Litvínovská olympiáda polévek vyhlásila vítěze. Klub 132 slaví
V Litvínově se konala Polívková olympiáda, kde čtyři týmy soutěžily v umění vaření polévek. Největší oblibu si získala čočková polévka od Klubu 132.
V Litvínově se konala Polívková olympiáda, kde čtyři týmy soutěžily v umění vaření polévek. Největší oblibu si získala čočková polévka od Klubu 132.
Kdo se kdy snažil shodit pár kilo, nemohl ji minout. Tukožroutská polévka sice byla hitem už v 90. letech, ale její sláva mezi dietami nikdy nepohasla. Na dietu, která obnáší téměř výhradně pojídání zeleninové polévky, jedni přísahají, druzí se jí děsí. Ani odborníci nejsou zajedno. Jak polévka funguje a opravdu „žere tuky"?
Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat.
Krásné slunečné počasí a rozmanité vůně přilákaly v sobotu 13. dubna do Palackého sadů davy lidí. Návštěvníci prvního polévkového festivalu v Písku měli možnost ochutnat nejrůznější pochutiny od polévek, přes sendviče, koláče, závitky či saláty až po sladké dezerty.
O víkendu se rozšíří nabídka píseckých festivalů zaměřených na jídlo a pití o jednu novinku. V sobotu 13. dubna zaplní Palackého sady první ročník Píseckého polévkového festivalu.
Smažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.
/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.
I když nad ním mnozí šéfkuchaři ohrnují nos, česká klasika v podobě smaženého sýra je stále velmi žádanou v restauracích a ty ho tak i přes moderní trendy v kuchyních nevyřadily ze svých nabídek. Rozdíl není pak jen v ceně, ale pochopitelně i v druhu sýra. Obecně totiž platí, že čím více tučný sýr je, tím je ten smažený lepší.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.
Loni šedesát tisíc korun, letos bezmála osmdesát. Klaplo to, občané Českého Krumlova, za pomoci návštěvníků z Česka i ciziny, překonali loňský rekord. Téměř desítka restaurací a školáci navařili bez nároku na odměnu dvanáct druhů polévek, které si jednotlivci či zaměstnanci místních podniků, úřadů nebo škol mohli objednat předem a nechat si je dovézt, anebo si zašli v pondělí 26. února na náměstí Svornosti ke stánku.
Kulajda, gulášovka, indická z červené čočky, japonský ramen nebo mexická fazolačka. I letos provoní centrální náměstí v Českém Krumlově vůně mnoha druhů polévek, které pomáhají. Mistři kuchaři z podniků z Krumlova a okolí je vaří zdarma. A letos se do příprav zapojí i dvě základní školy: krumlovská Linecká a Větřní.
/FOTO, VIDEO/ Polévka je grunt. Kdo ji nejí, dostane plný talíř. S originálním nápadem na polévkové dny přišla základní škola ve Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Cílem je citlivým způsobem přesvědčit školáky, že zdravé jídlo může chutnat a že polévka k obědu patří.
/ANKETA/ Oblíbená akce v podobě masopustu opět nechybí v únorovém programu města. Již v sobotu, ovládne prostějovské Masarykovo náměstí lidová veselice. Pověsí se prasátko, tančit budou maškary a chybět nebude ani polévka za kačku.
Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?
Neobvykle živo bylo v sobotu 20. ledna ve Vranově u Stříbra. Místní Hospůdka Vranov tam uspořádala vepřové hody.
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit na Štědrý den před obědem? V Boskovicích na Blanensku mají jasnou volbu. Už bezmála třicet let se stovky lidí schází na náměstí před radnicí na charitativní akci Polévka pro chudé i bohaté.
200 porcí polévky a 40 litrů svařeného vína se dnes dopoledne servírovalo ve stánku před náchodskou radnicí. Do role výdejců se převtělili starosta a místostarostové Náchoda, kteří v zástěře a kuchařské čepici při nabírání náchodské vánoční polévky přáli obyvatelům města klidné Vánoce.
Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Blanensku. Pozveme například na tradiční akci v Boskovicích, kde se bude rozlévat polévka pro chudé i bohaté. V Blansku se zase bude rozdávat Betlémské světlo.
Rybí, gulášová a hrstková… Přijďte si vybrat, zvou na středu 20. prosince Sociální služby města Kroměříže. Na Velkém náměstí se v Kroměříži pod vánočním stromem uskuteční tradiční podávání vánoční polévky.
Kam o víkendu za zábavou v Pardubickém kraji? Podívejte se na víkendovou nabídku akcí od naší redakce.
/FOTO/ Obec Moravský Žižkov vyhlásila druhý ročník soutěže ve vaření polévek, která se konala první prosincovou sobotu. Ve sněhové vánici přítomní postavili kotle, stany a mohli jít tvořit. Ve sklepním areálu Agrární se také servírovala bramborová polévka. Všude to hezky vonělo, takže ani velká sněhová nadílka nikomu nezkazila dobrou náladu.
