Velichov - Znáte zaručený recept, jak se postarat o dobrou zábavu a přilákat tolik lidí, že sál praská ve švech a sedět se musí venku? Je to jednoduché. Udělejte pořádnou domácí zabijačku. Hostinský a muzikant Jan Bitman se tohoto osvědčeného modelu drží už několik let a zájem o velichovské vepřové hody rozhodně neupadá. Spíše se rozšiřuje okruh lidí, kteří sem váží cestu za vůní jitrniček, ovaru či zabijačkové polévky.
Zlínsko - S prvními ranními mrazíky potěší lidi bez domova Charita. I letos se chystá vydávat zdarma teplou polévku s pečivem. Ve Zlíně si na ni budou moci přijít zájemci prvně první listopadové úterý, a to na zlínskou Zálešnou I/3222 od 14 hodin.
Králův Dvůr – „Ahoj, už máte vydlabáno?" Tak se o víkendu zdravili známí na Dýňových slavnostech v Králově Dvoře. Zájem o akci byl obrovský, od pátku do neděle přišly tři tisíce návštěvníků.
Svitavy - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní, jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo.
Olomouc – Bezdomovecká polévka, návštěva pokoje ubytovny pro sociálně slabé nebo promítání sociálních dokumentů. Už počtvrté chtěli organizátoři v Olomouci upozornit na problematiku chudoby a byznysu, který se kolem ní rozmáhá.
Brno – Podpořit nové nápady a projekty lidí, kteří chtějí změnit Brno, chtějí organizátoři crowdfundingové akce Brněnský vývar. Večer 11. listopadu v Barokním sále Moravské galerie a kavárně Morgal začne akce podobná populárnímu pořadu Den D. Čtyři lidé dostanou prostor představit své projekty v deseti minutách. Ten, který u publika získá nejvíc hlasů, se může těšit na peněžní výhru.
Brno – Podpořit nové nápady a projekty lidí, kteří chtějí změnit Brno, chtějí organizátoři crowdfundingové akce Brněnský vývar. Večer 11. listopadu v Barokním sále Moravské galerie a kavárně Morgal začne akce podobná populárnímu pořadu Den D. Čtyři lidé dostanou prostor představit své projekty v deseti minutách. Ten, který u publika získá nejvíc hlasů, se může těšit na peněžní výhru.
Praha - Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou, pizza se šunkou a kukuřicí, jáhlová kaše s jablkem a skořicí, ale také lososová polévka nebo steak ze žraloka. Takové menu najdete nejen v restauracích, ale už i ve školních jídelnách v metropoli.
Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.
Zlínský kraj - Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.
Mikulov /REPORTÁŽ/ - Muzeme vam nabidnoud polefku? Usmívající se mladý Rakušan se vrhá k přicházejícímu páru a usilovně se snaží z papírku přečíst pro něj přetěžkou českou větu. „I don't speak Czech," krčí rameny muž, že nemluví česky. Šokovaný Rakušan se ani nesnaží skrýt svůj údiv nad tím, že hned první lidé, které v Mikulově oslovil, nerozumí domovskému jazyku. Rozhovor pokračuje v angličtině.
Mikulov /REPORTÁŽ/ - Muzeme vam nabidnoud polefku? Usmívající se mladý Rakušan se vrhá k přicházejícímu páru a usilovně se snaží z papírku přečíst pro něj přetěžkou českou větu. „I don't speak Czech," krčí rameny muž, že nemluví česky. Šokovaný Rakušan se ani nesnaží skrýt svůj údiv nad tím, že hned první lidé, které v Mikulově oslovil, nerozumí domovskému jazyku. Rozhovor pokračuje v angličtině.
Mikulov – Netradičním způsobem se rozhodla rakouská umělkyně Flora Szurcsik bojovat s neutěšenou situaci umělců, kteří se svou prací neuživí. Polévkou. V sobotu v šestnáct hodin začíná vernisáží v mikulovské Eart Art Gallery její výstava keramických výtvorů projektu KUNSTarmut. Součástí akce bude každý den výdej sta porcí polévky v keramických miskách.
Mikulov – Netradičním způsobem se rozhodla rakouská umělkyně Flora Szurcsik bojovat s neutěšenou situaci umělců, kteří se svou prací neuživí. Polévkou. V sobotu v šestnáct hodin začíná vernisáží v mikulovské Eart Art Gallery její výstava keramických výtvorů projektu KUNSTarmut. Součástí akce bude každý den výdej sta porcí polévky v keramických miskách.
Praha – Kombinaci rychlého občerstvení a klasické kuchyně nabízejí v posledních letech v Česku takzvané polévkárny. První se objevily před čtyřmi roky, ale teprve v posledních dvou letech jich pomalu přibývá. Zákazníkům ušetří čas při stolování a zároveň poskytnou nabídku kvalitního pokrmu. Majitel pražského bistra Plavecká polévka Robert Friede věří, že i proto takové provozovny mají budoucnost.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Zlín - Je středa, půl čtvrté odpoledne a v baru Bašta u Bédi na zlínském autobusovém nádraží si hosté dávají své odpolední pivko i kořalku. Probírají fotbal a vyřazení favoritů na mistrovství světa. Z kuchyňky voní polévka, z vedlejší místnosti se ozývá smích.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kdo přelouská sáhodlouhý jídelní lístek a skončí třeba u panenky, neprohloupí. Pro milovníky hezkého prostředí ale Pivní bar Marley není
Vyškov – Azylový dům Znojmo, který nově pomáhá ženám v těžké životní situaci, noclehárna pro muže Blansko, Nízkoprahové denní centrum Břeclav, které potravinovým a hygienickým servisem podporuje lidi, kteří ztratili střechu nad hlavou, nebo třeba Domeček Hodonín, který je v kontaktu s lidmi, kteří se ocitli v životní krizi. Vyškov v téhle otázce podle odborníků zaostává.
Polévka z krokodýla, koupel z medu nebo čokolády, případně mrtvá myš - to jsou nejbizarnější požadavky hostů v hotelích celého světa, které sestavil internetový server Skyscanner.
Londýn - Polévka z krokodýla, koupel z medu nebo čokolády, případně mrtvá myš - to jsou nejbizarnější požadavky hostů v hotelích celého světa, které sestavil internetový server Skyscanner.
Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.
Hulín – Chřestová polévka, flank steak či jehněčí kýta. V Hulíně se konalo v sobotu večer už druhé Kulinárium. Návštěvníci si pochutnali na jarním menu, tentokrát i za doprovodu živé hudby.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Brno – Nad talířem špenátu si ve čtvrtek Brňané přiťuknou zeleným pivem. Většina restaurací bere velikonoční svátky vážně a nabízí speciální menu. Zoo nebo enviromentální středisko Lipka zase na Zelený čtvrtek myslí na opozdilce, kteří nestihli velikonoční výzdobu a pořádají dílny pro děti i dospělé.
Klokočná u Prahy /FOTOGALERIE/ - Právě začíná chřestová sezona. A umíte si to představit? Přivezete si tunu chřestu, ten očistíte, oloupete, uvaříte, naservírujete. Takové chřestové království. Bude trvat celý měsíc. Ale popořádku.
Držovice – Spolky dospělých a děti se sešly v sobotu na držovickém fotbalovém hřišti, a předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka desítek chutí a vůní. Vyhrát chtělo všech jedenáct týmů.
Svitavy - /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem.