/VIDEO, FOTOGALERIE/ Farma Bláto nedaleko Uhlířských Janovic se v sobotu 17. května proměnila v kulisu jako vystřiženou z westernového filmu. Návštěvníci se tam sjeli na oblíbenou akci Kotlíky na Blátě, kde se soutěžilo o nejlepší polévku z kotlíku. Téma letošního ročníku bylo jasné – Divoký západ. A tomu odpovídaly i kostýmy kuchařských týmů.
Naše gastrotoulky tentokrát míří na známou dálnici D1, konkrétně na úsek mezi Olomoucí a Ostravou. Na zhruba 70 kilometrech se tu kulinářsky vyplatí zastavit jen na jediném místě – u Motorestu Čenda, který najdete nedaleko Olomouce ve směru do ocelového srdce republiky. Na jejich vyhlášenou polévku sem pravidelně zajíždějí i známé tváře, jako je Petr Nárožný nebo Alexej Pyško.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Své kolegy, sousedy a přátele mohou tento týden sledovat obyvatelé Libereckého kraje v televizi. Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno! se totiž odehrává tento týden v libereckém regionu. U stolu se tentokrát sešli tři ženy a dva muži. Všichni soutěžící budou bojovat o lákavou výhru v podobě 60 tisíc korun, dalších 10 tisíc korun je ve hře v diváckém hlasování.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Revoluci ve stravování způsobilo otevření nové kladenské Obědárny v ulici Milady Horákové nedaleko hlavního kladenského nádraží. Jak zjistil Kladenský deník, podnik, který zahájil provoz počátkem března, dokázal za jediný měsíc přitáhnout stovky strávníků.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Dvanáct soutěžních týmů změřilo v sobotu 12. dubna své síly a v areálu Letního kina Tuchlovice se pokusily uvařit tu nejlepší polévku. Návštěvníci si kromě skvělých polévek a živé hudby užívali také krásné počasí. Polévkové klání se v Tuchlovicích uskutečnilo již podruhé.
Naše gurmánská výprava po českých dálnicích nás tentokrát zavedla do kraje pod legendární horou Říp. A kdyby na její vrchol právě teď vystoupil praotec Čech, asi by si tentokrát odpustil slavné zvolání o zemi zaslíbené, oplývající mlékem a strdím. Při pohledu na dálnici směřující z Prahy na severoseverozápad přes Lovosice a Ústí nad Labem až k hranicím s Německem, kde plynule přechází v německou A17, by ho totiž spíše napadlo, že jde o gastronomickou pustinu…
Z pivovaru přivezli na gastronomický festival v Písku nejen pěnivý mok, ale i polévku podle rodinného receptu. A na kolik jedna porce polévky mohla na festivalu vyjít? Zpravidla 60 až 80 korun.
Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, nebo špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží a holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo v Poděbradech.
/FOTO, VIDEO/ Poté, co ve středu Nymburský deník informoval o novém bistru v Poděbradech, strhla se doslova mela. Nápor strávníků způsobil, že bistro Dalu na stojáka mělo po oba dny ještě před polednem vyprodána veškerá uvařená jídla a muselo vždy předčasně zavřít. „Od pátku začínáme vařit dvojnásobné množství porcí. Děkujeme za velký zájem a zároveň se omlouváme těm, na které se ve středu a čtvrtek nedostalo,“ řekla provozovatelka bistra a kuchařka v jedné osobě Daniela Gvizdová.
/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Phở 34, Phở Viet, Phở 81, Viet Hung a takhle bychom mohli pokračovat. V Ústí nad Labem jako houby po dešti rostou vietnamská bistra, která zaplňují nejen centrum města, naleznete je i na Bukově, v Trmicích, na Severní Terase či na Střekově. Proč jsou tak populární a za kolik se v nich dnes najíte? Co Ústečanům nejvíce chutná a jak se na bistra dívají majitelé „běžných“ restaurací?
Lákavé vůně, živá hudba, dobrá nálada, spokojení strávníci a pokladna naplněná nad očekávání. Tak to v pátek vypadalo v Masné ulici v Českém Krumlově. V rámci již pátého ročníku dobročinné akce Polévka, která pomáhá se podařilo vybrat rekordní částku přes 105 tisíc korun.
Výbornou baštu a dobrý pocit navrch si užijete, pokud v pátek vyrazíte poobědvat do Masné ulice v Českém Krumlově. Podávat se tu budou už tradiční polévky, které pomáhají. Koupí každé z nich přispějete na fungování dobrovolníků, kteří v Krumlově pracují se seniory, dětmi nebo lidmi s postižením.
Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.
Tento víkend přinese na jihu Moravy řadu akcí. Plesy v Kuřimi, Blansku, Břeclavi i Drnovicích slibují tanec, hudbu i bohatou tombolu. Milovníci historie dopravy se rozloučí s legendárními trolejbusy v Brně, zatímco nadšenci do deskových her a fantasy zavítají na BozaCon v Boskovicích. Vinari potěší chuťové pohárky na Josefských koštech v Kyjově a Rakšicích, milovníci retra si užijí diskotéku v Charvátské Nové Vsi. A pokud dáváte přednost tradiční kuchyni, zajděte do Veselí nad Moravou na festival polévek.
