Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

TRADIČNÍ ZABIJAČKA přilákala do Velichova desítky lidí z celého regionu. Sledovat mohli například výrobu jitrniček.

Zabijačka, recept na dobrou zábavu

Velichov - Znáte zaručený recept, jak se postarat o dobrou zábavu a přilákat tolik lidí, že sál praská ve švech a sedět se musí venku? Je to jednoduché. Udělejte pořádnou domácí zabijačku. Hostinský a muzikant Jan Bitman se tohoto osvědčeného modelu drží už několik let a zájem o velichovské vepřové hody rozhodně neupadá. Spíše se rozšiřuje okruh lidí, kteří sem váží cestu za vůní jitrniček, ovaru či zabijačkové polévky.

Zlínská Charita rozdávala polévku lidem bez přístřeší

Charita rozdává polévky. Třeba bude boj o gulášovku

Zlínsko - S prvními ranními mrazíky potěší lidi bez domova Charita. I letos se chystá vydávat zdarma teplou polévku s pečivem. Ve Zlíně si na ni budou moci přijít zájemci prvně první listopadové úterý, a to na zlínskou Zálešnou I/3222 od 14 hodin.

Uvařme si o víkendu: zapraženou polévku

Uvařme si o víkendu: zapraženou polévku

Svitavy - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní, jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo.

Ilustrační snímek

Lidé podpoří brněnské projekty. Za polévku a party

Brno – Podpořit nové nápady a projekty lidí, kteří chtějí změnit Brno, chtějí organizátoři crowdfundingové akce Brněnský vývar. Večer 11. listopadu v Barokním sále Moravské galerie a kavárně Morgal začne akce podobná populárnímu pořadu Den D. Čtyři lidé dostanou prostor představit své projekty v deseti minutách. Ten, který u publika získá nejvíc hlasů, se může těšit na peněžní výhru.

Ilustrační snímek

Lidé podpoří brněnské projekty. Za polévku a party

Brno – Podpořit nové nápady a projekty lidí, kteří chtějí změnit Brno, chtějí organizátoři crowdfundingové akce Brněnský vývar. Večer 11. listopadu v Barokním sále Moravské galerie a kavárně Morgal začne akce podobná populárnímu pořadu Den D. Čtyři lidé dostanou prostor představit své projekty v deseti minutách. Ten, který u publika získá nejvíc hlasů, se může těšit na peněžní výhru.

Ilustrační foto

Pražským školákům obědy chutnají, 'UHO' už neznají

Praha - Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou, pizza se šunkou a kukuřicí, jáhlová kaše s jablkem a skořicí, ale také lososová polévka nebo steak ze žraloka. Takové menu najdete nejen v restauracích, ale už i ve školních jídelnách v metropoli.

Ilustrační foto hřiby

Podušené hřiby vydrží v mrazáku i dva roky

Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.

Ilustrační foto hřiby

Podušené hřiby vydrží v mrazáku i dva roky

Zlínský kraj - Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.

Před mikulovskou Eat Art Gallery si v sobotu rozbalila své „nádobíčko“ mladá rakouská umělkyně Flora Szurcsik. Kolemjdoucím zadarmo nalévala studenou zeleninovou polévku Gazpacho, a to do originálních keramických misek, které sama vytvořila.

Na bídu umělců upozorňovala Rakušanka v Mikulově španělskou polévkou

Mikulov /REPORTÁŽ/ - Muzeme vam nabidnoud polefku? Usmívající se mladý Rakušan se vrhá k přicházejícímu páru a usilovně se snaží z papírku přečíst pro něj přetěžkou českou větu. „I don't speak Czech," krčí rameny muž, že nemluví česky. Šokovaný Rakušan se ani nesnaží skrýt svůj údiv nad tím, že hned první lidé, které v Mikulově oslovil, nerozumí domovskému jazyku. Rozhovor pokračuje v angličtině.

Před mikulovskou Eat Art Gallery si v sobotu rozbalila své „nádobíčko“ mladá rakouská umělkyně Flora Szurcsik. Kolemjdoucím zadarmo nalévala studenou zeleninovou polévku Gazpacho, a to do originálních keramických misek, které sama vytvořila.

