Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Ilustrační snímek.

ANKETA: Bezdomovci získají v Teplicích nové centrum. Město ho finančně podpořilo

Smýt špínu, potěšit se polévkou a popovídat si se sociálními pracovníky o dalších možnostech života. Takové služby brzy nabídne bezdomovcům v Teplicích nízkoprahové centrum v Denisově ulici. Nové zázemí pro lidi bez přístřeší bude provozovat nezisková organizace Květina, které zastupitelé v pondělí přiklepli na rozjezd 160 tisíc korun.

Sázavský klášter.

Bojí se hradní kasteláni strašidel? Zvědavci se mohou zeptat

Pocta myslivosti citlivé vůči okolní krajině, nahlédnutí do soukromí prvorepublikové elity či třeba poučení o tom, na čem si přes sto lety pochutnávali zámečtí páni. Mimochodem - tipli byste správně, pokud by byly na výběr polévka pivní a slepičí, která z nich měla paní kněžnu více posílit po porodu? Taková jsou témata, jimž se budou o víkendu věnovat mimořádné akce zvoucí návštěvníky na některé ze středočeských hradů a zámků, ale i další památkové objekty. Informoval o tom Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Sázavský klášter.

Bojí se hradní kasteláni strašidel? Zvědavci se mohou zeptat

Pocta myslivosti citlivé vůči okolní krajině, nahlédnutí do soukromí prvorepublikové elity či třeba poučení o tom, na čem si přes sto lety pochutnávali zámečtí páni. Mimochodem – tipli byste správně, pokud by byly na výběr polévka pivní a slepičí, která z nich měla paní kněžnu více posílit po porodu? Taková jsou témata, jimž se budou o víkendu věnovat mimořádné akce zvoucí návštěvníky na některé ze středočeských hradů a zámků, ale i další památkové objekty. Informoval o tom Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Sázavský klášter.

Bojí se hradní kasteláni strašidel? Zvědavci se mohou zeptat

Pocta myslivosti citlivé vůči okolní krajině, nahlédnutí do soukromí prvorepublikové elity či třeba poučení o tom, na čem si přes sto lety pochutnávali zámečtí páni. Mimochodem – tipli byste správně, pokud by byly na výběr polévka pivní a slepičí, která z nich měla paní kněžnu více posílit po porodu? Taková jsou témata, jimž se budou o víkendu věnovat mimořádné akce zvoucí návštěvníky na některé ze středočeských hradů a zámků, ale i další památkové objekty. Informoval o tom Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Ilustrační foto

Vrbenský vyprošťovák

Gurmánskou soutěž a zábavu nabízí Vrbenský vyprošťovák. Tak pojmenovali pořadatelé akci ve Vrbně pod Pradědem, při níž mají soutěžící za úkol uvařit natolik říznou a posilňující polévku, která by konzumenta „postavila na nohy“. Navíc musí jít o pořádný kotel polévky, uvařený v kotlíku nad ohněm.

Desítky druhů polévek degustovali návštěvníci v areálu Plzeňského Prazdroje.

FOTO: Polévky voněly areálem pivovaru

Plzeň – Rozličné vůně se linuly první zářijovou neděli nádvořím Plzeňského Prazdroje. Konal se tam 12. ročník tradičního Festivalu polévky, který zakončil letošní Živou ulici.  

Opakovaně přiváží Radek Petr z Kamenného Újezdu hlavně krásné praváky od Přísečné na Českokrumlovsku.

Rádi je sbíráme a jíme. Houby

Jižní Čechy – Řízky, omáčka, polévka. To vše teď připravují Jihočeši z hub, které z lesů nosí ve velkých koších.

Zabíjačková polévka. Ilustrační foto.

TIP Deníku: Kdo umí uvařit nejlepší polévku?

Ve skanzenu v Bolaticích se v sobotu 27. července od 14 hodin uskuteční zábavné odpoledne nazvané Zupafest. Jeho součástí bude nejen posezení u country hudby, pořad Artura Kubici s kapelou nebo program pro nejmenší, ale třeba i kolo štěstí pro dospělé, tombola pro děti a hlavně soutěž družstev o nejlepší polévku. Košt polévek je zdarma. Vstup na akci volný.

