
Krémová bramboračka s liškami. Recept, který zahřeje a nasytí
Vypadá skvěle, ještě lépe chutná. Vyzkoušejte polévku, která nasytí a v chladném období i vnitřně zahřeje.
Vypadá skvěle, ještě lépe chutná. Vyzkoušejte polévku, která nasytí a v chladném období i vnitřně zahřeje.
Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období.
Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
Další ročník akce Město lidem, lidé městu nalákal do centra jihočeské metropole početné příznivce hudby, jídla, pití a další zábavy.
Opařeniny jsou u batolat a malých dětí jednou z nejčastějších nehod v domácnostech. Stačí malá nepozornost, kdy na sebe může dítě převrhnout hrnek horkého čaje nebo polévky na stole. Popáleniny se nevyhýbají ani odrostlejší dětem, které ze zvědavosti, kvůli fotce či adrenalinu lezou na vlakové soupravy, kde mohou dostat – a taky někteří dostanou – ránu elektrickým proudem. A jak si s takovou popáleninou poradit doma? Kdy už je nutné volat lékaře? Nebo co všechno je potřeba v takové chvíli udělat, aby se dítěti dostavila úleva?
Loukami na Osoblažsku se v červenci za soumraku šíří zvláštní zvuk. Sotva slunce zmizí za obzorem, miliony chroustů se jak na povel zvednou z trávy a svými krovkami za letu vytváří nízkofrekvenční brum.
/FOTO/ Nové bistro v centru Liberce rozšířilo gastronomické možnosti ve městě. Podniku Moje polévkárna ale nejde jen o to vydělat nebo nabízet neznámé kulinářské výrobky hladovým strávníkům, ale také pomáhat. Převážně lidem s handicapem, kteří obtížně shání vhodnou pozici na pracovním trhu.
/PRŮZKUM/ Návštěvníci restaurací si v kraji mnohde za oběd připlatí. A mohlo by být hůř. Důvodem je zdražování základních surovin
/PRŮZKUM/ Jaké jsou aktuální ceny meníček na Vysočině? Dle zjištění Deníku se dá ve většině okresních měst naobědvat za méně než sto korun. Kdo ale hledá lepší restauraci, připlatí si až dvojnásobek.
Zařadit polévky do jídelníčku se vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Sezona sběru medvědího česneku pomalu končí, ale vynikající polévku si ještě stihnete uvařit.
/FOTO, VIDEO/ Téměř tři měsíce práce. Stovky ujetých kilometrů. Fotografování na zámku, v muzeu, u větrného mlýna nebo ve skanzenu. A to vše pro dobrou věc. Fotbalisté z oddílu malé kopané Celtic Újezd u Boskovic zapózovali v kyjovských krojích pro charitativní kalendář. A s nimi také členové realizačního týmu. Výtěžek z prodeje kalendáře nyní předali Oblastní charitě Blansko.
Přinášíme několik aktuálních informací z pondělního tisku Horních Rakous a Dolního Bavorska.
Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno. Jedním z nich je třeba pikantní fazolová polévka, v níž dominuje Jestřebický rancher od WIFCOM a. s. O co že se vůbec jedná? O naprostou pecku z kategorie uzenin! Vyrábí se podle tradiční maďarské receptury výhradně z vepřového masa pocházejícího od farmářů z blízkého okolí Jestřebic poblíž Benešova. Má výraznou pikantní chuť. Věříme, že si jej zamilujete stejně jako odborníci na kvalitu potravin, protože byl v roce 2020 oceněn Regionální potravinou ve Středočeském kraji.
Lidé bez domova mohou nyní msíto Domu sv. Pavla, kde se vyskytl covid-19, přespat na adrese Kanovnická 16.
Období růstu medvědího česneku se opět blíží! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy Velké Karlovice, pro vás připravil recept na krémovou polévku s medvědím česnekem.
Česnek je v kuchyni velmi oblíbeným kořením. Kromě výhody výrazné chutě je oblíben i pro své prospěšné látky. A jak připravit jednoduchou rychlou polévku bez zahušťování moukou? „Pečením získá česnek jedinečnou chuť a ztratí svoji agresivitu,“ radí foodblogerka Markéta Chovancová. Zkuste její recept na krémovou polévku.
V chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.
Se začátkem roku se spousta lidí rozhodla, že shodí nějaké to kilo navíc. Jestli se jim to podaří anebo ne, hodně záleží na volbě metody. Co dělat a co nedělat, abyste své šance podpořili? Je dobrý nápad vařit například tukožroutskou polévku nebo držet půst?
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.
