/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.
/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.
Masopust je nejveselejší svátek roku a slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Když jednou ochutnáte vietnamskou polévku pho, oblíbíte si ji. A teď je na ni ideální počasí. Silný vývar ochucený zcela jinak, než jsme zvyklí. Dali byste si raději Pho Bo (hovězí), nebo Pho Ga (drůbeží)?
Začalo to už před čtvrt stoletím, když se parta chlapů v hospodě rozhodla na Nový rok vystoupat na Holý vrch, 662 m. n. m. vysoký kopec, na který mají blízko z Jívoví, Borů, Vídně i Dobré Vody. Netrvalo dlouho a z „hecu“ se stala každoroční oblíbená tradice. V roce 2018 se na výšlap vydalo na sedm set lidí, jak je vidět ve fotogalerii pana Jiřího Čecha. Půjde se i letos, startuje se v neděli prvního ledna, mimo jiné v Jívoví v poledne od místní hospody.
O štědrodenním dopoledni bylo letos na Valdštejnově náměstí živo. Taxikáři ze služby SpeedTaxi letos obnovili nápad rozdávat kolemjdoucím uprostřed Jičína rybí polévku a svařák. "Peněženky nechte doma, vše je zadarmo. Když jsou ty Vánoce," vzkázali svým příznivcům na sociálních sítích.
/FOTO, VIDEO/ Před polednem na Štědrý den se jde na na polévku! S kamarády a známými si na náměstí popřát zdraví, pohodu. A zároveň přispět do kasičky lidem v nouzi. V Boskovicích přeťala tradiční akci Polévku pro chudé i bohaté po čtvrt století epidemie koronaviru. V sobotu je ale po dvouleté pauze zpět v plné parádě. Masarykovo náměstí před radnicí druhého největšího města na Blanensku plní hodinu před polednem postupně stovky rozzářených dospělých i dětí. Tak to má být!
/VIDEO,FOTOGALERIE/ Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozdával na Staroměstském náměstí v Praze v pátek 23. prosince tři tisíce porcí vánoční rybí polévky. Mezi zájemci byli Češi a turisté, kteří přišli do centra metropole užít si předvánoční atmosféru, i lidé bez domova. Tradiční rozlévání vánoční polévky primátorem se do Prahy vrátilo po dvouleté koronavirové pauze.
Městská část Praha 18 připravila tradiční vánoční setkání letňanských občanů pod názvem Vánoční polévka s Josefem Ladou. Předvánoční „sraz“ se uskutečnil ve čtvrtek 22. prosince od 16 hodin do 18 hodin.
Vánoční svátky jsou hlavně svátky rodinnými, ale rozhodně to neznamená, že je musíte celé strávit doma. Pořadatelé na jihu Moravy nabízí řadu zajímavých akcí. O Štědrém dnu je možné vyrazit na štědrodenní polévky do Boskovic či Znojma, a ještě tím pomoci lidem v tíživé situaci. Otevřené budou také zoologické zahrady v Brně a Hodoníně, odvážlivci si mohou zaplavat na koupališti ve Slavkově u Brna a na výběr je také z řady koncertů a živých betlémů.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kapra do Slaného si přijela koupit ve středu 21. prosince dopoledne i zpěvačka a herečka Yvetta Blanarovičová. Neodradil ji ani prosincový déšť.
Zdražování zboží a služeb dopadá také na rodiče školáků. Ti vedle učebních pomůcek, ošacení a bot musejí počítat také s tím, že se jejich děti nají ve školních jídelnách dráž.
V sobotu 10. prosince se konala v Táboře v Pražské ulici před kavárnou Konstanz akce s názvem Polévka pro Táborskou stravenku. Zakladatelky spolku Polévka, která pomáhá, se rozhodly výtěžkem podpořit projekt, který nabízí lidem možnost se zapojit do vylepšení města jako dobrovolník a za hodinovou práci získat stravenku k nákupu potravin.
Oběd za 74 až 117 korun? Některé školní jídelny vaří výhodně i pro veřejnost, velmi levné obědy nabízí několik zařízení v Litoměřicích, Lovosicích, Roudnici nad Labem i Libochovicích.
Pan Jaroslav si spokojeně odnáší kastrůlek se smaženým květákem, vařenými brambory a dipem. „Vařit pro jednoho se mi nevyplatí a tady mně to chutná. A cena je také příznivá,“ dodává. Pro obědy si chodí sem, do školní jídelny Gymnázia F. Křižíka, pravidelně. Cenu 68 korun za oběd včetně polévky zaplatí rád. „Je to dobrá cena, zvláště v současné době, kdy počítám každou korunu“.
Kvůli nárůstu cen surovin či energií restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky je dnes už prakticky nemožné. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé do stokoruny najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny, veřejné jídelny, kde vaří pro hodně lidí, nebo místa, kde provozovatel nemusí platit nájem. Jídlo přiveze dokonce až domů zdarma. Deník našel několik takových míst.
