. Tak v minulosti vypadaly Vánoce německy mluvících oblastech Jeseníků. Některé zvyky z našeho kraje tak zcela zmizely společně s odsunem Němců ze Sudet po druhé světové válce.

Rozdávání vánoční polévky v Boskovicích. Ilustrační foto.

Hektolitry hrstkové polévky na Štědrý den zahřejí i pomohou potřebným

Boskovice, Letovice - Pojíst na Štědrý den k obědu dobrou polévku a ještě tím pomoct potřebným. Polévka pro chudé i bohaté se v sobotu už podvaadvacáté od jedenácti do dvanácti hodin uskuteční na Masarykově náměstí v Boskovicích. Od dvanácti hodin se bude polévka nalévat i v Letovicích. Dobrovolné příspěvky pomohou potřebným.

O rybí polévku, kterou na Staroměstském náměstí v kuchařském obleku rozlévala pražská primátorka Adriana Krnáčová byl značný zájem. Pomoci přišel také ministr financí Andrej Babiš.

Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku

Praha - Pražští politici budou v příštích dnech rozdávat rybí polévku. Většina na Štědrý den, tradičně na Staroměstském a Václavském náměstí, na Kampě a v Edenu. Ve Vysočanech bude polévku tamní radnice rozdávat už ve čtvrtek. Lidé pořádají také sbírku přebytků vánočního jídla ze štědrovečerních stolů pro bezdomovce.

Dobrá polévka pro dobrou věc.

V Příbrami se podávala polévka pro dobrou věc

Příbram - Vánoční čas je neodmyslitelně spjat i s ušlechtilými skutky a pomáháním potřebným. Proto se město Příbram ve spolupráci se Svatou Horou rozhodlo letos uspořádat dobročinnou vánoční akci, jejíž výtěžek bude určen na materiální potravinovou pomoc pro lidi bez domova.

Ilustrační foto.

Dnes se bude na Farmářských trzích podávat Dobrá polévka pro dobrou věc

Příbram - Vánoční čas je neodmyslitelně spjat i s ušlechtilými skutky a pomáháním potřebným. Proto se město Příbram ve spolupráci se Svatou Horou rozhodlo letos uspořádat dobročinnou vánoční akci, jejíž výtěžek bude určen na materiální potravinovou pomoc pro lidi bez domova. Zajděte proto v sobotu 17. prosince na příbramské náměstí 17. listopadu na Dobrou polévku pto dobrou věc. Pochutnáte si a dobrovolným příspěvkem podpoříte lidi, kteří nemají to štěstí zažít poklidné Vánoce v teple svých domovů.

Už jednadvacátou cechovní zabíjačku připravili na neděli 11. prosince recesisté z Cechu přátel pátého ročního období v Mohelnici. O vepřové pochoutky byl velký zájem.

Cechovní zabíjačka lákala, lidé stáli dlouhé fronty

Mohelnice – Vůně vepřových dobrot a zabíjačkové polévky bouřky se v neděli 11. prosince linula náměstím Svobody v Mohelnici. Recesisté z Cechu přátel pátého ročního období uspořádali už jednadvacátou cechovní zabíjačku.

BÝVALÝ VOJÁK Jozef Pásztor vařil v Litoměřicích kapustnici k dobročinným účelům už potřetí.

Úspěšná charita může být i přes polévku

Litoměřice, Roudnice n.L. - Blížící se vánoční svátky jsou příležitostí pro obdarování nejen nejbližších, ale i těch, kterým osud nebyl příznivě nakloněn. Drobné i větší příspěvky se sbírají při benefičních či charitativních akcích. Ve dvou největších městech se ujaly dobrovolné příspěvky za polévku.

Tradiční nalévání hrachové polévky Armády spásy ve vánočním městečku v Havířově.

Armáda spásy rozdávala lidem hrachovku

Sváteční hrachovou polévku s klobáskou rozdávali včera odpoledne ve vánočním městečku v centru Havířova zástupci Armády spásy společně se zástupci radnice.

