Otrokovice - Je libo uzenou polévku s kroupami, coby hlavní jídlo pak uzené maso s hrachovou kaší nebo raději krůtí játra s pórkem? Na dvojici druhů obědů, u jejichž názvů se snad každému musejí sbíhat sliny, není nic divného. Koneckonců na těchto pokrmech si včera pochutnávali žáci Základní školy Mánesova v Otrokovicích a také tamní gymnazisté. Jim je ale v jídelně připravily tak trošku slavné kuchařky.
Plzeň - Thajská květáková, kulajda nebo francouzská cibulačka s vínem, to je menu napsané křídou na bílé tabuli. A pod čarou je ještě připsaný salát z rukoly s pečenými rajčaty. Nejlevnější polévka stojí 28 korun, nejdražší 43, salát je za 39.
Hradec Králové – "Polévku děti vracejí stejně jako my před třiceti lety," říká Eva Sehnoutková, která polední krmi pro děti ze Základní školy ve Svobodných Dvorech spolu s kolegyněmi připravuje už deset let.
Most - Vypjatou situaci dokáže leckdy vyvolat i malicherný spor a k úrazu pak může člověk přijít velmi snadno. Zvlášť když k tomu použije nevhodná slova.
Speciální příloha deníku: Liberecký kraj - Dozvíte se, jestli při hostinách frčí ještě knedlíčková polévka z jednoho talíře, jaké doklady budete potřebovat a které poplatky zaplatíte.
VELKÉ KARLOVICE – Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
Zlín – Je krátce po čtvrté hodině ranní a Jan Plhák přijíždí, stejně jako každý všední den, do zlínské Bartošovy čtvrti. Společně se svou ženou tam už od roku 1997 provozuje Jídelnu Plhák, která se převážně soustředí na rozvoz obědů prakticky na území celého Zlína.
Tentokrát vám v naší Abecedě koření představíme starou známou lebedu, výraznou lékořici, voňavou levanduli a vynikající libeček. Přečtěte si zajímavosti i užitečné rady o tomto koření.
Připravili jsme pro vás třetí díl naší Abecedy koření. Tentokrát se zaměříme na písmeno C a Č. Kromě starých známých druhů, jako je česnek, se seznámíme i s méně tradičním kořením, například s černuchou.
Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.
Zlínský kraj - Maminka Jitka Syřenová ze Zlína má dva chlapce. Záleží jí na tom, aby byli zdraví a neměli do budoucna žádné zdravotní problémy, a už vůbec netrpěli obezitou či nadváhou. Snaží se jim proto dohlížet na jídelníček.
Ostrava - Podpořit lidi bez domova, poznat architekturu Svinova, navštívit koncert nejlepších světových akordeonistů… Přinášíme tipy na některé víkendové akce, které se konají v Ostravě a jejím okolí.
Ústí nad Labem /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Zvláštní. Zajímavé. Vražedně poklidné. Děsivé. Něco takového tu asi ještě nebylo! I to může tvrdit divák po zhlédnutí hry Zlatý drak, kterou v české premiéře uvedlo v sobotu 14. dubna ústecké Činoherní studio. Inscenaci z pera nejúspěšnějšího německého autora současnosti Rolanda Schimmelpfenniga, hru z asijské restaurace s pěti herci, v Ústí nastudovala i ve světě uznávaná a vyhledávaná německá režisérka Katharina Schmitt. Do Ústí ji přizvalo nové umělecké vedení a dramaturg ČS Vojtěch Bárta, sama využila služeb svého spolupracovníka scénografa Pavla Svobody. I díky němu je scéna inscenace působivá, neobvyklá: za pruhem plexiskla na šířku celého jeviště herci tonou v mlze či ve tmě, před ním se odrážejí v zrcadle. Ženy hrají muže a naopak, mladí staré a obráceně, Kobylka podléhá Mravencům, mladý Číňan krvácí. Jeho zkažený zub někdo ochutná v polévce, smrt je tu. Jevištěm kráčí děs v bílých maskách upírů, herci mluví i řečí hmyzu, globalizace je všude okolo. Více o hře s režisérkou Katharinou Schmitt a s novým dramaturgem Činoherního studia Vojtěchem Bártou.
