/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Období "nechceš cuketu?" se nám přehouplo a máme tu nadúrodu dýní. Jako holka jsem netušila, že existuje nějaký Helloween, ctili jsme (a stále ctím) jen Dušičky a i kdyby, na hrob se svítící zubatá příšera fakt nehodí. Ovšem před nějakými čtyřiceti a více lety se obří dýně v domácnostech objevovaly, nejvíc to byly ty obrovské odrůdy Goliáš.
/VIDEO/ Davide, očisti si brambory a nespěchej! Tahle plotýnka je malá! Na kraji to bude studené a uprostřed se ti to spálí! Tak zní poslední pokyny učitelů před soutěží. Nervozita stoupá. Šest kuchařských týmů z odborných škol z celé Vysočiny, včetně dvou ze Slovenska, ukazují, co všechno se dá připravit právě z brambor. Soutěž pořádá Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě. Místo konání, nové moderní školní gastrostudio.
Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v pátek v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku. Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.
Stačil zajímavý podnět z Finska a nápad byl na světě. Školní jídelna v pobočce Masarykovy základní školy Tanvald v části Šumburk potřebovala rekonstrukci, a tak se stala pilotním projektem takzvaného finského stravování. Za více než milion korun tam vznikla školní restaurace, která je unikátní v celém Česku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Maloúpskou vařečku získal potřetí v historii Pivovar Trautenberk, jeho polévka pajšlouka z králíka dostala nejvíce hlasů od návštěvníků. U odborné poroty nejvíc zabodovala zelňačka Chaty Sněženka. Gastronomickou akci na Pomezních Boudách u česko-polských hranic zpestřily také další soutěže. Nejvíc borůvkových knedlíků spořádal Michal Malík ze Žacléře, s nejpálivějšími chilli papričkami světa si nejlépe poradil Josef Vlasák z Trutnova, maloúpský boudař Radek Holub nejrychleji (za osm sekund) vypil 0,8 litru piva.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Čilé hospodyně už mají jistě zavařeny desítky lahví nakladaček. Když se zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. Bohužel patřím mezi nešťastníky, kterým úrodu zbaštila plíseň, a tak jsem ráda, že ve spíži mám ještě několik sklenic z loňského roku. Ale překvapivě se daří hadovkám ve skleníku, takže v ledničce může být denně mísa studené polévky, která dokáže v nynějších tropických vedrech zasytit a osvěžit zároveň.
Měl jsem tu myšlenku v hlavě už delší dobu, na dva roky ji překazil covid. Chtěl jsem si vyzkoušet službu na Holubyho chatě na Velké Javořině. Jaké to je obsluhovat na oblíbené turistické chatě? Obsluhovat na chatě, která má svoji obrovskou historii a atmosféru. Obsluhovat na chatě, která leží na hranici mezi Českem a Slovenskem. Kdo jsou hosté, jaké jsou jejich příběhy a jaký je personál?
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Taky takzvaně syslíte? Čím jsem starší, tím mám potřebu zásobit špajzku, lednici a tři mrazáky jídlem. Jak je něco "výhodné", už to musím mít. Proč kupovat v krámě dvoje ředkvičky, když jsou v krámě jen za pětikorunu? A tak narvu do pytlíku šest svazečků a dušička má pokoj. Dvoje se skřoupají, ze zbytku uvařím polévku podle Haliny Pawlovské. Ona do ní dává i ředkvičkové lupeny, ale já ji chci mít pěkně růžovou, takže je vyhodím.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
Do připravované online kuchařky, kterou Deník chystá na léto, zaslal recept také Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Jihočeskou kulajdu si můžete uvařit podle jeho receptu také vy. Děkujeme Martinu Škodovi za příspěvek.
Polévku v kelímku, který také sníte, nudle po thajsku nebo klasický bramborák či ovocný dortík s výhledem na panorama Českých Budějovic, to vše nabízí jihočeská metropole.
