
Silvestr: Starostové podají lidem polévku
Svitavy – Setkání na náměstí se známými, dokonce i se starosty, radními a zastupiteli. Něco teplého na zahřátí prokřehlého těla v mrazech a potom oslnivý ohňostroj s jedinečnou atmosférou a překvapením.
Svitavy – Setkání na náměstí se známými, dokonce i se starosty, radními a zastupiteli. Něco teplého na zahřátí prokřehlého těla v mrazech a potom oslnivý ohňostroj s jedinečnou atmosférou a překvapením.
Hradec Králové - Horká polévka s chlebem, vánočka a vřelý úsměv. To vše zdarma nejen pro lidi bez domova.
Hradec Králové - Horká polévka s chlebem, vánočka a vřelý úsměv. To vše zdarma nejen pro lidi bez domova.
Blanensko /FOTOGALERIE/ – Teploty několik stupňů nad nulou. Vánoce na blátě. Dobrá zpráva pro silničáře, špatná pro lyžaře. Kdo čekal, že vyrazí o vánočních svátcích na Blanensku na lyže, byl zklamaný. Na svahu v Olešnici se kvůli nepříznivému počasí přestalo zasněžovat i lyžovat. Tamní skiareál dočasně přerušil provoz v úterý odpoledne. Sjezdovka se má otevřít znovu v sobotu. „Počasí nám nepřálo. Bylo nad nulou a nemohli jsme zasněžovat. Lyžovat se sice dalo, ale nebylo to ono. Nemělo cenu, nechat si rozbít svah. V pátek začalo konečně mrznout, tak máme sněžná děla opět v provozu. V sobotu chceme sjezdovku znovu otevřít," řekl správce skiareálu Jiří Kotlán.
Jindřichův Hradec – Třetím rokem rozdává v době vánočních svátků jindřichohradecká Farní charita společně s oblastním spolkem Českého červeného kříže polévku lidem bez domova v Jindřichově Hradci. Letos možná i díky teplejšímu počasí nepřišlo této možnosti zdarma se najíst tolik lidí jako v loňském roce.
Boskovice, Letovice, Lhota Rapotina /FOTOGALERIE/ – Dechovka, desítky metrů dlouhá fronta a vůně zelňačky. Masarykovo náměstí v Boskovicích zaplnily na Štědrý den hodinu před polednem stovky lidí. Davy před boskovickou radnici přilákala tradiční Polévka pro chudé i bohaté. Při ní příchozí už podvacáté ochutnali štědrovečerní polévku a přispěli do pokladniček na charitativní a humanitární účely.
Boskovice, Letovice, Lhota Rapotina /FOTOGALERIE/ – Dechovka, desítky metrů dlouhá fronta a vůně zelňačky. Masarykovo náměstí v Boskovicích zaplnily na Štědrý den hodinu před polednem stovky lidí. Davy před boskovickou radnici přilákala tradiční Polévka pro chudé i bohaté. Při ní příchozí už podvacáté ochutnali štědrovečerní polévku a přispěli do pokladniček na charitativní a humanitární účely.
Praha /FOTOGALERIE/ - Přesně dva tisíce porcí speciální rybí polévky zavonělo dnes, tedy na Štědrý den Staroměstským náměstím. Rozlévání tradičního štědrovečerního pokrmu se ujala podle tradičního zvyku nová pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).
Praha – O rybí polévku, kterou dnes rozlévala na Staroměstském náměstí v kuchařské obleku pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), byl značný zájem. Pražané, ale i turisté včetně zahraničních museli před stánky s tradičním štědrodenním pokrmem vystát frontu. Krnáčové přišli pomoci i další členové městské rady a taky ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
Most – Přibližně dvacítku porcí bezplatné vánoční gulášové polévky rozdali bezdomovcům na 1. náměstí v Mostě sociální pracovníci. Připraveno bylo zhruba padesát porcí.
Olomouc - Zima nezima vyhovuje zvěři, divočáci jsou obézní jako prase v chlívku.
Blanensko - Přispět na dobrou věc, zahřát se teplou polévkou a třeba se i setkat s přáteli. Takovou aktivitou mohou strávit alespoň chvíli ze Štědrého dne lidé na několika místech Blanenska. V Boskovicích a Letovicích na Štědrý den pořádají tradiční Polévku pro chudé i bohaté. Ta boskovická se letos bude konat již podvacáté.
Praha - Politici na Štědrý den rozdají v Praze až čtyři tisíce porcí rybí polévky. Rozlévat ji budou na Staroměstském a na Václavském náměstí, na Kampě a ve Vršovicích. Již dnes budou rozdávat polévku ve Vysočanech. V tiskových zprávách to sdělili pořadatelé. Akce se těší velkému zájmu, ochutnávat chodí lidé bez domova i turisté.
