Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Gurmány z blízka i z dálky přilákal v sobotu do Osoblahy gastrofestival Ochutnej Osoblažsko.

Do Osoblahy jeli pro gastronomické zážitky a soutěžit

/FOTOGALERIE/ Hlinecká zabijačková polévka, řecká pita, vychytaný boršč, kachní paštika s cibulovým chutney, srnčí na zelenině a k tomu rusínské koláčky, tvarohový dezert nebo slezský koláč. Hosté, kteří navštívili v sobotu osoblažský gastrofestival, si mohli vybrat, čím uspokojí své chuťové buňky a komu dají svůj hlas v gastronomické soutěži. Odcházeli spokojeni, a mnozí si s sebou odnášeli ještě něco dobrého na neděli nebo na příští týden.

Meybod - Pouštní město ve středu země. Ač se to nezdá, domy jsou často několikapatrové městské paláce stavěné do hloubky.

Dobrodruh říká: Cesta do Íránu rozhodně není bláznovství

Nové Město na Moravě - Ochutnal polévku z jehněčích hlav, spal v mešitě, potuloval se bazary. Cestovatel Lukáš Vinkler letos navštívil Írán, zemi, která zrovna nepatří mezi typické turistické destinace. O to více si ji milovník exotiky užil. A především v době strachu z islámského terorismu žádnou tíseň v muslimské zemi necítil. Naopak, přivezl si velmi pozitivní zážitky. V zemi, která je duchovním nástupcem slavné Perské říše, žijí podle jeho zkušeností velmi přátelští a nezištní lidé.

V konečném pořadí obhájil prvenství z loňského roku tým Trampská osada RED WEST. Ten mimo jiné získal i putovní zelák, aby mohl naložit zelí na příští rok. Vítězné polévce dodávala na chuti smažená cibulka.

Zelňačka od trampů byla nej. Vylepšili ji smaženou cibulkou

Police nad Metují /FOTO, VIDEO/ - V Polici na náměstí to v sobotu žilo a také náramně vonělo. Osm týmů tady předvádělo své kulinářské umění a zápolilo v soutěži o tu nejchutnější zelňačku. Z kotlíků a hrnců se kouřilo a stejně tak i z mistrů kuchařů, kteří krájeli a přidávali ingredience, které jim měly zajistit jedinečnost pokrmu a tím i prvenství.

Ilustrační foto

Děti na znojemské Základní škole náměstí Republiky jí zdravě. Občas jim ale chybí „klasika"

Znojmo – Omezení používání dochucovadel, vaření převážně z čerstvých surovin, každodenní nabídka neslazených nápojů, ale i vhodné, příjemné a podnětné prostředí jídelny. To je jen malý výčet kritérií, které školní jídelna na Základní škole náměstí Republiky musela splnit, aby se mohla pochlubit titulem, kterým veřejnosti oznamuje, že vaří zdravě. Znojemský deník Rovnost provedl ve středu na škole mezi padesáti žáky anketu, aby zjistil, jak jsou právě oni s novým způsobem vaření spokojeni. A výsledek? Dětem chybí pizza, palačinky, hranolky, smažený sýr nebo hamburgery. Chválí si buchtičky s krémem, kuřecí řízek, boloňské špagety nebo kuře na paprice. „Nechutnají mi játra, jídla z hub, celozrnné těstoviny, koprová omáčka či polévka nebo kapusta," napsali školáci v anonymní anketě.

Perem studenta 3. kolo: Marek Škreko, Gymnázium EDUCAnet Ostrava

Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.

ředkvičky

Co je štiplavé, to je zdravé

Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.

První letošní Chlumanský trh.

Jarní smetanová polévka provoněla tržiště

Chlumany /VIDEO, FOTOGALERIE/  – První Chlumanský trh se vydařil. Alespoň tak ho hodnotili prodejci i zákazníci. O tom, že mluví pravdu vypovídaly některé ze stánků, které už po jedenácté zely úplnou prázdnotou.

Na bavorské dálnici shořel v neděli večer český autobus jabloneckého dopravce. Žádnému z 24 turistů vracejících se lyžování v Alpách se nic nestalo.

Vyděšené turisty převezli do azylu, dali jim deky, polévku a nápoje

Jablonec n. N., Teublitz - O štěstí v neštěstí mohou mluvit klienti Cestovní kanceláře TRIP, kteří se vraceli z lyžování v alpském Zillertalu. Jízda autobusu, který si organizátoři zájezdu najali od jabloneckého přepravce Autoslužby Pavlišta, skončila dvacet kilometrů od Regensburku.

