Kuře na paprice, vepřový závitek se šunkou a vejcem, dukátové buchtičky se šodó, vepřová pečeně s nádivkou a polévka ze zelených fazolek. Všechny tyto pokrmy, které uplynulou středu nabízela strávníkům náchodská závodní jídelna Rubena, přijel ochutnat a zhodnotit známý český youtuber Starej Fotr. A jak mu šmakovala polévka za 12 a hlavní jídla za zhruba 118 korun?
Mezi tradiční jídla našich severních sousedů patří polévka z fermentovaných okurek. Na rozdíl od známých letních okurkových polévek se jí teplá a v Polsku se považuje spíše za zimní jídlo. Pokud někdo nad tímto pokrmem pozvedl obočí, měl by vědět, že tato polévka pomáhá při trávení a má blahodárné účinky na střeva, a to i na nemocná. Lidé, kteří ji ochutnali, navíc ocenili její lehce pikantní chuť, která má v zimě zahřívací účinky.
Řeřichou si lidé svůj jídelníček zpestřovali odnepaměti a její příjemnou trochu štiplavou chuť, připomínající ředkvičky, mají rádi i dnes. V posledních letech si získala velkou oblibu mezi stoupenci detoxikačních kúr, protože pro své všestranné účinky je ideální do očistné diety. Rozhodně by ji však neměli opomíjet starší lidé. Obsahuje totiž živiny, které podpoří jejich zdraví a pomohou jim s ochranou proti vážným chorobám.
Každý den běžte na hodinu rychlou chůzí ven, zařaďte do svého jídelníčku polévky a zahřívací koření, ráno zahajte sklenicí teplé vody s citronem a co nejčastěji si dopřejte satsang. To je zhruba návod, jak přežít zimu bez nemoci a nachlazení.
V sobotu 28. prosince se konala v přísálí kláštera v Tasovicích obecní zabíjačka. Příchozí se setkali nad masitými specialitami. Ke koupi byla zabijačková polévka, tlačenka, jitrnice, jelita, usmažené byly i čerstvé řízky.
/FOTO, VIDEO/ Charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté spojuje na Štědrý den Boskovice na Blanensku už bezmála třicet let. Za porci teplé polévky příchozí přispívají do kasičky nebo na transparentní účet. Vybrané peníze pak putují na podporu hendikepovaných nebo nemocných dětí v regionu a také rodin v nouzi. Loni takto organizátoři vybrali rekordních sto dvacet tisíc korun.
Místní, lidé bez domova i turisté si dnes na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Firma Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru metropole, letos uvařila asi 2000 porcí tohoto štědrovečerního pokrmu. Rozlévání rybí polévky je na Staroměstském náměstí tradiční sváteční akcí. Už v 10:30 se do fronty na polévku řadily desítky zájemců.
Čočková polévka s párkem a chlebem, svařák a nealkoholický punč - taková byla nabídka dočasného „výdejního okénka", v němž v pátek 20. prosince dopoledne před náchodskou radnicí se sběračkou v ruce obsluhovalo místní občany vedení města.
Zpestřit si chladné zimní dny kávou, která bude mít novou a zajímavou chuť, není určitě na škodu. Zkuste přidat do vašeho oblíbeného nápoje muškátový oříšek. Silné koření v kávě nejen dobře chutná, ale pomáhá i proti úzkosti a stresu. Muškátový oříšek má navíc také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Rok se sešel s rokem a tradiční Zabijačkové dopoledne s hudbou opět roztančí Plumlov. Vepřové hody spojené s degustační soutěží Pálenka roku je vždy provázena nadstandardní a přátelskou atmosférou.
/FOTOGALERIE/ Anděl s čertem stojí stejně. Hláška se nese frontou, která se táhne podél chodníku na Masarykově náměstí ve Znojmě. Lidé se těší na vepřové hody, které si připraví doma, horkou polévku nebo řízek si mohou dát hned. Zatímco čekají na zabijačkové speciality, ochutnávají škvarky a poslouchají country kapelu, která hraje opodál. Tradiční akce je již několik let součástí Znojemského adventu.