/SEZNAM MÍST/ Dobře se najíst a zároveň příliš nezatížit peněženku. Takový cíl má řada lidí v Brně v době oběda. Přestože se ceny poledních menu neustále zvyšují, stále se najdou místa, kde lidé za obědovou porci s polévkou neutratí víc než 115 korun. Redakce Brněnského deníku Rovnost zmapovala podniky s nízkými cenami v Brně.
Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku lze i v době rostoucích cen najít místa, kde se dobře a levně najíst. Místní podniky nabízejí tradiční českou i jinou kuchyni za příznivé ceny. Ceny obědů se pohybují od 110 do 195 korun.
Najíst se dobře a levně? Jedním z míst na Rokycansku, kde je to možné, je Mustang Restaurace Břasy. Největším hitem na jídelním lístku je Rozlítaný ptáček. Nabízejí ho v menu i s polévkou za 139 korun.
Ve Vizovicích na Zlínsku se bude soutěžit o nejlepší polévku kyselici. Kulturní centrum Vizovice připravilo na pátek 7. března soutěž nazvanou Gajdy a zelé, živobytí celé! Uskuteční se 13. rokem, nebude chybět kulturní program, sdělil ČTK zástupce vizovické radnice Jiří Žůrek.
Davy lidí zaplnily v sobotu prostějovský rynk. Na náměstí T. G. Masaryka se slavil masopust. Obnovená tradice lidové veselice se líbí. Podívat se na porcování čuníka, zazpívat a zatančit si, to je pro padesátitisícové město událost.
Městské Vepřové hody provoněly v sobotu Palackého náměstí ve Slavkově u Brna. Zájemce přilákal tradiční prodej uzenin, zabijačkových specialit, černé polévky a domácích dobrot z udírny ze Zámecké restaurace.
Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.
Najíst se dobře a levně. V Humpolci je možné i v době rostoucích cen najít restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Dokonce si mohou z podniků vybírat. Kdo není náročný, zajde si například do vyhlášené jídelny. V nabídce jsou i další osvědčené restaurace, které vám doporučí místní obyvatelé.
Padesát osm - přesně tolik vzorků letos milovníci pěstitelských destilátů přihlásili do tradičního Martínkovického koštu. Suchý únor, tedy měsíc bez jediné kapky alkoholu v obci pod Broumovskými stěnami prostě držet nemohou, i kdyby chtěli. Zdejší košt domácích pálenek se konal už po 17. ve zdejším kulturním domě a porotci i příchozí návštěvníci posuzovali pálenky ve čtyřech kategoriích - slivovice, hruškovice, jablkovice a směsky.
Množství soli v polévkách, které loni vařily jihomoravské školní jídelny, ve většině případů nevyhovovalo. Ze 135 měření hygieniků bylo v pořádku osmnáct vzorků, jednašedesát obsahovalo zvýšené množství soli a šestapadesát vysoké množství.
I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Strávníci si dokonce mohou vybrat z několika hlavních jídel. Podle ekonoma si mohou držet nižší ceny hlavně podniky, které mají větší příliv zákazníků. Někde ale dbají na kvalitní potraviny a regionální produkty a ceny značně zvedají.
Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.
Kuře na paprice, vepřový závitek se šunkou a vejcem, dukátové buchtičky se šodó, vepřová pečeně s nádivkou a polévka ze zelených fazolek. Všechny tyto pokrmy, které uplynulou středu nabízela strávníkům náchodská závodní jídelna Rubena, přijel ochutnat a zhodnotit známý český youtuber Starej Fotr. A jak mu šmakovala polévka za 12 a hlavní jídla za zhruba 118 korun?
Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.
Řeřichou si lidé svůj jídelníček zpestřovali odnepaměti a její příjemnou trochu štiplavou chuť, připomínající ředkvičky, mají rádi i dnes. V posledních letech si získala velkou oblibu mezi stoupenci detoxikačních kúr, protože pro své všestranné účinky je ideální do očistné diety. Rozhodně by ji však neměli opomíjet starší lidé. Obsahuje totiž živiny, které podpoří jejich zdraví a pomohou jim s ochranou proti vážným chorobám.
Každý den běžte na hodinu rychlou chůzí ven, zařaďte do svého jídelníčku polévky a zahřívací koření, ráno zahajte sklenicí teplé vody s citronem a co nejčastěji si dopřejte satsang. To je zhruba návod, jak přežít zimu bez nemoci a nachlazení.
V sobotu 28. prosince se konala v přísálí kláštera v Tasovicích obecní zabíjačka. Příchozí se setkali nad masitými specialitami. Ke koupi byla zabijačková polévka, tlačenka, jitrnice, jelita, usmažené byly i čerstvé řízky.