Velká Bíteš - Dospívající děvčata skandovala jeho jméno, když se herec Lukáš Hejlík objevil na pódiu pojízdné kuchyně televize Prima ve Velké Bíteši na Žďársku. Při natáčení dalšího dílu kuchařské show Česko na talíři vařil na tamním Masarykově náměstí.
Libošovice /FOTOGALERIE/ – Víte, jaké bylo nejoblíbenější jídlo Václava Havla, nebo z čeho měl největší strach? Život prvního českého prezidenta přiblížil návštěvníkům v pátek v místní knihovně jeho bývalý tiskový mluvčí, který dokonce vydal knihu nazvanou Deset let s Václavem Havlem. Ladislav Špaček poté, co odešel z hradu, slíbil, že nikdy nesepíše vzpomínkovou publikaci. To však porušil po smrti Václava Havla.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Ostrava - V projektu Česko vítá jaro a jeho soutěži o nejlepší jarní recept vybrala odborná porota za náš region ještě jeden pokrm. Rázem dostal označení Divoká karta Deníku.
Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.
Trutnovsko – Vejce a zase ta vejce. Dávají se do buchet, koláčů, bábovek, ale i do polévek nebo palačinek. Někdo je rád míchaná, někdo natvrdo, jiný zase na hniličku. V současné době se však celé Česko potýká s více než dvojnásobným zdražením jejich ceny.
Šumperk – Nemají domov ani rodinu. Je jim přes dvacet nebo i přes šedesát. Přežívají ze dne na den na ulici, noci tráví řada z nich v noclehárně Armády spásy na Lužích. Ráno ve tři čtvrtě na osm ji musí opustit a pak je potkáte, jak se s igelitkami nebo s batohy na zádech pomalu sunou do města. Míří k dalšímu armádně spásnému bodu – do denního centra v domě vedle viaduktu na Jesenické ulici. Tam je čeká tvrdá židle v místnosti s televizí, horký čaj a v poledne zdarma polévka s krajícem chleba.
Šumperk – Nemají domov ani rodinu. Je jim přes dvacet nebo i přes šedesát. Přežívají ze dne na den na ulici, noci tráví řada z nich v noclehárně Armády spásy na Lužích. Ráno ve tři čtvrtě na osm ji musí opustit a pak je potkáte, jak se s igelitkami nebo s batohy na zádech pomalu sunou do města. Míří k dalšímu armádně spásnému bodu – do denního centra v domě vedle viaduktu na Jesenické ulici. Tam je čeká tvrdá židle v místnosti s televizí, horký čaj a v poledne zdarma polévka s krajícem chleba.
Sokolov - Poslední dny budou moci sokolovští bezdomovci využívat pro přespání komfort vyhřívaného vojenského stanu. Původně měl být jeho provoz ukončen již včera, ale vedení sokolovské radnice se rozhodlo ho o pár dnů prodloužit.
Strání-Květná /FOTOGALERIE/ - Polévka je grunt! Tímto okřídleným rčením se po celý život řídí Jozefína Janovská. Celý život znamená pro Straňanku už 100 let. Toto významné jubileum oslavila v sobotu v rodinném domku své vnučky v Květné. Mezi dlouhou řadou gratulantů nechyběl starosta Strání Ondřej Benešík, zástupci spotřebního družstva Jednota, jehož je žena členkou, či Slovácký deník.
Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.
Plzeň - Přes třicet dobrovolníků z křesťanských církví, terénních pracovníků neziskových organizací a dalších občanů se od pátku do neděle zapojilo do akce na pomoc lidem bez domova v Plzni.
Staré Město /POZVÁNKA/ – V sobotu 11. února projdou maškary Starým Městem u Bruntálu. Přijďte i vy popít slivovice a ochutnat spolu s místními zabijačkovou polévku nebo jitrničky.
Mrkev, petržel, celer. V syrovém stavu nás moc neosloví, zato polévky, omáčky nebo zeleninové saláty si bez jejich přítomnosti nedokážeme představit. Kořenová zelenina je zkrátka v kuchyni nepostradatelná.
Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.
Žďársko - Přečkat mrazy ve vyhřáté místnosti a k tomu dostat polévku či teplý nápoj zadarmo mohou nyní lidé bez domova ve Žďáře nad Sázavou. Službu v souvislosti se stávajícími klimatickým podmínkami nabízí pracovníci azylové ubytovny v Brodské ulici.