Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Z akce Kotlíky na Blátě.

Kovbojové a indiáni vařili polévky na Farmě Bláto. Nejlepší byl boršč

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Farma Bláto nedaleko Uhlířských Janovic se v sobotu 17. května proměnila v kulisu jako vystřiženou z westernového filmu. Návštěvníci se tam sjeli na oblíbenou akci Kotlíky na Blátě, kde se soutěžilo o nejlepší polévku z kotlíku. Téma letošního ročníku bylo jasné – Divoký západ. A tomu odpovídaly i kostýmy kuchařských týmů.

Motorest Čenda.

Husí játra i sekyrková polévka. Motorest Čenda na D1 u Olomouce láká i celebrity

Naše gastrotoulky tentokrát míří na známou dálnici D1, konkrétně na úsek mezi Olomoucí a Ostravou. Na zhruba 70 kilometrech se tu kulinářsky vyplatí zastavit jen na jediném místě – u Motorestu Čenda, který najdete nedaleko Olomouce ve směru do ocelového srdce republiky. Na jejich vyhlášenou polévku sem pravidelně zajíždějí i známé tváře, jako je Petr Nárožný nebo Alexej Pyško.

Prostřeno! v Libereckém kraji.

Vařečky řinčí, hrnce bublají! Liberecko zažívá kulinářskou bitvu o tisíce

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Své kolegy, sousedy a přátele mohou tento týden sledovat obyvatelé Libereckého kraje v televizi. Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno! se totiž odehrává tento týden v libereckém regionu. U stolu se tentokrát sešli tři ženy a dva muži. Všichni soutěžící budou bojovat o lákavou výhru v podobě 60 tisíc korun, dalších 10 tisíc korun je ve hře v diváckém hlasování.

Do husté polévky má polévka Bobiči v Bageterie Boulevard hodně daleko

D8 jako gastronomická poušť: Jediná zastávka v Siřejovicích moc nepřesvědčila

Naše gurmánská výprava po českých dálnicích nás tentokrát zavedla do kraje pod legendární horou Říp. A kdyby na její vrchol právě teď vystoupil praotec Čech, asi by si tentokrát odpustil slavné zvolání o zemi zaslíbené, oplývající mlékem a strdím. Při pohledu na dálnici směřující z Prahy na severoseverozápad přes Lovosice a Ústí nad Labem až k hranicím s Německem, kde plynule přechází v německou A17, by ho totiž spíše napadlo, že jde o gastronomickou pustinu…

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny

Hlavní jídlo pod stovku, polévka za 35. Bistro v Poděbradech šokuje svými cenami

Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, nebo špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží a holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo v Poděbradech.

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny.

Vyprodáno. Poděbradské bistro zažilo nápor strávníků. Začne vařit dvakrát tolik

/FOTO, VIDEO/ Poté, co ve středu Nymburský deník informoval o novém bistru v Poděbradech, strhla se doslova mela. Nápor strávníků způsobil, že bistro Dalu na stojáka mělo po oba dny ještě před polednem vyprodána veškerá uvařená jídla a muselo vždy předčasně zavřít. „Od pátku začínáme vařit dvojnásobné množství porcí. Děkujeme za velký zájem a zároveň se omlouváme těm, na které se ve středu a čtvrtek nedostalo,“ řekla provozovatelka bistra a kuchařka v jedné osobě Daniela Gvizdová.

Výprodej hotových jídel v Mělníku.

Ceny jako před dvaceti lety: Levné hotovky ze stánku v Mělníku jdou na dračku

/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.

Fóčko a kuřecí maso letí nejvíc. S vietnamskými bistry se v Ústí roztrhl pytel

Phóčko a kuřecí maso letí nejvíc. S vietnamskými bistry se v Ústí roztrhl pytel

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Phở 34, Phở Viet, Phở 81, Viet Hung a takhle bychom mohli pokračovat. V Ústí nad Labem jako houby po dešti rostou vietnamská bistra, která zaplňují nejen centrum města, naleznete je i na Bukově, v Trmicích, na Severní Terase či na Střekově. Proč jsou tak populární a za kolik se v nich dnes najíte? Co Ústečanům nejvíce chutná a jak se na bistra dívají majitelé „běžných“ restaurací?

Dobročinná akce Polévka, která pomáhá sklidila v předchozích letech v Českém Krumlově velký úspěch.

Co k pátečnímu obědu? S dobročinnými polévkami v Masné nešlápnete vedle

Výbornou baštu a dobrý pocit navrch si užijete, pokud v pátek vyrazíte poobědvat do Masné ulice v Českém Krumlově. Podávat se tu budou už tradiční polévky, které pomáhají. Koupí každé z nich přispějete na fungování dobrovolníků, kteří v Krumlově pracují se seniory, dětmi nebo lidmi s postižením.

Vyplatí se koupit celé kuře a naporcovat? Nebo je výhodnější jednotlivé části nakoupit zvlášť. Deník přináší tipy, jak ušetřit.

