Kolik zaplatíte za oběd v Plzni? Někde i 190 korun
Obědová menu zdražila v některých krajských městech až o 50 %. Růst cen je patrný také v Plzni. V krajské metropoli vyjde dnes řízek s přílohou a polévkou i na téměř 190 korun.
Obědová menu zdražila v některých krajských městech až o 50 %. Růst cen je patrný také v Plzni. V krajské metropoli vyjde dnes řízek s přílohou a polévkou i na téměř 190 korun.
Z patnácti druhů polévek si mohli podle své chuti vybrat ti, kdo v pondělí přišli na náměstí v Českém Krumlově. Druhý ročník charitativní akce nazvané Polévka, která pomáhá, připravili pracovníci neziskových organizací. A její výtěžek půjde rovněž na pomoc ukrajinským rodinám.
S příchodem jara začnou ze země rašit i první byliny, jejichž léčivá síla nám může pomoci při řešení řady neduhů. V trávě se začínají objevovat první kopřivy, sedmikrásky nebo medvědí česnek. Čerstvě vyrostlé bylinky obsahují spoustu vitamínů a prospěšných látek. Kromě toho, že je můžeme využít jako léčivky, jsou také obohacením pro naši kuchyni do polévek, salátů nebo pomazánek.
Ukrajinku překvapilo, jak moc jsou Jihočeši ochotní pomoci její rodné zemi. Vedle prodejny polévek v českobudějovické ulici Karla IV. se ve velké místnosti shromažďuje materiální pomoc pro Ukrajinu.
Využití ovesných vloček v kuchyni je opravdu hodně široké. Fantazii se meze nekladou. A ve spoustě pokrmů je ani jejich odpírači neodhalí. Píše o tom web www.1000chuti.cz a www.coolinarka.cz.
Zkazila se mi zabijačková polévka, pomůžete mi s její reklamací? Těmito slovy překvapila operátora městské policie nedávno starší žena. U stánku na západě Brna si předchozí den zakoupila polévku a po vytažení z ledničky zjistila, že je zkažená a zapáchá.
/FOTOGALERIE/ Vůně zabijačkové polévky v sobotu dopoledne poutá pozornost Brňanů v parku Lužánky. Láká je do podniku Tenis - PUB LUŽÁNKY, kde plní zahrádku i vnitřek samotné restaurace. Na Lužáneckou zabijačku tady pro zájemce připravili pestrou nabídku dobrot. Na otázku, jak dlouho akce potrvá, se jeden z pořadatelů jen směje. „Dokud to všechno nesníme, ale do odpoledne určitě,“ říká.
Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
V sobotu měla řada obyvatel Slavkova jasno v tom, co bude k obědu. Centrum města totiž provoněla černá zabijačková polévka a další masité laskominy. Děkujeme městu Slavkov u Brna i zámku za udělení svolení k využití fotografií.
Polévka je grunt. Tak se to říká a tak to v zásadě je. A v samotném centru Olomouce lze potřebu dát si dobrou a kvalitní polévku vyřešit. Stačí si vybrat nějakou z nabídky podniku SoupKa, která provozuje již přes dva roky Katarína Búciová. No a protože pochází ze Slovenska, kromě chutných polévek ještě učí Hanáky jíst pravé a originální halušky. A nejen to.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Loni covid, letos nezájem. Pětiletá tradice, kterou přerušila v loňském roce covidová pandemie, se neobnoví ani letos. Důvodem nejsou hygienická a protiepidemická omezení, ale malý zájem sociálně slabších lidí o jídlo zdarma.
/FOTO/ Ozářenou nudlovou polévku objevila Státní zemědělská inspekce u dvou šarží instantních polévek z Břeclavi.
Ozářenou nudlovou polévku objevila Státní zemědělská inspekce u dvou šarží instantních polévek z Břeclavi.
Na Štědrý den se v Boskovicích nadělovalo! V dopoledních hodinách tam rozdávali členové chlapeckého skautského oddílu Nibowaka pod vánočním stromem města Betlémské světlo , které přivezli ze Skalice nad Svitavou. Nechyběla ani polévka. Děkujeme paní Monice Šindelkové za dnešní příspěvek.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
/FOTOGALERIE/ Současná covidová situace zasáhla i do vánočního života ve věznicích České republiky. Domů se na svátky nedostanou ani trestanci se vzorným chováním. Duch Vánoc přesto za mříže dorazil.
Ráda vaří, a ještě raději sbírá nové zkušenosti. Klára Zatloukalová je studentkou druhého ročníku Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, která se nebála přihlásit do známé televizní soutěže Prostřeno. Na výhru sice nedosáhla, přesto ale nelituje. Celý natáčecí týden si užila a nakonec získala cenu diváků.