Centrem Havířova zněly ve středu vpodvečer vánoční písně. Stejně tak v Orlové, kde se vzduchem navíc linula i vůně hrachové polévky. I zde se totiž konal již 12. ročník celorepublikové akce Deníku pod názvem Česko zpívá koledy.
Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.
Van Gogh od rajčat, Monet od kaše, Mona Lisa od šlehačky. Neobvyklé protesty klima-aktivistů budí rozruch v galeriích a přibývají. Jde o akt šílenců, nebo novou formu boje o záchranu planety? Je to hloupé, kroutí hlavou odborníci a umělci.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Období "nechceš cuketu?" se nám přehouplo a máme tu nadúrodu dýní. Jako holka jsem netušila, že existuje nějaký Helloween, ctili jsme (a stále ctím) jen Dušičky a i kdyby, na hrob se svítící zubatá příšera fakt nehodí. Ovšem před nějakými čtyřiceti a více lety se obří dýně v domácnostech objevovaly, nejvíc to byly ty obrovské odrůdy Goliáš.
/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.
Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v pátek v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku. Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.
Stačil zajímavý podnět z Finska a nápad byl na světě. Školní jídelna v pobočce Masarykovy základní školy Tanvald v části Šumburk potřebovala rekonstrukci, a tak se stala pilotním projektem takzvaného finského stravování. Za více než milion korun tam vznikla školní restaurace, která je unikátní v celém Česku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Maloúpskou vařečku získal potřetí v historii Pivovar Trautenberk, jeho polévka pajšlouka z králíka dostala nejvíce hlasů od návštěvníků. U odborné poroty nejvíc zabodovala zelňačka Chaty Sněženka. Gastronomickou akci na Pomezních Boudách u česko-polských hranic zpestřily také další soutěže. Nejvíc borůvkových knedlíků spořádal Michal Malík ze Žacléře, s nejpálivějšími chilli papričkami světa si nejlépe poradil Josef Vlasák z Trutnova, maloúpský boudař Radek Holub nejrychleji (za osm sekund) vypil 0,8 litru piva.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.
Měl jsem tu myšlenku v hlavě už delší dobu, na dva roky ji překazil covid. Chtěl jsem si vyzkoušet službu na Holubyho chatě na Velké Javořině. Jaké to je obsluhovat na oblíbené turistické chatě? Obsluhovat na chatě, která má svoji obrovskou historii a atmosféru. Obsluhovat na chatě, která leží na hranici mezi Českem a Slovenskem. Kdo jsou hosté, jaké jsou jejich příběhy a jaký je personál?
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Taky takzvaně syslíte? Čím jsem starší, tím mám potřebu zásobit špajzku, lednici a tři mrazáky jídlem. Jak je něco "výhodné", už to musím mít. Proč kupovat v krámě dvoje ředkvičky, když jsou v krámě jen za pětikorunu? A tak narvu do pytlíku šest svazečků a dušička má pokoj. Dvoje se skřoupají, ze zbytku uvařím polévku podle Haliny Pawlovské. Ona do ní dává i ředkvičkové lupeny, ale já ji chci mít pěkně růžovou, takže je vyhodím.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
Do připravované online kuchařky, kterou Deník chystá na léto, zaslal recept také Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Jihočeskou kulajdu si můžete uvařit podle jeho receptu také vy. Děkujeme Martinu Škodovi za příspěvek.
Polévku v kelímku, který také sníte, nudle po thajsku nebo klasický bramborák či ovocný dortík s výhledem na panorama Českých Budějovic, to vše nabízí jihočeská metropole.
Nedělní festival polévky, během kterého soutěžilo na nádvoří plzeňského pivovaru 14 restaurací a bister s dvacítkou různých druhů polévek, ovládl Petr Strnad se svojí kulajdou.
Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle.
Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.
Dá se použít na přípravu pesta, do polévek, salátů, pomazánek i dalších pokrmů. Medvědí česnek je oblíbenou rostlinou, sbírat jej je ale nutné časně na jaře. Ke konci května totiž začíná kvést a jeho listy rychle vadnou. Lidé ho často chodí sbírat do lesů, měli by si však dát pozor, jestli se nenacházejí v chráněné lokalitě.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Armáda spásy v Šumperku nabízí lidem bez přístřeší ochranu před špatným počasím, kterou nejvíce využijí během nejchladnějších měsíců v roce, zpravidla od listopadu do března. Strávit noc v teple a bezpečí je v mrazivém počasí prioritou. Za článek velice děkujeme.
Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
Zajít si na oběd do restaurace už není na Klatovsku tak běžné, jak bývalo. Stojí za tím zvyšování cen, kdy se ceny zvedly o desítky korun, ale i to, že si lidé odvykli kvůli různým covidovým opatřením.
Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem, to je jedno z pravidelných hotových jídel v polední nabídce restaurace MaMi v Tachově. Lidé si na tuto typickou pochoutku zvykli chodit v pátek.
Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.
Dlouhé a smutné covidové období výrazně dolehlo na provozovatele restaurací. Řada z nich to zabalila a ti, co přežili, se musí vyrovnávat s dramaticky se zvyšující cenou energií a surovin.