Dominika Borková.

Českým vojákům poslala sušenky i polévky

Brno - Dominika Borková před pár týdny zašla na poštu a poslala balík. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby zásilka nemířila na leteckou základnu Bagrám v Afghánistánu. „Rozhodla jsem se podpořit české vojáky na zahraniční misi a zároveň jim připomenout, že na ně doma myslíme," vysvětluje mladá žena svoji motivaci.

Rozdávání vánoční polévky v Boskovicích. Ilustrační foto.

Polévku v Boskovicích u vánočního stromu rozdají i letos. Bude hrstková

Boskovice – V uplynulých jednadvaceti letech se vždy na Štědrý den u vánočního stromu v Boskovicích rozdávala polévka. Při akci nazvané Polévka pro chudé i bohaté. Organizovala ji místní restaurace Makkabi, ale ta letos na jaře ukončila svůj provoz. O polévku však zájemci ani letos nepřijdou.

Stovky lidí se ve Velkých Bílovicích zúčastnily akce, při níž soutěžní týmy zápolily v klání o nejlepší zelňačku.

Vládci velkobílovických zelňaček 2016: titul si vyvařili hasiči

Velké Bílovice /REPORTÁŽ/ – Zatímco při pohledu z dálky halí okraje Velkých Bílovic mlžný opar, centrem letí kouř z desítek rozpálených kotlů. Nespočet zaparkovaných aut, dopravní omezení a chvílemi tlačenice pro otrlé značí, že ve městě jde o jeden z vrcholů společenského kalendáře.

Vepřové hody v Kaňovicích

Kaňovické vepřové hody: Nejvíc lákala ovarová polévka, tlačenka a jitrnice

Kaňovice – Kaňovické vepřové hody získaly od doby, kdy jej před deseti lety místní pořádali poprvé, na svém věhlasu. Vždyť při této příležitosti se v sobotu do Kaňovic na Zlínsku sjížděli lidé z celého okolí a dokonce i z jiných krajů. Výborná zábava, skvělé vepřové pochoutky, dobré pití, hudba, to je to, co sem všechny tak lákalo.

Třikrát týdne nabízí znojemská charita až do jara lidem bez domova teplou polévku.

OBRAZEM: Charita nabízí polévku lidem bez domova. Do jara

Znojmo – Zahřát se teplou polévkou mohou lidé bez domova, kteří zavítají v pondělí, středu nebo pátek do průchodu v znojemské ulici Horní Česká, do sídla charitní služby Osobní asistence. „Polévku nabízíme třikrát týdně od dvanácti do jedné. Budeme ji vydávat do konce března. Poprvé jsme polévku nabízeli loni, kdy v průměru přicházelo každý den devatenáct lidí," řekla vedoucí charitní poradny a krizové pomoci Lucie Tomášková. Polévku charitě poskytuje restaurace v sousedství.

Roman Tomášek patří v denním centru a noclehárně valašskomeziříčské Charity ke stálým hostům.

Chladu přivykl. Mráz, to už je jiná

Valašské Meziříčí - Přichází mrazivá noc. Valašskomeziříčské Charitě přibylo nocležníků. Šest mužů sedí u stolů ve společenské místnosti. Někteří v teplákách a tričku večeří polévku, jiní vysprchovaní a v pyžamu popíjejí čaj a sledují televizi. Ostatní už vyspávají v sousední ložnici. Romanu Tomáškovi se do vyhřáté postele ještě nechce.

Ilustrační foto.

Bezdomovci v zimě: v Prostějově je čeká polévka, šatník i ubytování

Prostějov – Teplota se už i v Prostějově uprostřed rovinaté Hané dostává pod bod mrazu, aktuální se tak stává otázka zahřátí. Zvláště pro lidi bez domova. Ti mohou nadále počítat s celou řadou služeb, které jim pomohou zimu v pořádku přežít. Jednu z nich loni představila prostějovská zastupitelka Milada Sokolová.