/FOTO, VIDEO/ Charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté spojuje na Štědrý den Boskovice na Blanensku už bezmála třicet let. Za porci teplé polévky příchozí přispívají do kasičky nebo na transparentní účet. Vybrané peníze pak putují na podporu hendikepovaných nebo nemocných dětí v regionu a také rodin v nouzi. Loni takto organizátoři vybrali rekordních sto dvacet tisíc korun.
Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Firma Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru metropole, letos uvařila asi 2000 porcí tohoto štědrovečerního pokrmu. Rozlévání rybí polévky je na Staroměstském náměstí tradiční sváteční akcí. Už v 10:30 se do fronty na polévku řadily desítky zájemců.
Čočková polévka s párkem a chlebem, svařák a nealkoholický punč - taková byla nabídka dočasného „výdejního okénka", v němž v pátek 20. prosince dopoledne před náchodskou radnicí se sběračkou v ruce obsluhovalo místní občany vedení města.
Zpestřit si chladné zimní dny kávou, která bude mít novou a zajímavou chuť, není určitě na škodu. Zkuste přidat do vašeho oblíbeného nápoje muškátový oříšek. Silné koření v kávě nejen dobře chutná, ale pomáhá i proti úzkosti a stresu. Muškátový oříšek má navíc také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Rok se sešel s rokem a tradiční Zabijačkové dopoledne s hudbou opět roztančí Plumlov. Vepřové hody spojené s degustační soutěží Pálenka roku je vždy provázena nadstandardní a přátelskou atmosférou.
/FOTOGALERIE/ Anděl s čertem stojí stejně. Hláška se nese frontou, která se táhne podél chodníku na Masarykově náměstí ve Znojmě. Lidé se těší na vepřové hody, které si připraví doma, horkou polévku nebo řízek si mohou dát hned. Zatímco čekají na zabijačkové speciality, ochutnávají škvarky a poslouchají country kapelu, která hraje opodál. Tradiční akce je již několik let součástí Znojemského adventu.
Tradiční rozlévání adventní dýňové polévky zpestřilo vánoční trhy na libereckém náměstí první prosincový pátek. A opět se na horkou polévku, kterou nalévali do připravených misek, stála fronta. Cílem akce bylo zpříjemnit lidem adventní čas a také pomoci potřebným, kteří si mohli dopřát jídlo na zahřátí. Naběračky se chopila náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martina Teplá, dýňová semínka do polévky nabízel ředitel komunitního centra Kontakt Michael Dufek.
/FOTOGALERIE, ANKETA/ Na adventních trzích na mělnickém náměstí Míru mohou návštěvníci během následujících tří víkendů nakupovat u desítek stánků. A vedle sváteční atmosféry a vánočních nákupů je tam lákají i vůně různých dobrot. Jaké jsou letošní ceny?
Rekordních sto dvacet tisíc korun. Tolik v loňském roce vynesla charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích na Blanensku. Čtyři sta litrů bramboračky od Milana Plesky zmizelo na Štědrý dne na Masarykově náměstí během hodiny jako pára nad hrncem. Organizátoři z této sumy podpořili rodinu dívky s atypickým autismem a závažnou epilepsií.
Mostečané ukázali své velké srdce při předvánoční charitativní akci na podporu místního hospice. Prodej polévek připravených místními restauracemi vynesl úctyhodných 50 tisíc korun, které poputují na péči o nevyléčitelně nemocné pacienty.
/ROZHOVOR/ Kam na oběd v pracovní den? Mezi vyhlášené podniky na Blanensku patří Jídelna pod Chlumem v Bořitově. Tam od pondělí do pátku mezi desátou a jednou odpoledne vládnou za sporáky nebo u výdejního pultu Zita Řídká s manželem Tomášem a jejich kolegové. Rodinný podnik má stálou klientelu. Nejen mezi místními, ale také v širším okolí.
Nevíte, co dělat o víkendu? Kam zajít za kulturou, nebo na společenskou akci, nebo se prostě jen tak pobavit? Zkuste naše tipy na akce od pátku 29. listopadu do pondělí 2. prosince na Mostecku a v okolí.
Tradiční rozsvícení vánočního stromu v Mostě letos doprovodí charitativní akce s názvem Polévka pro hospic. Návštěvníci budou moci v neděli 1. prosince spojit příjemné s užitečným – zahřát se polévkou a zároveň podpořit místní hospicovou péči.
Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.
"Dámy a pánové, máte tři hodiny na to, abyste uvařili vítěznou zelňačku. Připravit se, pozor, teď!“ - Své umění připravit jedinečnou polévku změřily v sobotu ve Velkých Bílovicích týmy nejrůznějších profesí. Tradiční soutěž ve vaření zelňačky přilákala davy návštěvníků.
V Mostě se chystá charitativní akce, která spojí adventní atmosféru s pomocí potřebným. V rámci slavnostního rozsvícení vánočního stromu se uskuteční výzva Polévka pro Hospic v Mostě.
Osm vzorků polévek v osmi různých jídelnách na základních a v mateřských školách v Břeclavi analyzovali v minulých týdnech hygienici. Využívali k tomu speciální přístroj, který měří okamžitou koncentraci soli a ukáže ji v procentech.