Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Holubi jsou pro něj relax. Má z nich ale rád i polévku

Střílky – Obrovský relax, obrovská pohoda. Tím je pro šestašedesátiletého Lubomíra Brňáka ze Střílek na Kroměřížsku chovatelství holubů. Lákalo jej už od dětství, vášeň pro ně zdědil prakticky po svých předcích. Jeho tatínek byl totiž také nejen chovatel holubů, ale i jiného drobného zvířectva, strýc pak zase závodil s poštovními holuby.

Školní dezert z Plzně chutnal nejvíc

Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.

V muzeu ochutnali šest druhů středověkých jídel. Chyběla jen pivní polévka

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ – Hrách, špek i máta provoněly v sobotu 22. srpna Muzeum Jana Amose Komenského v Uherského Brodě. Desítky milovníků historie tam nalákala jedna z doprovodných akcí výstavy Tržiště světa, a to historická hostina z období 15. až 16. století, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s městem Uherský Brod a tamním Šermířským klubem.

Na Buchlově vařili stovky let staré recepty

Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.

500 let od příchodu na jižní Moravu. Charváti? Vinaři milující fazolovou polévku

Jižní Morava - Moravští Chorvati či Charváti jsou na jižní Moravě už pět století, teď však jen jako jedna z národnostních menšin. Udělalo ji z nich hlavně nucené vysídlení z domovů po druhé světové válce. Zatímco dřív vinice na Břeclavsku obhospodařovalo několik tisíc Charvátů, dnes jich zbylo jen pár stovek. Za to, že museli odejít na severní Moravu, se jim dosud nikdo neomluvil. Letos je to pět set let od jejich příchodu.

Lidem bez domova bude pomáhat také sociální firma

Příbram – Příbramští radní chtějí podat pomocnou ruku těm, kteří třeba neměli takové štěstí. Do zimy by v okresním městě měl vzniknout komunitní dům, ve kterém lidé bez domova naleznou přístřeší, dostanou polévku a budou se moci osprchovat.

Závěrečné zkoušky zvládli na výbornou

Rakovník - Připravit polévku a hlavní jídlo, prostřít slavnostně tabuli a nakonec všechny hosty u stolu obsloužit k jejich spokojenosti museli žáci oboru kuchař – číšník Integrované střední školy Na Jirkově při závěrečných praktických zkouškách.

Fenykl: Dietní pochoutka

Fenykl můžete použít prakticky na cokoliv, ať už na pečení, grilování, dušení, do salátů nebo jako přísadu do polévek – vždy chutná skvěle!

Gurmáni mají sraz na Špilberku. Ochutnávají ústřice nebo polévku z melounů

Brno /FOTOGALERIE/ – Stovky lidí v sobotu vyrazily na brněnský hrad Špilberk. Jejich plánem nebyl výlet do historie nebo prozkoumání kasemat. Návštěvníci zamířili se na čtvrtý ročník gurmánského festivalu Špilberk food festival. Své pochoutky na nádvoří hradu předvedli kuchaři ze čtrnácti restaurací.

Vůně zelňačky lákala na rynek

Police nad Metují - Přípravou kotlů a zapálením ohňů odstartovala v sobotu ráno Polická zelňačka. Do soutěže v přípravě oblíbené polévky se pustilo pět týmů, které do vaření daly všechno, aby naklonily porotu na svou stranu. Po chvíli už se náměstím linula vůně, které málokdo odolal.

Návštěvníci ochutnali v Ivančicích hamburger či polévku z chřestu

Ivančice /FOTOGALERIE/ – Nezapomeň, že musíme ochutnat všechny druhy jídel, které budou k dostání. I kdybych měl prasknout, nevynechám ani jedno. Chřest totiž miluji, říká s úsměvem muž kamarádovi při čekání ve frontě na Slavnosti chřestu, které se od pátku do neděle konaly v Ivančicích na Brněnsku. Po zaplacení stokorunového vstupného vchází dvojice na Palackého náměstí, které je už o sobotním dopoledni plné lidí.

V Polici vyberou tu nej zelňačku

Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.

Naplní koštýře, vzduch provoní kotlíkové polévky. Do Mikulova přijede i Sobotka

Mikulov – Start! Tento povel brzy vydá zpěvák Jožka Šmukař účastníkům republikové mistrovství v natahování koštýře vína ze sudu na čas. 
Na sobotních Mikulovských vinných trzích. Akce má před sebou již sedmý ročník v areálu hotelu Zámeček. Jak uvedl její ředitel Josef Ševčík, neměl by na ní chybět ani premiér Bohuslav Sobotka.

Don Jackson: Jaro Pouzar byl skvělý spoluhráč

Don Jackson se zastavil u svého bývalého spoluhráče při přesunu ze Salcburku do Mnichova, kde aktuálně pracuje. V Hokejovém centru Pouzar poobědval, knedlíky se svíčkovou mu evidentně chutnaly, a pokračoval v putování za hokejem. Přesně v době mezi polévkou a hlavním jídlem si udělal chvíli času na několik otázek Deníku:

Havarovala kvůli polévce

Hluk – Přílišná starostlivost o polévku se málem stala osudnou mladé ženě z Uherskohradiš­ťska. Ta v sobotu 24. dubna krátce před třetí hodinou odpoledne jela ve fábii směrem od Hluku na Dolní Němčí.

