Střílky – Obrovský relax, obrovská pohoda. Tím je pro šestašedesátiletého Lubomíra Brňáka ze Střílek na Kroměřížsku chovatelství holubů. Lákalo jej už od dětství, vášeň pro ně zdědil prakticky po svých předcích. Jeho tatínek byl totiž také nejen chovatel holubů, ale i jiného drobného zvířectva, strýc pak zase závodil s poštovními holuby.
Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.
Chrudimsko - Blíží se začátek školního roku a žáci se brzy vrátí do škamen. Výuka se jim může zdát těžká i neoblíbená, leč ani jejich předchůdci, kteří do školy chodili před sto a více lety, to neměli vůbec jednoduché.
Uherský Brod /FOTOGALERIE/ – Hrách, špek i máta provoněly v sobotu 22. srpna Muzeum Jana Amose Komenského v Uherského Brodě. Desítky milovníků historie tam nalákala jedna z doprovodných akcí výstavy Tržiště světa, a to historická hostina z období 15. až 16. století, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s městem Uherský Brod a tamním Šermířským klubem.
Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.
Jižní Morava - Moravští Chorvati či Charváti jsou na jižní Moravě už pět století, teď však jen jako jedna z národnostních menšin. Udělalo ji z nich hlavně nucené vysídlení z domovů po druhé světové válce. Zatímco dřív vinice na Břeclavsku obhospodařovalo několik tisíc Charvátů, dnes jich zbylo jen pár stovek. Za to, že museli odejít na severní Moravu, se jim dosud nikdo neomluvil. Letos je to pět set let od jejich příchodu.
/OHLÉDNUTÍ DENÍKU/ V Centru sociálních služeb Armády spásy v Ostravě-Fifejdách se koncem minulého týdne konal už pátý ročník soutěže ve vaření polévky. Kromě ostravských přijela družstva i z Krnova a Havířova.
Příbram – Příbramští radní chtějí podat pomocnou ruku těm, kteří třeba neměli takové štěstí. Do zimy by v okresním městě měl vzniknout komunitní dům, ve kterém lidé bez domova naleznou přístřeší, dostanou polévku a budou se moci osprchovat.
Přerov, Henčlov – Na salátech, polévkách nebo guláších si pochutnávali návštěvníci sobotního Festivalu fazolových specialit v Henčlově, místní části Přerova. Své kuchařské umění mezi sebou poměřilo šest týmů.
Rakovník - Připravit polévku a hlavní jídlo, prostřít slavnostně tabuli a nakonec všechny hosty u stolu obsloužit k jejich spokojenosti museli žáci oboru kuchař – číšník Integrované střední školy Na Jirkově při závěrečných praktických zkouškách.
Brno /FOTOGALERIE/ – Stovky lidí v sobotu vyrazily na brněnský hrad Špilberk. Jejich plánem nebyl výlet do historie nebo prozkoumání kasemat. Návštěvníci zamířili se na čtvrtý ročník gurmánského festivalu Špilberk food festival. Své pochoutky na nádvoří hradu předvedli kuchaři ze čtrnácti restaurací.
Police nad Metují - Přípravou kotlů a zapálením ohňů odstartovala v sobotu ráno Polická zelňačka. Do soutěže v přípravě oblíbené polévky se pustilo pět týmů, které do vaření daly všechno, aby naklonily porotu na svou stranu. Po chvíli už se náměstím linula vůně, které málokdo odolal.
Ivančice /FOTOGALERIE/ – Nezapomeň, že musíme ochutnat všechny druhy jídel, které budou k dostání. I kdybych měl prasknout, nevynechám ani jedno. Chřest totiž miluji, říká s úsměvem muž kamarádovi při čekání ve frontě na Slavnosti chřestu, které se od pátku do neděle konaly v Ivančicích na Brněnsku. Po zaplacení stokorunového vstupného vchází dvojice na Palackého náměstí, které je už o sobotním dopoledni plné lidí.
Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.
