Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Kuchařky z Otrokovické ZŠ Mánesova jsou 2. nejlepší v Česku

Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.

Thajská polévka z květáku je v plzeňské polévkárně hitem

Plzeň - Thajská květáková, kulajda nebo francouzská cibulačka s vínem, to je menu napsané křídou na bílé tabuli. A pod čarou je ještě připsaný salát z rukoly s pečenými rajčaty. Nejlevnější polévka stojí 28 korun, nejdražší 43, salát je za 39.

Oloupat 250 kg brambor, to člověka musí bavit

Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.

Děti na Zlínsku tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

Děti tloustnou z domu. V jídelnách moc nejedí

Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.

Tipy na víkend v Ostravě a okolí

Ostrava - Podpořit lidi bez domova, poznat architekturu Svinova, navštívit koncert nejlepších světových akordeonistů… Přinášíme tipy na některé víkendové akce, které se konají v Ostravě a jejím okolí.

Hrát si s krví nás dost bavilo, říká divadelní režisérka Katharina Schmitt

Ústí nad Labem /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Zvláštní. Zajímavé. Vražedně poklidné. Děsivé. Něco takového tu asi ještě nebylo! I to může tvrdit divák po zhlédnutí hry Zlatý drak, kterou v české premiéře uvedlo v sobotu 14. dubna ústecké Činoherní studio. Inscenaci z pera nejúspěšnějšího německého autora současnosti Rolanda Schimmelpfenniga, hru z asijské restaurace s pěti herci, v Ústí nastudovala i ve světě uznávaná a vyhledávaná německá režisérka Katharina Schmitt. Do Ústí ji přizvalo nové umělecké vedení a dramaturg ČS Vojtěch Bárta, sama využila služeb svého spolupracovníka scénografa Pavla Svobody. I díky němu je scéna inscenace působivá, neobvyklá: za pruhem plexiskla na šířku celého jeviště herci tonou v mlze či ve tmě, před ním se odrážejí v zrcadle. Ženy hrají muže a naopak, mladí staré a obráceně, Kobylka podléhá Mravencům, mladý Číňan krvácí. Jeho zkažený zub někdo ochutná v polévce, smrt je tu. Jevištěm kráčí děs v bílých maskách upírů, herci mluví i řečí hmyzu, globalizace je všude okolo.  Více o hře s režisérkou Katharinou Schmitt a s novým dramaturgem Činoherního studia Vojtěchem Bártou.

OBRAZEM: Herec Hejlík vařil na pódiu chřestovou polévku

Velká Bíteš - Dospívající děvčata skandovala jeho jméno, když se herec Lukáš Hejlík objevil na pódiu pojízdné kuchyně televize Prima ve Velké Bíteši na Žďársku. Při natáčení dalšího dílu kuchařské show Česko na talíři vařil na tamním Masarykově náměstí.

Ladislav Špaček: Poslední cigaretu vykouřil Havel s ministrem zdravotnictví

Libošovice /FOTOGALERIE/ – Víte, jaké bylo nejoblíbenější jídlo Václava Havla, nebo z čeho měl největší strach? Život prvního českého prezidenta přiblížil návštěvníkům v pátek v místní knihovně jeho bývalý tiskový mluvčí, který dokonce vydal knihu nazvanou Deset let s Václavem Havlem. Ladislav Špaček poté, co odešel z hradu, slíbil, že nikdy nesepíše vzpomínkovou publikaci. To však porušil po smrti Václava Havla.

Porotu zaujala jarní kedlubnová polévka

Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku. 

Co se u nás vařívalo: Kulajda

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Cena vajec se během týdnů několikrát změnila

Trutnovsko – Vejce a zase ta vejce. Dávají se do buchet, koláčů, bábovek, ale i do polévek nebo palačinek. Někdo je rád míchaná, někdo natvrdo, jiný zase na hniličku. V současné době se však celé Česko potýká s více než dvojnásobným zdražením jejich ceny.

Reportáž Deníku: Den mezi bezdomovci v Armádě spásy

Šumperk – Nemají domov ani rodinu. Je jim přes dvacet nebo i přes šedesát. Přežívají ze dne na den na ulici, noci tráví řada z nich v noclehárně Armády spásy na Lužích. Ráno ve tři čtvrtě na osm ji musí opustit a pak je potkáte, jak se s igelitkami nebo s batohy na zádech pomalu sunou do města. Míří k dalšímu armádně spásnému bodu – do denního centra v domě vedle viaduktu na Jesenické ulici. Tam je čeká tvrdá židle v místnosti s televizí, horký čaj a v poledne zdarma polévka s krajícem chleba.

Reportáž Deníku: Den mezi bezdomovci v Armádě spásy

Šumperk – Nemají domov ani rodinu. Je jim přes dvacet nebo i přes šedesát. Přežívají ze dne na den na ulici, noci tráví řada z nich v noclehárně Armády spásy na Lužích. Ráno ve tři čtvrtě na osm ji musí opustit a pak je potkáte, jak se s igelitkami nebo s batohy na zádech pomalu sunou do města. Míří k dalšímu armádně spásnému bodu – do denního centra v domě vedle viaduktu na Jesenické ulici. Tam je čeká tvrdá židle v místnosti s televizí, horký čaj a v poledne zdarma polévka s krajícem chleba.

Jozefína Janovská: Nejdůležitějším jídlem je polévka

Strání-Květná /FOTOGALERIE/  - Polévka je grunt! Tímto okřídleným rčením se po celý život řídí Jozefína Janovská. Celý život znamená pro Straňanku už 100 let. Toto významné jubileum oslavila v sobotu v rodinném domku své vnučky v Květné. Mezi dlouhou řadou gratulantů nechyběl starosta Strání Ondřej Benešík, zástupci spotřebního družstva Jednota, jehož je žena členkou, či Slovácký deník.

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

Masopustní průvod ve Starém Městě

Staré Město /POZVÁNKA/ – V sobotu 11. února projdou maškary Starým Městem u Bruntálu. Přijďte i vy popít slivovice a ochutnat spolu s místními zabijačkovou polévku nebo jitrničky.

Škola vaření: je petržel afrodiziakum?

Mrkev, petržel, celer. V syrovém stavu nás moc neosloví, zato polévky, omáčky nebo zeleninové saláty si bez jejich přítomnosti nedokážeme představit. Kořenová zelenina je zkrátka v kuchyni nepostradatelná.

Krokodýlí maso je v Singapuru hitem

Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se…

Bezdomovci mohou strávit mrazivé dny v teple

Žďársko - Přečkat mrazy ve vyhřáté místnosti a k tomu dostat polévku či teplý nápoj zadarmo mohou nyní lidé bez domova ve Žďáře nad Sázavou. Službu v souvislosti se stávajícími klimatickým podmínkami nabízí pracovníci azylové ubytovny v Brodské ulici.