Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a kulturami, například litevskou, židovskou nebo francouzskou kuchyní. V tomto článku si představíme několik jídel a dobrot, které je v Polsku zkrátka nutné ochutnat. Nejsou to jen krówki a zapiekanki, ale také pierogi nebo ptasie mleczko. Pro Polsko charakteristické dobroty najdete v této zemi na každém rohu, pro nás Čechy jsou však stále přitažlivé.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
Sourozenci zloději se vydali na lup do večerky na sídlišti Březenecká v Chomutově. "Navštívili" ji v noci, z prodejny odnesli bratři 150 pytlíkových polévek a 9 krabic s hračkami. Lup vytahovali s pomocí klacku otevřeným oknem.
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
/FOTO/ Dobrá zpráva pro turisty. Horské chaty na Lovoši a Řípu své ceny těsně před sezonou zvedat nebudou. Lovoš navíc nabízí i automat s občerstvením, v němž lze platit kartou. Naopak na Milešovce si výletníci oproti loňsku připlatí.
/FOTO, VIDEO/ Dobrá zpráva pro turisty. Horské chaty na Lovoši a Řípu své ceny těsně před sezonou zvedat nebudou. Lovoš navíc nabízí i automat s občerstvením, v němž lze platit kartou. Naopak na Milešovce si výletníci oproti loňsku připlatí.
Dobrá zpráva pro turisty. Horské chaty na Lovoši a Řípu své ceny těsně před sezonou zvedat nebudou. Lovoš navíc nabízí i automat s občerstvením, v němž lze platit kartou. Naopak na Milešovce si výletníci oproti loňsku připlatí.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ochutnávku celkem sedmi polévek nabídla tradiční soutěž kuchařských týmů Kotlíky na Blátě. A tak se místní farma v sobotu 20. května zahalila do vůně polévek mísící se s vůní kouře z ohnišť, nad kterými se v kotlících vařily.
S postupujícím jarem se rozšiřuje nabídka víkendových akcí v celém regionu. V Plzni se uskuteční Rock in Plzeň, Majáles, festival polévek či stepu i akce pro milovníky sektů a šumivých vín. Automobiloví fanoušci zase zavítají na Autosalón v Černících, sraz citroenů v Chotěšově nebo na závod offroadů do Dobřan. V Nepomuku se koná tradiční velká pouť, v Rokycanech oslaví výročí rozhledny na Kotli a ve Velhraticích narozeniny Karla IV.
Město Frýdek-Místek letos poprvé vyhlásí vítěze nejlepší zelňačky. Kdo ji uvaří, se nejen pořadatelé, ale i návštěvníci dozví na dalším ročníku gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Ten se uskuteční v sobotu 19. srpna 2023 na Zámeckém náměstí od 10 do 20 hodin.
Ve kterých restauracích v Pardubickém kraji se dá dobře najíst a neutratit přitom majlant? Reportér Deníku dal dohromady několik tipů napříč celým regionem, kde vám obě zmíněné podmínky splní.
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Většina z nich v posledním roce opět zdražovala. Najde se ještě na Příbramsku polední menu s polévkou pod dvě stovky?
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Některé hospody a restaurace během posledního roku poměrně výrazně zdražily. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům v Rakovníku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
/FOTOGALERIE/ Růst cen energií i potravin se projevil i v gastronomických podnicích. Většina restaurací i jídelen během posledního roku zdražila. Polední menu jsou až o dvacet procent dražší. Stačí zákazníkům na Kladensku na polévku a oblíbený řízek s přílohou dvě stovky?
Jen málokde se dá v současné době na Karlovarsku v restauracích pořídit řízek s přílohou do 200 korun. Právě tuto hranici před rokem překonaly přitom jen podniky, které se nacházejí v karlovarském lázeňském území. Deník se podíval, jak se ceny oproti loňsku změnily.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
I několik desetikorun je rozdíl v cenách za řízek s přílohou a polévkou v poledním menu, které nabízejí restaurace v Břeclavi. Podle průzkumu Deníku si nejlevnější řízek s bramborovou kaší mohou lidé dát v břeclavském bistru U Cukrovaru. Vyjde na 120 korun včetně polévky.Cena za řízek s přílohou a polévkou? V Břeclavi je rozdíl i stovka.
