Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Rozlévání polévky na Václavském náměstí - Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (uprostřed)

Vánoční tradice. Starosta Prahy 1 rozléval na Václavském náměstí polévku

Na Václavském náměstí se dnes v poledne servírovala rybí polévka. Lidem ji rozlévali starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) a radní této městské části Pavel Nazarský (Piráti). Akci zahájili zpěvem koledy Veselé vánoční hody, ke kterému se připojili i lidé čekající ve frontě. Polévka se dnes podávala také na Staroměstském náměstí, ve Vršovicích nebo Horních Měcholupech.  

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozléval 23. prosince 2019 na pražském Staroměstském náměstí rybí polévku.

Rybí polévka a houbový kuba na "Staromáku": bitka o místo ve frontě

Na Staroměstském náměstí dnes politici podávali vánoční pokrmy, a to 2000 porcí rybí polévky a 1000 porcí houbového kuby. Lidé na jídlo čekali ve frontách, mnoho z nich si přineslo potravinové krabičky a vánoční menu si odnášeli s sebou. Čekání se neobešlo bez hádek a strkanic.

Ilustrační foto.

Za polévku vybrali téměř milion korun

Jižní Morava – Setkání s rodinou a přáteli ve vánoční atmosféře. A navíc příspěvek na dobrou věc. Dagmar Sýkorová z Černé Hory na Blanensku míří už léta na Štědrý den do rodných Boskovic. Hodinu před polednem provoní tamní Masarykovo náměstí tradiční Polévka pro chudé i bohaté. „Vždycky se moc těším. Potkám se s řadou známých lidí, které nevídám. Výtěžek navíc podpoří lidi v nouzi přímo v regionu. A na to vždy ráda přispěji,“ řekla žena.

Tradice Polévek pro bohaté i chudé se v Boskovicích drží už 25 let

V Boskovicích naservírují tradiční polévku pro chudé i bohaté

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Polévka pro chudé i bohaté. Tradice na Štědrý den, která v Boskovicích funguje už čtvrt století. A pomáhá lidem z Blanenska v nouzi. Za toto období už příchozí za porce polévky přispěli téměř milion korun. Loni to bylo přes osmdesát tisíc. Čas ani místo se nemění. Začátek je v jedenáct dopoledne na Masarykově náměstí a konec v poledne.

Dobrovolníci z Přímky na Noci venku.

Dobrovolníci z Přímky na Noci venku nalévali polévku

Již pošesté se ve Znojmě konala Noc venku. Cílem této akce bylo seznámit širokou veřejnost s problematikou života lidí bez domova, bořit předsudky vůči bezdomovcům a zprostředkovat jim zážitkovou formou „běžné fungování“ člověka žijícího na ulici.  

Kontrolujte, co máte v lednici.

Jak neplýtvat potravinami? Před nákupem pomohou i fotky vaší lednice

„Sám se v kuchyni pohybuju od malička a postupem času jsem si začal víc a víc uvědomovat, jak mi plýtvání jídlem vadí a je právě na mně, na kuchaři, abych se snažil o osvětu a dělal maximum proto, aby se plýtvalo co nejméně,“ vysvětluje Martin Škoda, proč se zapojil do projektu Konec plýtvání.

Ze Zámecké zabijačky v Králově Dvoře.

V Králově Dvoře vyrazili lidé na zabijačku

/FOTOGALERIE/ Na králodvorském zámku v sobotu 6. listopadu konala další akce, kterou si lidé oblíbili. Tou je domácí zabijačka. Již od desáté hodiny dopoledne až do podvečerní osmnácté byl pro návštěvníky na stáncích na výběr pestrý sortiment zabijačkových pochoutek, jako tlačenka, ovar, polévka či guláš.

Pracovníci Oblastní charity Znojmo nově rozdávají teplé polévky v zimních měsících bezdomovcům.

Charita opět nabídne polévku

Blíží se zima a my se opět připravujeme na pravidelné vydávání teplé polévky pro lidi bez domova. Polévky, zaplacené s výnosu Tříkrálové sbrírky,  se začnene vydávat od podnělí 4. listopadu třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek, od 12:00 do 13:00 hod. v průjezdu Osobní asistence na Horní České 6, kde budou připraveny stoly a židle.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Marie Kovářová z Lažánek zaslala fotky z Mariánských Lázní.