Tradice se mají dodržovat. To ví i Komunitní centrum Kontakt, které ve spolupráci s městem Liberec uspořádalo první prosincový den tradiční rozlévání dýňové polévky.
Na vítkovském náměstí Jana Zajíce bude v sobotu 2. prosince od 14 hodin hodně živo. Návštěvníky potěší Vánoční slavnosti, k chuti jim přijde polévka a zúčastní se rozsvícení vánočního stromu.
„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
/VIDEO, FOTO/ Blížící se zima ohrožuje nejvíce lidi bez domova. V republice se nejčastěji vyskytují právě v hlavním městě, a to i kvůli možnostem sehnání jídla, peněz a množství poskytovaných služeb. Zmapovali jsme, jaký je běžný den terénního pracovníka, který se o lidi bez domova stará, ale i některé příběhy lidí a důvody, které je na ulici přivedly.
Historicky první ročník Festivalu polévek v Kozolupech nedaleko Plzně předčil veškerá očekávání, lidé byli nadšeni a organizátorkám z Českého svazu žen Kozolupy tak spadl velký kámen ze srdce. Účastníci měli možnost ochutnat šestnáct druhů polévek, kdy výdejní stanoviště byla rozeseta po celé obci. Degustace tak byla spojena s příjemnou procházkou, neb akci přálo po celé sobotní odpoledne i počasí.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
Už máte plán, jak si zpestřit tento den? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.
Máte už plán na tento víkend? Pokud ne, podívejte se na pár našich tipů a třeba si vyberete! Festivaly, divadla, koncerty… Výběr je jen na vás.
Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.
Osmý ročník soutěže o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka v sobotu vyhrál podruhé v historii Krmelec u Kraví hory. Jeho krémová česnečka s chlebovými krutony, sypaná slanou granolou získala s výraznou převahou nejvíce hlasů od diváků, kteří při procházce po boudách v Malé Úpě hodnotili celkem 12 polévek navařených místními kuchaři. O akci byl obrovský zájem, všech 500 hlasovacích lístků bylo okamžitě vyprodáno.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
/FOTO/ Víno, kvalitní rumy, ale drahý guláš. I tak by se daly popsat největší taháky Brněnských podniků. V Jihomoravském kraji se gastronomii daří lépe než jinde. Brno dokonce v mnoha ohledech poráží Prahu. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet zařízení z tuzemské gastro scény.
V sobotu 7. října se maloúpští kuchtíci utkají v tradiční soutěži o nejlepší krkonošskou polévku na 8. ročníku Maloúpské vařečky. Můžete tak ochutnat tradiční kyselo, ale i jiné druhy krkonošských nebo horských polévek, letos soutěží 12 kuchařů.
Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?
Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.
Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.
/FOTOGALERIE/ Časy, kdy jsme jsme za oběd i s polévkou platili do stovky, jsou nenávratně pryč. Stále se ale na Mělníku najdou podniky, kde se dá v poledne dobře najíst a nevracet se zpátky do práce s prázdnou peněženkou. Deník vám nabízí několik tipů.
/FOTOGALERIE/ Když si zájemce projde cestovatelský portál Tripadvisor.com a vybere nejlepších pět restaurací s klasickou převážně českou kuchyní na Příbramsku, má takřka stoprocentní jistotu, že tam nabízejí polední menu za vcelku přijatelné ceny.
V době všeobecně rostoucích cen se Deník na Vyškovsku zaměřil na obědové menu. Zjišťoval, kde se dá v restauracích stále dobře najíst do sto padesáti korun, našel přitom tipy v okresním městě, ale i jinde po regionu.
To přání zní jasně: najíst se dobře a levně. Deník se v Brně zaměřil na polední menu, která jsou dostupná za cenu kolem sto padesáti korun.
/VIDEO/ Je to možné. I v době nekonečného růstu cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde lidé zaplatí za polední menu přijatelnou částku. Dokonce si mohou vybrat hned z několika hlavních jídel.
/FOTO, VIDEO/ Kvůli rostoucím cenám potravin se lidé více než dříve rozmýšlejí, zda si v polední pauze zajít na oběd do restaurace. Přesto se i nyní dá najíst poměrně levně. Také v Třebíči jsou podniky, kde cena menu činí lehce přes stovku.
/UVNITŘ ANKETA/ Deník se na Břeclavsku zaměřil na obědová menu, která si lze koupit za cenu kolem sto padesáti korun. Zájem je o klasiky jako guláš nebo řízek, ale také o vegetariánská jídla.
Zaplatit za polední menu kolem sto padesáti korun není minulostí. Za tuto cenu si lidé ve Znojmě dopřejí například smažený řízek nebo líčka na víně s bramborovou kaší. Redakce Deníku ve městě vytipovala několik podniků, kde drží nižší ceny.