Tradiční rozlévání adventní dýňové polévky zpestřilo vánoční trhy na libereckém náměstí první prosincový pátek. A opět se na horkou polévku, kterou nalévali do připravených misek, stála fronta. Cílem akce bylo zpříjemnit lidem adventní čas a také pomoci potřebným, kteří si mohli dopřát jídlo na zahřátí. Naběračky se chopila náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martina Teplá, dýňová semínka do polévky nabízel ředitel komunitního centra Kontakt Michael Dufek.
/FOTOGALERIE, ANKETA/ Na adventních trzích na mělnickém náměstí Míru mohou návštěvníci během následujících tří víkendů nakupovat u desítek stánků. A vedle sváteční atmosféry a vánočních nákupů je tam lákají i vůně různých dobrot. Jaké jsou letošní ceny?
Rekordních sto dvacet tisíc korun. Tolik v loňském roce vynesla charitativní akce Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích na Blanensku. Čtyři sta litrů bramboračky od Milana Plesky zmizelo na Štědrý dne na Masarykově náměstí během hodiny jako pára nad hrncem. Organizátoři z této sumy podpořili rodinu dívky s atypickým autismem a závažnou epilepsií.
Mostečané ukázali své velké srdce při předvánoční charitativní akci na podporu místního hospice. Prodej polévek připravených místními restauracemi vynesl úctyhodných 50 tisíc korun, které poputují na péči o nevyléčitelně nemocné pacienty.
/ROZHOVOR/ Kam na oběd v pracovní den? Mezi vyhlášené podniky na Blanensku patří Jídelna pod Chlumem v Bořitově. Tam od pondělí do pátku mezi desátou a jednou odpoledne vládnou za sporáky nebo u výdejního pultu Zita Řídká s manželem Tomášem a jejich kolegové. Rodinný podnik má stálou klientelu. Nejen mezi místními, ale také v širším okolí.
Nevíte, co dělat o víkendu? Kam zajít za kulturou, nebo na společenskou akci, nebo se prostě jen tak pobavit? Zkuste naše tipy na akce od pátku 29. listopadu do pondělí 2. prosince na Mostecku a v okolí.
Tradiční rozsvícení vánočního stromu v Mostě letos doprovodí charitativní akce s názvem Polévka pro hospic. Návštěvníci budou moci v neděli 1. prosince spojit příjemné s užitečným – zahřát se polévkou a zároveň podpořit místní hospicovou péči.
Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.
"Dámy a pánové, máte tři hodiny na to, abyste uvařili vítěznou zelňačku. Připravit se, pozor, teď!“ - Své umění připravit jedinečnou polévku změřily v sobotu ve Velkých Bílovicích týmy nejrůznějších profesí. Tradiční soutěž ve vaření zelňačky přilákala davy návštěvníků.
V Mostě se chystá charitativní akce, která spojí adventní atmosféru s pomocí potřebným. V rámci slavnostního rozsvícení vánočního stromu se uskuteční výzva Polévka pro Hospic v Mostě.
Osm vzorků polévek v osmi různých jídelnách na základních a v mateřských školách v Břeclavi analyzovali v minulých týdnech hygienici. Využívali k tomu speciální přístroj, který měří okamžitou koncentraci soli a ukáže ji v procentech.
Rodinná firma z Chomutovska přináší do Prahy revoluci v obědovém stravování. Nabízí hotová jídla za ceny, které jsou v metropoli téměř neuvěřitelné. Jak je možné, že si můžete pochutnat na svíčkové za zlomek běžné ceny? Tajemství úspěchu spočívá v efektivním provozu a rodinném nasazení.
Zástupci hygieny si posvítili na školní jídelny v teplickém okrese. Zašli tam změřit obsah soli v polévkách. Měření proběhlo ve 4 školních jídelnách v okresu Teplice. Závěr kontroly není dobrý.
