Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Fantazii se v případě krémové polévky z dýně meze nekladou. Výborná je i s kokosovým olejem, někdo přidává i vařené brambory. Každopádně zasytí a zahřeje.

ÚSPORNÁ KUCHAŘKA DENÍKU: Co s dýní? Vydlábneme a potom se pěkně nadlábneme

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Období "nechceš cuketu?" se nám přehouplo a máme tu nadúrodu dýní. Jako holka jsem netušila, že existuje nějaký Helloween, ctili jsme (a stále ctím) jen Dušičky a i kdyby, na hrob se svítící zubatá příšera fakt nehodí. Ovšem před nějakými čtyřiceti a více lety se obří dýně v domácnostech objevovaly, nejvíc to byly ty obrovské odrůdy Goliáš. 

Kuchařská soutěž v Obchodní akademii a hotelové škole Havlíčkův Brod.

Souboj mladých kuchtíků v Brodě: brambory nejsou jen na loupačku

/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.

V sobotu se konala na parkovišti na Pomezních Boudách gastronomická akce Maloúpská vařečka.

Na Maloúpské vařečce lidem nejvíce chutnala pajšlouka z králíka od Trautenberka

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Maloúpskou vařečku získal potřetí v historii Pivovar Trautenberk, jeho polévka pajšlouka z králíka dostala nejvíce hlasů od návštěvníků. U odborné poroty nejvíc zabodovala zelňačka Chaty Sněženka. Gastronomickou akci na Pomezních Boudách u česko-polských hranic zpestřily také další soutěže. Nejvíc borůvkových knedlíků spořádal Michal Malík ze Žacléře, s nejpálivějšími chilli papričkami světa si nejlépe poradil Josef Vlasák z Trutnova, maloúpský boudař Radek Holub nejrychleji (za osm sekund) vypil 0,8 litru piva.

Pod 150 korun za oběd v restauraci se dostanou v rámci krajských měst jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z posledního Edenred restaurant indexu, 22. září 2022

Oběd v restauraci pod 150 korun? Z krajských měst už jen v Olomouci

Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.

Pod 150 korun za oběd v restauraci se dostanou v rámci krajských měst jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z posledního Edenred restaurant indexu, 22. září 2022

Oběd v restauraci pod 150 korun? Z krajských měst už jen v Olomouci

Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Okurky na kostičky, uvařená mladá řepa i s natí, kopr a smetana. Chlodnik je polské jídlo na horké dny.

Vedro? Studené polévky tarator a chlodnik ochladí a báječně chutnají

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.

Redaktor Deníku Stanislav Dufka obsluhoval na Holubyho chatě na Velké Javořině

Jak jsem obsluhoval na Holubyho chatě. Redaktor zkusil směnu na Velké Javořině

Měl jsem tu myšlenku v hlavě už delší dobu, na dva roky ji překazil covid. Chtěl jsem si vyzkoušet službu na Holubyho chatě na Velké Javořině. Jaké to je obsluhovat na oblíbené turistické chatě? Obsluhovat na chatě, která má svoji obrovskou historii a atmosféru. Obsluhovat na chatě, která leží na hranici mezi Českem a Slovenskem. Kdo jsou hosté, jaké jsou jejich příběhy a jaký je personál?

Ředkvičky stojí v obchodě kolem šesti korun, když budete mít štěstí.  Nejsou dřevnaté ani příliš pálivé.

Halina to umí. Ředkvičková polévka je prostě majstrštyk

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Taky takzvaně syslíte? Čím jsem starší, tím mám potřebu zásobit špajzku, lednici a tři mrazáky jídlem. Jak je něco "výhodné", už to musím mít. Proč kupovat v krámě dvoje ředkvičky, když jsou v krámě jen za pětikorunu? A tak narvu do pytlíku šest svazečků a dušička má pokoj. Dvoje se skřoupají, ze zbytku uvařím polévku podle Haliny Pawlovské. Ona do ní dává i ředkvičkové lupeny, ale já ji chci mít pěkně růžovou, takže je vyhodím.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.

Kulajda podle kuchaře Martina Škody

Uvařte si jihočeskou kulajdu podle Martina Škody

Do připravované online kuchařky, kterou Deník chystá na léto, zaslal recept také Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Jihočeskou kulajdu si můžete uvařit podle jeho receptu také vy. Děkujeme Martinu Škodovi za příspěvek.

Kulajda plzeňského Klubu malých pivovarů byla v neděli zvolena nejlepší polévkou.

Na festivalu polévky zvítězila česká klasika

Nedělní festival polévky, během kterého soutěžilo na nádvoří plzeňského pivovaru 14 restaurací a bister s dvacítkou různých druhů polévek, ovládl Petr Strnad se svojí kulajdou.

Brrrr. Bršlice. Polévka z ní je ale výborná a navíc léčí

Brrrr, bršlice? Polévka ze známého plevele je výborná a navíc léčí

Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle. 

Houby shitake

Zázračná houbička: Shitake nejen chutná, ale umí i léčit

Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než začne kvést.