Děti ochutnaly polévku ze slunečního vařiče

Brno /REPORTÁŽ/ – Horké paprsky rozpalují sluneční vařič. Polévka na něm pomalu bublá a postupně přichází k varu. Stačí k tomu jen příroda. „Jsme schopní na něm uvařit vodu či usmažit jídlo. Využívá sluneční paprsky, které se sbíhají do jednoho bodu. Vynález stojí asi šest tisíc korun," popisuje zapáleně třináctiletý Vojtěch Bureš, který ho má na starost. Podobné atrakce v sobotu zaplnily Kraví horu v Brně při Dni Země, který oficiálně připadl už na středu.

Dítě zabouchlo za mámou dveře bytu

Žatec, Staňkovice – Hasiči otvírali během středy dvakrát zabouchnuté dveře. V obou případech hrozilo nebezpečí z prodleni. Jednou se vařila na sporáku polévka, podruhé zůstalo v bytě uvězněné malé dítě.

Stovka neobvyklých chutí i nekonečné fronty. Polívkování přilákalo davy lidí

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jarní koriandrová s citrónovou trávou, jahodová s mlékem nebo krémová šnečí. I takové pochoutky mohli návštěvníci v sobotu celý den ochutnávat na netradičním festivalu Polívkování. I když bylo od rána pod mrakem, první skupinky návštěvníků už před desátou hodinou postávali na smíchovské náplavce před vstupem do improvizované tržnice.

Vloupal se do chalupy a uvařil si polévku

Lhota – Jarní návrat na chalupu nepotěšil její majitele, když zjistili, že se jim neznámý zloděj vloupal do chaty v obci Lhota na Přerovsku. Ke vloupání mělo dojít někdy během zimního období.

V Držovicích vařili jarní polévku a zaháněli zimu

Držovice – Směsice vůní se nesla v sobotu odpoledne Držovicemi. Spolky dospělých a dětí se sešly na fotbalovém hřišti, aby ostatním předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka různých chutí a vůní. Vaření jarní polévky spojené s vítáním jara pořádali v Držovicích už počtvrté.

Slovácké muzeum ukáže, jak vařit s bylinkami

Uherské Hradiště – Zpozornět by měli o následujícím víkendu všichni milovníci dobrého jídla. Právě těm je totiž určena akce v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu", tentokrát na téma „Polévka i hlavní chod, s bylinkami přijde vhod!"

Lidé ochutnávali uzené a zabijačku. Fronty byly hlavně na ovarovou polévku

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Přes celé nádvoří brněnského hradu Veveří se táhne dlouhá fronta lidí na ovarovou polévku s kroupami. Nejde o dobročinnou akci, při které se rozdává jídlo zdarma. To jen gotická památka o víkendu ožila Slavnostmi moravského uzeného. Přes tři a půl tisíce návštěvníků kromě hlavního lákadla ochutnalo i zabijačkové speciality.

Na soustředění mi chutnaly polévky, pochvaloval si Bartolomeu

Pozlovice/Zlín – /ROZOVOR/ Vzdálili se od domova jen o necelých dvacet kilometrů, přesto se pohybovali úplně v jiném prostředí. Fotbalistům Zlína vrcholí vydařená zimní příprava a v uplynulých pěti dnech si ji zpestřili regeneračním pobytem v pozlovickém hotelu Vega. Psychickou pohodu umocňoval ve dvacetičtyřčlenném výběru i krajní ofenzivní záložník Robert Bartolomeu.

Polívkování na smíchovské náplavce aneb přijďte si také pro svou lžíci

Praha - Na smíchovské náplavce se uskuteční další food festival. Tentokrát se bude jednat o akci s názvem Polívkování, plánovanou na sobotu 28. března, která se zaměří na polévky z celého světa. Festival nabídne průřez celým „polévkovým světem", ochutnat bude možné polévky španělské, arménské, maďarské, francouzské, italské, marocké, peruánské, thajské, mexické, vietnamské, rakouské, japonské a dalších národů. Chybět nebudou ani polévky české.

FOTO, VIDEO: Tradiční Tříkrálovou polévku vydával ve Zlíně také primátor Adámek

Zlín – „Pokud děláme Tříkrálovou sbírku a chceme lidem, kteří nějakým způsobem přispějí, trošku poděkovat, nabízíme jim proto kvalitní polévku." Tím se řídí Charita Zlín, která už podruhé před tamním kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů připravila nejen pro koledníky, ale také pro širokou veřejnost Tříkrálovou polévku.

Polévka z bílé fazole? S tygří krevetou, na Grand Restaurant Festivalu

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.

Silvestr: Starostové podají lidem polévku

Svitavy - Setkání na náměstí se známými, dokonce i se starosty, radními a zastupiteli. Něco teplého na zahřátí prokřehlého těla v mrazech a potom oslnivý ohňostroj s jedinečnou atmosférou a překvapením.