Ilustrační foto.

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

Českobudějovické IGY Centrum se o víkendu změnilo v ráj mlsounů. Konal se tu Čokoládový festival.

Čokoládovou příchuť měla i polévka

České Budějovice - Na jablku v karamelu, vaflích v čokoládě se šlehačkou a také na jahodách v čokoládě si v sobotu v českobudějovickém IGY Centru pochutnávala Pavlína Nováková z Prachatic se svými dětmi Kateřinou a Radimem. Zavítali na Čokoládový festival, který se tu od pátku do neděle konal vůbec poprvé.

Bílá ovarová česnečka, andělská zelňačka nebo slovenská houbová. V Doubravici v sobotu pořádali soutěž o nejlepší polévku.

Lidé baštili v Doubravici polévky. Vybírali tu nejchutnější

Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.

Nick Goodell a Nick Castello.

Castello a Goodell: Chybějící pláž nám vynahrazují české polévky

Brno /ROZHOVOR/ – Jestliže s jazykem mají stejně jako většina cizinců téměř neřešitelný problém, do českého jídla se zamilovali. „Myslím, že co jsem tady, stravuju se líp, nejím tolik ve fast foodech. Občas ale dostanu absťák a nechám se tam stáhnout," směje se Nick Goodell, jedna z dvou letošních amerických opor brněnských extraligových volejbalistů. Těm už ve středu od šesti hodin večer na domácí palubovce startuje proti Benátkám nad Jizerou čtvrtfinále play off. „Medaile je pro nás letos dosažitelná," odhaduje libero Nick Castello.

LOVCI FOTEK: Kržatka zimní

LOVCI FOTEK: Hoď si nás do polévky

Nejen penízovka sametonohá či hlíva ústřičná. V zimě můžete narazit i na houbu na snímku. Jmenuje se kržatka zimní, roste většinou na zbytcích dřeva, je jedlá a může vám hezky zpestřit polévku. (rok)

Zabijačkové dobroty voněly v sobotu na náměstí Republiky v Blansku. Hody doplněné zábavním programem tam Kulturní středisko města Blanska uspořádalo už potřetí.

Blansko provoněly zabijačkové speciality. Největší atrakcí bylo bourání prasete

Blansko /REPORTÁŽ/ – Na náměstí Republiky v Blansku voní v sobotu dopoledne zabijačkové speciality a hraje živá muzika. Děti si užívají hry a soutěže, dospělí nakupují v stáncích ovarovou polévku tlačenku, uzeniny, a také cukroví nebo sýry. Zahřát se mohou horkou medovinou či svařeným vínem. Třetí zabijačkové hody se letos poprvé konají v centru města.

Tudy cesta nevede.

Benefiční polévky sousedek pomáhají Filipínkám

DO NÁHONU! Nezvyklý zákrok mají za sebou dobrovolní hasiči z Lauffenu, Bad Ischlu a Pfandlu: vytahovali auto, které majitel odstavil na mírném svahu a zvenku je uzamkl. Přes zařazenou rychlost se dalo do pohybu a z desetimetrového náspu sjelo do náhonu elektrárny, širokého dva metry. V něm uplavalo sto metrů, než kolemjdoucí alarmoval hasiče. Jejich jeřáb byl krátký, pomoci musela stavební firma a po uzavření přítoku do kanálu a odsunutí vozidla skrze most pak vrak vyzvedla…

U místního nádraží v Prostějově mohou potřební dostat polévku zdarma.

Prostějovská zastupitelka vaří pro potřebné polévku zdarma. Podívejte se

Prostějov – Pro horkou polévku a pár dobrých slov si mohou lidé bez domova chodit k prostějovskému místnímu nádraží. Od pondělí zde zastupitelka Milada Sokolová nabízí zadarmo polévku. Občerstvení zde mají zájemci k dispozici každý den od jedenácti do dvanácti hodin. „V pondělí dorazilo jedenáct lidí z několika desítek těch, co nechodí do azylového centra," uvedla Milada Sokolová, která se sama ujala nalévání polévky.

Gurmánská benefice Polívková smršť opět na Andělu. Polívková smršť spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou a kombinuje výtečné polévky s návratem chuti do života.

