Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Podzimní toulky čtenářky Marie Ženatové z Blanenska.

Podzimní toulky čtenářky Marie Ženatové z Blanenska

Ano, podzim, který vytváří v přírodě ty úchvatné barevné scénárie, mám nejraději. Každé ráno jsem se vždy nejdříve podívala z okna a viděla, jak se obarvují listy - začínají být oranžové, žluté, hnědé a dokonce některé i červené. Ovšem už několik dní je to i u nás jiné, napadl první sníh a já ho každé ráno odmetám z chodníku a snažím se chodit daleko víc opatrněji. Proto se velmi ráda, ještě několika slovy a snímky, vrátím k té utichlé krajině, kterou jsem často viděla jak při své kratší procházce nebo z okna autobusu.

14. ročník tradiční a oblíbené soutěže ve vaření zelňačky vyhrál tým Gauneři.

Království zelňačky ve Velkých Bílovicích: Desítky variant, dvě deci za šedesát

/VIDEO, FOTKY/ Velké Bílovice mají za sebou 14. ročník tradiční a oblíbené soutěže ve vaření zelňačky. Na parkovišti před Kulturním domem se v sobotu 22. listopadu potkalo 23 týmů, které od rána roztápěly kotle a ladily recepty. Zástupy návštěvníků ochutnávaly desítky variant po šedesáti korunách za dvě deci polévky. Podívejte se na video a na spoustu fotek.

Tradiční domácí zabijačka v Bistru U Matesa na Hloučele v Prostějově. 22. února 2025

Rozlučku s bistrem provoní zabijačka. Hloučelu ovládnou vepřové hody

Jak slíbil, tak koná. Končící provozovatel Bistra U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela, chystá velkolepou rozlučku s věrnými zákazníky. V sobotu se v občerstvení v oblíbeném městském lesoparku uskuteční tradiční zabijačka. Poslední pivo se načepuje o den později, kdy se koná Dotočná.

Bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny.

Levné poděbradské bistro začíná s rozvozem. Velké jídlo stojí kolem stovky

/VIDEA, FOTOGALERIE/ Hotový boom zažilo na jaře nové poděbradské bistro, které láká na tradiční česká jídla za velmi nízké ceny. Jeho provozovatelka Daniela Gvizdová po půl roce zažívá mírný propad zájmu, nicméně ji to motivuje k rozšíření nabídky služeb. A to stále při jinde nevídaných cenách často i pod sto korun za hlavní jídlo.

Hospoda ve Vejvanově.

Michaela vede na Rokycansku tři hospody. Ve Vejvanově teď vaří obědy i snídaně

Tři vesnické hospody provozuje na Rokycansku Michaela Andršová. Loni v červnu otevřela po letech obecní hospůdku ve Vejvanově. Od letošního března má v nájmu hostinec Na Vršíčku v Litohlavech a do třetice v létě převzala hospodu v Plískově. V Litohlavech si lidé oblíbili burger víkendy. Do Vejvanova nově jezdí na obědy a v nabídce jsou i teplé snídaně.

V centru Krnova znovu otevřelo tradiční řeznictví U Jorgose, které láká na výrobky z lokálních farem.

Vřelé setkání s věrnými zákazníky. Řeznictví U Jorgose v Krnově opět funguje

Před vyhlášeným krámkem na náměstí Minoritů v centru Krnova bylo od úterního rána nezvykle rušno. Nebylo se příliš co divit. Tradiční Řeznictví U Jorgose totiž po více než tříměsíční provozní odstávce, během které majitelé prodejnu kompletně zrekonstruovali, znovu otevřelo. S otevřením podniku se vrátí i tradiční venkovní polévky.

Jedním z bodů programu akce Plzeň v záři bude představení Lampadophores s průvodem světelných loutek sadovým okruhem.

Kam o víkendu? Na velkou show v Plzni, Festival polévky nebo dožínkovou slavnost

O víkendu bude na Plzeňsku na výběr z mnoha akcí. Tou největší bude velká show Plzeň v záři na náměstí Republiky, na nádvoří Prazdroje se vrací Festival polévky, už v sobotu se konají krajské dožínky v Manětíně. V Borském parku v Plzni se uskuteční oblíbený Psí den, v Letkově zvou na oslavy 700 let obce, ve Spáleném Poříčí na Městskou slavnost, v Chotíkově na pouť. Centrum pobytových a terénních sociálních služeb ve Zbůchu bude možné podpořit při festivalu Hudba je lék a v Heřmanově Huti se pobavit při koncertech několika revivalových kapel. V naší nabídce je toho ale víc.

Metodu, kdy borůvky obírá celá ruka, nazvala paní Jana K. „drobenka“.

5 litrů borůvek za odpoledne? Metoda drobenka si vás získá, je rychlá a šetrná

Houby nejsou jediným důvodem, proč se v těchto dnech vydat do lesa. Na většině území se to hemží i borůvkami, což dokazuje i pětačtyřicetiletá paní Jana K., která se redakci Deníku ozvala z Jizerských hor. S technikou nazvanou „drobenka“, jich nasbírá i litr do hodiny. Jednoduchou metodu by ráda ukázala všem, kteří doposud sbírají oblíbené lesní plody jen palcem a ukazováčkem. „I vy můžete kráčet z lesa s několika litry borůvek za jedno odpoledne,“ vzkazuje.

