Kreativ

ŠTÍTEK: polévka

Reportáž Deníku: Den mezi bezdomovci v Armádě spásy

Šumperk – Nemají domov ani rodinu. Je jim přes dvacet nebo i přes šedesát. Přežívají ze dne na den na ulici, noci tráví řada z nich v noclehárně Armády spásy na Lužích. Ráno ve tři čtvrtě na osm ji musí opustit a pak je potkáte, jak se s igelitkami nebo s batohy na zádech pomalu sunou do města. Míří k dalšímu armádně spásnému bodu – do denního centra v domě vedle viaduktu na Jesenické ulici. Tam je čeká tvrdá židle v místnosti s televizí, horký čaj a v poledne zdarma polévka s krajícem chleba.

Reportáž Deníku: Den mezi bezdomovci v Armádě spásy

Šumperk – Nemají domov ani rodinu. Je jim přes dvacet nebo i přes šedesát. Přežívají ze dne na den na ulici, noci tráví řada z nich v noclehárně Armády spásy na Lužích. Ráno ve tři čtvrtě na osm ji musí opustit a pak je potkáte, jak se s igelitkami nebo s batohy na zádech pomalu sunou do města. Míří k dalšímu armádně spásnému bodu – do denního centra v domě vedle viaduktu na Jesenické ulici. Tam je čeká tvrdá židle v místnosti s televizí, horký čaj a v poledne zdarma polévka s krajícem chleba.

Jozefína Janovská: Nejdůležitějším jídlem je polévka

Strání-Květná /FOTOGALERIE/  - Polévka je grunt! Tímto okřídleným rčením se po celý život řídí Jozefína Janovská. Celý život znamená pro Straňanku už 100 let. Toto významné jubileum oslavila v sobotu v rodinném domku své vnučky v Květné. Mezi dlouhou řadou gratulantů nechyběl starosta Strání Ondřej Benešík, zástupci spotřebního družstva Jednota, jehož je žena členkou, či Slovácký deník.

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

Masopustní průvod ve Starém Městě

Staré Město /POZVÁNKA/ – V sobotu 11. února projdou maškary Starým Městem u Bruntálu. Přijďte i vy popít slivovice a ochutnat spolu s místními zabijačkovou polévku nebo jitrničky.

Škola vaření: je petržel afrodiziakum?

Mrkev, petržel, celer. V syrovém stavu nás moc neosloví, zato polévky, omáčky nebo zeleninové saláty si bez jejich přítomnosti nedokážeme představit. Kořenová zelenina je zkrátka v kuchyni nepostradatelná.

Krokodýlí maso je v Singapuru hitem

Singapur - Krokodýlí maso se stalo hitem singapurské kuchyně. Ostych před ním ztratili šéfkuchaři ve vybraných restauracích i hospodyně. Krokodýlí polévka, krokodýlí ajntopf, grilovaný krokodýl - obyvatelé městského státu v jihovýchodní Asii objevili zalíbení v exotickém mase.

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se…

Bezdomovci mohou strávit mrazivé dny v teple

Žďársko - Přečkat mrazy ve vyhřáté místnosti a k tomu dostat polévku či teplý nápoj zadarmo mohou nyní lidé bez domova ve Žďáře nad Sázavou. Službu v souvislosti se stávajícími klimatickým podmínkami nabízí pracovníci azylové ubytovny v Brodské ulici.

Bezdomovci mohou strávit mrazivé dny v teple

Žďársko - Přečkat mrazy ve vyhřáté místnosti a k tomu dostat polévku či teplý nápoj zadarmo mohou nyní lidé bez domova ve Žďáře nad Sázavou. Službu v souvislosti se stávajícími klimatickým podmínkami nabízí pracovníci azylové ubytovny v Brodské ulici.

OBRAZEM: Polévku zdarma vydávají už dva roky

Kroměříž – /FOTOGALERIE/ Teplou polévku zdarma a k tomu pečivo vydávají už více než dva roky v kroměřížském Azylovém domě lidem bez přístřeší. Za korunu tam mohou dostat i čaj, kávu pak za tři.

Drama v kuchyni. Vařící polévka opařila kuchařku

Opava - Jinak rutinní příprava polévky v kuchyni Domova mládeže Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy Opava v Alšově ulici se změnila ve středu deset minut před osmou hodinou ranní v drama.