Výlet do Mariánek se vydařil

Klub turistů Lažánky pořádal podzimní výlet ,,Hurá do Lázní'' do Mariánských Lázní. Nejdříve jsme navštívili Kladské rašeliniště, po teplé polévce se jelo ke Krakonošovy, kde jsou v parku kouzelné miniatury našich hradů, zámků a kostelů. Vše je v dokonalé kopii.

Redaktor Hynek Dlouhý

Komentář Hynka Dlouhého: Špatný termín! Farmářské trhy pro hrstku lidí

Také rádi navštěvujete farmářské trhy? Vezmeme třeba zeleninu do polévky přímo od pěstitele, a taky krásná jablíčka na štrůdl. Co takhle cibulový chléb od pekaře? Nebo klobása, která voní až o tři stánky vedle? Takhle to na farmářských trzích běžně chodí, v poslední době jsou hodně oblíbené. Jenže… Lidé v Žatci, tedy většina, mají často smůlu…

Na farmě v Částkově bude v sobotu zahradní slavnost

Na farmě v Částkově bude v sobotu zahradní slavnost

Rodinná farma Částkov pořádá zítra podzimní slavnost. Návštěvníci mohou zakoupit zeleninu, ovoce a byliny pěstované bez použití jakýchkoliv umělých postřiků a hnojiv, jako občerstvení se bude podávat farmářský gulášek, maso a zelenina z grilu, podzimní polévka, koláče, pivo nebo domácí limonády.  

Domácí chipsy

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

Svatební veletrh s podzimním jarmarkem.

Tip na pátek 4. října: Svatební veletrh v Kap Café

Svatební polévku, dorty, zákusky a oblíbená lízátka a mnoho dalšího najdete na 2. ročníku Svatebního veletrhu, který se koná v pátek a v sobotu v kaplickém Kap Café. V pátek je otevřeno do 22 hodin! 

Maloúpská vařečka, krkonošská kulinářská klasika, nabídla zajímavé soutěže.

Řád zlaté vařečky si vysloužil Trautenberk. Lidi nalákal bramboračkou se špekem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Futrování borůvkovými knedlíky, pojídání nejpálivějších papriček světa, pití piva na ex ze speciální half yard sklenice na 0,8 litru za necelých pět sekund, soutěž devíti místních restaurací a horských bud o nejlepší krkonošskou polévku. Taková byla letošní Maloúpská vařečka. Zajímavým programem a pestrou přehlídkou kulinářských specialit přilákala na Pomezky stovky návštěvníků.

Maloúpská vařečka, krkonošská kulinářská klasika, nabídla zajímavé soutěže.

Řád zlaté vařečky si vysloužil Trautenberk. Lidi nalákal bramboračkou se špekem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Futrování borůvkovými knedlíky, pojídání nejpálivějších papriček světa, pití piva na ex ze speciální half yard sklenice na 0,8 litru za necelých pět sekund, soutěž devíti místních restaurací a horských bud o nejlepší krkonošskou polévku. Taková byla letošní Maloúpská vařečka. Zajímavým programem a pestrou přehlídkou kulinářských specialit přilákala na Pomezky stovky návštěvníků.

Polévku ochutnáte v rámci dobročinné akce.

Polévku rozlijí na třeboňském náměstí

V sobotu ochutnáte za 50 korun polévku na třeboňském Masarykově náměstí od devíti hodin v rámci dobročinné akce. Výtěžek z prodeje projektu Polévka, poputuje domu seniorů v Třeboni.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Kulinářský den v Janských Lázních.

Tipy na víkend, 28.-29. září

Již v sobotu můžete navštívit Kulinářský den v Janských Lázních nebo soutěž o nejlepší Krkonošskou polévku v Malé Úpě.

Výstava hub v Salaši

Za květy chřibských lesů – houbami – na Salaš

Voňavý houbový guláš, topinka s houbovými toasty, grilované brambory s houbami, houbová polévka a bochánky, ale i další speciality z jedlých hub můžete ochutnat o víkendu, pokud se vydáte do sportovního areálu na Salaši.