Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Ilustrační foto

Chtějí si udržet strávníky, nakupují po slevách. Pod 150 se v kraji nenajíte

Naobědvat se v Karlovarském kraji pod sto korun, jak tomu stále ještě je v některých odlehlých koutech republiky možné, je nereálné. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kde se dá nejlevněji najíst, a zjistila, že menu za nejnižší cenu se dá pořídit za 150 korun. A je jedno, zda jde o Karlovy Vary či Sokolov.

Vyhledávaná Restaurace Lidový dům v Prostějově nabízí obědové menu od 129 korun.

TOP 5 prostějovských restaurací, kde si dáte levné menu. Podívejte se

Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.

Restaurace Monika, Hranice.

Top 5 hranických restaurací, kde si dáte polední menu za příznivou cenu

ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.

Restaurace a penzion Stará sokolovna, Šumperk.

Oběd za stovku? Možné je to i v Šumperku

Září bývá pro zaměstnance měsícem návratu do práce. A s tím i návratu otázek, kam v poledne zajít na oběd. Řada lidí polední teplé jídlo v restauraci vzdala, cena některých menu se v Šumperku ostatně blíží 170 korunám. Stále však existují podniky, kde je možné najíst se za cenu výrazně nižší.

Vegetariánská restaurace Prašád ve Zlíně.

Oběd do 130 korun? 5 tipů, kde ve Zlínském kraji seženete dobré jídlo

FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.

Hospoda U Žida, Olomouc-Nový Svět.

Oběd do 120 korun? I v centru Olomouce. A nejsou to blafy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.

Ilustrační foto, výdej jídla.

Oběd nemusí stát majlant. I na Teplicku se dá dobře a levně najíst

Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.

Havířov, Restaurace Piknik v OC ELAN.

Takové jsou ceny menu v Karviné a Havířově. Oběd pod 150 korun není problém

Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.

Takhle vaří v restauraci Český dům v Chomutově, kde nabízejí hlavní chod i polévku za sto korun.

Restaurace, kde vaří chutně a za stovku? Umí to Český dům v Chomutově

/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Školní polévky byly přesolené, zjistili hygienici. Změní to nový školní rok?

Nadlábnout se ve školní jídelně je možné podobně nezdravě jako v bufetu. Ne že by tam byly běžně k mání smažené hranolky nebo stripsy s přeslazeným kečupem, zapíjené rovněž notně sladkou limonádou – ale spíš pravidlem než výjimkou je, že má personál příliš štědrou ruku se solí. Skutečně se stává, že téma „sůl nad zlato“ víc než hodiny literatury nebo výtvarné výchovy – kdy by šlo o připomenutí jedné z nejznámějších pohádek – přináší ve školách návštěvy jídelny.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Jejich chuť zvýrazní smetana, nebo víno

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Polský žurek podávaný v chlebu.

Za jakým jídlem se vyplatí jet do Polska? Toto jsou nejproslulejší dobroty

Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.

Přímo na nádvoří Plzeňského Prazdroje se bude v neděli vařit. Konat se tam bude další ročník Festivalu polévek.

Tipy na víkend: Rockové hvězdy, step, polévky, sekty, auta i příjezd Karla IV.

S postupujícím jarem se rozšiřuje nabídka víkendových akcí v celém regionu. V Plzni se uskuteční Rock in Plzeň, Majáles, festival polévek či stepu i akce pro milovníky sektů a šumivých vín. Automobiloví fanoušci zase zavítají na Autosalón v Černících, sraz citroenů v Chotěšově nebo na závod offroadů do Dobřan. V Nepomuku se koná tradiční velká pouť, v Rokycanech oslaví výročí rozhledny na Kotli a ve Velhraticích narozeniny Karla IV.

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

Obědy v restauracích pod sto korun jsou vzácností.

Velké obědové srovnání na Břeclavsku. Řízek? Rozdíl může být až sto korun

I několik desetikorun je rozdíl v cenách za řízek s přílohou a polévkou v poledním menu, které nabízejí restaurace v Břeclavi. Podle průzkumu Deníku si nejlevnější řízek s bramborovou kaší mohou lidé dát v břeclavském bistru U Cukrovaru. Vyjde na 120 korun včetně polévky.Cena za řízek s přílohou a polévkou? V Břeclavi je rozdíl i stovka.

Řízek s bramboroovu kaší. Ilustrační snímek.

Řízek a salát? Nestárnoucí klasika. V Boskovicích oběd lidé pořídí za 120 korun

Klasika na obědové menu? Smažený vepřový řízek s bramborem nebo salátem. Pokrm, který nemůže chybět v týdenní nabídce prakticky žádné restaurace v regionu. Doba, kdy tam ale za něj strávníci zaplatili i s polévkou do stovky je dávno ta tam. Dnes musejí z peněženky vytáhnout o několik desítek korun navíc. Část lidí se proto snaží šetřit a polední menu v hospodách vynechává nebo jí doma.

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Ilustrační foto

Není řízek jako řízek. Ve Zlíně si ho můžete dát od 135 korun

Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky.

Ilustrační foto

Řízek k obědu? Na Valašsku pořídíte za stovku i za 150 korun

Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky. Češi prostě řízky milují a ne jenom k nedělnímu obědu. A toho jsou si dobře vědomi restauratéři.  

Ilustrační foto.

Obědové meníčko na Slovácku pořídíte za stovku i za 180 korun

Nárůstu cen se od minulého roku nevyhnula ani nabízená menu v restauracích na Slovácku. Zatímco vloni na jaře se tam cena meníček pohybovala těsně nad stokorunou a někde se dala pořídit jídla za cenu ani ne stokorunovou, po zvýšení cen energií a loňskému inflačnímu ataku tomu je už několik měsíců jinak a meníčková platba za oběd přijde strávníka v našem regionu v rozmezí od 120 do 180 korun.

Na Vratislavově náměstí funguje Kebab house, ale restaurace žádná.

Blíží se biatlon a v centru Nového Města chybí restaurace. Ostuda, říkají místní

/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.