Ilustrační foto.

Charita zahřeje a nasytí bezdomovce polévkou. Z výtěžku Tříkrálové sbírky

Znojmo – Zahřát se teplou polévkou budou moci ve Znojmě všichni lidé bez domova, kteří od pondělí 14. listopadu zavítají do průchodu v ulici v Horní České 6, kde sídlí charitní služba Osobní asistence. „Polévku budeme opět nabízet třikrát týdně, podobně jako loni," sdělil ředitel znojemské charity Evžen Adámek.

Ivan Baborák

Na dlabání dýní dlabu, raději mám polévku

Ahoj. Tak máme za sebou udílení vyznamenání na Pražském hradě. Uděluje pan prezident Zeman na návrh různých organizací. Komu nakonec metál dá, je jen a jen na něm. Nebudu omílat, omleté, ale my Chrudimáci máme velkou radost, že byl oceněn pan generál Jaroslav Klemeš, Čestný občan města Chrudim, ke kterému cítíme obdiv, úctu a hluboký respekt za vše, co pro nás a naší zem udělal, neb je z těch, co konali.

Dýně se dokutálely do žďárského zámku.

Do zámku se dokutálely dýně

Žďár nad Sázavou - Dýně se dokutálely do zámku ve Žďáru nad Sázavou a v sobotu 29. října od 15 do 18 hodin bude jejich velký den. Budou z nich vyřezané obličeje, vydlabané vázy s naaranžovanými květinami a polévka i dezerty. Děti budou moci tvořit v keramických dílnách nebo z podzimních plodů.

Halloween. Ilustrační foto.

SERVIS: Dvanáctka oslaví Halloween

Praha - Nasaďte strašidelné masky a oslavte Halloween. Vydlabete si dýni a ochutnáte sezónní speciality. Vyvrcholením odpoledne bude ohňová show a rozsvěcení strašáků. Chuchelská 1, Praha 12, 26. října, od 15 hodin

Polívková smršť v Praze na Andělu: tomatovou polévku ze Sezio restaurantu servíroval duchovní otec koncertního projektu Sinatrology Jan Smigmator.

Polívková smršť byla smrští

Praha /FOTOGALERIE/ - Čtyři dny, 1700 prodaných polévek. Skoro pokaždé co se navařilo, to se snědlo. Další ročník charitativního prodeje polévek Polívková smršť skončil. Za čtyři dny se ve stánku na pražském Andělu prodalo 1700 polévek a vybralo se celkem 91 300 korun.

Polívková smršť na Andělu.

OBRAZEM: Polívková smršť chutná i pomáhá

Praha - Již počtvrté patří pěší zóna na Andělu předním českým kuchařům, výborným polévkám a dobré věci. Koupí polévky v rámci akce Polívková smršť, kterou pořádá organizace Ergo Aktiv, si nejen pochutnáte, ale i přispějete lidem po cévních a mozkových příhodách, kteří si nemohou dovolit spolufinancovat rehabiliitaci v jejím centru. Včera mohli lidé ochutnat celerový krém a dnes na ně čeká kuřecí Tom Yum se skleněnými nudlemi a kuřecím masem a hovězí vývar s masem, řasami wakame a jarní cibulkou.

Ilustrační foto.

Polívková smršť se vrací k Andělu

Praha - Již počtvrté bude pěší zóna na pražském Andělu patřit předním českým kuchařům, výborným polévkám a také podpoře potřebným. Od pondělí 10. do čtvrtku 13. října tam budou servírovat polévky uvařené známými kuchaři.

Ilustrační foto.

Soutěž ve vaření polévek na ohni

Milovníci vaření a soutěžení mohou své kulinářské umění předvést na kotlíkovém festivalu nazvaném Vrbenský vyprošťovák. Spolek Přátelé Vrbenska jej pořádá v sobotu 17. září na myslivecké střelnici v Mnichově od 
13 hodin.