O nadcházejícím víkendu se už v pátek rozběhne další ročník filmového Juniorfestu, který v neděli přinese v Plzni i oblíbený Den s ČT. Hudební fanoušci mohou v sobotu vyrazit do Depa na světoznámé Kosheen nebo do Šeříkovky na Špejbls Helprs, tribute band australských AC/DC. V Divadle Alfa bude opět k vidění povedená komedie 39 stupňů, v Blovicích se mohou těšit na první Svatomartinskou slavnost a v Kozolupech na druhý ročník Festivalu polévek.
Závěrečný říjnový víkend si můžete zpestřit účastí na nějaké ze spousty zajímavých akcí. Podívejte se na ty, které jsme pro vás vybrali. Třeba se vám trefíme "do noty".
/FOTOGALERIE/ Čtenáři Deníku vybrali místo, kde se dá nejlépe najíst, ale zároveň to strávníkovi neudělá vítr v peněžence. Hlasovali pro některou z téměř čtyřiceti restaurací s poledními menu. Favority se brzy po spuštění hlasování stala dvě místa. Které nakonec vyhrálo?
Divadelní pátky pokračují v Němčicích nad Hanou dalším představením. V pátek 18. října se v kině OKO představí ostravský divadelní soubor Stará Aréna s kusem Houbová polévka.
Obědvat v restauracích ve Žďáru nad Sázavou bylo díky obědovým menu dlouho dostupné pro mnoho obyvatel. Zdražení potravin a energií v posledních letech však zvýšilo ceny, a v některých podnicích už hlavní jídlo s polévkou pod dvě stě korun nekoupíte. Přesto některé restaurace stále nabízejí chutné obědy za rozumnou cenu. Redakce Deníku přináší přehled podniků ve Žďáru nad Sázavou, kde se lidé i nadále mohou naobědvat levně a chutně.
Pršelo, bylo sychravo, že by psa nevyhnal. Přesto bylo na Pomezních Boudách v sobotu živo. Kvůli polévkám! Konala se tam totiž oblíbená soutěž Maloúpská vařečka.
Rozlišit jedlé a nejedlé dýně není vždy jednoduché, a proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Avšak ne všechny dýně, které vidíte, jsou vhodné k jídlu. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?
Zaměstnanci znojemských restaurací mívají kolem poledne plné ruce práce. Je to totiž doba obědových menu,, kdy v určitém časovém úseku nabízejí svým hostům jídlo za příznivější ceny. Obvykle se jedná o polévku a dvě až tři varianty hlavního chodu, ze kterých si mohou zákazníci vybrat.
Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Rozlišit jedlé a nejedlé dýně ale není vždy jednoduché. Proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?
Rozlišit jedlé a nejedlé dýně není vždy jednoduché, a proto je dobré vědět, na co si dát při výběru pozor. Dýně se stávají stále populárnější, a to nejen během podzimu. V kuchyni nabízejí široké možnosti využití a dekorativně zdobí zahrady či domácnosti. Avšak ne všechny dýně, které vidíte, jsou vhodné k jídlu. Jak tedy rozpoznat jedlé a nejedlé druhy?
Kostelní zvony odbíjí dvanáctou hodinu. Pánve jsou rozpálené, restaurace zaplněné. Každý všední den nastává okolo poledne v řadě brněnských restaurací a jídelen velký shon. Lidé totiž vyráží na obědy do podniků nabízejících polední menu. Některým záleží hlavně na kvalitě jídla, druzí hledí především na cenu. Obecně však vítají kvalitní oběd za přijatelnou částku s rychlou obsluhou. Objevte osvědčená místa z brněnských ulic. Někde se najíte i za méně než sto korun.
/VIDEO/ Skutečně to jde. I v době nekonečného růstu cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde hosté zaplatí za polední menu méně než dvě stovky. Dokonce si mohou vybrat z několika hlavních jídel.
