Velké Bílovice v sobotu provoní zelňačka
Velké Bílovice – Pravá moravská zelňačka zítra provoní Velké Bílovice. Před tamním kulturním domem totiž kuchaři v přípravě oblíbené polévky změří síly už potřetí. Letos se mezi sebou utká šestadvacet týmů.
Velké Bílovice – Pravá moravská zelňačka zítra provoní Velké Bílovice. Před tamním kulturním domem totiž kuchaři v přípravě oblíbené polévky změří síly už potřetí. Letos se mezi sebou utká šestadvacet týmů.
Zlínsko - Úterý. Pro řadu lidí běžný pracovní den, který symbolizuje, že víkend už byl a do dalšího chybí zase několik dnů.
Louny - Prodejci prodávali speciality přímo z polní kuchyně. Chladící box zase ukrýval jitrnice, výpečky nebo třeba tlačenku.
Poděbrady - Jitrnice, ovar, tlačenku, guláš nebo zabijačkovou polévku se učili studenti Střední zemědělské školy a Střední odborné školy v Poděbradech
Hradec Králové - Nemusíte kupovat drahé tablety proti chřipce a nachlazení. Některé přírodní metody mohou být mnohem účinnější než krabička prášků.
Hradec Králové - Nemusíte kupovat drahé tablety proti chřipce a nachlazení. Některé přírodní metody mohou být mnohem účinnější než krabička prášků.
Noviny pod Ralskem - Kaštanová polévka a srnčí medailonky v ořechové omáčce s Williams kroketami ve tvaru hrušky byly největšími hity během Zvěřinového víkendu, který svým hostům nabídl hostinec U zlaté lípy v Novinách pod Ralskem.
Brno – Po rozvodu skončil v Brně na ulici. Jedenapadesátiletý Petr Kyjo tam žije už patnáct let. „Párkrát za týden se zajdu osprchovat a najíst do Armády spásy," popsal bezdomovec. Právě tato organizace, která pomáhá lidem bez domova, ve středu oslavila dvacet let od svého znovu založení.
Brno – Po rozvodu skončil v Brně na ulici. Jedenapadesátiletý Petr Kyjo tam žije už patnáct let. „Párkrát za týden se zajdu osprchovat a najíst do Armády spásy," popsal bezdomovec. Právě tato organizace, která pomáhá lidem bez domova, ve středu oslavila dvacet let od svého znovu založení.
Police nad Metují - Lékárník a houbař Jiří Pavel zná sám asi sto druhů hub, sbírá jich asi tak dvacet druhů. „Sbírání hub je mým koníčkem. Jsme národ houbařů.Svá oblíbená místa mám, asi tak, jako každý houbař,ale kromě toho rád objevuji i nová," říká Jiří Pavel.
Šumperk – Klikatě odkrojit vršek dýně, pečlivě vydlabat dužinu a do tvrdé slupky pak vyřezat oči, nos a smějící se ústa – a dušičková lampa je hotová. Stačí dovnitř postavit svíčku a zapálit ji. Proměnu si vyzkoušelo několik desítek dětí s maminkami na tradičním Dýňobraní, které už podeváté uspořádal šumperský dům dětí Vila Doris. Děti si mohly vybrat z dýní všech velikostí, ty střední byly za padesátikorunu.
Benešovsko - Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně. Důvod byl jednoduchý. Prázdné regály nebo fronty na cokoliv, kterým nebylo možné dohlédnout konce.
Olomouc – Bezdomovecká polévka, později i happening na olomouckém Horním náměstí s kapelou a divadelním představením. K datu 17. října se už každoročně váže mezinárodní den za vymýcení chudoby, v Olomouci se Dny proti chudobě konají podruhé.
Olomouc – Bezdomovecká polévka, později i happening na olomouckém Horním náměstí s kapelou a divadelním představením. K datu 17. října se už každoročně váže mezinárodní den za vymýcení chudoby, v Olomouci se Dny proti chudobě konají podruhé.
Benešovsko – Okurky, houby, třešně, švestky, strouhaná jablka, ale i maso, polévky a dokonce kosti se v dobách před sametovou revolucí zavařovaly naprosto běžně.
Zlín – Dostanete od nás dva kilogramy česneku zdarma, pokud přijdete na náš seminář o zdravém stravování. Nějak takto zněla nabídka z letáku, který ve schránkách objevila řada obyvatel Zlínska. A jak už to tak bývá, tak řada lidí se nechala zlákat.
Zlín – Dostanete od nás dva kilogramy česneku zdarma, pokud přijdete na náš seminář o zdravém stravování. Nějak takto zněla nabídka z letáku, který ve schránkách objevila řada obyvatel Zlínska. A jak už to tak bývá, tak řada lidí se nechala zlákat.
Chrudimsko – Kdo si dosud neuměl představit víkend bez panáka, byl hozen do tvrdé reality. Spousta akcí, které se uskutečnily na Chrudimsku, se bez tvrdého alkoholu musela obejít.
Hrobice – Vepřové maso z kotle, grilu či pece nebo také tmavou zabíjačkovou polévku nabídly vepřové hody v Hrobicích. Lidé si na dobrotách pochutnali při příležitosti nedávno dokončené opravy chodníků a také dlažby na tamním výletišti.
Praha - Gastronomicky vyškolená partička mladých a neklidných z Pardubicka představí čtyři ženy, skoro dívky, a jednoho teenagera. Jsou to téměř spolužáci z Poličky, jak s překvapením zjistí. Pozná se to na jejich kulinářských výkonech? sledujte Prostřeno každé všední odpoledne jen na Prima family!