Praha - Politici na Štědrý den rozdají v Praze až čtyři tisíce porcí rybí polévky. Rozlévat ji budou na Staroměstském a na Václavském náměstí, na Kampě a ve Vršovicích. Již dnes budou rozdávat polévku ve Vysočanech.
Znojemsko /TIP NA VÍKEND/ – Vyrobit si poslední drobné dárky, pochutnat si na dobročinné polévce, nebo si vybrat z řady závěrečných adventních koncertů mohou návštěvníci adventních programů na Znojemsku. V Krumlově bude v neděli živý betlém, ve Vranově zvou na zpívání k vánočnímu stromu.
Olomouc – Zase na blátě. Ani letos, když půjdeme na půlnoční, nebude sníh křupat pod nohama a podle všeho v nižších polohách nenasněží na první vánoční svátek ani na Štěpána.
Znojemsko /TIP NA VÍKEND/ – Vyrobit si poslední drobné dárky, pochutnat si na dobročinné polévce, nebo si vybrat z řady závěrečných adventních koncertů mohou návštěvníci adventních programů na Znojemsku. V Krumlově bude v neděli živý betlém, ve Vranově zvou na zpívání k vánočnímu stromu.
Most – Bezplatné vánoční rozdávání polévky bezdomovcům na 1. náměstí bude první akcí svého druhu v Mostě. Nemusí si nosit lžíce ani misky, vše dostanou na místě. Bude i chleba, řekl Mosteckému deníku Karel Komárek, ředitel organizace K srdci klíč.
Most – Obecně prospěšná společnost K srdci klíč, která má v Mostě azylový dům pro muže, bude v centru města rozdávat polévku lidem bez domova.
Mohelnice – Vůně zabijačkové polévky bouřky se linula v neděli 14. prosince dopoledne náměstím Svobody v Mohelnici. Tradiční cechovní zabijačka, kterou už po devatenácté připravili recesisté z místního spolku, jež si říká Cech přátel pátého ročního období, jako vždy přilákala spoustu návštěvníků.
Havířov - Horká hrachová polévka zahřála ve středu odpoledne návštěvníky vánočního městečka.
Svitavy – Pojďme si opět uvařit další dobrotu podle receptu kuchaře Pavla Míčka. Tentokrát přináší recept na rybí maso, které může obohatit naše víkendové menu.
Liberecko - Přinášíme Vám přehled krátkých zpráv.
Rychnovsko – Vánoční svátky mají snad všichni spojeni s dobrým jídlem. A spojovali si je s ním i naši předci.
Chomutov - Nový osobní automobil, který získala díky sponzorskému daru místních podnikatelů, využívá od čtvrtka příspěvková organizace města Sociální služby Chomutov (SoS). Vůz převzala ředitelka organizace Alena Tölgová na parkovišti u domu s pečovatelskou službou Merkur.
Chomutov - Od pondělí se lidé bez přístřeší mohou přijít ohřát i nasytit do budovy chomutovského magistrátu ve Zborovské ulici. Pracovnice městské příspěvkové organizace Sociální služby Chomutov (SoS) pro ně už tradičně navaří polévku, čaj a nabídnou jim také pečivo, a to každý všední den od 13:30 do 15:00 hodin až do konce března příštího roku. Služba je pochopitelně bezplatná.
Strakonice - Věci získané při Národní potravinové sbírce ve Strakonicích jdou zpátky do regionu.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Lidé mají o celostátní sbírku potravin opravdu zájem, řekli ČTK dobrovolníci, kteří informují nakupující o Národní potravinové sbírce a vybírají potraviny. Ve více než 380 obchodech v celé zemi je jich asi 2000. Lidé podle nich dávají hlavně těstoviny, rýži nebo polévky. Většinou odevzdají jen pár kusů, někdy ale i potraviny za stovky korun nebo dokonce plný nákupní koš. Vloni se vybralo 66 tun potravin, letos pořadatelé očekávají i 100 tun, protože se zapojilo víc obchodů.
Brno /FOTOGALERIE/ – Stovky kil těstovin, luštěnin nebo instantních polévek darovali Brňané lidem v nouzi. Od sobotního rána přispívali částí nákupu do označených nákupních košů v pěti brněnských obchodech. Zapojili se tak do celonárodní sbírky potravin.
Velichov - Znáte zaručený recept, jak se postarat o dobrou zábavu a přilákat tolik lidí, že sál praská ve švech a sedět se musí venku? Je to jednoduché. Udělejte pořádnou domácí zabijačku. Hostinský a muzikant Jan Bitman se tohoto osvědčeného modelu drží už několik let a zájem o velichovské vepřové hody rozhodně neupadá. Spíše se rozšiřuje okruh lidí, kteří sem váží cestu za vůní jitrniček, ovaru či zabijačkové polévky.
Písek - Součástí slavnosti u Kamenného mostu bude také soutěž o nejlepší polévku.