OBRAZEM: Polévky na Andělu vrací chuť do života

Praha - Anděl na Smíchově hostí gurmánskou benefici Polívková smršť. Ojedinělá akce spojuje gastronomický zážitek s veřejnou sbírkou. Její výtěžek putuje na konto sdružení Ergo Aktiv, které pomáhá především mladým lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy zpět do života.

Polívková smršť na Andělu v Praze: šéfkuchař Zbyněk Ženíšek připravil dvě stě litrů staročeské zelňačky z uzených žeber.

Prezidentův kuchař uvařil pro veřejnost 200 litrů polévky

Praha /FOTOGALERIE/ - Neuvěřitelných dvě stě litrů staročeské zelňačky z uzených žeber s maďarskou klobásou a zakysanou smetanou připravil pro širokou veřejnost Zbyněk Ženíšek, šéfkuchař starající se zároveň o gastronomii českého prezidenta. Jeho kulinářské umění si nenechaly ujít stovky lidí.

PRO SENIORY. Jitrnice voněly v Domově pro seniory ve Velkém Meziříčí. Obyvatelé i personál ochutnali také tlačenku, ovar nebo kroupovou polévku.

V domově pro seniory měli zabijačku

Velké Meziříčí – Netradiční svačina se servírovala ve velkomeziříčském domově pro seniory. Obyvatelé i personál ochutnali jitrnice, jelita, tlačenku ale také ovar nebo kroupovou polévku. V domově se konala zabijačka.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

Pracovníci Oblastní charity Znojmo nově rozdávají teplé polévky v zimních měsících bezdomovcům.

OBRAZEM: Charita začala rozdávat polévku. Lidem bez domova

Znojmo – Novinku v podobě rozdávání teplé polévky a čaje zavedli ve Znojmě lidé z tamní oblastní charity. „Máme pětadvacet porcí zelňačky, pečivo a čaj," uvedl v pátek krátce po poledni přímo na místě ředitel znojemské charity Evžen Adámek. Poprvé nabízeli polévku lidem bez domova ve středu. Možnost budou mít zájemci i v dalších dnech po dobu chladného počasí, tedy patrně až do konce března.

Nejen zabijačkové speciality nalákaly milovníky dobrého jídla a pití v sobotu do bývalé tovární haly Malá Amerika kousek od brněnského vlakového nádraží.

OBRAZEM: Labužníci se sešli v Malé Americe. Ochutnali zabijačkové speciality

Brno – Nejen zabijačkové speciality nalákaly milovníky dobrého jídla a pití v sobotu do bývalé tovární haly Malá Amerika kousek od brněnského vlakového nádraží. „Lidé našli v přízemí haly padesát regionálních prodejců. Někteří prodávali například domácí jitrnice nebo zabijačkovou polévku. Jiní návštěvníkům uvařili čerstvě namletou kávu nebo bylinkový čaj. Spousta prodejců také nabízela dortíky nebo koláče. Ke koupení byly také například různé druhy sýrů," shrnula nabídku letošního prvního Foodparku Dana Drásalová.

Ilustrační foto.

Vybral sedm domů, bral sušenky i polévky

Hradec Králové - Celkem sedm domů v celém Královéhradeckém kraji vykradl dvaatřicetiletý muž z Hradce Králové. Chycen a obviněn byl nyní. Osudným se mu stal fakt, že na konci září minulého roku kradl v domě v hradecké čtvrti Třebeš.

V sobotu 9. ledna 2016 se ve Zlíně před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích konal Tříkrálový festival, jehož součástí mimo jiné byla i Tříkrálová polévka, kterou zájemcům podávaly osobnosti města.

Na Tříkrálovém festivalu mizela zabíjačková polévka rychle z kotle

Zlín – Vůně zabíjačkové polévky se v sobotu linula z prostranství před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích ve Zlíně. Zahřát se jí tam mohli lidé při příležitosti Tříkrálového festivalu. Voňavou dobrotu, která vystřídala po loňském ročníku gulášovou, všem příchozím podávali osobnosti města z rozličných oborů.

Rozdávání polévky na královéhradeckém Velkém náměstí.

Polévka dál leží magistrátu v žaludku. Bude i příště?

Hradec Králové - Salva novoročních dělobuchů sice již utichla, ale hradeckými ulicemi se dál šíří pachuť nepovedeného vkročení do roku 2016. Tu umocňují dvě věci: zpackaný šestaosmdesáti vteřinový ohňostroj a příliš drahé menu.