Kilo prsních řízků jen za 50 korun. Zkusili jsme, zda se vyplatí naporcovat kuře

Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.

52. ročník Josefského koštu vína v Kyjově.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Láká výstava vín v Kyjově i ochutnávka polévek

Tento víkend přinese na jihu Moravy řadu akcí. Plesy v Kuřimi, Blansku, Břeclavi i Drnovicích slibují tanec, hudbu i bohatou tombolu. Milovníci historie dopravy se rozloučí s legendárními trolejbusy v Brně, zatímco nadšenci do deskových her a fantasy zavítají na BozaCon v Boskovicích. Vinari potěší chuťové pohárky na Josefských koštech v Kyjově a Rakšicích, milovníci retra si užijí diskotéku v Charvátské Nové Vsi. A pokud dáváte přednost tradiční kuchyni, zajděte do Veselí nad Moravou na festival polévek. 

Ilustrační foto.

Ve Vizovicích se bude soutěžit o nejlepší polévku kyselici

Ve Vizovicích na Zlínsku se bude soutěžit o nejlepší polévku kyselici. Kulturní centrum Vizovice připravilo na pátek 7. března soutěž nazvanou Gajdy a zelé, živobytí celé! Uskuteční se 13. rokem, nebude chybět kulturní program, sdělil ČTK zástupce vizovické radnice Jiří Žůrek.

Houbová polévka

Houbová polévka chutná a voní

Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.

Restaurace v Humpolci. Papas Garden

Oběd v Humpolci nezruinuje. Místní doporučují osvědčené restaurace

Najíst se dobře a levně. V Humpolci je možné i v době rostoucích cen najít restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Dokonce si mohou z podniků vybírat. Kdo není náročný, zajde si například do vyhlášené jídelny. V nabídce jsou i další osvědčené restaurace, které vám doporučí místní obyvatelé. 

Tradiční výzvu pořadatelů Martínkovického koštu letos opět vyslyšely desítky milovníků pěstitelských destilátů.

VIDEO: Suchý únor v Martínkovicích neplatí. Na koštu pálenek chutnali 58 vzorků

Padesát osm - přesně tolik vzorků letos milovníci pěstitelských destilátů přihlásili do tradičního Martínkovického koštu. Suchý únor, tedy měsíc bez jediné kapky alkoholu v obci pod Broumovskými stěnami prostě držet nemohou, i kdyby chtěli. Zdejší košt domácích pálenek se konal už po 17. ve zdejším kulturním domě a porotci i příchozí návštěvníci posuzovali pálenky ve čtyřech kategoriích - slivovice, hruškovice, jablkovice a směsky.

Podle ekonoma mohou restaurace snížit marže a i kvalitní jídlo mohou prodávat pro strávníky za rozumnou cenu. Ilustrační foto.

Oběd za méně než dvě stovky je v Brodě stále realitou, podívejte se

I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Strávníci si dokonce mohou vybrat z několika hlavních jídel. Podle ekonoma si mohou držet nižší ceny hlavně podniky, které mají větší příliv zákazníků. Někde ale dbají na kvalitní potraviny a regionální produkty a ceny značně zvedají.

Kuřecí vývar může být velkým pomocníkem při léčbě chřipky a nachlazení.

Kuřecí vývar vám pomůže vyléčit chřipku. S receptem poradí dva slavní kuchaři

Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.

Známý český youtuber Starej Fotr zavítal do závodní jídelny Rubena v Náchodě.

Retro jídelna Rubena překvapila! Starej Fotr se v Náchodě najedl za pár korun

Kuře na paprice, vepřový závitek se šunkou a vejcem, dukátové buchtičky se šodó, vepřová pečeně s nádivkou a polévka ze zelených fazolek. Všechny tyto pokrmy, které uplynulou středu nabízela strávníkům náchodská závodní jídelna Rubena, přijel ochutnat a zhodnotit známý český youtuber Starej Fotr. A jak mu šmakovala polévka za 12 a hlavní jídla za zhruba 118 korun? 

Polévka z fermentovaných okurek je rozšířená v Polsku, v Litvě a na Ukrajině. Ví se o ní, že je velmi zdravá a prospívá zejména zažívacímu ústrojí.

Polévka plná probiotik. Poláci ji jedí rádi, ale Češi ji skoro neznají

Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.

Nenápadnou rostlinku odborníci označují za vitaminovou bombu a špičkový zdroj důležitých živin.

Nenápadná bylina má ohromující zdravotní účinky. Pro seniory by měla být povinná

Řeřichou si lidé svůj jídelníček zpestřovali odnepaměti a její příjemnou trochu štiplavou chuť, připomínající ředkvičky, mají rádi i dnes. V posledních letech si získala velkou oblibu mezi stoupenci detoxikačních kúr, protože pro své všestranné účinky je ideální do očistné diety. Rozhodně by ji však neměli opomíjet starší lidé. Obsahuje totiž živiny, které podpoří jejich zdraví a pomohou jim s ochranou proti vážným chorobám.

