Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj.

Plazivý Charlie: Bylinka, kterou lidé považují za plevel. Přitom léčí i omlazuje

Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat. 

Smažený sýr je klasika.

Nesmrtelná obalovaná klasika v Pelhřimově? Smažák stojí někde jen přes stovku

Smažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.

V Lokále u Caipla podávají smažený řemeslný bio sýr z farmy.

Smažený sýr v Brně: ceny poledních menu i kde si ho dát kilovku jako romantiku

/PŘEHLED/ Všichni ho milují. A kdo říká že ne, jí ho tajně. Tak se o smaženém sýru vyjadřují provozovatelé brněnských restaurací. Podniků, kde by vedle tradiční svíčkové chyběl smažený sýr, je v brněnských ulicích pomálu. Kolik jsou za českou stálici ochotní zaplatit milovníci tohoto pokrmu? Brněnský deník Rovnost připravil srovnání cen smažených sýrů poledních menu v Brně.

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažený sýr za 115 i za 159 korun. Některé karlovarské podniky ještě nezdražily

I když nad ním mnozí šéfkuchaři ohrnují nos, česká klasika v podobě smaženého sýra je stále velmi žádanou v restauracích a ty ho tak i přes moderní trendy v kuchyních nevyřadily ze svých nabídek. Rozdíl není pak jen v ceně, ale pochopitelně i v druhu sýra. Obecně totiž platí, že čím více tučný sýr je, tím je ten smažený lepší.

Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání.

8 důvodů, proč jíst červený zázrak: Je mezi nimi imunita, těhotenství i hubnutí

Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.

Polévka, která pomáhá. V Českém Krumlově na náměstí Svornosti se konal už čtvrtý ročník této dobročinné akce.

Krumlováci se překonali. Za polévky pro dobrou věc dali bezmála osmdesát tisíc

Loni šedesát tisíc korun, letos bezmála osmdesát. Klaplo to, občané Českého Krumlova, za pomoci návštěvníků z Česka i ciziny, překonali loňský rekord. Téměř desítka restaurací a školáci navařili bez nároku na odměnu dvanáct druhů polévek, které si jednotlivci či zaměstnanci místních podniků, úřadů nebo škol mohli objednat předem a nechat si je dovézt, anebo si zašli v pondělí 26. února na náměstí Svornosti ke stánku.

Polévka, která pomáhá. Čtvrtý ročník akce bude na náměstí v Českém Krumlově 26. února.

Překonají Krumlováci loňský polévkový rok? Letos se do vaření pustí i školáci

Kulajda, gulášovka, indická z červené čočky, japonský ramen nebo mexická fazolačka. I letos provoní centrální náměstí v Českém Krumlově vůně mnoha druhů polévek, které pomáhají. Mistři kuchaři z podniků z Krumlova a okolí je vaří zdarma. A letos se do příprav zapojí i dvě základní školy: krumlovská Linecká a Větřní.

Prostějovský masopust bavil děti i dospělé po celou sobotu. 26.2. 2022

Prostějov provoní prdelačka. V sobotu bude na rynku masopust

/ANKETA/ Oblíbená akce v podobě masopustu opět nechybí v únorovém programu města. Již v sobotu, ovládne prostějovské Masarykovo náměstí lidová veselice. Pověsí se prasátko, tančit budou maškary a chybět nebude ani polévka za kačku.

Aktivistky ve Francii polili polévkou sklo chránící slavný da Vinciho obraz Mona Lisa.

Další útok na Monu Lisu. Dvě aktivistky zacákaly sklo před obrazem polévkou

Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.

Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?

Česneková polévka jde připravit na mnoho variant. Snadno si ji tak přizpůsobíte vlastním preferencím.

Jednoduchá polévka našich babiček: Umí skvěle zahnat nachlazení i posílit srdce

Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.

Po vánoční čočkové polévce se zaprášilo během hodiny. Svařák vydržel asi o 30 minut déle.

VIDEO: Před radnicí rozdávali vánoční polévku, jen se po ní zaprášilo

200 porcí polévky a 40 litrů svařeného vína se dnes dopoledne servírovalo ve stánku před náchodskou radnicí. Do role výdejců se převtělili starosta a místostarostové Náchoda, kteří v zástěře a kuchařské čepici při nabírání náchodské vánoční polévky přáli obyvatelům města klidné Vánoce.

Vánoční polévka. Ilustrační foto

Vánoční polévky budou zdarma nalévat i místostarostové

Rybí, gulášová a hrstková… Přijďte si vybrat, zvou na středu 20. prosince Sociální služby města Kroměříže. Na Velkém náměstí se v Kroměříži pod vánočním stromem uskuteční tradiční podávání vánoční polévky.  

Mikulášská bramboračka na Břeclavsku. Ve sněhové vánice lidé vařili polévky

Mikulášská bramboračka na Břeclavsku. Ve sněhové vánici lidé vařili polévky

/FOTO/ Obec Moravský Žižkov vyhlásila druhý ročník soutěže ve vaření polévek, která se konala první prosincovou sobotu. Ve sněhové vánici přítomní postavili kotle, stany a mohli jít tvořit. Ve sklepním areálu Agrární se také servírovala bramborová polévka. Všude to hezky vonělo, takže ani velká sněhová nadílka nikomu nezkazila dobrou náladu. 