Nedělní festival polévky, během kterého soutěžilo na nádvoří plzeňského pivovaru 14 restaurací a bister s dvacítkou různých druhů polévek, ovládl Petr Strnad se svojí kulajdou.
Kerhart, gerhard, kozí kopýtko. Otravný plevel s bílými dlouhými kořínky, se kterými svádí zahrádkáři marné boje. Správně se nazývá bršlice kozí noha a má spoustu vitaminů a minerálů. Co je však hlavní, dokáže bojovat proti dně, jejíž příznaky jsou velmi bolestivé. Masožrouti tak mohou díky této rostlině snížit množství kyseliny močové v těle.
Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.
Dá se použít na přípravu pesta, do polévek, salátů, pomazánek i dalších pokrmů. Medvědí česnek je oblíbenou rostlinou, sbírat jej je ale nutné časně na jaře. Ke konci května totiž začíná kvést a jeho listy rychle vadnou. Lidé ho často chodí sbírat do lesů, měli by si však dát pozor, jestli se nenacházejí v chráněné lokalitě.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Armáda spásy v Šumperku nabízí lidem bez přístřeší ochranu před špatným počasím, kterou nejvíce využijí během nejchladnějších měsíců v roce, zpravidla od listopadu do března. Strávit noc v teple a bezpečí je v mrazivém počasí prioritou. Za článek velice děkujeme.
Ceny obědů v restauracích se na jižní Moravě vyšplhaly do rekordních výšin. Jihomoravané si za menu v letošním roce v průměru připlatí o více než třicet korun v porovnání s rokem 2020. Na vině jsou stále se zdražující energie, suroviny i náklady na pracovní sílu. Redaktoři Deníku Rovnost porovnávali v kraji ceny v restauracích za polední menu složené ze smaženého řízku s přílohou a polévkou. Na jednotlivých místech se stejná jídla liší i o více než šedesát korun.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
Zajít si na oběd do restaurace už není na Klatovsku tak běžné, jak bývalo. Stojí za tím zvyšování cen, kdy se ceny zvedly o desítky korun, ale i to, že si lidé odvykli kvůli různým covidovým opatřením.
Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem, to je jedno z pravidelných hotových jídel v polední nabídce restaurace MaMi v Tachově. Lidé si na tuto typickou pochoutku zvykli chodit v pátek.
Vepřový řízek patří s vepřo-knedlo–zelo, gulášem a svíčkovou v restauracích k nejpopulárnějším jídlům. Deník zjišťoval cenu klasického řízku s přílohou v denním menu s polévkou či samostatně. Drtivá většina restauratérů ho alespoň jednou týdně v poledním menu nabídne.
Dlouhé a smutné covidové období výrazně dolehlo na provozovatele restaurací. Řada z nich to zabalila a ti, co přežili, se musí vyrovnávat s dramaticky se zvyšující cenou energií a surovin.
Obědová menu zdražila v některých krajských městech až o 50 %. Růst cen je patrný také v Plzni. V krajské metropoli vyjde dnes řízek s přílohou a polévkou i na téměř 190 korun.
Z patnácti druhů polévek si mohli podle své chuti vybrat ti, kdo v pondělí přišli na náměstí v Českém Krumlově. Druhý ročník charitativní akce nazvané Polévka, která pomáhá, připravili pracovníci neziskových organizací. A její výtěžek půjde rovněž na pomoc ukrajinským rodinám.
S příchodem jara začnou ze země rašit i první byliny, jejichž léčivá síla nám může pomoci při řešení řady neduhů. V trávě se začínají objevovat první kopřivy, sedmikrásky nebo medvědí česnek. Čerstvě vyrostlé bylinky obsahují spoustu vitamínů a prospěšných látek. Kromě toho, že je můžeme využít jako léčivky, jsou také obohacením pro naši kuchyni do polévek, salátů nebo pomazánek.