Čokoládový mág Jiří Soukup vystoupí v pavilonu T1.

Ochutnáte i krokodýlí polévku

České Budějovice – Kouzlení s čokoládou, povídání s rybářem Jakubem Vágnerem, dobroty tradiční i exotické a tipy na cestování přinese od pátku program na výstavišti.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Cestující u jízdního řádu. Ilustrační snímek.

KODIS nechá tisknout další jízdní řády

Stížnosti obyvatel Karviné na nedostatek tištěných jízdních řádů trvají už minimálně dva týdny. Náklad prvního výtisku byl 1200 kusů, a byl okamžitě rozebrán. A protože dotisk v podobě dalších 1500 kusů se rychle rozprodal, nechala společnost KODIS vytisknout dalších 1500 kusů.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen s vojáky Bundeswehru

Německé armádě chybí odborníci. Zvažuje nábor zájemců z Evropy

Od chvíle, kdy spolková vláda zrušila v Německu uplatňování branné povinnosti, uplynulo sedm let a německá armáda se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Ministerstvo obrany proto zvažuje, že by se po vhodných odbornících mohlo poohlédnou za hranicemi.

Muž v Praze napadl svou matku, před policisty se zabarikádoval v bytě. Zásahová jednotka ho zpacifikovala pomocí taseru.

Vypíchl matce oko, zadržela ho zásahovka. K pokusu o vraždu došlo i na Boží hod

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V pražských Modřanech se na Štěpána odehrála tuze moc divná „koleda“. O druhém svátku vánočním obyvatelé jednoho z domů v Urbánkově ulici zažili pořádné drama. Odpoledne došlo k incidentu mezi osmatřicetiletým synem a jeho sedmašedesátiletou matkou. Muže se podařilo zadržet až po akci pražské zásahové jednotky policie, pachatel je obviněn z pokusu o vraždu.

Znojemští Orli nastoupili ve středu k jedinému zápasu o vánočních svátcích. Doma přivítali Fehérvár.

Hráli jen na tři pětky, nestačili na Fehervár. Ztratili euforii ze Salzburgu

Znojmo – Hokejisté Znojma ve středu nestačili na maďarský Fehérvár v rámci jedenatřicátého kola mezinárodní soutěže EBEL. Na druhý svátek vánoční prohráli na domácím ledě 5:7. Oproti minulému zápasu v Salzburgu se Orlům vrátil pouze Antony Luciani. Jihomoravané tak znovu hráli pouze na tři pětky.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Ilustrační foto.

O Štědrém dnu padaly rekordy v datovém přenosu z mobilů

O Štědrém dnu Češi volali z mobilu méně než loni, rekordy ale padaly v objemu přenesených dat. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační aplikace. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Rozloučení na kbelském letišti s padlým vojákem Tomášem Procházkou.

Památku padlých českých vojáků v Afghánistánu bude připomínat kámen s deskou

Památku padlých českých vojáků v Afghánistánu bude od příštího roku připomínat na vojenské základně v Kábulu pamětní místo. Tvořit ho pravděpodobně bude větší kámen s pamětní deskou. Na té budou zmíněni všichni čeští vojáci, kteří zahynuli ve vojenské misi v Afghánistánu. ČTK a televizi Nova to v Kábulu řekl vrchní praporčík L. V.

Ilustrační foto

Co jedí děti na Štědrý večer? Kuřecí řízek nebo kapra

České děti si v současnosti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku než na tradičním kaprovi. Kuřecí řízek jich má zhruba 44 procent, kapra asi třetina. Výrazně méně obvyklé jsou jiné ryby než kapr, vepřový řízek či vinné klobásy. Oblíbenost různých vánočních jídel se liší podle regionů. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 26 tisíc dětmi, které zveřejnil Český statistický úřad na svém webu.