Valašská kyselica z Lanterny.

Legendární valašská kyselice? Zahřeje, dodá sílu i vitamíny

„Chuťově vynikající a přitom nejjednodušší polévka, na které není co pokazit, když má člověk dobrý základ v surovinách. V jakékoliv roční období navíc krásně zahřeje,“ tak popisuje šéfkuchař Pavol Pikulák z Velkých Karlovic jednu z nejoblíbenějších místních specialit.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.

VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.

Ilustrační foto.

Do budoucna mám v plánu přežít, najít si práci a bydlení, říká žena bez domova

/VIDEO, FOTO/ Blížící se zima ohrožuje nejvíce lidi bez domova. V republice se nejčastěji vyskytují právě v hlavním městě, a to i kvůli možnostem sehnání jídla, peněz a množství poskytovaných služeb. Zmapovali jsme, jaký je běžný den terénního pracovníka, který se o lidi bez domova stará, ale i některé příběhy lidí a důvody, které je na ulici přivedly.

1.ročník Festivalu polévek v Kozolupech u Plzně se vydařil. Přilákal spoustu návštěvníků, kteří mohli ochutnat šestnáct druhů polévek.

Na Festivalu polévek v Kozolupech chutnala nejvíc Bílá upíří česnečka

Historicky první ročník Festivalu polévek v Kozolupech nedaleko Plzně předčil veškerá očekávání, lidé byli nadšeni a organizátorkám z Českého svazu žen Kozolupy tak spadl velký kámen ze srdce. Účastníci měli možnost ochutnat šestnáct druhů polévek, kdy výdejní stanoviště byla rozeseta po celé obci. Degustace tak byla spojena s příjemnou procházkou, neb akci přálo po celé sobotní odpoledne i počasí.

Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?

Krmelec u Kraví hory v Malé Úpě vyhrál soutěž o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka.

Bez kvalitní kuchyně a surovin na horách neuspějete, tvrdí autor polévky roku

Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.

Vítězem letošního ročníku Maloúpské vařečky se stal Krmelec u Kraví hory s krémovou česnečkou.

FOTO: Vyprodanou Maloúpskou vařečku vyhrála krémová česnečka z Krmelce

Osmý ročník soutěže o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka v sobotu vyhrál podruhé v historii Krmelec u Kraví hory. Jeho krémová česnečka s chlebovými krutony, sypaná slanou granolou získala s výraznou převahou nejvíce hlasů od diváků, kteří při procházce po boudách v Malé Úpě hodnotili celkem 12 polévek navařených místními kuchaři. O akci byl obrovský zájem, všech 500 hlasovacích lístků bylo okamžitě vyprodáno.

Nejdřív umýt, pak oškrábat. Tak se patří zacházet se zeleninou, aby neskončila v koši ani slupka. Ty i natě a odřezky se umí proměnit ve skvělý vývar na polévky nebo na podlévání masa.

Jak doma ušetřit? Jde to i na jídle. Jak na to, poradí dobré tipy našich babiček

Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem. 

Ochutnávka vín v Brně. Ilustrační foto

Jižní Morava jako oáza prosperujících podniků. Nejvíce láká víno a polévky

/FOTO/ Víno, kvalitní rumy, ale drahý guláš. I tak by se daly popsat největší taháky Brněnských podniků. V Jihomoravském kraji se gastronomii daří lépe než jinde. Brno dokonce v mnoha ohledech poráží Prahu. Vyplývá to ze zjištění společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší počet zařízení z tuzemské gastro scény.

Správný výběr potravin je důležitý. Když zvolíte ty správné, zasytí vás, aniž byste přijali příliš mnoho kalorií.

Snažíte se zhubnout? Těchto 10 potravin vás zasytí a jsou téměř bez kalorií

Chceme-li shodit nějaké to kilo, čemu se zcela určitě nevyhneme, je omezení energetického příjmu. Protože pokud chceme zhubnout, musíme přijmout méně kalorií, než kolik jich během dne naše tělo vydá. Omezení kalorického příjmu však může být pro řadu lidí problematické. Jak ale omezit kalorický příjem při hubnutí a jak díky potravinám zhubnout? Jaké potraviny mají málo kalorií a které vás i přes nízký počet kalorií zasytí?

Podskalský kotlíkový Gulášfest

Hovězí, zvěřinový i jelení. Podskalský kotlíkový Gulášfest nalákal stovky lidí

Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.

Podskalský kotlíkový Gulášfest.

Podskalský kotlíkový Gulášfest. K ochutnání byl hovězí, zvěřinový či jelení

Stovky milovníků kotlíkových gulášů a polévek se v sobotu odpoledne po roce znovu sešly ve venkovním areálu hospůdky Pod břesteckou skalou, aby ochutnaly a zhodnotily dvanáct druhů gulášů a tři polévky. Jednotlivé týmy místních i přespolních šéfkuchařů dopoledne připravily a odpoledne nabídly návštěvníkům hovězí, jelení, zvěřinové, mexické nebo klokaní gulášové speciality.