Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Známý český youtuber Starej Fotr zavítal do závodní jídelny Rubena v Náchodě.

Retro jídelna Rubena překvapila! Starej Fotr se v Náchodě najedl za pár korun

Kuře na paprice, vepřový závitek se šunkou a vejcem, dukátové buchtičky se šodó, vepřová pečeně s nádivkou a polévka ze zelených fazolek. Všechny tyto pokrmy, které uplynulou středu nabízela strávníkům náchodská závodní jídelna Rubena, přijel ochutnat a zhodnotit známý český youtuber Starej Fotr. A jak mu šmakovala polévka za 12 a hlavní jídla za zhruba 118 korun? 

Polévka z fermentovaných okurek je rozšířená v Polsku, v Litvě a na Ukrajině. Ví se o ní, že je velmi zdravá a prospívá zejména zažívacímu ústrojí.

Polévka plná probiotik. Poláci ji jedí rádi, ale Češi ji skoro neznají

Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.

Nenápadnou rostlinku odborníci označují za vitaminovou bombu a špičkový zdroj důležitých živin.

Nenápadná bylina má ohromující zdravotní účinky. Pro seniory by měla být povinná

Řeřichou si lidé svůj jídelníček zpestřovali odnepaměti a její příjemnou trochu štiplavou chuť, připomínající ředkvičky, mají rádi i dnes. V posledních letech si získala velkou oblibu mezi stoupenci detoxikačních kúr, protože pro své všestranné účinky je ideální do očistné diety. Rozhodně by ji však neměli opomíjet starší lidé. Obsahuje totiž živiny, které podpoří jejich zdraví a pomohou jim s ochranou proti vážným chorobám.

Ilustrační foto.

Pět osvědčených rad, jak přežít zimu bez nemocí

Každý den běžte na hodinu rychlou chůzí ven, zařaďte do svého jídelníčku polévky a zahřívací koření, ráno zahajte sklenicí teplé vody s citronem a co nejčastěji si dopřejte satsang. To je zhruba návod, jak přežít zimu bez nemoci a nachlazení.

Na fazolačku stáli Boskovičtí fronty. Tradici na Štědrý den drží už třicet let.

Na fazolačku stáli Boskovičtí fronty. Tradici na Štědrý den drží třicet let

/FOTO, VIDEO/ Charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté spojuje na Štědrý den Boskovice na Blanensku už bezmála třicet let. Za porci teplé polévky příchozí přispívají do kasičky nebo na transparentní účet. Vybrané peníze pak putují na podporu hendikepovaných nebo nemocných dětí v regionu a také rodin v nouzi. Loni takto organizátoři vybrali rekordních sto dvacet tisíc korun.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) rozdával rybí polévku potřebným a návštěvníkům metropole na Staroměstském náměstí

Vánoční tradice na Staromáku: Primátor rozdával rybí polévku nejen potřebným

Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Firma Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru metropole, letos uvařila asi 2000 porcí tohoto štědrovečerního pokrmu. Rozlévání rybí polévky je na Staroměstském náměstí tradiční sváteční akcí. Už v 10:30 se do fronty na polévku řadily desítky zájemců.

Vyzkoušejte kávu s muškátovým oříškem. Má zajímavou chuť a podpoří vaše zdraví.

Znáte ho v polévce i omáčce, skutečné divy ale udělá ve vaší kávě

Zpestřit si chladné zimní dny kávou, která bude mít novou a zajímavou chuť, není určitě na škodu. Zkuste přidat do vašeho oblíbeného nápoje muškátový oříšek. Silné koření v kávě nejen dobře chutná, ale pomáhá i proti úzkosti a stresu. Muškátový oříšek má navíc také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Prodej zabijačkových specialit je již tradičně součástí Znojemského adventu.

VIDEO: Jitrnice, jelita i škvarky. Na vepřové hody ve Znojmě stáli lidé frontu

/FOTOGALERIE/ Anděl s čertem stojí stejně. Hláška se nese frontou, která se táhne podél chodníku na Masarykově náměstí ve Znojmě. Lidé se těší na vepřové hody, které si připraví doma, horkou polévku nebo řízek si mohou dát hned. Zatímco čekají na zabijačkové speciality, ochutnávají škvarky a poslouchají country kapelu, která hraje opodál. Tradiční akce je již několik let součástí Znojemského adventu.

Tradiční rozlévání adventní polévky na libereckém náměstí.

Jako od maminky! Osmdesát litrů dýňovky skončilo v břichách Liberečanů

Tradiční rozlévání adventní dýňové polévky zpestřilo vánoční trhy na libereckém náměstí první prosincový pátek. A opět se na horkou polévku, kterou nalévali do připravených misek, stála fronta. Cílem akce bylo zpříjemnit lidem adventní čas a také pomoci potřebným, kteří si mohli dopřát jídlo na zahřátí. Naběračky se chopila náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martina Teplá, dýňová semínka do polévky nabízel ředitel komunitního centra Kontakt Michael Dufek.

