Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Řepná polévka

Vládci zimní kuchyně. Vyzkoušejte recepty plné vitaminů

Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období. 

Polévka je grunt

Vydatně, zdravě, levně. Polévka podporuje trávení, poctivý vývar léčí

Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.

Úrazy způsobené opařeninami narůstají během zimy, kdy teplých nápojů na stolech a v našich rukou přibývá. Silvestr je zase typický pro úrazy od pyrotechniky, v létě narůstá nehod způsobených od ohně a grilů.

Nebezpečné popáleniny: Je to ohlušující a dlouhotrvající bolest, říká lékař

Opařeniny jsou u batolat a malých dětí jednou z nejčastějších nehod v domácnostech. Stačí malá nepozornost, kdy na sebe může dítě převrhnout hrnek horkého čaje nebo polévky na stole. Popáleniny se nevyhýbají ani odrostlejší dětem, které ze zvědavosti, kvůli fotce či adrenalinu lezou na vlakové soupravy, kde mohou dostat – a taky někteří dostanou – ránu elektrickým proudem. A jak si s takovou popáleninou poradit doma? Kdy už je nutné volat lékaře? Nebo co všechno je potřeba v takové chvíli udělat, aby se dítěti dostavila úleva?

Hráči malé kopané z klubu Celtic Újezd u Boskovic nafotili charitativní kalendář.

Morava je krásná zem: fotbalisté Újezdu u Boskovic se fotili v krojích

/FOTO, VIDEO/ Téměř tři měsíce práce. Stovky ujetých kilometrů. Fotografování na zámku, v muzeu, u větrného mlýna nebo ve skanzenu. A to vše pro dobrou věc. Fotbalisté z oddílu malé kopané Celtic Újezd u Boskovic zapózovali v kyjovských krojích pro charitativní kalendář. A s nimi také členové realizačního týmu. Výtěžek z prodeje kalendáře nyní předali Oblastní charitě Blansko.

Fazolová polévka.

Pikantní fazolová polévka s Jestřebickým rancherem

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od WIFCOM a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.  

Krémová polévka s medvědím česnekem

Krásně zelená polévka? Využijte medvědí česnek

Období růstu medvědího česneku se opět blíží! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy Velké Karlovice, pro vás připravil recept na krémovou polévku s medvědím česnekem.

Česneková polévka

Krémová polévka z pečeného česneku

Česnek je v kuchyni velmi oblíbeným kořením. Kromě výhody výrazné chutě je oblíben i pro své prospěšné látky. A jak připravit jednoduchou rychlou polévku bez zahušťování moukou? „Pečením získá česnek jedinečnou chuť a ztratí svoji agresivitu,“ radí foodblogerka Markéta Chovancová. Zkuste její recept na krémovou polévku.

Krémová polévka z mrkve

Krémová polévka z mrkve. Skvěle zahřeje i zasytí

V chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.

ZAJÍMAVOST: Tukožroutská polévka vám přinese leda tak nadýmání

Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili? Je dobrý nápad vařit například tukožroutskou polévku nebo držet půst?

Houbaření pod sněhem? Nývlt si pochutnal na „ouškách“ v uzené polévce

Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.

RADA: Jak sestavit vyvážený oběd, který pomůže s hubnutím?

/7. DEN/ Oběd je velmi důležitá součást jídelníčku. Teď během času koronaviru, který zavírá a otevírá restaurace, bývá pro řadu lidí problém se najíst. Mnoho z nás navíc pracuje na home office, takže si oběd připravuje doma sama. Jak uvařit ten, který vám pomůže s hubnutím?

7 nápadů, jak se v zimě zahřát

Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.

7 nápadů, jak se v zimě zahřát

Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.

O Štědrodenní polévku i Betlémské světlo bylo i letos v Boskovicích postaráno

Jelikož trvají vládní protikovidová opatření, rozhodli se letos pořadatelé zrušit charitativní akci u Vánočního stromu města Polévku pro bohaté a chudé. Proto se rozhodli provozovatelé restaurace U Rabína za pomoci místní Pionýrské skupiny a skautského oddílu Nibowaka podávat na Štedrý den od desíti dopoledne do jedné po poledni štědrovečerní polévku z výdejového okénka. Pro zahřátí byl i „střízlivý“ punč. Výtěžek z celé akce bude věnován službám Charity Blansko.

Rybí polévka byla. Místo primátora ji na Staromáku rozdávali restauratéři

Iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl pes Jiří Janeček a Jakub Olbert dnes na Staroměstském náměstí v Praze nabídli kolemjdoucím rybí polévku uvařenou v jejich restauracích. Pro misku s voňavým pokrmem přicházeli bezdomovci i kolemjdoucí turisté, kteří si původně přišli prohlédnout vánoční strom. Organizátoři připravili 350 porcí a zároveň na místě otevřeli stánek s peticí Za normální svět - otevřeme Česko.

Kuchtíci budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku

Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku. Soutěžící budou vařit nejen polévku, ale také představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. A samozřejmě se můžete těšit na pivo horalů z Pivovaru Trautenberk.

OBRAZEM: Letní invaze chroustků na Krnovsku a Osoblažsku je fascinující

/FOTOGALERIE/ Ti, kdo sledují dění v přírodě, znají pojem „chroustí rok“. Přibližně jednou za tři nebo čtyři roky se chrousti vyrojí v nezvyklém množství. Na Krnovsku a Osoblažsku nám letos své početní stavy naplno předvedl chroustek letní. Je doma v listnatých lesích, na loukách i v zahradách. Za soumraku se všichni chroustci zvednou jak na povel, aby předvedli své rojení.