Jídelna NiLa v Plané

Sourozenci si splnili sen o vlastním podnikání. V Plané otevřeli jídelnu

Na příznivý poměr cena - výkon vsadili sourozenci Gažikovi, kteří před rokem otevřeli jídelnu na náměstí v Plané na Tachovsku. Ve zrenovovaném prostoru s historickými klenbami nabízejí tři druhy jídel a polévku. V době oběda je možné vidět před provozovnou frontu strávníků. Nejdelší bývá, když jsou na jídelníčku řízky s bramborovým salátem.

Školní jídelna. Ilustrační foto

Hygiena testovala školní jídelny. Všechny polévky byly přesolené

Do kontrol školních jídelen napříč celým krajem a i na Prostějovsku se pustili pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci. Zjistili, že téměř všechny „testované“ polévky obsahovaly zvýšené množství soli. Mnohem lépe dopadly kontroly slazených nápojů.

Soutěžící Prostřena! natáčeného v Ústeckém kraji.

Hrnce bublají, vidličky cinkají. Ústecký kraj zažívá kulinářskou bitvu o tisíce

/FOTO, VIDEO/ Své kolegy, sousedy a přátele mohou tento týden sledovat obyvatelé Ústeckého kraje v televizi. Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno! se totiž odehrává tento týden v severních Čechách. U stolu se tentokrát sešli tři ženy a dva muži. Všichni soutěžící budou bojovat o lákavou výhru v podobě 60 tisíc korun, dalších 10 tisíc korun je ve hře v diváckém hlasování.

První ročník festivalu vojenských kuchyní nabídne speciality od dob antiky až po současnost

Festival vojenských kuchyní provoní Olomouc. Nabídne jídla od antiky po dnešek

Vojenský guláš, masové špízy a kuličky, chlebové či zelné placky, polévky i štrúdl provoní v sobotu 31. května nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO). Dobroty, které tam budou návštěvníci ochutnávat, jim kuchaři připraví pod širým nebem. První ročník festivalu vojenských kuchyní nabídne pokrmy, které vařily armády od dob antiky až do 20. století.

Z akce Kotlíky na Blátě.

Kovbojové a indiáni vařili polévky na Farmě Bláto. Nejlepší byl boršč

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Farma Bláto nedaleko Uhlířských Janovic se v sobotu 17. května proměnila v kulisu jako vystřiženou z westernového filmu. Návštěvníci se tam sjeli na oblíbenou akci Kotlíky na Blátě, kde se soutěžilo o nejlepší polévku z kotlíku. Téma letošního ročníku bylo jasné – Divoký západ. A tomu odpovídaly i kostýmy kuchařských týmů.

Motorest Čenda.

Husí játra i sekyrková polévka. Motorest Čenda na D1 u Olomouce láká i celebrity

Naše gastrotoulky tentokrát míří na známou dálnici D1, konkrétně na úsek mezi Olomoucí a Ostravou. Na zhruba 70 kilometrech se tu kulinářsky vyplatí zastavit jen na jediném místě – u Motorestu Čenda, který najdete nedaleko Olomouce ve směru do ocelového srdce republiky. Na jejich vyhlášenou polévku sem pravidelně zajíždějí i známé tváře, jako je Petr Nárožný nebo Alexej Pyško.

Prostřeno! v Libereckém kraji.

Vařečky řinčí, hrnce bublají! Liberecko zažívá kulinářskou bitvu o tisíce

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Své kolegy, sousedy a přátele mohou tento týden sledovat obyvatelé Libereckého kraje v televizi. Soutěž amatérských kuchařů Prostřeno! se totiž odehrává tento týden v libereckém regionu. U stolu se tentokrát sešli tři ženy a dva muži. Všichni soutěžící budou bojovat o lákavou výhru v podobě 60 tisíc korun, dalších 10 tisíc korun je ve hře v diváckém hlasování.

Do husté polévky má polévka Bobiči v Bageterie Boulevard hodně daleko

D8 jako gastronomická poušť: Jediná zastávka v Siřejovicích moc nepřesvědčila

Naše gurmánská výprava po českých dálnicích nás tentokrát zavedla do kraje pod legendární horou Říp. A kdyby na její vrchol právě teď vystoupil praotec Čech, asi by si tentokrát odpustil slavné zvolání o zemi zaslíbené, oplývající mlékem a strdím. Při pohledu na dálnici směřující z Prahy na severoseverozápad přes Lovosice a Ústí nad Labem až k hranicím s Německem, kde plynule přechází v německou A17, by ho totiž spíše napadlo, že jde o gastronomickou pustinu…

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny

Hlavní jídlo pod stovku, polévka za 35. Bistro v Poděbradech šokuje svými cenami

Čočková polévka či kuřecí vývar s drobením za 35 korun. Rizoto, francouzské brambory, nebo špagety za 95 korun. Čína z krůtího masa s rýží a holandský řízek s bramborem za 125 korun. Svíčková, vepřový řízek s kaší či rozlítané ražniči za 135 korun. To je jen několik ukázek z jídelního lístku nového bistra, které otevřelo v Poděbradech.