Mostecko – V psím útulku, na zámku, v parku, v kulturním domě, v divadle nebo v jumparku. Na Mostecku bude od pátku do neděle pořádně živo na mnoha místech.
Mikulov – Start! Tento povel brzy vydá zpěvák Jožka Šmukař účastníkům republikové mistrovství v natahování koštýře vína ze sudu na čas. Na sobotních Mikulovských vinných trzích. Akce má před sebou již sedmý ročník v areálu hotelu Zámeček. Jak uvedl její ředitel Josef Ševčík, neměl by na ní chybět ani premiér Bohuslav Sobotka.
Don Jackson se zastavil u svého bývalého spoluhráče při přesunu ze Salcburku do Mnichova, kde aktuálně pracuje. V Hokejovém centru Pouzar poobědval, knedlíky se svíčkovou mu evidentně chutnaly, a pokračoval v putování za hokejem. Přesně v době mezi polévkou a hlavním jídlem si udělal chvíli času na několik otázek Deníku:
Hluk – Přílišná starostlivost o polévku se málem stala osudnou mladé ženě z Uherskohradišťska. Ta v sobotu 24. dubna krátce před třetí hodinou odpoledne jela ve fábii směrem od Hluku na Dolní Němčí.
Brno – Třicet let staré tácy nahradí ve Fakultní nemocnici Brno nové nádobí. Lidem se tak už z nových boxů polévka nevylije a při stravování si užijí větší komfort.
Brno /REPORTÁŽ/ – Horké paprsky rozpalují sluneční vařič. Polévka na něm pomalu bublá a postupně přichází k varu. Stačí k tomu jen příroda. „Jsme schopní na něm uvařit vodu či usmažit jídlo. Využívá sluneční paprsky, které se sbíhají do jednoho bodu. Vynález stojí asi šest tisíc korun," popisuje zapáleně třináctiletý Vojtěch Bureš, který ho má na starost. Podobné atrakce v sobotu zaplnily Kraví horu v Brně při Dni Země, který oficiálně připadl už na středu.
Při nedělním obědě na sebe roční Vítek převrhl horkou hrachovou polévku. Popálil si ruku a do Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích ho musel převézt vrtulník. „Jsem moc ráda, že tu můžu být s ním, všichni nám moc pomáhají," popsala v úterý Vítkova matka Petra.
Brno - Při nedělním obědě na sebe roční Vítek převrhl horkou hrachovou polévku. Popálil si ruku a do Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích ho musel převézt vrtulník. „Jsem moc ráda, že tu můžu být s ním, všichni nám moc pomáhají," popsala v úterý Vítkova matka Petra.
Žatec, Staňkovice – Hasiči otvírali během středy dvakrát zabouchnuté dveře. V obou případech hrozilo nebezpečí z prodleni. Jednou se vařila na sporáku polévka, podruhé zůstalo v bytě uvězněné malé dítě.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jarní koriandrová s citrónovou trávou, jahodová s mlékem nebo krémová šnečí. I takové pochoutky mohli návštěvníci v sobotu celý den ochutnávat na netradičním festivalu Polívkování. I když bylo od rána pod mrakem, první skupinky návštěvníků už před desátou hodinou postávali na smíchovské náplavce před vstupem do improvizované tržnice.
Lhota – Jarní návrat na chalupu nepotěšil její majitele, když zjistili, že se jim neznámý zloděj vloupal do chaty v obci Lhota na Přerovsku. Ke vloupání mělo dojít někdy během zimního období.
Držovice – Směsice vůní se nesla v sobotu odpoledne Držovicemi. Spolky dospělých a dětí se sešly na fotbalovém hřišti, aby ostatním předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka různých chutí a vůní. Vaření jarní polévky spojené s vítáním jara pořádali v Držovicích už počtvrté.
Uherské Hradiště – Zpozornět by měli o následujícím víkendu všichni milovníci dobrého jídla. Právě těm je totiž určena akce v rámci cyklu „Tvoříme v muzeu", tentokrát na téma „Polévka i hlavní chod, s bylinkami přijde vhod!"
Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Přes celé nádvoří brněnského hradu Veveří se táhne dlouhá fronta lidí na ovarovou polévku s kroupami. Nejde o dobročinnou akci, při které se rozdává jídlo zdarma. To jen gotická památka o víkendu ožila Slavnostmi moravského uzeného. Přes tři a půl tisíce návštěvníků kromě hlavního lákadla ochutnalo i zabijačkové speciality.
Pozlovice/Zlín – /ROZOVOR/ Vzdálili se od domova jen o necelých dvacet kilometrů, přesto se pohybovali úplně v jiném prostředí. Fotbalistům Zlína vrcholí vydařená zimní příprava a v uplynulých pěti dnech si ji zpestřili regeneračním pobytem v pozlovickém hotelu Vega. Psychickou pohodu umocňoval ve dvacetičtyřčlenném výběru i krajní ofenzivní záložník Robert Bartolomeu.
Blansko /REPORTÁŽ/ - Jak řezník porcuje víc než devadesátikilové prase, mohli na vlastní oči vidět návštěvníci tradiční zabijačky v Blansku. A také si pochutnat nejen na ovarové polévce.
Blansko /REPORTÁŽ/ - Jak řezník porcuje víc než devadesátikilové prase, mohli na vlastní oči vidět návštěvníci tradiční zabijačky v Blansku. A také si pochutnat nejen na ovarové polévce.
Praha - Na smíchovské náplavce se uskuteční další food festival. Tentokrát se bude jednat o akci s názvem Polívkování, plánovanou na sobotu 28. března, která se zaměří na polévky z celého světa. Festival nabídne průřez celým „polévkovým světem", ochutnat bude možné polévky španělské, arménské, maďarské, francouzské, italské, marocké, peruánské, thajské, mexické, vietnamské, rakouské, japonské a dalších národů. Chybět nebudou ani polévky české.
Zlínsko – Bezmasá polévka a hlavní chod. Tak každým rokem vždy na Popeleční středu vypadá jídelníček Antonína Jonáška z Tlumačova. I ten letošní středeční bude u něj stejný.
Praha 5 - Ondřej Slanina, Filip Sajler, Filip Vobořil či David Kalina. To je jen pár jmen známých kuchařů, jejichž polévky můžete až do neděle ochutnat u metra Anděl. Sedm dní, sedm polévek. Důvod, proč se kuchaři zapojili do akce Polívková smršť, ale není jen gastronomický.
Chrudim - Dýně Hokaido má neobyčejně příznivé účinky na lidské tělo. V dýni je ve velkém množství obsažen betakarotén, vitamíny B1, B2 a B3, velké množství minerálních látek např. vápník, draslík, lutein.
Staré Město – Uvařit co nejlepší polévku. To byl úkol pro devět týmů, které se v sobotu 10. ledna sjely do Velkého Vrbna, místní části Starého Města. Konala se zde soutěž ve vaření zelňačky.
Zlín – „Pokud děláme Tříkrálovou sbírku a chceme lidem, kteří nějakým způsobem přispějí, trošku poděkovat, nabízíme jim proto kvalitní polévku." Tím se řídí Charita Zlín, která už podruhé před tamním kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů připravila nejen pro koledníky, ale také pro širokou veřejnost Tříkrálovou polévku.
Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Bramborový krém, vepřová panenka s chlupatým knedlíkem a jako dezert čokoládovo-zázvorová pěna. I to je jedna z nabídek, kterou lze za výhodnější cenu ochutnat na Grand Restaurant festivalu. Do šestého ročníku přehlídky pod patronátem Pavla Maurera se letos zapojilo osm jihomoravských restaurací.
Svitavy - Setkání na náměstí se známými, dokonce i se starosty, radními a zastupiteli. Něco teplého na zahřátí prokřehlého těla v mrazech a potom oslnivý ohňostroj s jedinečnou atmosférou a překvapením.