Ano, podzim, který vytváří v přírodě ty úchvatné barevné scénárie, mám nejraději. Každé ráno jsem se vždy nejdříve podívala z okna a viděla, jak se obarvují listy - začínají být oranžové, žluté, hnědé a dokonce některé i červené. Ovšem už několik dní je to i u nás jiné, napadl první sníh a já ho každé ráno odmetám z chodníku a snažím se chodit daleko víc opatrněji. Proto se velmi ráda, ještě několika slovy a snímky, vrátím k té utichlé krajině, kterou jsem často viděla jak při své kratší procházce nebo z okna autobusu.
Náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou se o první adventní neděli ponořilo do vánoční atmosféry. Zlatým hřebem programu bylo slavnostní rozsvícení vánočního stromu, kterého se letos ujal čtrnáctiletý Oliver. Vyhrál totiž slosování dopisů Ježíškovi – do svého napsal jediné přání: obleček pro kočku Zdenu.
/VIDEO, FOTKY/ Velké Bílovice mají za sebou 14. ročník tradiční a oblíbené soutěže ve vaření zelňačky. Na parkovišti před Kulturním domem se v sobotu 22. listopadu potkalo 23 týmů, které od rána roztápěly kotle a ladily recepty. Zástupy návštěvníků ochutnávaly desítky variant po šedesáti korunách za dvě deci polévky. Podívejte se na video a na spoustu fotek.
Jak slíbil, tak koná. Končící provozovatel Bistra U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela, chystá velkolepou rozlučku s věrnými zákazníky. V sobotu se v občerstvení v oblíbeném městském lesoparku uskuteční tradiční zabijačka. Poslední pivo se načepuje o den později, kdy se koná Dotočná.
Bistro u Volejníků v Ostroměři, nenápadně ukryté na staré silnici číslo 35, se stalo oblíbeným cílem milovníků poctivé kuchyně. Rodinná atmosféra a vyhlášená dršťková polévka za příznivou cenu lákají návštěvníky z širokého okolí. Objevte další domácí speciality, které činí toto bistro jedinečným.
Spor o večeři přerostl ve vraždu. Manželka odmítla uvařit muži polévku, ten ji za to ubodal a následně se pokusil ji stáhnout z kůže. K činu se po několika dnech dobrovolně přiznal.
/VIDEA, FOTOGALERIE/ Hotový boom zažilo na jaře nové poděbradské bistro, které láká na tradiční česká jídla za velmi nízké ceny. Jeho provozovatelka Daniela Gvizdová po půl roce zažívá mírný propad zájmu, nicméně ji to motivuje k rozšíření nabídky služeb. A to stále při jinde nevídaných cenách často i pod sto korun za hlavní jídlo.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Řeznictví U Jorgose v Krnově opět láká zákazníky na zabíjačkovou polévku, známou jako prdelačka. Po rekonstrukci způsobené loňskou povodní se tradiční prodej na ulici vrací, což přitahuje věrné zákazníky i kolemjdoucí.
Tři vesnické hospody provozuje na Rokycansku Michaela Andršová. Loni v červnu otevřela po letech obecní hospůdku ve Vejvanově. Od letošního března má v nájmu hostinec Na Vršíčku v Litohlavech a do třetice v létě převzala hospodu v Plískově. V Litohlavech si lidé oblíbili burger víkendy. Do Vejvanova nově jezdí na obědy a v nabídce jsou i teplé snídaně.
Policie se zabývá incidentem, ke kterému došlo v jedné z mateřských škol v Jablonci nad Nisou. Personál údajně na jedno z dětí omylem vylil horkou polévku. Ve školce následně zasahovala i záchranná služba.
Před vyhlášeným krámkem na náměstí Minoritů v centru Krnova bylo od úterního rána nezvykle rušno. Nebylo se příliš co divit. Tradiční Řeznictví U Jorgose totiž po více než tříměsíční provozní odstávce, během které majitelé prodejnu kompletně zrekonstruovali, znovu otevřelo. S otevřením podniku se vrátí i tradiční venkovní polévky.
