Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Výlet do Mariánek se vydařil

Klub turistů Lažánky pořádal podzimní výlet ,,Hurá do Lázní'' do Mariánských Lázní. Nejdříve jsme navštívili Kladské rašeliniště, po teplé polévce se jelo ke Krakonošovy, kde jsou v parku kouzelné miniatury našich hradů, zámků a kostelů. Vše je v dokonalé kopii.

Komentář Hynka Dlouhého: Špatný termín! Farmářské trhy pro hrstku lidí

Také rádi navštěvujete farmářské trhy? Vezmeme třeba zeleninu do polévky přímo od pěstitele, a taky krásná jablíčka na štrůdl. Co takhle cibulový chléb od pekaře? Nebo klobása, která voní až o tři stánky vedle? Takhle to na farmářských trzích běžně chodí, v poslední době jsou hodně oblíbené. Jenže… Lidé v Žatci, tedy většina, mají často smůlu…

Na farmě v Částkově bude v sobotu zahradní slavnost

Rodinná farma Částkov pořádá zítra podzimní slavnost. Návštěvníci mohou zakoupit zeleninu, ovoce a byliny pěstované bez použití jakýchkoliv umělých postřiků a hnojiv, jako občerstvení se bude podávat farmářský gulášek, maso a zelenina z grilu, podzimní polévka, koláče, pivo nebo domácí limonády.  

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

Tip na pátek 4. října: Svatební veletrh v Kap Café

Svatební polévku, dorty, zákusky a oblíbená lízátka a mnoho dalšího najdete na 2. ročníku Svatebního veletrhu, který se koná v pátek a v sobotu v kaplickém Kap Café. V pátek je otevřeno do 22 hodin! 

Řád zlaté vařečky si vysloužil Trautenberk. Lidi nalákal bramboračkou se špekem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Futrování borůvkovými knedlíky, pojídání nejpálivějších papriček světa, pití piva na ex ze speciální half yard sklenice na 0,8 litru za necelých pět sekund, soutěž devíti místních restaurací a horských bud o nejlepší krkonošskou polévku. Taková byla letošní Maloúpská vařečka. Zajímavým programem a pestrou přehlídkou kulinářských specialit přilákala na Pomezky stovky návštěvníků.

Řád zlaté vařečky si vysloužil Trautenberk. Lidi nalákal bramboračkou se špekem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Futrování borůvkovými knedlíky, pojídání nejpálivějších papriček světa, pití piva na ex ze speciální half yard sklenice na 0,8 litru za necelých pět sekund, soutěž devíti místních restaurací a horských bud o nejlepší krkonošskou polévku. Taková byla letošní Maloúpská vařečka. Zajímavým programem a pestrou přehlídkou kulinářských specialit přilákala na Pomezky stovky návštěvníků.

Polévku rozlijí na třeboňském náměstí

V sobotu ochutnáte za 50 korun polévku na třeboňském Masarykově náměstí od devíti hodin v rámci dobročinné akce. Výtěžek z prodeje projektu Polévka, poputuje domu seniorů v Třeboni.

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Tipy na víkend, 28.-29. září

Již v sobotu můžete navštívit Kulinářský den v Janských Lázních nebo soutěž o nejlepší Krkonošskou polévku v Malé Úpě.

Za květy chřibských lesů – houbami – na Salaš

Voňavý houbový guláš, topinka s houbovými toasty, grilované brambory s houbami, houbová polévka a bochánky, ale i další speciality z jedlých hub můžete ochutnat o víkendu, pokud se vydáte do sportovního areálu na Salaši. 

ANKETA: Bezdomovci získají v Teplicích nové centrum. Město ho finančně podpořilo

Smýt špínu, potěšit se polévkou a popovídat si se sociálními pracovníky o dalších možnostech života. Takové služby brzy nabídne bezdomovcům v Teplicích nízkoprahové centrum v Denisově ulici. Nové zázemí pro lidi bez přístřeší bude provozovat nezisková organizace Květina, které zastupitelé v pondělí přiklepli na rozjezd 160 tisíc korun.

Bojí se hradní kasteláni strašidel? Zvědavci se mohou zeptat

Pocta myslivosti citlivé vůči okolní krajině, nahlédnutí do soukromí prvorepublikové elity či třeba poučení o tom, na čem si přes sto lety pochutnávali zámečtí páni. Mimochodem - tipli byste správně, pokud by byly na výběr polévka pivní a slepičí, která z nich měla paní kněžnu více posílit po porodu? Taková jsou témata, jimž se budou o víkendu věnovat mimořádné akce zvoucí návštěvníky na některé ze středočeských hradů a zámků, ale i další památkové objekty. Informoval o tom Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Bojí se hradní kasteláni strašidel? Zvědavci se mohou zeptat

Pocta myslivosti citlivé vůči okolní krajině, nahlédnutí do soukromí prvorepublikové elity či třeba poučení o tom, na čem si přes sto lety pochutnávali zámečtí páni. Mimochodem – tipli byste správně, pokud by byly na výběr polévka pivní a slepičí, která z nich měla paní kněžnu více posílit po porodu? Taková jsou témata, jimž se budou o víkendu věnovat mimořádné akce zvoucí návštěvníky na některé ze středočeských hradů a zámků, ale i další památkové objekty. Informoval o tom Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Bojí se hradní kasteláni strašidel? Zvědavci se mohou zeptat

Pocta myslivosti citlivé vůči okolní krajině, nahlédnutí do soukromí prvorepublikové elity či třeba poučení o tom, na čem si přes sto lety pochutnávali zámečtí páni. Mimochodem – tipli byste správně, pokud by byly na výběr polévka pivní a slepičí, která z nich měla paní kněžnu více posílit po porodu? Taková jsou témata, jimž se budou o víkendu věnovat mimořádné akce zvoucí návštěvníky na některé ze středočeských hradů a zámků, ale i další památkové objekty. Informoval o tom Tomáš Pospíšil z Národního památkového ústavu.

Vrbenský vyprošťovák

Gurmánskou soutěž a zábavu nabízí Vrbenský vyprošťovák. Tak pojmenovali pořadatelé akci ve Vrbně pod Pradědem, při níž mají soutěžící za úkol uvařit natolik říznou a posilňující polévku, která by konzumenta „postavila na nohy“. Navíc musí jít o pořádný kotel polévky, uvařený v kotlíku nad ohněm.

FOTO: Polévky voněly areálem pivovaru

Plzeň – Rozličné vůně se linuly první zářijovou neděli nádvořím Plzeňského Prazdroje. Konal se tam 12. ročník tradičního Festivalu polévky, který zakončil letošní Živou ulici.  

Rádi je sbíráme a jíme. Houby

Jižní Čechy – Řízky, omáčka, polévka. To vše teď připravují Jihočeši z hub, které z lesů nosí ve velkých koších.

TIP Deníku: Kdo umí uvařit nejlepší polévku?

Ve skanzenu v Bolaticích se v sobotu 27. července od 14 hodin uskuteční zábavné odpoledne nazvané Zupafest. Jeho součástí bude nejen posezení u country hudby, pořad Artura Kubici s kapelou nebo program pro nejmenší, ale třeba i kolo štěstí pro dospělé, tombola pro děti a hlavně soutěž družstev o nejlepší polévku. Košt polévek je zdarma. Vstup na akci volný.

Ochutnáte i krokodýlí polévku

České Budějovice – Kouzlení s čokoládou, povídání s rybářem Jakubem Vágnerem, dobroty tradiční i exotické a tipy na cestování přinese od pátku program na výstavišti.