Plzeň - Na plzeňském náměstí Republiky v neděli proběhl první ročník Festivalu Polévky. I přes horké letní počasí přilákala netradiční akce stovky lidí.
Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.
Plzeň - Thajská květáková, kulajda nebo francouzská cibulačka s vínem, to je menu napsané křídou na bílé tabuli. A pod čarou je ještě připsaný salát z rukoly s pečenými rajčaty. Nejlevnější polévka stojí 28 korun, nejdražší 43, salát je za 39.
Plzeň – Thajská květáková, kulajda nebo francouzská cibulačka s vínem, to je menu napsané křídou na bílé tabuli.
Hradec Králové – "Polévku děti vracejí stejně jako my před třiceti lety," říká Eva Sehnoutková, která polední krmi pro děti ze Základní školy ve Svobodných Dvorech spolu s kolegyněmi připravuje už deset let.
Most - Vypjatou situaci dokáže leckdy vyvolat i malicherný spor a k úrazu pak může člověk přijít velmi snadno. Zvlášť když k tomu použije nevhodná slova.
Speciální příloha deníku: Liberecký kraj - Dozvíte se, jestli při hostinách frčí ještě knedlíčková polévka z jednoho talíře, jaké doklady budete potřebovat a které poplatky zaplatíte.
Klatovsko - Vyprávění o filmech a filmových místech v Pošumaví 5. díl .
VELKÉ KARLOVICE – Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.
Tentokrát vám v naší Abecedě koření představíme starou známou lebedu, výraznou lékořici, voňavou levanduli a vynikající libeček. Přečtěte si zajímavosti i užitečné rady o tomto koření.
Luštěnice - Má ráda rajskou polévku, plněné papriky s rajskou omáčkou, becherovku, nemusí jogurty
Připravili jsme pro vás třetí díl naší Abecedy koření. Tentokrát se zaměříme na písmeno C a Č. Kromě starých známých druhů, jako je česnek, se seznámíme i s méně tradičním kořením, například s černuchou.
V tomto díle kuchařského seriálu vás seznámíme s pravidly foodstylingu pro focení pokrmů.
Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.
Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.
Ostrava - Podpořit lidi bez domova, poznat architekturu Svinova, navštívit koncert nejlepších světových akordeonistů… Přinášíme tipy na některé víkendové akce, které se konají v Ostravě a jejím okolí.
Poděbrady - Barmská rodina žijící v Poděbradech nás pozvala na oběd a nechala nahlédnout pod pokličku jejich domácí tradiční kuchyně.
Tento díl seriálu Školy vaření si posvítí na bylinky, a to nejen ty z truhlíků, ale také z luk a lesů.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Zvláštní. Zajímavé. Vražedně poklidné. Děsivé. Něco takového tu asi ještě nebylo! I to může tvrdit divák po zhlédnutí hry Zlatý drak, kterou v české premiéře uvedlo v sobotu 14. dubna ústecké Činoherní studio. Inscenaci z pera nejúspěšnějšího německého autora současnosti Rolanda Schimmelpfenniga, hru z asijské restaurace s pěti herci, v Ústí nastudovala i ve světě uznávaná a vyhledávaná německá režisérka Katharina Schmitt. Do Ústí ji přizvalo nové umělecké vedení a dramaturg ČS Vojtěch Bárta, sama využila služeb svého spolupracovníka scénografa Pavla Svobody. I díky němu je scéna inscenace působivá, neobvyklá: za pruhem plexiskla na šířku celého jeviště herci tonou v mlze či ve tmě, před ním se odrážejí v zrcadle. Ženy hrají muže a naopak, mladí staré a obráceně, Kobylka podléhá Mravencům, mladý Číňan krvácí. Jeho zkažený zub někdo ochutná v polévce, smrt je tu. Jevištěm kráčí děs v bílých maskách upírů, herci mluví i řečí hmyzu, globalizace je všude okolo. Více o hře s režisérkou Katharinou Schmitt a s novým dramaturgem Činoherního studia Vojtěchem Bártou.
Velká Bíteš - Dospívající děvčata skandovala jeho jméno, když se herec Lukáš Hejlík objevil na pódiu pojízdné kuchyně televize Prima ve Velké Bíteši na Žďársku. Při natáčení dalšího dílu kuchařské show Česko na talíři vařil na tamním Masarykově náměstí.
Libošovice /FOTOGALERIE/ – Víte, jaké bylo nejoblíbenější jídlo Václava Havla, nebo z čeho měl největší strach? Život prvního českého prezidenta přiblížil návštěvníkům v pátek v místní knihovně jeho bývalý tiskový mluvčí, který dokonce vydal knihu nazvanou Deset let s Václavem Havlem. Ladislav Špaček poté, co odešel z hradu, slíbil, že nikdy nesepíše vzpomínkovou publikaci. To však porušil po smrti Václava Havla.
Libošovice – Víte, jaké bylo nejoblíbenější jídlo Václava Havla, nebo z čeho měl největší strach?
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Trutnovsko – Vejce a zase ta vejce. Dávají se do buchet, koláčů, bábovek, ale i do polévek nebo palačinek. Někdo je rád míchaná, někdo natvrdo, jiný zase na hniličku. V současné době se však celé Česko potýká s více než dvojnásobným zdražením jejich ceny.
recept zaslala Alena Schröterová, Plzeň
recept zaslala Eva Marťáková, Staříč
Rabštejn nad Střelou – V Rabštejně nad Střelou voněl thäntug a momo taštičky