Zlínsko - S prvními ranními mrazíky potěší lidi bez domova Charita. I letos se chystá vydávat zdarma teplou polévku s pečivem. Ve Zlíně si na ni budou moci přijít zájemci prvně první listopadové úterý, a to na zlínskou Zálešnou I/3222 od 14 hodin.
Svitavy – Druhý ročník soutěže o nejlepší dýňovou polévku Svitavská dýňovka 2014 zná vítěze.
Králův Dvůr – „Ahoj, už máte vydlabáno?" Tak se o víkendu zdravili známí na Dýňových slavnostech v Králově Dvoře. Zájem o akci byl obrovský, od pátku do neděle přišly tři tisíce návštěvníků.
Svitavy - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní, jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo.
Olomouc – Bezdomovecká polévka, návštěva pokoje ubytovny pro sociálně slabé nebo promítání sociálních dokumentů. Už počtvrté chtěli organizátoři v Olomouci upozornit na problematiku chudoby a byznysu, který se kolem ní rozmáhá.
Brno – Podpořit nové nápady a projekty lidí, kteří chtějí změnit Brno, chtějí organizátoři crowdfundingové akce Brněnský vývar. Večer 11. listopadu v Barokním sále Moravské galerie a kavárně Morgal začne akce podobná populárnímu pořadu Den D. Čtyři lidé dostanou prostor představit své projekty v deseti minutách. Ten, který u publika získá nejvíc hlasů, se může těšit na peněžní výhru.
Brno – Podpořit nové nápady a projekty lidí, kteří chtějí změnit Brno, chtějí organizátoři crowdfundingové akce Brněnský vývar. Večer 11. listopadu v Barokním sále Moravské galerie a kavárně Morgal začne akce podobná populárnímu pořadu Den D. Čtyři lidé dostanou prostor představit své projekty v deseti minutách. Ten, který u publika získá nejvíc hlasů, se může těšit na peněžní výhru.
Praha - Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou, pizza se šunkou a kukuřicí, jáhlová kaše s jablkem a skořicí, ale také lososová polévka nebo steak ze žraloka. Takové menu najdete nejen v restauracích, ale už i ve školních jídelnách v metropoli.
Senomaty – Kulinářský jarmark v Senomatech má za sebou svoji úspěšnou premiéru.
Svitavy – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Po přestávce se vracíme k rubrice pro kulináře, kterou pro nás připravuje kuchař Pavel Míček.
Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.
Zlínský kraj - Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.
Mikulov /REPORTÁŽ/ - Muzeme vam nabidnoud polefku? Usmívající se mladý Rakušan se vrhá k přicházejícímu páru a usilovně se snaží z papírku přečíst pro něj přetěžkou českou větu. „I don't speak Czech," krčí rameny muž, že nemluví česky. Šokovaný Rakušan se ani nesnaží skrýt svůj údiv nad tím, že hned první lidé, které v Mikulově oslovil, nerozumí domovskému jazyku. Rozhovor pokračuje v angličtině.
Mikulov /REPORTÁŽ/ - Muzeme vam nabidnoud polefku? Usmívající se mladý Rakušan se vrhá k přicházejícímu páru a usilovně se snaží z papírku přečíst pro něj přetěžkou českou větu. „I don't speak Czech," krčí rameny muž, že nemluví česky. Šokovaný Rakušan se ani nesnaží skrýt svůj údiv nad tím, že hned první lidé, které v Mikulově oslovil, nerozumí domovskému jazyku. Rozhovor pokračuje v angličtině.
Mikulov – Netradičním způsobem se rozhodla rakouská umělkyně Flora Szurcsik bojovat s neutěšenou situaci umělců, kteří se svou prací neuživí. Polévkou. V sobotu v šestnáct hodin začíná vernisáží v mikulovské Eart Art Gallery její výstava keramických výtvorů projektu KUNSTarmut. Součástí akce bude každý den výdej sta porcí polévky v keramických miskách.
Mikulov – Netradičním způsobem se rozhodla rakouská umělkyně Flora Szurcsik bojovat s neutěšenou situaci umělců, kteří se svou prací neuživí. Polévkou. V sobotu v šestnáct hodin začíná vernisáží v mikulovské Eart Art Gallery její výstava keramických výtvorů projektu KUNSTarmut. Součástí akce bude každý den výdej sta porcí polévky v keramických miskách.
Praha – Kombinaci rychlého občerstvení a klasické kuchyně nabízejí v posledních letech v Česku takzvané polévkárny. První se objevily před čtyřmi roky, ale teprve v posledních dvou letech jich pomalu přibývá. Zákazníkům ušetří čas při stolování a zároveň poskytnou nabídku kvalitního pokrmu. Majitel pražského bistra Plavecká polévka Robert Friede věří, že i proto takové provozovny mají budoucnost.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.