Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Z patnácti druhů polévek, které uvařili dobrovolníci, si mohli vybírat zájemci na krumlovském náměstí během akce Polévka, která pomáhá.

OBRAZEM: Nabídka polévek, které pomáhají, byla v Krumlově lákavá

Z patnácti druhů polévek si mohli podle své chuti vybrat ti, kdo v pondělí přišli na náměstí v Českém Krumlově. Druhý ročník charitativní akce nazvané Polévka, která pomáhá, připravili pracovníci neziskových organizací. A její výtěžek půjde rovněž na pomoc ukrajinským rodinám.

Ilustrační foto

První letošní bylinky přinášejí léčivou sílu jara

S příchodem jara začnou ze země rašit i první byliny, jejichž léčivá síla nám může pomoci při řešení řady neduhů. V trávě se začínají objevovat první kopřivy, sedmikrásky nebo medvědí česnek. Čerstvě vyrostlé bylinky obsahují spoustu vitamínů a prospěšných látek. Kromě toho, že je můžeme využít jako léčivky, jsou také obohacením pro naši kuchyni do polévek, salátů nebo pomazánek.

Peníze za čočkovou polévku v Českých Budějovicích pomohou studentům z Ukrajiny na jihu Čech.

Tržba za polévku pomůže uprchlíkům z Ukrajiny

Ukrajinku překvapilo, jak moc jsou Jihočeši ochotní pomoci její rodné zemi. Vedle prodejny polévek v českobudějovické ulici Karla IV. se ve velké místnosti shromažďuje materiální pomoc pro Ukrajinu.

Lužánecká zabíjačka začala v sobotu dopoledne. Zájemci si vybrali z pestré nabídky.

Vůně polévky a jitrnic: podívejte se, jak lákala Brňany Lužánecká zabíjačka

/FOTOGALERIE/ Vůně zabijačkové polévky v sobotu dopoledne poutá pozornost Brňanů v parku Lužánky. Láká je do podniku Tenis - PUB LUŽÁNKY, kde plní zahrádku i vnitřek samotné restaurace. Na Lužáneckou zabijačku tady pro zájemce připravili pestrou nabídku dobrot. Na otázku, jak dlouho akce potrvá, se jeden z pořadatelů jen směje. „Dokud to všechno nesníme, ale do odpoledne určitě,“ říká.

Dříve se prase zužitkovalo téměř beze zbytku.

Víno, prase, zpěv... aneb Zabijačka u Sedmerů

Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Olomoucké bistro SoupKa

Majitelka bistra SoupKa: Věřila jsem, že lidé ocení poctivě vařené polévky

Polévka je grunt. Tak se to říká a tak to v zásadě je. A v samotném centru Olomouce lze potřebu dát si dobrou a kvalitní polévku vyřešit. Stačí si vybrat nějakou z nabídky podniku SoupKa, která provozuje již přes dva roky Katarína Búciová. No a protože pochází ze Slovenska, kromě chutných polévek ještě učí Hanáky jíst pravé a originální halušky. A nejen to.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Studentka z Přerova Klára Zatloukalová se nebála přihlásit do pořadu Prostřeno. Jaký je její recept na štědrovečerní bramboračku?

Studentka z Přerova zazářila v Prostřeno. A má i recept na prima bramboračku

Ráda vaří, a ještě raději sbírá nové zkušenosti. Klára Zatloukalová je studentkou druhého ročníku Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, která se nebála přihlásit do známé televizní soutěže Prostřeno. Na výhru sice nedosáhla, přesto ale nelituje. Celý natáčecí týden si užila a nakonec získala cenu diváků.

Ani letos se polévka na Masarykově náměstí v Boskovicích rozlévat kvůli nekončící epidemii rozlévat nebude.

Za polévku vybrali v Boskovicích přes milion. Covid tradici blokuje už druhý rok

Letitá tradice na Štědrý den. Pětadvacet ročníků, přes milion korun vybraných na dobročinné účely. Loni vystavil Polévce pro chudé i bohaté stopku koronavirus. O rok později se historie opakuje. Ani letos se polévka na Masarykově náměstí v Boskovicích v poledne rozlévat kvůli nekončící epidemii rozlévat nebude.

Řepná polévka

Vládci zimní kuchyně. Vyzkoušejte recepty plné vitaminů

Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období. 

Polévka je grunt

Vydatně, zdravě, levně. Polévka podporuje trávení, poctivý vývar léčí

Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.

Úrazy způsobené opařeninami narůstají během zimy, kdy teplých nápojů na stolech a v našich rukou přibývá. Silvestr je zase typický pro úrazy od pyrotechniky, v létě narůstá nehod způsobených od ohně a grilů.

Nebezpečné popáleniny: Je to ohlušující a dlouhotrvající bolest, říká lékař

Opařeniny jsou u batolat a malých dětí jednou z nejčastějších nehod v domácnostech. Stačí malá nepozornost, kdy na sebe může dítě převrhnout hrnek horkého čaje nebo polévky na stole. Popáleniny se nevyhýbají ani odrostlejší dětem, které ze zvědavosti, kvůli fotce či adrenalinu lezou na vlakové soupravy, kde mohou dostat – a taky někteří dostanou – ránu elektrickým proudem. A jak si s takovou popáleninou poradit doma? Kdy už je nutné volat lékaře? Nebo co všechno je potřeba v takové chvíli udělat, aby se dítěti dostavila úleva?

Hráči malé kopané z klubu Celtic Újezd u Boskovic nafotili charitativní kalendář.

Morava je krásná zem: fotbalisté Újezdu u Boskovic se fotili v krojích

/FOTO, VIDEO/ Téměř tři měsíce práce. Stovky ujetých kilometrů. Fotografování na zámku, v muzeu, u větrného mlýna nebo ve skanzenu. A to vše pro dobrou věc. Fotbalisté z oddílu malé kopané Celtic Újezd u Boskovic zapózovali v kyjovských krojích pro charitativní kalendář. A s nimi také členové realizačního týmu. Výtěžek z prodeje kalendáře nyní předali Oblastní charitě Blansko.

Fazolová polévka.

Pikantní fazolová polévka s Jestřebickým rancherem

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od WIFCOM a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.  

Krémová polévka s medvědím česnekem

Krásně zelená polévka? Využijte medvědí česnek

Období růstu medvědího česneku se opět blíží! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy Velké Karlovice, pro vás připravil recept na krémovou polévku s medvědím česnekem.

Česneková polévka

Krémová polévka z pečeného česneku

Česnek je v kuchyni velmi oblíbeným kořením. Kromě výhody výrazné chutě je oblíben i pro své prospěšné látky. A jak připravit jednoduchou rychlou polévku bez zahušťování moukou? „Pečením získá česnek jedinečnou chuť a ztratí svoji agresivitu,“ radí foodblogerka Markéta Chovancová. Zkuste její recept na krémovou polévku.

Krémová polévka z mrkve

Krémová polévka z mrkve. Skvěle zahřeje i zasytí

V chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.

Zajímavosti o hubnutí.

ZAJÍMAVOST: Tukožroutská polévka vám přinese leda tak nadýmání

Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili? Je dobrý nápad vařit například tukožroutskou polévku nebo držet půst?

Ucho Jidášovo (boltcovitka bezová) na bezinkových keřích u Plumlova - 17. ledna 2021

Houbaření pod sněhem? Nývlt si pochutnal na „ouškách“ v uzené polévce

Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.