OBRAZEM: Hodí se do pesta či polévek. Sezóna medvědího česneku začala

Dá se použít na přípravu pesta, do polévek, salátů, pomazánek i dalších pokrmů. Medvědí česnek je oblíbenou rostlinou, sbírat jej je ale nutné časně na jaře. Ke konci května totiž začíná kvést a jeho listy rychle vadnou. Lidé ho často chodí sbírat do lesů, měli by si však dát pozor, jestli se nenacházejí v chráněné lokalitě. 

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Ilustrační foto

Obědy za stokorunu jsou minulostí. Za polední menu si Jihomoravané připlatí

Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.

Ilustrační foto

Řízek v Tachově stojí většinou kolem 120 korun

Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem, to je jedno z pravidelných hotových jídel v polední nabídce restaurace MaMi v Tachově. Lidé si na tuto typickou pochoutku zvykli chodit v pátek.

Ilustrační foto

Kolik stojí v Sokolově řízek? S cenou oběda se vejdete i do stovky

Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.

Ilustrační foto

Za kolik pořídíte řízek na Rokycansku?

Dlouhé a smutné covidové období výrazně dolehlo na provozovatele restaurací. Řada z nich to zabalila a ti, co přežili, se musí vyrovnávat s dramaticky se zvyšující cenou energií a surovin.

Z patnácti druhů polévek, které uvařili dobrovolníci, si mohli vybírat zájemci na krumlovském náměstí během akce Polévka, která pomáhá.

OBRAZEM: Nabídka polévek, které pomáhají, byla v Krumlově lákavá

Z patnácti druhů polévek si mohli podle své chuti vybrat ti, kdo v pondělí přišli na náměstí v Českém Krumlově. Druhý ročník charitativní akce nazvané Polévka, která pomáhá, připravili pracovníci neziskových organizací. A její výtěžek půjde rovněž na pomoc ukrajinským rodinám.

Ilustrační foto

První letošní bylinky přinášejí léčivou sílu jara

S příchodem jara začnou ze země rašit i první byliny, jejichž léčivá síla nám může pomoci při řešení řady neduhů. V trávě se začínají objevovat první kopřivy, sedmikrásky nebo medvědí česnek. Čerstvě vyrostlé bylinky obsahují spoustu vitamínů a prospěšných látek. Kromě toho, že je můžeme využít jako léčivky, jsou také obohacením pro naši kuchyni do polévek, salátů nebo pomazánek.

Peníze za čočkovou polévku v Českých Budějovicích pomohou studentům z Ukrajiny na jihu Čech.

Tržba za polévku pomůže uprchlíkům z Ukrajiny

Ukrajinku překvapilo, jak moc jsou Jihočeši ochotní pomoci její rodné zemi. Vedle prodejny polévek v českobudějovické ulici Karla IV. se ve velké místnosti shromažďuje materiální pomoc pro Ukrajinu.

Lužánecká zabíjačka začala v sobotu dopoledne. Zájemci si vybrali z pestré nabídky.

Vůně polévky a jitrnic: podívejte se, jak lákala Brňany Lužánecká zabíjačka

/FOTOGALERIE/ Vůně zabijačkové polévky v sobotu dopoledne poutá pozornost Brňanů v parku Lužánky. Láká je do podniku Tenis - PUB LUŽÁNKY, kde plní zahrádku i vnitřek samotné restaurace. Na Lužáneckou zabijačku tady pro zájemce připravili pestrou nabídku dobrot. Na otázku, jak dlouho akce potrvá, se jeden z pořadatelů jen směje. „Dokud to všechno nesníme, ale do odpoledne určitě,“ říká.

Dříve se prase zužitkovalo téměř beze zbytku.

Víno, prase, zpěv... aneb Zabijačka u Sedmerů

Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Olomoucké bistro SoupKa

Majitelka bistra SoupKa: Věřila jsem, že lidé ocení poctivě vařené polévky

Polévka je grunt. Tak se to říká a tak to v zásadě je. A v samotném centru Olomouce lze potřebu dát si dobrou a kvalitní polévku vyřešit. Stačí si vybrat nějakou z nabídky podniku SoupKa, která provozuje již přes dva roky Katarína Búciová. No a protože pochází ze Slovenska, kromě chutných polévek ještě učí Hanáky jíst pravé a originální halušky. A nejen to.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Studentka z Přerova Klára Zatloukalová se nebála přihlásit do pořadu Prostřeno. Jaký je její recept na štědrovečerní bramboračku?

Studentka z Přerova zazářila v Prostřeno. A má i recept na prima bramboračku

Ráda vaří, a ještě raději sbírá nové zkušenosti. Klára Zatloukalová je studentkou druhého ročníku Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, která se nebála přihlásit do známé televizní soutěže Prostřeno. Na výhru sice nedosáhla, přesto ale nelituje. Celý natáčecí týden si užila a nakonec získala cenu diváků.

Ani letos se polévka na Masarykově náměstí v Boskovicích rozlévat kvůli nekončící epidemii rozlévat nebude.

Za polévku vybrali v Boskovicích přes milion. Covid tradici blokuje už druhý rok

Letitá tradice na Štědrý den. Pětadvacet ročníků, přes milion korun vybraných na dobročinné účely. Loni vystavil Polévce pro chudé i bohaté stopku koronavirus. O rok později se historie opakuje. Ani letos se polévka na Masarykově náměstí v Boskovicích v poledne rozlévat kvůli nekončící epidemii rozlévat nebude.