Letitá tradice na Štědrý den. Pětadvacet ročníků, přes milion korun vybraných na dobročinné účely. Loni vystavil Polévce pro chudé i bohaté stopku koronavirus. O rok později se historie opakuje. Ani letos se polévka na Masarykově náměstí v Boskovicích v poledne rozlévat kvůli nekončící epidemii rozlévat nebude.
/FOTO/ Svátky ještě před Vánocemi mají od rána gurmáni v brněnských Bohunicích. Před tamní radnicí se po dvanácti letech koná zabijačka. Pokračuje do vyprodání zásob.
Do Štědrého dne sice zbývají ještě skoro tři týdny, ale kuchyň Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích v pondělí 6. prosince už provoněla česká vánoční klasika v podobě řízku a bramborového salátu, ale i rybích polévek v různých variacích.
Vypadá skvěle, ještě lépe chutná. Vyzkoušejte polévku, která nasytí a v chladném období i vnitřně zahřeje.
Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období.
Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
Další ročník akce Město lidem, lidé městu nalákal do centra jihočeské metropole početné příznivce hudby, jídla, pití a další zábavy.
Opařeniny jsou u batolat a malých dětí jednou z nejčastějších nehod v domácnostech. Stačí malá nepozornost, kdy na sebe může dítě převrhnout hrnek horkého čaje nebo polévky na stole. Popáleniny se nevyhýbají ani odrostlejší dětem, které ze zvědavosti, kvůli fotce či adrenalinu lezou na vlakové soupravy, kde mohou dostat – a taky někteří dostanou – ránu elektrickým proudem. A jak si s takovou popáleninou poradit doma? Kdy už je nutné volat lékaře? Nebo co všechno je potřeba v takové chvíli udělat, aby se dítěti dostavila úleva?
Loukami na Osoblažsku se v červenci za soumraku šíří zvláštní zvuk. Sotva slunce zmizí za obzorem, miliony chroustů se jak na povel zvednou z trávy a svými krovkami za letu vytváří nízkofrekvenční brum.
/FOTO/ Nové bistro v centru Liberce rozšířilo gastronomické možnosti ve městě. Podniku Moje polévkárna ale nejde jen o to vydělat nebo nabízet neznámé kulinářské výrobky hladovým strávníkům, ale také pomáhat. Převážně lidem s handicapem, kteří obtížně shání vhodnou pozici na pracovním trhu.
/PRŮZKUM/ Návštěvníci restaurací si v kraji mnohde za oběd připlatí. A mohlo by být hůř. Důvodem je zdražování základních surovin
/PRŮZKUM/ Jaké jsou aktuální ceny meníček na Vysočině? Dle zjištění Deníku se dá ve většině okresních měst naobědvat za méně než sto korun. Kdo ale hledá lepší restauraci, připlatí si až dvojnásobek.
Zařadit polévky do jídelníčku se vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Sezona sběru medvědího česneku pomalu končí, ale vynikající polévku si ještě stihnete uvařit.
/FOTO, VIDEO/ Téměř tři měsíce práce. Stovky ujetých kilometrů. Fotografování na zámku, v muzeu, u větrného mlýna nebo ve skanzenu. A to vše pro dobrou věc. Fotbalisté z oddílu malé kopané Celtic Újezd u Boskovic zapózovali v kyjovských krojích pro charitativní kalendář. A s nimi také členové realizačního týmu. Výtěžek z prodeje kalendáře nyní předali Oblastní charitě Blansko.
Přinášíme několik aktuálních informací z pondělního tisku Horních Rakous a Dolního Bavorska.
Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od WIFCOM a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.
Lidé bez domova mohou nyní msíto Domu sv. Pavla, kde se vyskytl covid-19, přespat na adrese Kanovnická 16.
Období růstu medvědího česneku se opět blíží! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy Velké Karlovice, pro vás připravil recept na krémovou polévku s medvědím česnekem.
Česnek je v kuchyni velmi oblíbeným kořením. Kromě výhody výrazné chutě je oblíben i pro své prospěšné látky. A jak připravit jednoduchou rychlou polévku bez zahušťování moukou? „Pečením získá česnek jedinečnou chuť a ztratí svoji agresivitu,“ radí foodblogerka Markéta Chovancová. Zkuste její recept na krémovou polévku.
V chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.
Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili? Je dobrý nápad vařit například tukožroutskou polévku nebo držet půst?
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.
Nudle do polévky. Můžete je koupit v obchodě, ušetří vám práci. Pokud však ochutnáte domácí nudle, třeba podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové, na ty kupované už si ani nevzpomenete. Jejich příprava vám nezabere víc než deset minut.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.