Menu: svěcená voda i rájská polévka

Zašová – Sál Osvětové besedy v Zašové se v sobotní podvečer naplnil k prasknutí. Zástupy hostů tam přilákal již tradiční, avšak netradičně pojatý, bál folklorního souboru Soláň.

Restaurací, které darují obědy, ubývá

Brno - Podniků, které věnují neprodané obědy bezdomovcům, je v Brně stále méně. Armáda spásy chce proto oslovit i školní jídelny. Může ale narazit na nesouhlas rodičů.

Restaurací, které darují obědy, ubývá

Brno -Podniků, které věnují neprodané obědy bezdomovcům, je v Brně stále méně. Armáda spásy chce proto oslovit i školní jídelny. Může ale narazit na nesouhlas rodičů.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Jídla z pytlíku: Dražší obvykle znamená zdravější, radí odborníci

Praha - Polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření, podle odborníků by si však konzumenti měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Lékaři navíc upozorňují, že tento způsob vaření a pečení je nevhodný pro děti do tří let. Pokud se denně vaří s pomocí sušených směsí, často se vytlačují z jídelníčku přírodní suroviny.

Boskovičtí ochutnali vánoční bramboračku

Boskovice /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ – Už posedmnácté se na Štědrý den sešli lidé z Boskovic na Masarykově náměstí při rozdávání polévky chudým i bohatým. Za hodinu v útrobách přicházejících návštěvníků zmizelo tři sta litrů bramboračky. Charitativní akce vynesla přes čtyřiašedesát tisíc korun.

Kapři na vánoční stůl bezpochyby patří

Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.

Vánoce na Blanensku: polévka i světlo z Betléma

Blanensko – Rozdávání Betlémského světla, návštěva vánočně vyzdobených zámeckých komnat, rozlévání polévky, půlnoční pod širým nebem či závod v běhu. Nejen toto je o svátečních dnech připraveno pro lidi z Blanenska.

Koupí polévky pomůžou potřebným

Blanensko – Předvánoční čas je také obdobím dobročinnosti. Na Blanensku lidé přispívají koupí polévky, ale i v různých sbírkách.

Jedna dýně nakrmila sto lidí

Liberec - Celých pět hodin trvalo dvěma kuchařkám z Prvního libereckého spolku paní a dívek, než uvařily polévku z jediné dýně. Obří zelenina totiž vážila 35 kilogramů.

Podnikatel Mirga: Nechci, aby lidé jedli jen čínské polévky

Přerov – Přerovský podnikatel Pavel Mirga se rozhodl zřídit v ubytovně pro sociálně slabé v Dluhonské ulici lazaret, v němž žijí na dvě desítky zdravotně znevýhodněných lidí. Je přesvědčen, že bez jeho pomoci by se senioři, kteří zde žijí, ocitli na ulici.

OBRAZEM: Zabíjačkové hody v Zubnicích na Ústecku

Ústí nad Labem - V překrásné obci Zubnicích v kopcovité krajině Českého středohoří se pářilo z hrnců, v místním potoce se chladila zabíjačková polévka, někteří lidé měli práce nad hlavu, když vyráběli stovky jitrnic.Z

Krásnej pejsek. Šup s ním na talíř. Thajská kuchyně v Zábřehu

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – „Máte to moc nadrobno, budete z toho mít kaši,“ zhodnotí mrknutím oka banán nakrájený na kolečka kuchař Milan Macháček. Je středa 9. listopadu večer a já stojím se zástěrou a nožem v ruce u stolu v zábřežském ateliéru Designfoods. Spolu s dalšími milovníky dobrého jídla se zde účastním kurzu vaření.

Kyselovicemi voněly zabijačkové dobroty

Kyselovice – /FOTOGALERIE/ Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Toto rčení v neděli doslova a do písmene pasovalo na zabíjačkové hody, které se konaly v Kyselovicích.

mju:z: Kuchař má jasno, obsluha je mimo

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídlu v restauraci [mju:z] není co vytknout. Podle odborníka ale musí restaurace ještě zapracovat na školení obsluhy a nabídce dezertů.