Voda, která zbyde po vaření brambor, může být praktickým a ekologickým pomocníkem, který se dá využít pro zdraví, při vaření i pro úklid v kuchyni či koupelně. Voda z brambor prý dokonce může pomoci s kocovinou.
Umělecký směr pop-art pronikl do libereckých ulic. Jeho nejznámější představil, americký výtvarník Andy Warhol, zdobí jeden z domů v městě pod Ještědem. A nechybí ani ikonická Campbellova polévka.
Tučnou pokutu musí zaplatit rodiče dvou čínských teenagerů, kteří se v restauraci vymočili do hrnce s polévkou a poté svůj opilecký čin sdíleli na sociálních sítích.
Jedna lžíce české kulajdy, druhá plná indonéského soto ayam a třetí s francouzskou bujabézou – takový mix chutí čeká na návštěvníky Festivalu polévky, který se po dvouleté pauze vrací do Plzně.
O víkendu bude na Plzeňsku na výběr z mnoha akcí. Tou největší bude velká show Plzeň v záři na náměstí Republiky, na nádvoří Prazdroje se vrací Festival polévky, už v sobotu se konají krajské dožínky v Manětíně. V Borském parku v Plzni se uskuteční oblíbený Psí den, v Letkově zvou na oslavy 700 let obce, ve Spáleném Poříčí na Městskou slavnost, v Chotíkově na pouť. Centrum pobytových a terénních sociálních služeb ve Zbůchu bude možné podpořit při festivalu Hudba je lék a v Heřmanově Huti se pobavit při koncertech několika revivalových kapel. V naší nabídce je toho ale víc.
Zbyl vám po nedělním obědu kuřecí vývar? Uvařte z něj k pondělní večeři vynikající krémovou polévku se špenátem. Je snadná, rychlá, a když ji budete podávat s nasekanými bylinkami a čerstvým kváskovým chlebem nebo česnekovými krutonky, potěšíte celou rodinu.
Houby nejsou jediným důvodem, proč se v těchto dnech vydat do lesa. Na většině území se to hemží i borůvkami, což dokazuje i pětačtyřicetiletá paní Jana K., která se redakci Deníku ozvala z Jizerských hor. S technikou nazvanou „drobenka“, jich nasbírá i litr do hodiny. Jednoduchou metodu by ráda ukázala všem, kteří doposud sbírají oblíbené lesní plody jen palcem a ukazováčkem. „I vy můžete kráčet z lesa s několika litry borůvek za jedno odpoledne,“ vzkazuje.
Aby česnek vydržel dlouho čerstvý, je potřeba ho kvalitně uskladnit. Jako ideální uskladnění česneku se jeví zamrazit ho. Nevyschne vám, nezačne klíčit, plesnivět ani hnít. A to po dobu až jednoho roku. Existuje pět hlavních způsobů, jak česnek zamrazit.
Na příznivý poměr cena - výkon vsadili sourozenci Gažikovi, kteří před rokem otevřeli jídelnu na náměstí v Plané na Tachovsku. Ve zrenovovaném prostoru s historickými klenbami nabízejí tři druhy jídel a polévku. V době oběda je možné vidět před provozovnou frontu strávníků. Nejdelší bývá, když jsou na jídelníčku řízky s bramborovým salátem.
Do kontrol školních jídelen napříč celým krajem a i na Prostějovsku se pustili pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci. Zjistili, že téměř všechny „testované“ polévky obsahovaly zvýšené množství soli. Mnohem lépe dopadly kontroly slazených nápojů.
Do kontrol školních jídelen se pustili pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci. Zjistili, že téměř všechny „testované“ polévky obsahovaly zvýšené množství soli. Mnohem lépe dopadly kontroly slazených nápojů.
Proč je dobré, nasušit si rajčata? Sušená rajčata mají intenzivní chuť a naložená do oleje s bylinkami a kořením jsou skvělá. Pokud si je uděláte sami, budou i výrazně levnější než ta ze sklenice v obchodě. Se sušičkou je to snadné a za šest až osm hodin budete mít domácí sušená rajčata hotová.
Když se na zahradě zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. V tropických vedrech může rozpálené tělo ochladit mísa studené polévky, která zasytí a osvěží zároveň.