Rekordní polévka v Boskovicích. Chutná i pomáhá už třetí dekádu. Foto z minulého roku

Rekordní polévka v Boskovicích. Chutná i pomáhá už třetí dekádu

Rekordních sto dvacet tisíc korun. Tolik v loňském roce vynesla charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích na Blanensku. Čtyři sta litrů bramboračky od Milana Plesky zmizelo na Štědrý dne na Masarykově náměstí během hodiny jako pára nad hrncem. Organizátoři z této sumy podpořili rodinu dívky s atypickým autismem a závažnou epilepsií.

Zita Řídká s manželem Tomášem provozují Jídelnu pod Chlumem v Bořitově na Blanensku. Nedávno servírovali filmové menu.

Filmová jídla v Bořitově. Sekyrková polévka a guláš s pěti knedlama slaví úspěch

/ROZHOVOR/ Kam na oběd v pracovní den? Mezi vyhlášené podniky na Blanensku patří Jídelna pod Chlumem v Bořitově. Tam od pondělí do pátku mezi desátou a jednou odpoledne vládnou za sporáky nebo u výdejního pultu Zita Řídká s manželem Tomášem a jejich kolegové. Rodinný podnik má stálou klientelu. Nejen mezi místními, ale také v širším okolí.

Chladné počasí si žádá dobré a zahřívací jídlo. Jaké chutě uspokojí v tomto čase právě vaše astrologické znamení?

Sedí na vás chutě podle horoskopu? Kdo prý touží po prasátku a koho zahřeje ragú

Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.   

Stánek rodinné firmy Darvašových nabízející hotová jídla za přijatelné ceny na pražském Proseku.

Oběd za 49 korun v Praze? Rodinný podnik ukazuje, že to jde

Rodinná firma z Chomutovska přináší do Prahy revoluci v obědovém stravování. Nabízí hotová jídla za ceny, které jsou v metropoli téměř neuvěřitelné. Jak je možné, že si můžete pochutnat na svíčkové za zlomek běžné ceny? Tajemství úspěchu spočívá v efektivním provozu a rodinném nasazení.

V rámci Juniorfestu se v neděli v Plzni uskuteční Den s Českou televizí v areálu DEPO2015.

Začíná Juniorfest, zahrají Kosheen či revival AC/DC, budou se ochutnávat polévky

O nadcházejícím víkendu se už v pátek rozběhne další ročník filmového Juniorfestu, který v neděli přinese v Plzni i oblíbený Den s ČT. Hudební fanoušci mohou v sobotu vyrazit do Depa na světoznámé Kosheen nebo do Šeříkovky na Špejbls Helprs, tribute band australských AC/DC. V Divadle Alfa bude opět k vidění povedená komedie 39 stupňů, v Blovicích se mohou těšit na první Svatomartinskou slavnost a v Kozolupech na druhý ročník Festivalu polévek.

Ilustrační foto

Žďárské restaurace drží ceny obědů dole. Najíst se dá i pod sto korun

Obědvat v restauracích ve Žďáru nad Sázavou bylo díky obědovým menu dlouho dostupné pro mnoho obyvatel. Zdražení potravin a energií v posledních letech však zvýšilo ceny, a v některých podnicích už hlavní jídlo s polévkou pod dvě stě korun nekoupíte. Přesto některé restaurace stále nabízejí chutné obědy za rozumnou cenu. Redakce Deníku přináší přehled podniků ve Žďáru nad Sázavou, kde se lidé i nadále mohou naobědvat levně a chutně.

Dýně nejrůznějších barev a tvarů. Ilustrační foto.

Ne všechny dýně jsou k jídlu. Víte, které si dát na talíř? Poradíme

Rozlišit jedlé a nejedlé dýně není vždy jednoduché, a proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Avšak ne všechny dýně, které vidíte, jsou vhodné k jídlu. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?

Jídlo v restauraci - Ilustrační foto

Polední menu ve Znojmě? Známe místa, kde se ve městě najíte do 150 korun

Zaměstnanci znojemských restaurací mívají kolem poledne plné ruce práce. Je to totiž doba obědových menu,, kdy v určitém časovém úseku nabízejí svým hostům jídlo za příznivější ceny. Obvykle se jedná o polévku a dvě až tři varianty hlavního chodu, ze kterých si mohou zákazníci vybrat.

Dýně nejrůznějších barev a tvarů. Ilustrační foto.

Ne všechny dýně jsou k jídlu. Víte, které si dát na talíř?

Rozlišit jedlé a nejedlé dýně není vždy jednoduché, a proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Avšak ne všechny dýně, které vidíte, jsou vhodné k jídlu. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?

Jídelna K2 na ulici Cejl a jídelna Oaza na Slovákově ulici patří mezi místa, kam se Brňané chodí dobře a levně najíst.

Brněnská polední menu: najíte se i do stovky, u lidí rozhoduje rychlost a cena

Kostelní zvony odbíjí dvanáctou hodinu. Pánve jsou rozpálené, restaurace zaplněné. Každý všední den nastává okolo poledne v řadě brněnských restaurací a jídelen velký shon. Lidé totiž vyráží na obědy do podniků nabízejících polední menu. Některým záleží hlavně na kvalitě jídla, druzí hledí především na cenu. Obecně však vítají kvalitní oběd za přijatelnou částku s rychlou obsluhou. Objevte osvědčená místa z brněnských ulic. Někde se najíte i za méně než sto korun.

