/11. DEN/ Další desítku našich hubnoucích dnů začnete banánem s čokoládovým müsli. K obědu vás čekají masové kuličky s rajčatovou omáčkou a po svačince následuje večerní brokolicová polévka s uzeným lososem.
/7. DEN/ Oběd je velmi důležitá součást jídelníčku. Teď během času koronaviru, který zavírá a otevírá restaurace, bývá pro řadu lidí problém se najíst. Mnoho z nás navíc pracuje na home office, takže si oběd připravuje doma sama. Jak uvařit ten, který vám pomůže s hubnutím?
Kouřící várnice, vůně dobrého jídla. Pět let se v lednu a únoru scházeli lidé bez domova a v sociální nouzi u prostějovského Místního nádraží, aby se v mrazivém čase zahřáli horkou polévkou a čerstvým chlebem. Letos tuto tradici přerušila tíživá epidemiologická situace.
Jelikož trvají vládní protikovidová opatření, rozhodli se letos pořadatelé zrušit charitativní akci u Vánočního stromu města Polévku pro bohaté a chudé. Proto se rozhodli provozovatelé restaurace U Rabína za pomoci místní Pionýrské skupiny a skautského oddílu Nibowaka podávat na Štedrý den od desíti dopoledne do jedné po poledni štědrovečerní polévku z výdejového okénka. Pro zahřátí byl i „střízlivý“ punč. Výtěžek z celé akce bude věnován službám Charity Blansko.
Iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl pes Jiří Janeček a Jakub Olbert dnes na Staroměstském náměstí v Praze nabídli kolemjdoucím rybí polévku uvařenou v jejich restauracích. Pro misku s voňavým pokrmem přicházeli bezdomovci i kolemjdoucí turisté, kteří si původně přišli prohlédnout vánoční strom. Organizátoři připravili 350 porcí a zároveň na místě otevřeli stánek s peticí Za normální svět - otevřeme Česko.
Pro rodinu Marcela Koupého z Boskovic je to tradiční výlet. Na Štědrý den chodí před polednem na Masarykovo náměstí, kde podpoří dobrou věc. Stejně jako stovky dalších lidí. Akce Polévka pro chudé i bohaté však letos kvůli opatřením spojeným s epidemií koronaviru nebude.
Červená řepa má širokou škálu kulinářského využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Připravte si skvělou pomazánku, krémovou polévku, salát s celerem nebo muffiny. Určitě si pochutnáte.
/VIDEO/ V restauraci vyzvedli várnici plnou voňavé polévky a přinesli ji do stanu na parkovišti, kam už v pravé poledne přicházeli první lidé. Znojemská charita v pondělí začala vydávat jídlo bezdomovcům.
Zatímco nová vládní nařízení spojená s rostoucími čísly nemoci covid-19 kosila v republice jednu společenskou událost za druhou, tak v krkonošské Malé Úpě na to šli od lesa a nenechali si vzít již tradiční gastronomickou soutěž Maloúpská vařečka.
Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku. Soutěžící budou vařit nejen polévku, ale také představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. A samozřejmě se můžete těšit na pivo horalů z Pivovaru Trautenberk.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V areálu bývalého dolu Řimbaba se opět po roce konala soutěž o nejlepší zelňačku. Soutěžících týmů bylo sice méně než v minulých letech, ale zájem o jejich polévky byl stejně jako vždy vysoký.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Vařit pro děti nebývá zrovna jednoduché. Bývají velmi vybíravé a trefit se do jejich apetitu je mnohdy nadlidský úkol. Pokud ovšem zkusíte naše čtyři recepty, určitě u dětí zabodujete.
/FOTOGALERIE/ Ti, kdo sledují dění v přírodě, znají pojem „chroustí rok“. Přibližně jednou za tři nebo čtyři roky se chrousti vyrojí v nezvyklém množství. Na Krnovsku a Osoblažsku nám letos své početní stavy naplno předvedl chroustek letní. Je doma v listnatých lesích, na loukách i v zahradách. Za soumraku se všichni chroustci zvednou jak na povel, aby předvedli své rojení.
Plavková sezona je tu. Pokud nejste spokojeni se svou postavou, necítíte se dobře, existuje způsob, jak vše vylepšit. Nemusíte hladovět, vyzkoušejte naše lehké a chutné recepty a bude vám skvěle.