Když se na zahradě zadaří a okurky rostou jako o závod, je vystaráno. V tropických vedrech může rozpálené tělo ochladit mísa studené polévky, která zasytí a osvěží zároveň.
/FOTO, VIDEO/ Své kolegy, sousedy a přátele mohou tento týden sledovat obyvatelé Ústeckého kraje v televizi. Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno! se totiž odehrává tento týden v severních Čechách. U stolu se tentokrát sešli tři ženy a dva muži. Všichni soutěžící budou bojovat o lákavou výhru v podobě 60 tisíc korun, dalších 10 tisíc korun je ve hře v diváckém hlasování.
Vojenský guláš, masové špízy a kuličky, chlebové či zelné placky, polévky i štrúdl provoní v sobotu 31. května nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO). Dobroty, které tam budou návštěvníci ochutnávat, jim kuchaři připraví pod širým nebem. První ročník festivalu vojenských kuchyní nabídne pokrmy, které vařily armády od dob antiky až do 20. století.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Farma Bláto nedaleko Uhlířských Janovic se v sobotu 17. května proměnila v kulisu jako vystřiženou z westernového filmu. Návštěvníci se tam sjeli na oblíbenou akci Kotlíky na Blátě, kde se soutěžilo o nejlepší polévku z kotlíku. Téma letošního ročníku bylo jasné – Divoký západ. A tomu odpovídaly i kostýmy kuchařských týmů.
Naše gastrotoulky tentokrát míří na známou dálnici D1, konkrétně na úsek mezi Olomoucí a Ostravou. Na zhruba 70 kilometrech se tu kulinářsky vyplatí zastavit jen na jediném místě – u Motorestu Čenda, který najdete nedaleko Olomouce ve směru do ocelového srdce republiky. Na jejich vyhlášenou polévku sem pravidelně zajíždějí i známé tváře, jako je Petr Nárožný nebo Alexej Pyško.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Své kolegy, sousedy a přátele mohou tento týden sledovat obyvatelé Libereckého kraje v televizi. Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno! se totiž odehrává tento týden v libereckém regionu. U stolu se tentokrát sešli tři ženy a dva muži. Všichni soutěžící budou bojovat o lákavou výhru v podobě 60 tisíc korun, dalších 10 tisíc korun je ve hře v diváckém hlasování.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Revoluci ve stravování způsobilo otevření nové kladenské Obědárny v ulici Milady Horákové nedaleko hlavního kladenského nádraží. Jak zjistil Kladenský deník, podnik, který zahájil provoz počátkem března, dokázal za jediný měsíc přitáhnout stovky strávníků.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Dvanáct soutěžních týmů změřilo v sobotu 12. dubna své síly a v areálu Letního kina Tuchlovice se pokusily uvařit tu nejlepší polévku. Návštěvníci si kromě skvělých polévek a živé hudby užívali také krásné počasí. Polévkové klání se v Tuchlovicích uskutečnilo již podruhé.
Naše gurmánská výprava po českých dálnicích nás tentokrát zavedla do kraje pod legendární horou Říp. A kdyby na její vrchol právě teď vystoupil praotec Čech, asi by si tentokrát odpustil slavné zvolání o zemi zaslíbené, oplývající mlékem a strdím. Při pohledu na dálnici směřující z Prahy na severoseverozápad přes Lovosice a Ústí nad Labem až k hranicím s Německem, kde plynule přechází v německou A17, by ho totiž spíše napadlo, že jde o gastronomickou pustinu…
Z pivovaru přivezli na gastronomický festival v Písku nejen pěnivý mok, ale i polévku podle rodinného receptu. A na kolik jedna porce polévky mohla na festivalu vyjít? Zpravidla 60 až 80 korun.
Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, nebo špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží a holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo v Poděbradech.
/FOTO, VIDEO/ Poté, co ve středu Nymburský deník informoval o novém bistru v Poděbradech, strhla se doslova mela. Nápor strávníků způsobil, že bistro Dalu na stojáka mělo po oba dny ještě před polednem vyprodána veškerá uvařená jídla a muselo vždy předčasně zavřít. „Od pátku začínáme vařit dvojnásobné množství porcí. Děkujeme za velký zájem a zároveň se omlouváme těm, na které se ve středu a čtvrtek nedostalo,“ řekla provozovatelka bistra a kuchařka v jedné osobě Daniela Gvizdová.
