Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Havířovská ADRA už zase vaří polévky, pomohl jí sponzor

Havířov - Pracovníci havířovské humanitární organizace ADRA mají důvod k radosti. Poté, co z finančních důvodů museli pozastavit pomoc lidem bez přístřeší, a to formou vaření polévek, svitla všem nová naděje. Na jejich účtu se objevily peníze od muže, kterému nejsou životy ostatních lhostejné.

ADRA už zase vaří polévky, pomohl jí sponzor

Havířov - Pracovníci havířovské humanitární organizace ADRA mají důvod k radosti. Poté, co z finančních důvodů museli pozastavit pomoc lidem bez přístřeší, a to formou vaření polévek, svitla všem nová naděje. Na jejich účtu se objevily peníze od muže, kterému nejsou životy ostatních lhostejné.

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Houby a jak je využít v kuchyni?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Babičky vždy poradí, jak nadchnout potomka k obědu

Táborsko - I na webu se nyní můžete začíst do příspěvků našich čtenářů, které uveřejňujeme na stránce U nás doma. I vy můžete přispět do svých novin. Podělte se s ostatními o to, co vás ve vašem okolí zaujalo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Zde je prostor pro vaše články, fejetony, kulturní recenze, názory či fotografie. Neostýchejte se a informujte ostatní čtenáře o tom, co je pro vás důležité.

Leonessa vaří italskou kuchyni bez náhražek

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Eidam místo parmazánu? Takových náhražek, které jsou v některých rádoby italských restauracích v Brně běžné, se host podniku Leonessa bát nemusí. Čeká ho tam pravá středomořská kuchyně. Restauraci a pizzerii v Sukově ulici pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.

Rodičům se nelíbí, co ve škole jedí jejich děti

Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.

FOTO: Ústečné mlsali jako hrabě

Velké Březno – „Nabídněte si polévku Lucullus," láká návštěvníky zámku ve Velkém Březně průvodkyně Jana Jeníková. „Je uvařena ze šesti druhů ryb. Jméno má podle římského vojevůdce z 1. století před Kristem. Zachovalo se i úsloví Lucullské hody."

Krájet lukše se děda učil na tabáku

Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.

Českým tenistům pomáhá v Astaně proti průjmu chilli a slivovice

Astana - Pršut, mozzarella či polévky patří k oblíbeným pokrmům českých tenistů před čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. Na přání týmu okolo Radka Štěpánka je připravuje Tomáš Černý, šéfkuchař restaurace La Finestra, který dorazil s výpravou do Astany.

Zlínská Charita skončila s rozdáváním polévky na zahřátí

Zlín - V úterý naposled rozdávali pracovníci zlínské Charity polévku na zahřátí zájemcům z řad osob v krizi. Od poloviny listopadu do začátku března mohli jednou týdně lidé v nouzi v sídle Charity Zlín dostat teplou polévku. S přicházejícím jarem a zlepšujícím se počasím výdej skončil.

Zlínská Charita skončila s rozdáváním polévky na zahřátí

Zlín - V úterý naposled rozdávali pracovníci zlínské Charity polévku na zahřátí zájemcům z řad osob v krizi. Od poloviny listopadu do začátku března mohli jednou týdně lidé v nouzi v sídle Charity Zlín dostat teplou polévku. S přicházejícím jarem a zlepšujícím se počasím výdej skončil.

Polévka šči

Recept nám poslal Josef Bárta z Vlčkovic v Podkrkonoší.

U Svatého Tomáše si host na polévku počká

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pokud si budete chtít dát něco jiného než menu, počkáte si, varoval při telefonické rezervaci číšník z nově otevřené restaurace U Svatého Tomáše v centru Brna. Měl pravdu. Dlouhé čekání na polévku byla největší slabina podniku, který v dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík.

Vařte se Slováckými novinami: Brynzová polévka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Redakce testovala slovenskou kuchyni. Zvítězil Metropol

České Budějovice - Celý uplynulý týden hodnotili redaktoři Českobudějovického deníku slovenskou kuchyni, kterou nabízelo pět českobudějovických restaurací v rámci Dnů slovenské kultury. V závěrečném hodnocení trochu překvapivě vyhrála restaurace Metropol, především díky skvostnému dezertu, bramborovým taštičkám s povidly.

Na houby můžeme vyrazit klidně i v zimě

Naše čtenářka, Eva Sedláková z Litvínova, nám poslala zajímavé foto hub, které při jednom ze svých výletů objevila. Jde o penízovku sametonohou a Jidášovo ucho. A protože na tyto houby můžete narazit v tomto období i vy, přinášíme některé informace a rady, které se vám mohou hodit.

U přehrady zavoněl ovar i zabíjačková polévka

Brno – Osmiletá Karolína Andrejsová z brněnské Bystrce se na sobotní ráno velmi těšila. Rodiče ji totiž slíbili, že spatří pravou vesnickou zabíjačku. A nemusela jezdit ani nikam daleko. Bystrcká radnice spolu s hotelem Santon a rosickým řeznictvím Hadač a Zapletal ji pořádala v areálu hotelu u Brněnské přehrady.

Vařte se Slováckými novinami: Bystřická kyselica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Benešovští bezdomovci tráví volný čas s kávou u televize

Benešov - Dva mladíci tvrdě spí schoulení na černé koženkové sedačce, muž, který právě dorazil, se ohřívá u teplo sálajícího radiátoru a ostatní sedí kolem stolu.  Pijí kávu a sledují televizi. Tak vypadalo dopoledne v benešovském nízkoprahovém denním centru.

Chcete pomoci? Navařte polévku pro lidi bez domova

Zábřeh – Zábřežská Charita rozšířila kapacity pro přenocování lidí bez domova. V nouzové nocležně, která se nachází v zadním traktu Charitního domu svaté Barbory v Žižkově ulici v centru Zábřeha, nabízí celoročně pět postelí. Za mrazivých dní ale kapacita nestačí, proto jsou k dispozici i přistýlky.

V Armádě spásy potřebují oblečení pro bezdomovce

Krnov - Již přes osmnáct let pomáhá občanům při vážných životních situacích Centrum sociálních služeb Armády spásy v Krnově. S nástupem mrazivých dnů potřebují pro své uživatele doplnit šatníky s teplým oblečením.

Děti se nehýbou a chodí do fast foodů, radní to chce změnit

Praha – Studená mléčná polévka se škraloupem. Nevábná dušená kapusta. Čočka „kydnutá" na talíři tak, že vás spolehlivě na dalších deset let přejde chuť na luštěniny. Máte vy nebo vaši blízcí podobnou vzpomínku na stravování ve školních jídelnách?