Klasika na obědové menu? Smažený vepřový řízek s bramborem nebo salátem. Pokrm, který nemůže chybět v týdenní nabídce prakticky žádné restaurace v regionu. Doba, kdy tam ale za něj strávníci zaplatili i s polévkou do stovky je dávno ta tam. Dnes musejí z peněženky vytáhnout o několik desítek korun navíc. Část lidí se proto snaží šetřit a polední menu v hospodách vynechává nebo jí doma.
Restaurace během obědů už nejsou tak plné, jak bývaly dříve, jsou za tím stále se zvyšující ceny. Ale i tak se někteří provozovatelé na Klatovsku snaží držet ceny co nejnižší. Někde ceny jen mírně převyšují sto korun.
Řízek, ať už kuřecí nebo vepřový, v polední nabídce restaurací na Prachaticku, je vždy sázka na jistotu. Příloha je strávníkům tak nějak jedno. Může to být salát, brambor či bramborová kaše. Češi řízek prostě milují.
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky.
V málokteré restauraci ve Frýdku-Místku a okolí jsou na tom s poptávkou po obědech tak dobře, aby si nestěžovali na odliv hostů. Snad jen v Ondráši ve Sviadnově, který funguje od loňského dubna s novými nájemci, mohou být spokojeni. V nabídce mají i drahé business menu.
Řízek, i když původně z Rakouska-Uherska, je český fenomén. Vždyť jen to množství druhů – český, vídeňský, holandský, přírodní, kuřecí, vepřový, telecí či plněný musí zaujmout. V naší republice dokonce existují i restaurace specializované pouze na řízky. Češi prostě řízky milují a ne jenom k nedělnímu obědu. A toho jsou si dobře vědomi restauratéři.
Nárůstu cen se od minulého roku nevyhnula ani nabízená menu v restauracích na Slovácku. Zatímco vloni na jaře se tam cena meníček pohybovala těsně nad stokorunou a někde se dala pořídit jídla za cenu ani ne stokorunovou, po zvýšení cen energií a loňskému inflačnímu ataku tomu je už několik měsíců jinak a meníčková platba za oběd přijde strávníka v našem regionu v rozmezí od 120 do 180 korun.
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
/FOTO, VIDEO/ Od červeného stánku u Infocentra v rohu náměstí Svornosti v Českém Krumlově se v úterý od desáté dopolední na všechny strany linuly vůně mnoha druhů polévek. Porce stála stovku a výtěžek ze třetího ročníku akce Polévka, která pomáhá, putoval do kasy zdejšího Dobrovolnického centra.
/FOTO, VIDEO/ V lounské městské knihovně proběhla soutěž amatérských hospodyň a hospodářů o nejlepší masopustní polévku. Nápad paní Jitky Jirků se zrealizoval v neděli 20. února.
/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.
/VIDEO/ Ostuda. Tak hodnotí situaci ohledně restaurací obyvatelé Nového Města na Moravě. V centru totiž už několik měsíců hostinec chybí. A pokud si lidé chtějí dát dobrý oběd, musí často vycestovat za hranice své domoviny. Do Nového Města navíc na konci února zavítají tisíce turistů a cizinců díky Světovému poháru v biatlonu.
Masopust je nejveselejší svátek roku a slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Když jednou ochutnáte vietnamskou polévku pho, oblíbíte si ji. A teď je na ni ideální počasí. Silný vývar ochucený zcela jinak, než jsme zvyklí. Dali byste si raději Pho Bo (hovězí), nebo Pho Ga (drůbeží)?
Začalo to už před čtvrt stoletím, když se parta chlapů v hospodě rozhodla na Nový rok vystoupat na Holý vrch, 662 m. n. m. vysoký kopec, na který mají blízko z Jívoví, Borů, Vídně i Dobré Vody. Netrvalo dlouho a z „hecu“ se stala každoroční oblíbená tradice. V roce 2018 se na výšlap vydalo na sedm set lidí, jak je vidět ve fotogalerii pana Jiřího Čecha. Půjde se i letos, startuje se v neděli prvního ledna, mimo jiné v Jívoví v poledne od místní hospody.
O štědrodenním dopoledni bylo letos na Valdštejnově náměstí živo. Taxikáři ze služby SpeedTaxi letos obnovili nápad rozdávat kolemjdoucím uprostřed Jičína rybí polévku a svařák. "Peněženky nechte doma, vše je zadarmo. Když jsou ty Vánoce," vzkázali svým příznivcům na sociálních sítích.