Lanžhotští si závěr roku zpříjemnili zabijačkou, ohňostrojem či hudebním vystoupením.

Ovar, polévka... A sbohem, roku 2015. V Lanžhotě si závěr prosince zpříjemnili

Lanžhot /REPORTÁŽ/ – Být tady sníh 
a špetka sentimentu, připomnělo by to ladovský obrázek se vším všudy. V Lanžhotě si ale radost ze zabijačky nenechávají zkazit ani bez toho. Místo sněhu těší svařené víno a sentiment není třeba. Ostatně do krup je stejně lepší majoránka. „Tady se s ní nešetří," pokyvuje hlavou směrem k řezníkům jedna z přihlížejících žen.

Polévka na boskovické náměstí přilákala opět zástupy lidí. Díky jejich přispění se podařilo shromáždit částku přes 74 tisíc korun.

Díky štědrodenní polévce vybrali v Boskovicích i Kunštátě rekordní částky

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Pod vánočním stromem várnice plné cibulačky, betlémské světlo, ale především přátelské stisky rukou a přání příjemně prožitých svátků. Taková atmosféra se i letos rozhostila na Štědrý den v poledne nejen na boskovickém náměstí. Tradice polévky, za níž lidé do kasiček vkládají dobrovolný dobročinný příspěvek, zdomácněla i v Letovicích a Kunštátě dalších místech Boskovicka.

Plavkyně Závadové by mohly v bazénu vytvořit rodinnou štafetu – zleva devítiletá Petra, dvaadvacetiletá Barbora, maminka Petra 
a osmnáctiletá Tereza.

Hrachová polévka a kapr. A pak se Závadová vydá trénovat na Réunion

Ostrava /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Přípravu na novou sezonu, která vyvrcholí v srpnu na olympiádě v Brazílii, zahájí Barbora Závadová už 26. prosince. Na tři týdny se vydá za teplem na exotický ostrov Réunion. Ostravská plavkyně a zkušená reprezentantka má jasno: "Nesmím usnout na vavřínech. Trénovat se prostě musí."

O rybí polévku, kterou na Staroměstském náměstí v kuchařském obleku rozlévala pražská primátorka Adriana Krnáčová byl značný zájem. Pomoci přišel také ministr financí Andrej Babiš.

Pro zájemce v centru Prahy byly připraveny tisíce porcí polévky

Praha /FOTOGALERIE/ - Politici ve čtvrtek před polednem v centru Prahy tradičně rozdávali vánoční rybí polévku. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které asistoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš, nalévala voňavý vánoční pokrm na Staroměstském náměstí. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) polévku rozdával ve spodní části Václavského náměstí, další se rozlévala na Kampě.

V centru Znojma se sešly stovky lidí na tradiční Vánoční štědrovce.

Rekordní Vánoční štědrovka: 600 porcí polévky, 25 tisíc korun pro dětský domov

Znojmo – Šest set vydaných porcí polévek a téměř pětadvacet tisíc korun, které pomohou dětem ze znojemského dětského domova. Takový je stručný výsledek letošní, v pořadí již páté znojemské Vánoční štědrovky. Do centra Znojma přišlo na Štědrý den dopoledne více lidí než v minulých letech. Přátelsky spolu rozprávěli, přáli si pěkné svátky, ochutnávali polévku či svařené víno.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a předseda hnutí ANO Andrej Babiš rozlévali na Staroměstském náměstí v Praze štědrodenní polévku.

Politici v centru Prahy rozdávali vánoční polévku

Praha - Politici dnes před polednem v centru Prahy tradičně rozdávali vánoční rybí polévku. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO), které asistoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš, nalévala voňavý vánoční pokrm na Staroměstském náměstí. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) polévku rozdával ve spodní části Václavského náměstí, další rozdá od 13:00 na Kampě.

Ilustrační foto

Víno? Ke kubovi Vlašák, k polévce zkuste Veltlín

Praha – Nejenom cinkání zvonečku, ale i cinkání skleniček s vínem patří k typickým zvukům, které doprovázejí pohodu Štědrého večera.Kterou odrůdu však zvolit k jednotlivým chodům slavnostního menu? Podle Davida Krále, letošního vítěze soutěže Sommelier roku, je variant párování vína s nejčastějšími štědrovečerními pokrmy vícero. Pokud začneme rovnou rybí polévkou, tu vhodně doplňují odrůdy Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.