Nudle do polévky. Můžete je koupit v obchodě, ušetří vám práci. Pokud však ochutnáte domácí nudle, třeba podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové, na ty kupované už si ani nevzpomenete. Jejich příprava vám nezabere víc než deset minut.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
/11. DEN/ Další desítku našich hubnoucích dnů začnete banánem s čokoládovým müsli. K obědu vás čekají masové kuličky s rajčatovou omáčkou a po svačince následuje večerní brokolicová polévka s uzeným lososem.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
/7. DEN/ Oběd je velmi důležitá součást jídelníčku. Teď během času koronaviru, který zavírá a otevírá restaurace, bývá pro řadu lidí problém se najíst. Mnoho z nás navíc pracuje na home office, takže si oběd připravuje doma sama. Jak uvařit ten, který vám pomůže s hubnutím?
Kouřící várnice, vůně dobrého jídla. Pět let se v lednu a únoru scházeli lidé bez domova a v sociální nouzi u prostějovského Místního nádraží, aby se v mrazivém čase zahřáli horkou polévkou a čerstvým chlebem. Letos tuto tradici přerušila tíživá epidemiologická situace.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
Přemýšlíte, jak si co nejvíc zpříjemnit chladné zimní období? Pro inspiraci přinášíme tipy od profesionálů z různých oborů.
/1. DEN/ Den začněte míchanými vejci, k obědu si pochutnejte na plátku lososa s brambory a večer vás zasytí zeleninovo-luštěninová polévka.
Jelikož trvají vládní protikovidová opatření, rozhodli se letos pořadatelé zrušit charitativní akci u Vánočního stromu města Polévku pro bohaté a chudé. Proto se rozhodli provozovatelé restaurace U Rabína za pomoci místní Pionýrské skupiny a skautského oddílu Nibowaka podávat na Štedrý den od desíti dopoledne do jedné po poledni štědrovečerní polévku z výdejového okénka. Pro zahřátí byl i „střízlivý“ punč. Výtěžek z celé akce bude věnován službám Charity Blansko.
Iniciátoři výzvy za zachování provozu restaurací Chcípl pes Jiří Janeček a Jakub Olbert dnes na Staroměstském náměstí v Praze nabídli kolemjdoucím rybí polévku uvařenou v jejich restauracích. Pro misku s voňavým pokrmem přicházeli bezdomovci i kolemjdoucí turisté, kteří si původně přišli prohlédnout vánoční strom. Organizátoři připravili 350 porcí a zároveň na místě otevřeli stánek s peticí Za normální svět - otevřeme Česko.
Pro rodinu Marcela Koupého z Boskovic je to tradiční výlet. Na Štědrý den chodí před polednem na Masarykovo náměstí, kde podpoří dobrou věc. Stejně jako stovky dalších lidí. Akce Polévka pro chudé i bohaté však letos kvůli opatřením spojeným s epidemií koronaviru nebude.
Červená řepa má širokou škálu kulinářského využití jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Připravte si skvělou pomazánku, krémovou polévku, salát s celerem nebo muffiny. Určitě si pochutnáte.
Počet nakažených koronavirem v Česku přibývá. S tím jsou spojená nejen omezení, ale platí i nová pravidla.
/VIDEO/ V restauraci vyzvedli várnici plnou voňavé polévky a přinesli ji do stanu na parkovišti, kam už v pravé poledne přicházeli první lidé. Znojemská charita v pondělí začala vydávat jídlo bezdomovcům.
Vůně rajčat je nezaměnitelná a výborně chutnají. Užijte si je naplno třeba s našimi výtečnými recepty. Určitě si pochutnáte.
Sezona dýní je v plném proudu. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všech se dá připravit spousta výtečných dobrot. Zkuste naše recepty.
Zatímco nová vládní nařízení spojená s rostoucími čísly nemoci covid-19 kosila v republice jednu společenskou událost za druhou, tak v krkonošské Malé Úpě na to šli od lesa a nenechali si vzít již tradiční gastronomickou soutěž Maloúpská vařečka.
Místní kuchtíci, kuchtičky, kuchaři a kuchařky budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku. Soutěžící budou vařit nejen polévku, ale také představí další krkonošské dobroty a regionální speciality. A samozřejmě se můžete těšit na pivo horalů z Pivovaru Trautenberk.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V areálu bývalého dolu Řimbaba se opět po roce konala soutěž o nejlepší zelňačku. Soutěžících týmů bylo sice méně než v minulých letech, ale zájem o jejich polévky byl stejně jako vždy vysoký.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Vařit pro děti nebývá zrovna jednoduché. Bývají velmi vybíravé a trefit se do jejich apetitu je mnohdy nadlidský úkol. Pokud ovšem zkusíte naše čtyři recepty, určitě u dětí zabodujete.
/FOTOGALERIE/ Ti, kdo sledují dění v přírodě, znají pojem „chroustí rok“. Přibližně jednou za tři nebo čtyři roky se chrousti vyrojí v nezvyklém množství. Na Krnovsku a Osoblažsku nám letos své početní stavy naplno předvedl chroustek letní. Je doma v listnatých lesích, na loukách i v zahradách. Za soumraku se všichni chroustci zvednou jak na povel, aby předvedli své rojení.