Dva týdny otevřené bistro Dalu na stojáka nabízí klasickou českou kuchyni za velmi nízké ceny.

Vyprodáno. Poděbradské bistro zažilo nápor strávníků. Začne vařit dvakrát tolik

/FOTO, VIDEO/ Poté, co ve středu Nymburský deník informoval o novém bistru v Poděbradech, strhla se doslova mela. Nápor strávníků způsobil, že bistro Dalu na stojáka mělo po oba dny ještě před polednem vyprodána veškerá uvařená jídla a muselo vždy předčasně zavřít. „Od pátku začínáme vařit dvojnásobné množství porcí. Děkujeme za velký zájem a zároveň se omlouváme těm, na které se ve středu a čtvrtek nedostalo,“ řekla provozovatelka bistra a kuchařka v jedné osobě Daniela Gvizdová.

Výprodej hotových jídel v Mělníku.

Ceny jako před dvaceti lety: Levné hotovky ze stánku v Mělníku jdou na dračku

/VIDEO, FOTO/ Polévka za osm, hlavní jídlo za pětačtyřicet korun. I za takové ceny nabízí obědy Výprodej hotových jídel Mělník. Strávníci berou stánek v Kokořínské ulici už od desáté hodiny, kdy otevírá, útokem. Většinou je během dvou hodin vyprodáno. Jaké menu se chystá na poslední březnový pátek? Třeba bramboráčky, kotleta na smetaně nebo kuře à la kachna.

Fóčko a kuřecí maso letí nejvíc. S vietnamskými bistry se v Ústí roztrhl pytel

Phóčko a kuřecí maso letí nejvíc. S vietnamskými bistry se v Ústí roztrhl pytel

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Phở 34, Phở Viet, Phở 81, Viet Hung a takhle bychom mohli pokračovat. V Ústí nad Labem jako houby po dešti rostou vietnamská bistra, která zaplňují nejen centrum města, naleznete je i na Bukově, v Trmicích, na Severní Terase či na Střekově. Proč jsou tak populární a za kolik se v nich dnes najíte? Co Ústečanům nejvíce chutná a jak se na bistra dívají majitelé „běžných“ restaurací?

Dobročinná akce Polévka, která pomáhá sklidila v předchozích letech v Českém Krumlově velký úspěch.

Co k pátečnímu obědu? S dobročinnými polévkami v Masné nešlápnete vedle

Výbornou baštu a dobrý pocit navrch si užijete, pokud v pátek vyrazíte poobědvat do Masné ulice v Českém Krumlově. Podávat se tu budou už tradiční polévky, které pomáhají. Koupí každé z nich přispějete na fungování dobrovolníků, kteří v Krumlově pracují se seniory, dětmi nebo lidmi s postižením.

Vyplatí se koupit celé kuře a naporcovat? Nebo je výhodnější jednotlivé části nakoupit zvlášť. Deník přináší tipy, jak ušetřit.

Kilo prsních řízků jen za 50 korun. Zkusili jsme, zda se vyplatí naporcovat kuře

Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.

52. ročník Josefského koštu vína v Kyjově.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Láká výstava vín v Kyjově i ochutnávka polévek

Tento víkend přinese na jihu Moravy řadu akcí. Plesy v Kuřimi, Blansku, Břeclavi i Drnovicích slibují tanec, hudbu i bohatou tombolu. Milovníci historie dopravy se rozloučí s legendárními trolejbusy v Brně, zatímco nadšenci do deskových her a fantasy zavítají na BozaCon v Boskovicích. Vinari potěší chuťové pohárky na Josefských koštech v Kyjově a Rakšicích, milovníci retra si užijí diskotéku v Charvátské Nové Vsi. A pokud dáváte přednost tradiční kuchyni, zajděte do Veselí nad Moravou na festival polévek. 

Ilustrační foto.

Ve Vizovicích se bude soutěžit o nejlepší polévku kyselici

Ve Vizovicích na Zlínsku se bude soutěžit o nejlepší polévku kyselici. Kulturní centrum Vizovice připravilo na pátek 7. března soutěž nazvanou Gajdy a zelé, živobytí celé! Uskuteční se 13. rokem, nebude chybět kulturní program, sdělil ČTK zástupce vizovické radnice Jiří Žůrek.

Houbová polévka

Houbová polévka chutná a voní

Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.

Restaurace v Humpolci. Papas Garden

Oběd v Humpolci nezruinuje. Místní doporučují osvědčené restaurace

Najíst se dobře a levně. V Humpolci je možné i v době rostoucích cen najít restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Dokonce si mohou z podniků vybírat. Kdo není náročný, zajde si například do vyhlášené jídelny. V nabídce jsou i další osvědčené restaurace, které vám doporučí místní obyvatelé.