/VÝSLEDKY ANKETY/ Kde se dá levně a dobře najíst? Na to jsme se nedávno ptali čtenářů Znojemského deníku. Anketa prozradila, že nejoblíbenější je Bistrograf v Havlíčkově ulici ve Znojmě. V hlasování o nejoblíbenější podnik ve Znojmě získal nejvíce hlasů, konkrétně 437 z celkových 1755 Na druhém místě se umístil Bowling sport bar sídlící v Sokolské s 285 hlasy. Na třetím místě skončila restaurace Tusto na Dolní České.
Chutné jídlo, nízká cena a milá obsluha. Tři pilíře, podle kterých si mnoho zákazníků vybírá restauraci. Kde se na Pelhřimovsku v době oběda dobře najíte a přitom nebudete muset utratit půlku výplaty? Deník přináší tipy na čtyři restaurace v okrese, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i peněženku.
/FOTO/ Čtenáři Deníku vybrali místo, kde se dá nejlépe najíst, ale zároveň to strávníkovi neudělá díru do peněženky. V polovině září hlasovali pro jednu z pětadvaceti restaurací s poledním menu, favority se hned po spuštění hlasování stala tři místa. Které nakonec vyhrálo?
Nejvyšší českou horu dobývaly během letních prázdnin tisíce turistů. Občerstvit se mohly přímo na vrcholu Sněžky v České Poštovně, nebo v Bistru Sněžka v horní stanici lanové dráhy. V nabídce se nachází polévky, hot dog, pivo, čaj, káva, ale i pizza, borůvkové knedlíky či palačinky. Ceny ovšem nejsou lidové. Na nejvyšším místě Česka je nutné počítat s vysokohorskou přirážkou.
Chutnají skvěle a jejich vůně je nezaměnitelná. Rajčata mnoha barev i tvarů teď sklízejí zahrádkáři ve velkém a v obchodech jsou konečně za rozumnou cenu. To je dobré využít, protože rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí. Podívejte se, jaké pochoutky z rajčat připravit.
Dva týdny uplynuly od instalace dvou laviček v zámku v Hrochově Týnci a přilehlém parku. Krásné vyřezávané výtvory v hroší podobě většina lidí obdivovala, ale přesto se našel vandal, který dřevěnou krásu poškodil. Venkovnímu hrochovi ulomil ucho.
Chuť a vůně čerstvě utržených rajčat, speciálně těch z vlastní úrody nebo z dobrého trhu, je úžasná a nezaměnitelná. Pokud už teď tušíte, že vaše zahrada letos vydá nadprůměrnou úrodu rajčat, je dobré znát pár osvědčených způsobů, jak ji proměnit v kvalitní zásobu na zimu. Podívejte se, jak udělat italské sugo, španělské tomate frito, jak rajčata sušit nebo jak se dělá passata. Věděli jste, že vařená rajčata jsou dokonce zdravější než ta syrová?
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.
„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.
Tři malé děti z Plzeňska jedly často jen jednou denně, a to třeba jen instantní polévku s chlebem, či špagety s kečupem. Měly hlad. Když byly rodině odebrány, vážil desetiletý chlapec jen 18 kilogramů, přičemž měl mít bezmála dvojnásobek. Kromě toho žili nezletilí v nehygienických podmínkách v bytě plném koček a jejich výkalů, od nichž zapáchali, měli absence ve škole a jedno z nich bylo otčímem nepřiměřeně trestáno.
Když byli rodině z Plzeňska odebráni chlapci, chodil se jeden z nich u pěstounky tak často dívat do lednice, zda je tam jídlo, že to dvířka nevydržela.
Nenáročný, univerzální, nenahraditelný, léčivý. Takový je libeček, který roste v květináči za městským oknem stejně dobře jako kolem venkovských domů. Dodá pravý říz polévkám a omáčkám, s přehledem nahradí kupované maggi koření a jako odvar nebo čaj prospěje lidem s rozhozeným zažíváním i s močovými kameny. Léčitelé na něj přísahají už stovky let.
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.