Ukrajinku překvapilo, jak moc jsou Jihočeši ochotní pomoci její rodné zemi. Vedle prodejny polévek v českobudějovické ulici Karla IV. se ve velké místnosti shromažďuje materiální pomoc pro Ukrajinu.
Využití ovesných vloček v kuchyni je opravdu hodně široké. Fantazii se meze nekladou. A ve spoustě pokrmů je ani jejich odpírači neodhalí. Píše o tom web www.1000chuti.cz a www.coolinarka.cz.
Zkazila se mi zabijačková polévka, pomůžete mi s její reklamací? Těmito slovy překvapila operátora městské policie nedávno starší žena. U stánku na západě Brna si předchozí den zakoupila polévku a po vytažení z ledničky zjistila, že je zkažená a zapáchá.
/FOTOGALERIE/ Vůně zabijačkové polévky v sobotu dopoledne poutá pozornost Brňanů v parku Lužánky. Láká je do podniku Tenis - PUB LUŽÁNKY, kde plní zahrádku i vnitřek samotné restaurace. Na Lužáneckou zabijačku tady pro zájemce připravili pestrou nabídku dobrot. Na otázku, jak dlouho akce potrvá, se jeden z pořadatelů jen směje. „Dokud to všechno nesníme, ale do odpoledne určitě,“ říká.
Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
V sobotu měla řada obyvatel Slavkova jasno v tom, co bude k obědu. Centrum města totiž provoněla černá zabijačková polévka a další masité laskominy. Děkujeme městu Slavkov u Brna i zámku za udělení svolení k využití fotografií.
Polévka je grunt. Tak se to říká a tak to v zásadě je. A v samotném centru Olomouce lze potřebu dát si dobrou a kvalitní polévku vyřešit. Stačí si vybrat nějakou z nabídky podniku SoupKa, která provozuje již přes dva roky Katarína Búciová. No a protože pochází ze Slovenska, kromě chutných polévek ještě učí Hanáky jíst pravé a originální halušky. A nejen to.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Loni covid, letos nezájem. Pětiletá tradice, kterou přerušila v loňském roce covidová pandemie, se neobnoví ani letos. Důvodem nejsou hygienická a protiepidemická omezení, ale malý zájem sociálně slabších lidí o jídlo zdarma.
Na Štědrý den se v Boskovicích nadělovalo! V dopoledních hodinách tam rozdávali členové chlapeckého skautského oddílu Nibowaka pod vánočním stromem města Betlémské světlo , které přivezli ze Skalice nad Svitavou. Nechyběla ani polévka. Děkujeme paní Monice Šindelkové za dnešní příspěvek.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
/FOTOGALERIE/ Současná covidová situace zasáhla i do vánočního života ve věznicích České republiky. Domů se na svátky nedostanou ani trestanci se vzorným chováním. Duch Vánoc přesto za mříže dorazil.
Ráda vaří, a ještě raději sbírá nové zkušenosti. Klára Zatloukalová je studentkou druhého ročníku Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, která se nebála přihlásit do známé televizní soutěže Prostřeno. Na výhru sice nedosáhla, přesto ale nelituje. Celý natáčecí týden si užila a nakonec získala cenu diváků.
Letitá tradice na Štědrý den. Pětadvacet ročníků, přes milion korun vybraných na dobročinné účely. Loni vystavil Polévce pro chudé i bohaté stopku koronavirus. O rok později se historie opakuje. Ani letos se polévka na Masarykově náměstí v Boskovicích v poledne rozlévat kvůli nekončící epidemii rozlévat nebude.
/FOTO/ Svátky ještě před Vánocemi mají od rána gurmáni v brněnských Bohunicích. Před tamní radnicí se po dvanácti letech koná zabijačka. Pokračuje do vyprodání zásob.
Do Štědrého dne sice zbývají ještě skoro tři týdny, ale kuchyň Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích v pondělí 6. prosince už provoněla česká vánoční klasika v podobě řízku a bramborového salátu, ale i rybích polévek v různých variacích.