Ilustrační foto.

Pět osvědčených rad, jak přežít zimu bez nemocí

Každý den běžte na hodinu rychlou chůzí ven, zařaďte do svého jídelníčku polévky a zahřívací koření, ráno zahajte sklenicí teplé vody s citronem a co nejčastěji si dopřejte satsang. To je zhruba návod, jak přežít zimu bez nemoci a nachlazení.

Na fazolačku stáli Boskovičtí fronty. Tradici na Štědrý den drží už třicet let.

Na fazolačku stáli Boskovičtí fronty. Tradici na Štědrý den drží třicet let

/FOTO, VIDEO/ Charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté spojuje na Štědrý den Boskovice na Blanensku už bezmála třicet let. Za porci teplé polévky příchozí přispívají do kasičky nebo na transparentní účet. Vybrané peníze pak putují na podporu hendikepovaných nebo nemocných dětí v regionu a také rodin v nouzi. Loni takto organizátoři vybrali rekordních sto dvacet tisíc korun.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) rozdával rybí polévku potřebným a návštěvníkům metropole na Staroměstském náměstí

Vánoční tradice na Staromáku: Primátor rozdával rybí polévku nejen potřebným

Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Firma Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru metropole, letos uvařila asi 2000 porcí tohoto štědrovečerního pokrmu. Rozlévání rybí polévky je na Staroměstském náměstí tradiční sváteční akcí. Už v 10:30 se do fronty na polévku řadily desítky zájemců.

Vyzkoušejte kávu s muškátovým oříškem. Má zajímavou chuť a podpoří vaše zdraví.

Znáte ho v polévce i omáčce, skutečné divy ale udělá ve vaší kávě

Zpestřit si chladné zimní dny kávou, která bude mít novou a zajímavou chuť, není určitě na škodu. Zkuste přidat do vašeho oblíbeného nápoje muškátový oříšek. Silné koření v kávě nejen dobře chutná, ale pomáhá i proti úzkosti a stresu. Muškátový oříšek má navíc také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Prodej zabijačkových specialit je již tradičně součástí Znojemského adventu.

VIDEO: Jitrnice, jelita i škvarky. Na vepřové hody ve Znojmě stáli lidé frontu

/FOTOGALERIE/ Anděl s čertem stojí stejně. Hláška se nese frontou, která se táhne podél chodníku na Masarykově náměstí ve Znojmě. Lidé se těší na vepřové hody, které si připraví doma, horkou polévku nebo řízek si mohou dát hned. Zatímco čekají na zabijačkové speciality, ochutnávají škvarky a poslouchají country kapelu, která hraje opodál. Tradiční akce je již několik let součástí Znojemského adventu.

Tradiční rozlévání adventní polévky na libereckém náměstí.

Jako od maminky! Osmdesát litrů dýňovky skončilo v břichách Liberečanů

Tradiční rozlévání adventní dýňové polévky zpestřilo vánoční trhy na libereckém náměstí první prosincový pátek. A opět se na horkou polévku, kterou nalévali do připravených misek, stála fronta. Cílem akce bylo zpříjemnit lidem adventní čas a také pomoci potřebným, kteří si mohli dopřát jídlo na zahřátí. Naběračky se chopila náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martina Teplá, dýňová semínka do polévky nabízel ředitel komunitního centra Kontakt Michael Dufek.

Rekordní polévka v Boskovicích. Chutná i pomáhá už třetí dekádu. Foto z minulého roku

Rekordní polévka v Boskovicích. Chutná i pomáhá už třetí dekádu

Rekordních sto dvacet tisíc korun. Tolik v loňském roce vynesla charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích na Blanensku. Čtyři sta litrů bramboračky od Milana Plesky zmizelo na Štědrý dne na Masarykově náměstí během hodiny jako pára nad hrncem. Organizátoři z této sumy podpořili rodinu dívky s atypickým autismem a závažnou epilepsií.

Zita Řídká s manželem Tomášem provozují Jídelnu pod Chlumem v Bořitově na Blanensku. Nedávno servírovali filmové menu.

Filmová jídla v Bořitově. Sekyrková polévka a guláš s pěti knedlama slaví úspěch

/ROZHOVOR/ Kam na oběd v pracovní den? Mezi vyhlášené podniky na Blanensku patří Jídelna pod Chlumem v Bořitově. Tam od pondělí do pátku mezi desátou a jednou odpoledne vládnou za sporáky nebo u výdejního pultu Zita Řídká s manželem Tomášem a jejich kolegové. Rodinný podnik má stálou klientelu. Nejen mezi místními, ale také v širším okolí.

Chladné počasí si žádá dobré a zahřívací jídlo. Jaké chutě uspokojí v tomto čase právě vaše astrologické znamení?

Sedí na vás chutě podle horoskopu? Kdo prý touží po prasátku a koho zahřeje ragú

Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.