/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Phở 34, Phở Viet, Phở 81, Viet Hung a takhle bychom mohli pokračovat. V Ústí nad Labem jako houby po dešti rostou vietnamská bistra, která zaplňují nejen centrum města, naleznete je i na Bukově, v Trmicích, na Severní Terase či na Střekově. Proč jsou tak populární a za kolik se v nich dnes najíte? Co Ústečanům nejvíce chutná a jak se na bistra dívají majitelé „běžných“ restaurací?
Lákavé vůně, živá hudba, dobrá nálada, spokojení strávníci a pokladna naplněná nad očekávání. Tak to v pátek vypadalo v Masné ulici v Českém Krumlově. V rámci již pátého ročníku dobročinné akce Polévka, která pomáhá se podařilo vybrat rekordní částku přes 105 tisíc korun.
Výbornou baštu a dobrý pocit navrch si užijete, pokud v pátek vyrazíte poobědvat do Masné ulice v Českém Krumlově. Podávat se tu budou už tradiční polévky, které pomáhají. Koupí každé z nich přispějete na fungování dobrovolníků, kteří v Krumlově pracují se seniory, dětmi nebo lidmi s postižením.
Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.
Tento víkend přinese na jihu Moravy řadu akcí. Plesy v Kuřimi, Blansku, Břeclavi i Drnovicích slibují tanec, hudbu i bohatou tombolu. Milovníci historie dopravy se rozloučí s legendárními trolejbusy v Brně, zatímco nadšenci do deskových her a fantasy zavítají na BozaCon v Boskovicích. Vinari potěší chuťové pohárky na Josefských koštech v Kyjově a Rakšicích, milovníci retra si užijí diskotéku v Charvátské Nové Vsi. A pokud dáváte přednost tradiční kuchyni, zajděte do Veselí nad Moravou na festival polévek.
/SEZNAM MÍST/ Dobře se najíst a zároveň příliš nezatížit peněženku. Takový cíl má řada lidí v Brně v době oběda. Přestože se ceny poledních menu neustále zvyšují, stále se najdou místa, kde lidé za obědovou porci s polévkou neutratí víc než 115 korun. Redakce Brněnského deníku Rovnost zmapovala podniky s nízkými cenami v Brně.
Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku lze i v době rostoucích cen najít místa, kde se dobře a levně najíst. Místní podniky nabízejí tradiční českou i jinou kuchyni za příznivé ceny. Ceny obědů se pohybují od 110 do 195 korun.
Najíst se dobře a levně? Jedním z míst na Rokycansku, kde je to možné, je Mustang Restaurace Břasy. Největším hitem na jídelním lístku je Rozlítaný ptáček. Nabízejí ho v menu i s polévkou za 139 korun.
Ve Vizovicích na Zlínsku se bude soutěžit o nejlepší polévku kyselici. Kulturní centrum Vizovice připravilo na pátek 7. března soutěž nazvanou Gajdy a zelé, živobytí celé! Uskuteční se 13. rokem, nebude chybět kulturní program, sdělil ČTK zástupce vizovické radnice Jiří Žůrek.
Davy lidí zaplnily v sobotu prostějovský rynk. Na náměstí T. G. Masaryka se slavil masopust. Obnovená tradice lidové veselice se líbí. Podívat se na porcování čuníka, zazpívat a zatančit si, to je pro padesátitisícové město událost.
Městské Vepřové hody provoněly v sobotu Palackého náměstí ve Slavkově u Brna. Zájemce přilákal tradiční prodej uzenin, zabijačkových specialit, černé polévky a domácích dobrot z udírny ze Zámecké restaurace.
Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.
Najíst se dobře a levně. V Humpolci je možné i v době rostoucích cen najít restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Dokonce si mohou z podniků vybírat. Kdo není náročný, zajde si například do vyhlášené jídelny. V nabídce jsou i další osvědčené restaurace, které vám doporučí místní obyvatelé.