/FOTO, VIDEO/ Před polednem na Štědrý den se jde na na polévku! S kamarády a známými si na náměstí popřát zdraví, pohodu. A zároveň přispět do kasičky lidem v nouzi. V Boskovicích přeťala tradiční akci Polévku pro chudé i bohaté po čtvrt století epidemie koronaviru. V sobotu je ale po dvouleté pauze zpět v plné parádě. Masarykovo náměstí před radnicí druhého největšího města na Blanensku plní hodinu před polednem postupně stovky rozzářených dospělých i dětí. Tak to má být!
/VIDEO,FOTOGALERIE/ Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozdával na Staroměstském náměstí v Praze v pátek 23. prosince tři tisíce porcí vánoční rybí polévky. Mezi zájemci byli Češi a turisté, kteří přišli do centra metropole užít si předvánoční atmosféru, i lidé bez domova. Tradiční rozlévání vánoční polévky primátorem se do Prahy vrátilo po dvouleté koronavirové pauze.
Městská část Praha 18 připravila tradiční vánoční setkání letňanských občanů pod názvem Vánoční polévka s Josefem Ladou. Předvánoční „sraz“ se uskutečnil ve čtvrtek 22. prosince od 16 hodin do 18 hodin.
Vánoční svátky jsou hlavně svátky rodinnými, ale rozhodně to neznamená, že je musíte celé strávit doma. Pořadatelé na jihu Moravy nabízí řadu zajímavých akcí. O Štědrém dnu je možné vyrazit na štědrodenní polévky do Boskovic či Znojma, a ještě tím pomoci lidem v tíživé situaci. Otevřené budou také zoologické zahrady v Brně a Hodoníně, odvážlivci si mohou zaplavat na koupališti ve Slavkově u Brna a na výběr je také z řady koncertů a živých betlémů.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kapra do Slaného si přijela koupit ve středu 21. prosince dopoledne i zpěvačka a herečka Yvetta Blanarovičová. Neodradil ji ani prosincový déšť.
Zdražování zboží a služeb dopadá také na rodiče školáků. Ti vedle učebních pomůcek, ošacení a bot musejí počítat také s tím, že se jejich děti nají ve školních jídelnách dráž.
V sobotu 10. prosince se konala v Táboře v Pražské ulici před kavárnou Konstanz akce s názvem Polévka pro Táborskou stravenku. Zakladatelky spolku Polévka, která pomáhá, se rozhodly výtěžkem podpořit projekt, který nabízí lidem možnost se zapojit do vylepšení města jako dobrovolník a za hodinovou práci získat stravenku k nákupu potravin.
Oběd za 74 až 117 korun? Některé školní jídelny vaří výhodně i pro veřejnost, velmi levné obědy nabízí několik zařízení v Litoměřicích, Lovosicích, Roudnici nad Labem i Libochovicích.
Pan Jaroslav si spokojeně odnáší kastrůlek se smaženým květákem, vařenými brambory a dipem. „Vařit pro jednoho se mi nevyplatí a tady mně to chutná. A cena je také příznivá,“ dodává. Pro obědy si chodí sem, do školní jídelny Gymnázia F. Křižíka, pravidelně. Cenu 68 korun za oběd včetně polévky zaplatí rád. „Je to dobrá cena, zvláště v současné době, kdy počítám každou korunu“.
Kvůli nárůstu cen surovin či energií restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky je dnes už prakticky nemožné. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé do stokoruny najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny, veřejné jídelny, kde vaří pro hodně lidí, nebo místa, kde provozovatel nemusí platit nájem. Jídlo přiveze dokonce až domů zdarma. Deník našel několik takových míst.
Centrem Havířova zněly ve středu vpodvečer vánoční písně. Stejně tak v Orlové, kde se vzduchem navíc linula i vůně hrachové polévky. I zde se totiž konal již 12. ročník celorepublikové akce Deníku pod názvem Česko zpívá koledy.
Jestli se snažíte jíst zdravě a neutratit za nákupy majlant, vyplatí se pořizovat českou sezónní zeleninu. K té v zimě patří především zelenina kořenová, kterou jako jednu z mála měli naši předci k dispozici až do jara. Určitě neváhejte třeba s nákupem kořenové petržele. Ta totiž navíc zachraňuje zdraví, což dobře věděl náš věhlasný léčitel Jan Mikolášek.
Van Gogh od rajčat, Monet od kaše, Mona Lisa od šlehačky. Neobvyklé protesty klima-aktivistů budí rozruch v galeriích a přibývají. Jde o akt šílenců, nebo novou formu boje o záchranu planety? Je to hloupé, kroutí hlavou odborníci a umělci.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.