Závodní stravování se mezi zaměstnanci těší velké oblibě. Vyplatí se, obědy jsou většinou levné a kvalitní. Vyplývá to z průzkumu, který je součástí interaktivního projektu na mapování firemního stravování s názvem „Moje závodka“. Jeho organizátorem je Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS).
Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.
V jarním jídelníčku by neměla chybět ani tradiční bylinka , a to kopřiva. Vyskytuje se na mnoha místech a její využití, v kuchyni je opravdu široké. Naše recepty bvás o tom jistě přesvědčí.
K nynějším jarnímu období patří také patří pokrmy, po kterých se budete cítit lehce. Inspirujte se našimi recepty na ředkvičkovou polévku, koláč s rebarborou, závin se špenátem a salát s grilovaným kuřetem.
Jeden by řekl: Co na té řepě se zelím všichni vidí? Jenže, jak zdůrazňuje časopis Gurmet, boršč je mnohem víc než řepná polévka. Boršč je elixír! Kulinární klenot připravovaný v mnoha variacích. A také jablko sváru vhozené mezi národy východní Evropy. A pak že jídlo spojuje…
Na Velký pátek se držel půst. V některých krajích se toto pravidlo dodržovalo velmi striktně. Začalo se po čtvrteční snídani a půst trval až do snídaně na Bílou sobotu.
I vietnamská komunita v Libereckém kraji se zapojila do výzvy, aby podala pomocnou ruku. Někdo nabízí kávu nebo polévku pro členy IZS, jinde šijí roušky.
I vietnamská komunita v Libereckém kraji se zapojila do výzvy, aby podala pomocnou ruku. Někdo nabízí kávu nebo polévku pro členy IZS, jinde šijí roušky.
I vietnamská komunita v Libereckém kraji se zapojila do výzvy, aby podala pomocnou ruku. Někdo nabízí kávu nebo polévku pro členy IZS, jinde šijí roušky.
Dva měsíce s teplým obědem. Pátým rokem funguje v Prostějově projekt, kdy dostávají lidé v sociální tísni zdarma pravidelně teplé polévky. Letošní ročník byl ve středu v poledne ukončen speciální pochoutkou. Rozdávala se svíčková.
/VIDEO/ Pozoruhodná akce se odehrála o masopustním úterý na českokrumlovském náměstí. Všichni zájemci si tam u stánku s názvem Polévka, která pomáhá mohli koupit výbornou čerstvou masopustní polévku.
Tentokrát vám nabízíme recepty na nejrůznější polévky, které jsou hlavně nyní, v probíhajícím zimním období, velmi užitečné. Zahřejí, doplní potřebné vitamíny a minerály a hlavně jsou velmi chutné.
Masopustnímu veselí budou patřit dny od soboty až do úterý v Českém Krumlově. Těšit se můžete na průvod masek, pouliční kejklíře a muzikanty, dobré jídlo a pití. A také na novinku ICOSu – masopustní polévky pro dobrou věc.
Únor je právem považován za nejchladnější měsíc roku. Klepete se zimou jen při pohledu z okna? Existují jídla, které zaženou hlad i zimomřivost a jejich přípravou strávíte jen chvilku. Vyzkoušejte například lahodnou květákovou polévku s knedlíčky, nebo krůtí maso po čínsku. Hodí vás chuť na sladké? Pak přijde vhod i křehký jablkový závin.
/ROZHOVOR/ Polévka pro chudé i bohaté oslavila čtvrt století. V Boskovicích se stala součástí Štědrého dne. Příspěvek za porci je dobrovolný, stejně jako jeho výše. Vybrané peníze pak pomáhají lidem z regionu v nouzi.
FOTOGALERIE/ Krátce před půl dvanáctou se na prostranství před Místním nádražím v Prostějově scházejí lidé bez domova. Důvod je prostý, dostanou teplou polévku zdarma. Tradiční projekt organizuje předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová.
/FOTO/ Výtečná zelňačka, čaj nebo svařené víno. A výtěžek čtrnáct tisíc korun, který poputuje na dobročinné účely. Ve Svitávce letos podruhé nalévali Štědrodenní polévku u vánočního stromu.
Fibrilace síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu a počet pacientů nadále stoupá. Může přijít náhle a někdy o ní řadu let ani nemusíte vědět. Paní Markéta se o své fibrilaci dozvěděla také až v 50 letech.