Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Řidička tramvaje DPO Iveta Kurečková.

Vždy velmi potěší, když vám cestující popřejí hezké Vánoce

Příští rok bude u Dopravního podniku Ostrava deset let, na Vánoce přitom zasedne do kabiny tramvaje už popáté. Se Štědrým dnem v práci sedmačtyřicetiletá Iveta Kurečková už tak nějak počítá. Letos si štědrovečerní pohodu s rodinou udělá opět o den dřív.

Sv. Martin. Ilustrační foto.

Martin přijede i bez sněhu

Karlovarský kraj – Ačkoliv je téměř jisté, že se pranostika o příjezdu Martina na bílém koni letos opět nenaplní, je mnoho míst, kde bílého koně i s Martinem uvidíme.

Zaplní se v sobotu regály potravinové banky díky Národní potravinové sbírce? Ptá se i ředitel Milan Hloušek (na snímku).

Potravinová sbírka pomůže potřebným v kraji

Karlovarský kraj – Trvanlivé mléko, masové konzervy, paštiky, polévky, kompoty, oleje či těstoviny, tedy potraviny, ze kterých se dá vařit, v současnosti nejvíce chybí v Potravinové bance Karlovarského kraje.

Kohoutí zápasy na Filipínách

Kohoutí zápasy přitahují davy Filipínců. Poražený bojovník putuje do polévky

/REPORTÁŽ/ Pro Evropany krvavá podívaná, pro Filipínce běžná součást místní kultury a národní identity. Kohoutí zápasy přitahují každý víkend do arén davy diváků po celé zemi už od předkoloniálních dob. Vášeň Filipínců pro sabong, jak drsnému hazardu říkají, byla španělským expedicím známá již v první polovině 16. století. Zápasy však mají svá pevná pravidla.

Pavel Tomáš a jeho Sokolí boudy jsou vítězem třetího ročníku Maloúpské vařečky o nejlepší krkonošskou polévku.

Lidem nejvíce chutnala kulajda, uvařili ji z krkonošských hřibů a kopru

Malá Úpa - Bramboračka, zelňačka, kulajda, houbová nebo neodmyslitelně krkonošské kyselo. Pomezky v sobotu zavoněly různými vůněmi krkonošských polévek. Maloúpská vařečka nabídla návštěvníkům druhé nejvýše položené obce v České republice možnost ochutnat dílo místních restaurantů, přímo u bývalé celnice na česko-polských hranicích.

Patronem Kiritofu je kozel Kvido. Ilustrační foto.

Kiritof 70 let po vyhnání Chorvatů: nechybí průvod s kozlem ani tradiční polévka

Jevišovka – Své hody oslaví moravští Chorvaté v Jevišovce. Také letos bude součástí sobotního programu, slavnosti zvané kiritof, průvod s kozlem Kvidem. „Specifikou tohoto ročníku je, že si připomínáme sedmdesáté výročí vystěhování Chorvatů z jižní Moravy. Jejich pozapomenuté Chorvaty zná málokdo a kiritof je jedinečnou příležitostí se s nimi seznámit,” vysvětlila Lenka Kopřivová ze Sdružení občanů chorvatské národnosti v ČR, které akci pořádá.

Ilustrační foto.

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

Strůčkobraní u Myslivecké chaty v Dolním Němčí

První strůčkobraní nabídlo i česnečku na studeno

FOTOGALERIE / Pokud by někdy měla vzniknout kulinářská soutěž v Dolním Němčí, musela by se točit okolo česneku. Obyvatelé obce kdysi proslulé pěstováním této aromatické růže na něj nedají v mnohých receptech dopustit dodnes.

František Turek vypráví o svém putování na kole

Z Jílovic se vydali na kole do Compostely. Co jedli a pili? 29 polévek

Týn nad Vltavou - Sportovec František Turek se vydal na cestu do Španělska. "Jeli jsme s Luďkem Loškem z Olešnice," popisuje 2600 kilometrů, které urazili na kole. "A ještě jsme si na závěr přidali," dodává. Rozhovor v kompletním znění najdete ve středečním vydání Deníku.

Garden Food Festival v DOV, na snímku Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Kašpárek v Ostravě: V dětství jsem miloval husté polévky

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.

Garden Food Festival v DOV, na snímku Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Radek Kašpárek: V dětství jsem miloval husté polévky

/ROZHOVOR/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.

Ilustrační foto

Jestřábi ulétli z hrnce na Keltskou polévku

Pardubicko – Chybička se vloudila. Naštěstí pro Autoskláře jen jedna. Pardubičtí hokejbalisté měli o velikonočním víkendu napilno. Na polabinském hřišti nejdříve padli v samostatných nájezdech, aby získali tři body.

Na dlouhé pouti.

Sousedé vyrazí za týden na lyžařskou „veletúru“

Linec - Horský vůdce a majitel „školy dobrodruhů“ Heli Putz (53, na snímku dole) z Bad Goisernu po snění dlouhém 30 let chce v sobotu 17. března s dalšími šesti sportovci vyrazit na lyžařskou túru Alpami dlouhou 1917 kilometrů a překonávající 85 000 výškových metrů, píší OÖN.

Ilustrační foto

V mrazu zahřeje čaj a polévka

Pardubický kraj - Lidé bez domova zažívají nejkrušnější období roku. Mráz je z jejich provizorních příbytků vyhání hledat teplo.

kocovina, ilustrační foto

Jak na kocovinu čili Když člověk vstává z opice

Už nikdy nebudu pít! – nejčastěji zrazované novoroční předsevzetí. Samozřejmě to nemyslíme vážně, ale vstoupíme-li do nového roku s brutální kocovinou, nelze se divit naší lamentaci. Proto Deník přináší z různých krajů osvědčené rady, recepty a vyprošťováky pro boj s kocovinou. Žádný není zaručený, ale každý z nich někomu pomáhá. Inu, de gustibus non est disputandum.

Výtěžek bude určený na materiální potravinovou pomoc pro lidi bez domova.

Letošní Polévka pro dobrou věc vybrala přes tři tisíce korun

Příbram – Vánoční čas je neodmyslitelně spjat i s ušlechtilými skutky a dobročinností. Proto se město Příbram ve spolupráci se Svatou Horou rozhodlo i letos uspořádat charitativní vánoční akci, jejíž výtěžek bude určený na materiální potravinovou pomoc pro lidi bez domova. O stříbrném víkendu se na adventních trzích na náměstí 17. listopadu opět uskutečnila akce „Dobrá polévka pro dobrou věc“. S její pomocí se podařilo vybrat 3 300 korun.