Restaurace a polední menu. Snímky jsou ilustrační.

Čtenáři Deníku rozhodli. Nejraději chodí na jídlo do znojemského Bistrografu

/VÝSLEDKY ANKETY/ Kde se dá levně a dobře najíst? Na to jsme se nedávno ptali čtenářů Znojemského deníku. Anketa prozradila, že nejoblíbenější je Bistrograf v Havlíčkově ulici ve Znojmě. V hlasování o nejoblíbenější podnik ve Znojmě získal nejvíce hlasů, konkrétně 437 z celkových 1755 Na druhém místě se umístil Bowling sport bar sídlící v Sokolské s 285 hlasy. Na třetím místě skončila restaurace Tusto na Dolní České.

Jídlo. Ilustrační foto.

České klasiky za příznivé ceny na Pelhřimovsku. Kde je najdete?

Chutné jídlo, nízká cena a milá obsluha. Tři pilíře, podle kterých si mnoho zákazníků vybírá restauraci. Kde se na Pelhřimovsku v době oběda dobře najíte a přitom nebudete muset utratit půlku výplaty? Deník přináší tipy na čtyři restaurace v okrese, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i peněženku.

Oběd. Ilustrační foto.

Čtenáři rozhodli! Která restaurace na Boleslavsku je nejlepší?

/FOTO/ Čtenáři Deníku vybrali místo, kde se dá nejlépe najíst, ale zároveň to strávníkovi neudělá díru do peněženky. V polovině září hlasovali pro jednu z pětadvaceti restaurací s poledním menu, favority se hned po spuštění hlasování stala tři místa. Které nakonec vyhrálo? 

Na Sněžku vyrazily během letních prázdnin tisíce turistů. Deník se podíval na možnosti a ceny občerstvení

Ceny na nejvyšším místě Česka? Na Sněžce do nich promlouvá vysokohorská přirážka

Nejvyšší českou horu dobývaly během letních prázdnin tisíce turistů. Občerstvit se mohly přímo na vrcholu Sněžky v České Poštovně, nebo v Bistru Sněžka v horní stanici lanové dráhy. V nabídce se nachází polévky, hot dog, pivo, čaj, káva, ale i pizza, borůvkové knedlíky či palačinky. Ceny ovšem nejsou lidové. Na nejvyšším místě Česka je nutné počítat s vysokohorskou přirážkou. 

Rajčata jsou nejen chutná a velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí.

Je jich všude plno: sezona zázračných pomocníků na hubnutí právě vrcholí

Chutnají skvěle a jejich vůně je nezaměnitelná. Rajčata mnoha barev i tvarů teď sklízejí zahrádkáři ve velkém a v obchodech jsou konečně za rozumnou cenu. To je dobré využít, protože rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí. Podívejte se, jaké pochoutky z rajčat připravit.

Chuť a vůni zralých rajčat si můžete snadno uchovat na zimu.

Tipy, jak uchovat chuť a vůni rajčat na zimu + jeden bonus pro líné

Chuť a vůně čerstvě utržených rajčat, speciálně těch z vlastní úrody nebo z dobrého trhu, je úžasná a nezaměnitelná. Pokud už teď tušíte, že vaše zahrada letos vydá nadprůměrnou úrodu rajčat, je dobré znát pár osvědčených způsobů, jak ji proměnit v kvalitní zásobu na zimu. Podívejte se, jak udělat italské sugo, španělské tomate frito, jak rajčata sušit nebo jak se dělá passata. Věděli jste, že vařená rajčata jsou dokonce zdravější než ta syrová?

Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Polévka je snadný způsob, jak do jídla dostat spoustu důležitých živin.

Proč se vrátit k polévkám? Talíř plný bílkovin a vlákniny pomůže s hubnutím

„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.

Ilustrační snímek

Za celý den jen jedna polévka. Případ dětí trpících hladem řešil i Nejvyšší soud

Tři malé děti z Plzeňska jedly často jen jednou denně, a to třeba jen instantní polévku s chlebem, či špagety s kečupem. Měly hlad. Když byly rodině odebrány, vážil desetiletý chlapec jen 18 kilogramů, přičemž měl mít bezmála dvojnásobek. Kromě toho žili nezletilí v nehygienických podmínkách v bytě plném koček a jejich výkalů, od nichž zapáchali, měli absence ve škole a jedno z nich bylo otčímem nepřiměřeně trestáno.

Libeček se v kuchyni hodí vždycky: čerstvý, sušený nebo třeba naložený v oleji.

Oblíbené „maggikoření“: Jak si vypěstovat libeček a jak ho dobře využít

Nenáročný, univerzální, nenahraditelný, léčivý. Takový je libeček, který roste v květináči za městským oknem stejně dobře jako kolem venkovských domů. Dodá pravý říz polévkám a omáčkám, s přehledem nahradí kupované maggi koření a jako odvar nebo čaj prospěje lidem s rozhozeným zažíváním i s močovými kameny. Léčitelé na něj přísahají už stovky let.