Na bídu umělců upozorňovala Rakušanka v Mikulově španělskou polévkou

Mikulov /REPORTÁŽ/ - Muzeme vam nabidnoud polefku? Usmívající se mladý Rakušan se vrhá k přicházejícímu páru a usilovně se snaží z papírku přečíst pro něj přetěžkou českou větu. „I don't speak Czech," krčí rameny muž, že nemluví česky. Šokovaný Rakušan se ani nesnaží skrýt svůj údiv nad tím, že hned první lidé, které v Mikulově oslovil, nerozumí domovskému jazyku. Rozhovor pokračuje v angličtině.

Rakušanka Flora Szurcsik má tuto sobotu vernisáž v mikulovské Eat Art Gallery. Představí tam zajímavý keramický projekt Bída umění.

Rakušanka upozorní na bídu umělců: lidé najdou citát na dně polévky

Mikulov – Netradičním způsobem se rozhodla rakouská umělkyně Flora Szurcsik bojovat s neutěšenou situaci umělců, kteří se svou prací neuživí. Polévkou. V sobotu v šestnáct hodin začíná vernisáží v mikulovské Eart Art Gallery její výstava keramických výtvorů projektu KUNSTarmut. Součástí akce bude každý den výdej sta porcí polévky v keramických miskách.

Rakušanka Flora Szurcsik má tuto sobotu vernisáž v mikulovské Eat Art Gallery. Představí tam zajímavý keramický projekt Bída umění.

Rakušanka upozorní na bídu umělců: lidé najdou citát na dně polévky

Mikulov – Netradičním způsobem se rozhodla rakouská umělkyně Flora Szurcsik bojovat s neutěšenou situaci umělců, kteří se svou prací neuživí. Polévkou. V sobotu v šestnáct hodin začíná vernisáží v mikulovské Eart Art Gallery její výstava keramických výtvorů projektu KUNSTarmut. Součástí akce bude každý den výdej sta porcí polévky v keramických miskách.

Ilustrační foto.

Polévkáren v poslední době přibývá, nacházejí nové zákazníky

Praha – Kombinaci rychlého občerstvení a klasické kuchyně nabízejí v posledních letech v Česku takzvané polévkárny. První se objevily před čtyřmi roky, ale teprve v posledních dvou letech jich pomalu přibývá. Zákazníkům ušetří čas při stolování a zároveň poskytnou nabídku kvalitního pokrmu. Majitel pražského bistra Plavecká polévka Robert Friede věří, že i proto takové provozovny mají budoucnost.

Během obědů se v rakovnických restauracích nesmí kouřit

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

Ilustrační foto

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

Policejní zásah vyděsil hosty baru

Policejní komando vyděsilo hosty nádražního baru

Zlín - Je středa, půl čtvrté odpoledne a v baru Bašta u Bédi na zlínském autobusovém nádraží si hosté dávají své odpolední pivko i kořalku. Probírají fotbal a vyřazení favoritů na mistrovství světa. Z kuchyňky voní polévka, z vedlejší místnosti se ozývá smích.

Ilustrační foto.

Vyprat si nebo dostat zdarma polévku? Těžko

Vyškov – Azylový dům Znojmo, který nově pomáhá ženám v těžké životní situaci, noclehárna pro muže Blansko, Nízkoprahové denní centrum Břeclav, které potravinovým a hygienickým servisem podporuje lidi, kteří ztratili střechu nad hlavou, nebo třeba Domeček Hodonín, který je v kontaktu s lidmi, kteří se ocitli v životní krizi. Vyškov v téhle otázce podle odborníků zaostává.

Bulharská kuchyně: šopský salát.

Pravý bulharský šopský salát by neměl být přehnaně slaný

Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.

Zelené velikonoční pivo. Ilustrační foto

Restaurace barví menu do zelena. Od polévky po pivo

Brno – Nad talířem špenátu si ve čtvrtek Brňané přiťuknou zeleným pivem. Většina restaurací bere velikonoční svátky vážně a nabízí speciální menu. Zoo nebo enviromentální středisko Lipka zase na Zelený čtvrtek myslí na opozdilce, kteří nestihli velikonoční výzdobu a pořádají dílny pro děti i dospělé.

V Držovicích přivítali jaro. Uvařili k tomu jarní polévku, nechali hořet morenu a vhodili ji do Romže a po proudu řeky pak vyslaly ještě ručně vyrobené věnečky.

V Držovicích se pustili do jarní polévky a zahnali zimu

Držovice – Spolky dospělých a děti se sešly v sobotu na držovickém fotbalovém hřišti, a předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka desítek chutí a vůní. Vyhrát chtělo všech jedenáct týmů.